標題: [VFC] sig m17/m18 鋼師奶 [打印本頁]

作者: wargame2550    時間: 13-6-2021 11:47     標題: sig m17/m18 鋼師奶

想問下咁多位師兄 岩岩見出左多間台仔黑色鋼師奶
想組支全黑 我見仲有pro同bom牌都有出 有冇師兄比較過三款邊隻最好?
作者: jn_jona    時間: 13-6-2021 19:46

新果套都2.8k
想知有冇fix到ba同pro arms d bug
作者: 阿堅    時間: 13-6-2021 21:32

黑色用呢個刻字就唔啱啦
呢個係軍版字
作者: jn_jona    時間: 14-6-2021 02:18

引用:
原帖由 阿堅 於 13-6-2021 21:32 發表
黑色用呢個刻字就唔啱啦
呢個係軍版字
Cerakote左佢
但好似唔算平
我想搵條17/18軍版 但已經ba唔出 pro arms照抄vfc d錯野
作者: bennytsang16    時間: 14-6-2021 13:09

Cerakote 晒成條 slide + 外管,大概幾錢?
引用:
原帖由 jn_jona 於 14-6-2021 02:18 發表

Cerakote左佢
但好似唔算平
我想搵條17/18軍版 但已經ba唔出 pro arms照抄vfc d錯野

作者: jn_jona    時間: 14-6-2021 13:39

引用:
原帖由 bennytsang16 於 14-6-2021 13:09 發表
Cerakote 晒成條 slide + 外管,大概幾錢?
外管唔洗啦
Slide 單色應該6-700?
好耐之前問過
唔知有冇加價
作者: PMX    時間: 14-6-2021 22:06

我都想砌枝M18 , 真心唔知道pro arms 都有嘢錯
作者: Kwind    時間: 16-6-2021 15:14

如果想砌支軍版M18的話

記得之前有師兄開POST問過....

當時結論係BOOMARMS 刻字有一隻字應該係8就刻錯0

而PROAMRS就迴膛桿樣式錯誤....

當時兩支都可以話有小錯誤....但呢一刻因為BOOMARMS散出左條M18鋼迴膛桿

所以如果要砌軍版M18的話...最好就有條PROARMS SLIDE+BOOMARMS鋼迴膛桿
作者: NCP013    時間: 16-6-2021 15:47

最好有廠出做到CHAMBER 前方升返起扣返住EJECT PORT....
作者: wargame2550    時間: 19-6-2021 11:33

新果條台仔黑色鋼師奶 好似就V_C出 咁其實係咪錯硬
作者: sam524    時間: 20-6-2021 04:06

引用:
原帖由 wargame2550 於 19-6-2021 11:33 發表
新果條台仔黑色鋼師奶 好似就V_C出 咁其實係咪錯硬
DDP應該就係女火金
咁你話女火金係咩style
只能夠話無希望無失望
作者: jn_jona    時間: 20-6-2021 15:27

引用:
原帖由 sam524 於 20-6-2021 04:06 發表

DDP應該就係女火金
咁你話女火金係咩style
只能夠話無希望無失望
將近3k....
平都仲話姐
作者: IBMID    時間: 17-4-2022 17:49

唔好意思推返個舊post 上黎
想問下依家好似得返taitan 有現貨賣
但係佢 PN 係2022 開始
下面個post 同google D 相既係13067088-1
http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... &extra=page%3D3

咁係taitan 錯定係又轉左新PN ??
謝謝
作者: 48191    時間: 17-4-2022 18:30

全世界都錯!
軍版Slide的止滑坑係前七後七,全世界包括VFC都係八條。
如果你真係考究起上來,我諗BA條Commercial Military 比較正確。但係一樣有錯,只係比較冇咁嚴重。
現貨波X兵團冇咩?
引用:
原帖由 IBMID 於 17-4-2022 17:49 發表
唔好意思推返個舊post 上黎
想問下依家好似得返taitan 有現貨賣
但係佢 PN 係2022 開始
下面個post 同google D 相既係13067088-1
http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... &extra=page%3D3

咁 ...
作者: vgrdragon1    時間: 17-4-2022 21:12

18的話,暫時最似係2021年版BA嗰set民版M18,有對照真鐵外觀就明。其他3、4間廠的18都跟咗原裝。

17的話,比較離譜有後期推出的廠家整灰色/黑色的「純軍版刻字M17」,先唔理造工(都幾肉酸,仲收足海鮮價),個款首先已經無中生有呃水魚。

不論17定18,暫時咁多間上身整淺淺的FDE色都唔係咁準確,真鐵類似一種深啡紅色。

作者: 48191    時間: 17-4-2022 22:40

係。
BA的民版P320 M18真係最接近,但係本身輪到分解掣位置有問題。
所以我已經放棄咗成個Project。
引用:
原帖由 vgrdragon1 於 17-4-2022 21:12 發表
18的話,暫時最似係2021年版BA嗰set民版M18,有對照真鐵外觀就明。其他3、4間廠的18都跟咗原裝。

17的話,比較離譜有後期推出的廠家整灰色/黑色的「純軍版刻字M17」,先唔理造工(都幾肉酸,仲收足海鮮 ...

作者: NCP013    時間: 17-4-2022 23:49

[quote]原帖由 48191 於 17-4-2022 18:30 發表
全世界都錯!
軍版Slide的止滑坑係前七後七,全世界包括VFC都係八條。
如果你真係考究起上來,我諗BA條Commercial Military 比較正確。但係一樣有錯,只係比較冇咁嚴重。
/quote]

我剛數過,VFC 原廠同PA 鋼都係七條凹,六條凸

另外這條大gap, 得某幾款BA有改善

http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... &extra=page%3D2

圖片附件: _20220417_235500.JPG (18-4-2022 00:02, 40.36 KB) / 該附件被下載次數 39

作者: IBMID    時間: 18-4-2022 00:19

多謝大家,咁睇黎都唔駛諗
真係唔知有咁多問題
作者: 48191    時間: 18-4-2022 02:04

其實……最大問題不在外觀,係成個所謂「模組化Trigger Box」的用料…..
身邊不少用家朋友反映,呢組Trigger Box係亞鉛,強度不足。打冇幾耐會散…..
作者: RCOOH    時間: 18-4-2022 10:09

引用:
原帖由 48191 於 18-4-2022 02:04 發表
其實……最大問題不在外觀,係成個所謂「模組化Trigger Box」的用料…..
身邊不少用家朋友反映,呢組Trigger Box係亞鉛,強度不足。打冇幾耐會散…..
最頭痕係成個系統阻力好大,好快莫氣。
作者: 48191    時間: 18-4-2022 13:18

但係佢上次枝Kimber LAPD又造得非常好。
而家等緊枝Ultra Carry II。
引用:
原帖由 RCOOH 於 18-4-2022 10:09 發表

最頭痕係成個系統阻力好大,好快莫氣。

作者: IBMID    時間: 18-4-2022 15:08

引用:
原帖由 48191 於 18-4-2022 02:04 發表
咁化學.....雖然我都係喺屋企打紙靶
我諗無咁快打柴既
作者: 48191    時間: 18-4-2022 18:15

當然不是問題。
落場就….
引用:
原帖由 IBMID 於 18-4-2022 15:08 發表

咁化學.....雖然我都係喺屋企打紙靶
我諗無咁快打柴既

作者: bennytsang16    時間: 19-4-2022 11:49

真慘,竟然無枝o岩!
台港兩地的生產商竟然無一間做足資料搜集!
BTW,復活節假行過幾間槍舖,市面上似乎再見唔到有得賣 M18 黑色鋼 slide,即係玩家「喝市」到連錯樣都買。
引用:
原帖由 48191 於 17-4-2022 22:40 發表
係。
BA的民版P320 M18真係最接近,但係本身輪到分解掣位置有問題。
所以我已經放棄咗成個Project。

作者: 48191    時間: 19-4-2022 19:35

波孑/ JK都冇!?
引用:
原帖由 bennytsang16 於 19-4-2022 11:49 發表
真慘,竟然無枝o岩!
BTW,復活節假行過幾間槍舖,市面上似乎再見唔到有得賣 M18 黑色鋼 slide,即係玩家「喝市」到連錯樣都買。

作者: 48191    時間: 19-4-2022 19:36

Sorry,有少少更正。
軍版∼止滑紋∼前6後6
民版∼止滑紋∼前7後7

早在計劃我的M18計劃時,曾向台灣某業內朋友抱怨這個問題。到下定決心想用BA砌民版時,又發現Trigger Box的強度問題。所以放棄。
但是據某香港廠商透露有意出鋼Kit俾VFC 「金柏」,所以現在對Sig M17/ M18計劃完全放棄了,等VFC 1911 Kit好過。

作者: IBMID    時間: 19-4-2022 21:19

引用:
原帖由 bennytsang16 於 19-4-2022 11:49 發表
真慘,竟然無枝o岩!

尋日CXW 直播話有黑色, 不過我想要沙色
作者: java2334    時間: 19-4-2022 23:50

引用:
原帖由 48191 於 19-4-2022 19:36 發表
Sorry,有少少更正。
軍版∼止滑紋∼前6後6
民版∼止滑紋∼前7後7

早在計劃我的M18計劃時,曾向台灣某業內朋友抱怨這個問題。到下定決心 ...
ching點解咁肯定7條就係民版 6條係軍版既
有冇reference???
作者: 48191    時間: 20-4-2022 00:05

M18

Source:
https://youtu.be/Yex0ypGW75M
https://www.thefirearmblog.com/b ... in-issuing-mhs-m18/
https://defbrief.com/2020/09/22/ ... pistol-in-35-years/
https://www.stripes.com/branches ... e-cold-war-1.646210

而市售版本的P320 M18才是前七後七:
https://www.scheels.com/p/sig-sa ... ol/79868160755.html
對比之下,在外觀上,BA是比較「忠於原著」的。

其實止滑紋的凹位深度,軍版和市售版本有差別。

最後一點是,SIG AIR從來未表示過他們的出品是哪一個版本。但從外觀上(止滑紋)去判斷是民版P320 M18。
引用:
原帖由 java2334 於 19-4-2022 23:50 發表

ching點解咁肯定7條就係民版 6條係軍版既
有冇reference???
作者: bennytsang16    時間: 20-4-2022 10:27

問過價,要成 $2.8k ………
引用:
原帖由 IBMID 於 19-4-2022 21:19 發表

尋日CXW 直播話有黑色, 不過我想要沙色

作者: IBMID    時間: 20-4-2022 11:47

引用:
原帖由 bennytsang16 於 20-4-2022 10:27 發表
問過價,要成 $2.8k ………   
佢嗰條係咪DDP 嗰隻?
作者: bennytsang16    時間: 20-4-2022 12:30

問過老闆條鋼 slide 係邊間出,老闆話都係 VFC 自己出。
(VFC 自己會出番鋼 slide?)
引用:
原帖由 IBMID 於 20-4-2022 11:47 發表

佢嗰條係咪DDP 嗰隻?

作者: 48191    時間: 20-4-2022 12:33

或者咁講,VFC生產Licensed products 。但非常奇怪地總有副廠以光速的速度生產到鋼Kit,點解呢?
引用:
原帖由 bennytsang16 於 20-4-2022 12:30 發表
問過老闆條鋼 slide 係邊間出,老闆話都係 VFC 自己出。
(VFC 自己會出番鋼 slide?)

作者: IBMID    時間: 22-4-2022 01:07

引用:
原帖由 48191 於 20-4-2022 12:33 發表
或者咁講,VFC生產Licensed products 。但非常奇怪地總有副廠以光速的速度生產到鋼Kit,點解呢?
如果有實物,係咪可以倒模copy 出黎生產?定係特登漏出黎俾人造
我返而唔明點解佢會做黑色唔做返沙色
作者: 48191    時間: 22-4-2022 06:40

我懷疑….Taitan 之類的副廠其實就係V記自家公司,某大公司以子公司名義生產,規避商標。因為Licensed Product係定額定量造,而且以合約為本,式樣、用料、尺寸亦已經包括在合約中。
之前VP9就係咁情況。
台灣生產商,往往就係小工作室,出圖交給金屬加工廠去做。至於某些「副廠」為什麼可以那麼快可以出圖交給工廠,只有天知道。
至於「顏色」這個問題,真係不知道。
引用:
原帖由 IBMID 於 22-4-2022 01:07 發表

如果有實物,係咪可以倒模copy 出黎生產?定係特登漏出黎俾人造
我返而唔明點解佢會做黑色唔做返沙色
作者: fnc    時間: 22-4-2022 08:35

引用:
原帖由 48191 於 22-4-2022 06:40 發表
我懷疑….Taitan 之類的副廠其實就係V記自家公司,某大公司以子公司名義生產,規避商標。因為Licensed Product係定額定量造,而且以合約為本,式樣、用料、尺寸亦已經包括在合約中。
之前VP9就係咁情況。
台灣生產 ...
自信點 把"我懷疑"去掉....
作者: bennytsang16    時間: 22-4-2022 12:17

Taitan 都是第一個出 Glock 42 鋼滑架。
引用:
原帖由 48191 於 22-4-2022 06:40 發表
之前VP9就係咁情況。
台灣生產 ...

作者: 48191    時間: 22-4-2022 13:14

我曾經問過香港同台灣的金屬加工廠,想做少少鋼Parts。可是我的Designer朋友都要一、兩個星期先起到圖。到Send過去傾又搞咗兩星期。最後因為價錢放棄。
但係Taitan呢間公司非常「有效率」地,離新槍Release差不多兩個星期就有鋼Slide/ Barrel set推出。
作者: vgrdragon1    時間: 24-4-2022 04:31     標題: 回覆 38# 的帖子

有間十字軍都係。
作者: 48191    時間: 24-4-2022 06:37

十字軍就真係路人皆知的VFC副缐。
引用:
原帖由 vgrdragon1 於 24-4-2022 04:31 發表
有間十字軍都係。

作者: IBMID    時間: 24-4-2022 15:37

E~DDP 嗰條M18 係6條坑架wor
好似得佢係6條其他都係7條
作者: jn_jona    時間: 24-4-2022 15:42

引用:
原帖由 IBMID 於 24-4-2022 15:37 發表
E~DDP 嗰條M18 係6條坑架wor
好似得佢係6條其他都係7條
Ddp又係唔係vfc副廠黎呢?
依家想搞返條岩既軍版17/18 slide
好似暫時岩得比較多係ba 18?
作者: IBMID    時間: 24-4-2022 16:23

引用:
原帖由 jn_jona 於 24-4-2022 15:42 發表

Ddp又係唔係vfc副廠黎呢?
依家想搞返條岩既軍版17/18 slide
好似暫時岩得比較多係ba 18?
1) 應該係VFC 用第二個名出
2) 暫時幾位ching都係咁講
我都係想搵軍版17/18 slide , 所以先推返呢個post 出黎
但係嗰日睇CXW , 原來廠商可能賣晒唔會再出
就會絶版只可以二手市場度搵
作者: 48191    時間: 24-4-2022 19:38

竟然有軍版!?
引用:
原帖由 IBMID 於 24-4-2022 16:23 發表

1) 應該係VFC 用第二個名出
2) 暫時幾位ching都係咁講
我都係想搵軍版17/18 slide , 所以先推返呢個post 出黎
但係嗰日睇CXW , 原來廠商可能賣晒唔會再出
就會絶版只可以二手市場度搵

作者: IBMID    時間: 24-4-2022 21:28

引用:
原帖由 48191 於 24-4-2022 19:38 發表
竟然有軍版!?
咪就係黑色嗰條
作者: 48191    時間: 24-4-2022 21:38

不予置評。
引用:
原帖由 IBMID 於 24-4-2022 21:28 發表

咪就係黑色嗰條

作者: IBMID    時間: 24-4-2022 21:52

引用:
原帖由 48191 於 24-4-2022 21:38 發表
不予置評。
點解呢?
請指教下新仔,真心想學野
我見佢除左色唔啱之外, 其他好似都無咩問題bor
如果唔方便可以PM 傾
作者: 48191    時間: 24-4-2022 22:49

留意之前幾頁的討論#29
引用:
原帖由 IBMID 於 24-4-2022 21:52 發表

點解呢?
請指教下新仔,真心想學野
我見佢除左色唔啱之外, 其他好似都無咩問題bor
如果唔方便可以PM 傾

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0