標題: [others] Kriss GBB即將重出江湖 [打印本頁]

作者: 火鳳舞    時間: 18-10-2023 22:17     標題: Kriss GBB即將重出江湖

Krytac出品,預計11月見街

作者: 火鳳舞    時間: 20-10-2023 19:30

街價$3100
作者: RCOOH    時間: 20-10-2023 20:08

KWA直接炒燶
作者: Wopa1969    時間: 20-10-2023 20:44     標題: 回覆 1# 的帖子

好似唔係KWA咁係邊閒廠出?
作者: 火鳳舞    時間: 20-10-2023 20:52

引用:
原帖由 Wopa1969 於 20-10-2023 20:44 發表
KWA同真鐵廠反晒面喇!當然唔會係佢出。
作者: jacko    時間: 21-10-2023 01:38

引用:
原帖由 Wopa1969 於 20-10-2023 20:44 發表

圖片附件: 03EF3CE8-FA28-49DB-85F9-2A3A12A75F0C.jpeg (21-10-2023 01:38, 114.28 KB) / 該附件被下載次數 29

作者: mouselkm    時間: 21-10-2023 01:41

聽聞真鐵後座力是向下,不知玩具能否做到
作者: ~~方~~    時間: 21-10-2023 06:44

引用:
原帖由 mouselkm 於 21-10-2023 01:41 發表
聽聞真鐵後座力是向下,不知玩具能否做到
舊時kwa 果支條bolt 係回鏜係仿真咁, 向斜下既

但因為成支既重量+ bolt size 細, 即使條bolt 係鋼, 都唔係好感受到"下座力"

https://www.youtube.com/watch?ap ... mp;feature=youtu.be

krytac 果支睇落....
作者: Dave    時間: 21-10-2023 14:07

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 21-10-2023 06:44 發表

舊時kwa 果支條bolt 係回鏜係仿真咁, 向斜下既

但因為成支既重量+ bolt size 細, 即使條bolt 係鋼, 都唔係好感受到"下座力"

https://www.youtube.com/watch?ap ... es&v=71AxSBCLnB ...
當年KWA 果支我是第一批次買的,說實話並不特別出色,匣非常重,後助力偏弱,,甩匣極度困難,
重心靠前體感很重。
但優點也是有,一是很爽快,二是型。
當時購入價好像貼近2000 而已,之後沒多久就賣走了。
之後絕版....

相信這次復刻或曰重新設計,應該100% 好賣,始終有「絕版神物」的加持,
市場上很多人想買但不捨得買或買不到,現在正好消化這些需求。
至於SMG GBB 後助力本身也不太期待,始終匣細,操作正常就好,
有型可以解決很多的問題,而且三千頭也不貴。
作者: 火鳳舞    時間: 21-10-2023 14:20

引用:
原帖由 Dave 於 21-10-2023 14:07 發表

當年KWA 果支我是第一批次買的,說實話並不特別出色,匣非常重,後助力偏弱,,甩匣極度困難,
重心靠前體感很重。
...
Kwa果把我當年買双匣版,碌卡買$2980,第一水,之後平放咗,後悔之極!
佢結構像真,火控部份同真鉄有九成似,據聞美國有人將玩具GBB上身組裝真鉄下身竟然打到,令到真鉄廠大為震驚!
今次新廠唔知會否改GBB結構,如無咗Bolt向下滑既像真設計咁會相當失色!
作者: TheOrigina1    時間: 22-10-2023 01:00

能不買嗎
作者: 暈又暈    時間: 22-10-2023 21:29

如果交貨不是“下座”系統,而是將G系列 / 其他“後座”系統塞入個膠殼,應該幾難讓消費者買單。
所以,純粹估既,兩個可能性
1. 直接復刻KWA內構,唔知點解會話係全新設計
2. 改良KWA系統,可能包括飛機之類改成馬記
作者: jn_jona    時間: 23-10-2023 00:30

引用:
原帖由 暈又暈 於 22-10-2023 21:29 發表
如果交貨不是“下座”系統,而是將G系列 / 其他“後座”系統塞入個膠殼,應該幾難讓消費者買單。
所以,純粹估既,兩個可能性
1. 直接復刻KWA內構,唔知點解會話係全新設計
2. 改良KWA系統,可能包括飛機之類改成 ...
改馬記sys hopup 加埋隻輕匣 咁都ok了
作者: 里安    時間: 23-10-2023 09:48

已經講左新系統,非KWA

Krytac KRISS Licensed Vector GBB SMG Pre-Order open now!!!
-Dedicated KRISS Super V Gas Blow-back System
-Fiber Reinforced Polymer Receiver
-Lightweight 60 rds Aluminum Alloy Magazine
-Ambidextrous Fire Selector
-Ambidextrous Safety
-Semi, Two-round burst, and full auto fire modes
-KRISS Vector Pivoting Trigger
-KRISS Low Profile Flip Sights
-KRISS Folding Stock
-MIL-STD 1913 Picatinny Tip Rail
-MIL-STD 1913 Picatinny Bottom Rail
-Tactile Adjustable Hop-Up
-Lightweight Bolt Assembly
作者: 火鳳舞    時間: 23-10-2023 10:18

引用:
原帖由 里安 於 23-10-2023 09:48 發表
已經講左新系統,非KWA

Krytac KRISS Licensed Vector GBB SMG Pre-Order open now!!!
-Dedicated KRISS Super V Gas Blow-back System
-Fiber Reinforced Polymer Receiver
-Lightweight 60 rds Aluminum All ...
有鋁彈匣喎!氣化應該好好啩!
作者: 火鳳舞    時間: 23-10-2023 13:40

出便傳得好勁話係VFC代工!
聽咗就算喇各位!
作者: jacko    時間: 23-10-2023 14:56

引用:
原帖由 火鳳舞 於 23-10-2023 13:40 發表
出便傳得好勁話係VFC代工!
聽咗就算喇各位!
八成
作者: Tom561    時間: 23-10-2023 23:36

好消息,個bolt的確係下座類型

圖片附件: IMG_20231023_235643_665.jpg (23-10-2023 23:36, 90.34 KB) / 該附件被下載次數 22

作者: 火鳳舞    時間: 23-10-2023 23:50

引用:
原帖由 Tom561 於 23-10-2023 23:36 發表
好極!咁入手得過.....
作者: TheOrigina1    時間: 24-10-2023 03:47

引用:
原帖由 Tom561 於 23-10-2023 23:36 發表
可否比個網址看看
作者: jacko    時間: 24-10-2023 09:14

引用:
原帖由 TheOrigina1 於 24-10-2023 03:47 發表

可否比個網址看看
https://krytac.com/krytac-kriss-vector-gbb-black
作者: olw0978    時間: 24-10-2023 14:54

引用:
貌似段字只係說明哭泣的調教方法,個煲是否下座好像没有交待?

作者: 火鳳舞    時間: 24-10-2023 15:02

引用:
原帖由 olw0978 於 24-10-2023 14:54 發表

貌似段字只係說明哭泣的調教方法,個煲是否下座好像没有交待?
但睇佢條彈弓既組裝方法似乎係上下郁喎!
作者: dlun    時間: 24-10-2023 16:09

我無買因為想要黑/啡雙色版,唔知會唔會出
作者: olw0978    時間: 24-10-2023 19:20

引用:
原帖由 火鳳舞 於 24-10-2023 15:02 發表

但睇佢條彈弓既組裝方法似乎係上下郁喎!
呢條係 compression spring,只會前後動,由於我不清楚整個活動結構,所以不詳
作者: blockhead    時間: 25-10-2023 03:18

引用:
然後又有人嫌冇後座力
作者: TheOrigina1    時間: 25-10-2023 13:57

引用:
原帖由 jacko 於 24-10-2023 09:14 發表

https://krytac.com/krytac-kriss-vector-gbb-black
Thanks
作者: jacko    時間: 25-10-2023 14:10

引用:
原帖由 olw0978 於 24-10-2023 19:20 發表

呢條係 compression spring,只會前後動,由於我不清楚整個活動結構,所以不詳
唔係好明前後動0既意思

就咁睇同kwa設計差唔多

而kwa真係做到好像真

圖片附件: D1773C7E-0DFB-4FB4-B029-33C0925E44E5.jpeg (25-10-2023 14:10, 92.92 KB) / 該附件被下載次數 14

圖片附件: 58A47742-4D51-47A7-B976-959DBC0C1B15.jpeg (25-10-2023 14:10, 34.6 KB) / 該附件被下載次數 14

圖片附件: E459D651-26AE-412A-B8D9-628297631088.gif (25-10-2023 14:14, 181.96 KB) / 該附件被下載次數 14

作者: 火鳳舞    時間: 25-10-2023 15:37

引用:
原帖由 jacko 於 25-10-2023 14:10 發表

唔係好明前後動0既意思

就咁睇同kwa設計差唔多

而kwa真係做到好像真
好極!咁就入硬!12月有貨,但聽講好多人訂咗,有舖頭甚主唔肯再收訂驚唔夠貨比,應該衝唔到頭水!

作者: 等放工    時間: 25-10-2023 20:16

引用:
原帖由 火鳳舞 於 21-10-2023 14:20 發表

Kwa果把我當年買双匣版,碌卡買$2980,第一水,之後平放咗,後悔之極!
佢結構像真,火控部份同真鉄有九成似,據聞美國有人將玩具GBB上身組裝真鉄下身竟然打到,令到真鉄廠大為震驚 ...
我印象中係相反, 有美國人將真野上身比玩具下身用可以直上
KWA果枝落場實用價值好低, 但作為仿真玩具, 性能造工像真度以當年二千中又好抵
作者: 火鳳舞    時間: 25-10-2023 21:33

引用:
原帖由 等放工 於 25-10-2023 20:16 發表

我印象中係相反, 有美國人將真野上身比玩具下身用可以直上
KWA果枝落場實用價值好低, 但作為仿真玩具, 性能造工像真度以當年二千中又好抵
應該我記錯咗,師兄您啱!
作者: pinkhunter    時間: 26-10-2023 20:25     標題: 回覆 31# 的帖子

其實撞針位置完全唔同有乜可能呢
作者: ~~方~~    時間: 28-10-2023 16:59

引用:
原帖由 Dave 於 21-10-2023 14:07 發表

重心靠前體感很重。
...
我果陣都係衝頭水, 摸上手感覺係成支好重(重到同鋼身差唔多), selector/ trigger 好硬, 甩匣一d 都唔人體工學(因為唔跌得, 所以要用食指按既同時再用其他手指向下拉)

買左之後冇耐成條街都冇匣, 所以冇帶過落場玩

之後就變左神木台槍, 最後就賣走左,

就係賣走左之後一排, kwa 同kriss 既關係就缺裂左

新果支kriss 我諗都一樣有伏, 不過都會照俾錢, 要填番當年既遺憾

作者: Tom561    時間: 9-12-2023 21:22

https://youtu.be/3grC8VDltxE?si=FC1EemKBfXBxYOLt
紅狼review
作者: 火鳳舞    時間: 5-1-2024 14:12

第一批行貨今日到槍街了!
作者: gainax    時間: 5-1-2024 22:46

唔知同kvva個支差異幾多,睇過有人拎落場打到50米
氣化比較關注
作者: 火鳳舞    時間: 6-1-2024 00:39

引用:
原帖由 gainax 於 5-1-2024 22:46 發表
氣化比較關注
新果支隻匣有60飛聽聞可一雞清晒!
作者: jn_jona    時間: 6-1-2024 14:49

引用:
原帖由 gainax 於 5-1-2024 22:46 發表
氣化比較關注
聽講新版匣係輕既

睇定d買下第二 三水入唔入
作者: 火鳳舞    時間: 6-1-2024 16:18

引用:
原帖由 jn_jona 於 6-1-2024 14:49 發表

聽講新版匣係輕既

睇定d買下第二 三水入唔入
但支野冇後座力既
作者: jn_jona    時間: 6-1-2024 16:20

引用:
原帖由 火鳳舞 於 6-1-2024 16:18 發表

但支野冇後座力既
佢個design本身就係無
當年Kwa一槍難求
合理價收過一枝返黎 最後賣左
作者: 火鳳舞    時間: 6-1-2024 16:49

引用:
原帖由 jn_jona 於 6-1-2024 16:20 發表

佢個design本身就係無
當年Kwa一槍難求
合理價收過一枝返黎 最後賣左
我一手買入,$2400放出,仲要連電筒,極度後悔....

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0