標題: [VFC] MP7 [打印本頁]

作者: 七點六二    時間: 24-6-2021 10:01     標題: MP7

在下想買支V?C MP7, 請問各位師兄有冇comments? Thank you!

網上截圖!

圖片附件: 5F29EA36-ECB4-4962-96B1-0F01F0C4E9D8.jpeg (24-6-2021 10:01, 102.31 KB) / 該附件被下載次數 102

作者: kornhill401    時間: 24-6-2021 14:08

樓主C兄,請參考Dave C兄的post,或有所幫助.
http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... 0919&highlight=
作者: 七點六二    時間: 24-6-2021 14:44

引用:
原帖由 kornhill401 於 24-6-2021 14:08 發表
樓主C兄,請參考Dave C兄的post,或有所幫助.
http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... 0919&highlight=
最後都係揀VFC 個支,因為我唔會落場打,只作收藏用途…Thank you 師兄意見!

作者: Dave    時間: 24-6-2021 15:03

VFC MP7 GBB 係一支好槍黎,外觀正比例正確細節到位。

其他唔好問。
作者: 七點六二    時間: 24-6-2021 15:16

引用:
原帖由 Dave 於 24-6-2021 15:03 發表
VFC MP7 GBB 係一支好槍黎,外觀正比例正確細節到位。

其他唔好問。
多謝Dave 兄意見!
作者: jn_jona    時間: 24-6-2021 18:23

唔知v2有冇改善
我暫時仲未有機會試
作者: 里安    時間: 25-6-2021 08:26

引用:

其他唔好問。
其他唔好問呢句…..

回樓主,VFC我自己就零信心,大家玩MP7,我手上玩在六七年KWA,VFC得幾個月貨仔爛呢樣爛果樣

連啲VFC教徒除咗像真之外都講唔到有咩優點

作者: 七點六二    時間: 25-6-2021 09:56

引用:
原帖由 里安 於 25-6-2021 08:26 發表

其他唔好問呢句…..

回樓主,VFC我自己就零信心,大家玩MP7,我手上玩在六七年KWA,VFC得幾個月貨仔爛呢樣爛果樣

連啲VFC教徒除咗像真之外都講唔到有咩優點
在下只作收藏用途,所以好講外觀,明白各師兄們的心得,小弟萬分感激!謝謝各位幫忙!日後購買後會放上來讓各位分享!
作者: kornhill401    時間: 25-6-2021 12:33

引用:
原帖由 七點六二 於 25-6-2021 09:56 發表

在下只作收藏用途,所以好講外觀,明白各師兄們的心得,小弟萬分感激!謝謝各位幫忙!日後購買後會放上來讓各位分享!
諘問樓主C兄, 你會揀選AEG,還是GBB呢?
作者: Dave    時間: 25-6-2021 12:44

引用:
原帖由 kornhill401 於 25-6-2021 12:33 發表

AEG 設計有缺憾,全真掃,台仔果邊都重災,在下手上都有一柄真掃AEG MP7,剛剛才在RWA 買了個金屬拉橘,得閒先醫。
作者: 七點六二    時間: 25-6-2021 13:52

引用:
原帖由 kornhill401 於 25-6-2021 12:33 發表

GBB 果支,下星期買,砌好就放上睇…
作者: 里安    時間: 25-6-2021 14:21

引用:
原帖由 七點六二 於 25-6-2021 09:56 發表

咁呢支ok

最少1:1
作者: alvin155    時間: 25-6-2021 15:15     標題: 回覆 6# 的帖子

唯一分別只係內部夾多一舊金屬外管上火帽,舊版係直接塑料
作者: 七點六二    時間: 26-6-2021 10:52

引用:
原帖由 里安 於 25-6-2021 14:21 發表

咁呢支ok

最少1:1
多謝師兄提點…
作者: kornhill401    時間: 26-6-2021 13:03

引用:
原帖由 Dave 於 25-6-2021 12:44 發表

AEG 設計有缺憾,全真掃,台仔果邊都重災,在下手上都有一柄真掃AEG MP7,剛剛才在RWA 買了個金屬拉橘,得閒先醫。
仲諗住AEG,只要唔狂FULL,比GBB會com玩D. 謝謝Dave C兄溫馨提示.

作者: 七點六二    時間: 26-6-2021 17:26

引用:
原帖由 七點六二 於 25-6-2021 13:52 發表

GBB 果支,下星期買,砌好就放上睇…
暫時進到…

圖片附件: 45199D94-1187-4EBF-A4E6-0A489F045E60.jpeg (26-6-2021 17:26, 35.32 KB) / 該附件被下載次數 82

圖片附件: 5285E432-E74E-48F6-8ED4-ED36472DA616.jpeg (26-6-2021 17:26, 33.76 KB) / 該附件被下載次數 86

作者: 七點六二    時間: 1-7-2021 18:55

今日入手……

圖片附件: 5FB6625C-F25D-4C03-8A5E-87870A50D65F.jpeg (1-7-2021 18:55, 70.48 KB) / 該附件被下載次數 106

圖片附件: 55D66BA1-BDB6-4794-BFF1-4A454F158D92.jpeg (1-7-2021 18:55, 118.02 KB) / 該附件被下載次數 112

圖片附件: 9A771553-5255-4A02-8F8C-969C41B76AF6.jpeg (1-7-2021 18:55, 129.88 KB) / 該附件被下載次數 104

圖片附件: 4089DCC4-4794-4DD7-B399-D9F6663F5A21.jpeg (1-7-2021 18:55, 136.9 KB) / 該附件被下載次數 109

圖片附件: 1B35000C-CDB8-40C0-98FC-CF5643B504B5.jpeg (1-7-2021 18:55, 134.6 KB) / 該附件被下載次數 97

圖片附件: 21E31177-69D8-4E8A-98FB-0B7D720BAD88.jpeg (1-7-2021 18:55, 124.05 KB) / 該附件被下載次數 92

作者: 七點六二    時間: 2-7-2021 11:08

引用:

其他唔好問。
多謝Dave 兄,在下都係收藏用,因為1:1 尺寸好吸引,如果落場就買馬記個支了…

作者: kornhill401    時間: 2-7-2021 11:15

引用:
原帖由 七點六二 於 1-7-2021 18:55 發表
今日入手……
樓主C兄又有新玩具.
想不到支玩具槍,裝齊咁多架生;都咁靚仔.
作者: 里安    時間: 2-7-2021 12:09

引用:
原帖由 七點六二 於 1-7-2021 18:55 發表
今日入手……
classic outfit
作者: 七點六二    時間: 2-7-2021 12:24

引用:
原帖由 kornhill401 於 2-7-2021 11:15 發表

樓主C兄又有新玩具.
想不到支玩具槍,裝齊咁多架生;都咁靚仔.
在下都係抄網上這支槍的圖片去砌回來的!謝謝欣賞!

圖片附件: 5D7A73CB-596A-4F40-B19A-F862D7D1FA0B.jpeg (2-7-2021 12:24, 101.43 KB) / 該附件被下載次數 80

作者: 七點六二    時間: 2-7-2021 12:25

引用:
原帖由 里安 於 2-7-2021 12:09 發表

classic outfit
多謝師兄!
作者: BFG001    時間: 2-7-2021 16:06

引用:
原帖由 七點六二 於 2-7-2021 11:08 發表

多謝Dave 兄,在下都係收藏用,因為1:1 尺寸好吸引,如果落場就買馬記個支了…
馬記個支唔建議,打得耐尾部部好易爆,我自己都爆過兩支
VFC個支之前Dave兄有講過改善方案,我手上20年買,隻飛機已經唔似之前講到咁啜手,反而之前另一師兄有講過剪recoil spring以及換飛鏢更有幫助

利申我自己已剪短約9格回膛彈弓、打磨少少bolt軌加軌道、更換unicorn hopup膠、以為更換Ratech NPAS降火 (可以用原裝飛鏢自己改做NPAS又得)

作者: 七點六二    時間: 2-7-2021 16:38

引用:
原帖由 BFG001 於 2-7-2021 16:06 發表

VFC個支之前Dave兄有講過改善方案,我手上20年買,隻飛機已經唔似之前講到咁啜手,反而之前另一師兄有講過剪recoil spring以及換飛鏢更有幫助

利申我 ...
我都唔識維修,好多時都係出去比人整…
作者: BFG001    時間: 3-7-2021 21:53

引用:
原帖由 七點六二 於 2-7-2021 16:38 發表

我都唔識維修,好多時都係出去比人整…
呢樣真,V仔MP7難拆過馬記得多,換hopup膠都好唔方便
作者: ~~方~~    時間: 3-7-2021 22:06

引用:
原帖由 BFG001 於 3-7-2021 21:53 發表

呢樣真,V仔MP7難拆過馬記得多,換hopup膠都好唔方便
拆唔難既, 每件parts 都係自己個坑度, 唯一要留意係trigger 彈弓會彈走, 同埋parts 分清左右
作者: 七點六二    時間: 5-7-2021 15:12

買多三隻匣返黎…

圖片附件: 3846B3E1-4653-4FB2-9CE3-52BB75DA3E0D.jpeg (5-7-2021 15:12, 143.12 KB) / 該附件被下載次數 73

作者: BFG001    時間: 7-7-2021 01:44

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 3-7-2021 22:06 發表

拆唔難既, 每件parts 都係自己個坑度, 唯一要留意係trigger 彈弓會彈走, 同埋parts 分清左右
V記要花時間同埋唔同急得,反而拆馬記換膠管我覺得易得多
作者: BFG001    時間: 7-7-2021 01:52

引用:
原帖由 BFG001 於 2-7-2021 16:06 發表

利申我 ...
補充:Ratech NPAS火力始終唔穩定,最近換Ravenchist MP7金飛鏢反而更適合而家香港天氣打室內,配合之前setting室溫28'c環境下,打單飛可以打到210飛同清夾,留待之後再試冬天下環境

圖片附件: Screenshot_20210706-204340.jpg (7-7-2021 01:52, 292.26 KB) / 該附件被下載次數 82

作者: RCOOH    時間: 8-1-2022 20:39

X!新買支MP7仲話係V2,開鎗自己跌彈匣。

個blowback係好勁,懷疑mag release條彈弓唔夠力(真係太軟啦),支鎗一響就衝郁左導致跌匣。
作者: 48191    時間: 8-1-2022 20:52

VFC通病。
逢HK系列都有呢個問題。
引用:
原帖由 RCOOH 於 8-1-2022 20:39 發表

個blowback係好勁,懷疑mag release條彈弓唔夠力(真係太軟啦),支鎗一響就衝郁左導致跌匣。

作者: RCOOH    時間: 8-1-2022 20:58

引用:
原帖由 48191 於 8-1-2022 20:52 發表
VFC通病。
輕輕用中指兜住就一定唔跌,可以排除係固定方式同材料問題。

V記MP7、KJ Shadow1同擬似KJ既USWA1都係靠彈性材料食個blowback幫手震起個bolt stop做空掛,用手拉十次四次唔得。

起初試鎗既兩匣冇問題,但上匣放耐左條彈弓軟化就每鎗都跌,而家係軟到有d過份,食指輕力一挑就放匣。

作者: kornhill401    時間: 9-1-2022 10:14

引用:
原帖由 48191 於 8-1-2022 20:52 發表
VFC通病。
咁大鑊! 多謝C兄提醒. 以後在玩果支MP5要小心D.
作者: ~~方~~    時間: 9-1-2022 10:43

引用:
原帖由 RCOOH 於 8-1-2022 20:39 發表

vfc 夾硬追死力blow back 既後果...

見有d 玩家係玩到連個尾蓋都斷埋
作者: ~~方~~    時間: 9-1-2022 10:45

引用:
原帖由 kornhill401 於 9-1-2022 10:14 發表

mp5唔怕的, 佢本身blow back 唔算大

而且mag release 個鐵片彈弓幾硬既

但vp9, hk45c 果d 要擔心d
作者: RCOOH    時間: 9-1-2022 11:28

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 9-1-2022 10:45 發表

手鎗blowback有限,彈匣輕,V記MP7個blowback兇猛過GHK AK,而且彈匣又重,彈弓夾唔住就直接碎腳趾。

BTW,MP5重到啞鈴咁。

作者: 48191    時間: 9-1-2022 19:59

唔關MP5事。
MP7/ HK系手槍的Mag release痴住Trigger guard。好多時VFC非常奇怪地裝條唔夠力的彈弓上去,令到一開槍就跌匣。
引用:
原帖由 kornhill401 於 9-1-2022 10:14 發表

作者: ~~方~~    時間: 11-1-2022 00:46

引用:
原帖由 RCOOH 於 9-1-2022 11:28 發表

手鎗blowback有限,彈匣輕,V記MP7個blowback兇猛過GHK AK,而且彈匣又重,彈弓夾唔住就直接碎腳趾。

BTW,MP5重到啞鈴咁。
vfc 手槍最大問題係隻grip d 膠又薄又軟, 本來那同mag release 之間就有少少虛位, 一握實少少變形之後匣井就更鬆

vfc mp5 系列幾重手既, 特別係果枝mp5k pdw...尾托拆落黎同人 cqc 都仲得

作者: RCOOH    時間: 11-1-2022 10:10

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 11-1-2022 00:46 發表

vfc 手槍最大問題係隻grip d 膠又薄又軟, 本來那同mag release 之間就有少少虛位, 一握實少少變形之後匣井就更鬆

vfc mp5 系列幾重手既, 特別係果枝mp5k pdw...尾托拆落黎同人 cqc 都仲得

我砌!!

圖片附件: Resizer_16418670502260.jpeg (11-1-2022 10:10, 110.93 KB) / 該附件被下載次數 58

作者: kornhill401    時間: 11-1-2022 11:59     標題: 回35# 37#

謝謝兩位C兄給予小弟有關資訊,解我對V記MP5的困惑.
作者: kornhill401    時間: 11-1-2022 12:06

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 9-1-2022 10:45 發表

好彩我對呢兩支玩具槍的外觀,
無乜好感,否則都幾頭痕.
作者: ~~方~~    時間: 12-1-2022 01:39

引用:
原帖由 RCOOH 於 11-1-2022 10:10 發表

我砌!!
V1 買左支k, 真係又重又靠唔住

個尾托我用磁石吸, 個托去到中間都仲吸到....
作者: ~~方~~    時間: 12-1-2022 01:40

引用:
原帖由 kornhill401 於 11-1-2022 12:06 發表

好彩我對呢兩支玩具槍的外觀,
無乜好感,否則都幾頭痕.
有時都冇計, 係得vfc 出到e d 款

但而家成日希望, 有生之年ghk 可以搶左hk license 去做
作者: 48191    時間: 12-1-2022 06:59

我有生之年都望緊佢出HK USP Compact 9mm (Jack Bauer樣式)
作者: 里安    時間: 12-1-2022 07:43

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 12-1-2022 01:40 發表

有時都冇計, 係得vfc 出到e d 款

但而家成日希望, 有生之年ghk 可以搶左hk license 去做
V記通病,只追求外觀同大後座力,其他一概不理
作者: kornhill401    時間: 12-1-2022 13:46

請教C兄,cybergun是否同VFC有關聯嗎? 謝謝!
作者: 48191    時間: 12-1-2022 15:00

據記憶所及,VFC好似冇向過Cybergun買拉臣,除咗Colt M4A1系列。
引用:
原帖由 kornhill401 於 12-1-2022 13:46 發表

作者: RCOOH    時間: 13-1-2022 18:57

引用:
原帖由 48191 於 9-1-2022 19:59 發表
唔關MP5事。
MP7/ HK系手槍的Mag release痴住Trigger guard。好多時VFC非常奇怪地裝條唔夠力的彈弓上去,令到一開槍就跌匣。
終於得閒拆個mag release。

本以為打出條空心pin果陣成份件會飛出黎,結果乜都冇發生,擺明彈弓唔夠力又冇留走盞位。
作者: 48191    時間: 13-1-2022 21:34

已經唔係第一次,我次次都叫師傅換呢條彈弓先。
引用:
原帖由 RCOOH 於 13-1-2022 18:57 發表

終於得閒拆個mag release。

本以為打出條空心pin果陣成份件會飛出黎,結果乜都冇發生,擺明彈弓唔夠力又冇留走盞位。

作者: 48191    時間: 13-1-2022 21:37

Cybergun 同Unarex一樣,係真槍廠商標持有人。
引用:
原帖由 kornhill401 於 12-1-2022 13:46 發表

作者: kornhill401    時間: 14-1-2022 11:38

引用:
原帖由 48191 於 13-1-2022 21:37 發表
Cybergun 同Unarex一樣,係真槍廠商標持有人。
謝謝C兄給予小弟有關知識.
作者: gainax    時間: 14-1-2022 17:11

引用:
原帖由 48191 於 12-1-2022 15:00 發表
據記憶所及,VFC好似冇向過Cybergun買拉臣,除咗Colt M4A1系列。
而家V記好似冇再係m4做 colt marking轉左騎士?係唔係脫離左哂把根
作者: 里安    時間: 14-1-2022 17:22

Colt好似GHK做
作者: RCOOH    時間: 14-1-2022 19:58

引用:
原帖由 48191 於 13-1-2022 21:34 發表
已經唔係第一次,我次次都叫師傅換呢條彈弓先。
換左彈弓之後,用手拉都可以百分百成功bolt lock。

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0