標題: [VFC] G36C v2 GBB [打印本頁]

作者: Glock4682    時間: 20-4-2023 14:10     標題: G36C v2 GBB

最近見槍街有G36C GBB V2, 而且只是二千頭,請問有沒有師兄玩過?性能如何?謝謝
作者: pmcoperator    時間: 20-4-2023 15:05

引用:
原帖由 Glock4682 於 20-4-2023 14:10 發表
最近見槍街有G36C GBB V2, 而且只是二千頭,請問有沒有師兄玩過?性能如何?謝謝
我有G36K V2
落過場,好用!

匣會比較重同埋要用闊身啲既匣袋,好憎佢可以扣Ma匣個個設計
容易爛,而且擺匣好難放

後座力強勁,爽打!

作者: jacko    時間: 20-4-2023 15:52

Blowback 非常響, 亦算強勁, G36係VFC其中一支最無咩鑊氣0既
作者: pmcoperator    時間: 20-4-2023 16:04

不過個Trigger有啲硬
用慣AR玩家可能會唔慣
作者: Glock4682    時間: 20-4-2023 16:06

多謝覺位師兄回覆! 原裝打CQB 大概20-30米是否非常足夠?因為未玩過GBB Rifle
作者: jacko    時間: 20-4-2023 16:56

引用:
原帖由 Glock4682 於 20-4-2023 16:06 發表
多謝覺位師兄回覆! 原裝打CQB 大概20-30米是否非常足夠?因為未玩過GBB Rifle
夠用
作者: jn_jona    時間: 21-4-2023 00:26

隻匣個dry fire掣係咪唔係好wor
第一次啪落去 個bolt lock片都壓得唔夠深
會照bolt lock
作者: jn_jona    時間: 21-4-2023 00:29

同埋v2版換hop up膠管係咪好麻煩
好hop up座好難拆?
個barrel but都要用vfc個urx tool
咁佢膠身如果原廠落得太多螺絲膠又唔燒得
作者: NCP013    時間: 21-4-2023 01:35

膠同管原裝都夠用,不用為換而換。
不過有樣0吾明,就係點解尾托摺埋時,尾托尾膠係同前手托個凹位,係0吾夾的。。

作者: jn_jona    時間: 21-4-2023 02:10

引用:
原帖由 NCP013 於 21-4-2023 01:35 發表
不過有樣0吾明,就係點解尾托摺埋時,尾托尾膠係同前手托個凹位,係0吾夾的。。
我都諗住好似vfc mp7麻煩就唔換
係要拆既話 搵到Crusader gas block, 鋼外管一次搞
作者: pmcoperator    時間: 21-4-2023 09:45

引用:
原帖由 NCP013 於 21-4-2023 01:35 發表
係咪咁樣可以扣實啲﹖
我無呢問題
作者: pmcoperator    時間: 21-4-2023 09:47

引用:
原帖由 jn_jona 於 21-4-2023 02:10 發表

我都諗住好似vfc mp7麻煩就唔換
係要拆既話 搵到Crusader gas block, 鋼外管一次搞
So far 我覺得開箱精準度Acceptable,我拿黎打Outdoor
CQB完全無問題
其實我覺得CQB距離無需要換管
作者: gainax    時間: 21-4-2023 10:21

呢支野V1同V2有咩改動過?玩過V1係運作都有問題完全唔掂好快插水價賣走
如果V2冇完全改過隻夾同飛機問題,玩唔過。。
作者: pmcoperator    時間: 21-4-2023 12:12

引用:
原帖由 gainax 於 21-4-2023 10:21 發表
呢支野V1同V2有咩改動過?玩過V1係運作都有問題完全唔掂好快插水價賣走
如果V2冇完全改過隻夾同飛機問題,玩唔過。。
好似主要隻匣,V1隻匣出氣有問題,加上推彈咀同Double Feed問題
反正我個把V2已經落咗兩次場
零鑊氣
爽打精神
熱烈推薦

作者: NCP013    時間: 21-4-2023 14:55

V2套Bollt,飛機,匣,成揪HOPUP都o吾同的,
前年2021年買o左支36K,拆支手揪鏡鏡芯出來仲發現有驚喜
作者: pmcoperator    時間: 21-4-2023 15:04

引用:
原帖由 NCP013 於 21-4-2023 14:55 發表
前年2021年買o左支36K,拆支手揪鏡鏡芯出來仲發現有驚喜
個手揪鏡聽閒係珍品﹖
作者: jn_jona    時間: 21-4-2023 15:14

引用:
原帖由 pmcoperator 於 21-4-2023 15:04 發表

個手揪鏡聽閒係珍品﹖
係 但枝芯本身唔值錢既
作者: gainax    時間: 22-4-2023 00:03

引用:
原帖由 NCP013 於 21-4-2023 14:55 發表
隻V2彈夾係有假子彈,定全新開模一體氣缸設計?
佢V1支野係支bolt回唔盡jam彈jam到爆氣打唔完一夾,同埋有假子彈隻夾氣化唔掂
如果佢V2解決左jam 彈問題,但唔係M4 v3重新做隻一體氣缸夾,咁佢氣化同以前都唔會好大分別
作者: gainax    時間: 22-4-2023 00:14

https://m.youtube.com/watch?v=2i ... gUHVmZjIGczNg%3D%3D
搵到測試了,佢話V2新版唔知係咪同而家最新既V2一樣零件
都係一般V記水平gbb,其實點解之前豬香港支g36k有左樣版都唔出?
我一直想整返支湯老師g36k等到咁多年都未有新系統得過等字。。
作者: sam524    時間: 22-4-2023 00:49

引用:
原帖由 jn_jona 於 21-4-2023 15:14 發表

係 但枝芯本身唔值錢既
姨悲3舊水港紙有條
我果條入面仲有塵
作者: jn_jona    時間: 22-4-2023 17:13

引用:
原帖由 sam524 於 22-4-2023 00:49 發表

姨悲3舊水港紙有條
我果條入面仲有塵
講左有defect
當時冇g36 所以冇買到 光學質素如何?話晒都hensoldt
出奇地vfc係冇出g36 standard
作者: jn_jona    時間: 22-4-2023 17:14

引用:
原帖由 gainax 於 22-4-2023 00:14 發表
https://m.youtube.com/watch?v=2i ... gUHVmZjIGczNg%3D%3D
都係一般V記水平gbb,其實點解之前豬香港支g36k有左樣版都唔出?
我一直想整返支湯老 ...
V出左佢唔想又一齊出掛
當年we都有Aug prototype
作者: jacko    時間: 22-4-2023 21:14

引用:
原帖由 jn_jona 於 22-4-2023 17:14 發表

V出左佢唔想又一齊出掛
無HK license
作者: gainax    時間: 22-4-2023 21:27

引用:
原帖由 jn_jona 於 22-4-2023 17:14 發表

V出左佢唔想又一齊出掛
玩過佢支AUG真心幾正,又像真又好打,缺點膠夾好貴又少見
我中意A1固定手揪鏡可惜而家個支係A2
作者: gainax    時間: 22-4-2023 21:37

引用:
原帖由 jacko 於 22-4-2023 21:14 發表

無HK license
外型都計?咁我們個支出左咁耐冇事發生
當年支樣版暢順清夾後定係吸引,其實我都唔會再記望V記出n代
反而想豬香港or馬記出已經可以爽爽,出到樣板都冇量產有d可惜
作者: jn_jona    時間: 23-4-2023 00:14

引用:
原帖由 gainax 於 22-4-2023 21:37 發表

外型都計?咁我們個支出左咁耐冇事發生
當年支樣版暢順清夾後定係吸引,其實我都唔會再記望V記出n代
反而想豬香港or馬記出已經可以爽爽,出到樣板都冇量產有d可惜
當年第二個玩法
佢出左先搞佢好似係唔得
一係就Apfg咁
作者: gainax    時間: 23-4-2023 08:09

引用:
原帖由 jn_jona 於 23-4-2023 00:14 發表

當年第二個玩法
佢出左先搞佢好似係唔得
一係就Apfg咁
其實如果係咁不如放開hk個板拳比第二間接手
佢而家d咩V2V3其實只係改下撞針hopup同夾,將以前V1既問題修正返變返一個正常系統
即係咁多年既改進可能只係人地新系統第一代基礎設計,因我見測試片連支fal都係有問題出現
所以我仲未有信心買佢V2產品,等左咁耐我己放棄,而家只有等佢mp5做返好正常斷彈功能就入手,
始終V記支mp5外殼係最正價錢唔貴值得等出完全體,而家V2我上網睇鬼佬測試一樣會撞爛飛機推彈桿要換鋁飛機先頂到

所以。。你哋見我點解咁多gbb都肯掉錢玩,實用好打穩定系統係值得改靚佢係有d系統玩過就冇再玩,
佢既設計目的永遠唔係集中為性能,像真第一,實用性放第二咁既設計永遠好難再有性能上進步
要抄到真鐵內部造型一樣去出gbb其實有幾難?,難就難在放係玩具到仲要係叉gas有氣化問題要解決係唔可能做到咁像真
最尾就只有一係像真造型但阻力大氣化能力低,一係唔像真但氣化能力高
gbb搞好外觀像真咪算,內部咩造型有咩所謂,而家玩具係要打得爽好穩定好玩,定要像真造型上到真品但打上黎氣温低d就軟腳後定失效扣唔到連發咁唔爽?
唔明堅持呢種設計有咩好,哂左咁靚外觀早d改變設計方向好過

作者: nglamlam    時間: 23-4-2023 21:27

我有枝ksk版v2 原裝膠同管較極都打飛機 另外會打裂彈匣嘴 依家長擺床下底
作者: vincent918    時間: 23-4-2023 23:01

引用:
原帖由 gainax 於 22-4-2023 00:14 發表
我一直想整返支湯老 ...
GHK出之前比一間公司攪....
最後成份野改成KIT生產
你找一找UF屍就會見到.
作者: Tom561    時間: 23-4-2023 23:45     標題: 回覆 25# 的帖子

hk 唔似 sig sauer或者glock緊癡線搞版權
glock同sig都告過果滴氣槍經銷商
ghk始終都係驚呢滴小眾槍型有人競爭食佢市場
講起we,we呢幾年又好似唔搞長槍,除咗果滴奇型八怪手槍外咩都無
作者: gainax    時間: 23-4-2023 23:48

引用:
原帖由 vincent918 於 23-4-2023 23:01 發表

竟然有d咁既野
真係有wo,http://ufc-web.com/products/parts/ets/ufckit03_g36gbb.html
但唔見網上有賣,而家仲有得買? 可以用返aegfull marking身就正,V記個身縮模以前又6mm bb唔中意
作者: jn_jona    時間: 24-4-2023 03:02

引用:
原帖由 gainax 於 23-4-2023 23:48 發表

竟然有d咁既野
真係有wo,http://ufc-web.com/products/parts/ets/ufckit03_g36gbb.html
但唔見網上有賣,而家仲有得買? 可以用返aegfull marking身就正,V記個身縮模以前又6mm bb唔中意
真野都係好似都係有縮模見到個insert mold 內架
作者: RCOOH    時間: 24-4-2023 10:57

引用:
原帖由 gainax 於 23-4-2023 08:09 發表

其實如果係咁不如放開hk個板拳比第二間接手
佢而家d咩V2V3其實只係改下撞針hopup同夾,將以前V1既問題修正返變返一個正常系統
即係咁多年既改進可能只係人地新系統第一代基礎設計,因我見測試片連支fal都係有 ...
既慳皮又要像真,死硬。

真火所有嚴重受力位都冇蚊型零件,鎗管就係一條棍,最複雜就係條bolt。V某、豬某經常係反轉做,用蚊型件受力,唔斷就假。
作者: jacko    時間: 24-4-2023 11:10

引用:
原帖由 vincent918 於 23-4-2023 23:01 發表

唔知可唔可以改落SL9度
作者: matthong    時間: 24-4-2023 19:17

各位大大,借post一問,請問S&? 出品的G36手抽紅點鏡適合V記g36 gbb裝嗎?謝謝

圖片附件: IMG_0092.png (24-4-2023 19:19, 410.84 KB) / 該附件被下載次數 24

作者: gainax    時間: 24-4-2023 22:16

引用:
原帖由 jn_jona 於 24-4-2023 03:02 發表

真野都係好似都係有縮模見到個insert mold 內架
唔中意縮模唔好睇嘛 ,真鐵 m16上下身都可以大大條gap又上下身唔同色
玩具做到咁倒米咁倒
作者: gainax    時間: 24-4-2023 23:23

引用:
原帖由 RCOOH 於 24-4-2023 10:57 發表

既慳皮又要像真,死硬。

真火所有嚴重受力位都冇蚊型零件,鎗管就係一條棍,最複雜就係條bolt。V某、豬某經常係反轉做,用蚊型件受力,唔斷就假。
其實以前wam4年代點解流行內部像真設計,係因為當時冇馬記出現唔知gbb可以做到咁變態氣化同穩定性,
而當時我們唔像真內部又唔好得wa幾多,所以玩gbb班人先buy像真內部,
講真都係gbb初期既錯誤走向,本身waM4只係試驗型設計可以講只係一套gbb kit,佢連個身都係copy mgc道具槍,
其他氣動結構部分只係將wa手搶放大改改造型,完全係行到就算既設計心態做出嚟冇設計過點令氣化好運作穩定,所以先咁多問題出現,
V記V1就直接跟足WA系統,只係改下火控造型,將切氣片改去火控到,本質上同WA一樣冇設計過點令氣化好運作穩定,咁V1唔伏就其
當時m4 mp5 g36伏到未必出到彈架,一係爆呢樣個樣,V2只係改善V1唔正常問題
起碼而家V3既M4設計先真係落場打到, 但佢仍然只係wa系統咁上下水平,如果佢永遠唔放棄WA個套照炒真鐵火控設計
咁永遠性能都比唔上g香港,更加唔好講有變態馬記存在,真鐵火控個hammer咁大隻係超級大阻力為左減低後座力嘛
你gbb照抄真鐵火控多多氣都唔夠推氣化點會好啊,氣化唔夠好既gbb點會穩定?
作者: gainax    時間: 24-4-2023 23:44

有時都講到厭,你哋有玩過g香港就知人地內部像真得黎係真正有關鍵性改左某d地方
先跳出左wa系統氣化框架,佢個hammer90度像真但比V記位置後退左2~3mm,上身內徑空間偷大左唔少位可以用大口徑飛機,內徑空間大左唔洗比hammer頂死支煲減低阻力,
關鍵性用埋軟彈弓就扑得開嘩佬設計,大大減低hammer頂死支煲既阻力
人地就係改左咁多先跳出左wa系統氣化框架, V記我覺得佢完全冇做過上面幾步關鍵改變自己,
無錯跟上面改左就用唔到真件,但彈夾設計仍然係硬彈弓先扑得開, 所以。。永遠都唔會有突破,而家只係同G香港比,同馬記比就。。車尾燈都見唔到,冬天15度馬記仲可以一雞爽清,V記佢支mcmr 十幾度都未必lock到煲軟下軟下blow back,咪就係像真同性能內構既分別,仲堅持做像真唔明有咩意義
作者: RCOOH    時間: 25-4-2023 00:40

MCMR同其他V記AR一樣錘重彈弓重,一味就係重,頭幾發係龍,中間就係蟲。而且超重彈弓彈個bolt番黎會撞爆hop up,磨斷bolt lock,隊斷飛機、零件翻鬆甚至金屬疲勞裂身。真野回膛必須大力,唔係鏟唔到粒子彈上膛,但玩具鏟粒0.3上膛,咁好力托咩。

豬HK我都有,落錘果下明顯比V記輕而慢,蜻蜓點水式,而V記錘錘到肉,啪啪聲。

馬記擺明係係遵守日本相關法律下做支好玩具,肯定要琢磨一下如何用低強度零件頂住暴力衝擊,如何用134A應付冬天,結果就係全個系統非常低阻力,唔使硬彈弓死衝,靠個士巴拿四兩撥千斤穩陣地接實條bolt。今次AKX條彈弓更加軟到令人髮指,可能係避免炒爆個冇彈停雞功能,但支鎗朝天都照樣上到彈,死未。
作者: stevechau    時間: 25-4-2023 10:20     標題: 回覆 39# 的帖子

你咁講我都有記憶, V記槍D槌真係好大力, 拎住佢支AR扣落去, 虎口震/FEEL果下同拎住其他牌子既膠身槍扣落去真係近~

馬記就真係落場取向上品, 所有野都順直穩, 最大限度地令到低溫可正常運作, 呢D野真係無得彈~

作者: gainax    時間: 25-4-2023 10:39

引用:
原帖由 RCOOH 於 25-4-2023 00:40 發表
MCMR同其他V記AR一樣錘重彈弓重,一味就係重,頭幾發係龍,中間就係蟲。而且超重彈弓彈個bolt番黎會撞爆hop up,磨斷bolt lock,隊斷飛機、零件翻鬆甚至金屬疲勞裂身。真野回膛必須大力,唔係鏟唔到粒子彈上膛,但玩 ...
V記仲停留係硬彈弓加大出氣谷blow back設計,夏天25~35度係無問題都打得爽
20度以下就見真章,睇返台灣測試佢就算V3 m4系統測試過彈夾温度跌到十七度已經後定失效
我自己試過成隻夾叉左氣放雪櫃冰格,雪幾分鐘彈夾温度0度馬記mws仲可以一雞清後定
你哋就知氣化分別差距有幾巨大,佢乜都靠硬彈弓加重buffer谷大blowback咪易打爛呢度損耗個度
豬香港系統乜彈弓都軟,但人地軟得來仲打得爽又慳氣,唔會硬撞硬我打左幾年幾萬飛V1內件都未打壞過,
耐用到買左幾年支cnc鋼煲都冇得用 :氣溫低表現亦良好,呢d就係有認真為運作研發過

仲用飛機推彈桿去停彈設計,咁是但設計,好難令人相信咁樣做gbb有為運作上認真設計
十年時間都未搞掂基礎野,老實講除左mp5佢個外殼好正我都唔會再期待佢其他新槍有乜突破表現
佢個系統設計定位就係比人換真件為主,射擊性能同穩定性退其求次。。
作者: RCOOH    時間: 25-4-2023 13:04

引用:
原帖由 gainax 於 25-4-2023 10:39 發表

V記仲停留係硬彈弓加大出氣谷blow back設計,夏天25~35度係無問題都打得爽
20度以下就見真章,睇返台灣測試佢就算V3 m4系統測試過彈夾温度跌到十七度已經後定失效
我自己試過成隻夾叉左氣放雪櫃冰格,雪幾 ...
外觀像真同內件好用無必然衝突,馬記係被嚴格法律限制像真度,放開到手的話恐怕支支都係頂級1比1。

V某打住像真旗號,台灣又冇乜特別限制,都搞出腚級1呸1,有野賣就算。我收番黎支416V2打打下會解體,可以鬆既都鬆。而且V某最大問題係佢既所謂後座力只係大力搖,鎗托係咁打我個頭但膊頭冇感覺,馬記支鎗係擺幅細,但後衝有力。
作者: Tom561    時間: 25-4-2023 13:11     標題: 回覆 41# 的帖子

其實我唔明點解ghk同vfc都係wa系統延伸
個表現水準都可以差更大
dna和毒蛇之類又係咩水平呢
作者: pmcoperator    時間: 25-4-2023 13:41

引用:
原帖由 Tom561 於 25-4-2023 13:11 發表
個表現水準都可以差更大
其實除左馬記
所有系統都係wa系統延伸
作者: matthong    時間: 25-4-2023 17:48     標題: 回覆 35# 的帖子

請問有冇大大可解答到?因為冇錢買hensoldt,所以想買佢頂住先
作者: jn_jona    時間: 25-4-2023 18:03

引用:
原帖由 matthong 於 25-4-2023 17:48 發表
請問有冇大大可解答到?因為冇錢買hensoldt,所以想買佢頂住先
我裝we既經驗係個窿差少少
要入係入到

Vfc唔清楚了
作者: jn_jona    時間: 25-4-2023 18:03

引用:
原帖由 pmcoperator 於 25-4-2023 13:41 發表

其實除左馬記
所有系統都係wa系統延伸
We應該唔算係?
作者: pmcoperator    時間: 25-4-2023 18:19

引用:
原帖由 jn_jona 於 25-4-2023 18:03 發表

We應該唔算係?
唔敢講
不過WE好似係自行研發
銅管版開始先
作者: matthong    時間: 25-4-2023 22:07

其實各有各喜好,有啲人追求像真齊marking,有啲人要性能好夠穩定,落場一流,各有玩法
作者: matthong    時間: 25-4-2023 22:10     標題: 回覆 46# 的帖子

唔知現在仲找唔找到hensoldt dual optic? 小弟好有興趣
作者: jn_jona    時間: 25-4-2023 23:38

引用:
原帖由 matthong 於 25-4-2023 22:10 發表
唔知現在仲找唔找到hensoldt dual optic? 小弟好有興趣
Hensoldt好似呢到定TT見過有人放過

有時見歐洲d shop都有賣 但歐洲野主要係唔知點賣
D網好簡陋咁 之前見psg1果枝都比想像中平
但一出vfc就比人掃左

我諗s&t可以試試既
我都想換裝kac style 短鏡橋+摺sight

作者: jn_jona    時間: 25-4-2023 23:45

引用:
原帖由 matthong 於 25-4-2023 22:07 發表
其實各有各喜好,有啲人追求像真齊marking,有啲人要性能好夠穩定,落場一流,各有玩法
玩開果班都係買過mws上過手唔係太岩手感冇留低

好怕一個系統長玩要靠好多aftermarket野
A廠又改少少 b廠又改少少 最後a同b係砌唔埋
當年既wa玩死唔少人
作者: matthong    時間: 26-4-2023 00:00     標題: 回覆 51# 的帖子

其實我知道日本X虎拍賣網有得賣真品hensoldt optic 及 KAC 摺sight set,不過天價所以唔考慮,師兄如果有興趣可上去望下,我自己就玩老翻算啦
作者: jn_jona    時間: 26-4-2023 00:27

引用:
原帖由 matthong 於 26-4-2023 00:00 發表
其實我知道日本X虎拍賣網有得賣真品hensoldt optic 及 KAC 摺sight set,不過天價所以唔考慮,師兄如果有興趣可上去望下,我自己就玩老翻算啦
我都係淘佬貨算
上面班友又幾有心 有d細舖自己會車d靚料野賣
見有7075 kac 摺sight rail 都係兩百幾
但要拎實物圖睇睇係咪岩心先
佢地好多時用靚料 但個detail就錯
作者: matthong    時間: 26-4-2023 00:49     標題: 回覆 54# 的帖子

邊度有7075 KAC sight?可否私聊我?謝謝你
作者: matthong    時間: 26-4-2023 01:07     標題: 回覆 52# 的帖子

其實玩咗咁多年V記,大部份
作者: matthong    時間: 26-4-2023 02:05

唔好意思,不知點解出唔到
作者: jn_jona    時間: 26-4-2023 05:39

引用:
原帖由 matthong 於 26-4-2023 02:26 發表
其實玩咗咁多年V記,大部份
應該係廣東話字出事
作者: matthong    時間: 26-4-2023 08:04     標題: 回覆 61# 的帖子

太過口語化
作者: bennytsang16    時間: 26-4-2023 10:42

KAC 600M sight? (Mk 12 Mod1 SPR 用果個?)
引用:
原帖由 matthong 於 26-4-2023 00:49 發表
邊度有7075 KAC sight?可否私聊我?謝謝你

作者: jn_jona    時間: 26-4-2023 22:21

引用:
原帖由 bennytsang16 於 26-4-2023 10:42 發表
KAC 600M sight? (Mk 12 Mod1 SPR 用果個?)

Kac for g36果隻短鏡橋build in有摺sight
Garand thumb g36c條片果隻

中間斷開 好拉charging handle好多
因為但就裝得野少 落唔到peq果d咁

我都未郁枝g36c 諗緊要現代化到咩情度
可能換左鏡橋就算 唔落keymod骨 用原裝護木
作者: gainax    時間: 26-4-2023 22:49

引用:
原帖由 RCOOH 於 25-4-2023 13:04 發表

外觀像真同內件好用無必然衝突,馬記係被嚴格法律限制像真度,放開到手的話恐怕支支都係頂級1比1。

V某打住像真旗號,台灣又冇乜特別限制,都搞出腚級1呸1,有野賣就算。我收番黎支416V2打打下會解體, ...
V記一直比我感覺只係著重投資外殼,內部直抄真鐵改某d gbb結構,出嚟效果射到就收工既設計,唔係點解成十年dgbb仲係冇咩大變化
前期V1設計根本過唔到運作測試就出貨,你哋唔記得mp5冇彈出,g36飛機回唔盡爆氣既鍋氣?,支m4第一代初版我記得係直程會打爆下身撞針位,V2 2015 416神奇夾版支撞針又係設計不良,到v3 mcmr先正式有正常撞針設計係可靠。。
2010年大蛇/ksz都改變左wa撞針設計係可靠,V記十年8年V3先做到人地2010既野
作者: gainax    時間: 26-4-2023 23:09

引用:
原帖由 Tom561 於 25-4-2023 13:11 發表
個表現水準都可以差更大
dma好似聽講係V記另一個名,你當佢係補品貴價版v記
大蛇得撞針設計比wa好,支煲不如wa,彈夾又麻麻所以唔改原裝仲差過V記
豬香港就真係根治wa系統問題,性能有突破發展,我覺得佢個系統先係最佳適合大眾系統,
點解咁講? 一個字性價比最高,性能良好,內部超級耐用後備件平維修簡單,而家出到鍛身全鋼件m4先5千多,
我砌支全鋼鍛身馬記過萬,如果唔追求馬記變態性能,豬香港d gbbr新版事實係最抵玩3千幾4千幾唔洗點比錢改有良好射擊同外觀體驗
V記拍埋呢2個系統論實用表現其實冇得比,只係夏天好似差唔多水平冬天見真章,所以我都冇再玩v記仲有玩豬香港同馬記了,
但V記三千蚊左右價位就買到mp5 xm177 m733 416等等呢d自砌好貴既槍型係有大吸引力
你哋想草槍或平平地玩款式心態玩佢dgbbr其實都玩得過

作者: hendry9881    時間: 28-4-2023 12:31

有得玩都唔揀V仔
垃圾上下身鋁
我連掛牆既都甘
不過有D款得佢出有乜辨法
作者: gainax    時間: 29-4-2023 23:08

引用:
原帖由 hendry9881 於 28-4-2023 12:31 發表
有得玩都唔揀V仔
垃圾上下身鋁
我連掛牆既都甘
不過有D款得佢出有乜辨法
一直都係話佢有特別款得佢有,或第二個系統砌會好貴買佢性價比高
同款好似一街有m4就冇吸引力除非好似我們支mp5,g3,scar唔掂先又玩佢系統
仲有佢d成萬一支cnc416 m4身都有人玩真係百貨應百客
市場仲咁多人buy佢像真所以佢再gbbr以佢像真風格都唔再有咩突破發展了,
無奈咪係得佢出得最多型號要玩都係玩佢系統
作者: Tom561    時間: 30-4-2023 10:14     標題: 回覆 65# 的帖子

其實v記有啲槍如果可以二手2500左右收返來都幾抵下,例如把mp5a5
作者: stevechau    時間: 30-4-2023 16:26

引用:
原帖由 Tom561 於 30-4-2023 10:14 發表
其實v記有啲槍如果可以二手2500左右收返來都幾抵下,例如把mp5a5
性價比問題, 多年前V記新槍都仲係賣3千以內果陣, 性價比係唔錯~
但而家V3有D店家原價都上到3尾4頭, 根本就唔使揀V記
但當呢堆槍二手新淨放返出黎大約二千中尾時, 堆槍就即刻值返晒價
作者: gainax    時間: 30-4-2023 23:57

引用:
原帖由 Tom561 於 30-4-2023 10:14 發表
而家新槍mp5先三千頭嘛,2手新淨7折差唔多了,落過場玩舊左二千幾仲有跟多夾
我一直都講對性能穩定性要求唔高要求合格水平玩V記性價比係幾好, 唔落場係屋企射下汽水罐又當真鐵玩拆解同操作feel
V記夠像真外觀又靚係首選了,但長久計諗起要維修/執槍同接受佢難以解決小問題,我自己有時見2手咁平都冇買黎玩了
最好方法就係等佢出最終ver,mp5改好斷彈設計就會入手了

而家自從玩左馬記系統就冇咩需要去諗點執位執件改好把槍,係改外觀一次性貴,
馬記系統真係最少問題又超爽玩得好開心,自組一把mws系統一裝好就識飛個感覺真係唔識講咁美好,
以前玩既gbbr體驗好似係一件半完成品,要你自己解決奇難雜症我自己就執到怕怕,但練到手工又了解哂成個氣動運作算係有得著
作者: gainax    時間: 1-5-2023 00:17

引用:
原帖由 stevechau 於 30-4-2023 16:26 發表

性價比問題, 多年前V記新槍都仲係賣3千以內果陣, 性價比係唔錯~
但而家V3有D店家原價都上到3尾4頭, 根本就唔使揀V記
但當呢堆槍二手新淨放返出黎大約二千中尾時, 堆槍就即刻值返晒價
佢最大問題係一直行真鐵個種咁像真內構放係gbb到唔會做到把實用性高玩具出嚟
V記行路線好似以前ptvv,真到無得頂,但初幾代壞乜壞物爆上身又爆下身穩定性耐用度衰過aeg
出左n年而家先算穩定左,而家支後座力有煲好似gbb個支又係一樣,行電設計像真都問題多多
行氣個氣化穩定性咁差唔可靠設計仲要設計點內部像真,咪永遠做唔到可靠運作高性能設計
而家佢最新支249gbb明顯改變哂設計方向,內部超級唔像真但射得爽又穩定咪一樣大把人會買

玩玩具外表像真咪夠,我砌支mws鍛身壓字放係V記支m4隔離你哋覺得邊支似真鐵?
玩具以假亂真到唔打開入面鬼知你真鐵定玩具仲未夠像真feel咩?  咁多間廠係得佢執著點入面幾真幾真
就係咁搞到幾多人唔中意佢個個問題不斷系統,手槍跟馬記設計明顯大眾玩得開心,長槍一早要跟埋馬記設計啦
作者: jn_jona    時間: 1-5-2023 17:16

一個月兩枝
Hk53都想入手 但呢兩枝都未諗到點砌

圖片附件: B52A1AD5-5317-485A-9722-0C5074763E00.jpeg (1-5-2023 17:16, 265.88 KB) / 該附件被下載次數 25

作者: hendry9881    時間: 1-5-2023 18:09     標題: 回覆 70# 的帖子

如果仲搵到把手,可以入返支36C玩下
作者: stevechau    時間: 1-5-2023 18:38

引用:
原帖由 gainax 於 1-5-2023 00:17 發表

佢最大問題係一直行真鐵個種咁像真內構放係gbb到唔會做到把實用性高玩具出嚟
V記行路線好似以前ptvv,真到無得頂,但初幾代壞乜壞物爆上身又爆下身穩定性耐用度衰過aeg
出左n年而家先算穩定左,而家支後座 ...
又要咁講, 你果支mws鍛身壓字對比起V記M4原裝使多左幾多錢??
(雖然我覺得馬記原裝CERAKOTE身已經好到唔搞佢都得)
你用多左既錢&更換時間都係頗高既成本黎, 唔少初初新入手既我都建議人買馬記粗打就算, 千祈唔好手多改呢改路住

像真問題多, 無計, 人地間廠揀左條咁既路, 唔買咪唔係佢個客, 買既或多或少都會認同廠家某種信念, 又或者真係得佢出你唔買唔得(就好似你驚左唔知幾多年既MP5一樣)
我唔介意V記轉返好似馬記咁外觀像真內面完全唔同ga, 咁但係無出到丫嘛, 接受到個靚身就OK既咪買囉~
作者: Tom561    時間: 1-5-2023 21:27     標題: 回覆 68# 的帖子

vfc mp5果啲問題其實都算可接受,宜家來來去去都係飛機同彈夾頭呢滴消耗品出問題,如果係ump45果種從槍身到彈夾都出小問題先係大禍,v記改來改去始終都有小問題,真係整蠱
作者: Tom561    時間: 1-5-2023 21:34     標題: 回覆 72# 的帖子

v記把槍性能唔得我覺得唔係仿唔仿真問題,而係佢哋設計上經常犯錯又唔似其他槍廠debug完一輪先夠膽放出來,例如mp7 v1用膠槍管膠火帽

就算講仿真,ksc 把usp同樣都係仿真結構,打足十年都無咩問題,vfc搞咗個相似結構usp9,彈夾甚至可以共用,但vfc把usp火控材質明顯差咗,導致usp9甚至會自動升級連發呢滴we錯誤

v記唔係緊差,但如果佢個心機都擺唔正,緊永遠都會比ghk、馬記壓一頭
作者: jn_jona    時間: 1-5-2023 23:11

引用:
原帖由 hendry9881 於 1-5-2023 18:09 發表
如果仲搵到把手,可以入返支36C玩下
手抽鏡?
作者: gainax    時間: 1-5-2023 23:37

引用:
原帖由 jn_jona 於 1-5-2023 17:16 發表
一個月兩枝
Hk53都想入手 但呢兩枝都未諗到點砌
Hk53二手已有幾個師兄放緊,想玩執二手平幾舊過下癮都係好選擇
作者: gainax    時間: 1-5-2023 23:50

引用:
原帖由 stevechau 於 1-5-2023 18:38 發表

又要咁講, 你果支mws鍛身壓字對比起V記M4原裝使多左幾多錢??
(雖然我覺得馬記原裝CERAKOTE身已經好到唔搞佢都得)
你用多左既錢&更換時間都係頗高既成本黎, 唔少初初新入手既我都建議人買馬記粗打就算, 千祈唔好 ...
V記佢有第二個名出貴版mk18 ,好似過萬全鋼cnc身,但同我砌支mws鍛身壓字外觀仲係mws系統完勝
其實我係砌模型咁裝好支自組mws就識飛,你如果係買佢V記貴版mk18,我諗要執到馬記咁準應該有排搞,心機時間只會多過砌支馬記大家都係咁上下價錢, 都未計氣化rof後定同系統穩定性無得比
馬記支mk18同V記mk18比外觀唔覺得馬記差幾多,反而些啦曲完勝V記電染一Hi就花表面處理
不過公平講執著內部要真係V記先做到,但冇人叫你去執著呢d平時睇唔到既造型嘛。。
唔通gbb冇跳殼唔係真就唔玩?
作者: jn_jona    時間: 2-5-2023 01:07

引用:
原帖由 gainax 於 1-5-2023 23:37 發表

Hk53二手已有幾個師兄放緊,想玩執二手平幾舊過下癮都係好選擇
個價只係面價平少少 特價咁上下
我自己覺得old gen托(g3a4咁樣果隻)靚d
如果LCT HK53托果兩隻腳岩數可以試試佢
作者: hendry9881    時間: 2-5-2023 07:17

引用:
原帖由 jn_jona 於 1-5-2023 23:11 發表

手抽鏡?
Yes
作者: stevechau    時間: 2-5-2023 09:27

引用:
原帖由 Tom561 於 1-5-2023 21:34 發表
v記把槍性能唔得我覺得唔係仿唔仿真問題,而係佢哋設計上經常犯錯又唔似其他槍廠debug完一輪先夠膽放出來,例如mp7 v1用膠槍管膠火帽

就算講仿真,ksc 把usp同樣都係仿真結構,打足十年都無咩問題,vfc搞&# ...
係......去到最後都係得返班為玩款V記出, 唔買佢唔得既玩家會幫襯
當馬記/G記有同款係度果陣, 真係眼尾都唔會望下V記, 除非佢平一截, 但而家既V記連價格優勢都無埋, 唔使理佢啦~
作者: stevechau    時間: 2-5-2023 09:39

引用:
原帖由 gainax 於 1-5-2023 23:50 發表

V記佢有第二個名出貴版mk18 ,好似過萬全鋼cnc身,但同我砌支mws鍛身壓字外觀仲係mws系統完勝
其實我係砌模型咁裝好支自組mws就識飛,你如果係買佢V記貴版mk18,我諗要執到馬記咁準應該有排搞,心機時間只會多 ...
係ga, 所以比著我買馬記原裝身我係唔會搞佢, 3千幾蚊呢個殼已經夠晒靚, 我無咁MEAN~
我認為一枝槍最多只係值三四千蚊既價錢, 呢個價錢內邊個比到更多野就係好, 咁好明顯係有同款之下, 馬記係最好的
我唔介意V記走類似馬記既路, 但好明顯佢唔係, 咁無得怨既, 人地投資設計係都要走果條路唔跟你果套行, 又搵到食, 唔高興咪唔買囉~

有一日閒錢多到可以上跳殼/套裝GBB果種價錢, 我就寧願睇下GBLS, 買佢個空白身再拎去刻下字喇~
作者: johnlam602    時間: 2-5-2023 11:03

上面果支
16年DX Ver,hopup是癈的,一買返黎就換槍身
下面果支
23年c仔,第一場game就爆咗兩舊鋼件

可能買We改Ra都開心D
Vfc優點真係得返採吋,新年份detail位偷曬雞

圖片附件: 20230422_230105.jpg (3-5-2023 00:05, 68.27 KB) / 該附件被下載次數 39

作者: gainax    時間: 2-5-2023 11:47

引用:
原帖由 jn_jona 於 2-5-2023 01:07 發表

個價只係面價平少少 特價咁上下
我自己覺得old gen托(g3a4咁樣果隻)靚d
如果LCT HK53托果兩隻腳岩數可以試試佢
冇咩留意街價,有時見插水價又新淨係抵玩,二千5有支fal,二千頭有xm177 m733
玩厭賣返出去都唔洗蝕幾多又過足手癮性格比一流
作者: gainax    時間: 2-5-2023 12:04

引用:
原帖由 stevechau 於 2-5-2023 09:39 發表

係ga, 所以比著我買馬記原裝身我係唔會搞佢, 3千幾蚊呢個殼已經夠晒靚, 我無咁MEAN~
我認為一枝槍最多只係值三四千蚊既價錢, 呢個價錢內邊個比到更多野就係好, 咁好明顯係有同款之下, 馬記係最好的
我唔介意V記 ...
二手馬記都係好選擇而家多人放已經平左了二千幾有支改過下又新淨,師兄你接受到馬記所謂入面唔像真缺點,就會發覺佢支野真係好好玩
我開頭都係拒絕心態玩馬記,覺得結構失真無視佢,但有次是忽痕買支睇下係咪班人吹捧到咁好一買而家已經買左六七支賣哂以前大部分m4  如果佢個mws系統出sr25 417 scar g36 等等都只會爽到飛起,雙雞都抄到mws系統,V記肯全面將佢而家系統改哂mws
其實都係改下支煲造型hopup波箱彈夾照抄mws已經成功,手槍都行馬記系統咪好好,長槍V記行mws系統我諗馬記都唔會再有人玩喇
作者: stevechau    時間: 2-5-2023 13:33

引用:
原帖由 gainax 於 2-5-2023 11:47 發表

冇咩留意街價,有時見插水價又新淨係抵玩,二千5有支fal,二千頭有xm177 m733
玩厭賣返出去都唔洗蝕幾多又過足手癮性格比一流
呢句真, 短期持有的話, 執支2手返黎索兩索過完癮再放, 成本唔高又過足癮, 基本上好岩D想試一試就甩既人
有時我都會諗, 如果我偶爾咁樣樣都想試下既人, 收支四正既2手返黎試左先都未必係壞事
作者: stevechau    時間: 2-5-2023 13:46

引用:
原帖由 gainax 於 2-5-2023 12:04 發表

二手馬記都係好選擇而家多人放已經平左了二千幾有支改過下又新淨,師兄你接受到馬記所謂入面唔像真缺點,就會發覺佢支野真係好好玩
我開頭都係拒絕心態玩馬記,覺得結構失真無視佢,但有次是忽痕買支睇下係咪班人 ...
二千中改過VS2千尾無改過的話, 我係頭也不回揀2千尾既人黎, 改過只會令我係心目中既貶值率更大
好玩我係知既, 至少一路輕嘗掂落, 除左後座力果下feeling爭D之外, 其他野我係無怨言, 所以另一個PO我先好無耐要係馬記無出既野入面搵
如果係玩返AR15既, 咁都只係要好好思考想玩D乜~

我一路無買馬記唔係因為失真/其他問題、缺點而拒絕, 事實上我係歡迎馬記的
只係到我諗轉會果陣, 一槍甚至兩槍+4~5匣, 前期投資會好大, 就算分期付款都要諗真D
到最後諗到既然馬記MWS個系統穩定, 未來點都有得買返果陣, 倒不如而家玩下D唔同既槍
到他日真係要返支AR15過人世果陣先買返MWS都未遲
事實上我買V記MK18果陣, 如果唔係馬記剛出M4A1又貴幾百一千仲要無MK18款, 我應該老早就買左馬記做埋馬記吹奏者了

而家馬記既問題就好似佢D手槍一樣, 佢系統再穩定都好, 佢出新款真係太慢......
學你話齋, 改下支煲、做新款彈匣&槍殼之ma, 都要一年先搞得出一支半支款
V記可能係垃圾呀, 甚至我覺得V記公司體量仲細過馬記, 但人地就係由以前同馬記一樣擠牙膏咁出新款/改款, 到而家一年密密出新款賣街收錢先
作者: gainax    時間: 2-5-2023 22:22

引用:
原帖由 stevechau 於 2-5-2023 13:33 發表

呢句真, 短期持有的話, 執支2手返黎索兩索過完癮再放, 成本唔高又過足癮, 基本上好岩D想試一試就甩既人
有時我都會諗, 如果我偶爾咁樣樣都想試下既人, 收支四正既2手返黎試左先都未必係壞事
係打壞前/出新ver前/玩厭左甩手收2手V記係好既,反正佢不斷出新版你長keep舊版就越來越插水價,
以前佢dma越戰貴版系列V2炒上萬都有人要,而家出左V3新版只係三千蚊又靚仔,跌哂價都冇人搶佢dV2了
所以真係玩V記短期咁玩唔好掉咁多錢改費事一陣放2手蝕一大舊,遲下放2手再玩第二支咁樣就係幾抵既
作者: gainax    時間: 2-5-2023 22:56

引用:
原帖由 stevechau 於 2-5-2023 13:46 發表

二千中改過VS2千尾無改過的話, 我係頭也不回揀2千尾既人黎, 改過只會令我係心目中既貶值率更大
好玩我係知既, 至少一路輕嘗掂落, 除左後座力果下feeling爭D之外, 其他野我係無怨言, 所以另一個PO我先好無耐要係 ...
如果計埋性價比,馬記系統你唔玩個日都有人要佢好少改版買2手既人信心都大d,第一代Mms同而家最新分別少到可能冇人知
只要keep到外觀新淨本身2手價都算保值,但V記就係一出新版舊版就插水,二手存在既版本不明你冇玩開唔知,人地賣舊版當新版比你都唔識分,不過二手V記有時真係好平,純粹粗玩平平地收支417V1都可以接受,唔啱咪又賣返出去,
我覺得玩左咁多年槍,始終ar15最耐玩,大把型號點砌都得自由度最大,無錯762口徑係新鮮感大,但又長又重夾又大阻定
唔係真正中意762純粹過下手癮,我估好多人好快玩厭又砌返ar15
作者: 火鳳舞    時間: 8-6-2023 23:27

v社G36c v2入左一段時問,好打後座力大無鑊氣,用0.25珠又直又遠
作者: jn_jona    時間: 10-6-2023 09:22

引用:
原帖由 火鳳舞 於 8-6-2023 23:27 發表
v社G36c v2入左一段時問,好打後座力大無鑊氣,用0.25珠又直又遠
膠身好輕 後座力好chok
想Crusader再出返鋼barrel同gas block比佢
作者: 火鳳舞    時間: 10-6-2023 09:57

引用:
原帖由 jn_jona 於 10-6-2023 09:22 發表

膠身好輕 後座力好chok
想Crusader再出返鋼barrel同gas block比佢
我都想,有埋鋼Bolt就更完美
作者: jn_jona    時間: 10-6-2023 10:05

引用:
原帖由 火鳳舞 於 10-6-2023 09:57 發表

我都想,有埋鋼Bolt就更完美
36k管好似仲有
但冇gas block
C管台灣可能仲有

唔齊件唔想搞住 因為g36個nut要買urx tool搞
Vfc出名多螺絲膠 膠身又唔燒得
唔齊件就由佢先了
作者: 火鳳舞    時間: 10-6-2023 10:56

引用:
原帖由 jn_jona 於 10-6-2023 10:05 發表

36k管好似仲有
但冇gas block
C管台灣可能仲有

唔齊件唔想搞住 因為g36個nut要買urx tool搞
Vfc出名多螺絲膠 膠身又唔燒得
唔齊件就由佢先了
Urx tool要買的話卡式啱咪專門店有賣,又平又大支
作者: jn_jona    時間: 10-6-2023 13:37

引用:
原帖由 火鳳舞 於 10-6-2023 10:56 發表

Urx tool要買的話卡式啱咪專門店有賣,又平又大支
Tool都還好
Vfc落好多膠先難搞
作者: 火鳳舞    時間: 10-6-2023 14:55

引用:
原帖由 jn_jona 於 10-6-2023 13:37 發表

Tool都還好
Vfc落好多膠先難搞
係呀!我最近奶過V記野,拆唔到,火燒都無用,要比師傅拆,轉過頭就搞掂
作者: jn_jona    時間: 10-6-2023 15:01

引用:
原帖由 火鳳舞 於 10-6-2023 14:55 發表

係呀!我最近奶過V記野,拆唔到,火燒都無用,要比師傅拆,轉過頭就搞掂
G36膠身 加熱又唔得 大力出奇蹟又怕爆身
作者: 火鳳舞    時間: 10-6-2023 16:00

引用:
原帖由 jn_jona 於 10-6-2023 15:01 發表

G36膠身 加熱又唔得 大力出奇蹟又怕爆身
所以呢支都係咪換鋼管住,搞下D外觀配件尾托呀玩住先算
作者: NCP013    時間: 11-6-2023 06:27

CA URX果支工具,果四隻牙係闊過VFC G36隻barrel nut 個凹位。
作者: jn_jona    時間: 11-6-2023 07:10

引用:
原帖由 NCP013 於 11-6-2023 06:27 發表
CA URX果支工具,果四隻牙係闊過VFC G36隻barrel nut 個凹位。
官方話用vfc自己隻urx囉
開到m110, sr25ecc同g36
作者: NCP013    時間: 11-6-2023 07:22

引用:
原帖由 jn_jona 於 11-6-2023 07:10 發表

官方話用vfc自己隻urx囉
開到m110, sr25ecc同g36
係VFC果支係G36 同URX通用,但而家買唔返了。
我就係買過CA果支試,就係o吾o岩vfc g36

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0