標題: 犁庭掃穴.警方巡「槍街」派傳單 [打印本頁]

作者: bennytsang16    時間: 16-6-2022 00:13     標題: 犁庭掃穴.警方巡「槍街」派傳單

犁庭掃穴.警方聯同海關等部門巡「槍街」派傳單
(連續兩日都巡槍街,好大陣像!)

昨晚(14日)的新聞發佈︰
「警方聯同海關及入境處繼續於今日(14日)晚上時分,在旺角、深水埗、油麻地多區展開代號「犁庭掃穴」(LEVINGTON)的聯合執法行動,巡查多間軍事用品店、娛樂場所及罪案黑點,以打擊三合會活動及非法黑工等情況……警方現正懸紅25萬元,呼籲市民就今年6月10日中區發生的一宗開槍案提供消息。如有任何涉案資料提供,或知悉涉案槍械或使用槍械者的下落,請盡快致電999……」

今晚(14日)的新聞發佈︰
「此外,警方亦在各區的軍事用品店,提醒職員及顧客《火器及彈藥條例》(第238章)內的要點及收集情報。市民欲知更多火器及彈藥的資訊,可瀏覽…」

資料來源︰
https://www.facebook.com/HongKongPoliceForce

圖片附件: 287988866_394528876037765_3682888562351664739_n.jpg (16-6-2022 00:13, 162.76 KB) / 該附件被下載次數 100

圖片附件: 288616910_395151509308835_3575289411842961089_n.jpg (16-6-2022 00:13, 112.54 KB) / 該附件被下載次數 64

圖片附件: 288233012_394528942704425_5717133408160594726_n.jpg (16-6-2022 00:13, 139.21 KB) / 該附件被下載次數 97

圖片附件: 288668735_395151602642159_1806991860563972950_n.jpg (16-6-2022 00:13, 107.27 KB) / 該附件被下載次數 60

作者: bennytsang16    時間: 16-6-2022 00:34

「機地」賣衫褲鞋襪、袋,頂多賣埋萬用刀,有咩好巡?
作者: mouselkm    時間: 16-6-2022 02:05

雖然我不在現場,但看來全區WARGAME店都有上門,如果只有你沒有巡,你做老細一定被孤立,其他店一定問幫板為甚麼,……所以巡好過不巡
作者: HKVP9    時間: 16-6-2022 02:14

玩具店就成隊人出動
作者: bennytsang16    時間: 16-6-2022 03:09

連煙廠街樓上舖都巡,都幾細緻……
作者: bennytsang16    時間: 16-6-2022 03:11

海關都有出動,如果入到槍舖見到 ACOG 玩具鏡會點?
作者: bennytsang16    時間: 16-6-2022 03:16

似乎警方有張清單,有晒全條槍街所有 軍用品店/GBB店 的地址。
至攪笑係連O記都出動上門派傳單。
作者: gtoray    時間: 16-6-2022 04:53

上大人以為呢條槍街賣真槍?
作者: 48191    時間: 16-6-2022 06:52

重點係情報嘛⋯⋯
響上大人眼中,玩得WG都已經有嫌疑。
引用:
原帖由 gtoray 於 16-6-2022 04:53 發表
上大人以為呢條槍街賣真槍?

作者: jacko    時間: 16-6-2022 09:18

一直以來,一有關於槍械罪案,槍街店鋪多數係警察第一時間去查去問資料0既地方,無咩出奇,只要唔係身有屎,無所謂的
作者: Dave    時間: 16-6-2022 09:27

其實在香港發生仇殺+ 槍擊事件,對於警方加強執法及巡查實在是有必要性。
也沒有單單針對槍街,
按各報所述,酒巴,K 房,雀館,各式娛樂場所,餐廳,酒店,賓館,PARTY ROOM 、碼頭,外藉人士聚居地等等都是巡查地點。
作者: RCOOH    時間: 16-6-2022 09:50

引用:
原帖由 jacko 於 16-6-2022 09:18 發表
一直以來,一有關於槍械罪案,槍街店鋪多數係警察第一時間去查去問資料0既地方,無咩出奇,只要唔係身有屎,無所謂的
咪就係,我果頭買完支126果頭就泥頭掃穴,抬住支炮同警察齊步走,nth happens

而且某d鋪頭做過咩好事自己知,真鎗身都賣,客人講既話題直接可以叫CTRU上去搜。

作者: bennytsang16    時間: 16-6-2022 10:01

中環槍擊案果枝真實槍械,涉案係黑幫、非法勾當、南亞裔打手;
槍街係賣玩具,客人以本地人為主。
警方似乎捉錯用神。
引用:
原帖由 jacko 於 16-6-2022 09:18 發表

作者: 48191    時間: 16-6-2022 10:02

唔係啩
引用:
原帖由 RCOOH 於 16-6-2022 09:50 發表

咪就係,我果頭買完支126果頭就泥頭掃穴,抬住支炮同警察齊步走,nth happens

而且某d鋪頭做過咩好事自己知,真鎗身都賣,客人講既話題直接可以叫CTRU上去搜。

作者: jacko    時間: 16-6-2022 10:18

引用:
原帖由 bennytsang16 於 16-6-2022 10:01 發表
中環槍擊案果枝真實槍械,涉案係黑幫、非法勾當、南亞裔打手;
槍街係賣玩具,客人以本地人為主。
警方似乎捉錯用神。

只係派下傳單,問下資料,我唔認為有咩問題,查案當然係任何有可能0既地方都要查,証據唔會自己跌落0黎

作者: jacko    時間: 16-6-2022 10:20

引用:
原帖由 48191 於 16-6-2022 10:02 發表
唔係啩
有好多事就無謂講,好多鋪踩界,行灰色地帶亦唔係咩新鮮事
作者: kornhill401    時間: 16-6-2022 11:51

傳聞25週年紀念,有大大到港;要洗洗太平地.
作者: loveless    時間: 16-6-2022 13:47

你係酒樓熟客, 部長經理同你傾得兩咀, 不見得人家要交心同你講埋粒山竹牛肉採購入貨走貨窿路.
在座邉位可以人格保証槍街槍業一定冇騎呢野既, 不妨跳出黎拍下心口, 等我地知警察一定係唔擾民唔安樂郁都好.
作者: bennytsang16    時間: 16-6-2022 15:47

疫情仍然每日過千,聽講某主席未打針、又驚死,邊敢來呀……
引用:
原帖由 kornhill401 於 16-6-2022 11:51 發表
傳聞25週年紀念,有大大到港;要洗洗太平地.

作者: Jagdtiger1944    時間: 17-6-2022 02:13

作者: bennytsang16    時間: 17-6-2022 09:42

海關都有出動,如果見到間舖有賣 copy 鏡、玩具 ACOG,唔知會點喇~

圖片附件: 287988866_394528876037765_3682888562351664739_n.jpg (17-6-2022 09:42, 86.42 KB) / 該附件被下載次數 53

作者: bennytsang16    時間: 17-6-2022 09:58

今個周末,都唔知出唔出槍街逛街好喇?
就算身無屎,街上被差人 SS (Stop and Search) 都無癮啦!
作者: kornhill401    時間: 17-6-2022 11:51

引用:
原帖由 bennytsang16 於 16-6-2022 15:47 發表
疫情仍然每日過千,聽講某主席未打針、又驚死,邊敢來呀……
到左6月30日前,過萬都唔奇.
作者: bennytsang16    時間: 18-6-2022 02:58

病毒殺傷力一早已經減弱,現在每日過千,但沒有太多重症。簡單來說,同普通感冒差不多。
防疫重點,應該聚焦對老人、兒童的防護,而不是再花大量資源去圍封、檢測、限聚。
引用:
原帖由 kornhill401 於 17-6-2022 11:51 發表

到左6月30日前,過萬都唔奇.
作者: 48191    時間: 18-6-2022 10:06

基本上,這是國策。沒什麼轉圜餘地。
上海、北京如是,香港、澳門也如是。
「清零」是否可以做到,永遠沒有人知道。
但係市道「清零」已經見到成效。
打個CQB都驚俾人上門踢599G,仲邊有人搞CQB場?
引用:
原帖由 bennytsang16 於 18-6-2022 02:58 發表
病毒殺傷力一早已經減弱,現在每日過千,但沒有太多重症。簡單來說,同普通感冒差不多。
防疫重點,應該聚焦對老人、兒童的防護,而不是再花大量資源去圍封、檢測、限聚。

作者: kornhill401    時間: 18-6-2022 13:26

引用:
原帖由 bennytsang16 於 18-6-2022 02:58 發表

前人名句..XX們,XX仍未成功,我們仍須努力...
作者: MAGNUM0079    時間: 19-6-2022 02:09

老實.....槍街入面邊家邊戶"身有屎"在坐膞頭有花既師兄都清清楚楚架啦~~

等如( 高登仔 )成日話槍街D鋪同差人係"自己友/合伙人"關係差唔多咁.....
作者: Jagdtiger1944    時間: 19-6-2022 02:22

作者: MAGNUM0079    時間: 19-6-2022 02:44

引用:
原帖由 Jagdtiger1944 於 19-6-2022 02:22 發表

又講GWS媽媽? 其實係咪真?
NO.NO.NO....唔係講佢~~

比如話果度邊個成日標傍自己D成品係由幾多幾多"真鐵部件"砌出黎而又一直無部門上門~~

又邊間老字號多年來經常"走貨"上內地...香港門巿搵幾多唔點上心果D......
作者: 辰料戍    時間: 16-9-2022 12:02

以前識幾個巴基斯坦阿富汗既同事
佢地話果啲國家基本上家家戶戶都有槍
所以南亞人接觸槍根本唔係咩奇怪既事
分分鐘熟過唔少game友

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0