標題: [VFC] VFC SR 25 GBB [打印本頁]

作者: 七點六二    時間: 3-11-2021 18:03     標題: VFC SR 25 GBB

請問本人對VFC SR 25 GBB 有興趣, 只作收藏,不會落場打,有沒有comments? Thank you!
作者: 48191    時間: 3-11-2021 19:15

祝好運
http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=158290
引用:
原帖由 七點六二 於 3-11-2021 18:03 發表
請問本人對VFC SR 25 GBB 有興趣, 只作收藏,不會落場打,有沒有comments? Thank you!

作者: 七點六二    時間: 3-11-2021 21:06

引用:
原帖由 48191 於 3-11-2021 19:15 發表
祝好運
http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=158290
請問有乜原因呀?
作者: laiwangkai    時間: 3-11-2021 21:41

新款ECC無問題

我直情改埋做ACC

圖片附件: SR25 ACC 2.jpg (3-11-2021 21:41, 159.44 KB) / 該附件被下載次數 93

作者: 七點六二    時間: 3-11-2021 22:42

引用:
原帖由 48191 於 3-11-2021 19:15 發表
祝好運
都幾大鑊………!
作者: jn_jona    時間: 4-11-2021 06:05

我就玩m110
原裝最緊要上返緊d螺絲

圖片附件: 2C29CF5A-C2BE-406D-930C-782A2554D190.jpeg (4-11-2021 06:05, 67.72 KB) / 該附件被下載次數 100

作者: 七點六二    時間: 4-11-2021 07:09

引用:
原帖由 jn_jona 於 4-11-2021 06:05 發表
我就玩m110
原裝最緊要上返緊d螺絲
師兄呢支槍好靚喎…
作者: 48191    時間: 4-11-2021 07:10

保養勤啲應該問題不大,最怕你玩完唔Check唔抹啫。
引用:
原帖由 七點六二 於 3-11-2021 22:42 發表

都幾大鑊………!

作者: 里安    時間: 4-11-2021 09:20

舊啲VFC 真係幾煩
作者: kornhill401    時間: 4-11-2021 12:02

引用:
原帖由 jn_jona 於 4-11-2021 06:05 發表
我就玩m110
原裝最緊要上返緊d螺絲
以唔落場打Game,觀賞為主,間中在家玩一兩匣,呢支的確值得買入.
作者: ~~方~~    時間: 4-11-2021 14:51

唔落場打game ok 既

落場打game 就唔好啦, sr25 ecc 同 m110 都係鑄身

見過d 人上身斷後pin 位, 下身尾通前面既位成舊斷
作者: 七點六二    時間: 4-11-2021 16:37

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 4-11-2021 14:51 發表
唔落場打game ok 既

落場打game 就唔好啦, sr25 ecc 同 m110 都係鑄身

見過d 人上身斷後pin 位, 下身尾通前面既位成舊斷
都係放棄……!謝各方師兄意見!Thank you!
作者: jn_jona    時間: 4-11-2021 17:35

引用:
原帖由 七點六二 於 4-11-2021 16:37 發表

都係放棄……!謝各方師兄意見!Thank you!
如果你係買Mk11 Mod0果隻Sr25 鍛身黎 放心玩
作者: 七點六二    時間: 4-11-2021 21:09

引用:
原帖由 jn_jona 於 4-11-2021 17:35 發表

如果你係買Mk11 Mod0果隻Sr25 鍛身黎 放心玩
都唔知邊度有得賣………!
作者: ~~方~~    時間: 4-11-2021 21:34

引用:
原帖由 七點六二 於 4-11-2021 21:09 發表

都唔知邊度有得賣………!
全新應該冇啦, mk11mod 0 停左產

不過t2 間唔中有人放, 如果想要, 可以留意下
作者: jn_jona    時間: 4-11-2021 22:09

鍛槍停產晒Sosad 明明大件夾抵食
計返條數鍛Sr25平過m110

搵下二手 間唔時都有師兄平放神
作者: 里安    時間: 4-11-2021 22:33

引用:
原帖由 jn_jona 於 4-11-2021 22:09 發表

當年鍛m4我都想買

Miss左
作者: ~~方~~    時間: 4-11-2021 22:51

引用:
原帖由 里安 於 4-11-2021 22:33 發表

當年鍛m4我都想買

Miss左
咪係, 果陣邊估到佢得出一水
作者: jn_jona    時間: 5-11-2021 01:14

傳聞話訂單少唔出
想佢出個鍛既白身 想拎去壓字

有幸收左枝fsp 想要多枝M4a1 Ris ii改mk18mod1
作者: gainax    時間: 6-11-2021 09:53

引用:
原帖由 jn_jona 於 4-11-2021 22:09 發表

啱見到有2手近全新sr25,我都有興趣
但手上仲有2支ar拖左好耐未完成,我估手快有手慢..
作者: ~~方~~    時間: 6-11-2021 18:49

引用:
原帖由 gainax 於 6-11-2021 09:53 發表

啱見到有2手近全新sr25,我都有興趣
但手上仲有2支ar拖左好耐未完成,我估手快有手慢..
2 手全新難得呀

又鍛身, 又cnc 鋁bolt, 火控係磁石吸到物質

我幾欣賞vfc mk11 鎖實barrel 既設計, 佢係扭到少少緊果陣, 再係槍身gas tube 位扭粒螺絲入去鎖死

解決左wa system barrel nut 扭太實, hopup 座會跟住扭既問題

偽free float 管既設計都幾好, rail 同barrel 之間有塊膠片去定住...唔正面望真係以為vfc 有咩黑科技

我屋企都有支mk11, 不過落一次落場後就打消左落場既念頭, 只係平時係屋企摸下佢
作者: gainax    時間: 6-11-2021 21:20

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 6-11-2021 18:49 發表

2 手全新難得呀

我幾欣賞vfc mk11 鎖實barrel 既設計, 佢係扭到少少緊果陣, 再係槍身gas tube 位扭粒螺絲入去鎖死

解決左wa system barrel nut 扭太實,  ...
放4千幾好似仲包鏡,差少少忍唔住手,唔理好唔好打,過手癮同草槍款一流
二手間中有好野手慢就
作者: jn_jona    時間: 7-11-2021 08:08

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 6-11-2021 18:49 發表

2 手全新難得呀

解決左wa system barrel nut 扭太實,  ...
唔再落場因為太重太大枝定咩原因?
作者: ~~方~~    時間: 7-11-2021 09:05

引用:
原帖由 gainax 於 6-11-2021 21:20 發表

放4千幾好似仲包鏡,差少少忍唔住手,唔理好唔好打,過手癮同草槍款一流
二手間中有好野手慢就
yup, 仲要絕版槍黎講, mk11 mod 0 唔駛好似kriss 咁食炒價
作者: ~~方~~    時間: 7-11-2021 09:08

引用:
原帖由 jn_jona 於 7-11-2021 08:08 發表

唔再落場因為太重太大枝定咩原因?
重, 平時係屋企玩覺得自己可以駕馭到

但落到場就係另一樣野

真係會手軟的
作者: jn_jona    時間: 7-11-2021 13:42

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 7-11-2021 09:08 發表

但落到場就係另一樣野

真係會手軟的
我枝110都冇換hop up膠換管 因為知又長又重 應該落唔到場
作者: ~~方~~    時間: 7-11-2021 14:29

引用:
原帖由 jn_jona 於 7-11-2021 13:42 發表

我枝110都冇換hop up膠換管 因為知又長又重 應該落唔到場
可以唔換啦, 我果時冬天打outdoor, 淨係抱佢行都出哂汗, 要不停搵cover 去俾支槍座住

彈道係飛得遠, 不過集彈性唔高

最尷尬既位係落腳架, 重量多左, 但開到機會又唔大

不過, 係屋企扒低打靶個feel 係一流, 支野又嘈, blow back 又爽
作者: gainax    時間: 7-11-2021 15:14

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 7-11-2021 09:08 發表

但落到場就係另一樣野

真係會手軟的
GBBR又唔會同真鐵一樣有身程優勢,用SR25同M4最多都係打50M
拎馬記MWS又輕又準,SR25重同長要落場唔會夠M4實用嗱
但個個M4你拎SR25,417,M14甚至psg1,即時型哂,打game除左講實用,型
都好緊要
作者: gainax    時間: 7-11-2021 15:23

引用:
原帖由 jn_jona 於 7-11-2021 13:42 發表

重其實可以打後排狙擊位置落腳架,睇下可唔可以set到又凖又遠姐
有愛就得,落場輸贏唔係咁緊要,開心有feel玩一日先盡興 ,
我都打算set支20吋管落場扮下狙擊手
作者: gainax    時間: 7-11-2021 15:35

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 7-11-2021 14:29 發表

可以唔換啦, 我果時冬天打outdoor, 淨係抱佢行都出哂汗, 要不停搵cover 去俾支槍座住

彈道係飛得遠, 不過集彈性唔高

最尷尬既位係落腳架, 重量多左, 但開到機會又唔大

不過, 係屋企扒低打靶個feel  ...
係架嗱, 玩呢D又重又長既槍預左辛苦d,打game就要體驗真實戰場feel
我地唔洗背幾十磅裝備係身已經輕鬆,真實戰場狙擊手就係要不斷走位
落場玩呢D狙擊GBB就玩呢種feel,要輕鬆用MP7,CqBR做狙擊手就得,但冇feel
作者: ~~方~~    時間: 7-11-2021 21:31

引用:
原帖由 gainax 於 7-11-2021 15:14 發表

GBBR又唔會同真鐵一樣有身程優勢,用SR25同M4最多都係打50M
拎馬記MWS又輕又準,SR25重同長要落場唔會夠M4實用嗱
但個個M4你拎SR25,417,M14甚至psg1,即時型哂,打game除左講實用,型
都好緊要
yup, 長槍管大既優勢係氣槍度表現唔到出黎

而且我發現gbb 長槍好多時候係內管較前既位置會有bb 彈積(一堆白色印)...

我諗唔夠氣令粒bb 彈定係內管中間

試過坊間話有氣墊既product 一樣,

對集彈性改善並唔大....

相反短既槍完全冇e 個問題

所以而家比較喜歡用553, mp5 e d 短管既槍
作者: gainax    時間: 7-11-2021 22:43

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 7-11-2021 21:31 發表

yup, 長槍管大既優勢係氣槍度表現唔到出黎

而且我發現gbb 長槍好多時候係內管較前既位置會有bb 彈積(一堆白色印)...

我諗唔夠氣令粒bb 彈定係內管中間

試過坊間話有氣墊既product 一樣,

對集彈性改 ...
大約akm咁上下長內管其實已經好夠,太長彈道唔一定好過短印象中以前aeg睇過有人研究過
Gbb準唔準有部分關hopup同內管事,但氣化同出氣量個穩定度其實一樣重要,
你見馬記mws原裝6.08短內管都贏好多改裝哂既gbb就明,我見一直好多人一買槍就即換成套補品hopup內管組
其實最好set順左支槍,試下單發快扣打哂一夾記錄會跌升幾多力水,差異越細越好,
搞好左呢部分先簡單換粒 hopup膠做定管試左效果先,最尾先升級成套一步步了解左支槍再換件效會更好
Set好一支 gbbr都需時不短,不過都係趣味一種,因為真鐵一樣要set
作者: jn_jona    時間: 8-11-2021 01:06

引用:
原帖由 gainax 於 7-11-2021 15:23 發表

重其實可以打後排狙擊位置落腳架,睇下可唔可以set到又凖又遠姐
有愛就得,落場輸贏唔係咁緊要,開心有feel玩一日先盡興 ,
我都打算set支20吋管落場扮下狙擊手
開心最緊要 雖然都係打50m
但枝槍唔同打法唔同 玩左咁耐都未試過拎dmr類落場玩
作者: jn_jona    時間: 8-11-2021 01:08

引用:
原帖由 gainax 於 7-11-2021 22:43 發表

大約akm咁上下長內管其實已經好夠,太長彈道唔一定好過短印象中以前aeg睇過有人研究過
Gbb準唔準有部分關hopup同內管事,但氣化同出氣量個穩定度其實一樣重要,
你見馬記mws原裝6.08短內管都贏好多改裝哂既gbb就 ...
Hop up座/槍管design都重要既
Vfc mp7個hop up design準極有譜
聽聞416v2都係 未有時間落場試試
作者: gainax    時間: 8-11-2021 09:14

引用:
原帖由 jn_jona 於 8-11-2021 01:06 發表

開心最緊要 雖然都係打50m
但枝槍唔同打法唔同 玩左咁耐都未試過拎dmr類落場玩
有師兄電槍派彈環境一樣拎手拉狙落場都玩得開心 而家只係重同長d都可以克服到
我覺得掉左咁多心機時間金錢落支槍到,唔一齊作戰比佢曬下太陽好似哂左
我之前唔想拎其他整靚d槍落場係驚整花多數拎一支平落場就算
,但諗諗下d人
作者: gainax    時間: 8-11-2021 09:18

唔知點解出唔哂
但想下d人用靚車一百萬幾十萬一樣出街食塵日曬雨淋折舊,
我地d玩具先一萬幾千真係唔洗驚整舊佢 ,除非本來想買黎收藏個d,而家的起心肝整支20吋落場

作者: gainax    時間: 8-11-2021 09:36

引用:
原帖由 jn_jona 於 8-11-2021 01:08 發表

Hop up座/槍管design都重要既
Vfc mp7個hop up design準極有譜
聽聞416v2都係 未有時間落場試試
有d hopup組係設計差咁冇計,一般跟馬記用手槍膠唔差得幾多,我估而家市場係少左投放資源設計新hopup改善彈道
因為好多人預左一買即換慣例左唔搞好呢度,冇計冇平靚正自己diy一下好了
作者: jn_jona    時間: 8-11-2021 12:12

引用:
原帖由 gainax 於 8-11-2021 09:36 發表

有d hopup組係設計差咁冇計,一般跟馬記用手槍膠唔差得幾多,我估而家市場係少左投放資源設計新hopup改善彈道
因為好多人預左一買即換慣例左唔搞好呢度,冇計冇平靚正自己diy一下好了
如果個hop up座design唔差既 改下管膠 定下管已經好唔錯
有d槍個外管固定先天做唔好/hop up座/壓點管唔實 咁就換咩都晒氣

我有枝we m14一直想拎落場 但佢係用仍marui 1911 hop up
個片L型鐵片壓點 係一定會令彈道埋左一邊
作者: gainax    時間: 8-11-2021 13:14

引用:
原帖由 jn_jona 於 8-11-2021 12:12 發表

如果個hop up座design唔差既 改下管膠 定下管已經好唔錯
有d槍個外管固定先天做唔好/hop up座/壓點管唔實 咁就換咩都晒氣

我有枝we m14一直想拎落場 但佢係用仍marui 1911 hop up
個片L型鐵片壓點 係 ...
有冇其他廠出份 hopup組比過佢? 冇既話諗下辦法搞搞佢?
有冇份hopup結構相睇下
作者: gainax    時間: 8-11-2021 13:40

搵到了,睇圖佢62號L件係單邊下壓?咁受力唔係正中唔怪得彈道會偏一面 其實可唔可以廢左下壓片
,落鋼膠封死個頂再係上面鑽粒機米落去當下壓柱? 以前wa年代最古老玩法就係機米較hopup

圖片附件: Screenshot_20211108_132200_mobi.mgeek.TunnyBrowser_edit_1100167618155563.jpg (8-11-2021 13:40, 75.07 KB) / 該附件被下載次數 62

作者: jn_jona    時間: 8-11-2021 14:50

引用:
原帖由 gainax 於 8-11-2021 13:40 發表
搵到了,睇圖佢62號L件係單邊下壓?咁受力唔係正中唔怪得彈道會偏一面 其實可唔可以廢左下壓片
,落鋼膠封死個頂再係上面鑽粒機米落去當下壓柱? 以前wa年代最古老玩法就係機米較hopup
係 同marui 1911 一樣
我諗都可以上試下diy既
作者: gainax    時間: 8-11-2021 14:55

引用:
原帖由 jn_jona 於 8-11-2021 14:50 發表

係 同marui 1911 一樣
我諗都可以上試下diy既
搞好就拎到落場點都搞下佢 師兄你得既
作者: ~~方~~    時間: 8-11-2021 15:42

引用:
原帖由 gainax 於 8-11-2021 09:36 發表

vfc d 長火 hopup 組我覺得好多設計都差, 係好方便, 因為唔駛拆槍就較到, 不過佢每件parts 都有d 虛位, 開槍果陣個下壓好唔平均...

試過416v2, g3, mp5v2, mp7, sr25, ump 都一樣...可以飛得遠, 但集彈性差, 有時仲一粒上一粒落

印象深刻係mp5v2, 我做左定管, 換左hopup 膠, 再用膠紙限死左下壓杆左右邊既虛位之後, d 彈都係唔穩

最後先發現, 佢個轉輪內徑係大過hopup 座, 所以blow back 果陣會震到移位, 就算佢有粒detent 頂實都冇用...

而家執完好左好多

作者: jn_jona    時間: 8-11-2021 16:44

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 8-11-2021 15:42 發表

vfc d 長火 hopup 組我覺得好多設計都差, 係好方便, 因為唔駛拆槍就較到, 不過佢每件parts 都有d 虛位, 開槍果陣個下壓好唔平均...

試過416v2, g3, mp5v2, mp7, sr25, ump 都一樣...可以飛得遠, 但集彈性差 ...
為左方便面放棄準繩係好反智既事sosad
G3係咪同mp5 v2 一樣用環黎較?g3我都心思思
Sr25應該好似mk18v2咁用枝飲管黎較?我見mk18V2果隻好似好過416V2
起碼佢厚料金屬件 唔會好似416條膠咁有彈性
416有諗過買套v1改落去可能仲好
作者: jn_jona    時間: 8-11-2021 16:45

引用:
原帖由 gainax 於 8-11-2021 14:55 發表

搞好就拎到落場點都搞下佢 師兄你得既
我仲有枝mk20 ssr
作者: ~~方~~    時間: 8-11-2021 20:10

引用:
原帖由 jn_jona 於 8-11-2021 16:44 發表

為左方便面放棄準繩係好反智既事sosad
G3係咪同mp5 v2 一樣用環黎較?g3我都心思思
Sr25應該好似mk18v2咁用枝飲管黎較?我見mk18V2果隻好似好過416V2
起碼佢厚料金屬件 唔會好似416條膠咁有彈性
416有諗過買套 ...
G3 都係用圈較, 但g3 個設計實淨過mp5, 同埋g3 重量分布好好, 長時間拎都唔會好快攰

sr25 用飲管較, 前頂位係鋼, 同416 既膠相比, 真係一分錢一分貨

作者: jn_jona    時間: 8-11-2021 20:36

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 8-11-2021 20:10 發表

G3 都係用圈較, 但g3 個設計實淨過mp5, 同埋g3 重量分布好好, 長時間拎都唔會好快攰

sr25 用飲管較, 前頂位係鋼, 同416 既膠相比, 真係一分錢一分貨
Sr25飲管link落hop up 組件野鑄金屬黎 都叫實淨 應該邊打邊彈
416果條膠用手輕輕拉住果覺會郁 睇緊好唔好搵條v1外管同hop up unit
仲有416個外管好似兩段式 個座用螺絲收枝外管 咁定管又無咁有用
作者: gainax    時間: 8-11-2021 23:15

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 8-11-2021 15:42 發表

試過416v2, g3, mp5v2, mp7, sr25, ump 都一樣...可以飛得遠, 但集彈性差 ...
所以最麻煩最古老個d hopup座設計係穩穩陣陣,方便較hopup設計個d,零件如有工差或用耐蝕左
有虛位,整上黎仲麻煩過拆開上身或魚骨set hopup舊設計,同埋唔明佢繼續出新槍都仲用返一直冇點變個火控設計,
我欣賞佢開創左因為wa bolt lock好快玩蝕而加入鋼件個慨念,亦改良支煲頭唔會好似wa斷頭,
但個火控設計冇突破,其實跟豬香港個撞針跟擊鎚走唔好仍然用切氣方式,同埋彈夾孖缸設計,呢2點就係佢咁多年氣化樽頸位,
只要改埋咁佢會有更上一層樓既性能體驗,當年我見佢支417仲係冇突破,煲重行程超長打連發唔掂,有心想買佢d野但打連發打到軟腳,玩左馬記就唔會接受到 佢有心出cnc鋼煲,不如真係重新做過份火控同夾,好似以前升級包比舊玩家咁大家都贏
作者: jn_jona    時間: 9-11-2021 00:53

引用:
原帖由 gainax 於 8-11-2021 23:15 發表

所以最麻煩最古老個d hopup座設計係穩穩陣陣,方便較hopup設計個d,零件如有工差或用耐蝕左
有虛位,整上黎仲麻煩過拆開上身或魚骨set hopup舊設計,同埋唔明佢繼續出新槍都仲用返一直冇點變個火控設計,
我欣賞 ...
唯一後天改善少少 換返條軟d buffer spring
原廠都幾硬下 係幾勁recoil既 但又用不著咁樣
作者: gainax    時間: 9-11-2021 02:29

引用:
原帖由 jn_jona 於 9-11-2021 00:53 發表

唯一後天改善少少 換返條軟d buffer spring
原廠都幾硬下 係幾勁recoil既 但又用不著咁樣
唔明有d廠set個回膛彈弓超硬,哂氣又易撞爛野,我記得早兩年買支9千5蚊支蛇返黎都係咁。。
我而家都諗緊點樣將蛇,v記個d改哂豬香港套火控,夾我己經改左,只要搞得成將豬香港套擊鎚連撞針裝落去就掂哂,
其實只係差撞計組個位要車條斜坡比支撞針行就搞掂,因佢地撞針座都係分體件可以拆出黎車,當然如果識畫圖比人車件新座就最理想
我唔想最後成個下身組都換豬香港,雖然一定得但好燒錢
作者: ~~方~~    時間: 14-11-2021 12:59

引用:
原帖由 gainax 於 9-11-2021 02:29 發表

唔明有d廠set個回膛彈弓超硬,哂氣又易撞爛野,我記得早兩年買支9千5蚊支蛇返黎都係咁。。
我而家都諗緊點樣將蛇,v記個d改哂豬香港套火控,夾我己經改左,只要搞得成將豬香港套擊鎚連撞針裝落去就掂哂,
其 ...
我都唔明呀

vfc mp5 v1, 條回鏜彈弓我剪左一半都仲好快...
vfc 416 v2, 條回鏜彈弓我都剪左2/5, 但都一樣好快...

不過睇得出vfc 係blow back 已經唔再一味用硬彈弓, 而家改左鋼芯buffer 去加強撞果一下既力

但缺點係好嘈
作者: 里安    時間: 14-11-2021 13:04

引用:
原帖由 gainax 於 8-11-2021 23:15 發表

我欣賞 ...
新果支bcm 啲台灣網紅講到好勁,vfc洗底作咁
作者: jn_jona    時間: 14-11-2021 14:33

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 14-11-2021 12:59 發表

我都唔明呀

vfc mp5 v1, 條回鏜彈弓我剪左一半都仲好快...
vfc 416 v2, 條回鏜彈弓我都剪左2/5, 但都一樣好快...

不過睇得出vfc 係blow back 已經唔再一味用硬彈弓, 而家改左鋼芯buffer 去加強撞果一下既 ...
Ump先正 快到個匣既follower跟唔到
Bolt lock要打到得返一半氣先下下lock到

再講mk17都係好鬼快 想佢好似真鐵咁慢應該冇咩可能
作者: ~~方~~    時間: 14-11-2021 19:44

引用:
原帖由 里安 於 14-11-2021 13:04 發表

新果支bcm 啲台灣網紅講到好勁,vfc洗底作咁
緊係算啦

人地一年改一次版
作者: ~~方~~    時間: 14-11-2021 19:48

引用:
原帖由 jn_jona 於 14-11-2021 14:33 發表

Ump先正 快到個匣既follower跟唔到
Bolt lock要打到得返一半氣先下下lock到

再講mk17都係好鬼快 想佢好似真鐵咁慢應該冇咩可能
佢d 回鏜彈弓真係亂黎, 但自己隻身d 料又頂唔到

d 打幾槍之後, 飛機推彈杆個位就變變地形
作者: RCOOH    時間: 14-11-2021 20:44

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 14-11-2021 19:44 發表

緊係算啦

人地一年改一次版
算啦,而家d鎗越來越似新年抬盤桔黎要利是,信佢一成心肺驟停。

什麼SIG AIR,支P229慳盡一分一亳,內管歪、外管連縮口位都冇,假撞針冇,螺絲位冇,takedown lever繼續錯位,千幾銀仲雞過一半價錢既KJ。
作者: Dave    時間: 14-11-2021 21:27

先是一支 STF-12 ,後是一支MP7 AEG,前者求戀其設計BUG 多到飛起仲話像真原因才這樣設計,個CS 就一味昆你做一堆浪費時間的無用功。
後者7.4V 推唔郁11.1V 一場斷件,已經肯定V 記起碼暫時黎講,整槍既態度根本就係求戀其賣到有錢回籠就算,
你死你事,亦唔好指意佢會測好測滿才推出市面。

或者BCM 真係洗底又或者係「鐵粉硬吹平靚正」第唔知幾多集,但老實暫時不會買亦不會再考慮買V 記任何成槍,
他朝有一日佢真係肯正視自己設計責任,做到一些可靠又唔會年年課金買新VERSION 的「玩具」,到時再考慮買。
作者: laiwangkai    時間: 14-11-2021 23:12

BCM GBB原裝個hopup係慘不忍睹
作者: RCOOH    時間: 14-11-2021 23:26

引用:
原帖由 laiwangkai 於 14-11-2021 23:12 發表
最基本連個哭泣座都搞唔掂,比你買左支鎗自動有Larry Vickers上身都冇用啦。

D網紅唔係又去洗話係因為後座力強勁要簡化設計下嗎?
作者: jn_jona    時間: 14-11-2021 23:31

引用:
原帖由 laiwangkai 於 14-11-2021 23:12 發表
Bcm係用仿wa輪式果隻?
可唔可以講多少少?

Btw唔係好明點解佢d hop up膠design要cut左個定位個長方形
咁做有咩好處呢 壞處就係有機會成粒膠自轉
作者: 0050100    時間: 15-11-2021 00:04     標題: 回覆 60# 的帖子

照計粒膠唔會轉,除非條管或粒膠咩嘢卡槽位都冇,
不過我個人都會做小小手腳定死佢.

作者: 阿堅    時間: 15-11-2021 00:13

引用:
原帖由 RCOOH 於 14-11-2021 20:44 發表

算啦,而家d鎗越來越似新年抬盤桔黎要利是,信佢一成心肺驟停。

什麼SIG AIR,支P229慳盡一分一亳,內管歪、外管連縮口位都冇,假撞針冇,螺絲位冇,takedown lever繼續錯位,千幾銀仲雞過一半價錢既KJ。
前年?定上年啱啱出個時跟本就係KJ加左marking。當時亞洲未有
宜家有冇轉到公司代工就唔知
作者: gainax    時間: 15-11-2021 00:51

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 14-11-2021 19:48 發表

佢d 回鏜彈弓真係亂黎, 但自己隻身d 料又頂唔到

d 打幾槍之後, 飛機推彈杆個位就變變地形
可能硬既回膛弓拉煲上黎似真鐵好feel掛?
但係咁硬回膛弓d件唔撞爛bolt lock都易 lock唔切又易蝕,仲有係食氣又減左後助力冇乜好處
大蛇d配搭就係咁,條煲又重搞到 bolt back個feel好唔掂似ak rof咁慢
識set一定配偏軟彈弓搞低阻力
作者: RCOOH    時間: 15-11-2021 08:29

引用:
原帖由 阿堅 於 15-11-2021 00:13 發表

前年?定上年啱啱出個時跟本就係KJ加左marking。當時亞洲未有
宜家有冇轉到公司代工就唔知
唔係播,個blowback同trigger手感好過KJ好多,匣都唔同。

作者: 阿堅    時間: 15-11-2021 09:19

引用:
原帖由 RCOOH 於 15-11-2021 08:29 發表

唔係播,個blowback同trigger手感好過KJ好多,匣都唔同。
https://www.airsoftnut.com/sig-sauer-proforce-p229/
個時睇呢度見到跟本同支KJ一樣
但宜家賣街呢支見到顏色變左啞黑,拆槍制、退匣制、迴鏜桿、grip片螺絲唔同左樣,可能轉左廠代工呱
作者: jn_jona    時間: 15-11-2021 09:55

引用:
原帖由 0050100 於 15-11-2021 00:04 發表
照計粒膠唔會轉,除非條管或粒膠咩嘢卡槽位都冇,
不過我個人都會做小小手腳定死佢.
有卡槽 但唔係好明佢點解要走左個長定位
作者: RCOOH    時間: 16-11-2021 19:38

引用:
去病病捽過下支BCM,重雞加重彈弓,放bolt果下轟轟聲。

加上條骨好幼,仲幼過MTR,我費事試打,陣間有乜冬瓜豆腐煲就麻煩……

作者: gainax    時間: 16-11-2021 21:42

v記支 sr25ecc係咪有機會打爛身?本身見有支二手好平諗住入不過都係搜尋下有冇問題
見台灣個面斷開一節 咁厚個身都斷究竟係咩原因?

圖片附件: 280021_edit_193011114457524.jpg (16-11-2021 21:42, 146.71 KB) / 該附件被下載次數 71

作者: jn_jona    時間: 16-11-2021 23:25

引用:
原帖由 gainax 於 16-11-2021 21:42 發表
v記支 sr25ecc係咪有機會打爛身?本身見有支二手好平諗住入不過都係搜尋下有冇問題
唔係好理解佢點解咁厚料都爆
可能真係鑄得唔好
如果係個別事件都唔出奇既 但主要睇廠方點處理

但有樣野vfc有d走火入魔既係 下下都硬彈弓 重buffer仲要有重力鎚
作者: ~~方~~    時間: 17-11-2021 00:40

引用:
原帖由 gainax 於 15-11-2021 00:51 發表

可能硬既回膛弓拉煲上黎似真鐵好feel掛?
但係咁硬回膛弓d件唔撞爛bolt lock都易 lock唔切又易蝕,仲有係食氣又減左後助力冇乜好處
大蛇d配搭就係咁,條煲又重搞到 bolt back個feel好唔掂似ak rof咁慢
...
我諗都係, 近年vfc d 玩具成日都聽到有人講有珍鐵feel

但我自己就未試過珍鐵

作者: ~~方~~    時間: 17-11-2021 00:42

引用:
原帖由 gainax 於 16-11-2021 21:42 發表
鑄件氣泡影響強度 + 死力blow back 掛
作者: jn_jona    時間: 17-11-2021 02:40

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 17-11-2021 00:40 發表

我諗都係, 近年vfc d 玩具成日都聽到有人講有珍鐵feel

但我自己就未試過珍鐵
硬雞黎講 都係比一般馬記 we啊果d似既
作者: gainax    時間: 17-11-2021 10:28

引用:
原帖由 jn_jona 於 16-11-2021 23:25 發表

唔係好理解佢點解咁厚料都爆
可能真係鑄得唔好
如果係個別事件都唔出奇既 但主要睇廠方點處理

但有樣野vfc有d走火入魔既係 下下都硬彈弓 重buffer仲要有重力鎚
會唔會真係太大後座力又用哂硬彈弓?鑄身唔適合追求過大後座力,我估改弱回膛弓拆重鎚,再係尾通入面改返用象膠個種厚墊
應該唔會再有問題,用料市面大廠玩具都係咁上下冇話特別差,我玩過最平一千銀豬p套 wok kit用料唔會好去邊,
但狂 full都冇打爛身,就係set到輕快為主唔會出事,佢個身咁厚又只係打單發,似係呢個問題
作者: gainax    時間: 17-11-2021 11:00

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 17-11-2021 00:42 發表

鑄件氣泡影響強度 + 死力blow back 掛
鑄件實有氣泡,如果個別唔好彩氣泡係正受力位仲要加大受力位負荷,咁可想而知結果
以前Aeg ptw都見過斷下身,gbb其實更加易危,所以唔係補品級鋁身,set後座力適可而止就安心
我記得打過 v記417,後座力比起m4真係勁,如果sr25設定比 417煲同 buffer更重出氣仲大,咁。。。
作者: RCOOH    時間: 17-11-2021 12:48

引用:
珍鐵既上下身唔似玩具咁fit,會稍為肥一d,要用少少力夾緊然後入pin,等上鎗身可以分擔一部份衝力,而唔係玩具靠條頸位食哂黎自你同buffer既撕扯力。

本身係玩具設計玩具料,走去玩大後座力,仲唔變自爆神器?

作者: gainax    時間: 17-11-2021 15:02

引用:
原帖由 RCOOH 於 17-11-2021 12:48 發表

珍鐵既上下身唔似玩具咁fit,會稍為肥一d,要用少少力夾緊然後入pin,等上鎗身可以分擔一部份衝力,而唔係玩具靠條頸位食哂黎自你同buffer既撕扯力。

本身係玩具設計玩具料,走去玩大後座力,仲唔變自爆神器? ...
記得以前m4舊版台灣有人打斷上身後面耳仔位,
個陣因為抄 ptw耳仔位有條固定氣筒凹槽整弱左結構先斷,下一版己經取消凹槽未見過有人話斷
sr25咁厚個下身都斷,己經唔關設計事,買返黎打真係要set返佢先好打,

長久玩AR系列,始終都係要換cnc或鍛身先真正經得起考驗唔會爛,落場轉角位如果唔小心撞正條外管打落牆到,
隨時太陽環牙位斷或上身耳仔爆開,鍛身車轆壓住同高空掉落街都唔爛,可惜ecc冇鍛版,鍛sr25好似冇出
連支鍛 m4都唔生產,v記自己將最好產品停售真係哂晒
作者: jn_jona    時間: 17-11-2021 18:35

如果真係咁耐都係得一單兩單 我諗只算個別事件 買到槍王唔好彩
好似we g17咁斷外管 咁就係廠方問題了

有間叫Esd既廠出’裸槍’ er15 鍛7075用vfc系統 改良左個前導hop up 枝飲管似樣d
收7k左右hkd 但骨都冇條
真係睇下成品咩樣子了 有冇壓字etc
作者: ~~方~~    時間: 17-11-2021 19:33

引用:
原帖由 gainax 於 17-11-2021 11:00 發表

鑄件實有氣泡,如果個別唔好彩氣泡係正受力位仲要加大受力位負荷,咁可想而知結果
以前Aeg ptw都見過斷下身,gbb其實更加易危,所以唔係補品級鋁身,set後座力適可而止就安心
我記得打過 v記417,後座力比起m4真 ...
vfc ar 7.62 系列既間唔中會見到斷槍身

暫時見過圖既有
417, 斷上身pin 位
sr 25 ecc, 斷上身pin 位 + 下身虎口對上
g28 上身pin 位

當然除左料問題外, 我諗個人操作同埋前節重量都係因素

作者: ~~方~~    時間: 17-11-2021 19:41

引用:
原帖由 gainax 於 17-11-2021 15:02 發表

記得以前m4舊版台灣有人打斷上身後面耳仔位,
個陣因為抄 ptw耳仔位有條固定氣筒凹槽整弱左結構先斷,下一版己經取消凹槽未見過有人話斷
sr25咁厚個下身都斷,己經唔關設計事,買返黎打真係要set返佢先好打,

...
鍛身大家都想要, 唔鍛都好, 整隻6061 t6 既cnc 身都唔錯啦
作者: ~~方~~    時間: 17-11-2021 19:46

引用:
原帖由 RCOOH 於 16-11-2021 19:38 發表

去病病捽過下支BCM,重雞加重彈弓,放bolt果下轟轟聲。

加上條骨好幼,仲幼過MTR,我費事試打,陣間有乜冬瓜豆腐煲就麻煩……
bcm 印象d 火控連bolt 都係俾磁石吸到既材料, 不過槍身依然係shit 料

有時真係想佢出普通版同豪華版, 等大家各取所需
作者: jn_jona    時間: 17-11-2021 19:51

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 17-11-2021 19:46 發表

bcm 印象d 火控連bolt 都係俾磁石吸到既材料, 不過槍身依然係shit 料

所以我ar都係買鍛版
416買左套補品6061身

其實鍛Sr25計返條數連呢樣果樣係抵買m110/ecc
作者: RCOOH    時間: 17-11-2021 19:59

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 17-11-2021 19:46 發表

有奶不一定是娘,有磁不一定是鋼。
作者: ~~方~~    時間: 17-11-2021 20:13

引用:
原帖由 jn_jona 於 17-11-2021 19:51 發表

所以我ar都係買鍛版
416買左套補品6061身

其實鍛Sr25計返條數連呢樣果樣係抵買m110/ecc
416 我都買左補品身, 比較左zparts 同task force 後, 買左後者, 因為buffer retainer 打pin 設計幾仿真
作者: ~~方~~    時間: 17-11-2021 20:15

引用:
原帖由 RCOOH 於 17-11-2021 19:59 發表

有奶不一定是娘,有磁不一定是鋼。
vfc d 鑄鋼都唔平, 黎緊果套2 stage trigger...

全部都鑄出黎, 但都要8 舊水

d bolt carrier 印象中聽人講過d 料好林, bolt stop 位好易蝕
作者: gainax    時間: 17-11-2021 21:38

引用:
原帖由 jn_jona 於 17-11-2021 18:35 發表
如果真係咁耐都係得一單兩單 我諗只算個別事件 買到槍王唔好彩
好似we g17咁斷外管 咁就係廠方問題了

有間叫Esd既廠出’裸槍’ er15 鍛7075用vfc系統 改良左個前導hop up 枝飲管似樣d
收7k左右hkd 但骨都冇條
...
7k乜都冇應該個身好正先有人買 不過都係觀望下先,最好都係v記自己出返新ver鍛身版
上一次唔貴又精美,冇買係可惜
作者: gainax    時間: 17-11-2021 21:46

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 17-11-2021 19:41 發表

鍛身大家都想要, 唔鍛都好, 整隻6061 t6 既cnc 身都唔錯啦
其實cnc下身已經OK, 上身買市面玩具真數都改到去 v記到
你有井記派大蛇甚至 dma上身都改到去V記下身慳好多
作者: jn_jona    時間: 17-11-2021 23:43

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 17-11-2021 20:13 發表

416 我都買左補品身, 比較左zparts 同task force 後, 買左後者, 因為buffer retainer 打pin 設計幾仿真
知佢可能得一水 一出就沖左隻沙色砌cag 416
作者: jn_jona    時間: 17-11-2021 23:44

引用:
原帖由 gainax 於 17-11-2021 21:38 發表

7k乜都冇應該個身好正先有人買 不過都係觀望下先,最好都係v記自己出返新ver鍛身版
上一次唔貴又精美,冇買係可惜
So far咩資料都搵唔到
得條片介紹下咁
作者: gainax    時間: 17-11-2021 23:52

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 17-11-2021 19:33 發表

vfc ar 7.62 系列既間唔中會見到斷槍身

暫時見過圖既有
417, 斷上身pin 位
sr 25 ecc, 斷上身pin 位 + 下身虎口對上
g28 上身pin 位

當然除左料問題外, 我諗個人操作同埋前節重量都係因素
人為操作都有關既,一單半單出事可以作提醒我地玩家,個個位置要小心,未至於唔玩落去
AR個槍身其實真係幾薄弱,特別係上身耳仔位同下身大pin洞位,
玩具d鑄鋁m4身見過拆板機護弓底片,扑支pin出黎己經可以扑爆個洞位,鑄鋁同亞鉛真係唔可能頂得順撞擊,
手鎗印象中有d牌子某型號鑄滑架薄料可以打打下成支飛出黎

師兄你地試下做實驗把火帽掂住地磚垂直支槍放好企係度,然後輕微推一下尾托等把槍打橫摔落地睇下個身會唔會烈定爆
鑄身我就唔敢 ,落場舞支野唔多唔少有機會失手支槍前節轉身無情力撞牆,黑仔上黎kick野爬街成把槍摔跤咁落地
,到時係換補品身時候了 ,始終ak同 g3呢d鋼壓身先可以點撞都唔驚,ar鑄身要就住玩了
作者: gainax    時間: 18-11-2021 00:14

引用:
原帖由 jn_jona 於 17-11-2021 23:44 發表

So far咩資料都搵唔到
得條片介紹下咁
等下多個選擇冇壞,而家玩Ar 5. 56身只要係類近wa系統都可以砌埋一堆,唔會哂左以前咁多錢掉去wa系統到,
如果有派mrp呢隻一體上身神物,改去v系統已經可以復活
師兄你已經有V記鍛下身已經唔洗煩,上身大把補品貨選擇,v記其實可以較平零售翻出鍛身自由比玩家做 marking,
咁實賺大錢唔一定成槍出,比玩家自由發揮市場仲受落,當然識做生意一定係出埋迷下身,有 bcm花有馬仔有 lmt有各種不同marking
咁玩得V係統都唔爭2千升級鍛身係咪
作者: laiwangkai    時間: 18-11-2021 00:29

如果V記系統有Noveske身就好
作者: ~~方~~    時間: 18-11-2021 01:04

引用:
原帖由 jn_jona 於 17-11-2021 23:43 發表

知佢可能得一水 一出就沖左隻沙色砌cag 416
我都係,不過我發現vfc 外管設計真係shit 到不得了

佢本身416 個free float 槍管係假狗, 都係靠gas block 頂實rail 迫實外管

我換左hao 條smr 落去之後, gas block 同rail 之間有虛位, 而家條外管用少少力禁都郁到

作者: ~~方~~    時間: 18-11-2021 01:10

引用:
原帖由 gainax 於 17-11-2021 23:52 發表

人為操作都有關既,一單半單出事可以作提醒我地玩家,個個位置要小心,未至於唔玩落去
AR個槍身其實真係幾薄弱,特別係上身耳仔位同下身大pin洞位,
玩具d鑄鋁m4身見過拆板機護弓底片,扑支pin出黎己經可以扑爆個 ...
vfc g3 同 mp5 我都有

設計同ar 唔同, 所以完全冇驚過佢會撞爛個身,而且重量分布好好

但可惜g3 d 力好飄忽...

mp5 v2 真係好打, 氣化好好, full auto 冇腳軟,

cqb 同 outdoor 都好適合, 長短亦都好好...

不過到而家心入面強度滿分既槍係ghk 553
作者: jn_jona    時間: 18-11-2021 02:08

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 18-11-2021 01:04 發表

我都係,不過我發現vfc 外管設計真係shit 到不得了

作本身416 個free float 槍管係假狗, 都係靠gas block 頂實rail 執迫實外管

我換左hao 條smr 落去之後, gas block 同rail 之間有虛位, 而家條外管用少少 ...
咁大鑊 我都想換hao骨
其實會唔會用舊版hop up用zparts鋼管會好d?

V2外管兩節式 好似好弱雞
作者: gainax    時間: 18-11-2021 10:49

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 18-11-2021 01:10 發表

vfc g3 同 mp5 我都有

設計同ar 唔同, 所以完全冇驚過佢會撞爛個身,而且重量分布好好

但可惜g3 d 力好飄忽...

mp5 v2 真係好打, 氣化好好, full auto 冇腳軟,

cqb 同 outdoor 都好適合, 長短亦 ...
鋼身落場一直實淨過鑄鋁太多,原來係鋼身唔洗加錢改補品身又慳好多
只係鋼身d槍款永遠唔會有m4呢d咁受歡迎,所以落場曝光率都偏低,係ak多返少少人拎落場
鋼身g3同 mp5我都有興趣諗過入,但出左 sg55x系列比佢吸引哂
因為有3連發真係好玩,唔中意sg553太短,等下有冇成槍 sg550,551,同埋佢透明夾硬唔硬正?
最驚一跌就烈
作者: kornhill401    時間: 18-11-2021 11:19

引用:
果個位咁厚,我認為係槍主對支玩具槍,不小心使用過度暴力所致.
例如打輸左wargame,搵支玩具槍尼發洩.
作者: ~~方~~    時間: 18-11-2021 12:09

引用:
原帖由 jn_jona 於 18-11-2021 02:08 發表

咁大鑊 我都想換hao骨
其實會唔會用舊版hop up用zparts鋼管會好d?

V2外管兩節式 好似好弱雞
暫時未有打算換鋼管, 因為幾鐘意前面較hopup 設計

既然佢原意係迫死個gas block, 諗諗計搵d 野墊住個gas block, 令佢冇得郁就搞掂

vfc d 都知自己d 結構屎, psg-1, sr 25 都係假free floating barrel
作者: ~~方~~    時間: 18-11-2021 12:14

引用:
原帖由 gainax 於 18-11-2021 10:49 發表

鋼身落場一直實淨過鑄鋁太多,原來係鋼身唔洗加錢改補品身又慳好多
只係鋼身d槍款永遠唔會有m4呢d咁受歡迎,所以落場曝光率都偏低,係ak多返少少人拎落場
鋼身g3同 mp5我都有興趣諗過入,但出左 sg55x系列比佢吸 ...
成槍有出551

透明匣我果3 隻都係擺到自爆, 不過佢而家出左隻耐用d 既料做匣皮, 換左1 年左右暫時冇事, 但就唔再透明

仲有, ghk 553 槍身鋼板仲厚過vfc g3

不過55x 系列冇全行程

作者: 里安    時間: 18-11-2021 13:02

引用:
原帖由 Dave 於 14-11-2021 21:27 發表
先是一支 STF-12 ,後是一支MP7 AEG,前者求戀其設計BUG 多到飛起仲話像真原因才這樣設計,個CS 就一味昆你做一堆浪費時間的無用功。
後者7.4V 推唔郁11.1V 一場斷件,已經肯定V 記起碼暫時黎講,整槍既態度根本就係 ...
完全同意,根本V記佢啲產品都未試好,就推出嚟食一筆先,點樣試?咪搵你班玩家試

佢唔係無好出品但差不多年年改款真係令人怕怕,所以我MP5一直都唔玩直到出左V2

另外令人怕怕係佢D所謂鐵粉,收左錢做打手都算,好多明明無收錢仲課金,講多兩句V牌不是就搵錢大人:你俾幾錢玩支槍呀,有錢咪玩毒蛇DNA囉

我多數會回佢一句:我真係有玩毒蛇DNA,咁彈得你D野未?
作者: RCOOH    時間: 18-11-2021 13:36

引用:
原帖由 gainax 於 18-11-2021 10:49 發表

鋼身g3同 mp5我都有興趣諗過入,但出左 sg55x系列比佢吸 ...
我支74U唔小心坐到,左後半鎗身鋼片有輕微拱起,防塵蓋以前用手就拍得番入去,而家唔落鎚唔得。

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0