標題: 俄烏開戰 [打印本頁]

作者: 虛雲    時間: 24-2-2022 14:07     標題: 俄烏開戰

作者: kornhill401    時間: 24-2-2022 14:24

又係大大注,執平貨的時候了.
作者: 051039    時間: 24-2-2022 16:18

好快手,炸哂機場碼頭同軍營就出車踩入去
作者: 虛雲    時間: 24-2-2022 16:30

作者: Lolanto    時間: 24-2-2022 19:33

烏克蘭會變成敘利亞定阿富汗呢
作者: jacko    時間: 24-2-2022 21:50

真係估唔到會打得成
作者: RCOOH    時間: 24-2-2022 21:54

引用:
原帖由 Lolanto 於 24-2-2022 19:33 發表
烏克蘭會變成敘利亞定阿富汗呢
我覺得俄羅斯會將軍抽車之後走人就算。

如果佔領烏克蘭,肯定有打唔完既治安戰,武裝民兵太多,磨都磨死,而且俄羅斯從此冇哂緩衝直接同北約同EU對撞,波蘭、波羅的海三小國、斯洛伐克等等,死人架。

打殘喜劇人同親西方政府,車馬炮抽乾淨,由得你烏西繼續做緩衝,慢慢爭論加唔加入北約同親邊個。烏東親俄地區立國,以加盟方式併入俄羅斯,一來同聲同氣好管治,二來縮短邊境線更易防守,三來烏東既天然資源豐富。

作者: Eurocopter    時間: 24-2-2022 22:21

烏克蘭只係格魯吉亞2.0, 第一次北京奧運,第二次就冬奧之後
作者: LCH925    時間: 25-2-2022 00:33

烏克蘭唔會變成阿富汗,因為根本冇變成阿富汗的條件,烏是平原黎,基本上唔會打到游擊戰(參考伊拉克)
俄軍亦未必會走,因為如果只是需要戰略緩沖區,2月21日承認東烏獨立已經做到俄羅斯本土緩沖區
但需要考量俄羅斯自蘇聯解體後,由工業國變返做資源國,在經濟上一直不能重回頂峰時期,反而是向東烏及德國進口工業生產製品
如果俄仔希望重回世界頂級牌局,就十分需要頓巴斯地區,以及頓巴斯地區以西的西烏地區做新一輪緩沖區(畢竟西歐+美國玩唔起縱深推進,西烏平原有其意義)
其實目前伐仔的情況同沙俄帝國時期一樣,主要做防禦性擴張(拎緩沖區)
但同時俄仔都需要升級產業,特別係呢埸打完之後,歐洲一段時間內會對其進行經濟制裁
如果唔準備國內自行工業自製自銷,擴大內需,基本上就奶野
係呢個角度下,頓巴斯地區的安全及發展是重要的一環,很難會放手,或將之放係相對危險地位上
(另外中國聲稱會全面收購所有俄國小麥,呢種都係西烏平原農產品之一,拎左可以係兩年內唔洗憂住)
作者: kornhill401    時間: 25-2-2022 12:47     標題: 美股道指急挫逾800點後反彈 收市倒升92點

正字太複雜了,我完全唔明. 只講經濟.
佢地都襯低執貨.
來自東方日報:https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/fina ... _001.html?refer=hn1
作者: 48191    時間: 25-2-2022 13:12

「維和」維到進攻首都。
這不是侵略是什麼?
作者: Lolanto    時間: 25-2-2022 17:33

引用:
原帖由 48191 於 25-2-2022 13:12 發表
「維和」維到進攻首都。
這不是侵略是什麼?
藉口黎姐
講你就信吖

圖片附件: WhatsApp Image 2022-02-25 at 16.25.53.jpeg (25-2-2022 17:40, 122.96 KB) / 該附件被下載次數 83

作者: RCOOH    時間: 25-2-2022 17:52

烏克蘭最大問題係曾經係蘇聯糧倉同軍工大國——黑海造船廠同馬達西奇一海一空,核彈多過而家既中國,解體後比你保留(白俄係重型地面車輛大國)。學新加坡多面發展,認錢唔認人既話,烏克蘭有地利人和,可以做中歐霸王。

但你搞串個party,西傾並且對付親俄派之餘仲要搞到五常既國家利益,唔變豬頭先有鬼。如果今日墨西哥親中並且邀請解放軍駐軍?睇下老美點玩到你變墨西哥薄餅?

當然,唔係話俄羅斯抵幫。五常之一到21世紀仲係神權政治,大搞異端審判,法例隨便改,死得啦。

作者: LCH925    時間: 25-2-2022 18:01

引用:
原帖由 RCOOH 於 25-2-2022 17:52 發表
烏克蘭最大問題係曾經係蘇聯糧倉同軍工大國——黑海造船廠同馬達西奇一海一空,核彈多過而家既中國,解體後比你保留(白俄係重型地面車輛大國)。學新加坡多面發展,認錢唔認人既話,烏克蘭有地利人和,可以做中歐霸 ...
唔係所有國家都有條件玩中立國,中立國有三個先決條件:
一、大體上冇資源(天然資源、地理資源、人力資源);二、小部分上有作用(為各個陣營做轉口白手套);三、好揪
芬蘭、瑞士都係呢種情況
阿富汗曾係1978年都想中立,但單是第一點就做不到(阿富汗地理上是中亞對俄/印戰略重點地位),所以被政變、被入侵了
烏克蘭有地緣戰略重要地理、有天然資源、有蘇聯留下的系統工業,這些好條件,是讓它被攻打的最重要因素
世界之林中並沒有小國發聲的餘地
作者: Eurocopter    時間: 25-2-2022 18:38

俄佬都進入左基輔,烏軍計埋預備役都過百萬兵力,
戰前都放哂水會入侵,開戰兩日內就失首都,難怪北約都廢事幫你

作者: RCOOH    時間: 25-2-2022 18:55

引用:
原帖由 Eurocopter 於 25-2-2022 18:38 發表
俄佬都進入左基輔,烏軍計埋後備役都過百萬兵力,
戰前都放哂水會入侵,開戰兩日內就失首都,難怪北約都廢事幫你
基輔太近白俄同俄羅斯邊境,加埋烏東,三路同時進政睇你點守。況且,烏克蘭之前自己「好結局」左自己,好揪既投俄,經濟又內耗到謝哂,北約有超時空軍團兵都幫佢唔到。而且真係北約插手搞大件事,由LIC搞成熱戰,後果邊個承擔得起?
作者: gtoray    時間: 25-2-2022 19:43

烏克蘭 感覺比西方趙完鬆
作者: loveless    時間: 25-2-2022 19:44

政治從來唔係容易既游戲, 唔好諗住列根得侵侵得自己就自動會得埋. 呢樣係民主選舉最
作者: loveless    時間: 25-2-2022 19:45

政治從來唔係容易既游戲, 唔好諗住列根得侵侵得自己就自動會得埋. 呢樣係民主選舉最on居既一環, 剎那間受人民歡迎, 同治理能力完全冇直接關係.
比你選姜濤Anson劉德華李小龍做特首好未? 受選民歡迎從來唔代表可以做好份工.
作者: loveless    時間: 25-2-2022 19:53

引用:
原帖由 gtoray 於 25-2-2022 19:43 發表
烏克蘭 感覺比西方趙完鬆
都未o趙完. 歐羅未跌夠3成德國未改簽中東能源合約, 都未交夠功課...
作者: 虛雲    時間: 25-2-2022 22:54

作者: 051039    時間: 25-2-2022 23:25

引用:
原帖由 虛雲 於 25-2-2022 22:54 發表
烏克蘭首都馬路中的飛彈

?_nc_cat=101&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=UMjrM4mspZAAX-Ffb0B&_nc_ ...
豆腐渣馬路
作者: RCOOH    時間: 26-2-2022 08:27

引用:
原帖由 051039 於 25-2-2022 23:25 發表

豆腐渣馬路
咁大碌飛彈超音速裝香,坦克天靈蓋都頂唔住,何況爛鬼瀝青路。
作者: Lolanto    時間: 26-2-2022 10:34

引用:
原帖由 虛雲 於 25-2-2022 22:54 發表
烏克蘭首都馬路中的飛彈
?_nc_cat=101&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=UMjrM4mspZAAX-Ffb0B&_nc_ ...
成個人咁大碌

作者: 虛雲    時間: 26-2-2022 11:21

作者: olw0978    時間: 26-2-2022 14:42

網上圖片,深入淺出

圖片附件: mmexport1645857602329.jpg (26-2-2022 14:42, 93.9 KB) / 該附件被下載次數 26

作者: loveless    時間: 26-2-2022 15:06

非洲, 中東, 拉丁美洲, 東南亞大大細細全部好似入左圖書館甘, 粒聲都唔出.
做大佬吹雞, 最肉酸就係唔夠o靚浦頭=
作者: reniless    時間: 26-2-2022 15:49

引用:
原帖由 olw0978 於 26-2-2022 14:42 發表
網上圖片,深入淺出
我睇個古仔版本係老竇死左分家產,細仔分到2000億家當。
作者: LCH925    時間: 26-2-2022 16:24

烏克蘭問題歷史背景複雜,唔建議用師奶劇做簡單對比
而且,個女人同你離左婚,就算佢去做雞都唔關你事,唔係你上門打佢的理由
作者: 虛雲    時間: 26-2-2022 16:39

作者: 虛雲    時間: 26-2-2022 17:00

作者: RCOOH    時間: 26-2-2022 23:14

引用:
原帖由 虛雲 於 26-2-2022 17:00 發表
基輔打緊巷戰
果頭喜劇人向平民派鎗、教平民做氣油彈打巷戰,俄羅斯就落閘放巷戰之神車臣佬,專業中既專業對臨記打條毛?據聞車臣一路人打亞速營,一路人專打基輔。

最弊既係,如果車臣佬同葉利欽時代、未被大帝打服果陣一樣顛狗中顛狗作風,收唔住手,烏克蘭炮灰臨記甚至平民肯定大碌夾粗。人地唔係斯拉夫人,唔會念在血緣留手,隨時重演當街劏人,RPG發射人頭等等痴線行為。

作者: 虛雲    時間: 27-2-2022 00:02

作者: 虛雲    時間: 27-2-2022 00:07

作者: 虛雲    時間: 27-2-2022 00:23

作者: reniless    時間: 27-2-2022 00:38

依個年頭打巷戰使鬼用人去打,毛子無人坦克早已經實戰化。
作者: 051039    時間: 27-2-2022 00:50

引用:
原帖由 RCOOH 於 26-2-2022 23:14 發表

果頭喜劇人向平民派鎗、教平民做氣油彈打巷戰,俄羅斯就落閘放巷戰之神車臣佬,專業中既專業對臨記打條毛?據聞車臣一路人打亞速營,一路人專打基輔。

最弊既係,如果車臣佬同葉利欽時代、未被大帝打服果陣一 ...
出發前個誓師大會有D心寒
作者: zeta    時間: 27-2-2022 01:58

引用:
原帖由 虛雲 於 27-2-2022 00:02 發表
英國援助導彈發射失敗後,烏克蘭36旅集體投降:抱怨產品質量太差據俄塔斯社2月25日報導,近日在馬里波兒,烏克蘭第36旅士兵用英國援助的輕型反坦克導彈發射失敗後,選擇集體投降。他們抱怨產品的質量太差,無法成功發 ...
據俄塔斯社報導
已經可以Skip咗唔使睇
作者: gtoray    時間: 27-2-2022 02:44

youtube 睇到唔少片
感覺上無俄羅斯想像中咁容易達到目的
作者: NCP013    時間: 27-2-2022 04:22

德國話會供應1000件反坦克武器,同500支stinger
作者: RCOOH    時間: 27-2-2022 08:54

引用:
原帖由 reniless 於 27-2-2022 00:38 發表
依個年頭打巷戰使鬼用人去打,毛子無人坦克早已經實戰化。
車臣佬人均巷戰特種兵,各種陰招只有想不到,沒有做不到,第一次車臣戰爭連俄羅斯都被佢地打殘。

烏克蘭一步錯步步錯,發鎗比平民搞基輔保衛戰,教人係企扔氣油彈,即係打算軍民不分,全民攬炒。俄羅斯作為五常,忌無差別攻擊平民,但車臣佬一早就比人標籤做恐怖份子,佢地可以做醜人見人就殺,見屋就炸。

況且,車臣人養唔熟,普京如果有咩冬瓜豆腐,車臣又會立立亂,就趁而家比車臣人表忠,受控制既,以後有商量,唔受控制既話,將你當消耗品推上去送頭,借刀殺人。
作者: gtoray    時間: 27-2-2022 11:22

引用:
原帖由 RCOOH 於 27-2-2022 08:54 發表

車臣佬人均巷戰特種兵,各種陰招只有想不到,沒有做不到,第一次車臣戰爭連俄羅斯都被佢地打殘。

烏克蘭一步錯步步錯,發鎗比平民搞基輔保衛戰,教人係企扔氣油彈,即係打算軍民不分,全民攬炒。俄羅斯作為五 ...
搞清楚先
車臣話支援果批咪就係俄兵或者親俄武裝囉
當然唔係打殘俄兵既叛軍啦
作者: Eurocopter    時間: 27-2-2022 11:23

車臣出兵第二日,
佢地個將軍Magomed Tushayev就已經被殺陣亡了
好似岀征無耐喳喎

https://twitter.com/armedforcesu ... 59229037113349?s=21

作者: RCOOH    時間: 27-2-2022 11:49

引用:
原帖由 gtoray 於 27-2-2022 11:22 發表

搞清楚先
車臣話支援果批咪就係俄兵或者親俄武裝囉
當然唔係打殘俄兵既叛軍啦
親俄唔代表佢完全忠心,加上近年人既立場變得太快太激烈,當地政府有乜小算盤好難講,難保今日係你支鎗,聽日就向後射番你。就算係盟友都唔可以比佢地強到可以威脅大哥,點都要為自己留後路,唔可能留個計時炸彈係後花園唔處理。

車臣人想打交,烏克蘭人撩交打,俄羅斯人要保留實力提防北約,岩哂。車臣人好打又抵用,順便借烏克蘭黎拆彈。

作者: Eurocopter    時間: 27-2-2022 11:52

引用:
原帖由 RCOOH 於 27-2-2022 11:49 發表

親俄唔代表佢完全忠心,加上近年人既立場變得太快太激烈,當地政府有乜小算盤好難講,難保今日係你支鎗,聽日就向後射番你。就算係盟友都唔可以比佢地強到可以威脅大哥,點都要為自己留後路,唔可能留個計時炸彈 ...
咁好打,但而家又比人打到想退場咁奇怪
https://twitter.com/sethabramson/status/1497686788785201160?s=21
作者: LCH925    時間: 27-2-2022 15:20

引用:
原帖由 Eurocopter 於 27-2-2022 11:23 發表
車臣出兵第二日,
佢地個將軍Magomed Tushayev就已經被殺陣亡了
好似岀征無耐喳喎

https://twitter.com/armedforcesu ... 59229037113349?s=21
俄烏雙方依家好多政治宣傳,唔好盡信住
可以信的應該係1D更容易確認的訊息,例如兵線推進
作者: 虛雲    時間: 27-2-2022 15:49

作者: zeta    時間: 27-2-2022 18:35

引用:
原帖由 虛雲 於 27-2-2022 15:49 發表
現在很多人都同情烏克蘭。
我不是支持侵略,也不站隊。
畢竟人命損傷,都是悲劇與痛苦。
但是,真相,是我們首先要知道的事。

在這次俄烏戰爭之前,其實從2013年到今天,烏克蘭一直在戰爭狀態。
他出兵 ...
引用:
原帖由 虛雲 於 27-2-2022 15:49 發表
現在很多人都同情烏克蘭。
我不是支持侵略,也不站隊。
畢竟人命損傷,都是悲劇與痛苦。
但是,真相,是我們首先要知道的事。

在這次俄烏戰爭之前,其實從2013年到今天,烏克蘭一直在戰爭狀態。
他出兵 ...
非常精彩ge黨八股
扭曲歷史之後總之千錯萬錯都係美國錯顏色革命乜乜乜
彷彿咁樣就某啲政權做錯乜嘢都可以一筆勾銷唔洗理,總之就係美國搞搞震(BTW我仲等緊梁匪振英講過ge外國勢力證據)
不過你講得啱
真相,是我們首先要知道的事

亞努科維奇係當初承諾同歐盟加強關係
02年做總理時甚至話支持加入歐盟
到當選總統掌握大權後就一面倒親俄, 否決烏克蘭-歐盟聯合協議
激起民憤,引發大型示威及後被國會罷免
民主,唔係選咗一個人上去就要攬住佢過人世
覺得佢做得唔啱係可以要佢執包袱走人
唔好將獨裁政權果套偷換概念入去

蘇聯對呢個掌上明珠真係寵愛
共佢地產之餘仲要禁止民眾儲糧
直接導致數以百萬計烏克蘭人餓死
烏克蘭獨立之後認為大饑荒係蘇聯用以清洗烏克蘭種族ge手段
同納粹ge猶太人最終計劃無異
蘇聯解體前,是妥妥的同屬一國
蘇聯成立前,烏克蘭亦短暫獨立於帝俄
沙皇時代前,烏克蘭更根本唔係俄國

嗯,口講話要事實呢兩part就係創作力同幻想會嚇你一跳
烏克蘭被納粹德國佔領時屠殺猶太人ge依然係納粹德國而唔係烏克蘭
從來都無證據顯示呢股『狂熱支持納粹的力量』係有任何廣泛支持
反而呢股『狂熱支持納粹的力量』後來有相當部分都變成『狂熱支持共產主義的力量』

若果你對立二分話唔係計劃經濟就係美式經濟咁呢part都可以叫事實ge
不過我就幾肯定烏克蘭民主體制並非美式
至少烏克蘭總統並非選舉人算出而係普選選出,亦只有一個議會而唔似美國分參眾兩會(下略)

烏克蘭從未『禁止』講俄語,反而係帝俄時期俄羅斯就真係禁止烏克蘭人講烏克蘭語
最奇怪ge係你口中ge烏克蘭前總統庫奇馬本人就係親俄派
競選總統時為爭取烏克蘭俄裔人支持正正就係提出過支持俄語作為第二官方語言
原來親俄就係
引用:
於是大改教科書,禁止説俄語,誇大捏造與俄國和蘇聯的矛盾,塑造親美親歐的氣氛。
這還不夠,還得建構一種“烏克蘭民族主義”的至高無上。
仲要上英國電視專訪懺悔這一切

澤連斯基佢本人係猶太人烏克蘭係除左以色列外唯一一個由猶太人擔任國家元首ge國家
澤連斯基個爺爺二戰時期係紅軍有份打納粹黨
佢祖輩有三個兄弟就係死響集中營入面
now tell me again, who are you accusing as Nazi?

亞努科維奇係被國會正式罷免
都係果句民主,唔係選咗一個人上去就要攬住佢過人世
覺得佢做得唔啱係可以要佢執包袱走人
唔好將獨裁政權果套偷換概念入嚟

正如六四大屠殺,洗足幾十年人人都變小粉紅
呢D野中國做得爐火純青

烏克蘭的確有貪污問題
然而佢並唔係歐洲最貪污腐敗果果
名列第一ge,係你口中ge正義之師俄羅斯
烏克蘭貧富並不懸殊
烏克蘭堅尼系數僅有26.6,俄羅斯為37.5(world bank, 2019),中國38.5,香港就晨早突破左50

我諗你應該係烏克蘭人肚入面條蟲
知道烏克蘭人諗緊乜
不過holodomor一事之後盛產糧食ge烏克蘭應該唔會想再同蘇聯或其繼承人有任何瓜葛
呢件事響1991年烏克蘭獨立公投表露無遺,當年投票率超過80%支持票係有92.3%
不過你講到加入歐盟北約同入十八層地獄咁
又話呢d係『事實』
咁事實上有邊D歐盟北約國家係響地獄?我諗冇一個係

得啦得啦總之美國衰
話澤連斯基係美國支持

不過烏克蘭士兵就好鬼鍾意美式St. Javelin同英式St. NLAW
俄羅斯坦克話開罐頭就開罐頭
俄式RPG 14年連T-72都打唔穿
他們不知道,用RPG,會是下一層地獄的開始

都係果句
烏克蘭同俄羅斯本來就唔係同一個國家
係沙俄同帝俄侵略烏克蘭將其納入俄羅斯領土,再逐漸進行烏克蘭俄羅斯化
十月革命後烏克蘭短暫獨立,及後又被紅軍攻佔,蘇聯瓦解後大比數通過獨立
咁都仲要曲解做烏克蘭與俄羅斯同屬一國,簡直一派胡言

呢件事,中國做慣

你呢篇文有齊keyword
有美國搞屎棍有顏色革命有港獨有美式民主有貪腐有新納粹有顛覆政府
仲完美結合俄羅斯所謂出兵原因
可以考慮投稿祖國霉體賺下稿費,不過亦唔排除一開始就係響d祖國霉體乜chat公眾號抄過黎
然而一直迴避冇面對到ge事實就係
俄羅斯侵犯緊一個獨立主權國家
and she is failing miserably

圖片附件: chenobyl.png (27-2-2022 18:35, 359.07 KB) / 該附件被下載次數 29

作者: 虛雲    時間: 27-2-2022 19:27

作者: Dave    時間: 27-2-2022 19:45

這一仗影響真大,發展值得大家關注。
作者: gabriel_wong    時間: 27-2-2022 23:59

上網搜尋有關烏克蘭新納粹的新聞寥寥可數, 有關新納粹說法可以再詳細講講?

另外有印象, 烏克蘭前總統亞努科維奇在13至14年因為無辦法與歐盟簽署貿易協議而下台

以下內容轉自維基百科
2013年底,亞努科維奇在俄羅斯的壓力下,拒絕與歐盟簽署自由貿易協定,引發烏克蘭政治危機,反對派發起大規模示威,要求亞努科維奇下台,提前舉辦大選。
最後才導致俄羅斯吞併克里米亞及烏克蘭東部的頓巴斯戰爭?
作者: 虛雲    時間: 28-2-2022 00:12

作者: zeta    時間: 28-2-2022 00:31

引用:
原帖由 虛雲 於 27-2-2022 19:27 發表
朋友,你反中奶西(方)奶到上晒腦了,依.....講野把口仲要咁臭既,我都懶得跟你辯,免得影衰我
講唔過就人身攻擊
都見怪不怪

閣下得果3000積分唔夠,你ge聲譽

圖片附件: legalhigh.jpg (28-2-2022 00:31, 128.33 KB) / 該附件被下載次數 29

作者: 虛雲    時間: 28-2-2022 00:51

作者: reniless    時間: 28-2-2022 10:11

據聞世界唯一一架的An-225運輸機已被炸毀,見過細一碼的An-124,現在沒機會見An-225真可惜。
作者: jacko    時間: 28-2-2022 10:21

分界線

————————————————————————

之後如再有因討論而作人身攻擊或粗言穢語(包括同音字), 立即禁言

討論歸討論,大家言詞注意一下
作者: YMM    時間: 28-2-2022 14:50

1.支持東烏分裂歸俄,
2.支持歐洲子宮繼續偉大。
作者: Dave    時間: 28-2-2022 15:22

侵犯他國從來都不值得支持,除非你帶著一瓶洗衣粉。
作者: YMM    時間: 28-2-2022 15:30

引用:
原帖由 Dave 於 28-2-2022 15:22 發表
侵犯他國從來都不值得支持,除非你帶著一瓶洗衣粉。
洗衣粉out左了,現在流行的是生化戰,人地死成百萬人都面不改容,仲唔係擺正牌殺人放火?分裂係因為尊重人民意願被迫做雞維生係一種偉大自由體現。仲話叫你與病毒共存喎,你存左未??宜家你係咪同民主自由作對先?小心DJB促你去關塔那摩將你熱情招待,近小小白屋都得喎!!

作者: Eurocopter    時間: 28-2-2022 16:47

引用:
原帖由 虛雲 於 28-2-2022 00:12 發表

https://readmop.com/a68594910567075840.html

https://www.fflsw.com/lishijm/shijieshi/119437.html

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E4%BA%9A%E9%80%9F%E8%90%A5

https://www.storm.mg/article/310718 ...
笑死, 一大堆大陸農場文當新聞來源,
定還是係睇唔明英文舉証唔到?
btw 俄羅斯光頭黨咁出名又唔見你提?
作者: 虛雲    時間: 28-2-2022 17:16

作者: 虛雲    時間: 28-2-2022 17:29

作者: 七點六二    時間: 28-2-2022 17:55

唔好再講落去,版住做嘢禁言就冇謂
作者: 48191    時間: 1-3-2022 00:04

哎喲,食字喎⋯⋯

作者: 48191    時間: 1-3-2022 00:06

用什麼詞語表達,就知說話的人質素如何。
唔夠人講可以唔講,前又「奶」後又「奶」,係咁將自己的嗜好宣之於「口」。
「舔」字唔識寫?
唔好講到自己學富五車。英文又唔識,中文又寫別字都可以教人。
引用:
原帖由 虛雲 於 27-2-2022 19:27 發表
朋友,你反中奶西(方)奶到上晒腦了,依.....講野把口仲要咁臭既,我都懶得跟你辯,免得影衰我
作者: 48191    時間: 1-3-2022 00:15

人身攻擊固然不是好事,但「崇尚」兩個字又寫別字,都不見得你的中文程度高在哪裡。咁以閣下之思維,你仲唔快手少少離開「中國人」的地方?
引用:
原帖由 虛雲 於 28-2-2022 17:29 發表

哦!乜原來你英文咁醒嫁?
咁你又貼D好野出黎比我地見識下吖嘛!
等我地D大陸人學下野都好嘛!
我見你字埵瘨′y露鄙視大陸新聞又嵩尚英語,
有呢種咁高貴既認知,
你一定係高等華人黎了,
呀高等 ...

作者: 48191    時間: 1-3-2022 00:17

七點六二兄,以佢行文之風格,又貼農場文來支持自己論點。
出言不遜而錯字連篇。
開新Post轉載Facebook 的Airsoft新品介紹來提升人氣。
難道你還不知道他是誰?

作者: gtoray    時間: 1-3-2022 00:39

睇到d片,有d 俄羅斯pow話唔知黎做乜,上頭話係做演習
咁睇到另一d片,又話無油比烏克蘭平民笑,而且d俄兵感覺上對烏平民毫無戒心,又話去左警局搵幫手比人捉左咁
又有段係平民想攔坦克,都無比人動粗

真係怪怪地
作者: 48191    時間: 1-3-2022 00:42

花式投降啫。
引用:
原帖由 gtoray 於 1-3-2022 00:39 發表
睇到d片,有d 俄羅斯pow話唔知黎做乜,上頭話係做演習
咁睇到另一d片,又話無油比烏克蘭平民笑,而且d俄兵感覺上對烏平民毫無戒心,又話去左警局搵幫手比人捉左咁
又有段係平民想攔坦克,都無比人動粗

真係怪怪 ...

作者: gtoray    時間: 1-3-2022 00:43

不過又咁,兩邊都有做媒體戰就一定
暫時似乎烏軍佔優

越黎越多軟硬實力幫拖
真係好希望烏軍可以打贏呢場仗
作者: 48191    時間: 1-3-2022 00:54

俄羅斯幣值一夜之間插水29%,都未夠震撼。
SWIFT 又將俄羅斯銀行剔除。
挪威都出手了:
https://bossmindmedia.com/blog/% ... utm_medium=Facebook
引用:
原帖由 gtoray 於 1-3-2022 00:43 發表
不過又咁,兩邊都有做媒體戰就一定
暫時似乎烏軍佔優

越黎越多軟硬實力幫拖
真係好希望烏軍可以打贏呢場仗

作者: 48191    時間: 1-3-2022 01:10

Zeta兄
事實上,佢俾版主Banned咗兩次,積分高過你好多…..
嘈,係冇意思。
反正大家各自有立場,爭論落去唔會有結果,而又令版主難做。
何必呢?

作者: 48191    時間: 1-3-2022 06:52

瑞士也出手了:
https://www.reuters.com/world/eu ... -russia-2022-02-28/
作者: Dave    時間: 1-3-2022 09:44

引用:
原帖由 48191 於 1-3-2022 00:54 發表
俄羅斯幣值一夜之間插水29%,都未夠震撼。
挪威都出手了:
https://bossmindmedia.com/blog/% ... %88%B0%E7%88%AD%E6% ...
勿認真...
SWIFT 又將俄羅斯銀行剔除。<- 但可以維持天然氣買賣。
而且siwft 封殺亦只限數間大行,大行大可以經小行轉帳出國。
應該沒多少人真心想全面封殺俄仔,更多的是表態。
始終俄國手上有天然氣這張牌,是歐洲的命脈,現在天然氣相比2021 年中都漲了近三倍,
如果俄國閂氣,恐怕氣價比上排香港的菜價漲得還凶。
假如沒有這王牌,歐洲當然可以爽快落閘放狗,當然假如沒有王牌,俄國也沒有底氣開戰。
重點是,俄國手上還有中國天然氣的30 年 ( 好似 ) 供氣合約,中國一國買的數量就是全歐洲的7~8 成,
雖然不能抵銷「閂歐氣喉」的數,但歐洲亦明白就算俄仔閂氣,單靠中國單也足夠一時不死,
但歐洲恐怕會一獲泡。

在下也不認為俄國攻烏是甚麼血濃於水,更直接的問題是威脅國土安全。
最理想當然是各國都有商有量,大家不要打開心做朋友,但事實是,勢力大的必然欺負勢力小的,不存在正義之師或鐵杆盟友,沒有利益的話反轉豬肚比甚麼都快。
烏克蘭沒有發動戰爭攻俄,但事實上俄國的生存空間也確實一直被削,
所以俄國用了最「邪惡」的方式就是發動戰爭,這個「邪惡」當然是歐美為出發點,但對俄國來說卻是自救的方式。
如果說支不支持開戰,當然是不支持,因為有戰爭就有死亡,但人類從來都是為各種各樣的事開戰,「NO WAR」跟「世界和平」是一樣的,許願時會說,但沒有人會做,
但對俄國來說,現在不戰,他日生存空間更窄時,恐怕連開戰的本錢都沒有。

作者: YMM    時間: 1-3-2022 09:58

烏克蘭新納粹主義必需被推倒
作者: 七點六二    時間: 1-3-2022 11:04

引用:
原帖由 48191 於 1-3-2022 00:17 發表
七點六二兄,以佢行文之風格,又貼農場文來支持自己論點。
出言不遜而錯字連篇。
開新Post轉載Facebook 的Airsoft新品介紹來提升人氣。
難道你還不知道他是誰?
你咁講我就知道係邊個………!
作者: RCOOH    時間: 1-3-2022 11:24

引用:
原帖由 Dave 於 1-3-2022 09:44 發表

勿認真...
天然氣係剛需,一個俄羅斯佔你全歐洲40幾巴仙既供應,有部份國家甚至係100%俄羅斯氣,一閂喉爽歪歪。與國際既剛性關連越細,斷SWIFT既威力越大。斷俄羅斯SWIFT,天然氣仲要唔要?

北約30年東擴五次,劍指莫斯科,烏克蘭掏空自己,芒椰奶西仲炮轟烏東,如果控制唔住烏克蘭,莫斯科就會被北約夾爆,蘇伊士運河入黑海又被卡住,芬蘭同白俄都有可能飄移,直接影響到生死存亡,係國家都難忍。

而且俄羅斯一旦出事,中國就面臨360度全方位圍攻,命都冇,到時可能連中國都要出手幫俄羅斯擋一擋。
作者: 虛雲    時間: 1-3-2022 12:24

作者: 虛雲    時間: 1-3-2022 12:31

作者: 48191    時間: 1-3-2022 13:27

你咁樣答人:「要係中華人民共和國統治既領土度討生活瀬死唔走仲要笑人英文差又岐視大陸貼文?」
我咪用番你的思維質疑你,有問題?
另外,自稱身為中國人,中文差成咁,仲可以質疑人哋,我真心佩服你。

多謝你有心,係咪得閒飲茶?

作者: 虛雲    時間: 1-3-2022 13:31

作者: LCH925    時間: 2-3-2022 00:32

我從情感上支持烏軍抵抗俄軍,因為保衛家園永遠都是正義而不應被譴責
但現實就是,強者同弱者是無法共存的,因為強者不願看到弱者不服,就這麼簡單
作者: zeta    時間: 2-3-2022 03:12

引用:
原帖由 48191 於 1-3-2022 01:10 發表
Zeta兄
事實上,佢俾版主Banned咗兩次,積分高過你好多…..
嘈,係冇意思。
反正大家各自有立場,爭論落去唔會有結果,而又令版主難做。
何必呢?
見到d content farm文就知係邊個啦, 同你耍花槍果個難兄難弟丫嘛
作者: 48191    時間: 2-3-2022 06:47

已閲不能回……
引用:
原帖由 zeta 於 2-3-2022 03:12 發表

見到d content farm文就知係邊個啦, 同你耍花槍果個難兄難弟丫嘛

作者: YMM    時間: 2-3-2022 11:28

引用:
原帖由 LCH925 於 2-3-2022 00:32 發表
我從情感上支持烏軍抵抗俄軍,因為保衛家園永遠都是正義而不應被譴責
但現實就是,強者同弱者是無法共存的,因為強者不願看到弱者不服,就這麼簡單
烏語系的人如此憎恨頓巴斯俄語系的人又時不時寄些人頭回去他人老家又喜歡對俄語系的人又姦又殺,別人頂不順宣布獨立,那些"政府新納粹黨"又以"美帝"之名打x他,還拖又説別人侵略 你叫他如何是好,抵抗無罪,還拖有理,凡事兩面睇
作者: LCH925    時間: 2-3-2022 12:33

引用:
原帖由 YMM 於 2-3-2022 11:28 發表

烏語系的人如此憎恨頓巴斯俄語系的人又時不時寄些人頭回去他人老家又喜歡對俄語系的人又姦又殺,別人頂不順宣布獨立,那些"政府新納粹黨"又以"美帝"之名打x他,還拖又説別人侵略 你叫他如何是好,抵抗 ...
每個國家都有權採用獨立外交同內政政策。如果只限於烏克蘭內部戰爭,咁我對東烏認同感會大d
but anyway,其實俄烏兩個都係由背棄左共產主義的民族主義者所把持,所以其實我覺得兩邊都抵死,只不過依家烏克蘭加左個衛國buff,讓我對烏好感度相對增加
而同為民族主義者的立埸上,中國的民族主義者需要一個有恐怖戰力的俄國去吸引歐美,從而獲得美國離開亞太的戰略機遇期
但目前俄軍即使打贏,亦已比唔到蘇聯時期的壓力比歐洲,即是中國已經不能獲得最大利潤,這令我對俄軍的好感度下降
戰爭是所有政治手段都無效才採用的最後手段。你話你放輕黎打,人地只會當你腎虧

世界上的正義戰爭有三種,第一是解放戰爭,第二是衛國戰爭,第三亦是最後的是聯合國授權的合法戰爭
而三者都有先後次序,解放戰爭正義性最高,衛國戰爭次之,而合法戰爭只是程序正義,最是下乘,但仍是國際公認,只不過優先度不及前兩者
俄國名義上當然話自己是解放戰爭,但正常人都知道他正在進行防禦性擴張。既然沒有人是第一種,自然是第二種的衛國戰爭,在正義性上更高
作者: loveless    時間: 2-3-2022 13:27

現代戰爭, 冇乜正義可言, 背後都係S楝楝. ISIL都係甘話

有時都希望見到制裁議據同埋由, 可以公正少少都用番響美國身上.
伊拉克利比亞科索沃也門敘利亞委內瑞拉肯尼亞阿富汗索馬利亞布吉納法索突尼斯毛里塔尼亞...
作者: YMM    時間: 2-3-2022 13:58

引用:
原帖由 LCH925 於 2-3-2022 12:33 發表

每個國家都有權採用獨立外交同內政政策。如果只限於烏克蘭內部戰爭,咁我對東烏認同感會大d
but anyway,其實俄烏兩個都係由背棄左共產主義的民族主義者所把持,所以其實我覺得兩邊都抵死,只不過依家烏克蘭加左個 ...
以美國為根據地的聯合國到底有多中立實在不得而知,然而在美國強大的訊息戰能力影響下,這數十年間以美國為首推動發生的戰禍可得出一個結論,就是誰拳頭大誰說了算,是非曲直什麼只要包裝得宜愚民就會盲目附和。
作者: LCH925    時間: 2-3-2022 14:22

引用:
原帖由 YMM 於 2-3-2022 13:58 發表
以美國為根據地的聯合國到底有多中立實在不得而知,然而在美國強大的訊息戰能力影響下,這數十年間以美國為首推動發生的戰禍可得出一個結論,就是誰拳頭大誰說了算,是非曲直什麼只要包裝得宜愚民就會盲目附和。
訊息戰能力又不是美國專利
可不要忘記,六十年代風風火火的共產主義運動之下,多少人為了赤旗而挺身而戰
只是背棄了共產主義,投向了較本位主義思想的民族主義後,就不要期望別人理解你
你有你自己深愛的國家與民族,別人也有
回顧這次烏克蘭局勢,東線烏軍內部也不乏愛國者和民族主義者,對俄軍造成的傷亡也不少

至於聯合國,既然是人的產物,當然不中立,但目前仍屬大多國家政府公認和承認的,就算有個別人不承認,也只會被主流國際所排擠
正如基本法,有人叫好,也有人不叫好,但好與不好,都是社會普遍承認的,就算有個別人不承認,也只會被主流國社會所排擠
再說了,安理會是五常一票否決的,如果五常中沒有人反對,換言之這個結果是跨國承認的,例如安理會對利比亞的行動
再退一步說,哪怕五常中沒有人反對的結果對個別人士而言仍覺不公,那也沒辦法,因為正如你所說,誰拳頭大誰說了算
作者: 暈又暈    時間: 2-3-2022 14:22

我懶得筆戰也不說政治。英媒BBC:https://youtu.be/5SBo0akeDMY
戴頭盔先,我英語聽力不好,BBC的內容實在聽唔到幾多。
美媒The Nation:https://www.thenation.com/article/archive/the-heartbreaking-irony-of-winter-on-fire/tnamp/
台灣PPT轉載翻譯,雖然我覺得有些位不是很精準:
https://www.google.com/amp/s/pttstudy.com/amp/ia/M.1570294209.A.224.html

引用:
But some are missing—neo-Nazis, who were edited out.
但唯獨有些人失去了蹤影——新納粹主義者被導演刻意刪去了。

呢兩間有點份量了吧?

關於新納綷cross over烏克蘭,去Google打幾個keyword都搵到資訊。

那麼,新納綷主義對烏有多大影響呢?
作者: gabriel_wong    時間: 2-3-2022 17:54

睇過有關新納粹主義的文章, 不過烏克蘭總統本來就擁有猶太血統, 而且母語就是俄語,這個說法恐怕不太站得住腳
其實開戰的主要原因是跟利益有關吧, 烏克蘭人均GDP只有$3800 USD,而俄羅斯的經濟狀況根本無法拉攏烏克蘭繼續當他的小弟 (看看他們部隊的裝備就知道, 相信這埵酗ㄓ眳v兄的裝備都比他們更加精良)
由於烏克蘭經濟低迷所以在2014年希望透過簽署與歐盟的貿易協議來改善經濟環境, 不過這樣做就不太符合俄羅斯的利益,
所以最後才會發生頓巴斯戰爭及克里米亞事件
作者: gabriel_wong    時間: 2-3-2022 17:59

有關中國對於烏克蘭的立場其實也是尷尬的, 烏克蘭就已經加入了一帶一路, 是中國在歐洲的重要夥伴,
不然就不會有那麼多中國的公民出現在烏克蘭, 所以俄羅斯入侵烏克蘭是嚴重影響了中國的利益,
再加上今次事件過後, 世界更加變得二元對立, 令中國的站位比以前更加尷尬, 不知各位師兄有什麼看法?
作者: gabriel_wong    時間: 2-3-2022 18:06

引用:
原帖由 暈又暈 於 2-3-2022 14:22 發表
我懶得筆戰也不說政治。英媒BBC:https://youtu.be/5SBo0akeDMY
戴頭盔先,我英語聽力不好,BBC的內容實在聽唔到幾多。
美媒The Nation:https://www.thenation.com/articl ... breaking-irony-of-w ...
個人覺得不用討論新納粹主義如何引發烏克蘭戰爭, 因為新納粹主義一直都存在, 而且不只烏克蘭更加有美國的3K黨,俄羅斯的光頭黨
重點是他們從來都只是屬於小眾, 要成為全面戰爭的導火線根本不可能

作者: LCH925    時間: 2-3-2022 18:41

引用:
原帖由 gabriel_wong 於 2-3-2022 17:59 發表
有關中國對於烏克蘭的立場其實也是尷尬的, 烏克蘭就已經加入了一帶一路, 是中國在歐洲的重要夥伴,
不然就不會有那麼多中國的公民出現在烏克蘭, 所以俄羅斯入侵烏克蘭是嚴重影響了中國的利益,
再加上今次事件過後,  ...
中俄同盟的核心利益是,中俄透過自身的優勢聯合對美壓制。中國是經濟及生產,俄國自然是軍力了
本來俄國出兵烏克蘭,如果順利的話,因為會對歐洲造成嚴重威脅,美國哪怕再不願意,也只能從亞太抽身回歐
而俄烏戰局導致歐盟和俄國關係轉差甚至停止貿易的話,俄國在經濟上便要更加依靠中國
本身對中國是一個白賺20年戰略發展期的大禮包開局

但現在俄軍進攻失利,不論是宣傳戰上的誇大也好,還是實際上對制空權的壓制、後勤運送,甚至軍改不完全成功等問題,直接露了底
讓西方人心態上對俄的恐懼減少了,美國甚至不需抽身回歐洲,真有甚麼事,先讓半個歐洲打爛,才慢慢回歐都未遲
而一貫反侵略、反干涉別國內政、反帝國主義與單邊主義,支持各國領主完整的中國,在政治上便被拖進一個尷尬的地步
這種局勢對誰有利呢?其實是俄國有利。因為對烏攻勢是不做則可,一做必到底的工作,打三年也要把它把回來
但歐洲會恐懼一個三小時攻陷烏克蘭的俄羅斯,卻不會恐懼一個三個月、三年才攻陷烏克蘭的俄羅斯
對美主力的擔子便會落在中國上,反是俄國終於獲得戰略機遇期

至於反納粹等宣傳,要看是誰說的。共產黨說反法西斯是可信而有跡可尋的,新沙皇就算了吧
當法西斯的走狗肆虐西班牙時、
當中國及日本的共產主義者在白山黑水間對陣法西斯主義時、
當法西斯軍隊兵臨莫斯科與黃河畔時、
當南斯拉夫的共產主義者捕獲到坦克時、
當蘇聯紅軍反攻到堅持了三年的列寧格勒時、
當意大利的共產主義者活捉到墨索里尼時,

新沙皇首都中的光頭黨還沒完全清理掉呢。想要打擊納粹主義,怎不先做個首都治安肅正嚴打計劃?
而且只要人家一天只在自己國家搞納粹主義,沒有出征,你就只能乾看著。真的覺得於心不忍,怎麼不去打電話報警(安理會?)
作者: YMM    時間: 2-3-2022 18:45

引用:
原帖由 gabriel_wong 於 2-3-2022 18:06 發表

個人覺得不用討論新納粹主義如何引發烏克蘭戰爭, 因為新納粹主義一直都存在, 而且不只烏克蘭更加有美國的3K黨,俄羅斯的光頭黨
重點是他們從來都只是屬於小眾, 要成為全面戰爭的導火線根本不可能
俄烏之結乃冰封三尺非一日之寒,只要美國想繼續維持其極權,他們的傳媒機器便會不斷挑起其他國家的種族仇恨,如此這類代理人戰爭便會一直發生,北約不是為促進貿易而生的集團,從前是冷戰對付蘇聯的工具,而今天就是美國向東侵略的其中一種手段亦是其生財工具,如果你欠下三十萬億國債你會怎麼做?一個制度好的國家為什麼可以欠人三十萬億?不是港紙...我朋友差我二十蚊我都打鑊他仲要黑名單吧

作者: oscarmin    時間: 2-3-2022 18:54

作者: gabriel_wong    時間: 2-3-2022 20:50

引用:
原帖由 YMM 於 2-3-2022 18:45 發表

俄烏之結乃冰封三尺非一日之寒,只要美國想繼續維持其極權,他們的傳媒機器便會不斷挑起其他國家的種族仇恨,如此這類代理人戰爭便會一直發生,北約不是為促進貿易而生的集團,從前是冷戰對付蘇聯的工具,而今天就 ...
所謂差你2千,我驚你 差你2億就你驚我...
不過個人認為北約的原因是次要的, 主要原因是因為現今的俄羅斯無辦法對烏克蘭有一個有效的統治吧
自從亞努科維奇被趕到莫斯科, 這場戰爭就一直醞釀
至於美國方面, 我覺得並無太大關係,反而是因為近年來拜登政府在外交方面將矛頭指向中國, 才令到俄羅斯覺得今次有機可乘吧
作者: gabriel_wong    時間: 2-3-2022 20:55

引用:
原帖由 LCH925 於 2-3-2022 18:41 發表

中俄同盟的核心利益是,中俄透過自身的優勢聯合對美壓制。中國是經濟及生產,俄國自然是軍力了
本來俄國出兵烏克蘭,如果順利的話,因為會對歐洲造成嚴重威脅,美國哪怕再不願意,也只能從亞太抽身回歐
而俄烏戰局 ...
說到底, 今次開戰反而令到俄羅斯軍隊自暴其短,
大量7,80年代的軍備在受到歐美援助的烏克蘭完全佔不到任何便宜,
不過我相信隨著俄羅斯不斷推進, 烏克蘭早晚也會淪陷
作者: YMM    時間: 2-3-2022 21:13

引用:
原帖由 gabriel_wong 於 2-3-2022 20:50 發表

所謂差你2千,我驚你 差你2億就你驚我...
不過個人認為北約的原因是次要的, 主要原因是因為現今的俄羅斯無辦法對烏克蘭有一個有效的統治吧
自從亞努科維奇被趕到莫斯科, 這場戰爭就一直醞釀
至於美國方面, 我 ...
我放核彈向你屋企門口指住你,你驚唔驚?如果你話唔驚就只能夠說你太單純,反正信不信由你,而且美國能夠維持運作全因其武裝力量,如果其國家衰落導致其軍力下降,所造成的骨牌效應會一發不可收拾,因此只好周圍炸周圍殺,壓制他國以鞏固其霸權地位,搞亂你國家趁火打劫玩下財技左冚右冚叫做吊住條命。國與國間的外交本是以實力講說話,其次就是信用,固不存在什麼我差你少錢我怕你,我差你多錢你怕我這種情形,如果你國家毫無信用可言,誰會蠢到與你扯上關係,國與國相處都是利字當頭,尤其金融市場是很現實的,應該多少有聽過所謂債務違約之類,這是有法律約束力的,當然如果窮到要撕爛塊面美國絶對可以搬龍門明搶你,就好似阿富汗咁。另外你話烏克蘭係中國盟友呢一點,自從小丑上台後中烏關係就變差了,烏克蘭明顯企美國隊跟制裁中國,又搞香港,又搞到飛機引擎公司交易取消等等仲要制裁埋相關人士呢點,你覺得在中國立場上烏克蘭還可以相信嗎?

作者: gabriel_wong    時間: 2-3-2022 21:44

引用:
原帖由 YMM 於 2-3-2022 21:13 發表
我放核彈向你屋企門口指住你,你驚唔驚?如果你話唔驚就只能夠說你太單純,反正信不信由你,而且美國能夠維持運作全因其武裝力量,如果其國家衰落導致其軍力下降,所造成的骨牌效應會一發不可收拾,因此只好周圍炸周 ...
Check返資料, 北約應該係2014年之後(即入侵克里米亞後)才在東歐國家開始派駐軍隊 (有錯請指正)
Anyway,烏克蘭始終是一個主權獨立國家, 如果大家都因為歸邊問題而發動戰爭, 那第三次世界大戰就不遠了

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0