標題: 用信用卡網購要小心 [打印本頁]

作者: albion    時間: 15-5-2022 13:49     標題: 用信用卡網購要小心

之前銀行信用卡中心通知,有人在網上及國外使用本人之信用卡消費,而且高達一萬多美元,確認被盗後立刻停卡,但過了幾星期,另一張卡又被通知被盗用但不成功,心感奇怪從來未發生過這種事,而且那兩張卡都絕少使用,其後再查閲賬單就發現,這兩張卡近一年只有近期在某紅  網店買嘢,那就比較容易想到問題出在哪裡,所以温馨提示各師兄小心網購,由其是某店!

作者: gtoray    時間: 15-5-2022 15:57

除非某網收款時是使用十分落後的方式
不然一般都是經第3方加密方式過數
不見得會特別容易給人盜取信用卡資料

我相信hack入你個人設備比hack入這些加密付款系統要容易得多呢
作者: mouselkm    時間: 15-5-2022 16:13

不一定,好多時只要將卡用過就有記錄,有記錄內鬼就可能被賣資料和密碼,有天我不停收到簽賬,卡中心說是用在Apple上,打給他們轉到新加坡中心一查,條友來自東歐,apple說永久封該人賬號並退款給我,很多時海外盜用者,不知香港信用卡很多網購就有短訊,以為海外簽就過到海就神仙,加上你長期沒用,而且成一萬美金可見信用額不少,成為目標也不出奇
作者: 48191    時間: 15-5-2022 17:37

用Paypal 啦。
作者: albion    時間: 15-5-2022 18:28

引用:
原帖由 gtoray 於 15-5-2022 15:57 發表
除非某網收款時是使用十分落後的方式
不然一般都是經第3方加密方式過數
不見得會特別容易給人盜取信用卡資料

我相信hack入你個人設備比hack入這些加密付款系統要容易得多呢
你講得無錯, 問題係我有用其他信用卡到另外啲商店購物, 但就只有呢間店買過野兩張信用卡出事, 邊處有問題就好清楚, 幸好就好似樓下講唔知要短訊確認, 否則就損失慘重, 以後都唔會同呢間店買野, 見到有師兄問有關網購, 所以至出Post 提醒下各位小心呢類網店!

作者: ranger101    時間: 15-5-2022 21:00

閒網站有paypal同credit card,credit card直接係網站input卡資料,通常黎講一般網購有提供paypal盡量選擇paypal,paypal唔會向買家收取額外手續費,重要係通過paypal安全d又有退款保障,網站input卡資料,一係閒網站有安全漏洞比人hack左,一係内部有誠信漏洞,甚至商家自己唔知都有可能

作者: 48191    時間: 15-5-2022 21:43

Paypal 收Charge其實係預咗,但買得安心。
之前試過唔用PayPal 就出過一次事。
俾多少少,減少呢啲無謂風險,其實都值得。
作者: kornhill401    時間: 16-5-2022 13:29

信用卡消費,的確係方便.但就安全上,未能有十足保證.
好似E+住酒店咁,俾現金都唔得.要先用信用卡俾按金,checkout時,才從按金扣除.
通常按金都係多過住宿費5百至1千元.
佢地話會將餘額退回信用卡戶口內.但最怕佢地工作太忙,忘記回水.
好似我呢間信用卡銀行,無任何信件給我使用信用卡記錄.
要我上網自己查找.果度一連串數目字,眼都花埋...唉!
作者: 051039    時間: 16-5-2022 14:41

引用:
原帖由 kornhill401 於 16-5-2022 13:29 發表
信用卡消費,的確係方便.但就安全上,未能有十足保證.
好似E+住酒店咁,俾現金都唔得.要先用信用卡俾按金,checkout時,才從按金扣除.
通常按金都係多過住宿費5百至1千元.
佢地話會將餘額退回信用卡戶口內.但最怕佢 ...
通常按金冇真係碌左張卡,冇野要賠錢就唔會碌
卡數記錄睇一間間,有D可以郵寄有D要收錢郵寄,其實就算有郵寄都係同網上睇個份pdf一樣
作者: jn_jona    時間: 16-5-2022 21:38

如果我去d細網買野會用debit card比
用幾多 入幾多
壞處就係無得儲分
作者: reniless    時間: 17-5-2022 12:50

我買野多數用現金或儲蓄卡直接戶口扣錢,信用卡得一張可以用美金的卡,响ss買野時就用佢。最近畀老虎養肥左,肥了個人,肥了個銀包,肥了個膽。。。男人一有錢就身痕。

圖片附件: 20220517125232446.jpg (17-5-2022 12:51, 70.26 KB) / 該附件被下載次數 47

作者: msdmck    時間: 26-5-2022 12:27

Paypal比多少少當買個保險好過比人偷卡用Do you know what is unified threat management? It is one of the most common cybersecurity solutions for businesses which would like to have a comprehensive protection for its data and information.

作者: Aki    時間: 26-5-2022 23:39

小弟上星期都係海外網店買野, 買單果陣發現Paypal兌美金匯率貴D, 買百拎蚊美金野買單貴成百幾港紙, 所以就直接入信用卡資料
第二日就收短訊有可疑交易
作者: NCP013    時間: 27-5-2022 15:30

PAYPAL  兌美金係8.0幾
作者: Jagdtiger1944    時間: 27-5-2022 23:54

作者: kornhill401    時間: 28-5-2022 12:40

引用:
原帖由 Jagdtiger1944 於 27-5-2022 23:54 發表

因Paypal食貴3-5%匯價所以冇手續費...  不過佢好在保護買家由其ebay ,及一定有20USD return shipping refund
我覺得呢3-5%匯價,當買個保險,都值得ge.
作者: marcooo    時間: 28-5-2022 15:00

引用:
原帖由 Jagdtiger1944 於 27-5-2022 23:54 發表

因Paypal食貴3-5%匯價所以冇手續費...  不過佢好在保護買家由其ebay ,及一定有20USD return shipping refund
PAYPAL 俾錢,兩個選擇
(1) 即兑港幣結算
(2) 用番賣家貨幣結算

(1) 用PayPal 兑率
(2) 按你信用卡兑率,當外幣碌卡,可能有手續費

自己用左20年經驗
用(2)
作者: marcooo    時間: 28-5-2022 15:04

引用:
原帖由 kornhill401 於 28-5-2022 12:40 發表

我覺得呢3-5%匯價,當買個保險,都值得ge.
PayPal 改咗政策好耐,試過claims 唔到, 上訴都輸。要行信用卡charge back。
黎梗可能又要同佢玩多次。

宜家賣家好高明。

註: 同樣情況,早幾年有鬼佬係度分享一個香港賣家

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0