標題: [others] Famas GBB 東北製做所 [打印本頁]

作者: 火鳳舞    時間: 23-10-2023 17:04     標題: Famas GBB 東北製做所

生產中,年底發售。
https://m.youtube.com/shorts/_UwtxVZ0s5o

作者: Opica    時間: 24-10-2023 03:23

要好有愛先得…
作者: jacko    時間: 24-10-2023 10:35

L85, Famas, AUG………. 呢類槍好難襯衫
作者: 051039    時間: 24-10-2023 10:38

引用:
原帖由 jacko 於 24-10-2023 10:35 發表
唔著
作者: kwankwan60    時間: 24-10-2023 20:01

引用:
原帖由 Opica 於 2023-10-24 03:23 發表
要好有愛先得…
高見
作者: jn_jona    時間: 24-10-2023 20:37

引用:
原帖由 jacko 於 24-10-2023 10:35 發表
依家都比以前少人追襯衫啦
作者: csg314    時間: 24-10-2023 23:10

引用:
COD 牛仔褲
作者: ZaMaR    時間: 25-10-2023 01:31

引用:
英佬L85好易襯,AUG都唔太難

圖片附件: FB_IMG_1469171306322.jpg (25-10-2023 01:31, 96.08 KB) / 該附件被下載次數 19

作者: 里安    時間: 25-10-2023 17:31

FAMAS就真係難D
AUG玩好多歐洲國家特警都好睇
作者: 051039    時間: 25-10-2023 19:33

除左法國佬同SOCOM gear之外仲可以

作者: loveless    時間: 26-10-2023 17:40

仲可以改 BR Type 03

圖片附件: Battle_Royale_II_Requiem-158434435-large.jpg (26-10-2023 17:40, 230.87 KB) / 該附件被下載次數 26

作者: zeta    時間: 29-10-2023 00:05

前排去法國
響波爾多ge法軍仲用緊FAMAS
響巴黎果d已經換晒做416F
作者: honry    時間: 6-11-2023 13:09

東北…之前之UZI中過一次招…今次等佢出多幾版先諗買唔買…
作者: Dave    時間: 6-11-2023 13:34

引用:
原帖由 honry 於 6-11-2023 13:09 發表
東北…之前之UZI中過一次招…今次等佢出多幾版先諗買唔買…
在下覺得難得有廠甘有心做支冷門GBB 出來滿足發燒友,全鋼身又像真又盛,真係對支槍有愛既唔應該等,即刻買!

所以在下不衝了。
作者: 火鳳舞    時間: 6-11-2023 13:40

V2無任何問題,爽打,我入左支,係後座力太細無咁過癮姐.....

作者: Dave    時間: 6-11-2023 15:19

引用:
原帖由 火鳳舞 於 6-11-2023 13:40 發表
V2無任何問題,爽打,我入左支,係後座力太細無咁過癮姐.....
之後 version 優化成點都好,總之就是新產品留給真愛就好。
作者: jacko    時間: 6-11-2023 15:21

引用:
原帖由 火鳳舞 於 6-11-2023 13:40 發表
支Famas可能都要V2先正常
作者: honry    時間: 6-11-2023 18:03

引用:
原帖由 Dave 於 6-11-2023 13:34 發表

在下覺得難得有廠甘有心做支冷門GBB 出來滿足發燒友,全鋼身又像真又盛,真係對支槍有愛既唔應該等,即刻買!

所以在下不衝了。
就係因為鍾意支冷門嘢,如果返到嚟又係問題天天都多…有得睇無得打,咁就真係會好失望囉
作者: jn_jona    時間: 6-11-2023 18:38

引用:
原帖由 honry 於 6-11-2023 18:03 發表

就係因為鍾意支冷門嘢,如果返到嚟又係問題天天都多…有得睇無得打,咁就真係會好失望囉
肯改還好啦
唔改/變年先改 真係坐係到笑
作者: honry    時間: 6-11-2023 19:13

引用:
原帖由 jacko 於 6-11-2023 15:21 發表

支Famas可能都要V2先正常
而支UZI已經去到V3
作者: Dave    時間: 6-11-2023 20:13

引用:
原帖由 jn_jona 於 6-11-2023 18:38 發表

肯改還好啦
唔改/變年先改 真係坐係到笑
老實,肯改只係「好過唔理」,但以一個玩家來說,新玩具一開盒即頭暈身慶都係衰,
與其出完之後不停優化,得閒又叫玩家換呢樣果樣件,不如花1 星期時間試下產品是否真是正常先。
作者: Ang123456    時間: 6-11-2023 20:40

小小題外話。
真的不明白一個品牌, 大概由設計, 做辦, 生產大貨, 監控, 質管, 測試。 (不談及Marketing)
任何環節都有可能出現問題, 整個過程都有可能需要不斷修正, 目的是造出一件合附其功能的產品。
我們玩的玩具, 有些產品真的令人感覺雞肋。相信沒有品牌商想做差自己的產品, 因為品牌就是value, reputation!
但我們玩的玩具, 有些仍然雞肋!
小弟以前也是從事生產, 即使客人設計上有問題, 都是不斷溝通, 修正, 生產。客人的貨若不能滿足消費者, 何來會有好生意?
可能, 是行業的遊戲模式不同罷!
雖然, 今天台灣是全球最大的airsoft 出口生產商, 但若論產品的穩定性, 給客人的信心值, 馬記應是頭三名。不是說台灣的產品不好, 而是若能有馬記的穩定性, 我們才有更多更好的玩具玩!
作者: Tom561    時間: 6-11-2023 22:26     標題: 回覆 22# 的帖子

思路唔一樣,台灣果滴氣槍廠規模係無日本玩具廠緊大,能身也不過係有啲cnc機或者其他機,好似vfc緊搞完一批貨之後要生產其他批次貨物,無可能同一產品流水線24小時唔斷,係呢個環境底下就算發現問題都無時間debug。
氣槍牌子來講可以做到生產線穩定供應的,我估只有吉打同馬記
作者: 48191    時間: 1-12-2023 17:46

還可以

圖片附件: d9e7f5fc-7d17-4602-9273-e0fe8ca26e92.jpeg (1-12-2023 17:46, 279.66 KB) / 該附件被下載次數 18

作者: gainax    時間: 1-12-2023 23:38

引用:
原帖由 Dave 於 6-11-2023 20:13 發表

老實,肯改只係「好過唔理」,但以一個玩家來說,新玩具一開盒即頭暈身慶都係衰,
與其出完之後不停優化,得閒又叫玩家換呢樣果樣件,不如花1 星期時間試下產品是否真是正常先。
我玩gbbr咁多年轉系統都轉到怕,除非生命中至愛個d型號一出即衝去買咁熱愛
唔係既等下出到完全穩陣版先玩未遲,甚至等等下馬記又出即時上覺得冇白等
咁又係唔會馬記乜都肯出咁佛心既,呢支冷門到Aeg都冇人爭出,中意既有得唔玩我唔信
作者: gainax    時間: 1-12-2023 23:51

引用:
原帖由 Tom561 於 6-11-2023 22:26 發表
思路唔一樣,台灣果滴氣槍廠規模係無日本玩具廠緊大,能身也不過係有啲cnc機或者其他機,好似vfc緊搞完一批貨之後要生產其他批次貨物,無可能同一產品流水線24小時唔斷,係呢個環境底下就算發現問題都無時間de ...
搞好所有鍋氣要好多錢啊,你哋睇下ptvv天價出左幾個袋先叫穩定耐用?
咁初版同V12345既過渡版既研發費用邊個出?一間廠出左研發左5袋先真正穩陣,佢就要比其他牌賣貴5袋研發經費先回到本
3000一代研發到5代過萬成本一支邊個會買?相反3000單售一代代年年咁改版再出年年有人買回到本先
咁先至穩定有回報啊, 所以買含有科技/技術成份既產品永遠都係越遲買產品就做得更好
5年前ip8同而家ip15一樣價錢你5年唔玩ip等而家先買肯定用落更爽
作者: gainax    時間: 1-12-2023 23:55

永遠早買早享受,係氣槍入面係得馬記例外,5年前既mws而家仲超前過其他系統
只係你哋等馬記出可能個孫出世都未得到都係算啦玩下其他廠都唔錯
作者: Tom561    時間: 2-12-2023 23:09     標題: 回覆 26# 的帖子

玩具槍始終係玩具槍,我都唔要求一把玩具槍要盡善盡美,但我比足科技產品價錢qc唔得係咩玩法,科技產品出咗大鍋氣間公司都會免費提供維修或者直接更換,緊多年來gbb廠緊做真係無幾間,東北就幾良心主動比零件升級修正問題,唔似vfc玩殘玩家,一係推出個v2要花錢"升級",或者係fb扮聾,甚至比消費者一封律師信,如果邊間科技產品緊玩,實比消費者屌到撲街啦
唔係話vfc ghk唔好,始終vfc呢幾年進步飛快,但係真心希望客服qc可再上一層樓,無再發生usp stf12 果種on9嘢

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0