標題: [認真] 可能係今年年尾最期待的電影 [打印本頁]

作者: 48191    時間: 23-9-2021 10:02     標題: 可能係今年年尾最期待的電影

https://youtu.be/2RU_-1yw9Dw
作者: kornhill401    時間: 23-9-2021 13:03

唉... 佢阿媽,,佢大佬,,又會咁長命ge?
作者: 48191    時間: 23-9-2021 14:49

我睇戲啫,何必想太多?
引用:
原帖由 kornhill401 於 23-9-2021 13:03 發表
唉... 佢阿媽,,佢大佬,,又會咁長命ge?

作者: loveless    時間: 23-9-2021 20:17

上個月有pre screening. 王丹妮揹得起, 非常掂.  劇本呢...巧安全.
要㖒, very值得䏲.
作者: reniless    時間: 23-9-2021 21:01

作者: 48191    時間: 23-9-2021 21:12

王丹妮側面真係有梅姐影子,正面爭少少。
引用:
原帖由 loveless 於 23-9-2021 20:17 發表
上個月有pre screening. 王丹妮揹得起, 非常掂.  劇本呢...巧安全.
要㖒, very值得䏲.

作者: 48191    時間: 23-9-2021 21:12

留白?
引用:
原帖由 reniless 於 23-9-2021 21:01 發表

作者: reniless    時間: 23-9-2021 21:40

係食字,唔係留白。
既然大江春水東流而逝,就隨他去。
作者: 051039    時間: 24-9-2021 08:46

淨係睇呢條宣傳片都睇到眼濕濕
作者: bennytsang16    時間: 24-9-2021 10:40

期待!
作者: bennytsang16    時間: 24-9-2021 12:22

仲有「妙麗商場」,小弟年幼時已經聽過但未去過。
作者: 48191    時間: 24-9-2021 14:36

響邊?
引用:
原帖由 bennytsang16 於 24-9-2021 12:22 發表
仲有「妙麗商場」,小弟年幼時已經聽過但未去過。

作者: bennytsang16    時間: 24-9-2021 14:57

「妙麗商場」在彌敦道、佐敦道交界,即是今天「裕華國貨」對面。
引用:
原帖由 48191 於 24-9-2021 14:36 發表
響邊?

圖片附件: 70788760_548942858981339_8107621420955064858_n.jpg (24-9-2021 14:57, 126.98 KB) / 該附件被下載次數 96

作者: 里安    時間: 24-9-2021 15:00

其實我都有興趣,當睇下老香港都好
作者: 48191    時間: 24-9-2021 15:15

Wow!
引用:
原帖由 bennytsang16 於 24-9-2021 14:57 發表
「妙麗商場」在彌敦道、佐敦道交界,即是今天「裕華國貨」對面。

作者: bennytsang16    時間: 24-9-2021 15:29

八十年代、九十年代的香港,真係好值得懷念。
引用:
原帖由 里安 於 24-9-2021 15:00 發表
其實我都有興趣,當睇下老香港都好

作者: 48191    時間: 24-9-2021 16:24

https://youtu.be/wiQJ2gYGLk4
作者: 48191    時間: 24-9-2021 22:25

真係好似

https://youtu.be/VHecbA-n-z8
作者: 48191    時間: 30-9-2021 22:47

怎樣重現7-80s’年代的香港:
https://youtu.be/fECkl3L2iCs
作者: Dave    時間: 1-10-2021 10:14

引用:
原帖由 48191 於 30-9-2021 22:47 發表
怎樣重現7-80s’年代的香港:
https://youtu.be/fECkl3L2iCs
Cg 好貴
作者: 48191    時間: 1-10-2021 12:19

CG還原到那時的香港
引用:
原帖由 Dave 於 1-10-2021 10:14 發表

Cg 好貴

作者: Matt_LAW    時間: 7-10-2021 20:18

我會睇! 因為我飲 廣東歌 的奶水長大的。

梅姐的歌我喜歡 夢伴 和 女人心

梅姐 俾我的感覺好複雜,好似好有過去的女人。 眼神識講説話。
作者: Dave    時間: 7-10-2021 20:23

會睇,還原舊香港,共同回憶都值回票價
作者: 48191    時間: 7-10-2021 22:33

今日經開旺角百記,見到個宣傳都幾勁。
作者: loveless    時間: 10-11-2021 11:28

琴晚再睇埋首映, 對比pre screen, 連示威果幾秒都cut埋
都話非常安全

在香港市場, 港産片票房極其量係7千萬.
堅持唔睇中國市場既話, 只係固步自封
作者: bennytsang16    時間: 10-11-2021 17:42

好多人都只係執著電影有無八九歌聲獻中華、有無徒弟何CC。
作者: loveless    時間: 11-11-2021 15:24

無八九, 無
作者: loveless    時間: 11-11-2021 15:24

無八九, 無落墨HOCC.
執著可以唔睇, 可以杯葛, 可以媽叉製造人奉承強權乜乜物物。

我見過梅豔芳真人. 要執著的話我都可以加把囗話電影太少粗口, 和諧直相.
有冇執著過《黑鷹15小時》點處理直相? 冇既話而去挑梅豔芳, o米雙重標準o羅.

香港並唔欠缺人材, 當乜都要分化, 左右做人難, o米揀離境發展o羅.
以前徐克揀過美國, 現在林超賢直接揀中國, 係奉承中國定實現電影人夢想?
港產片邊日做到有一億觀眾入埸, o米唔洗揀o羅.
作者: 051039    時間: 15-11-2021 00:06

引用:
原帖由 loveless 於 10-11-2021 11:28 發表
琴晚再睇埋首映, 對比pre screen, 連示威果幾秒都cut埋
都話非常安全

在香港市場, 港産片票房極其量係7千萬.
堅持唔睇中國市場既話, 只係固步自封
笠兄所言甚是

圖片附件: Screenshot_20211115_000647.jpg (15-11-2021 00:06, 249.12 KB) / 該附件被下載次數 71

作者: kornhill401    時間: 15-11-2021 12:24

..梅姐阿哥對呢齣戲有話說..
https://hk.news.yahoo.com/%E6%A2 ... C%9F-042838247.html
作者: loveless    時間: 15-11-2021 12:39

冇就唔真實, 有又唔尊重
解決方案唔係冇既, 1年有525600分鐘, 拍套片長2千萬分鐘既電影, 買飛入場坐足40年, 睇埋人地點洗衫剪腳甲食宵夜, o米夠真實皆大歡喜o羅
作者: loveless    時間: 15-11-2021 12:52

引用:
原帖由 051039 於 15-11-2021 00:06 發表

笠兄所言甚是
Why you big me 睇簡體? 要個唔識字既去䏲簡體?
龍應台再來香港既話, 禾真係唔識唱我的祖國,唔識字既淨係懂唱 America Fxxx Yeah
作者: 051039    時間: 15-11-2021 21:14

引用:
原帖由 loveless 於 15-11-2021 12:39 發表
冇就唔真實, 有又唔尊重
解決方案唔係冇既, 1年有525600分鐘, 拍套片長2千萬分鐘既電影, 買飛入場坐足40年, 睇埋人地點洗衫剪腳甲食宵夜, o米夠真實皆大歡喜o羅
笠兄所言甚是
作者: 051039    時間: 21-11-2021 18:54

終於有時間去睇,2個鐘零3個字冇冷場
唔係大部份時間都係洋蔥位,仲有啲笑位
有啲人名用左英文名代替可以考下記性
主角大部份時間個樣都似梅,唱歌把聲都算似
講野用字同動作都似,可見資料搜集好足
PS:片中有粗口,聽到粗口會打冷震o既人要注意
作者: 48191    時間: 22-11-2021 07:16

唉,我今個星期三先去到買飛。
好想睇。
引用:
原帖由 051039 於 21-11-2021 18:54 發表
終於有時間去睇,2個鐘零3個字冇冷場
唔係大部份時間都係洋蔥位,仲有啲笑位
有啲人名用左英文名代替可以考下記性
主角大部份時間個樣都似梅,唱歌把聲都算似
講野用字同動作都似,可見資料搜集好足 ...

作者: 051039    時間: 22-11-2021 14:17

引用:
原帖由 48191 於 22-11-2021 07:16 發表
唉,我今個星期三先去到買飛。
好想睇。
上網買飛啦,記得預左早呀
作者: bennytsang16    時間: 22-11-2021 17:15

昨晚去電影中心看了,由 21:45 看到 凌晨 00:05,精彩沒有冷場。
有些人說遺憾沒有「八九年」發生的事,但應該諒解,否則相信不可能在中港兩地上映。
但戲中有華東水災、金融風暴、沙士的實況。
戲中對梅艷芳、梅愛芳的姊妹情刻劃得最細膩感人;廖子妤的演技甚至比王丹妮佳。
如果要挑剔瑕疵,白只、林家棟嫌為缺乏音樂家的氣質;古天樂今次太木納,沒有劉培基的風流瀟灑;劉俊謙飾演張國榮略嫌單薄,老是覺得他在戲中的外貌有點像黃宗澤。

圖片附件: 258784406_10159668156892389_5122038438806901911_n.jpg (22-11-2021 17:15, 44.54 KB) / 該附件被下載次數 72

作者: loveless    時間: 23-11-2021 14:17

梅豔芳依家中國票房係8千3百幾萬人民幣, 曾經連續7日全國排第2.
同國內上映前預測的最終1億票房好接近.
作者: bennytsang16    時間: 23-11-2021 14:56

香港已經過三千萬,但套戲成本兩億,仍未回本。
引用:
原帖由 loveless 於 23-11-2021 14:17 發表
梅豔芳依家中國票房係8千3百幾萬人民幣, 曾經連續7日全國排第2.
同國內上映前預測的最終1億票房好接近.

作者: loveless    時間: 23-11-2021 16:27

如果真係用左2億, 要上映期就回本, 即是要4.5至5億票房.
香港電影業係另一個困局, 從前港產片點點點已不適用於現在.
作者: reniless    時間: 23-11-2021 16:38

我真係後知後覺,依個世界係要講情懷唔係下下都講錢的。
作者: loveless    時間: 23-11-2021 18:03

引用:
原帖由 reniless 於 23-11-2021 16:38 發表
我真係後知後覺,依個世界係要講情懷唔係下下都講錢的。
梅豔芳若尚在生, 就係一個姨姨, 我見唔到香港市場有乜點關照現在式既陳慧嫻葉德嫻陳美玲林憶蓮...
作者: 051039    時間: 24-11-2021 08:16

引用:
原帖由 loveless 於 23-11-2021 18:03 發表

梅豔芳若尚在生, 就係一個姨姨, 我見唔到香港市場有乜點關照現在式既陳慧嫻葉德嫻陳美玲林憶蓮...
所以錢要後生搵當紅搵
作者: bennytsang16    時間: 24-11-2021 12:06

一個地方一旦失去了自由,就不會再有創意和活力,經濟亦都不會再繁榮。
坦白說這電影的劇本只是一般,除了王丹妮廖子妤,其他演員的演出甚至是膚淺;但很多人說看了這套電影覺得感動落淚,更多是緬懷舊香港(至少是2003年之前)的情懷,以及悼念香港已經失去了的青春與活力。
作者: loveless    時間: 24-11-2021 17:01

全世界都話中國無自由, 佢經濟好似又幾繁榮.
至於緬懷舊香港, 等同一個呀叔呀嬸要成日不斷要話比人知自己以有前幾青春幾有活力一樣甘...無用.

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0