標題: [others] 今早12度,各位師兄手上gbbr氣化如何? [打印本頁]

作者: gainax    時間: 17-12-2023 06:04     標題: 今早12度,各位師兄手上gbbr氣化如何?

冬天來臨,入冬15度以下戶外作戰先真正睇到gbb氣化實力如何
一隻夾面臨越打越冰又要不斷返叉氣再作戰,系統氣化強弱即時見真章
唔再係夏天30度點扣雞點fullauto都正常冇問題
師兄你哋手上兵器如何?我記得當年未改過既wa系統已經冬眠,印象中只有k社mp7/mp9仲可fullauto都ok  
而家新出咁多型號,仲有邊支可以仍然fullauto爽清夾甚至返叉幾轉仲爽爽?
作者: gainax    時間: 17-12-2023 06:30

印像中咁上下温度
馬記原裝mws仍然可以full auto爽清,反而改左一堆保品唔會有原裝咁爽
G香港v1 m4已磨合打順哂落油full auto清夾後定ok,但射頻比較慢算表現唔錯了
G香港 AK一樣可以順利full auto清夾
貴如井記/大蛇原裝唔改真係已經冬眠
其他槍型要師兄分享下氣化如何 ,現時氣化最強係味V記249?
網上測試平時2X度彈箱叉滿fullauto打到幾百飛
作者: olw0978    時間: 17-12-2023 13:26

請問師兄是用什麼牌子氣?經驗告訴我不同牌子的氣受溫度影響,其氣化表現也有很大出入,我意思是同樣的器材,有些氣仍能清匣,但有些氣卻會造成爆氣,作戰陷入困局,無力還擊
作者: gainax    時間: 17-12-2023 16:45

引用:
原帖由 olw0978 於 17-12-2023 13:26 發表
請問師兄是用什麼牌子氣?經驗告訴我不同牌子的氣受溫度影響,其氣化表現也有很大出入,我意思是同樣的器材,有些氣仍能清匣,但有些氣卻會造成爆氣,作戰陷入困局,無力還擊
topgas大家應該都係用吼龍氣同RVVA?
爆氣會唔會係叉太多氣問題?
或者個擊鎚彈弓太硬啖氣唔夠力壓低個鎚,所以延長左出氣量太多爆哂出黎,

其實大多數GBBR冬天軟腳甚至冬眠都係啖氣唔夠力壓低個鎚,
即係本身系統支Bolt壓低個鎚阻力設計有幾大問題,阻力越大用氣越多,代表持久力越低,如果好似馬記8kg gas已經爽爽,咁冬天用12kg topgas大約只會變返8kg gas爽度仍然爽爽, 呢點就係點解同其他系統有明顯分別原因

如果20度用topgas都開始blow back顯著減弱fullauto感覺尾段ROF忽慢軟腳清夾,15度,10度基本上氣化都只能夠打單發勉強清夾後定, 基本上以上都係大多GBBR冬天通病, 冇創新設計系統係解決唔到GAS冬天通病問題
作者: Tom561    時間: 17-12-2023 20:21

toxicant mcx 一雞清無問題
vfc fal都無問題
東北uzi同modify pp2k有腳軟
we勉強半夾
想問下師兄vfc v3 ar表現如何?
作者: gainax    時間: 17-12-2023 21:55

引用:
原帖由 Tom561 於 17-12-2023 20:21 發表
toxicant mcx 一雞清無問題
vfc fal都無問題
東北uzi同modify pp2k有腳軟
we勉強半夾
想問下師兄vfc v3 ar表現如何?
師兄室外定室內試?你試下彈甲同氣係戶外放15分鐘再試
你就知道11,12度戶外作戰環境分別完全唔同,我估冇幾多支仲可以一雞爽清冇慢動作rof
作者: jn_jona    時間: 18-12-2023 02:06

引用:
原帖由 gainax 於 17-12-2023 16:45 發表

topgas大家應該都係用吼龍氣同RVVA?
爆氣會唔會係叉太多氣問題?
或者個擊鎚彈弓太硬啖氣唔夠力壓低個鎚,所以延長左出氣量太多爆哂出黎,

其實大多數GBBR冬天軟腳甚至冬眠都係啖氣唔夠力壓低個鎚,
即係本 ...
我比較cheap用we 2x
Rvva氣得600ml
We 2x 係1000ml
好似rvva仲貴少少

好耐之前有師兄plot過個graph we新裝1x 2x 3x 4x個fps drop curve其實都同當時比較多人用既氣相若
用落感覺上同rvva差唔遠 用黎試槍 玩槍都夠做
作者: gainax    時間: 18-12-2023 22:35

引用:
原帖由 jn_jona 於 18-12-2023 02:06 發表

我比較cheap用we 2x
Rvva氣得600ml
We 2x 係1000ml
好似rvva仲貴少少

好耐之前有師兄plot過個graph we新裝1x 2x 3x 4x個fps drop curve其實都同當時比較多人用既氣相若
用落感覺上同rvva差唔遠 用黎試槍  ...
氣如果都係topgas12kg市面常見既牌子應該差異唔會好大
夏天可以用平氣冇幾多影響,冬天用好少少理論上有心理上作用會好少少

其實氣化好唔好都係睇系統睇支gbb本身運作如何
就算MWs唔係用原裝bolt打上黎已經會直接feel到有分別,好多人買支馬記返黎就換走支煲
馬記最珍貴先係槍身原裝煲同火控,順到冇得頂氣化先至有咁變態,亂改大多數拖低效能
作者: 媽屎    時間: 25-12-2023 09:22

上星期打OUTDOOR有翻生
VFC V3打BURST, RWA氣
頭6閘都OK
之後RELOAD再打就唔得
明顯腳軟
作者: 火鳳舞    時間: 25-12-2023 10:32

引用:
原帖由 媽屎 於 25-12-2023 09:22 發表
上星期打OUTDOOR有翻生
VFC V3打BURST, RWA氣
頭6閘都OK
之後RELOAD再打就唔得
明顯腳軟
發熱匣袋幫到您!
作者: gainax    時間: 25-12-2023 18:00

引用:
原帖由 火鳳舞 於 25-12-2023 10:32 發表

發熱匣袋幫到您!
mws幫到你
https://www.youtube.com/shorts/gQWWHayf9-Y
作者: 媽屎    時間: 26-12-2023 13:53

mws試過打到隻匣結霜都打得出,痴L線
作者: gainax    時間: 26-12-2023 23:02

引用:
原帖由 媽屎 於 26-12-2023 13:53 發表
馬記自己都宣傳"真正gas blow back "
唔計氣化超好又準,
Rof夠快單發反應又快,後定非常可靠,點禁網球拍都唔驚容易損耗,快速跌夾冇難度,
呢幾點市面其他同類型都唔會做到,馬記一開箱已經比到你都唔洗再比較了
副廠出將佢補品化,整更多唔同外殼造型已經搞掂
作者: gainax    時間: 23-1-2024 19:02

今日係測試GBB好日子
師兄你地有冇拎支GBB出黎試下
https://www.youtube.com/watch?v=_IQveKLCTMw

圖片附件: 2222.jpg (23-1-2024 19:02, 170.84 KB) / 該附件被下載次數 14

作者: 火鳳舞    時間: 23-1-2024 19:09

我知!又係得馬記打到,其它牌子死晒吖嘛!利害!利害!

作者: gainax    時間: 23-1-2024 19:49

引用:
原帖由 火鳳舞 於 23-1-2024 19:09 發表
我知!又係得馬記打到,其它牌子死晒吖嘛!利害!利害!
試下冇壞, 就算馬記系統一樣可以打唔響,如果落到場先知有問題打唔到味企左係度
其實冬天先試真到穩定性同氣化,難得香港咁凍 知道自已手上既GBB極限去配合温度揀邊支落場咁先有保障
作者: stevechau    時間: 24-1-2024 09:18

屋企+平日兩個條件都開唔到槍, 慳返唔使試~
不過由G兄出PO+自問自PO自答的話, 我賭身家估G兄既RESULT一定係得馬記打得好
其他牌子都係浪費金錢時間心機之垃圾
因為G兄, 我對馬記MWS的信心是無與倫比!! 無以復加!! 無......

作者: F.B.I.    時間: 24-1-2024 09:39

MWS的確係GBB性能上十分出色,全原裝已經任何氣溫發揮得好好
只係因system唔同viper tech個類唔同,扣trigger做唔到扣司牙實在感覺
作者: 里安    時間: 24-1-2024 09:57

引用:
原帖由 stevechau 於 24-1-2024 09:18 發表
屋企+平日兩個條件都開唔到槍, 慳返唔使試~
不過由G兄出PO+自問自PO自答的話, 我賭身家估G兄既RESULT一定係得馬記打得好
其他牌子都係浪費金錢時間心機之垃圾
因為G兄, 我對馬記MWS的信心是無與倫 ...
但係我今日去打game係手槍game,係咪要叫人改局要打AR GBB

其實真係凍到咁我都極細機會打game或者打返AEG啦⋯⋯

即係有D潛水錶,潛到3000米,但我個人潛唔到,咁呢個feature,咪變成一個純粹feature囉

作者: 國土戰略局探員    時間: 24-1-2024 17:25

凍到咁我直情唔打game或者打返AEG,gbb都得 marui ghk都ok (一夾semi)
但暖夾就...
作者: 國土戰略局探員    時間: 24-1-2024 17:27

何況D衫厚咗,易 no call
作者: 48191    時間: 25-1-2024 06:46

師兄咁都仲未聞到一陣酸味?
引用:
原帖由 gainax 於 23-1-2024 19:49 發表

試下冇壞, 就算馬記系統一樣可以打唔響,如果落到場先知有問題打唔到味企左係度
其實冬天先試真到穩定性同氣化,難得香港咁凍 知道自已手上既GBB極限去配合温度揀邊支落場咁先有保障

作者: 48191    時間: 26-1-2024 07:00

Marui 啲補品多到呢….
https://youtube.com/shorts/lMqrqkG58Rg?si=avxGkm0Nrghb2xh0
引用:
原帖由 gainax 於 23-1-2024 19:49 發表

作者: jacko    時間: 26-1-2024 11:52

引用:
原帖由 48191 於 26-1-2024 07:00 發表
Marui 啲補品多到呢….
https://youtube.com/shorts/lMqrqkG58Rg?si=avxGkm0Nrghb2xh0
原裝天下無敵,做咩要換補品
作者: manju    時間: 26-1-2024 13:12

引用:
原帖由 媽屎 於 26-12-2023 13:53 發表
可能本身設計用壓力比較低既 134A gas,
所以用左Top gas 天氣凍都維持到
作者: Dave    時間: 26-1-2024 13:39

N年前試左MARUI 三軍得2 度定近乎0 度都一雞清匣,其實舊聞可以不再問,更加唔需要抵毀其他品牌,
講真0 度比你打到個彈道都會差左同無甘穩定,火力更加係跌到媽都唔認得。所有壓縮氣體槍性能下降。
呢個情況下一係打手拉狙一係打AEG 一係打HPA 最實際。
MARUI 性能係優異,但不是有甚麼魔法,而是佢改到個系統完全唔像真,用最低阻力去RUN 支槍,
其實這類評語當年G 兄亦有批評過甚麼唔像真無人買云云,
但事實係有人喜歡雞有人喜歡燒肉,百貨應百客,唔想煩一開盒即打的MARUI 有他的生存位置。

至於酸唔酸,老實幾十歲人,三千幾蚊支玩具在座邊個買唔起,又不是超跑豪宅,玩甚麼玩具要像真還是要性能,自行選擇而已,
三千幾蚊都覺得可以跟自豪感牽扯起來,十幾歲靚仔還可以,如果四十幾歲人仲停留在這個水平真是夜晚上少D 網落樓下7 仔打份兼職賺多個錢提升生活好過。

作者: 48191    時間: 26-1-2024 18:45

個身靚呀!
引用:
原帖由 jacko 於 26-1-2024 11:52 發表

作者: 48191    時間: 26-1-2024 18:52

笑死我。
自豪感?
怎麼牽扯到這個?
小說家果然是小說家,在下的「想像力」真的欠奉。

再講,明知自己打玩具6mm,老實講,像真 VS 性能呢個話題真係老掉牙。
兩邊都各有擁躉。再響呢個話題嘈真係浪費時間。

但係,偏偏你朋友的晦氣說話,就真係如你所講一樣。
引用:
原帖由 Dave 於 26-1-2024 13:39 發表
N年前試左MARUI 三軍得2 度定近乎0 度都一雞清匣,其實舊聞可以不再問,更加唔需要抵毀其他品牌,
講真0 度比你打到個彈道都會差左同無甘穩定,火力更加係跌到媽都唔認得。所有壓縮氣體槍性能下降。
呢個情況下一係 ...

作者: jacko    時間: 26-1-2024 20:32

引用:
原帖由 48191 於 26-1-2024 18:52 發表
笑死我。
自豪感?
怎麼牽扯到這個?
小說家果然是小說家,在下的「想像力」真的欠奉。

再講,明知自己打玩具6mm,老實講,像真 VS 性能呢個話題真係老掉牙。
兩邊都各有擁躉。再響呢個話題嘈真係浪費時間。
...
唉∼我都唔明,點解你0既留言總係充滿挑釁性,另外我又好奇問下,你認為其他人”酸”咩?點解有酸味?
作者: 七點六二    時間: 26-1-2024 20:49

引用:
原帖由 jacko 於 26-1-2024 11:52 發表

我有支槍幾度都可以開盡,勁過馬記………!
作者: 051039    時間: 26-1-2024 21:02

引用:
原帖由 jacko 於 26-1-2024 20:32 發表

唉∼我都唔明,點解你0既留言總係充滿挑釁性,另外我又好奇問下,你認為其他人”酸”咩?點解有酸味?
可能咁樣會有優越感
作者: jacko    時間: 26-1-2024 21:09

我個人覺得,本來呢個貼,4哥係無咁大反應,只係火鳳舞+Dave一句說話,即刻就衝出0黎執雞,我都唔知係咪前世撈亂骨頭⋯⋯⋯⋯我係衷心尊敬4哥wargame上0既知識,由其1911系列,但唔知點解總係0係討論上充滿攻擊性及喜歡咬住唔放,論壇上大家萍水相逢,討論交流唔使下下起晒鋼

作者: 48191    時間: 26-1-2024 21:37

1911,我都只係後輩,不敢僭越前輩功勞。
引用:
原帖由 jacko 於 26-1-2024 21:09 發表
我個人覺得,本來呢個貼,4哥係無咁大反應,只係火鳳舞+Dave一句說話,即刻就衝出0黎執雞,我都唔知係咪前世撈亂骨頭⋯⋯⋯⋯我係衷心尊敬4哥wargame上0既知識,由其1911系列,但唔知點解總係0係 ...

作者: 48191    時間: 26-1-2024 21:39

KWA?
引用:
原帖由 七點六二 於 26-1-2024 20:49 發表

我有支槍幾度都可以開盡,勁過馬記………!

作者: 七點六二    時間: 26-1-2024 22:01

引用:
原帖由 48191 於 26-1-2024 21:39 發表
KWA?
Yes………
作者: 48191    時間: 26-1-2024 22:31

只有KWA有這等本事,但就犧牲了重量。
引用:
原帖由 七點六二 於 26-1-2024 22:01 發表

Yes………

作者: 七點六二    時間: 27-1-2024 07:16

引用:
原帖由 48191 於 26-1-2024 22:31 發表
只有KWA有這等本事,但就犧牲了重量。
唔好再同人頂頸啦………! 勢不可去盡、話不可以說盡、凡事太盡,緣份勢必早盡………!

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0