標題: AR15 系戰術重新裝填問題 [打印本頁]

作者: derp    時間: 24-5-2021 00:19     標題: AR15 系戰術重新裝填問題

想問下大家, 如果係AR15系槍戰術重新裝填時, 個舊彈夾跌落地, 有無試過個彈夾反彈彈起, 一下扑到上五寸下五寸? 最近練習時發生過幾次, 堅痛... 想問下有無方法處理呢樣野? 因為用緊隻槍個隻夾就算空既都應該有100克, 彈起打中個個位都真係幾痛. 感謝

作者: LCH925    時間: 24-5-2021 01:15

release時將槍身向外打斜,「甩」個彈匣出黎,就少d會彈到腳
作者: derp    時間: 24-5-2021 01:33     標題: 回覆 2# 的帖子

感謝. 我試過但又有另一個問題, 個支槍既夾打側唔識跌. 我用普通AEG 就無問題, 但係佢(GBLS DAS) 既夾可能會食住個下槍身, 太高磨擦力... 睇人地呀CHRIS COSTA 好似好易咁... 係槍問題定係我技巧問題呢唔知...?
作者: jn_jona    時間: 24-5-2021 01:44

我有冇理解錯
你係甩隻空匣出黎 另一隻手裝新匣
應該係fast reload

Tactical reload應該係一隻手做晒拔出舊匣同上新匣
作者: jn_jona    時間: 24-5-2021 01:47

引用:
原帖由 derp 於 24-5-2021 01:33 發表
感謝. 我試過但又有另一個問題, 個支槍既夾打側唔識跌. 我用普通AEG 就無問題, 但係佢(GBLS DAS) 既夾可能會食住個下槍身, 太高磨擦力... 睇人地呀CHRIS COSTA 好似好易咁... 係槍問題定係我技巧問題呢唔知...?
Fast reload可以按mag release果時 ‘fing’隻匣出去咁會易甩d
但就會扑到其他人/物

匣同匣井鬆緊係槍問題
鬆就有虛位 但易甩匣
作者: derp    時間: 24-5-2021 07:45

引用:
原帖由 jn_jona 於 24-5-2021 01:44 發表
我有冇理解錯

Tactical reload應該係一隻手做晒拔出舊匣同上新匣
正確,中文應該叫快速換夾或者緊急換夾準確少少。

我睇返Travis Haley 做呢招時好似都要用少少力先可以將個舊夾“飛”出去。假設右手射手,槍首先向左傾,睇到確認槍機無異常或者開左,然後將支槍轉向右傾,同時按下甩夾掣,但係佢轉個陣要用少少力轉。諗下諗下可能係我轉個下無用力“FING”支槍,所以個夾甩唔到啦。支槍唔係手,下個星期試試先。感謝
作者: RCOOH    時間: 24-5-2021 08:58

引用:
原帖由 jn_jona 於 24-5-2021 01:44 發表
我有冇理解錯

Fast reload係隨便空彈匣落地,唔回收,正常reload係上新匣,空匣落回收袋,所謂tactical reload係可能舊彈匣仲有十飛八飛,驚下次contact唔夠用就換新匣,餸尾會放番落彈匣套備用,但會有所識別(例如上下或左右倒轉)以免夾錯餸。

Magpul有部份所謂技術真係睇完笑下就算,用隻手拉一下既事你非要飛匣咁大動作,打到隊友點算?冬天兩種材料既冷縮情況唔同,卡住飛唔出去點算?
作者: derp    時間: 24-5-2021 17:12     標題: 回覆 7# 的帖子

係呀. 不過如果就咁空夾落地又返返到之前個問題 -- 個夾跌落地反彈彈中上五寸下五寸, 可能下次都係用個護具好了   . 我未對兩種技巧做過比較, 唔想咁快下結論. 當然, FING 出去就會有FING 到其他人既危險. 可能我都係自己一個人試下做唔做到先算.

打WARGAME 實戰又好少會用到緊急裝填, 就算係一個平平地既AEG 夾都幾十蚊可能會驚唔見. 不過如果去評鑑技術我諗可能個心態又唔係好同.

至於M 牌個幾個訓練員, 係呀, 真鐵世界都大把人笑佢地.
作者: jn_jona    時間: 24-5-2021 17:29

引用:
原帖由 derp 於 24-5-2021 17:12 發表
係呀. 不過如果就咁空夾落地又返返到之前個問題 -- 個夾跌落地反彈彈中上五寸下五寸, 可能下次都係用個護具好了   . 我未對兩種技巧做過比較, 唔想咁快下結論. 當然, FING 出去就會有FING 到其他人既危險. 可能我 ...
我覺得tactical reload比較岩Airsoft
始終唔係真鐵匣咁空心鐵皮/膠
跌多兩次都可能爛
Gbb更加唔跌得
作者: kornhill401    時間: 26-5-2021 12:40

引用:
原帖由 jn_jona 於 24-5-2021 17:29 發表

我覺得tactical reload比較岩Airsoft
始終唔係真鐵匣咁空心鐵皮/膠
跌多兩次都可能爛
Gbb更加唔跌得
唔係可能爛,直情真係會爛.

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0