標題: [others] 求推介SMG gbb [打印本頁]

作者: zerophilip    時間: 27-5-2023 23:22     標題: 求推介SMG gbb

有冇邊款衝鋒槍gbb推介 上網睇好多都有災情,例如vfc出嗰啲 求各位師兄推介
作者: bennytsang16    時間: 28-5-2023 01:54

KSC MP9,結構簡單夠穩定。
作者: zerophilip    時間: 28-5-2023 09:29

唔該晒師兄,其實我都有考慮過佢,但係佢個蛋夾成日缺貨,星期五行雲咗成個槍街,間間都冇貨。。同埋唔知點樣解決佢降火
作者: zerophilip    時間: 28-5-2023 09:29

佢嗰個cqb bolt 好似永遠都係冇貨。。
作者: zerophilip    時間: 28-5-2023 09:31

想買支可以方便放落背囊既gbb, tm 新出
作者: zerophilip    時間: 28-5-2023 09:32

*既akx,摺埋好似勉強都可以放落背囊
作者: RCOOH    時間: 28-5-2023 10:41

引用:
原帖由 zerophilip 於 28-5-2023 09:32 發表
*既akx,摺埋好似勉強都可以放落背囊
4kg既衝鋒鎗.......
作者: zerophilip    時間: 28-5-2023 11:04

引用:
原帖由 RCOOH 於 28-5-2023 10:41 發表

4kg既衝鋒鎗.......
最後係rainbow x 買了mp9了。。。。沖動地。。。 之後要諗點降火

作者: ~~方~~    時間: 28-5-2023 11:37

引用:
原帖由 zerophilip 於 28-5-2023 11:04 發表

最後係rainbow x 買了mp9了。。。。沖動地。。。 之後要諗點降火
rwa(更正: RA tech 先係) 有出過ksc 用既較力npas

不過拆bolt 比較煩, 要打3 條pin: 1 條實心+ 2條空心

實心係有方向性, 要由冇marking 果邊打

空心pin 就要狠+準咁打

作者: ~~方~~    時間: 28-5-2023 11:47

除左kwa mp9

另一支我會推介係vfc 既mp7, 早年應該係vfc gbb 長火入面鑊氣最少果支

彈量大, blow back 爽, 玩法都好多, 開托, 收托, 當手槍用都ok

不過要換一換尾托個鎖, 原裝係啞鉛, 唔太耐用

同埋個力都一樣要降火先入到cqb 場
作者: RCOOH    時間: 28-5-2023 12:20

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 28-5-2023 11:47 發表
除左kwa mp9

另一支我會推介係vfc 既mp7, 早年應該係vfc gbb 長火入面鑊氣最少果支

彈量大, blow back 爽, 玩法都好多, 開托, 收托, 當手槍用都ok

不過要換一換尾托個鎖, 原裝係啞鉛, 唔太耐用

同埋個力 ...
V記MP7開鎗跌匣既。
作者: zerophilip    時間: 28-5-2023 13:29

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 28-5-2023 11:37 發表

rwa 有出過ksc 用既較力npas

不過拆bolt 比較煩, 要打3 條pin: 1 條實心+ 2條空心

實心係有方向性, 要由冇marking 果邊打

空心pin 就要狠+準咁打
唔該晒師兄!!
作者: ~~方~~    時間: 28-5-2023 13:42

引用:
原帖由 RCOOH 於 28-5-2023 12:20 發表

V記MP7開鎗跌匣既。
跌匣問題我果支冇出現過, 不過好有印象第一水(好似14年)買完之後

冇耐佢d 匣個Lock 位就挫深左條坑, 第一水隻匣只係得 2 粒角仔

----------
不過vfc d qc 真係好令人驚訝, 我見幾個朋友d 力都唔同, 可以由1.4 去到1.9
作者: bennytsang16    時間: 28-5-2023 14:33

AKX、甚至 GHK AKS-74U仔,都好「的色」,只是 SMG 的 size; 摺了尾托可以輕鬆放入背囊。
(馬記新的 AKX,只是 3.5kg)
作者: zerophilip    時間: 28-5-2023 14:57

引用:
原帖由 bennytsang16 於 28-5-2023 14:33 發表
AKX、甚至 GHK AKS-74U仔,都好「的色」,只是 SMG 的 size; 摺了尾托可以輕鬆放入背囊。
但我有支馬記ak storm next gen 了
作者: Tom561    時間: 28-5-2023 15:18

我建議再等等,等到6月 tec9 gbb、apc9 gbb仲有泰亨果把smg出咗再講,價格都係2千中左右,vfc 把mp5k都算ok
作者: gainax    時間: 28-5-2023 15:45

有錢可以咁砌,換個upper set又可以打室外場了
https://www.popularairsoft.com/n ... i-mws-m4-gbb-update
作者: zerophilip    時間: 28-5-2023 16:35

引用:
原帖由 Tom561 於 28-5-2023 15:18 發表
我建議再等等,等到6月 tec9 gbb、apc9 gbb仲有泰亨果把smg出咗再講,價格都係2千中左右,vfc 把mp5k都算ok
唔該師兄,太心急,買左mp9了,不過我本身都中意mp9個樣
作者: zerophilip    時間: 28-5-2023 16:36

引用:
原帖由 gainax 於 28-5-2023 15:45 發表
有錢可以咁砌,換個upper set又可以打室外場了
https://www.popularairsoft.com/n ... i-mws-m4-gbb-update
作者: RCOOH    時間: 28-5-2023 16:57

引用:
原帖由 bennytsang16 於 28-5-2023 14:33 發表
鎗加匣3.55,但應該冇人忍得住加滿配件既衝動。
作者: jn_jona    時間: 28-5-2023 23:19

如果當v枝mcx rattler都係smg既話
都推介既
都幾細枝下 爽打
者時未搵到有咩bug
作者: jacko    時間: 29-5-2023 08:41

Mp9 +1, 無咩鑊氣,另MPX亦不錯,聞說就快有副廠會出升級零件
作者: stevechau    時間: 29-5-2023 09:08

買多支的話, 我推V記RATTLER
MPX就睇下自己喜歡與否, 因為我實際秤落, 兩支槍重量感竟然係差不多, MP5應該係衰係BOLT STOP DESIGN上, 不過呢個應該會斷推彈咀既問題, 隻飛機我當係消耗品咁睇就算~

btw, 本身馬記MP7都係幾好既入門選擇黎, 幾年後打爆最多咪換槍/買過支新

作者: zerophilip    時間: 29-5-2023 09:09

引用:
原帖由 jn_jona 於 28-5-2023 23:19 發表
如果當v枝mcx rattler都係smg既話
都推介既
都幾細枝下 爽打
者時未搵到有咩bug
一年後如果冇乜鑊氣,應該都會入手 最衰佢冇Marking
作者: stevechau    時間: 29-5-2023 09:11

引用:
原帖由 zerophilip 於 28-5-2023 16:35 發表

唔該師兄,太心急,買左mp9了,不過我本身都中意mp9個樣
咁MP9都係相當唔錯既選擇, 唔使太擔心住, 果陣我都留意過MP9爭D入手
結果因為套CQB BOLT長期無貨, 原裝又多數係神力槍而作罷
到套CQB BOLT終於等到返貨, 我個人都已經灘到凍晒未再有想入手既衝動了
作者: zerophilip    時間: 29-5-2023 09:13

引用:
原帖由 jacko 於 29-5-2023 08:41 發表
Mp9 +1, 無咩鑊氣,另MPX亦不錯,聞說就快有副廠會出升級零件
我上網搵咗好多 smg gbb ,個個都話mp9最少伏,耐用,係disconnecter 容易損耗,平時要返工真係冇乜精力左執右執

作者: zerophilip    時間: 29-5-2023 09:19

引用:
原帖由 stevechau 於 29-5-2023 09:11 發表

咁MP9都係相當唔錯既選擇, 唔使太擔心住, 果陣我都留意過MP9爭D入手
結果因為套CQB BOLT長期無貨, 原裝又多數係神力槍而作罷
到套CQB BOLT終於等到返貨, 我個人都已經灘到凍晒未再有想入手既衝動了
我見上面位師兄介紹既改力npas 有貨,係辛苦少少冇換bolt咁方便

作者: stevechau    時間: 29-5-2023 09:23

引用:
原帖由 zerophilip 於 29-5-2023 09:09 發表

一年後如果冇乜鑊氣,應該都會入手 最衰佢冇Marking
比少少錢搵人搞吧
作者: zerophilip    時間: 29-5-2023 09:26

引用:
原帖由 stevechau 於 29-5-2023 09:23 發表

比少少錢搵人搞吧
如果想加marking,邊間舖有得搞?
作者: stevechau    時間: 29-5-2023 09:27

引用:
原帖由 zerophilip 於 29-5-2023 09:19 發表

我見上面位師兄介紹既改力npas 有貨,係辛苦少少冇換bolt咁方便
我個人對NPAS相當無感, 甚至厭惡......尤其是得一隻飛機出入IN/OUTDOOR果陣仲要較黎較去, 煩到嘔~
我呢期玩法都係點都換晒定力細力標, 肯定CQB無憂先, 再用呢個力打0.3出去OUTDOOR玩, 覺得打唔遠大不了都係走前D開槍~
有多隻飛機淨既, 甚至會諗辦法砌多套BOLT SET, 咁就可以打OUTDOOR時用原裝BOLT, 打CQB果陣就用返自砌既CQB力BOLT~
作者: stevechau    時間: 29-5-2023 09:32

引用:
原帖由 zerophilip 於 29-5-2023 09:26 發表

槍街地產鋪隔離, 廣發903甚至波子果D鋪問下, 我諗點都會有D頭緒~
作者: zerophilip    時間: 29-5-2023 09:32

引用:
原帖由 stevechau 於 29-5-2023 09:27 發表

我個人對NPAS相當無感, 甚至厭惡......尤其是得一隻飛機出入IN/OUTDOOR果陣仲要較黎較去, 煩到嘔~
我呢期玩法都係點都換晒定力細力標, 肯定CQB無憂先, 再用呢個力打0.3出去OUTDOOR玩, 覺得打唔遠大不了都係走前 ...
冇計啊。。。。個cqb bolt真係好難返貨,magazine都長期冇貨。。。
作者: zerophilip    時間: 29-5-2023 09:33

引用:
原帖由 stevechau 於 29-5-2023 09:32 發表

槍街地產鋪隔離, 廣發903甚至波子果D鋪問下, 我諗點都會有D頭緒~
唔該晒師兄
作者: RCOOH    時間: 29-5-2023 11:42

引用:
原帖由 jacko 於 29-5-2023 08:41 發表
MPX隻匣太長,么心么肺,趴低果下要小心。MCX感覺平衡D。
作者: jacko    時間: 29-5-2023 12:12

引用:
原帖由 RCOOH 於 29-5-2023 11:42 發表

MPX隻匣太長,么心么肺,趴低果下要小心。MCX感覺平衡D。
咁人地要SMG嘛∼我理解0既SMG真鐵打9mm/.45之類手槍子彈

作者: kornhill401    時間: 29-5-2023 13:20

東北UZI V2.
作者: RCOOH    時間: 29-5-2023 13:59

引用:
原帖由 jacko 於 29-5-2023 12:12 發表

咁人地要SMG嘛∼我理解0既SMG真鐵打9mm/.45之類手槍子彈
買支Machine Gun,整濕佢,就係濕密仙根。

我覺得等支APC9K好,通Glock匣。
作者: 48191    時間: 29-5-2023 14:43

TEC-9
引用:
原帖由 zerophilip 於 27-5-2023 23:22 發表
有冇邊款衝鋒槍gbb推介 上網睇好多都有災情,例如vfc出嗰啲 求各位師兄推介

作者: Tom561    時間: 29-5-2023 14:47     標題: 回覆 37# 的帖子

講起apc9,真係幾funny下,官方授權果隻只通自家製,反而係泰亨果支日本仔通glock夾,唔知aw點應對呢
作者: Tom561    時間: 29-5-2023 14:49

smg gbb點解無廠出colt smg呢,宜家uzi gbb都出咗,理論上同東北條數就可以搞ar9,唔單止可以玩old school,又可以砌民版潮槍
作者: jacko    時間: 29-5-2023 15:08

引用:
原帖由 Tom561 於 29-5-2023 14:49 發表
smg gbb點解無廠出colt smg呢,宜家uzi gbb都出咗,理論上同東北條數就可以搞ar9,唔單止可以玩old school,又可以砌民版潮槍
WE PCC系列算唔算?
http://www.weairsoft.com/guns/rifles-gas-blowback/pcc-series.html
作者: jacko    時間: 29-5-2023 15:10

引用:
原帖由 Tom561 於 29-5-2023 14:47 發表
講起apc9,真係幾funny下,官方授權果隻只通自家製,反而係泰亨果支日本仔通glock夾,唔知aw點應對呢
授權版隻匣靚D

作者: jacko    時間: 29-5-2023 15:11

引用:
原帖由 RCOOH 於 29-5-2023 13:59 發表

買支Machine Gun,整濕佢,就係濕密仙根。

我覺得等支APC9K好,通Glock匣。
You are so funny
作者: jacko    時間: 29-5-2023 15:13

引用:
原帖由 48191 於 29-5-2023 14:43 發表
TEC-9
邊一版先 舊0既未必買到,新0既未出
作者: Tom561    時間: 29-5-2023 16:35     標題: 回覆 41# 的帖子

果枝用唔到自家glock夾,造型又唔用uzi夾,正on9設計產品,we真係可以入土算把
作者: jn_jona    時間: 29-5-2023 17:25

引用:
原帖由 zerophilip 於 29-5-2023 09:26 發表

好多間舖都有marking版
自己對下係咪跟足真野marking

Rattler同mpx差唔多大枝 但明顯重d
Mpx匣好輕
作者: jn_jona    時間: 29-5-2023 17:28

引用:
原帖由 Tom561 於 29-5-2023 14:47 發表
Arcwick果枝係行mp9樣式匣 us army應該係買呢個版本
日本果枝應該係v黎 行glock匣

Arcwick果枝都有客源既 睇下出到黎咩環境先囉
作者: jacko    時間: 29-5-2023 18:50

引用:
原帖由 jn_jona 於 29-5-2023 17:28 發表

Arcwick果枝係行mp9樣式匣 us army應該係買呢個版本
日本果枝應該係v黎 行glock匣

Arcwick果枝都有客源既 睇下出到黎咩環境先囉
其實可以咁講,Arcwick果支係APC9K, 日本果支係APC9g(g=glock),應該係咁
作者: 天翔翼    時間: 29-5-2023 18:56

無人提Modify把PP2000既
除左造型怪D外非常好打,冇大鑊氣
作者: jacko    時間: 29-5-2023 19:10

引用:
原帖由 天翔翼 於 29-5-2023 18:56 發表
無人提Modify把PP2000既
除左造型怪D外非常好打,冇大鑊氣
D匣仲難搵過MP9
作者: jn_jona    時間: 29-5-2023 19:39

引用:
原帖由 jacko 於 29-5-2023 18:50 發表

其實可以咁講,Arcwick果支係APC9K, 日本果支係APC9g(g=glock),應該係咁
係啊
真鐵換個下身就係 玩具冇呢枝歌仔唱
要追軍佬玩咩未Arcwick囉
Arcwick d野感覺上都唔錯
作者: 天翔翼    時間: 29-5-2023 21:04

引用:
原帖由 jacko 於 29-5-2023 19:10 發表

D匣仲難搵過MP9
長匣明搶同WG屎都有
作者: C-2-4    時間: 29-5-2023 21:15

引用:
原帖由 jacko 於 29-5-2023 18:50 發表

Archwick 有曬LICENSE  o甘比人截糊

作者: jn_jona    時間: 30-5-2023 17:34

引用:
原帖由 C-2-4 於 29-5-2023 21:15 發表

Archwick 有曬LICENSE  o甘比人截糊
?width=640&crop=smart&auto=webp&s=53d4f23eb061f9f7a00925fe4ab885fd211cc64e
License既野 玩家其實唔care
仲懷念緊唔玩license full marking既年代
作者: mos1208_hk    時間: 31-5-2023 01:01

https://youtu.be/De7Usk_c220

Maruyama APC9K 開箱喇喂! V社無誤。
坐等本地師兄報告。

作者: Dave    時間: 31-5-2023 11:06

引用:
原帖由 mos1208_hk 於 31-5-2023 01:01 發表

坐等本地師兄報告。
MPX 又是,APC9 又是,以前VFC 不出名是為了FULLMARKING 迷版。
現在用紙皮盒不出名但無印白牌槍.. 咩玩法...
作者: jn_jona    時間: 31-5-2023 11:11

引用:
原帖由 Dave 於 31-5-2023 11:06 發表

MPX 又是,APC9 又是,以前VFC 不出名是為了FULLMARKING 迷版。
Mpx沙色版係包埋marking
真係咩玩法

Laser marking後加落去一定會反白冇刻完先上色咁好
作者: Dave    時間: 31-5-2023 11:15

引用:
原帖由 jn_jona 於 31-5-2023 11:11 發表

Mpx沙色版係包埋marking
真係咩玩法

Laser marking後加落去一定會反白冇刻完先上色咁好
那個應該是後製版 ?因為見初期的沙色都係白牌。
作者: ~~方~~    時間: 31-5-2023 11:31

引用:
原帖由 Dave 於 31-5-2023 11:06 發表

我都唔明

既然都唔開名, 但又唔full marking, 最重要係mpx, mcx 賣得又唔平
作者: jn_jona    時間: 31-5-2023 16:44

引用:
原帖由 Dave 於 31-5-2023 11:15 發表

那個應該是後製版 ?因為見初期的沙色都係白牌。
我見台灣a_tion pre-order果時 沙色圖已經係有字
作者: zerophilip    時間: 2-6-2023 10:57

支mp9到手了,幾開心,但係原裝1.7j係咩玩法
作者: RCOOH    時間: 2-6-2023 11:49

引用:
原帖由 zerophilip 於 2-6-2023 10:57 發表
支mp9到手了,幾開心,但係原裝1.7j係咩玩法
More Power 9
作者: EF66-1192    時間: 3-6-2023 08:17

引用:
原帖由 mos1208_hk 於 2023-5-31 01:01 AM 發表

坐等本地師兄報告。
如果kwa出咪好囉,用翻mp9匣
作者: jacko    時間: 3-6-2023 10:53

引用:
原帖由 EF66-1192 於 3-6-2023 08:17 發表

如果kwa出咪好囉,用翻mp9匣
等PMX, KWA出,聽聞係用MP9匣

圖片附件: CAF50341-AB92-47EF-8B36-78DF7695D747.jpeg (3-6-2023 10:53, 130.52 KB) / 該附件被下載次數 30

作者: RCOOH    時間: 3-6-2023 13:52

APC9K已入。

D掣位有D迷惑性,唔是太順手。
作者: Tom561    時間: 3-6-2023 14:42     標題: 回覆 65# 的帖子

把嘢是否真係vfc製?後座力如何
作者: jacko    時間: 3-6-2023 15:50

引用:
原帖由 Tom561 於 3-6-2023 14:42 發表
VFC
作者: RCOOH    時間: 3-6-2023 21:12

引用:
原帖由 Tom561 於 3-6-2023 14:42 發表
係,拆開下身,hammer一般熟悉既V記AR味。後座力嘛,支炮有D重量,冇V記Glock裝托震到牙骹都痺咁勁,但比起一般SMG好。

grip係AR數,但換其他AR grip要擴窿或者換左粒六角絲帽,都唔知係咪特登既。3同9點魚骨同charging handle有衝突,唔係太易裝配件。

作者: EF66-1192    時間: 3-6-2023 23:58

引用:
原帖由 jacko 於 2023-6-3 10:53 AM 發表

呢一支個樣始終差啲
嗰個似M-lok護木, 唔係咁鍾意
作者: RCOOH    時間: 4-6-2023 11:10

引用:

真火APC9K(Pro)可以換下身,改食Glock或M17匣。

呢支日本嘜就係Glock下身。

作者: kornhill401    時間: 4-6-2023 12:22

引用:
原帖由 jacko 於 3-6-2023 10:53 發表

WOW!正.希望到時見到的實物,就好似圖片一樣,full marking.
作者: mos1208_hk    時間: 4-6-2023 20:50

引用:
原帖由 RCOOH 於 3-6-2023 13:52 發表
APC9K已入。

D掣位有D迷惑性,唔是太順手。
我都入手了。
右邊bolt release要食指夠長先好撳,印象中真鐵有review都有提過呢點。換個直小小pistol grip可能好啲。
右邊mag release好實,落油會好好多。
Blowback唔大,但紮實。
上下身契合良好,冇搖。
尾托都實淨,冇乜虛位。
Supressor有內管,可移除。

想用TM/WE匣,有冇師兄研究到點執最好?

作者: kenhttp    時間: 4-6-2023 23:35

引用:
原帖由 mos1208_hk 於 4-6-2023 20:50 發表

我都入手了。
右邊bolt release要食指夠長先好撳,印象中真鐵有review都有提過呢點。換個直小小pistol grip可能好啲。
右邊mag release好實,落油會好好多。
Blowback唔大,但紮實。
上下身契合良好, ...
我執左槍身內, 卡住匣後部既V形位

結果用到prowin匣, 用到TP22匣, 原裝匣都穩定

但都係用唔到馬記/WE匣
馬記匣就算個bolt後定都上唔到, 似乎上彈位頂住
WE匣就個bolt後定左就入到,bolt推前就入唔到

不過我主要係想用prowin匣, 所以執到咁就停了

**留意磨完後還原唔到, 請衡量風險**

圖片附件: 螢幕擷取畫面 2023-06-04 235137.jpg (4-6-2023 23:35, 173.83 KB) / 該附件被下載次數 26

圖片附件: 螢幕擷取畫面 2023-06-04 235158.jpg (4-6-2023 23:35, 199.72 KB) / 該附件被下載次數 30

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0