標題: 舊地重遊 - 從最大槍舖變成冷清地牢 [打印本頁]

作者: bennytsang16    時間: 27-12-2021 14:32     標題: 舊地重遊 - 從最大槍舖變成冷清地牢

重遊「麗新商業中心」,想當年這地庫一半是「E荷B」,香港最大面積的 GBB 、裝備專門店,如今只是一個冷清的地牢。
地面就靠一間戲院維持著人流。

圖片附件: 269808946_10159736302707389_570521666700371836_n-27.jpg (27-12-2021 14:32, 97.01 KB) / 該附件被下載次數 93

圖片附件: 270042580_10159736302727389_5035454744111395189_n.jpg (27-12-2021 14:32, 97.54 KB) / 該附件被下載次數 106

圖片附件: 270207750_10159736302747389_4920923120263438499_n.jpg (27-12-2021 14:32, 98.8 KB) / 該附件被下載次數 91

圖片附件: 269813311_10159736302772389_8796555021730743223_n.jpg (27-12-2021 14:32, 71.59 KB) / 該附件被下載次數 107

作者: 里安    時間: 27-12-2021 14:36

當年真係幾正
作者: 48191    時間: 27-12-2021 20:29

可惜佢搞5.77專賣店,但個舖位真係出事。
作者: bennytsang16    時間: 28-12-2021 01:44

地牢做桌球室 (不記得是否之前果間) 反而歷久不衰,裝修仲靚左。
作者: 051039    時間: 28-12-2021 06:56

其實何B未進場個度好似都係死場一個
作者: kornhill401    時間: 28-12-2021 12:09

自從'E何B '搬走後,我都無去過CSW了.
作者: gtoray    時間: 28-12-2021 12:16

原本以為呢度可以取代廣華街……
作者: bennytsang16    時間: 28-12-2021 13:10

幾年前「E何B」仍在時真的帶旺個場,地面果層曾經有3-4間槍店,連「英雌」都曾經在個場開過分店;對面馬路又有間「槍地獄」,逢假期果頭真係好旺。
引用:
原帖由 gtoray 於 28-12-2021 12:16 發表

作者: 里安    時間: 28-12-2021 13:40

引用:
原帖由 gtoray 於 28-12-2021 12:16 發表
而家連廣華街都好似危危乎
作者: gainax    時間: 28-12-2021 14:14

E何 b真係我最喜愛槍店,有地鋪有網站,地鋪大地址唔算遠又乜野都有咁濟
間中又有折大家買野happy,班員工又好禮貌,執左好可惜

最近買野多左,感覺jjarmy都唔錯,有 e何 b影子 feel, 成3年冇行槍街,以為執下一間得一間,估唔到仲開多左 2,3間新鋪,咁樣香港都仲有唔少人玩 airsoft算係值得高興
作者: 里安    時間: 28-12-2021 16:29

引用:
原帖由 gainax 於 28-12-2021 14:14 發表
E何 b真係我最喜愛槍店,有地鋪有網站,地鋪大地址唔算遠又乜野都有咁濟
間中又有折大家買野happy,班員工又好禮貌,執左好可惜

最近買野多左,感覺jjarmy都唔錯,有 e何 b影子 feel, 成3年冇行槍街,以為執 ...
JJ近期好左好多,同以前差得遠
作者: loveless    時間: 28-12-2021 17:55

引用:
原帖由 bennytsang16 於 28-12-2021 13:10 發表
幾年前「E何B」仍在時真的帶旺個場,地面果層曾經有3-4間槍店,連「英雌」都曾經在個場開過分店;對面馬路又有間「槍地獄」,逢假期果頭真係好旺。
商場角度唔係甘睇, 依家麗新既人流+消費, 比E何B年代多.
商場多槍店年代, 客路太集中對集團物業管理黎講唔係好事, 只係一個階段.
成楝麗新最穩定收入既,一定係停車場,其次係寫字樓,商場永遠係最難搞.
商場管理已入左極依賴數據分析既年代, 唔多元化,死路一條.
作者: gainax    時間: 28-12-2021 18:24

引用:
原帖由 里安 於 28-12-2021 16:29 發表

JJ近期好左好多,同以前差得遠
個度比較多零件,燈光又夠光猛無論check件定睇實物色水都係清晰易睇
另外員工都幾好,我買唔到件野仲教我邊到可以揾到,認真抵讚
作者: bennytsang16    時間: 29-12-2021 10:43

個商場近乎「死場」,相信屬地點問題,長沙灣中產屋苑近海邊;但「麗新」果頭近傳統舊工廠區、明愛醫院、貧民區,相信好少街客會專登去果頭行街。近呢兩年靠間戲院支撐著人流,但都要有大片(西片)上,同埋只在星期六日比較人多。
引用:
原帖由 loveless 於 28-12-2021 17:55 發表

商場角度唔係甘睇, 依家麗新既人流+消費, 比E何B年代多.
商場多槍店年代, 客路太集中對集團物業管理黎講唔係好事, 只係一個階段.
成楝麗新最穩定收入既,一定係停車場,其次係寫字樓,商場永遠係最難搞.
商場管 ...

作者: 里安    時間: 29-12-2021 11:12

引用:
原帖由 gainax 於 28-12-2021 18:24 發表

個度比較多零件,燈光又夠光猛無論check件定睇實物色水都係清晰易睇
另外員工都幾好,我買唔到件野仲教我邊到可以揾到,認真抵讚
以前去買野問野,好似我阻住D店員食煙吹水

近年好左好多
作者: kornhill401    時間: 29-12-2021 12:42

地點同自己住處或工作所在地,有點遠距離.的確有D影響.
但不至於唔去.只是有需要才去.或去少D.
我住東區,試過搭106巴士去'老虎 '(螺)野,遇到個安全駕駛車長.
當架車到達交通燈前三個巴士車身位,明明綠燈,佢就拖慢架車等轉紅燈,
佢全程車速唔超過40KM,在我到達'老虎 '前,已有5架同線106巴士超越.
平時我都係在非繁忙時間去(螺)野,只需一個鐘多D的車程,
我呢次車程,差不多要兩個小時才到達'老虎 '度.好彩當時過海唔塞車.唔係就...

作者: 051039    時間: 29-12-2021 15:43

引用:
原帖由 kornhill401 於 29-12-2021 12:42 發表
我住東區,試過搭106巴士去'老虎 '(螺)野,遇到個安全駕駛車長.
當架車到達交通燈前三個巴士車身位,明明綠燈,佢 ...
呢個情況可以投訴

106走線本身就唔會快

106堅拿道上橋入紅隧本身就唔算好塞,紅隧塞係例位屬可預算範圍
總結
有時留意預報時間變化,埋站速度可以估計該班車係咪師兄上述o既人渣
PS新手上路同上述情況分別在於停車舒適度同入彎過彎車速
搭車撳少啲電話多睇路況同街上情況會發現好多野

作者: bennytsang16    時間: 29-12-2021 15:57

「老虎」在哪裡? 可以上網訂購,到貨後親身去付款取貨?
引用:
原帖由 kornhill401 於 29-12-2021 12:42 發表

作者: 里安    時間: 29-12-2021 17:48

引用:
老虎無記錯係新蒲崗,東區人搭地鐵可能仲好
作者: ranger101    時間: 29-12-2021 20:47

其實呢個商場宜家人流仲旺過以前好多喔,講真,壽司郎吸引力大d,盤活附近d小舖
e荷舊位置宜家係好大閒既單車行,行過,就係e荷原舖面大小,真係好大閒
作者: bennytsang16    時間: 30-12-2021 10:03

賣單車可以咁「把砲」。
引用:
原帖由 ranger101 於 29-12-2021 20:47 發表
其實呢個商場宜家人流仲旺過以前好多喔,講真,壽司郎吸引力大d,盤活附近d小舖
e荷舊位置宜家係好大閒既單車行,行過,就係e荷原舖面大小,真係好大閒

作者: kornhill401    時間: 30-12-2021 11:14

引用:
原帖由 里安 於 29-12-2021 17:48 發表

老虎無記錯係新蒲崗,東區人搭地鐵可能仲好
自從果次之後,我都轉搭地鐵了.但無搭巴士果種輕鬆感.
以前搭巴士,唔使同人爭 ,一定有位坐,又唔使走上走落轉車.

作者: bennytsang16    時間: 30-12-2021 14:56

你住東區,應該搭行東隧巴士。
引用:

作者: 051039    時間: 30-12-2021 16:52

東區咁大睇下邊頭啦,110118是個好東西

作者: 051039    時間: 30-12-2021 16:54

引用:
原帖由 kornhill401 於 30-12-2021 11:14 發表

而家搭巴士都唔舒服得去邊,好多人唔係坐到伸隻腳出走廊就擺架車係走廊
再唔係就有位都唔坐企係車頭走廊位
作者: geoprotex    時間: 30-12-2021 17:01

引用:
原帖由 kornhill401 於 30-12-2021 11:14 發表

106有位坐某程度都係因為路程太長/有更好交通選擇所以少人搭,以前屯馬線未通車有次要過土瓜灣,我都係出左銅鑼灣先上106,由港島東行電車路入紅隧只適合享受慢活人士
作者: kornhill401    時間: 31-12-2021 12:04

引用:
原帖由 051039 於 30-12-2021 16:54 發表

而家搭巴士都唔舒服得去邊,好多人唔係坐到伸隻腳出走廊就擺架車係走廊
再唔係就有位都唔坐企係車頭走廊位
搭MTR都一樣,經常見到果D'左右門神 '同'柱男柱女 '.
在非繁忙時間,都見有C兄所說的'有位都唔坐,企係車門和走廊位 '.
但奇怪佢地,又唔係只搭兩三個站就落車.

作者: 里安    時間: 1-1-2022 12:44

引用:
原帖由 geoprotex 於 30-12-2021 17:01 發表

106有位坐某程度都係因為路程太長/有更好交通選擇所以少人搭,以前屯馬線未通車有次要過土瓜灣,我都係出左銅鑼灣先上106,由港島東行電車路入紅隧只適合享受慢活人士
無錯,好堅持巴士就唯有銅鑼灣入
作者: bennytsang16    時間: 1-1-2022 14:01

如果筲箕灣上巴士就搭 118,過了海之後就轉其他(行漆咸道、馬頭圍道的)巴士。
作者: 里安    時間: 1-1-2022 14:21

E記係咪而家無門市得網店?定已經執埋?
作者: kornhill401    時間: 1-1-2022 16:03

引用:
原帖由 bennytsang16 於 1-1-2022 14:01 發表
如果筲箕灣上巴士就搭 118,過了海之後就轉其他(行漆咸道、馬頭圍道的)巴士。
又係bor,咁都俾C兄你諗到!
話時話,有時我覺得,踩單車,仲快過搭巴士.
作者: bennytsang16    時間: 2-1-2022 02:46

我都係鍾意搭巴士多d,但如果我係你,都係先搭東隧巴士,過到官塘再轉其他車去新蒲崗。
引用:
原帖由 kornhill401 於 1-1-2022 16:03 發表

又係bor,咁都俾C兄你諗到!
話時話,有時我覺得,踩單車,仲快過搭巴士.

作者: 里安    時間: 2-1-2022 11:23

118過海好快,polyu外轉車都得
作者: bennytsang16    時間: 3-1-2022 12:36

原來「麗新」地下果間壽司店就係「壽司郎」~
是咪好抵食、好好食?
作者: kornhill401    時間: 4-1-2022 11:48

果陣時去CSW,都係因為有'E何D '的存在.
自從佢搬走後,都無乜野吸引我,再去果度了.
作者: bennytsang16    時間: 5-1-2022 00:29

CSW 是……?
引用:
原帖由 kornhill401 於 4-1-2022 11:48 發表
果陣時去CSW,都係因為有'E何D '的存在.
自從佢搬走後,都無乜野吸引我,再去果度了.

作者: mouselkm    時間: 5-1-2022 01:10     標題: 回覆 36# 的帖子

長沙灣 Cheung Sha Wan
作者: kornhill401    時間: 5-1-2022 11:27

引用:
原帖由 bennytsang16 於 5-1-2022 00:29 發表
CSW 是……?
CSW=長沙灣,就等如版上間中見到的KWS,=廣華街.
作者: Eurocopter    時間: 28-1-2022 00:34

如果冇疫情冇反修例, 加上壽司朗等位 d人周圍行, e荷b又仲起到
成件事根本會唔同哂
作者: bennytsang16    時間: 28-1-2022 10:06

「E荷B」個位後來好似曾經由 ARES 接手,經營過一段短時間?
作者: kornhill401    時間: 28-1-2022 11:23

[quote]原帖由 Eurocopter 於 28-1-2022 00:34 發表
如果冇疫情冇反修例, 加上壽司朗等位 d人周圍行, e荷b又仲起到
成件事根本會唔同哂 [/quote
如果..呢個世界無哂果班攪屎棍,世界多什麼美好.
辦公室,學校,家族...等..等.果班攪屎棍,幾乎無處不在.
可惜的是..呢個只是和'世界和平 '一樣.
事實是,絕對不會實現的.
作者: loveless    時間: 28-1-2022 12:57

冇外國e-commerce 呢D大鋪冇間可以生存.
以前全世界大部份呢D玩具都由香港寄出, 由香港人主導個市埸. 因為外國冇人坐重貨, 亦未有人摸得通中國同台灣條供應錬. 到外國市場遂步成熟, 香港自然冇得再食塊餅既最大份.

淨靠本地果萬幾個玩家/消費者? 唔好玩啦
作者: 051039    時間: 28-1-2022 15:08

引用:
原帖由 loveless 於 28-1-2022 12:57 發表
以前全世界大部份呢D玩具都由香港寄出, 由香港人主導個市埸. 因為外國冇人坐重貨, 亦未有人摸得通中國同台灣條供應錬. 到外國市場遂步成熟, 香港自然冇得再食塊餅既最 ...
有萬幾咁多?
作者: 里安    時間: 30-1-2022 12:04

引用:
原帖由 loveless 於 28-1-2022 12:57 發表
以前全世界大部份呢D玩具都由香港寄出, 由香港人主導個市埸. 因為外國冇人坐重貨, 亦未有人摸得通中國同台灣條供應錬. 到外國市場遂步成熟, 香港自然冇得再食塊餅既最 ...
聽講以前街鋪都係

靠local一早死晒啦……下下叫好唔叫座

作者: kornhill401    時間: 31-1-2022 22:21

引用:
原帖由 里安 於 30-1-2022 12:04 發表

聽講以前街鋪都係

靠local一早死晒啦……下下叫好唔叫座
唔怪得當年見'CXW '老細在鋪頭係咁打包;又係郵局出出入入.
作者: 虛雲    時間: 31-1-2022 22:43

作者: kornhill401    時間: 1-2-2022 10:44

引用:
原帖由 虛雲 於 31-1-2022 22:43 發表

佢當年係英國留學時以經網上賣氣槍賺到笑
我都讚佢係'叻仔 ',對客人又夠謙虛.
作者: bennytsang16    時間: 1-2-2022 14:01

做生意又好,做人又好,應該係咁。
引用:
原帖由 kornhill401 於 1-2-2022 10:44 發表

我都讚佢係'叻仔 ',對客人又夠謙虛.

作者: bennytsang16    時間: 1-2-2022 14:02

從台灣入口氣槍到英國?
引用:
原帖由 虛雲 於 31-1-2022 22:43 發表

佢當年係英國留學時以經網上賣氣槍賺到笑

作者: 虛雲    時間: 1-2-2022 14:22

作者: bennytsang16    時間: 2-2-2022 13:35

賣外國,槍咀要有「橙頭」版。
引用:
原帖由 虛雲 於 1-2-2022 14:22 發表

唔係,當年佢賣國九
D鬼仔非常鐘意

作者: 虛雲    時間: 2-2-2022 13:48

作者: ranger101    時間: 2-2-2022 21:32

引用:
原帖由 虛雲 於 1-2-2022 14:22 發表

唔係,當年佢賣國九
D鬼仔非常鐘意
當年紅狼boss都係咁起家,撈到笑,宜家d鬼佬都識aliexpress甚至淘寶,大陸人都識上amazon開店,
時代係不同左,香港竟仲有人將d大陸靚copy當珍品賣,網店又有t2又有,識嘢
價錢仲賣貴過magpul珍品,100%違反商品説明條例,分分鈡報海關拉得
作者: 里安    時間: 3-2-2022 11:57

有時睇外國玩越南既群組,佢地都係玩國狗CYMA之類牌子,有D玩家有心機執下外觀都上得下檯面架
作者: cyl198911    時間: 3-2-2022 20:52

引用:
原帖由 虛雲 於 2-2-2022 13:48 發表

其實並非全部外國都要橙頭,美國就一定要,但有D國家不用,上youtube可見大把外國打Game片支槍同香港一樣色,我自己都有支歐洲版既VFC G36K v2版GBB水貨並非橙頭
佢係英國賣國九大賺一事係佢自己係面書講的
以前做野冇記錯既話
美,德,加,紐一定要,而且要用螺絲膠痴死,一櫃野有一支扭得甩都出事,而且火力同單連發都有限制,有時出張德國單要改二三百支槍
其他國家有D要有D唔洗,有D國家原本火帽可以放入盒中同寄但有D國家唔得
後來怕麻煩,通常都係出單叫工廠直接痴燈火帽,原裝另外運
作者: 虛雲    時間: 3-2-2022 21:08

作者: rho837    時間: 6-2-2022 18:44

引用:
原帖由 bennytsang16 於 30-12-2021 10:03 發表
賣單車可以咁「把砲」。
以前賣單車利潤唔錯但要發達就冇可能, 飛球(球叔)都係香港單車舖一代奇人! 他一世人從間細舖仔開始, 有一天遇上一個西人後生仔載個單車架來要求代理, 個西人話找雲全香港單車舖冇老闆很彩佢, 球叔見他有誠意就代理呢個(由無名到成大名)美國品牌(臺灣生產)名叫"Santa Cruz"啲專業越野單車,今天價格由3萬幾去到10幾萬不等, 可以比美單車之中"保時捷"級數, 今天好多大公司都想用幾倍取貨價錢合約從球叔手上搶呢個品牌, 但是個西人衣然給飛球做全亞洲總代理! 係好多山車仔夢寐以求單車, 過去兩年間, 好多人唔洗真身上班, 有好多走去學踩越野單車(中年危機之圓夢篇), 所以過去兩年間單車生意不跌反升, 聽聞他一年間淨本地市場做二至三千萬生意額! 因全球疫情下生產/供應錬斷裂, 其中單車零部件供應出現大問題, 單車價格自然上升, 可能飛球早早簽了合約, 優先取到大量新款熱門型號現貨, 全世界網購下他一定供到現貨給本地及海外買家, 現在買架越野單車要等至少年半waiting list及冇折扣優惠.

上兩年間無人估到賣單車賣出彩虹...

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0