標題: 經濟唔好,少人消費 [打印本頁]

作者: bennytsang16    時間: 5-10-2022 17:09     標題: 經濟唔好,少人消費

經濟唔好,少人消費……
由十.一到重陽節假期,都有出油尖旺睇模型、睇氣槍,但今年「黃金周」假期似乎經濟「麻麻」,商店好少人消費……
作者: 里安    時間: 5-10-2022 17:20

消費講氣氛,個經濟氣氛成日都睇低幾線,大家自然就唔會亂洗錢

有消費券都係咁話,我幾期消費券都係日常食飯買日用品洗晒佢多過買咩新野

黎緊又飛得返,聖誕香港應該都更冷清
作者: bennytsang16    時間: 5-10-2022 17:42

派消費券結果鼓勵d人外遊。
作者: bennytsang16    時間: 5-10-2022 17:44

滿街吉舖,最慘係業主仲加租。
物價又無乜點平到……
作者: 里安    時間: 5-10-2022 19:52

引用:
原帖由 bennytsang16 於 5-10-2022 17:44 發表
滿街吉舖,最慘係業主仲加租。
物價又無乜點平到……
減租會影響佢間鋪市值ma,所以好多業主寧願吉係度都唔減租
作者: gtoray    時間: 5-10-2022 22:47

唔係wor
出左消費卷後商場多左好多人買野
沙田apple全場爆滿
作者: 里安    時間: 5-10-2022 23:09

引用:
原帖由 gtoray 於 5-10-2022 22:47 發表
唔係wor
出左消費卷後商場多左好多人買野
沙田apple全場爆滿
純粹氣氛計,身邊好多人有消費券都唔會亂洗,或者咁講,一般日常消費下都好快用晒

Apple方面,會唔會炒iPhone呀?
作者: bennytsang16    時間: 6-10-2022 01:13

Apple 就另計;大型商場逢假期都會多人,但旺丁又是否旺財?
但街外商舖一般都係比較冷清……
作者: 48191    時間: 6-10-2022 07:06

我一直用IPhone ,反而對部摺機有興趣。
有冇人玩過?
引用:
原帖由 里安 於 5-10-2022 23:09 發表

純粹氣氛計,身邊好多人有消費券都唔會亂洗,或者咁講,一般日常消費下都好快用晒

作者: don20082000    時間: 6-10-2022 08:47     標題: 回覆 9# 的帖子

fold 4比例怪d, 中間摺痕依然明顯, 但係睇慣左ok, 多工會方便過好多電話
作者: stevechau    時間: 6-10-2022 08:56

引用:
原帖由 里安 於 5-10-2022 23:09 發表

之前同身邊D FD食飯傾開計話想用消費券買件玩具都比人話我大使啦
講真, 三兩千蚊淨係用黎食&買日常用品, 基本上兩個月去晒唔會好難, 除非平時都唔使花銳係屋企果D~
作者: stevechau    時間: 6-10-2022 09:03

引用:
原帖由 48191 於 6-10-2022 07:06 發表
有冇人玩過?
一直諗唔通Fold果種放大MON有咩必用既用途~
睇youtube介紹見方便既function基本上我會寧願拎部tablet / surface pro咁既野做左佢
用個MON大黎睇片, 就算唔介意個摺痕但又唔係full screen, 反而似以前電腦4:3mon多D, 但作為手機拎出街又重又厚
可能打機多會覺得呢部好用掛(小弟係不打機人士)
正路用電話, 其實z flip果種輕便摺機好使好多, 但呢種機又炒唔熱~
真係要fold果種大MON, 我寧願再等多一兩年睇下有無廠量產捲軸屏手機好過~
作者: 里安    時間: 6-10-2022 09:40

引用:
原帖由 stevechau 於 6-10-2022 08:56 發表

之前同身邊D FD食飯傾開計話想用消費券買件玩具都比人話我大使啦
講真, 三兩千蚊淨係用黎食&買日常用品, 基本上兩個月去晒唔會好難, 除非平時都唔使花銳係屋企果D~
呢D bouns錢點洗都好啦

我又想唔到點用都係用來食左佢算
作者: bennytsang16    時間: 6-10-2022 09:53

消費卷我只用來搭車、買野飲,感到上好襟洗,
上次(七月中)領二千蚊消費卷,淨係用來搭車、買野飲(唔用來食飯),夠我用兩個月;呢兩個月無增值過。
如果一次過用來買兩三千蚊野,感覺上會好唔捨得。

作者: RCOOH    時間: 6-10-2022 11:53

引用:
原帖由 don20082000 於 6-10-2022 08:47 發表
fold 4比例怪d, 中間摺痕依然明顯, 但係睇慣左ok, 多工會方便過好多電話
我係無法忍受螢幕上出現任何痕跡,對摺機完全冇興趣

作者: Tango1997    時間: 6-10-2022 13:05

買咗1/64微影 中石化油站 & 職員
買咗MG RX178 Mr2
買咗1:48獨角獸
作者: bennytsang16    時間: 6-10-2022 15:21

今年仲慘過2003年沙士,當年經濟唔好、多人失業,但物價租金都好平,「雲吞成麵食」有「10元碗大大碗」;又有十蚊燒味飯。
今年乜都貴,返工食餐 lunch 閒閒地 五、六十蚊一碟飯,仲要一年加兩三次價。
多人移民不無道理……
作者: 里安    時間: 6-10-2022 15:32

引用:
原帖由 bennytsang16 於 6-10-2022 09:53 發表
消費卷我只用來搭車、買野飲,感到上好襟洗,
上次(七月中)領二千蚊消費卷,淨係用來搭車、買野飲(唔用來食飯),夠我用兩個月;呢兩個月無增值過。
如果一次過用來買兩三千蚊野,感覺上會好唔捨得。
我都係咁,最初想買電腦,但後來都係日常用
作者: Dave    時間: 6-10-2022 16:36

引用:
原帖由 bennytsang16 於 6-10-2022 15:21 發表
今年仲慘過2003年沙士,當年經濟唔好、多人失業,但物價租金都好平,「雲吞成麵食」有「10元碗大大碗」;又有十蚊燒味飯。
今年乜都貴,返工食餐 lunch 閒閒地 五、六十蚊一碟飯,仲要一年加兩三次價。
多人移民不 ...
年輕人你太年輕了,當年2003 在下已是在職人士,
只能說當時的分別是沙士來得很急,市民也極度悲觀,市場是一下子崩潰的,
當年物業一棟數十萬也沒人接貨,因為怕再跌。
但幸運的是沙士大概半年就完全消失了。
兩者相比,沙士在香港的殺傷力是又急又勁,
很多店鋪直接關門大吉。最後是自由行救市的。

COVID 19 感覺傷害較弱但持續時間太長,玩了4 年還沒見到終點線,
但起碼政府一直有救市措施,津貼,消費X ( 個X 字一打出來食字),雖然經濟沒甚起色,但起碼還有很大部份店鋪是可以勉強生存。
所以說2003 年傷害力不及今天,不見得也。

順帶一題,在下認為之後兩年會比今日更差,
歐美體系通漲高企,為救市不停加息,很多東南亞或南美小國都面臨經濟崩潰,(斯里蘭卡已爆了)
美國今年還會再加兩次,相信會加到貼近5 里(2022 年而已,2023 年還可以再加 ),香港息口也會升,
按揭封頂一升再升,估計到時實際供款額會去到 6 里左右,
即大概供款額差不多要多5 成~7 成,身邊朋友在美國加息到今日,供款已經增加了17% ,
接下來息口再升,相信日子不太好過也。

作者: bennytsang16    時間: 6-10-2022 21:37

2003年我剛出來社會做野,當時人工唔高,但勝在乜都平,只要保得住份工,生活尚算舒適。
當年影響最大的,相信係有物業,但樓市不景令樓價大跌,變成負資產後再被銀行追差價的邊緣中產。
引用:
原帖由 Dave 於 6-10-2022 16:36 發表

年輕人你太年輕了,當年2003 在下已是在職人士,
只能說當時的分別是沙士來得很急,市民也極度悲觀,市場是一下子崩潰的,
當年物業一棟數十萬也沒人接貨,因為怕再跌。
但幸運的是沙士大概半年就完全消失了。 ...

作者: Dave    時間: 6-10-2022 22:27

引用:
原帖由 bennytsang16 於 6-10-2022 21:37 發表
2003年我剛出來社會做野,當時人工唔高,但勝在乜都平,只要保得住份工,生活尚算舒適。
當年影響最大的,相信係有物業,但樓市不景令樓價大跌,變成負資產後再被銀行追差價的邊緣中產。

在下也記得當年10 蚊一碗牛南麵,但說到底,也是因為大家窮才會有這些窮食,
一個健康的社會的物價應該是每年稍微上升的,這樣資產才有購買的價值。

而2003 年的失業率是7.3% ,比今天更高一些。

當然,有危有機,如果閣下現在拿著50 ~100 萬現金,接著兩年很有可能可以置業了。
這也不是馬後炮,2017 年左右,看著香港住屋/ 收入比例那麼高,已覺得樓市已經升無可升。

作者: stevechau    時間: 7-10-2022 09:50

引用:
原帖由 bennytsang16 於 6-10-2022 15:21 發表
多人移民不 ...
當年沙士都只係搞左幾個月呢, 幾個月後就已經復常......今次搞左3年都未斷到尾~
果幾年比價錢, 當年荔枝角返工仲可以$8-9買到個盅頭飯連罐可樂, 而家落7仔淨買罐可樂都咁上下價錢啦~
當年小弟返工落麵包鋪買早餐, 好食兼大舊又實淨既豬仔包$1.5-2/個, 菠蘿包$2.5, 腸仔包先好似$3, 豪D想食兜燒賣腸份甚至銀針粉先$5~
以前想慳都仲可以食得OK飽, 而家想慳你就要識練仙吸氣飽+輕功水上飄~

家人成日都叫我慳錢, 我只會回一句, 唔好話要拍拖/結婚, 單單係
作者: bennytsang16    時間: 7-10-2022 09:53

好似模型玩具、槍舖,
沙士時銷量無乜點跌,部份商戶(例如環球模型)仲可以逆市擴充;玩家就平有平玩貴有貴玩;
依家就一片死寂,模型店、槍店一間一間咁結業,經營者有的轉行,有的索性移民……
作者: Dave    時間: 7-10-2022 14:26

引用:
原帖由 bennytsang16 於 7-10-2022 09:53 發表
好似模型玩具、槍舖,
沙士時銷量無乜點跌,部份商戶(例如環球模型)仲可以逆市擴充;玩家就平有平玩貴有貴玩;
依家就一片死寂,模型店、槍店一間一間咁結業,經營者有的轉行,有的索性移民……
其實窮通常唔會移民,有錢先會
作者: rho837    時間: 7-10-2022 14:39

近來個市道真係好靜!

作者: bennytsang16    時間: 7-10-2022 16:09

重陽節假期下午行槍街,入過三間槍舖,每間行5-10分鐘,都見唔到有人俾錢買野……
引用:
原帖由 rho837 於 7-10-2022 14:39 發表
近來個市道真係好靜!

作者: 48191    時間: 7-10-2022 18:09

咁講啦。
吃喝玩樂的消費品,而家消費者就勒住勒住;
一般日常生活用品、食品,完全冇影響。
引用:
原帖由 bennytsang16 於 7-10-2022 16:09 發表
重陽節假期下午行槍街,入過三間槍舖,每間行5-10分鐘,都見唔到有人俾錢買野……

作者: RCOOH    時間: 7-10-2022 18:11

引用:
原帖由 bennytsang16 於 7-10-2022 16:09 發表

岩岩先掃左一對原神figure,一個神農氏2DAYS,兩支鎗

T8精神版1911真係好精神,抵到笑。

作者: 48191    時間: 7-10-2022 18:17

T8 1911!?
引用:
原帖由 RCOOH 於 7-10-2022 18:11 發表

岩岩先掃左一對原神figure,一個神農氏2DAYS,兩支鎗

作者: RCOOH    時間: 7-10-2022 19:46

引用:
原帖由 48191 於 7-10-2022 18:17 發表
T8 1911!?
Army代工,大致馬記數,出廠就裝好T8加A+件,好準,煲back唔差,氣化又好,只售6!*
作者: 48191    時間: 7-10-2022 20:17

冇唔買的理由。
哪有售?
引用:
原帖由 RCOOH 於 7-10-2022 19:46 發表

Army代工,大致馬記數,出廠就裝好T8加A+件,好準,煲back唔差,氣化又好,只售6!*

作者: RCOOH    時間: 7-10-2022 20:18

引用:
原帖由 48191 於 7-10-2022 20:17 發表
冇唔買的理由。
哪有售?
BALL

圖片附件: IMG_20221007_203619.jpg (7-10-2022 20:31, 542.98 KB) / 該附件被下載次數 34

作者: Dave    時間: 7-10-2022 21:09

引用:
原帖由 RCOOH 於 7-10-2022 18:11 發表

在下走左去買支CYMA FET AEP ,還有USW 膠KIT FOR G17,後者幾好玩,

還有正在等到貨的就是

作者: 48191    時間: 7-10-2022 21:34

Thanks
引用:
原帖由 RCOOH 於 7-10-2022 20:18 發表

BALL

作者: RCOOH    時間: 7-10-2022 22:50

引用:
原帖由 Dave 於 7-10-2022 21:09 發表

在下走左去買支CYMA FET AEP ,還有USW 膠KIT FOR G17,後者幾好玩,

還有正在等到貨的就是

一對原神黏土人仲要係買黎送比人既
作者: gtoray    時間: 9-10-2022 23:53

引用:
原帖由 48191 於 6-10-2022 07:06 發表
有冇人玩過?
本來都有興趣
但其實諗落又唔岩自己用
我諗只有多功windows先用得普6比4大屏幕
睇片其實同我部note10 plus打橫差唔多
而佢個四方大屏應該大部份app同遊戲都用唔著
作者: 48191    時間: 10-10-2022 06:34

打機嘛。
引用:
原帖由 gtoray 於 9-10-2022 23:53 發表

本來都有興趣
但其實諗落又唔岩自己用
我諗只有多功windows先用得普6比4大屏幕
睇片其實同我部note10 plus打橫差唔多
而佢個四方大屏應該大部份app同遊戲都用唔著

作者: stevechau    時間: 10-10-2022 08:46

引用:
原帖由 RCOOH 於 7-10-2022 19:46 發表

我等緊佢果支R612......又想要佢D內件, 又想要佢隻唔辣grip
作者: RCOOH    時間: 10-10-2022 09:40

引用:
原帖由 stevechau 於 10-10-2022 08:46 發表

我等緊佢果支R612......又想要佢D內件, 又想要佢隻唔辣grip
叫1/10小辣
作者: stevechau    時間: 10-10-2022 12:57

引用:
原帖由 RCOOH 於 10-10-2022 09:40 發表

叫1/10小辣
實小辣都唔得, 我要走辣!!!
走辣grip我係老虎果邊等左好耐都返唔到貨呢
作者: gtoray    時間: 10-10-2022 14:02

引用:
原帖由 48191 於 10-10-2022 06:34 發表
打機嘛。
就係囉
佢個mon打開左就變成正正方方
手機game都唔係果個比例,變成又係上下一大條黑色
同6.7寸機無乜分別
作者: 48191    時間: 10-10-2022 21:01

唉,都係買部Pad算。
引用:
原帖由 gtoray 於 10-10-2022 14:02 發表

就係囉
佢個mon打開左就變成正正方方
手機game都唔係果個比例,變成又係上下一大條黑色
同6.7寸機無乜分別

作者: RCOOH    時間: 10-10-2022 22:04

引用:
原帖由 48191 於 10-10-2022 21:01 發表
唉,都係買部Pad算。
M1 U既iPad Air,打乜機都夠。
作者: 48191    時間: 10-10-2022 23:00

研究一下先
引用:
原帖由 RCOOH 於 10-10-2022 22:04 發表

M1 U既iPad Air,打乜機都夠。

作者: tf141    時間: 13-10-2022 09:45

引用:
原帖由 stevechau 於 6-10-2022 09:03 發表

一直諗唔通Fold果種放大MON有咩必用既用途~
睇youtube介紹見方便既function基本上我會寧願拎部tablet / surface pro咁既野做左佢
用個MON大黎睇片, 就算唔介意個摺痕但又唔係full screen, 反而似以前電腦4:3mo ...
Flip肯定多人用過Fold好多啦,價錢已經係一大因素
不過Flip舊電真係太細,聽聞唔多掂,就算最新呢部Flip 4加大咗少少,都係唔太樂觀
作者: 48191    時間: 13-10-2022 12:26

近來食Lunch都響灣仔,發現有好多平靚正美食,而且唔貴。
反而兩餸飯當道,係咪叫做經濟唔好?不知道。
引用:
原帖由 tf141 於 13-10-2022 09:45 發表

Flip肯定多人用過Fold好多啦,價錢已經係一大因素
不過Flip舊電真係太細,聽聞唔多掂,就算最新呢部Flip 4加大咗少少,都係唔太樂觀

作者: bennytsang16    時間: 13-10-2022 13:56

三十年前,兩餸飯多在工廠區出現;現在連港島金融商業區都愈開愈多(最貴75蚊盒在該區已經算平),足以證明香港原本最有消費能力、對生活最有要求的中上產階層,他們也消費力降、品味同要求也下降。
引用:
原帖由 48191 於 13-10-2022 12:26 發表
近來食Lunch都響灣仔,發現有好多平靚正美食,而且唔貴。
反而兩餸飯當道,係咪叫做經濟唔好?不知道。

作者: 48191    時間: 13-10-2022 16:00

有啲出名酒樓大廚,都開兩餸飯。
響深水埗一間買個梅菜扣肉返屋企做餸,好食到驚為天人。
至於灣仔,謝斐道有一間酒吧,午市午餐都係七蟹有找,但係質素非常高!
引用:
原帖由 bennytsang16 於 13-10-2022 13:56 發表
三十年前,兩餸飯多在工廠區出現;現在連港島金融商業區都愈開愈多(最貴75蚊盒在該區已經算平),足以證明香港原本最有消費能力、對生活最有要求的中上產階層,他們也消費力降、品味同要求也下降。

圖片附件: B637D2F1-1A00-4419-BFBB-790D1AF759A1.jpeg (13-10-2022 16:00, 306.35 KB) / 該附件被下載次數 43

圖片附件: C73BE0E6-81C9-4EDB-AB19-BAE314E4F634.jpeg (13-10-2022 16:00, 204.73 KB) / 該附件被下載次數 40

作者: RCOOH    時間: 13-10-2022 16:30

講講下摺機突然變左兩餸飯......

兩餸FOLD乎?
作者: 48191    時間: 13-10-2022 16:52

今次個題目咁大,可以用好多例子去講。
引用:
原帖由 RCOOH 於 13-10-2022 16:30 發表
講講下摺機突然變左兩餸飯......

兩餸FOLD乎?

作者: bennytsang16    時間: 14-10-2022 00:07

師兄,呢碟係咩菜式?賣相好正!
(不過份量太少,夠飽嗎?)
引用:
原帖由 48191 於 13-10-2022 16:00 發表
有啲出名酒樓大廚,都開兩餸飯。
響深水埗一間買個梅菜扣肉返屋企做餸,好食到驚為天人。
至於灣仔,謝斐道有一間酒吧,午市午餐都係七蟹有找,但係質素非常高!

作者: ethanwch    時間: 14-10-2022 01:20     標題: 回覆 47# 的帖子

應該咁講,之前熱錢多,錢易搵,過渡消費。依家只係去返正常。之於品味同要求,好多其實都係得個"充"字。識d真係識飲識食個d, 講究起上黎,真係自己買料自己整,酒從酒莊直接入貨。
作者: 48191    時間: 14-10-2022 06:27

烤豬手,啲皮好脆。
佢啲粟米湯係打碎啲粟米,好甜。
其實份量唔細,夠食。
引用:
原帖由 bennytsang16 於 14-10-2022 00:07 發表
師兄,呢碟係咩菜式?賣相好正!
(不過份量太少,夠飽嗎?)

作者: bennytsang16    時間: 14-10-2022 11:41

有人話而家經濟衰退,係「滯賬」狀況。
作者: 里安    時間: 14-10-2022 13:48

引用:
原帖由 ethanwch 於 14-10-2022 01:20 發表
應該咁講,之前熱錢多,錢易搵,過渡消費。依家只係去返正常。之於品味同要求,好多其實都係得個"充"字。識d真係識飲識食個d, 講究起上黎,真係自己買料自己整,酒從酒莊直接入貨。
充品味其一啦,其二老實講午餐時間都係果個零鐘同人迫,我有時都索性唔食,仲講咩品唔品味

中環返工就一定要食貴野?有d自己帶添
作者: 48191    時間: 14-10-2022 15:25

人工升幅跑輸通脹。
引用:
原帖由 bennytsang16 於 14-10-2022 11:41 發表
有人話而家經濟衰退,係「滯賬」狀況。

作者: jn_jona    時間: 14-10-2022 17:40

引用:
原帖由 里安 於 14-10-2022 13:48 發表

充品味其一啦,其二老實講午餐時間都係果個零鐘同人迫,我有時都索性唔食,仲講咩品唔品味

中環返工就一定要食貴野?有d自己帶添
依家習慣自帶控制體重
但有d工種要同同事保持關係 都要硬食ga啦
作者: 48191    時間: 15-10-2022 21:02     標題: 經濟唔好

認真講,加息令到班要供樓供車的人使少咗。
而家見到佢哋帶飯返工就知乜事。
而且銀主盤開始多咗。
以前一開三、一開四買樓炒樓嗰班應該好快上IFC天台…..

作者: bennytsang16    時間: 16-10-2022 02:15

上IFC天台……
沙士果陣係買炭……
引用:
原帖由 48191 於 15-10-2022 21:02 發表
認真講,加息令到班要供樓供車的人使少咗。
而家見到佢哋帶飯返工就知乜事。
而且銀主盤開始多咗。
以前一開三、一開四買樓炒樓嗰班應該好快上IFC天台…..

作者: Dave    時間: 16-10-2022 10:38

引用:
原帖由 bennytsang16 於 16-10-2022 02:15 發表
上IFC天台……
沙士果陣係買炭……

其實97 同今日又有些不同,97 時供息是去到10 里,
即是買十蚊樓要供十幾蚊息,
今時今日有壓測去防止一些空心買家,也有辣招限制二置物業,
雖然談不上絕對杜絕,但很大程度上限制了超出能力的置業行為。
個人感想,這次衰退會讓樓市從頂位跌6 成左右,早兩年有些人說樓市不跌/ 跌1, 2 成就算,或曰剛需不會令樓價跌太多云云。
在下是嗤之以鼻的,如果知道香港樓市歷史和資金結構,便知香港樓市絕非「剛需」兩字可以解釋,
這些論點在2017 年在下已經是這樣想,當時2019 也勸了一下堂弟 ( 他2016 年置業 ) ,
叫他既然未有家室不如考慮一下賣樓套現等跌市,因為當時已經覺得香港樓市升無可升。
最後堂弟相信自己的判斷,沒有聽從我的,當時也理解,因為做了業主真是不太想放手。
當時他也認為我「覺得他太年輕甚麼都錯」,似乎嬲了...
但回想起來,其實如換轉角色要我做相同的事也未必肯,何況有了家庭更不方便。
2022 年樓市已經跌到不能自理,不知堂弟是否還記得當年我勸過他...

順帶一題,甚麼排隊IFC 燒炭這些真是不要隨口說,說笑也不宜。
需知道這些也不一定是炒家,可能辛苦做了幾十年才買到,
跌市蝕錢也不想,不見得需要被詛咒。
當年父母也是97 前置業,2XX 萬跌到得番 60 萬,還要供11 里息,
那時在下年輕不懂,今時今日如果說「換轉係我」,在下也可能不知如何生存,下面還要養著數個子女呢。
人家仆就是人家事,也不必拍手叫好,人生總有機會置業,置業也總有機會跌錢,今日詛咒人他日被人詛咒又何苦。
作者: Dave    時間: 16-10-2022 10:43

經濟唔好,買些玩具慰藉一下

5PRO Studio Blitzway VOLTRON 百獣王

圖片附件: WhatsApp Image 2022-10-14 at 15.52.47.jpeg (16-10-2022 10:43, 165.16 KB) / 該附件被下載次數 23

作者: 051039    時間: 16-10-2022 11:54

IFC要o都咭先搭到lift㗎,你估個個上到去仲上到天台呀
作者: 48191    時間: 16-10-2022 12:14

大時代丁家天台見的一幕太經典。
引用:
原帖由 051039 於 16-10-2022 11:54 發表

作者: reniless    時間: 16-10-2022 16:15

引用:
原帖由 051039 於 16-10-2022 11:54 發表
IFC 早就一兩年前已加裝兩米高玻璃屏風,仲諗住鄉平台跳?過主啦。

作者: 里安    時間: 16-10-2022 18:35

引用:
原帖由 Dave 於 16-10-2022 10:38 發表

其實97 同今日又有些不同,97 時供息是去到10 里,
即是買十蚊樓要供十幾蚊息,
今時今日有壓測去防止一些空心買家,也有辣招限制二置物業,
雖然談不上絕對杜絕,但很大程度上限制了超出能力的置業行為。
個 ...
香港人好有買磚頭情意結,同意你所講唔一定係炒家,身邊好多朋友都係死慳死抵、借屋企上車

不過我成日諗,我地呢代借屋企,下一代又點?好難怪有一班年青人以公屋為目標
作者: 48191    時間: 16-10-2022 18:49

我記得我第一個女朋友…. 未畢業已經叫開聯名戶口儲錢買樓…..
結婚第二年,我老婆瞞住我偷偷哋同佢家姐買樓….
我真係完全唔明白,點解女人咁鍾意買樓。
我剩係知做業主好煩,撇開公家燈油火蠟,又差餉又地租幾個月俾一次,數目唔大但好Q煩。
再望望住公屋嗰啲朋友,屋租包差餉地租乜乜乜,一張單搞掂哂,仲可以用綠表抽居屋,我覺得佢哋可能生活得仲幸福過自己。
引用:
原帖由 里安 於 16-10-2022 18:35 發表

香港人好有買磚頭情意結,同意你所講唔一定係炒家,身邊好多朋友都係死慳死抵、借屋企上車

不過我成日諗,我地呢代借屋企,下一代又點?好難怪有一班年青人以公屋為目標
作者: reniless    時間: 16-10-2022 18:52

今晚堂姑補擺嫁女酒人情走不掉。
---
仍舊係裇衫牛仔褲配皮靴,D的二次方黑色TBK 家中唯一條沒破洞的牛仔褲,約翰·瓦維托斯純男裝設計師皮靴就是酷。
---
講錢有點感慨有時間再補。

圖片附件: 20221016185543421.jpg (16-10-2022 18:52, 119.37 KB) / 該附件被下載次數 35

作者: 里安    時間: 16-10-2022 19:04

引用:
原帖由 48191 於 16-10-2022 18:49 發表
我記得我第一個女朋友…. 未畢業已經叫開聯名戶口儲錢買樓…..
我剩係知做業主好煩,撇開公家燈油火蠟,又差餉又地 ...
人人要求唔同,唔批評人地想法,可以有私樓有大型屋苑住我都想,係價錢問題,我無錢,完
作者: 48191    時間: 16-10-2022 19:26

可能我遇到過的女人,包括我老婆係「磚頭至上」主義者。
但係當時的女朋友響大學未畢業已經迫我儲錢買樓,回想起來有少少恐怖。
引用:
原帖由 里安 於 16-10-2022 19:04 發表

人人要求唔同,唔批評人地想法,可以有私樓有大型屋苑住我都想,係價錢問題,我無錢,完
作者: stevechau    時間: 17-10-2022 09:41

引用:
原帖由 48191 於 16-10-2022 18:49 發表
我剩係知做業主好煩,撇開公家燈油火蠟,又差餉又地 ...
可能是安全感問題吧, 同埋當佢地見到周邊有買既人紙面升到BABA聲果陣, 佢地無同一種野係手心態上好難唔跟著走~
我女朋友都係咁既人, 拍咁多年拖, 都有聽過佢哦我人地邊個邊個又買樓喇, 幾時輪到佢......
買樓都還好, 起碼可能係自己有得住返, 後來樓升到買唔到班人就去左股, 果度就真係泥牛入海呢~

至於公/居屋定私樓, 你睇佢好、佢睇你好啦~
我自己公屋出身, 好幾年前都有諗過住緊間屋會唔昃變左祖屋咁係度一世, 但呢兩年出去租過大屋苑有個二人世界生活後, 最近"祖屋"翻新完搬返去都有D唔慣~
作者: 里安    時間: 17-10-2022 10:43

其實個人喜好、價值觀問題,正如玩槍有人玩VFC有人玩馬記,玩錶有人玩撈有人玩精工,最緊要能力負擔到
作者: 48191    時間: 17-10-2022 11:17

其實「自住大0西」/ 「唔使理佢升跌」呢啲真係自己呃自己….
而家日日返工經過地產鋪,睇到啲價位有少少觸目驚心。
作者: 48191    時間: 17-10-2022 11:24

男人好少同人比較呢啲,係女人有呢個話題。
以前的女朋友成日話圍內邊個邊個買咗樓,你俾心機啦之類的說話,真係好頂心頂肺。
而且經歷過沙士、金融風暴,對物業、奢侈品之類有少少靠唔住的感覺。
老老實實,如果當年用平均成本法買實貨金,唔係買樓,而家真係發過豬頭。
引用:
原帖由 stevechau 於 17-10-2022 09:41 發表

可能是安全感問題吧, 同埋當佢地見到周邊有買既人紙面升到BABA聲果陣, 佢地無同一種野係手心態上好難唔跟著走~
我女朋友都係咁既人, 拍咁多年拖, 都有聽過佢哦我人地邊個邊個又買樓喇, 幾時輪到佢......
買樓都 ...

作者: 里安    時間: 17-10-2022 11:56

其實點都講唔埋冷,兩公婆/情侶有分歧就無辨法點都要有solution

唔關自己事,就我有我睇法,但無必要批評人或者一定要人接受自己果套
作者: bennytsang16    時間: 17-10-2022 12:09

愈來愈銀主盤,背後一定好多人傾家盪產。
引用:
原帖由 48191 於 17-10-2022 11:17 發表
其實「自住大0西」/ 「唔使理佢升跌」呢啲真係自己呃自己….

作者: 48191    時間: 17-10-2022 13:15

Exact7ly
引用:
原帖由 里安 於 17-10-2022 11:56 發表
其實點都講唔埋冷,兩公婆/情侶有分歧就無辨法點都要有solution

唔關自己事,就我有我睇法,但無必要批評人或者一定要人接受自己果套

作者: 48191    時間: 17-10-2022 13:17

入市時機錯高追、息率升、銀行估價低又上車,同金融風暴前入市差不多。
引用:
原帖由 bennytsang16 於 17-10-2022 12:09 發表
愈來愈銀主盤,背後一定好多人傾家盪產。

作者: stevechau    時間: 17-10-2022 14:35

引用:
原帖由 48191 於 17-10-2022 11:17 發表
應該咁講, 一路份工都穩定供得起, 又唔諗住搬/賣既, 唔加息之下點跌都唔太大實際影響, 心理上負擔就另一回事啦~
但有D位真係會比人吹過龍, 身邊有人舊年買樓, 另一邊D女人朋友用買完樓個心態同女伴分享, 話自住樓升跌30%都唔使理佢
我心諗講果個唔係痴孖筋就唔用腦, 一係就立心不良......

樓市遲早都係會回, 為平穩只係望慢慢跌落去, 無咁多人燒炭跳樓變凶宅而矣
講觸目驚心, 打從前前任CE上台之後果浸升浪已經升到事不關己咁了
但真心覺得而家既跌價仲未去到一種跌到人驚果種住......
作者: 48191    時間: 17-10-2022 14:48

而家啲報紙日日報乜乜屋苑物物單位蝕讓兩球都死啦。
引用:
原帖由 stevechau 於 17-10-2022 14:35 發表

應該咁講, 一路份工都穩定供得起, 又唔諗住搬/賣既, 唔加息之下點跌都唔太大實際影響, 心理上負擔就另一回事啦~
但有D位真係會比人吹過龍, 身邊有人舊年買樓, 另一邊D女人朋友用買完樓個心態同女伴分享, 話自 ...

作者: stevechau    時間: 17-10-2022 18:55

引用:
原帖由 48191 於 17-10-2022 14:48 發表
而家啲報紙日日報乜乜屋苑物物單位蝕讓兩球都死啦。
果D唔少都係幾年新盤果陣買, 更甚者唔少都唔係蝕左兩球, 而係比最高位賺少左兩球......
真正一開三四去炒果D, 我諗大部份辣招之前都報好晒局, 分分鐘都供過左一半甚至斷埋
如果6成以上私樓斷供係堅既話, 咁會死既多數都係近5年先入手既樓市高成數按揭新鮮人~
作者: 48191    時間: 17-10-2022 21:54

新鮮人,冇經驗咪領嘢囉。
引用:
原帖由 stevechau 於 17-10-2022 18:55 發表

果D唔少都係幾年新盤果陣買, 更甚者唔少都唔係蝕左兩球, 而係比最高位賺少左兩球......
真正一開三四去炒果D, 我諗大部份辣招之前都報好晒局, 分分鐘都供過左一半甚至斷埋
如果6成以上私樓斷供係堅既話, 咁會 ...

作者: bennytsang16    時間: 16-11-2022 14:24

二手區放售,都少左人問津。
同幾年前放售,多人PM、要 hold 差好遠。
作者: jn_jona    時間: 16-11-2022 19:15

引用:
原帖由 bennytsang16 於 16-11-2022 14:24 發表
二手區放售,都少左人問津。
同幾年前放售,多人PM、要 hold 差好遠。
氣氛差好遠了
除非真係好平好平
或者with 1000既野
作者: reniless    時間: 16-11-2022 21:49

最近發覺自己經濟有好轉,月尾居然有錢剩。
作者: bennytsang16    時間: 17-11-2022 00:58

同今年年初比較,防疫限制放鬆左少少,經濟一定會好返少少。
引用:
原帖由 reniless 於 16-11-2022 21:49 發表
最近發覺自己經濟有好轉,月尾居然有錢剩。
作者: bennytsang16    時間: 17-11-2022 01:00

今年好多人移民,識得有兩位玩開 GBB 的師兄,都在今年移民英國了……

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0