標題: [VFC] FAL GBB 幾時出﹖ [打印本頁]

作者: pmcoperator    時間: 21-12-2021 16:51     標題: FAL GBB 幾時出﹖

有無人知VFC FAL GBB幾時出﹖
有冇咩內部消息﹖傳聞﹖
作者: kornhill401    時間: 22-12-2021 12:05

順便答單問埋;仲有果支UZI呢?真係等到頸都長.

作者: jn_jona    時間: 22-12-2021 14:08

本身講2021秋
依家應該delay晒
作者: gainax    時間: 22-12-2021 15:22

鋼uzi? 可以cosplay l4d了
作者: Opica    時間: 22-12-2021 17:05

引用:
原帖由 jn_jona 於 22-12-2021 14:08 發表
本身講2021秋
依家應該delay晒
18星期前

原文:

圖片附件: Capture+_2021-12-22-17-05-32.png (22-12-2021 17:05, 215.56 KB) / 該附件被下載次數 81

圖片附件: Capture+_2021-12-22-17-06-44.png (22-12-2021 17:06, 40.7 KB) / 該附件被下載次數 85

作者: RCOOH    時間: 22-12-2021 18:19

引用:
原帖由 gainax 於 22-12-2021 15:22 發表
鋼uzi? 可以cosplay l4d了
Pills here!
作者: gainax    時間: 22-12-2021 22:33

引用:
原帖由 RCOOH 於 22-12-2021 18:19 發表

Pills here!
Francis, check your fire!!!
uzi係遊戲入面做主要武器少之有少,要背脊咩個藥包同袋支 m1911先似樣

圖片附件: images (5).jpeg (22-12-2021 22:33, 12.92 KB) / 該附件被下載次數 92

作者: TheOrigina1    時間: 23-12-2021 03:39

引用:
原帖由 Opica 於 22-12-2021 17:05 發表

18星期前

原文:
邊枝smg gbb?
mpx?
作者: Opica    時間: 23-12-2021 07:45

引用:
原帖由 TheOrigina1 於 23-12-2021 03:39 發表

邊枝smg gbb?
mpx?
就uzi. 他不能直接説
作者: kornhill401    時間: 23-12-2021 11:33

引用:
原帖由 Opica 於 23-12-2021 07:45 發表

就uzi. 他不能直接説
呢三個英文字,都唔可以直接講.
作者: gainax    時間: 23-12-2021 11:54

引用:
原帖由 kornhill401 於 23-12-2021 11:33 發表

呢三個英文字,都唔可以直接講.
可能驚有板拳小強埋身? 我想都有唔少人中意呢d古董鋼身smg, 咁多年係得馬記n年前出過支膠aeg
實際冷門到得人驚 ,fal都係冷門既表表者,如果咁都出 gbb, 仲要鋼身打得下真係值得支持
作者: jn_jona    時間: 23-12-2021 15:04

引用:
原帖由 gainax 於 23-12-2021 11:54 發表

可能驚有板拳小強埋身? 我想都有唔少人中意呢d古董鋼身smg, 咁多年係得馬記n年前出過支膠aeg
實際冷門到得人驚 ,fal都係冷門既表表者,如果咁都出 gbb, 仲要鋼身打得下真係值得支持
FAL係airsoft冷門
真鐵係right arm of the free world
作者: Dave    時間: 23-12-2021 15:08

北DONT 如果做大UZI 是必入的說。
作者: 48191    時間: 23-12-2021 17:56

乜Game?
引用:
原帖由 gainax 於 22-12-2021 22:33 發表

Francis, check your fire!!!
uzi係遊戲入面做主要武器少之有少,要背脊咩個藥包同袋支 m1911先似樣

作者: watergap69    時間: 23-12-2021 20:23     標題: 回覆 11# 的帖子

小弟好喜歡
但支持還支持
還是要看價錢
好似上次支PSG1 GBB
太貴又缺鏡
實在令人卻步
作者: gainax    時間: 23-12-2021 20:58

引用:
原帖由 48191 於 23-12-2021 17:56 發表
乜Game?
Left 4 Dead, 歡樂game同朋友玩一流
作者: 48191    時間: 23-12-2021 23:59

試試先
作者: kornhill401    時間: 24-12-2021 10:38

引用:
原帖由 watergap69 於 23-12-2021 20:23 發表
小弟好喜歡
但支持還支持
還是要看價錢
太貴又缺鏡
實在令人卻步
我就俾果張斷開兩節槍身的圖片嚇倒.
作者: gainax    時間: 24-12-2021 10:51

引用:
原帖由 jn_jona 於 23-12-2021 15:04 發表

FAL係airsoft冷門
真鐵係right arm of the free world
Fal我以前都係打cod先開始了解下,我覺得佢外觀一般又冇咩電影同game洗腦
所以玩具市場真係冇咩人玩,aeg都未見過有人拎落場
作者: 里安    時間: 24-12-2021 11:01

引用:
原帖由 gainax 於 23-12-2021 11:54 發表

D非AR、MP5同Ak玩具係香港都係叫好唔叫座
作者: gainax    時間: 24-12-2021 11:03

引用:
原帖由 watergap69 於 23-12-2021 20:23 發表
小弟好喜歡
但支持還支持
還是要看價錢
太貴又缺鏡
實在令人卻步
6千買到鋼 psg1唔貴了,dma把 xm16e1過萬一樣賣到斷市
問題真係冇鏡冇feel, hkg3家族我最中意 msg90, 唔明 v記出 psg1驚用都唔出軍用既msg90... 明明超靚仔

圖片附件: 1280px-MSG_90_rifle_museum_2014.jpg (24-12-2021 11:03, 207.78 KB) / 該附件被下載次數 51

作者: 里安    時間: 24-12-2021 11:05

引用:
原帖由 gainax 於 24-12-2021 10:51 發表

Fal我以前都係打cod先開始了解下,我覺得佢外觀一般又冇咩電影同game洗腦
所以玩具市場真係冇咩人玩,aeg都未見過有人拎落場
野鵝突擊隊?細個行HMV DVD 10蚊隻
作者: gainax    時間: 24-12-2021 11:21

引用:
原帖由 里安 於 24-12-2021 11:01 發表

D非AR、MP5同Ak玩具係香港都係叫好唔叫座
香港8成人玩m4(90%踢的高,9%hk416, 1%m4軍版 )1成玩 ak,0.5成玩mp5, 0.5成玩其他
作者: 阿堅    時間: 24-12-2021 11:27

引用:
原帖由 gainax 於 24-12-2021 11:03 發表

6千買到鋼 psg1唔貴了,dma把 xm16e1過萬一樣賣到斷市
問題真係冇鏡冇feel, hkg3家族我最中意 msg90, 唔明 v記出 psg1驚用都唔出軍用既msg90... 明明超靚仔
MSG90 真係好靚,不過尾托宜家好難買
我都仲未搵齊件
作者: Dave    時間: 24-12-2021 11:46

引用:
原帖由 48191 於 23-12-2021 23:59 發表
試試先
出了精神續作: BACK 4 BLOOD
作者: gainax    時間: 24-12-2021 11:46

引用:
原帖由 阿堅 於 24-12-2021 11:27 發表

我都仲未搵齊件
係,當年改aeg都好難搞,v記肯出成支一皮都大把人買,又用長夾唔怪
作者: NCP013    時間: 24-12-2021 11:47

引用:
原帖由 阿堅 於 24-12-2021 11:27 發表

我都仲未搵齊件
題外話,當年HK宣傳小冊子
https://www.instagram.com/teufel ... tm_medium=copy_link
作者: Dave    時間: 24-12-2021 11:59

引用:
原帖由 gainax 於 24-12-2021 11:03 發表

沒人提不提,有人提在下也加把口。
V 記PSG-1 真是活劇,當初見V 記出PSG-1 在下真是興奮的,
PSG-1 可說是在下第一柄迷上的狙擊槍,如果出得好,絕對願意做衰仔再買V 記野。( 哪怕被 STF-12 和MP7 AEG 當狗甘蹂躪過 )
當時見到GUN SHOW 又鏡又短匣真是出哂水...( 感動的眼淚 ),
六千蚊不便宜但應該90% 入手。
然而後來看了資料,短匣沒有只有長匣,鏡也沒有只有一條超高的骨可以再加多套MOUNT裝鏡扮薛凱琪,
當時出槍前後,市面出現了奇景,就是MARUI PSG-1 都被搶了,支TM 玩具鏡炒到過千,無非就是用來殺肉餵V 。
雖然有些1% 富人說真鏡不貴不難入云云,但1% 不代表我,在下赤貧玩家不會買支過萬的鏡來「補完」支玩具。
而短匣又是,滿心以為V 記會出,但等了好久,都只是玩家DIY ,有些小型三廠量產一些,但索價800 元左右,
G3 長匣官方才三百多,如果短匣在下估計二百多吧 (如果官方量產 ),但最後只有貴到飛起的DIY 品在市面。
至於斷前托那單野在下只當個別例子,因為台灣那邊也說是寄去加拿大之後才斷云云,不出奇。
現在V 記PSG-1 出了一年,熱情也冷卻不少,原裝的樣子就是這樣,光禿禿的骨,好很長的匣,
要入手就預了要攪很多功夫,花很多錢。
最便宜方法應該是 拆TM 鏡再買個現成的短匣,但都要加多二千元左右,埋單就是一柄相對完整的PSG-1 了,盛惠8000 HKD。
在下不是玩不起這個價格,但真的覺得是麻煩又貴。
本身第二期望是 LCT 出金屬版PSG-1 AEG (EBB ) 或WE 出PSG-1 GBB,但兩者也毫無聲氣,後者好似在這個疫情期間非常死寂,沒見甚麼新品。

作者: gainax    時間: 24-12-2021 13:05

引用:
原帖由 Dave 於 24-12-2021 11:59 發表

V 記PSG-1 真是活劇,當初見V 記出PSG-1 在下真是興奮的,
PSG-1 可說是在下第一柄迷上的狙擊槍,如果出得好,絕對願意做衰仔再買V 記野。( 哪怕被 STF-12 和MP7 AEG 當狗甘 ...
冇鏡成個造型都冇feel, 即係玩軍版m4冇acog, 我最近都係因為買到高仿acog先去砌支 m16a4
G28好彩有北極光學個支高仿,psg1而家唔拆馬記個支基本上冇得揀,但馬記個支玩具鏡唔係好選擇。。
V記正正經經出一套kit比 psg1或出 dx版,包鏡有腳架有短夾有槍盒,相信都多人會買本體了,再唔係直接出 msg90全包宴,咁就最好
作者: 阿堅    時間: 24-12-2021 13:25

引用:
原帖由 Dave 於 24-12-2021 11:59 發表

PSG-1 可說是在下第一柄迷上的狙擊槍,如果出得好,絕對願意做衰仔再買V 記野。( 哪怕被 STF-12 和MP7 AEG 當狗甘 ...
Vfc 用task froce既名出咗短匣,開價 NT 1850
另外裝鏡最好玩就用stanag ring, 例如arms #21
其實vfc又衰,跟本應該跟過ring俾人就唔係比條骨
因為PSG1 A1其實都已經無跟個支6x42。轉左用其他款

作者: 阿堅    時間: 24-12-2021 13:28

引用:
原帖由 gainax 於 24-12-2021 13:05 發表

冇鏡成個造型都冇feel, 即係玩軍版m4冇acog, 我最近都係因為買到高仿acog先去砌支 m16a4
G28好彩有北極光學個支高仿,psg1而家唔拆馬記個支基本上冇得揀,但馬記個支玩具鏡唔係好選擇。。
V記正正經經出一套k ...
Msg90 我都唔知整唔整得完,mount我搵左,外管車左,膠下身可以改但尾托真係難攪
作者: 里安    時間: 24-12-2021 13:41

引用:
原帖由 gainax 於 24-12-2021 11:21 發表

香港8成人玩m4(90%踢的高,9%hk416, 1%m4軍版 )1成玩 ak,0.5成玩mp5, 0.5成玩其他
所以啲鋪頭唔亂入貨,都理解的
作者: Dave    時間: 24-12-2021 14:11

引用:
原帖由 gainax 於 24-12-2021 13:05 發表

V記正正經經出一套k ...
TM PSG-1 在下之前也有,1500 賣了給FD  ( 當時未有聲氣出GBB PSG 1 ),
但那支鏡其實玩具感比較重,中間個「盒仔是塑料的」,D 掣也是假的,麻麻地,唯一可取就是比較清。
作者: Dave    時間: 24-12-2021 14:16

引用:
原帖由 阿堅 於 24-12-2021 13:25 發表

Vfc 用task froce既名出咗短匣,開價 NT 1850
另外裝鏡最好玩就用stanag ring, 例如arms #21
其實vfc又衰,跟本應該跟過ring俾人就唔係比條骨
因為PSG1 A1其實都已經無跟個支6x42。轉左用其他款
其實如果佢用番低MOUNT 和跟一隻短匣,整件事會合理好多,喜歡用長匣的可以照買G3 。
但個鏡真是窄,一係MARUI 一係真品。如果用原本的骨再加多對MOUNT 會高到反人類。
但佢似乎又想跟真野設定,焊左兩隻腳仔但又無鏡跟,仲大獲。

作者: gainax    時間: 24-12-2021 14:18

引用:
原帖由 阿堅 於 24-12-2021 13:28 發表

Msg90 我都唔知整唔整得完,mount我搵左,外管車左,膠下身可以改但尾托真係難攪
Msg90最難搞到手就係橋,托同鏡,買唔到珍品只有希望有玩具廠佛心開模做一支。。
其實連G28支鏡都有廠出高仿,psg1都有機會出,但 msg90連gbb都未有廠出,這個機會不屬於msg90
但就係未有人出先有市場,呢個賺錢機會睇下有冇投資者把握出成套 kit比 v記
作者: 阿堅    時間: 24-12-2021 14:34

引用:
原帖由 Dave 於 24-12-2021 14:16 發表

其實如果佢用番低MOUNT 和跟一隻短匣,整件事會合理好多,喜歡用長匣的可以照買G3 。
但個鏡真是窄,一係MARUI 一係真品。如果用原本的骨再加多對MOUNT 會高到反人類。
但佢似乎又想跟真野設定,焊左兩隻腳仔但 ...
其實又唔一定真係要用舊個支6x42

圖片附件: 8D805C75-EFAD-4E16-BFEC-F301DC124B8D.jpeg (24-12-2021 14:34, 289.65 KB) / 該附件被下載次數 60

作者: gainax    時間: 24-12-2021 14:56

[quote]原帖由 [i]里安[/i] 於 24-12-2021 13:41 發表 [url=http://www.wargamehk.com/cgf/redirect.php?goto=findpost&pid=1372470&ptid=192349][img]http://www.wargamehk.com/cgf/images/common/back.gif[/img][/url]

所以啲鋪頭唔亂入貨,都理解的 [/quote]
玩具世界係永續 ar15 m4架,我上星期去買料砌下支 mws, 發現同一個選擇掣都有幾個牌子生產,搞到都唔知買邊隻好
除左馬記仲有其他n個系統m4既選擇掣呢?咁樣仲會有幾多廠肯出其他野回本效率底咁多,

以前同生產商吹過水,做一批 m4 cnc身 glock滑架清貨速度理想,做 a2,a1就慘,好似賣極都賣唔哂,當年大蛇試水溫出一批a2身,到十年8年後先草夠人頭正式生產A2,
就明偏門型號市場其實係好少,加上越貴產品越少人買,全弓個d aeg外國好受歡迎,但係香港應該冇咩人買,
當v記出全包宴psg1收一萬一set, 我估香港最多唔夠30人會買台灣人工低更加少人捨得買 咁樣散貨速度佢驚左了,當年睇好鍛 m4dd長骨包埋槍箱咁精美先收5千幾以為大賣,點知出左第一批就冇第二批,聽聞就係因為唔夠人頭做第二批,5千幾咁靚鍛 m4都咁少人肯比,一萬一支非 ar15唔洗諗有幾多人會入了, 香港同日本仔玩氣槍應該最捨得比錢,但玩 gbb人數少,始終都係睇台灣同外國玩家為主,最受歡迎就係vve2,3千價格產品gbbr,一千樓下手槍,每貴一千就少一節玩家入手
作者: gainax    時間: 24-12-2021 15:19

引用:
原帖由 阿堅 於 24-12-2021 14:34 發表

其實又唔一定真係要用舊個支6x42
用第二支鏡就冇當年味道 ,玩呢d又長又重gbb又要用短夾其實真係為當年造型自hi,
G28如果冇個支高仿救星,不如玩417好過, psg1鏡遲下我估有廠出,但唔會平,而家似係睇市場反應
我相信V記佢自己都知冇鏡呢個問題,可能最後佢自己出返有機會既
作者: gainax    時間: 24-12-2021 15:53

引用:
原帖由 Dave 於 24-12-2021 14:11 發表

TM PSG-1 在下之前也有,1500 賣了給FD  ( 當時未有聲氣出GBB PSG 1 ),
但那支鏡其實玩具感比較重,中間個「盒仔是塑料的」,D 掣也是假的,麻麻地,唯一可取就是比較清。
馬記個支所以講唔係好選擇,咁靚支鋼身 psg1但裝膠鏡,我冇記錯佢支鏡仲要唔係真野一樣倍數,
短夾貴仲叫有得買玩下造型一千幾百 only,tm支鏡外觀同功能都係似玩具有要求既師兄唔會夾硬咁砌,如果有現貨真鏡不如落真鏡解決佢算,
但真鏡都唔易搵又可能食炒價好貴,搞多兩搞就冇咩心情整一支,始終玩具都係用返玩具最好,如果唔係好中意個槍款槍,都真係唔落真鏡,砌一支gbb就上一支萬萬聲支鏡,可以砌到幾多支?
作者: jn_jona    時間: 24-12-2021 19:09

引用:

其實v搞下g3sg1, g3a4都好啦
搞咁耐出枝psg1又唔推埋枝鏡
雖然好似g28果枝咁 其實又貴 光學質素又好麻麻
但起碼個樣叫齊 課金都課得順d

LCT過黎緊搞Svd
We依家好似主力搞枝galaxy 好似早幾年搞孖條咁
而枝beretta手槍仔 m19/29又冇晒聲氣
作者: jn_jona    時間: 24-12-2021 19:14

引用:
原帖由 gainax 於 24-12-2021 14:56 發表

玩具世界係永續 ar15 m4架,我上星期去買料砌下支 mws, 發現同一個選擇掣都有幾個牌子生產,搞到都唔知買邊隻好
除左馬記仲有其他n個系統m4既選擇掣呢?咁樣仲會有幾多廠肯出其他野回本效率底咁多,

以前同 ...
講起vfc套鍛m4 其實好奇怪
Dna枝mk18咁貴都即清
黎緊esd又黎枝v系統空機版m4 收8k

Vfc枝鍛好似先5 6k 靚仔又齊件
倒返轉講 好多人想要 但又搵唔到
Sr25可能都係同一個問題 但呢個價佢出鍛m110我係覺得抵到爛
作者: gainax    時間: 24-12-2021 21:17

引用:
原帖由 jn_jona 於 24-12-2021 19:09 發表

其實v搞下g3sg1, g3a4都好啦
搞咁耐出枝psg1又唔推埋枝鏡
雖然好似g28果枝咁 其實又貴 光學質素又好麻麻
但起碼個樣叫齊 課金都課得順d

LCT過黎緊搞Svd
We依家好似主力搞枝galaxy 好似早幾年搞孖條咁
而枝 ...
出高仿鏡都係玩造型,光學個度合格都收貨,有d鏡唔係屋仔鏡3~5千咁平又易揾不如直上真鏡
好似火車頭個d冇咩可能買真品掛?
我而家仲停留係m4, m16到唔洗煩鏡問題,不過遲早都想砌支狙,當然g3系列有興趣
可能疫情拖慢左生產進度,好多 gbb都冇貨了
作者: gainax    時間: 24-12-2021 21:40

引用:
原帖由 jn_jona 於 24-12-2021 19:14 發表

Sr25可能都係同一個問題 但呢個價佢出鍛m110我係覺得抵到爛 ...
V記dd鍛 m4根本超抵玩,而家買支大蛇 m4己經好似成萬,當時5千幾咁靚冇買走哂寶
如果佢返出鍛 m4出埋mk12台灣材料貴左收7,8千都值得玩,dma支 mk18我覺得唔值一萬,只係cnc身質數
又唔係xm177有a1身同鋁尾托咁落本,一萬我己經砌到鍛 mws。。
而家睇下支esd枝v系統乜料,有信心空機版收8k
作者: jn_jona    時間: 24-12-2021 22:12

引用:
原帖由 gainax 於 24-12-2021 21:17 發表

出高仿鏡都係玩造型,光學個度合格都收貨,有d鏡唔係屋仔鏡3~5千咁平又易揾不如直上真鏡
好似火車頭個d冇咩可能買真品掛?
我而家仲停留係m4, m16到唔洗煩鏡問題,不過遲早都想砌支狙,當然g3系列有 ...
Hw枝vortex razon hd2光學質素都幾好
Copy黎講好清 係目鏡比較反光 有時會照鏡
外觀都好得 係比真既淺色左少少

依家又有枝tango6出街
作者: gainax    時間: 24-12-2021 22:32

引用:
原帖由 jn_jona 於 24-12-2021 22:12 發表

Hw枝vortex razon hd2光學質素都幾好
Copy黎講好清 係目鏡比較反光 有時會照鏡
外觀都好得 係比真既淺色左少少

依家又有枝tango6出街
玩具鏡實用同造型都幾難取捨,一係直上原品但貴上天花,配件實在貴過槍好多
M27支鏡又係麻煩,好彩我只係迷上old school唔洗買太多貴配件,玩新潮d師兄支支槍都上一堆配件點算?
作者: 里安    時間: 24-12-2021 23:59

引用:
原帖由 gainax 於 24-12-2021 14:56 發表

以前同 ...
所以有時好多玩家成日x d廠唔肯出a唔肯出b, 我都會問返果個人: 你成日話正,一出必買果d,到最後係咪都真係買先

咁d廠仲點會係又出唔係又出,一係一出精品向,貴,買就買唔買x就

有時我都覺得無得好埋怨,廠係做生意,做生意自然想穩賺,講完

最後提到的we,恕我直言,玩we係另類浪費金錢
作者: 里安    時間: 25-12-2021 00:17

引用:
原帖由 jn_jona 於 24-12-2021 19:14 發表

Sr25可能都係同一個問題 但呢個價佢出鍛m110我係覺得抵到爛 ...
DNA 野係香港賣得貴姐,自己入連運唔洗一皮
作者: jn_jona    時間: 25-12-2021 00:29

引用:
原帖由 gainax 於 24-12-2021 22:32 發表

玩具鏡實用同造型都幾難取捨,一係直上原品但貴上天花,配件實在貴過槍好多
M27支鏡又係麻煩,好彩我只係迷上old school唔洗買太多貴配件,玩新潮d師兄支支槍都上一堆配件點算?
只能夠講新興果一兩間大陸鏡廠救唔少人
Razon hd2 真既一皮左右 玩具就2K有找
當然講唔上平
作者: jn_jona    時間: 25-12-2021 00:29

引用:
原帖由 里安 於 25-12-2021 00:17 發表

DNA 野係香港賣得貴姐,自己入連運唔洗一皮
我覺得佢個配置用台灣價 比較vfc果兩枝鍛
佢都係貴 或者只係v平

如果dna仲有723 我怕我都可能跳
作者: 里安    時間: 25-12-2021 00:50

引用:
原帖由 jn_jona 於 25-12-2021 00:29 發表

佢都係貴 或者只係v平

V平但做唔到開箱打得
D得

玩過兩支16日1同兩支177,性能無咩好挑剔,呢個價呢個料

講唔上物超所值但物有所值

作者: 里安    時間: 25-12-2021 00:54

引用:
原帖由 gainax 於 24-12-2021 21:40 發表

V記dd鍛 m4根本超抵玩,而家買支大蛇 m4己經好似成萬,當時5千幾咁靚冇買走哂寶
如果佢返出鍛 m4出埋mk12台灣材料貴左收7,8千都值得玩,dma支 mk18我覺得唔值一萬,只係cnc身質數
又唔係xm177有a1身同鋁 ...
Esd 今日試撚過,以呢幾日比人日操夜操,動作都算好確實

不過睇下到時出嚟咩水位先,我想裝返d三角西ris上去咋
作者: gainax    時間: 25-12-2021 01:50

引用:
原帖由 里安 於 24-12-2021 23:59 發表

所以有時好多玩家成日x d廠唔肯出a唔肯出b, 我都會問返果個人: 你成日話正,一出必買果d,到最後係咪都真係買先

咁d廠仲點會係又出唔係又出,一係一出精品向,貴,買就買唔買x就

有時我都覺得無得好埋怨 ...
市場主導冇得埋怨,熱愛小眾槍款玩家只好等待了,
我覺得只要產品做得好,貴d都會比錢買,相反平比你又唔係平好多,做得唔好寧願唔玩
當然個個都想平靚正,有既唔怕買
作者: gainax    時間: 25-12-2021 01:53

引用:
原帖由 jn_jona 於 25-12-2021 00:29 發表

只能夠講新興果一兩間大陸鏡廠救唔少人
Razon hd2 真既一皮左右 玩具就2K有找
當然講唔上平
我買唔到支高仿acog寧願玩少支槍,但就係因為買到又要買多支槍
都唔知算唔算係救左我定推左我入坑
作者: gainax    時間: 25-12-2021 02:24

引用:

佢都係貴 或者只係v平

唔知點解 v記個支鍛平一節仲要做功最靚,dma我一直覺得定位出錯可能香港炒貴哂,
佢d m16同xm177賣原價7千幾至8千幾有吸引力,但去到過萬就貴左d了,原因唔係鍛身同唔係rs膠件
始終同類有大蛇A1鍛身同馬記 mws m16a1 kit比你簡,用一萬咁上下筆直都砌到或買到了,
dma最大優點就係一買即玩外觀同性能都有返咁上下,大蛇要執原裝唔爽有d麻煩,馬記要集齊所有件去砌哂時間去揾同砌等到頸都長
, 我諗買支玩具返黎一開又靚又己經可以即玩個體驗係加好多分,要改先爽同要砌先有支槍,個使用體驗其實係減分,

不過dma實在太少貨如果唔係己經比佢佔據哂越戰系列高端市場了,當年wa贏ksz主要原因就係因為ksz比 wa遲出一年,
個個都買哂wa系統搞到全部補品廠冇得唔出件比 wa。。。 所以市場佔有率好重要,而家馬記系統做起真係唔可以再遲,
有競爭先有進步,dma有心做支像真ar系列不如真係開模出鍛身,咁就冇得輸了賣貴d都大把人買
作者: gainax    時間: 25-12-2021 02:28

引用:
原帖由 里安 於 25-12-2021 00:54 發表

個支神秘版 v記系統其實有冇相睇?睇下外觀其實都知正唔正
作者: jn_jona    時間: 25-12-2021 12:44

引用:
原帖由 里安 於 25-12-2021 00:54 發表

呢個價有冇壓字呢?
Dna台灣果邊黎講都係9k有找成槍
Esd 好似收8k都係空機 真係要睇睇

暫未擁有dna vfc鍛都叫可以開箱即打
有人講同普通vfc ar裝配都唔同standard
手頭有枝vfc 416 v2真係要搞搞先可以長打
作者: 里安    時間: 25-12-2021 14:50

引用:
原帖由 gainax 於 25-12-2021 02:24 發表

唔知點解 v記個支鍛平一節仲要做功最靚,dma我一直覺得定位出錯可能香港炒貴哂,
佢d m16同xm177賣原價7千幾至8千幾有吸引力,但去到過萬就貴左d了,原因唔係鍛身同唔係rs膠件
始終同類有大蛇A1鍛身同馬記 mws m ...
你都講到原因,根本香港好多嘢都炒貴晒
你睇頭水GHK Glock都知

某店DNA MK 18 MOD 1
正價皮鳩幾
早輪突然特價7千幾,就知香港食水幾深

至於鍛造身VFC,當年出時候我仲未開始入GBB

我都未玩過

作者: 里安    時間: 25-12-2021 14:57

引用:
原帖由 gainax 於 25-12-2021 01:50 發表

市場主導冇得埋怨,熱愛小眾槍款玩家只好等待了,
我覺得只要產品做得好,貴d都會比錢買,相反平比你又唔係平好多,做得唔好寧願唔玩
當然個個都想平靚正,有既唔怕買
有時平貴係源自於大家價值觀唔同,好似行GHK系統嗰支L119A2

好多唔知唔識,咪係咁話人貴囉

之後一定又有人最叻又搬真槍出黎講,話真槍都冇咁貴

「平比你又唔係平好多,做得唔好寧願唔玩」

所以我點都唔會買WE/WE系統貴價GBB就係呢個原因

花左心機時間都唔代表會好
作者: gainax    時間: 25-12-2021 15:15

引用:
原帖由 jn_jona 於 25-12-2021 12:44 發表

呢個價有冇壓字呢?
Dna台灣果邊黎講都係9k有找成槍
Esd 好似收8k都係空機 真係要睇睇

暫未擁有dna vfc鍛都叫可以開箱即打
有人講同普通vfc ar裝配都唔同standard
手頭有枝vfc 416 v2真係要搞搞先可以長打
壓字其實好難做得支支一樣靚, 仲有機會失手搞到一忽睇唔到甚至歪左,
鋼字模以M4咁幼咁細隻字都有使用壽命,做得差過合格線個d我覺得好難會有玩家比原價咁貴埋單,
即係間廠會當成不良品自已食返,種種成本即是圍返總額而提高售價 ,

但用CNC同鐳射做marking可以99%良率仲唔洗開鋼字模增加成本
所以真係除左客製收咁貴先肯做壓字,冇廠願意投資咁多做成套marking,

Esd 個支神祕m4未見過真身評唔到,但8千都買唔到完整一支GBB,
我估除非佢係用真品鍛杯CNC V記系統+真壓字生產槍身,只係普通玩具CNC身或玩具鍛身行V記系統既話...比我都唔感興趣,
而家市場走勢捨得咁貴砌槍買槍,多數D人係第1搞馬記 2 G香港, 3係特別型號

所以...V記系統像走向高階一定要做得比其它牌子像真,先打得入巿場
老老實實V記自已簡單出返鍛系列最新VER已經夠哂打得入高階巿場了,

我當台灣物料貴左加價,以前5千幾DD骨鍛M4,而家貴一千幾好啦掛?
7千內一支M4鍛RAS,8千內一支DD骨,MK12, 呢個價錢已經屈哂比佢貴既同款高階GBB AR了,
8千買支空機版如果冇獨特過人賣點,我估今時今日只有馬記系統先多返少少人買...
作者: gainax    時間: 25-12-2021 15:53

引用:
原帖由 里安 於 25-12-2021 14:57 發表

有時平貴係源自於大家價值觀唔同,好似行GHK系統嗰支L119A2

...
貴唔貴睇下質素點,成支CNC鋁鋼件甚至鍛造打極唔爛,外表又靚,
買個種安心同耐用又靚好睇見都happy,貴都只係一次性投資OK,我覺得非常中意既槍型值得整支

平既如果質素唔掂,呢度易爛個度甩漆肉肉酸酸又冇marking唔靚,
最後又係好快改哂一堆補品,仲可能系統唔掂搞餐曚先OK,計返支出成本
可能仲貴過人地成把貴價補品成槍,最後先發覺付出大量金錢心機去搞,
原來冇人地貴價成槍一買即爽先想轉系統...

而家出左咁多新系統,有足夠筆直都係新系統好,用錢買貴d有好使用體驗己經係最好玩GBB途徑
如果玩過VVA,VVE,KSZ呢d舊系統,用錢有d問題都解決唔到,要用技術解決...
技術就係過人既修槍能力,唔好聽即係執餐死先穩定好打 , 但都去唔到原裝馬記水平...
真係時袋進步科技野唔承認唔得
作者: 里安    時間: 25-12-2021 18:28

引用:
原帖由 gainax 於 25-12-2021 15:53 發表

貴唔貴睇下質素點,成支CNC鋁鋼件甚至鍛造打極唔爛,外表又靚,
買個種安心同耐用又靚好睇見都happy,貴都只係一次性投資OK,我覺得非常中意既槍型值得整支

平既如果質素唔掂,呢度易爛個度甩漆肉肉酸酸又冇marking唔 ...
所以我同新入坑玩槍又想玩GBB, 我都叫佢買馬記算

最少爛極點都唔怕整唔返,連大陸BJtac都有件出,最怕你無錢整

作者: 里安    時間: 25-12-2021 18:30

引用:
原帖由 gainax 於 25-12-2021 15:15 發表

壓字其實好難做得支支一樣靚, 仲有機會失手搞到一忽睇唔到甚至歪左,
鋼字模以M4咁幼咁細隻字都有使用壽命,做得差過合格線個d我覺得好難會有玩家比原價咁貴埋單,
即係間廠會當成不良品自已食返,種種成本即是圍返總 ...
果支應該唔洗8千吧

如果呢個價佢點吹自己業內最高級鍛身都好難科水
作者: gainax    時間: 25-12-2021 20:18

引用:
原帖由 里安 於 25-12-2021 18:28 發表

所以我同新入坑玩槍又想玩GBB, 我都叫佢買馬記算

最少爛極點都唔怕整唔返,連大陸BJtac都有件出,最怕你無錢整
我個人覺得GBB長槍大眾款M4唔玩馬記就係玩G香港,V記都可以考慮只係氣化冇前2者好,
勝在價錢實惠外觀精美又多款選擇,都有唔少吸引力,適合玩開GBB玩家
例如MCMR印像中唔洗4千玩到,416a5同sr16e3又係抵玩只係3千幾, 呢D槍款馬記定G香港或大蛇砌支係好貴,
佢出返鍛系列就有更大競爭力了

其他個d例如WA基本已經退出市場,舊玩家要升級G香港系統先解決到彈夾問題
VVE M4外觀冇marking亞鉛內件性能唔出眾,比錢換鋼內件不如轉系統
KSZ 一直冇完善解決雙排上彈易出問題,夾又重,可以有更好選擇
K&J 好少見人玩亦好少補品,應該大家都遺忘左
大蛇特別槍款可以一玩,M4個d其他系統更好選擇

即係而家M4主流來來去去唔係馬記就係玩G香港一係V記呢3間選擇,
玩得多都夠哂我唔砌M4...
作者: gainax    時間: 25-12-2021 20:22

引用:
原帖由 里安 於 25-12-2021 18:30 發表

果支應該唔洗8千吧

如果呢個價佢點吹自己業內最高級鍛身都好難科水
佢出M16A1 A2 8千空機都大把人肯買
出M4...仲要元組槍身版就...睇下有乜賣點先
作者: watergap69    時間: 25-12-2021 21:03     標題: 回覆 18# 的帖子

師兄、真係架?
小弟無聽聞呀、可否比張圖見識一下呀?
作者: jn_jona    時間: 25-12-2021 23:35

引用:
原帖由 里安 於 25-12-2021 14:57 發表

...
唔知係咪我聽錯a牌枝119下receiver 係原廠配返岩色
而唔係cnc出黎?
作者: gainax    時間: 26-12-2021 02:24

引用:
原帖由 jn_jona 於 25-12-2021 23:35 發表

唔知係咪我聽錯a牌枝119下receiver 係原廠配返岩色
而唔係cnc出黎?
咁啱睇到介紹呢支,都係話下身全份件係原裝加刻字改色
呢支g香港系統賣幾錢?原來又有mws kit wo
作者: jn_jona    時間: 26-12-2021 10:01

講起vfc ar/416
暫時有機會落場既第一枝長火係一枝二手cag 416
打cqb最後果場發覺hammer好似卡住擊發唔到
原來valve knocker座鬆左螺絲 卡住valve knocker 頂住hammer
小問題 返去重砌一次 落返膠就得
另外再試 條bolt for 飛機行果條軌飛左出黎 螺絲窿死死地
原來個賣家比左枝舊版bolt我 條軌仲唔係同”gas key”一體式
可能換新版bolt or crusader bolt

Overall都係少問題 可以再觀察 枝野亦算好打既
作者: gainax    時間: 26-12-2021 10:50

引用:
原帖由 jn_jona 於 26-12-2021 10:01 發表
講起vfc ar/416
暫時有機會落場既第一枝長火係一枝二手cag 416
打cqb最後果場發覺hammer好似卡住擊發唔到
原來valve knocker座鬆左螺絲 卡住valve knocker 頂住hammer
小問題 返去重砌一次 落返膠就得
另外再試 ...
而家V記最新MCMR個系統已經足夠落場了,其實落場90%時間扣單發對氣化要求並唔係大家想像中咁高,真係咁高要求以前就冇人玩舊系統
你當60分氣化已經可以應付落場,V記起碼有70分以上,最多低過15度一年個幾星期唔落場,香港有幾多日係咁,
只係人永遠貪心先追求氣化更好系統,
以玩特別款計性價比,其實V記係好值得玩佢d 416,sr15e3 ,mcmr
佢出平民價版XM177/m16個d我一定衝支落場粗玩唔肉痛唔法官大人了 ,上萬砌支DMA/馬記可以玩得幾多支...
作者: 520df10    時間: 26-12-2021 19:12

引用:
原帖由 gainax 於 25-12-2021 02:24 發表

始終同類有大蛇A1鍛身同馬記 mws m ...
點解當年鍛m4出咗一批就冇晒聲氣?
因為台灣同香港都有災情,衰斷下身

Ps: FPS同RIS2我都有過,唔夠10匣斷鬼埋,同間廠傾掂數,條件就係唔可以公開件事

作者: jn_jona    時間: 26-12-2021 20:09

引用:
原帖由 520df10 於 26-12-2021 19:12 發表

Ps: FPS同RIS2我都有過,唔夠10匣斷鬼埋,同間廠傾掂數,條件就係唔可以公開件事
手頭兩枝斷晒?
我手頭有枝fsp 得閒開兩槍果隻
佢好似以前舊版鑄身咁爆?
作者: 520df10    時間: 26-12-2021 20:49

引用:
原帖由 jn_jona 於 26-12-2021 20:09 發表

手頭兩枝斷晒?
我手頭有枝fsp 得閒開兩槍果隻
佢好似以前舊版鑄身咁爆?
Not ,通常我會買兩支
FPS用嚟打,RIS2 用嚟儲
我嗰把fps係尾通連接處裂開
原廠女金火都有善後處理好售後問題

作者: 520df10    時間: 26-12-2021 20:49

CGF BUG 重複 DEL

作者: jn_jona    時間: 26-12-2021 21:41

引用:
原帖由 520df10 於 26-12-2021 20:49 發表

咁刺激
果個位應該唔算好受力
話晒都係擠鋁鍛出黎 應該唔會咁雞
有冇解釋係design問題定咁岩次品
作者: gainax    時間: 26-12-2021 22:36

引用:
原帖由 520df10 於 26-12-2021 19:12 發表

咁大鑊 如果係6061鋁鍛2支都咁易射爛既機會率應該難過中6合彩
唉真係咁既話佢要認真改善一下,唔知係用料定設計上強度唔夠,我玩過鍛身cnc身十支8支自己都磨過槍身知道硬度
就算6061只係cnc身都冇咩可能射得爆,不過都希望佢可以再出鍛身,10年前有井蛇我都冇玩派身,
有得選擇始終ar係鍛最正,又唔係貴好多
作者: gainax    時間: 26-12-2021 22:57

引用:
原帖由 520df10 於 26-12-2021 20:49 發表

真鐵下身係唔點受力設計,所以m16a1下身用左幾十年都可以用係mk18到
佢係真數設計可落 rs upper,正常情況下身應該同真鐵一樣好耐用,
會唔會係加工個陣整到下身材料入面有裂紋?我覺得似係生產個度出左問題,
正常情況鑄身都好難咁快出事。。
作者: 520df10    時間: 27-12-2021 16:35

引用:
原帖由 gainax 於 26-12-2021 22:57 發表

真鐵下身係唔點受力設計,所以m16a1下身用左幾十年都可以用係mk18到
佢係真數設計可落 rs upper,正常情況下身應該同真鐵一樣好耐用,
會唔會係加工個陣整到下身材料入面有裂紋?我覺得似係生產個度出左問題,
...
唔係兩把出事,
係一把FSP打咗十幾夾先出事
詳細就唔再講,始終應承咗人地
只能夠講有(氣泡)
————————————————
始終在座各位都係玩玩具
扯埋真槍來講亦都冇意思
塑膠珠就算能夠飛100米亦都只係一粒塑膠珠

作者: gainax    時間: 27-12-2021 19:22

引用:
原帖由 520df10 於 27-12-2021 16:35 發表

唔係兩把出事,
只能夠講有(氣泡)
始終在座各位都係玩玩具
扯埋真槍來講亦都冇意思
塑膠珠就算 ...
真係未聽過鍛身都出事~ 個別事件解決左就 ok
作者: 里安    時間: 27-12-2021 20:08

引用:
原帖由 jn_jona 於 25-12-2021 23:35 發表

而唔係cnc出黎?
下身我又無為意 焦點落左去上身度
作者: 里安    時間: 27-12-2021 20:18

引用:
原帖由 gainax 於 25-12-2021 20:18 發表

我個人覺得GBB長槍大眾款M4唔玩馬記就係玩G香港,V記都可以考慮只係氣化冇前2者好,
勝在價錢實惠外觀精美又多款選擇,都有唔少吸引力,適合玩開GBB玩家
例如MCMR印像中唔洗4千玩到,416a5同sr16e3又係抵玩只係3千幾, ...
我以前都係kwa fans, 可惜好多件香港都無,買條管都頭痕,而且匣真係太重,後生果陣都可8匣上身,而家唔得啦

佢就算出第二代都無咩大改進,都可以放棄了

WE玩過三支,m4、m14同scar h,scar h其實唔錯,只可惜,we原裝原材料太流,將貨就價,大改一支好貴而且改完都未必好

所以we呢個牌子第日就算有槍得佢有我都唔會買
作者: 48191    時間: 27-12-2021 20:26

完全同意
引用:
原帖由 里安 於 27-12-2021 20:18 發表

我以前都係kwa fans, 可惜好多件香港都無,買條管都頭痕,而且匣真係太重,後生果陣都可8匣上身,而家唔得啦

WE玩過三支,m4、m14同scar h,scar h其實唔錯,只可 ...

作者: 里安    時間: 27-12-2021 21:39

引用:
原帖由 520df10 於 27-12-2021 16:35 發表

唔係兩把出事,
只能夠講有(氣泡)
始終在座各位都係玩玩具
扯埋真槍來講亦都冇意思
塑膠珠就算 ...
有沙窿就無計了
作者: 里安    時間: 27-12-2021 21:40

引用:
原帖由 48191 於 27-12-2021 20:26 發表
完全同意
Kwa有副廠出所謂輕匣原來係改隻短匣出黎,吹脹
作者: gainax    時間: 27-12-2021 22:52

引用:

WE玩過三支,m4、m14同scar h,scar h其實唔錯,只可 ...
VVe冇辦法,要平就要將價就貨,改哂內部就唔平冇左賣點了,台灣個面主流睇落己經轉g香港系統
本來ksz v2系統都係好開始包鋼煲又改返一體上身價錢比g牌平,但就係冇出一隻單排輕夾上唔到位,
當然佢好易甩漆同玩具刻字都係令一班重視外觀玩家冇埋單,g牌v1比人彈冇馬仔V2就拎埋colt marking,
又改 cnc鋼煲解決v1支煲問題,仲要做隻輕夾咁貼近玩家心意咁進取,以事論事比佢上到位係合情合理
不過突然殺出馬記z系統再次令市場轉變

我自己都玩過幾個m4系統,馬記係射擊超爽性能最好又最少故障己經似玩電槍個安心度,但玩操作同拆解係完全冇feel因內部唔像真比較極端,
講真問心,始終我都係最中意Wa系統進化版即 g香港平衡度最好,佢氣化比v記好一節只係唔及馬記咁變態,
又 keep到唔錯既像真度玩拆解操作都有feel,同埋長久玩,佢鋼內件都幾平直上免執又係加唔少分
其實咁多年我一直都等緊有廠出套g香港系統鍛造A1A2身比佢,可惜冇了唯有而家自己改支
唔係吹棒g香港,而係佢m4個設計算係佢出 gbb入面最好了,所以台灣個面班玩家,都只推薦馬記同g香港比人,
有認真體驗過咁多牌子gbb m4就會認同
作者: jn_jona    時間: 27-12-2021 23:47

引用:

Scar h個hop up座走位比較難搞
M14換晒鋼件ok的 但可惜個hop up用馬記L型鋼片
個托又上唔到真數
私心希望vfc出得g3, Fal出埋m14
作者: 阿堅    時間: 28-12-2021 10:03

引用:
原帖由 jn_jona 於 27-12-2021 23:47 發表

個托又上唔到真數
M14個托就有得執既,主要係佢個彈匣位附近執得勁同埋條彈弓位要飛走D木
作者: 0050100    時間: 28-12-2021 12:25

引用:
原帖由 jn_jona 於 27-12-2021 23:47 發表

個托又上唔到真數
網上同様大把經驗講改善scar hop up組移位,睇你有冇心吧!

圖片附件: C8C186CC-4C91-405C-880D-3E0CD3009687.jpeg (28-12-2021 12:25, 160.54 KB) / 該附件被下載次數 56

作者: 里安    時間: 28-12-2021 13:32

引用:

個托又上唔到真數
SCAR搞左hop up,不過最後都放左支槍走,WE玩具我玩過最滿意佢
M14果陣都係二手,但換D鋼件換D唔換D,外觀同性能都唔上唔落,響幾下又唔響咁,大改又貴
M4又係,平收二手返來換晒鋼件,都係要執

除左平真心諗唔到呢個牌子有咩好,但佢成槍或件平,講緊都可能打一頭半個月又去過三軍

作者: 里安    時間: 28-12-2021 13:35

引用:
原帖由 gainax 於 27-12-2021 22:52 發表

VVe冇辦法,要平就要將價就貨,改哂內部就唔平冇左賣點了,台灣個面主流睇落己經轉g香港系統
本來ksz v2系統都係好開始包鋼煲又改返一體上身價錢比g牌平,但就係冇出一隻單排輕夾上唔到位,
當然佢好易甩漆同玩具 ...
KSC好似上年定今年年頭又有所謂新一代,但無咩大改,加上匣重都係咁先

而家市面最流行都係GHK VFC Marui,各有賣點各有支持者,都好難講邊個獨大

V記近年睇落係好左,但我好多都係觀望態度,畢竟之前唔同款式都各有鑊氣

我自己玩正宗V記只留左支MP5SD

作者: 里安    時間: 28-12-2021 13:44

回應返主題,近期間間台灣廠都話原料不足起唔到貨,實情係點就唔知啦,繼續等
作者: 520df10    時間: 28-12-2021 14:05

引用:
原帖由 里安 於 28-12-2021 13:35 發表

KSC好似上年定今年年頭又有所謂新一代,但無咩大改,加上匣重都係咁先

而家市面最流行都係GHK VFC Marui,各有賣點各有支持者,都好難講邊個獨大

V記近年睇落係好左,但我好多都係觀望態度,畢竟之前唔同款式 ...
識貨呀師兄,支sd v2真係估唔到斷貨到而家都未返貨

我都冇後悔買到貨尾
作者: jn_jona    時間: 28-12-2021 14:46

引用:
原帖由 0050100 於 28-12-2021 12:25 發表

網上同様大把經驗講改善scar hop up組移位,睇你有冇心吧!
我有一枝Papago custom都有咁改
最後賣左 個座d料都係太軟
轉左會vfc
V記呢個位會好dd 但同樣問題會出現係槍身尾版
好多人會打到槍身骨尾果口螺絲擴孔 尾板會斜左同槍身有空隙

我玩We玩得最耐 係m4
由黃芯開始玩 好多小問題到搞過
冇換鋼件 keep住用原廠件 應該都有10年
最近又轉vfc 覺得we已經滿足唔到我
作者: jn_jona    時間: 28-12-2021 14:47

引用:
原帖由 阿堅 於 28-12-2021 10:03 發表

M14個托就有得執既,主要係佢個彈匣位附近執得勁同埋條彈弓位要飛走D木
大天使同木都搞到既
我想砌ebr
而sage Ebr經野唔係貴we ebr組野好多
作者: jn_jona    時間: 28-12-2021 14:54

引用:
原帖由 里安 於 28-12-2021 13:32 發表

SCAR搞左hop up,不過最後都放左支槍走,WE玩具我玩過最滿意佢
M14果陣都係二手,但換D鋼件換D唔換D,外觀同性能都唔上唔落,響幾下又唔響咁,大改又貴
M4又係,平收二手返來換晒鋼件,都係要執

除左平真心諗 ...
M14 我直接收Level3
Overall都應該冇咩會爛
只係個hop up用1911果種 左右受壓都難平衡
同埋個trigger個feel好奇怪 個wall位唔知係邊咁
慢慢扣落去唔知幾時break咁

不過咁大枝我都係係屋企得閒打下 拎落場就難了
玩過we覺得最好 個人認為係svd 3k幾有鋼身
結構簡單 最多都係蝕下sear
作者: 里安    時間: 28-12-2021 16:27

引用:
原帖由 520df10 於 28-12-2021 14:05 發表

識貨呀師兄,支sd v2真係估唔到斷貨到而家都未返貨

我都冇後悔買到貨尾
無計SD真係毒左我好多年

細細個睇MARUI本目錄中到家下

內管又夠長打室外都夠做
作者: 520df10    時間: 28-12-2021 16:46

引用:
原帖由 里安 於 28-12-2021 16:27 發表

無計SD真係毒左我好多年

細細個睇MARUI本目錄中到家下

內管又夠長打室外都夠做

我都有把v2,前幾年貨尾最後幾支
冒險偷運入屋
作者: gainax    時間: 28-12-2021 16:58

引用:
原帖由 里安 於 28-12-2021 13:35 發表

V記近年睇落係好左,但我好多都係觀望態度,畢竟之前唔同款式 ...
睇過介紹KSZ最新M4 VER 改左快拆hopup組,睇落係方便左維修,
但佢連個upper近hopup隻耳仔都車走左好多位變分體件咁濟,
鑄造M4身都唔算硬正,係d容易受力位偷薄唔係一件好事,連介紹個個都對呢個設計耐用度有疑問,
好多時咩新快拆,又容易較HOP UP新設計都唔會有原始設計咁穩陣

通常呢D設計固定方法只係用螺絲或機米固定,一係就好似KSZ upper車走一大忽定位,全新情況下當然冇問題,
但打耐左玩得多GBBR既人都知,GBB撞擊力可以撞到槍膛凹左條坑,BOLT LOCK隻角/網球拍頂杆係會變型,鈻Buffer都會出現凹坑,
對AEG冇問題,對固定結構弱既快拆對於有唔少撞擊力GBB就唔係一件好事 ,
GBB M4就算6061 CNC身只要打多左拆多左,上下身都會由非常實淨冇搖,變左有少少鬆,鑄造M4身情況只會更快出現,
對於撞擊力唔細既GBBR,始終原始設計會更耐用同穩陣,我個人有得選擇下唔會簡因快拆/容易較HOP UP新設計會做成減低左原有耐用度/穩陣既產品

而家玩GBB個人會用排除法簡產品, 玩具世界要揾到一個冇缺點產品係唔存在,唯有簡同款產品下邊個最少缺點而又有最多優點咁就簡佢, 每個人觀點角度唔同好難一慨而論,
有人會以性能高打得爽為首選,有人重視像真,有人重視性價比,有人重視外觀,有人重視用料,有人重視操作,
都冇邊個產品可以做到各方面滿足大家要求而獨大,

其實買邊支好睇自已要求,如果推介大蛇比人主力落場咁貴都會冬眠我都唔想冼朋友,
但朋友要求重視操作,像真同好用料要耐用,只係屋企把玩間中射下單發又玩拆解,
咁大蛇又真係市面最硬淨操作感好feel既好選擇, 當然有邊個唔想買到高性能打得爽,又像真耐用物料硬淨產品,
唯有簡支合適素體大花金錢自已砌上去同改造...

V記產品我都中意因為外觀實在太正,內部又像真玩操作同拆解一流,
每次行槍街都心郁郁想買支鋼身玩下,但成日諗而家買左未來會唔會又出新VER,
同埋佢D GBB氣化同一d設計例如MP5斷彈功能仲可以有提升空間,就係呢2個原因令我一直觀望中..
我個人唔會偏向邊個牌子而買產品,而係偏向優質產品而買,就算馬記MWS個個讃好我自己都砌支好貴下,我以前都彈佢D唔好設計(前節玩具設計)唔會因為投入左好貴而夾硬幫佢講好話,因為冇人指正就唔會改變了, 個個都接受以前鷹Marking就冇而家馬仔marking, 亦唔會講左唔玩既人,啱心水一定買,些啦曲只係噴油一個月我己經洗4千己經夠買支市面唔平GBBR玩了,做得好一定再支持捱面包都係咁話...
作者: 里安    時間: 28-12-2021 17:04

引用:
原帖由 520df10 於 28-12-2021 16:46 發表

我都有把v2,前幾年貨尾最後幾支
冒險偷運入屋
不鏽鋼suppressor?
作者: 520df10    時間: 28-12-2021 17:11

引用:
原帖由 里安 於 28-12-2021 17:04 發表

不鏽鋼suppressor?
Yes,加埋v2原裝鋼外管
重到一個點
作者: NCP013    時間: 29-12-2021 02:34

引用:
原帖由 jn_jona 於 28-12-2021 14:46 發表

我有一枝Papago custom都有咁改
最後賣左 個座d料都係太軟
轉左會vfc
V記呢個位會好dd 但同樣問題會出現係槍身尾版
好多人會打到槍身骨尾果口螺絲擴孔 尾板會斜左同槍身有空隙

我玩We玩得最耐 係m4
由黃芯 ...
VFC SCAR 隻lower receiver,用來頂住buffer留起後面果幅薄薄的膠牆,0吾知點解都會爆裂,所以有人話最好一買返來就揾0野填鬼實果個尾倉

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0