標題: RA-Tech 7075 Receiver 錯數 [打印本頁]

作者: TheOrigina1    時間: 1-12-2021 00:48     標題: RA-Tech 7075 Receiver 錯數

上圖就係Ra-tech 7075鍛造身

同對照組既Unity Tactical Riser (購自PTS) 相比 高度竟然可以差1mm 所有真品鏡都上唔穩
Facebook問完話買完一年先寄番去比佢check 就算有問題都係唔會退換
咁既服務 真係笑死人 大家以後買佢地既產品 記住諗清楚
作者: gainax    時間: 1-12-2021 22:38

以前聽聞有師兄買左呢d第一代身塞唔返原裝支煲落upper到,我當時都唔覺驚訝,
因為只要你遇到更令人驚訝既情況,包你淡定
師兄裝返手揪加頂骨或螺絲橋算,至少骨冇歪個身又正常暢順己經算係咁
作者: TheOrigina1    時間: 2-12-2021 01:21

引用:
原帖由 gainax 於 1-12-2021 22:38 發表
以前聽聞有師兄買左呢d第一代身塞唔返原裝支煲落upper到,我當時都唔覺驚訝,
因為只要你遇到更令人驚訝既情況,包你淡定
師兄裝返手揪加頂骨或螺絲橋算,至少骨冇歪個身又正常暢順己經算係咁
上條毛咩
短左成mm 上乜鬼野都係搖下搖下
真係好不開心 以後都係帶眼睇路 帶曬d鏡出街 試真d先比錢
作者: siriochow    時間: 2-12-2021 02:07

呢間嘢啲產品由wa年代到而家都係無改進過都係錯數錯到不得了,買過佢出比ghk支m4 steel bolt個回氣管過到都可以比原廠做高咗入唔到。算,我拆原廠裝上去,跟著鬆開螺絲後一睇我小咗出嚟,點解個螺絲窿位要直入到個bolt 既cylinder 入面呀,咁樣咪影響咗個氣密囉,都算,我灌鉛封死你,跟手打唔夠3000發個bolt 底比個hammer頂到凹咗搞到個cylinder 內壁為凸咗出嚟然後搞到nozzle回位唔順同埋影響氣密。原因我念為咗cnc車刀 耐用啲用埋啲軟鋼,同埋軟鋼係啲金屬受壓磨擦位既阻力係會大咗。而家變咗垃圾,以後都唔會再考慮呢個品牌。
作者: TheOrigina1    時間: 2-12-2021 05:34

引用:
原帖由 siriochow 於 2-12-2021 02:07 發表
呢間嘢啲產品由wa年代到而家都係無改進過都係錯數錯到不得了,買過佢出比ghk支m4 steel bolt個回氣管過到都可以比原廠做高咗入唔到。算,我拆原廠裝上去,跟著鬆開螺絲後一睇我小咗出ࢩ ...
原來咁耐歷史
做咁耐生意都咁拿西 老鐵雙撃666
作者: TheOrigina1    時間: 2-12-2021 05:37

仲好意思同我講過左一年無保養 唔會幫你換
喂大佬呀 你估買手機咩 保養
我買舊鐵番黎 你覺得我會預佢有保養咩 就算有 你點保比我 重新車過舊比我?
依家個問題係 你呢樣產品跟本唔係我比錢買既個樣
我比得咁大舊錢 你竟然比一個唔係真品數既野我 喂大佬呀 魚骨呢d野 國狗都做得準過你 你羞唔羞家?
作者: RCOOH    時間: 2-12-2021 09:31

個Unity係真品?d邊角位全部圓軲轆,淘寶copy尖到篤死人。
作者: kornhill401    時間: 2-12-2021 11:34

呢個都算係大牌子了,咁點向大眾wargame友交待.
利申:我無佢地任何產品,只曾在'射手 '見佢有M14的木托,
但見佢表面好像浮雕般的波浪木紋, 打消我的購買念頭.

圖片附件: 11.jpg (2-12-2021 11:36, 36.95 KB) / 該附件被下載次數 71

作者: TheOrigina1    時間: 2-12-2021 16:01

引用:
原帖由 RCOOH 於 2-12-2021 09:31 發表
個Unity係真品?d邊角位全部圓軲轆,淘寶copy尖到篤死人。
PTS買既珍品黎
作者: 48191    時間: 2-12-2021 22:49

PTS係真品!?
引用:
原帖由 TheOrigina1 於 2-12-2021 16:01 發表

PTS買既珍品黎

作者: laiwangkai    時間: 3-12-2021 00:11     標題: 回覆 10# 的帖子

PTS係香港既Unity 分銷商, 同時有賣PTS版同美國版
作者: TheOrigina1    時間: 3-12-2021 03:18

引用:
原帖由 48191 於 2-12-2021 22:49 發表
PTS係真品!?
PTS買 唔係PTS版
作者: gainax    時間: 3-12-2021 11:55

引用:
原帖由 TheOrigina1 於 2-12-2021 01:21 發表

上條毛咩
短左成mm 上乜鬼野都係搖下搖下
真係好不開心 以後都係帶眼睇路 帶曬d鏡出街 試真d先比錢
咁而家師兄上身條骨係裝乜都搖點用?老實講呢間野係識做就比人換返個上身
呢d件成本價都唔會貴得去邊,咁搞法都幾難有回頭客
作者: TheOrigina1    時間: 3-12-2021 13:39

引用:
原帖由 gainax 於 3-12-2021 11:55 發表

咁而家師兄上身條骨係裝乜都搖點用?老實講呢間野係識做就比人換返個上身
呢d件成本價都唔會貴得去邊,咁搞法都幾難有回頭客
佢話過左一年 有問題都唔會換咁話喎
作者: loveless    時間: 3-12-2021 15:01

前幾日有個長輩打比我, 話佢屋企固網電話死左, 同電話公司嘈左成個禮拜都未用得, 叫我幫手打去投訴電話公司.
我問左長輩幾個關鍵問題, 大致了解佢用乜態度去處理件事, 就自己打去客服.
同對方溝通左一輪, 問清楚處理protocol, 技術上難處, 前線red tape, 最終同佢傾"交代"既"藝術".
成個過程和和氣氣, 我唔串佢唔玩, 到收線佢都冇承諾我亦唔迫死佢.
一個工作天後長輩通知我維修部同佢assign左條新線,搞掂晒, 問我係o米識人.
我話冇啊跟你揩示鬧鬧鬧屌到客服反皮o乍, 唔屌唔得啊 blah blah blah.
作者: 48191    時間: 3-12-2021 15:05

都係一句,買MWC最穩陣。
引用:
原帖由 TheOrigina1 於 1-12-2021 00:48 發表

上圖就係Ra-tech 7075鍛造身

同對照組既Unity Tactical Riser (購自PTS) 相比 高度竟然可以差1mm 所有真品鏡都上唔穩
Facebook問完話買完一年 ...

作者: TheOrigina1    時間: 3-12-2021 17:10

引用:
原帖由 48191 於 3-12-2021 15:05 發表
都係一句,買MWC最穩陣。
我ghk系統呀
作者: 48191    時間: 3-12-2021 17:14

唉…..
引用:
原帖由 TheOrigina1 於 3-12-2021 17:10 發表

我ghk系統呀

作者: 里安    時間: 3-12-2021 17:18

我以前仲有WE M4 GBB都有想過買套receiver,但好多人都話執到PK
作者: TheOrigina1    時間: 3-12-2021 17:23

引用:
原帖由 48191 於 3-12-2021 17:14 發表
唉…..
都有玩馬記 但係已經買左mwc 下身 同迷之上身
作者: 48191    時間: 3-12-2021 17:44

MWC馬記Kit正!
引用:
原帖由 TheOrigina1 於 3-12-2021 17:23 發表

都有玩馬記 但係已經買左mwc 下身 同迷之上身

作者: TheOrigina1    時間: 4-12-2021 23:57

引用:
原帖由 里安 於 3-12-2021 17:18 發表
我以前仲有WE M4 GBB都有想過買套receiver,但好多人都話執到PK
we 都係打原裝無限復活流算
作者: walther    時間: 9-12-2021 10:59

冇掂好耐所以唔太肯定, 呢種骨應該係靠左右兩個 V 位做固定, 個厚度點解會有影響 ?
作者: NCP013    時間: 9-12-2021 15:07

PICATINNY DIMENSIONSPICATINNY DIMENSIONS
作者: walther    時間: 9-12-2021 15:44

上網睇返D資料依家可以肯定. 夾條骨係靠D V 位, 唔係用條骨既底部, 事實上樓主指既尺寸軍用標準係 4.1 mm , 所以 RA Tech 係冇做錯. 樓主係咪要再睇下 mount 唔實既原因 ?

https://outerimpact.com/understa ... ato-specifications/

圖片附件: Capture.JPG (9-12-2021 15:44, 40.08 KB) / 該附件被下載次數 61

圖片附件: Capture2.JPG (9-12-2021 15:51, 60.82 KB) / 該附件被下載次數 55

作者: NCP013    時間: 9-12-2021 17:20

樓主卡果個尺寸(六角形頂底邊距離),  好小見尺寸圖有標出來
作者: kongchak    時間: 9-12-2021 23:15     標題: 回覆 25# 的帖子

原來樓豬 度錯數 ,美麗的誤會。
BTW 多謝師兄澄清教路
作者: TheOrigina1    時間: 10-12-2021 02:15

引用:
原帖由 walther 於 9-12-2021 15:44 發表
上網睇返D資料依家可以肯定. 夾條骨係靠D V 位, 唔係用條骨既底部, 事實上樓主指既尺寸軍用標準係 4.1 mm , 所以 RA Tech 係冇做錯. 樓主係咪要再睇下 mount 唔實既原因 ?

https://outerimpact.com/understandin ...
我度其他位全部都好似正常
如果我怪錯佢地 我道歉無所謂呀
但係我真係諗唔到有咩地方令到佢咁
作者: TheOrigina1    時間: 10-12-2021 02:16

引用:
原帖由 kongchak 於 9-12-2021 23:15 發表
原來樓豬 度錯數 ,美麗的誤會。
BTW 多謝師兄澄清教路
真係上唔實喎
咁都誤會? 唔通要出片?
作者: NCP013    時間: 10-12-2021 02:32

用邊款mount 上o吾實?
作者: walther    時間: 10-12-2021 08:12

Mount 唔實我只諗到兩個理由:條骨窄左或個 V 位角度錯

作者: TheOrigina1    時間: 10-12-2021 21:39

引用:
原帖由 NCP013 於 10-12-2021 02:32 發表
用邊款mount 上o吾實?
Scalar Works 1.93 Aimpoint T2
Aimpoint LRP mount
作者: TheOrigina1    時間: 10-12-2021 21:40

引用:
原帖由 walther 於 10-12-2021 08:12 發表
Mount 唔實我只諗到兩個理由:條骨窄左或個 V 位角度錯
呢個我無方法度了
有無ching 幫手?
作者: gainax    時間: 11-12-2021 08:26

樓主個橋係唔係快拆 qd個款?個d款對骨尺寸好敏感,我估仍然係upper骨底兩邊 v位少左 1mm厚度,
令到 qd個扣上下迫唔實upper條骨,因為我有支天鵝qd扣上骨係實到手指關唔到個 qd掣
,要用鎚仔仆佢先入哂,如果骨薄左 1mm咁多咁個V位有虛位個 qd扣會搖,qd唔同螺絲橋可以用左右兩側迫死個橋,qd係用上下v位厚度迫死個橋。。
作者: gainax    時間: 11-12-2021 08:44

唔知樓主係咪用呢d qd橋,呢d qd設計只可以靠紅圈位置上下迫死upper條骨,所以upper骨一定要有足夠厚度比佢迫實,如果條骨薄左唔會上得實,我之前買過大陸qd橋會搖,研究過發現就係紅圈位有虛位所以搖,
相信唔會係個真品橋尺寸唔準掛?

圖片附件: eng_pl_QD-Mount-for-T1-T2-Red-Dot-Sights-Black-1152228147_1_mh1639182902037.jpg (11-12-2021 08:44, 111.16 KB) / 該附件被下載次數 66

作者: gainax    時間: 11-12-2021 08:56

簡單咁講個人推斷,骨薄左 > 骨同橋有虛位/  骨同橋既接觸面少左>引起鬆
樓主不影幾張骨上橋鎖住後則面相片睇下
作者: walther    時間: 11-12-2021 12:19

引用:
原帖由 gainax 於 11-12-2021 08:44 發表
唔知樓主係咪用呢d qd橋,呢d qd設計只可以靠紅圈位置上下迫死upper條骨,所以upper骨一定要有足夠厚度比佢迫實,如果條骨薄左唔會上得實,我之前買過大陸qd橋會搖,研究過發現就係紅圈位有虛位所以搖,
相信唔會係 ...
咁既設計真品暫時冇見過。  下面呢個係真品 Aimpoint Micro LRP (Lever Release) QD Mount, 唔知係咪樓主提到果款。 個手制唔係直接壓落條骨度, 係經過中間一塊有斜位既金屬塊, 我D copy RMR QD mount 都係咁。 咁既設計先至可以利用到個 V 位。 因為係夾個 V 位既下半部, 唔係條骨既底部, 條骨薄少少照計冇影響。建議樓主 PO D 相出黎俾呢度D師兄研究

圖片附件: Capture.JPG (11-12-2021 12:19, 33.57 KB) / 該附件被下載次數 66

作者: gainax    時間: 11-12-2021 15:37

引用:
原帖由 walther 於 11-12-2021 12:19 發表

咁既設計真品暫時冇見過。  下面呢個係真品 Aimpoint Micro LRP (Lever Release) QD Mount, 唔知係咪樓主提到果款。 個手制唔係直接壓落條骨度, 係經過中間一塊有斜位既金屬塊, 我D copy RMR QD mount 都係咁。 ...
我記得係買呢d款既橋得塊鋼片迫死條骨,有少少虛位都上唔實會搖,唔知真品有冇呢隻設計

如果係師兄相入面有塊隔板迫死條骨既設計,咁可能係條骨上下v位做窄左頂唔盡隔板先會搖,
最好裝上頂骨個橋鎖死佢,郁下個橋係則面睇下邊度有虛位可以郁到就清楚了

圖片附件: H2732d6ca3c8745958e48db23f98f6c74D_edit_518750144189072.jpg (11-12-2021 15:37, 59.65 KB) / 該附件被下載次數 69

作者: walther    時間: 11-12-2021 16:17

引用:
原帖由 gainax 於 11-12-2021 15:37 發表

我記得係買呢d款既橋得塊鋼片迫死條骨,有少少虛位都上唔實會搖,唔知真品有冇呢隻設計

如果係師兄相入面有塊隔板迫死條骨既設計,咁可能係條骨上下v位做窄左頂唔盡隔板先會搖,
最好裝上頂骨個橋鎖死 ...
真品應該冇咁既設計,我見過既 QD mount,不論真品或 cheap cheap copy,個手制一定有螺絲可以較鬆緊。
作者: laiwangkai    時間: 11-12-2021 18:47     標題: 回覆 39# 的帖子

點會無咁既設計? 你當LaRue野流架?
作者: walther    時間: 11-12-2021 19:41

引用:
原帖由 laiwangkai 於 11-12-2021 18:47 發表
點會無咁既設計? 你當LaRue野流架?
LaRue 都係有螺絲較鬆緊的。所有嘢都有公差,冇可能做個 mount 出黎冇得較但又夾條條骨都剛剛緊。如果真係有,我倒想見識下

圖片附件: Capture.JPG (11-12-2021 19:41, 48.79 KB) / 該附件被下載次數 64

作者: RCOOH    時間: 11-12-2021 20:34

引用:
原帖由 walther 於 11-12-2021 19:41 發表

LaRue 都係有螺絲較鬆緊的。所有嘢都有公差,冇可能做個 mount 出黎冇得較但又夾條條骨都剛剛緊。如果真係有,我倒想見識下
就算真火,NATO同美國制已經有輕微差異,然後coating厚度同磨損程度都有分別,如果tight fit冇tolerance一定搖到趴街。

TLR9係彈弓螺絲,Inforce彈弓夾加螺絲,Olight QD扣一樣有一字螺絲微調,SW鏡架雖然係走珠快拆,好精細,但都係可以稍為夾過界應付唔同骨。

作者: RCOOH    時間: 11-12-2021 20:43

引用:
原帖由 walther 於 10-12-2021 08:12 發表
V位錯大不了翹起,不至於夾唔緊,我惟一一支中招既鎗就係係鷹熊手買既卡賓kit,超級玩具數,窄到乜都夾唔到。
作者: NCP013    時間: 11-12-2021 22:27

引用:
原帖由 walther 於 11-12-2021 19:41 發表

舊款ARMS夾正條軌鬆或緊o左,係o米冇得較o尼
作者: TheOrigina1    時間: 11-12-2021 23:08

引用:
原帖由 walther 於 11-12-2021 12:19 發表

咁既設計真品暫時冇見過。  下面呢個係真品 Aimpoint Micro LRP (Lever Release) QD Mount, 唔知係咪樓主提到果款。 個手制唔係直接壓落條骨度, 係經過中間一塊有斜位既金屬塊, 我D copy RMR QD mount 都係咁。 ...
係呢隻呀
作者: TheOrigina1    時間: 11-12-2021 23:16

Scalar Works

Aimpoint LRP
可能真係左右太幼
作者: walther    時間: 11-12-2021 23:34

引用:
原帖由 TheOrigina1 於 11-12-2021 23:16 發表

可能真係左右太幼
你可以試下度下呢個位, 睇下同軍標差幾多, 如果差別係顯著,去嘈佢,叫佢回水囉。否則就唯有係個 mount 既 V 位攝金屬片頂檔。

圖片附件: Capture.JPG (11-12-2021 23:34, 72.63 KB) / 該附件被下載次數 56

作者: TheOrigina1    時間: 12-12-2021 02:06

引用:
原帖由 walther 於 11-12-2021 23:34 發表

你可以試下度下呢個位, 睇下同軍標差幾多, 如果差別係顯著,去嘈佢,叫佢回水囉。否則就唯有係個 mount 既 V 位攝金屬片頂檔。
好似得20.8-20.9
一定唔足21mm

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0