標題: [VFC] VFC,AR系统 [打印本頁]

作者: 0050100    時間: 10-1-2024 11:31     標題: VFC,AR系统

我以為係自已手氣唔好,原來真係買槍送技術.又話有試打專員,真有的話可以叫佢收皮!我買果D產品v3 177e2 又dna-v2,個火控auto真係強差人意.亦想參考其他師兄setting.
https://youtu.be/ae4qcb__fcQ?si=3st2kWtCT4qfdrnh
作者: 怒人甲    時間: 10-1-2024 13:00

通常都係新買啲油有黏性,章著行得唔順,沫走再上油,飛機尾O wing 唔fit 位,同埋飛機咀粒減力鋁料要拆走佢

作者: 0050100    時間: 10-1-2024 13:14

引用:
原帖由 怒人甲 於 10-1-2024 13:00 發表
通常都係新買啲油有黏性,章著行得唔順,沫走再上油,飛機尾O wing 唔fit 位,同埋飛機咀粒減力鋁料要拆走佢
師兄意見高參考價值 ,根本唔須要浮動o-ring所以我都改回從前方案….
作者: 怒人甲    時間: 10-1-2024 13:19

引用:
原帖由 0050100 於 10-1-2024 13:14 發表

師兄意見高參考價值 ,根本唔須要浮動o-ring所以我都改回從前方案….
733第一水都係v3都幾好,係呢期啲V 3先會甘😵‍💫
作者: gainax    時間: 10-1-2024 13:19

V記D AR我買過MK18跟416夾個代就冇買過
佢個ROF係AK咁既feel好怪又慢,而家最新V3 XM177都冇變過,
https://www.youtube.com/watch?v=RKhjHeMOqoI

以我以前硏究過印象中似係火控個度問題,ROF怪 Blow back退後個下慢向前回膛快所致, 要解決應該有難度,
我唔知係佢火控造型搞到咁定hammer彈弓太硬問題

當時最尾我都放左玩返豬香港系統, 其實WA個火控除左切氣己經好好, V記D AR打Auto就算V3都唔會有WA豬P出改出黎咁爽,
但落場打單發V3系統都好夠玩了
https://www.youtube.com/watch?v=qB3k-2CadY8
https://www.youtube.com/watch?v=Y8BlBYNksv4
作者: 0050100    時間: 10-1-2024 13:43

引用:
原帖由 gainax 於 10-1-2024 13:19 發表
V記D AR我買過MK18跟416夾個代就冇買過
佢個ROF係AK咁既feel好怪又慢,而家最新V3 XM177都冇變過,
https://www.youtube.com/watch?v=RKhjHeMOqoI

以我以前硏究過印象中似係火控個度問題,ROF怪 Blow back退 ...
枝177係auto 司牙其1作怪,可試下拆走司牙撥連射就係爽好多,但唔代表唔裝sear就等同有司牙射程跟效能.
即連發司牙有干擾.
其實v2撞針組都唔係師兄經常吹的效能差,只係要多D時間去做fix.

作者: gainax    時間: 10-1-2024 13:51

引用:
原帖由 0050100 於 10-1-2024 13:43 發表

枝177係auto 司牙其1作怪,可試下拆走司牙撥連射就係爽好多,但唔代表唔裝sear就等同有司牙射程跟效能.
即連發司牙有干擾
我記得WA系統唔裝連發司牙都打到連發, 但會有問題

真鐵AR/416全自動都係快, 如果追求ROF射得爽都係轉玩馬記唔洗煩, 或者將V記系統改短行程,咁係最快捷大幅改快ROF,
但到時外觀支bolt lock唔像真睇你地接唔接受到
(GBB首要任務係打得爽,打唔爽但好睇既全行程AK你把中唔中意先? )
https://www.youtube.com/shorts/dMO7Ooz7cuU?feature=share
作者: 0050100    時間: 10-1-2024 14:08

引用:
原帖由 gainax 於 10-1-2024 13:51 發表

我記得WA系統唔裝連發司牙都打到連發, 但會有問題

真鐵AR/416全自動都係快, 如果追求ROF射得爽都係轉玩馬記唔洗煩, 或者將V記系統改短行程,咁係最快捷大幅改快ROF,
但到時外觀支bolt lock唔像真睇你地接唔接受 ...
V記Keep住在用的buffer源意係做提速及減低槍機反彈(我估)
不過個人就麻麻地這種彈彈下的blowback 感覺.

圖片附件: IMG_2930.jpeg (10-1-2024 14:08, 87.79 KB) / 該附件被下載次數 32

作者: ~~方~~    時間: 10-1-2024 16:20

講起v 記ar 系統, 大家記得睇實bolt stop 條pin, 我打打下game 噴走左
作者: ~~方~~    時間: 10-1-2024 16:22

引用:
原帖由 0050100 於 10-1-2024 14:08 發表

V記Keep住在用的buffer源意係做提速及減低槍機反彈(我估)
不過個人就麻麻地這種彈彈下的blowback 感覺.
e 舊野我諗v 記想製造多d blow back 感, 因為鋼撞鋁

不過真係好嘈, 所以我換番膠底果種
作者: 0050100    時間: 10-1-2024 18:16

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 10-1-2024 16:22 發表

e 舊野我諗v 記想製造多d blow back 感, 因為鋼撞鋁

不過真係好嘈, 所以我換番膠底果種
係呀!我以為D N A出果隻黑Buffer做輕身,玩硬撞,點知原來入面都係有野朗朗下.
不過都冇所謂,反正可自己想拆就拆.

圖片附件: IMG_2935.jpeg (10-1-2024 18:16, 58.57 KB) / 該附件被下載次數 32

作者: 0050100    時間: 10-1-2024 18:44

引用:
原帖由 怒人甲 於 10-1-2024 13:19 發表

733第一水都係v3都幾好,係呢期啲V 3先會甘😵‍💫
冇買733,不過唔知係咪同用c320隻料,好林.基本上都打到上下身鬆曬,
匣井又搖匣,要用土法攝一下做番密氣.

圖片附件: IMG_2944.jpeg (10-1-2024 18:44, 153.21 KB) / 該附件被下載次數 32

圖片附件: IMG_2940.jpeg (10-1-2024 18:44, 200.91 KB) / 該附件被下載次數 31

圖片附件: IMG_2941.jpeg (10-1-2024 18:44, 127.97 KB) / 該附件被下載次數 34

作者: ~~方~~    時間: 10-1-2024 18:56

引用:
原帖由 0050100 於 10-1-2024 18:16 發表

係呀!我以為D N A出果隻黑Buffer做輕身,玩硬撞,點知原來入面都係有野朗朗下.
不過都冇所謂,反正可自己想拆就拆.
如果齋玩單發, 可以用輕buffer 都得

連發既最好用番有鋼芯既buffer, 以前玩wa system 果陣, 試過打連發幾飛就腳軟, 搵到好耐先發現係bolt bounce 令到支槍咁樣, 換左有鋼芯係入面朗朗下既buffer 就冇事
作者: 0050100    時間: 10-1-2024 19:37     標題: 回覆 13# 的帖子

E家我多數會set到出氣膠跟飛機好貼,基本上都少左bolt bounce呢個問题.
作者: jn_jona    時間: 10-1-2024 19:38

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 10-1-2024 18:56 發表

如果齋玩單發, 可以用輕buffer 都得

連發既最好用番有鋼芯既buffer, 以前玩wa system 果陣, 試過打連發幾飛就腳軟, 搵到好耐先發現係bolt bounce 令到支槍咁樣, 換左有鋼芯係入面朗朗下既buffer 就冇事
Vfc換ghk buffer就好ok了 彈弓用返老原都得
但v3 733 buffer tube內行程係短左少少
可能係個尾厚左for比粒鋼去撞

V2 ar可以直裝ghk buffer又夠位lock bolt
作者: ~~方~~    時間: 10-1-2024 23:18

引用:
原帖由 jn_jona 於 10-1-2024 19:38 發表

Vfc換ghk buffer就好ok了 彈弓用返老原都得
但v3 733 buffer tube內行程係短左少少
可能係個尾厚左for比粒鋼去撞

V2 ar可以直裝ghk buffer又夠位lock bolt
我而家用緊粒國產, 係跟尾通一齊既, 遲下打壞應該都會試ghk

ghk 好似有粒係鋼既buffer, 唔知打落係點

作者: ~~方~~    時間: 10-1-2024 23:23

vfc 飛機如果有npas 既要留意下, 打打下飛鏢粒機米會自己鬆

有次set左1,7j 去打game, 上午都好地地, 到下午打打下就開始得飛10m 左右粒彈就跌, check 左hopup 又冇走位先發現係粒npas 問題

而家費是煩set 好力就搵aa 膠痂實粒機米算
作者: 0050100    時間: 10-1-2024 23:46

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 10-1-2024 23:23 發表
vfc 飛機如果有npas 既要留意下, 打打下飛鏢粒機米會自己鬆

有次set左1,7j 去打game, 上午都好地地, 到下午打打下就開始得飛10m 左右粒彈就跌, check 左hopup 又冇走位先發現係粒npas 問題

而家費是煩se ...
我直頭係還原基本步

圖片附件: IMG_2947.jpeg (10-1-2024 23:46, 168.2 KB) / 該附件被下載次數 25

作者: jn_jona    時間: 11-1-2024 00:31

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 10-1-2024 23:23 發表

而家費是煩se ...
我仲未黐
但打算咁做
Npas一向係咁 當年ra年代都係咁
作者: jn_jona    時間: 11-1-2024 00:32

引用:
原帖由 0050100 於 10-1-2024 23:46 發表

我直頭係還原基本步
呢粒係bow master果d?
作者: jn_jona    時間: 11-1-2024 00:33

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 10-1-2024 23:18 發表

我而家用緊粒國產, 係跟尾通一齊既, 遲下打壞應該都會試ghk

ghk 好似有粒係鋼既buffer, 唔知打落係點
我用鋼bolt 咁用輕buffer都ok 原裝彈弓都夠硬
反而zinc bolt,輕buffer, 輕彈弓連發就唔係好順咁
作者: 0050100    時間: 11-1-2024 00:37     標題: 回覆 20# 的帖子

Yes, bow master.
作者: jn_jona    時間: 11-1-2024 01:25

v記ar連發的確rof唔快 用原裝重buffer會快少少 但就好快腳軟
依家我個setting係鋼bolt, ghk 38g buufer,原裝v3彈弓 估750-800左右 手頭冇機check
另一枝416 zinc bolt, ghk 38g buffer,原裝v3彈弓 rof都係差唔多
真鐵ar都幾快下 可以上到950
未諗到點可以再快d

反而vfc mcx rattler又幾快下 但feel到彈弓係硬d 難拉d
同埋vfc匣重點係叉7秒好啦 叉爆好唔順
作者: 0050100    時間: 11-1-2024 08:46

引用:
原帖由 jn_jona 於 11-1-2024 01:25 發表
v記ar連發的確rof唔快 用原裝重buffer會快少少 但就好快腳軟
依家我個setting係鋼bolt, ghk 38g buufer,原裝v3彈弓 估750-800左右 手頭冇機check
另一枝416 zinc bolt, ghk 38g buffer,原裝v3彈弓 rof都係差唔多
...
師兄可以試下在auto司牙度落點功夫,先看睇清楚連射火控操作是否真有效,再執司牙扣hammer會否過刮.
減少過刮,打磨滑顺應該可以提速.
如心算軍匣入氣我會數4秒,翻叉3秒. 短匣3秒都夠一匣彈.
作者: gainax    時間: 11-1-2024 09:43

引用:
原帖由 jn_jona 於 11-1-2024 01:25 發表
...
V記D AR仲係WA個D飛機細氣缸容量 , 硬彈弓hammer設計阻力大易軟腳, 老實講佢只有將行程縮短先最有效解決ROF慢問題,
因為像真撃鎚造型大隻,支bolt退得越後壓低撃鎚造成阻力越大就好易軟腳了,

你地只要較到支bolt行程啱啱觸發到火控功能正常運作(再比多少少支bolt退後空間比bolt lock上升)
其餘bolt行程空間尾通塞膠墊填滿, 再cut短原裝回膛彈弓減弱回膛力量, 最好磨合埋支bolt同改埋buffer
完成就會發現支野ROF明顯快左扣雞反應又順左,成個blow back體驗天同地分別

缺點咪半行程Bolt lock外觀唔像真, 而家V記AR系統同以前WA冇太多改變, 除左款多特別款平夾唔貴內部像真, 其他方面都冇乜吸引力了, 平系列落場粗玩or收藏屋企把玩都係個唔錯選擇, 肯比錢整支好打又靚又爽都係要砌馬記冇走雞了,
如果買返黎唔執一輪我估好多人都唔中意佢軟腳feel , 所以先咁平一支oldschool...
作者: stevechau    時間: 11-1-2024 09:57

引用:

而家費是煩se ...
都唔只係V記問題, 基本上所有NPAS都係咁, 只係出現時間既問題~
而且又唔係易較, 我記得當年係屋企想較1.3, 1.0上1.2就好易呀, 1.2上1.3搞左半個鐘都扭唔岩位, NPAS對我黎講真係低能又煩爆既設計黎
所以呢樣野對我黎講能夠唔用就唔用, 我反而想V記好似G記AR咁, 原裝出返定力飛標飛機SET就算

作者: gainax    時間: 11-1-2024 10:29

ROF快慢/BLOW back反應爽唔爽快係直接關於支bolt退後個下阻力有幾大,同行程長短決定
我自己D WA AR系統改到垂直支槍火帽掂地下,用條象根拉T骨模疑blow back運作,拉T骨bolt拉起可以壓低hammer但支槍火帽仍然掂住地下,就明個下阻力幾細  ,
有好多GBB AR原裝阻力大到象根吊起成把槍象根拉T骨都壓唔低hammer
可想言之你想佢氣化好ROF爽快都幾難

其實你地只要放鎚用手指推後支bolt(飛機不退後)模疑blow back運作感受支bolt壓低hammer個阻力幾大就明
我敢講你有試過G香港同V記分別你地就明點解同樣類近WA系統,G香港個阻細咁多,所以氣化/ROF爽快度明顯好

就算同一mws系統但用唔同牌子零件砌,個阻力大既一樣軟腳氣化差左
V記AR本身仲係WA細氣缸飛機加硬hammer彈弓設計,最快捷都只有靠行短行程增快ROF爽快度,
冇計要像真就會限左發展空間唯有自己平衡耶捨
作者: gainax    時間: 11-1-2024 10:41

引用:
原帖由 stevechau 於 11-1-2024 09:57 發表

都唔只係V記問題, 基本上所有NPAS都係咁, 只係出現時間既問題~
而且又唔係易較, 我記得當年係屋企想較1.3, 1.0上1.2就好易呀, 1.2上1.3搞左半個鐘都扭唔岩位, NPAS對我黎講真係低能又煩爆既設計黎
所以呢樣野 ...
點都係固定飛標杯既飛機先最穩陣, 最多咪配多支bolt/飛機,再唔係配多幾粒飛標杯係唔同氣温換上去
較力飛機個D穩陣度冇咁好, 落場個個較力飛機已經好易忽然鬼火,真心冇意都好真係有爭抝到時棧大家都冇癮
作者: jn_jona    時間: 11-1-2024 11:02

引用:
原帖由 gainax 於 11-1-2024 10:29 發表
ROF快慢/BLOW back反應爽唔爽快係直接關於支bolt退後個下阻力有幾大,同行程長短決定
我自己D WA AR系統改到垂直支槍火帽掂地下,用條象根拉T骨模疑blow back運作,拉T骨bolt拉起可以壓低hammer但支槍火帽仍然掂住地下 ...
G真係唔夠膽玩了
網絡傳聞有水g既m4上身組牙都開斜左
枝外管係歪既

食過Ak v3 我當住真先
作者: ~~方~~    時間: 11-1-2024 11:05

引用:
原帖由 0050100 於 10-1-2024 23:46 發表

我直頭係還原基本步
我遲d 都會, 飛鏢入面粒機米仲撞到個鋁底板凹左,

vfc d 新設計往往係俾人一種方便左既感覺, 但實際上又係一種倒退
作者: ~~方~~    時間: 11-1-2024 11:08

引用:
原帖由 jn_jona 於 11-1-2024 00:31 發表

我仲未黐
但打算咁做
Npas一向係咁 當年ra年代都係咁
真係好彩我果支係向細力果邊, 如果向大力果邊就好難想像啦
作者: jn_jona    時間: 11-1-2024 11:12

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 11-1-2024 11:05 發表

vfc d 新設計往往係俾人一種方便左既感覺, 但實際上又係一種倒退
好奇怪 佢係一水水有npas
鍛版有 cag 416 v2都有之後我再買vfc 733又冇
想單買冇npas飛機又冇
作者: ~~方~~    時間: 11-1-2024 11:14

引用:
原帖由 stevechau 於 11-1-2024 09:57 發表

所以呢樣野 ...
真係唔易較, 好多因素都會影響到個出力, 所以我都果斷aa 膠封印佢算
作者: ~~方~~    時間: 11-1-2024 11:17

引用:
原帖由 gainax 於 11-1-2024 10:41 發表

點都係固定飛標杯既飛機先最穩陣, 最多咪配多支bolt/飛機,再唔係配多幾粒飛標杯係唔同氣温換上去
較力飛機個D穩陣度冇咁好, 落場個個較力飛機已經好易忽然鬼火,真心冇意都好真係有爭抝到時棧大家都冇 ...
vfc 原裝個npas 仲可以超過JJ, 佢向大力果邊鬆真係唔講得笑
作者: ~~方~~    時間: 11-1-2024 11:28

引用:
原帖由 jn_jona 於 11-1-2024 11:12 發表

好奇怪 佢係一水水有npas
鍛版有 cag 416 v2都有之後我再買vfc 733又冇
想單買冇npas飛機又冇
可能因為crusader 堆鋼bolt 本身已經裝左有npas 果隻飛機
作者: 0050100    時間: 11-1-2024 14:26

食字del

作者: 0050100    時間: 11-1-2024 14:27

引用:
原帖由 gainax 於 11-1-2024 09:43 發表

V記D AR仲係WA個D飛機細氣缸容量 , 硬彈弓hammer設計阻力大易軟腳, 老實講佢只有將行程縮短先最有效解決ROF慢問題,
因為像真撃鎚造型大隻,支bolt退得越後壓低撃鎚造成阻力越大就好易軟腳了,
...
V記其實條hammer已經唔係算硬跳脫左已前的wa,冬天屈軟D,夏天做硬D D!
師兄講的半行程唔係好明,成枝bolt都行到尾較到5mm左右再回返轉頭,lock bolt,咁都叫半行程,唔通要枝
薄底尾通行到底先叫全行程??
作者: jn_jona    時間: 11-1-2024 21:28

https://youtube.com/shorts/hcVN_PlBLgE?si=zHjnPd87jLqFERak

剛剛係屋企試左試full auto dry fire就咁樣囉
Setting: forged m4 ris ii底,改v2/v3 hammer, 原裝crusader鋼bolt, ghk 38g buffer, v3 vfc buffer彈弓, 灰v3匣

仲同marui mws果隻rof有距離

作者: 火鳳舞    時間: 11-1-2024 21:35

引用:
原帖由 jn_jona 於 11-1-2024 21:28 發表
https://youtube.com/shorts/hcVN_PlBLgE?si=zHjnPd87jLqFERak

剛剛係屋企試左試full auto dry fire就咁樣囉
Setting: forged m4 ris ii底,改v2/v3 hammer, 原裝crusader鋼bolt, ghk 38g buffer, v3 vfc buffer ...
以經算快,我DV記M系又係全部用晒鋼Bolt,我鐘意大啖氣谷佢,所以擊槌彈弓我全部用鉗屈硬晒,出黎既射速同您相約!
作者: jn_jona    時間: 11-1-2024 21:42

引用:
原帖由 火鳳舞 於 11-1-2024 21:35 發表

以經算快,我DV記M系又係全部用晒鋼Bolt,我鐘意大啖氣谷佢,所以擊槌彈弓我全部用鉗屈硬晒,出黎既射速同您相約!
因為真m4真係好快下 想再提高d  試過zinc bolt都差不多
呢個setting上22年12月中 10度下夜game都完全無問題既
反而vfc g36 v2 rof就好似再快d 但隻匣回溫好差
作者: 火鳳舞    時間: 11-1-2024 21:53

引用:
原帖由 jn_jona 於 11-1-2024 21:42 發表

因為真m4真係好快下 想再提高d  試過zinc bolt都差不多
呢個setting上22年12月中 10度下夜game都完全無問題既
反而vfc g36 v2 rof就好似再快d 但隻匣回溫好差
再快D就要用鋁Bolt,但市面無,再加硬D回膛彈弓會更加快,我試過!當然會更食氣小小,如您唔介意既話,但一樣清到匣Lock到Bolt的,真鐵用火藥推當然快喇!無得比的,G36隻匣包咗層膠影响吸熱阻氣化係先天問題黎,無計!
作者: 里安    時間: 11-1-2024 21:55

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 11-1-2024 11:05 發表

D料同設計承受唔到佢d故意大blowback, 不過暫時買過支v3 Olympic arms短ar同楓葉聯乘鋁bolt短槍都無咩大問題,穩陣

個人意見其實台仔槍一向都多多少少甩甩漏漏,自己喜好、財力同能力接受到邊樣咪玩邊樣,其實有d人下下hard sell某d牌都真係幾煩
作者: jn_jona    時間: 11-1-2024 22:10

引用:
原帖由 里安 於 11-1-2024 21:55 發表

D料同設計承受唔到佢d故意大blowback, 不過暫時買過支v3 Olympic arms短ar同楓葉聯乘鋁bolt短槍都無咩大問題,穩陣

個人意見其實台仔槍一向都多多少少甩甩漏漏,自己喜好、財力同能力接受到邊樣咪玩邊樣,其實有 ...
Marui唔係唔好
係個人接受唔到射擊感好弱 所以先自找麻煩

同埋有樣野係唔關系統事 好似glock hi cap咁
你想砌一個款 就要夾好多牌子parts 砌埋係唔順既 塵世間最慘既事就係咁
咁岩v算係食正軍版既樣岩我口味
作者: 0050100    時間: 12-1-2024 00:00

引用:
原帖由 jn_jona 於 11-1-2024 22:10 發表

Marui唔係唔好

你想砌一個款 就要夾好多牌子parts 砌埋係唔順既 塵世間最慘既事就係咁
咁岩v算係食正軍版既樣岩我口 ...
鋼bolt唔係問題,試下拆auto司牙睇下個極速,如都係唔满意就可能係其它setting,如hammer弹弓太硬、尾通排气不足…..
要追到marui係有D難度,佢有彈弓buffer. 但係可以做到唔會差太遠.
作者: jn_jona    時間: 12-1-2024 00:14

引用:
原帖由 0050100 於 12-1-2024 00:00 發表

鋼bolt唔係問題,試下拆auto司牙睇下個極速,如都係唔满意就可能係其它setting,如hammer弹弓太硬、尾通排气不足…..
要追到marui係有D難度,佢有彈弓buffer. 但係可以做到唔會差太遠.
得閒拆黎試下先
反正打game多數單發 連發只係試下佢順唔順姐
作者: stevechau    時間: 12-1-2024 09:01

引用:
原帖由 gainax 於 11-1-2024 10:41 發表

較力飛機個D穩陣度冇咁好, 落場個個較力飛機已經好易忽然鬼火,真心冇意都好真係有爭抝到時棧大家都冇 ...
唉, 唔搞多隻飛機, 我都係寧願搵細火力飛標裝, 之後細力遊走室內外場算數
作者: gainax    時間: 12-1-2024 10:30

引用:
原帖由 stevechau 於 12-1-2024 09:01 發表

唉, 唔搞多隻飛機, 我都係寧願搵細火力飛標裝, 之後細力遊走室內外場算數
最慳錢買多幾粒唔同力飛標杯就得,其實玩V記定g香港ar系列同以前玩wa系統冇幾多分別,
如果你哋有一堆wa真數upper連前節加bolt都改到去V記到用,落場都係改短少少行程扣雞同rof都有顯著提升
V記dar唔係唔可以穩定好打,但你一定要捨棄像真心理去改佢
作者: gainax    時間: 12-1-2024 10:35

引用:
原帖由 0050100 於 11-1-2024 14:27 發表

V記其實條hammer已經唔係算硬跳脫左已前的wa,冬天屈軟D,夏天做硬D D!
師兄講的半行程唔係好明,成枝bolt都行到尾較到5mm左右再回返轉頭,lock bolt,咁都叫半行程,唔通要枝
薄底尾通行到底先叫全行程??
改到大蛇個種短行程真係會爽好多,落場槍其實冇所謂最更要爽打同穩定
原裝V記ar行程真係太長,佢仲得隻細飛機推仲要加重buffer,20度以下你想佢仲爽爽都有難度了
作者: gainax    時間: 12-1-2024 10:49

引用:
原帖由 jn_jona 於 11-1-2024 21:28 發表

Setting: forged m4 ris ii底,改v2/v3 hammer, 原裝crusader鋼bolt, ghk 38g buffer, v3 vfc buffer ...
馬記mws夏天rof 20,V記m733 15,
到冬天V記系統rof跌幅大你當佢得10左右就明顯感到軟腳feel
冇馬記新設計系統有超強氣化力,又冇g香港軟hammer彈弓卜得開嘩佬呢d低阻力設計
V記佢系統真係只可以同大蛇一樣減短行程增強氣化同rof, 冇比較冇傷害
你叫我而家買支改佢落場一定改短d行程先追到前面2隻一部分差距,唔捨得全行程bolt你改鋁bolt又冇feel
改豬香港甲重新投資不如直接轉會玩豬香港,咁玩得豬香港不如直接玩馬記
所以想改到射爽爽唔想轉會係得呢幾條路行
作者: 里安    時間: 12-1-2024 11:23

引用:
原帖由 jn_jona 於 11-1-2024 22:10 發表

Marui唔係唔好

咁岩v算係食正軍版既樣岩我口 ...
同感,個感覺馬記唔過癮,打唔打到人/靶到最後都要射手本身能力,唔覺V記差到打唔中人,最少落場咁耐未見過馬記用家唔洗死

玩原裝好地地,反而見過好多砌到萬X幾蚊支馬記系統打一場整一場

同廠買件砌都可能唔夾數,唔同廠仲難夾,唔洗大執都好彩

作者: gainax    時間: 12-1-2024 11:25

引用:
原帖由 火鳳舞 於 11-1-2024 21:35 發表

屈硬hammer彈弓=用更多氣硬谷blow back,夏天gas力量穩定仲頂到,20度以下少少凍唔會有好結果了

同以前wa系統一樣,只有改低阻力先真係治本解決冬天都可以爽爽問題,馬記都係低阻力氣化先咁勁

其實V記而家欠缺同G香港一樣用好軟hammer彈弓就穩定打開嘩佬設計既匣,G香港系統點解氣化比V記明顯好
8成都係因為有隻用好軟hammer彈弓就穩定打開嘩佬設計既夾,所以個系統低阻力慳氣,

原理:blowback壓低hammer阻力會抵消你大量blowback度力,同一啖氣要黎blowback阻力越大越食氣後坐力越少rof越慢
只要減低阻力自然慳左氣氣化變好又會提升rof,V記靠谷大啖氣增加blowback爽度只要溫度低dgas力不從心就現型了

減短行程會更爽原理咪就係支bolt退得越後阻力越大動作越慢, 支bolt差唔多去到bolt lock位置時個段行程阻力最大動作最慢
你減左最尾段行程就係佢blowback變慢前己經回彈向前,咁就唔會再咁易出現明顯rof變慢軟腳feel
等於2個人分別一個來回跑一百米一個來回跑60米~70米,你哋覺得邊個最快完成全自動清一夾又唔腳軟?
你哋肯放棄全行程bolt lock像真個樣,咁只要改短一d行程較到可以穩陣後定,射擊feel會明顯爽左了
唔改短d行程以V記系統設計,只有改夾了,台灣有出低阻力嘩佬hammer彈弓同抗寒飛標,應該有幫助下可以試試
作者: gainax    時間: 12-1-2024 11:58

引用:
原帖由 里安 於 12-1-2024 11:23 發表

同感,個感覺馬記唔過癮,打唔打到人/靶到最後都要射手本身能力,唔覺V記差到咁,最少落場咁耐未見過馬記用家唔洗死

玩原裝好地地,反而見過好多砌到萬X幾蚊支馬記系統打一場整一場

同廠買件砌都可能唔夾數, ...
其實我咩系統都差唔多買哂玩過,你哋唔中意馬記系統射擊個feel其實都係因為佢操作怪怪
拉煲中間卡住怪怪 然後扣雞感覺冇左咬住司牙個個真鐵feel,
前者買mwc煲可解決,佢煲低有粒的可以活動收起唔會卡煲,扣雞feel就冇計本身佢就係唔像真波箱嘛
但真鐵扣雞都係重雞,玩具雞我覺得分別唔係咁大了,內部像真度係馬記死症,我估繼續堅持玩V記都係因為呢樣佔最多掛?
只係V記個射擊體驗真係唔太好先冇再玩落去,我以前都係執著內部像真,wa系統井記都改左V記像真連發司牙
又改像真造型網球拍同買V記個款像真hammer裝去,連槍身造型改造應該冇人比我再執著像真了
但玩落井記點改都好冬天一樣會打唔爽,係接觸左mws先令我完全改觀,之後就放棄wa系統全面搞mws
冬天軟腳,Rof慢,bolt lock掣永遠唔敢禁,後定唔穩陣,為增加密氣冇得快速跌夾,
我覺得以前系統既gbb有呢d體驗好似就住玩咁唔夠爽,馬記一出解決所有以前系統做唔好既事好安心爽玩,
我先真係決心轉會,其實只係心態問題第一次拒絕唔習慣,玩耐左你哋會發現手上已經砌左幾支馬記
作者: 0050100    時間: 12-1-2024 13:00

引用:
原帖由 gainax 於 12-1-2024 10:35 發表

改到大蛇個種短行程真係會爽好多,落場槍其實冇所謂最更要爽打同穩定
原裝V記ar行程真係太長,佢仲得隻細飛機推仲要加重buffer,20度以下你想佢仲爽爽都有難度了
你覺得遮,你眼中都過晒底玩唔像真求打得出的馬記(重有ebb選擇添).其實以師兄的人材買把二手V記新代撚下,又冇必要再懷緬過去的黑日子,執唔掂放翻出去冇蝕格.
作者: 火鳳舞    時間: 12-1-2024 18:14

WE都出全新系統了!

WE-system new version

M4A1/CQB/RIS
M16A1/M16A3
8888/8888c
R5/R5C
T91
(Other styles will be updated gradually)

*New enforced trigger group and bolt set
*The rear locking parts are made of steel to
strengthen and stabilize the bolt-locking system
and improve durability.
*Precision design, steel firing pin, reinforced
hammer and trigger, reducing abnormal single-
fire action.
*The piston block changed to metel to improve
overturn durability.
*The internal design of the upper and lower gun
receiver are different from the old model, and
cannot be directly upgraded to the new trigger
group.
*Old M4 gas and CO2 magazines cannot be
used on the new system.
*New version of M4 gas, CO2 magazine, are
comparable with the old version
WE系統新版本

M16A1/M16A3
8888/8888c
R5/R5C
T91
(其他款式會逐步更新)

*新的強制扳機群和螺栓組
*後方鎖定部件由鋼製成,
強化穩定螺栓鎖定系統,提高耐用性。
*精密設計,鋼擊針,強化錘子和扳機,
減少異常的單火作用。
*活塞塊改成metel以提高翻覆耐用性。
*上下槍機內部設計與舊款不同,
無法直接升級至新款扳機群。
*舊的M4氣體和二氧化碳彈匣無法在新系統上
使用。
*新版M4氣體,二氧化碳彈匣,與舊版相比
作者: 0050100    時間: 12-1-2024 20:35

引用:
原帖由 火鳳舞 於 12-1-2024 18:14 發表
WE都出全新系統了!

M16A1/M16A3
8888/8888c
R5/R5C
T91
(Other styles will be updated gradually)

*New enforced trigger group and bolt set
*The rear ...
太遲了吧!我都曾經係we 粉皮.

圖片附件: IMG_2983.jpeg (12-1-2024 20:35, 528.09 KB) / 該附件被下載次數 26

作者: jn_jona    時間: 12-1-2024 21:30

引用:

同感,個感覺馬記唔過癮,打唔打到人/靶到最後都要射手本身能力,唔覺V記差到打唔中人,最少落場咁耐未見過馬記用家唔洗死

同廠買件砌都可能唔 ...
有d半成槍kit
借過黎玩真係完全無feel 記得係sai Gry 但唔記得邊間廠出既
係射得出冇問題 但唔爽 個射擊感好奇怪
作者: jn_jona    時間: 12-1-2024 21:32

引用:
原帖由 0050100 於 12-1-2024 20:35 發表

太遲了吧!我都曾經係we 粉皮.
咁多年之後都好似改少少咁
依家玩we不如mws
作者: ~~方~~    時間: 12-1-2024 22:22

引用:
原帖由 jn_jona 於 12-1-2024 21:32 發表

咁多年之後都好似改少少咁
依家玩we不如mws
we 而家賣點冇哂啦

仲諗住佢再搞既會係"孖條" 路線
作者: 0050100    時間: 12-1-2024 22:49

we,我都幾幫襯.∼M4,m16,177,大细scar,sa80,m14.枝枝都砌到我有我的春夏秋冬精神爽利(bolt stop除外)!新改版唔歡迎舊有的upgrade,都好難再向望WE!

作者: 0050100    時間: 13-1-2024 23:51

引用:
原帖由 gainax 於 12-1-2024 10:35 發表

分享下我的這個冬天VFC v3糸统setting,
鋼bolt,尼龍buffer,buffer彈弓約4.5磅拖起,hammer下壓水及樽約1.1kg,連射打起800左右rof.
自己算满意了!
啱啱今日二手區有單1500蚊有v3跟我同款,撚撚佢啦G∼撚唔掂pm我,我幫你

圖片附件: IMG_3005.jpeg (13-1-2024 23:51, 221.82 KB) / 該附件被下載次數 23

圖片附件: IMG_3006.jpeg (13-1-2024 23:51, 224.92 KB) / 該附件被下載次數 24

圖片附件: IMG_3007.jpeg (13-1-2024 23:51, 172.43 KB) / 該附件被下載次數 23

圖片附件: IMG_3008.jpeg (13-1-2024 23:51, 161.98 KB) / 該附件被下載次數 21

作者: gainax    時間: 14-1-2024 01:14

引用:
原帖由 火鳳舞 於 12-1-2024 18:14 發表
WE都出全新系統了!

M16A1/M16A3
8888/8888c
R5/R5C
T91

*The rear ...
老實講而家有左mws實用性上拋離其他系統太多,雪地環境都仲可以落場點夠玩?
唔更新系統追返接近一d只會同wa一樣淘汰市面市場了
作者: gainax    時間: 14-1-2024 01:31

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 12-1-2024 22:22 發表

we 而家賣點冇哂啦

仲諗住佢再搞既會係"孖條" 路線
我們最大優點係槍款多,p90,m14,l85 湯母根等等冷門系列得佢先會出
你哋睇下冷門famas幾銀就知我們冷門算係街坊價,佢仲會更新系統算好事,畢竟每個系統都有忠實支持者
情有獨鍾喜愛佢系統就如ksz 同jk都真係有一班玩家開心玩樂中,
其實有一班已玩開馬記唔係成日吹捧馬記其他系統唔好玩
你哋望下連最新俄老槍三V都搞到要比班鬼佬tube公開處理就明永遠只有馬記最好玩、最安心、最省心
而家日圓平我早排500先買到一隻ak夾而家320平到笑
冇得揀冇得講,有得揀唔玩馬記永遠重複以前既問題靠自己解決我自己都怕怕
作者: jn_jona    時間: 14-1-2024 01:51

引用:
原帖由 0050100 於 12-1-2024 22:49 發表
we,我都幾幫襯.∼M4,m16,177,大细scar,sa80,m14.枝枝都砌到我有我的春夏秋冬精神爽利(bolt stop除外)!新改版唔歡迎舊有的upgrade,都好難再向望WE!
we m4 我都打左好多年
we既長火系統我差不多擁有過晒
依家得返m4同m14 ebr

我自己都想vfc出真數托m14 gbb
作者: jn_jona    時間: 14-1-2024 01:52

引用:
原帖由 0050100 於 13-1-2024 23:51 發表

鋼bolt,尼龍buffer,buffer彈弓約4.5磅拖起,hammer下壓水及樽約1.1kg,連射打起800左右rof.
自己算满意了!
啱啱今日二手區有單1500蚊有v3跟我 ...
buffer係marui 原裝果粒?
作者: gainax    時間: 14-1-2024 02:02

引用:
原帖由 0050100 於 13-1-2024 23:51 發表

自己算满意了!
Wa系統唔止氣化有問題要自己搞,穩定性、耐用度都存在問題要你續樣解決
淨係槍機反彈,後定唔可靠,又唔可以快速跌夾要靠彈夾井固定好密氣先有穩定表現
冇錯要解決呢啲問題總有方法,但我哂大量心機時間精神改到掂哂開始爽,原來都追唔到一支原裝mws個陣
我先決心轉會,唔識改既人我諗而家大把選擇唔想去整了

其實只要改g香港甲低阻力已經有大改善,但我哋班玩具既玩家係享受反復整槍定享受原本個產品帶比你樂趣?
我反思好耐先知自己一直走錯方向,識整但真係整到怕以往每支野買返黎先打散再慢執先爽爽既風氣,
今時今日應該冇人再中意掛? 其實時間心機都係金錢,我用幾日放假時間可能仲要落場試彈度又要自己買套架餐整槍
個度計返唔會平過買mws砌,所以先決定全面轉會安心玩、開心玩、爽爽玩真係唔好?
作者: gainax    時間: 14-1-2024 07:01

其實都係個人觀點只當參考,我明白玩耐左一個系統熟手又有感情手上仲有一堆係度完全轉會有因難
我手上仲有2支改好哂Wa系統保留,鍛身壓字cerakote,改哂超低阻力/加大氣缸飛機/G香港新設計bolt lock/火控/甲/減短行程/彈夾井fit盡位,哂左唔知幾多心機時間反復整出嚟,完全穩定效果係好但再咁整一支真係投降,留返係手收藏間中玩下減少零零損耗,一陣打到蝕bolt lock、打鬆左上下身唔密氣,玩鬆左彈夾井迫唔實飛機比佢提早彈後,又會折扣爽度即係又要返整
本身一個穩定性平平系統始終元祖設計點改都有上限,就要更多時間維護保持效率,冇錯2手好多可以賣好平識整係爽性格比高,但味代表永遠跳唔出舊系統到?
我最後都決心轉會,得到就有而家唔再需要成日維護修槍,馬記系統blot lock禁極好似唔識蝕咁變態,
彈夾井輕既支槍性能一樣咁變態
馬記原裝買返原裝內件直頭O修整免煩,體驗左咁美好系統先真係冇留戀以為玩個d

其實砌支馬記都唔係好貴,oldschool先4千幾個cnc身又靚又實淨,前節尾托又用得返wav記等於o開資
砌貴槍型砌V記一樣貴,佢平系列得亞鉛火控遲早一樣又要比銀升級,馬記副廠件價錢已下跌唔少需然都要執下先有好表現
但比以前樣樣要執而家只係執小量地方,都係安樂左好多
而家日圓平唔玩馬記遲下信唔信升返你賣出去可能唔蝕甚至賺真係冇咩唔好
作者: 0050100    時間: 14-1-2024 08:38

引用:
原帖由 gainax 於 14-1-2024 07:01 發表
其實都係個人觀點只當參考,我明白玩耐左一個系統熟手又有感情手上仲有一堆係度完全轉會有因難
我手上仲有2支改好哂Wa系統保留,鍛身壓字cerakote,改哂超低阻力/加大氣缸飛機/G香港新設計bolt lock/火控/甲/減短行 ...
好心啦,都唔想同你再爭論.成個老屎忽心態!世界容大,人地講麥當勞就走去講marui,人地想圍下講kfc你又長文壓陣sale marui,你知唔知咩叫屎坑烏蠅. 睇標題啦!

圖片附件: IMG_3011.jpeg (14-1-2024 08:38, 5.74 KB) / 該附件被下載次數 26

作者: 里安    時間: 14-1-2024 09:01

引用:
原帖由 0050100 於 14-1-2024 08:38 發表

好心啦,都唔想同你再爭論.成個老屎忽心態!世界容大,人地講麥當勞就走去講marui,人地想圍下講kfc你又長文壓陣sale marui,你知唔知咩叫屎坑烏蠅. 睇標題啦!
其實真係唔難理解
點解有D鏡粉姜糖咁乞人憎
有D
有D咋
作者: 0050100    時間: 14-1-2024 09:05     標題: 回覆 64# 的帖子

賽鋼,搵師傅幫忙的^^
作者: 里安    時間: 14-1-2024 09:05

引用:

自己算满意了!
你果日打對家有無marui 有既話你同你支槍有無腳軟
作者: 0050100    時間: 14-1-2024 09:22

引用:
原帖由 里安 於 14-1-2024 09:05 發表

你果日打對家有無marui 有既話你同你支槍有無腳軟
最近果次焦點去追殺249,迫佢換匣換氣,睇去點走程序而壞野離埸
作者: gainax    時間: 14-1-2024 22:57

引用:
原帖由 0050100 於 14-1-2024 08:38 發表

其實都係比個建議大家,眼見仲研究點執到把槍點穩定點爽又走返以前初期玩氣動長槍咁
換個角度跳出去就解決哂唔係更加玩得開心? 遲下又可能改版,本身系統執著像真但而家新設計越來越唔真
連M4夾都唔像真唔知想走邊個市場發展
可能真係中意個系統先繼續支持,我都係分享下使用心得自己都買過,一堆人買左V2二手區大量放售,出V2前又係V1重複咁樣一直落去
心同感受先提議轉會不喜勿x

作者: jacko    時間: 15-1-2024 00:05

引用:
原帖由 gainax 於 14-1-2024 22:57 發表

其實都係比個建議大家,眼見仲研究點執到把槍點穩定點爽又走返以前初期玩氣動長槍咁
換個角度跳出去就解決哂唔係更加玩得開心? 遲下又可能改版,本身系統執著像真但而家新設計越來越唔真
連M4夾都唔像真唔知 ...
人地討論緊VFC, 轉咩會啫
作者: ethanwch    時間: 15-1-2024 02:45

其實都好睇使用次數,依家打GAME次數少,係屋企玩都少。VFC 係唔係真係咁易爛,我又真係唔覺。原裝PARTS,其實SEND EMAIL去VFC, 佢都會寄俾你,只係慢D。MARUI就真係原裝無得頂,千其唔好多手改,見親改得多,好多都係整槍多過玩槍。
作者: stevechau    時間: 15-1-2024 09:05

引用:
原帖由 gainax 於 12-1-2024 10:30 發表

最慳錢買多幾粒唔同力飛標杯就得,其實玩V記定g香港ar系列同以前玩wa系統冇幾多分別,
如果你哋有一堆wa真數upper連前節加bolt都改到去V記到用,落場都係改短少少行程扣雞同rof都有顯著提升
V記dar唔係唔可 ...
我睇性價比, 性價比入面就有方便度之慮, 所以我就算唔買BOLT SET改飛標, 都會SET定一兩隻唔同力既飛機換

其實EVEN馬記去到冬天都係會比夏天軟, 呢樣野係GBB定律黎, 所以我會去返基本要求, 軟唔緊要, 軟得黎唔爆晒氣自己接受到就得~
通常對枝槍既看法玩法唔好咁苛刻, 好多槍好多牌子都一樣係好玩/抵玩之列~
咁一點係香港, V記G記只係未夠馬記好, 但都入晒合格之類
作者: stevechau    時間: 15-1-2024 09:16

引用:

同廠買件砌都可能唔 ...
越手痕走去改既人, 通常都整得越冧

我都有隊友之前打V記落場, 突然間隻隻匣插落就爆晒氣, 我見佢開始埋怨支槍&牌子, 就叫佢買過支馬記去玩, 其實我知支V記無咩大問題
到過一兩個月就見佢買左支MWS黎玩, 仲同我講支槍感覺後座力大過V記, 我見咁神奇就忍唔住姦下支新槍
其實兩間牌子同一款殼但個感覺係幾唔同, MWS打落係好似將自家次世代既感覺放大, 成枝槍操作果陣係solid D, 但MWS係有種支槍偏震多過偏向撞自己
V記G記就走向撞自己既感覺大於單單係支槍震得爽, 但V記打落的確係無馬記咁扎實......
但馬記原裝trigger個感覺真係好玩具, 係幾唔確實, 所以果種放大次世代之感既優點打完都係打動唔到自己

同埋玩得馬記MWS仲走去重金改殷改去我又覺得好浪費, 又唔係手槍咁點都要改金身, MWS走去改已經將馬記槍既最大優點首先抹去, 果種心態其實玩馬記V記G記根本就無分別~

講返到最後隊友玩左支MWS唔夠半年, 選擇成套MWS賣
作者: stevechau    時間: 15-1-2024 09:27

引用:

佢算係咁ga喇, 係呢個POST起碼仲係V記AR VS MWS
我之前果個揀762 POST都比佢走入黎搗亂, 明明馬記都無呢樣野係要叫人唔好玩762唔好玩其他牌子, 係都要SELL馬記
結果好似玩左10幾版都係廢up完全提供唔到適合範圍既馬記槍作討論

佢就黎講EBB講AEG講次世代講Mosfet都係叫人買MWS ga喇
作者: stevechau    時間: 15-1-2024 09:38

引用:
原帖由 ethanwch 於 15-1-2024 02:45 發表
其實都好睇使用次數,依家打GAME次數少,係屋企玩都少。VFC 係唔係真係咁易爛,我又真係唔覺。原裝PARTS,其實SEND EMAIL去VFC, 佢都會寄俾你,只係慢D。MARUI就真係原裝無得頂,千其唔好多手改,見親改得多,好多都 ...
真呀, 真係好睇使用次數、密度, 個個星期走去操爆佢一兩日, 其實好多位都唔係壞, 而係消耗到夠期換
而且拎到原裝Parts換, 內件唔改咪唔改

G兄深痛惡絕、滿懷恐慌、嚇到標尿、仲要垃圾系統, 但又死口話遲早一定會買既V記MP5, 我都操左成年, 咪一樣無事無幹, 唔好多手走去係唔係都再改更順之類就無事ga啦
仲要我上次10幾度打outdoor, 清匣果陣毒到隔離有人特登行埋問可唔可以摸下......
我話摸就唔得喇, 幫我清匣就得, 打完一匣3連發, 塞多隻匣比佢打埋個連發, 打到對方中毒果陣問我呢支係咩牌子
我個心不知幾想答馬記MWS MP5
最後只能答V......

其實講到尾, G兄果種玩到咁極致, 邊間廠出既槍都唔會夠好, 佢而家只係叫做接受到馬記
但一支槍真係能夠玩得耐、玩得襟, 唔好大搞大改佢, 拎到個平衡, 其實支槍就唔會點太令人失望ga喇
作者: 0050100    時間: 15-1-2024 10:33     標題: 回覆 72# 的帖子

對G兄的表達我轉回去了你的post,謝謝!
作者: jn_jona    時間: 15-1-2024 10:48

我依家對vfc既唯一訴求係出返隻膠殼既匣
Pmag or lancer都得
Lancer最好
作者: 里安    時間: 15-1-2024 13:02

引用:
原帖由 stevechau 於 15-1-2024 09:27 發表

佢算係咁ga喇, 係呢個POST起碼仲係V記AR VS MWS
我之前果個揀762 POST都比佢走入黎搗亂, 明明馬記都無呢樣野係要叫人唔好玩762唔好玩其他牌子, 係都要SELL馬記
結果好似玩左10幾版都係廢up完全提供唔到適合範 ...
762都叫rifle cal, 之前人地問MP7 SMG佢都係叫人買AR MWS架
作者: 里安    時間: 15-1-2024 13:12

引用:
原帖由 stevechau 於 15-1-2024 09:38 發表

真呀, 真係好睇使用次數、密度, 個個星期走去操爆佢一兩日, 其實好多位都唔係壞, 而係消耗到夠期換
而且拎到原裝Parts換, 內件唔改咪唔改

G兄深痛惡絕、滿懷恐慌、嚇到標尿、仲要垃圾系統, 但又死口話遲早 ...
我都係覺得,人人玩咩都有各自理由,唔係偷唔係搶,唔係用佢錢買,理得人地玩乜
大把人多系統雙修或者幾修又點計呢?
佢講野真係唯一真理,GBB rifle一早得返Marui、VFC晨早執笠啦

回返正題我覺得VFC最唔得仲係Hop Up,前調搞到太麻煩,同埋要預你用重彈就,最近改用楓葉新版都幾好
作者: 里安    時間: 15-1-2024 13:21

引用:
原帖由 stevechau 於 15-1-2024 09:16 發表

越手痕走去改既人, 通常都整得越冧

我都有隊友之前打V記落場, 突然間隻隻匣插落就爆晒氣, 我見佢開始埋怨支槍&牌子, 就叫佢買過支馬記去玩, 其實我知支V記無咩大問題
到過一兩個月就見佢買左支 ...
馬記原裝、散砌733我都玩過,原裝的確無咩大問題
如果新入坑咩都唔識最好添,打返一年半載都唔會大問題
純粹我個人手感唔岩玩,玩岩既款相比之下又會太貴、比最貴價錢玩最玩具手感
而自己調節後又唔差太遠,最終作罷
都係果句,槍係自己,而我落場又唔一定玩AR款Airsoft,點解係都要玩MWS呢
作者: ~~方~~    時間: 15-1-2024 13:34

引用:
原帖由 里安 於 15-1-2024 13:12 發表

我都係覺得,人人玩咩都有各自理由,唔係偷唔係搶,唔係用佢錢買,理得人地玩乜
佢講野真係唯一真理,GBB rifle一早得返Marui、VFC晨早執笠啦

回返正題我覺得VFC最唔得仲 ...
除左個座本身, 前面較hopup 成組野俾我既感覺係為左交功課, 唔係想做得特別好

我416 想打得穩定d, 要幫佢諗埋點樣令成組野冇咁易震鬆同埋點令好長果條膠條實淨d, 冇咁"鬆散"

我希望佢下一代可以諗下點樣扭果陣可以有d 野可以"click" 下

作者: jacko    時間: 15-1-2024 13:41

好啦,對於G兄意見,大家討論到此為止,雖然我都對G兄0既回覆亦覺奇怪,但我唔想大家好似圍抽佢咁,畢竟佢亦係資深會員,我唔想咁情況,之後大家重點主題討論啦
作者: 里安    時間: 15-1-2024 13:47

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 15-1-2024 13:34 發表

除左個座本身, 前面較hopup 成組野俾我既感覺係為左交功課, 唔係想做得特別好

我416 想打得穩定d, 要幫佢諗埋點樣令成組野冇咁易震鬆同埋點令好長果條膠條實淨d, 冇咁"鬆散"

我希望佢下一代可以諗 ...
之前台灣果面李易既片,見佢用粒機米去管住條導氣桿
我有一支萬惡DNA既Mk18 mod1都係用前調但咁岩手邊有套TNT所以又無用佢原裝
我玩舊款多,用返滾輪都可以
作者: stevechau    時間: 15-1-2024 14:52

引用:
原帖由 里安 於 15-1-2024 13:02 發表

762都叫rifle cal, 之前人地問MP7 SMG佢都係叫人買AR MWS架
梗係啦, 人地使左咁多心機&金錢係V記G記度, 而家終於都重金揮向馬記度喇
梗係要好似摩西咁帶領我等賤民離開苦地既
作者: stevechau    時間: 15-1-2024 15:00

引用:

x2......其實買果個總會有自己適合既理由/原因去揀咩系統
那怕係馬記出既都好有優勢但都唔係無敵的, 手槍如是、長槍如是
馬記真係咁叻既, 市場老早就無晒馬記以外既牌子/系統啦~

V記HOPUP這回事, 前調可能唔夠好, 但我始終覺得個設計本意係好的~
以前玩舊版V記AR, 要開上身吉住窿仔咁調(即而家G記果種玩法), 調一次細緻D既都裝拆來回大半個朝頭早咁滯
果陣個HOPUP先真係麻煩到家, 但體質係OK的(當然無得同MWS開盒果種去比啦, 但都仲係合格夠用的)
作者: stevechau    時間: 15-1-2024 15:06

引用:
原帖由 里安 於 15-1-2024 13:21 發表

馬記原裝、散砌733我都玩過,原裝的確無咩大問題
如果新入坑咩都唔識最好添,打返一年半載都唔會大問題
純粹我個人手感唔岩玩,玩岩既款相比之下又會太貴、比最貴價錢玩最玩具手感
而自己調節後又唔差太遠,最終 ...
如果唔係要緊抱AR, 其實真係唔易死跟MWS的
就算要追AR, V記始終原廠出既殼&款就多於馬記, 唔係好似G兄咁極致地追外觀
G兄1支MWS輕改一輪內外, 分分鐘已經夠係V記AR世界玩3枝原裝輕執好既V記
玩款起來個成本&性價比都唔同晒

到而家有新手朋友想玩AR, 我都一律無腦推MWS先, 除非佢識問起我V記G記~

講起玩款, before我考慮762款之前, 好彩屋企真係已經無牆掛長火
如果唔係真係已經幾支V記AR匣既根火款咁貨左落去
作者: stevechau    時間: 15-1-2024 15:08

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 15-1-2024 13:34 發表

我睇片定文, 好似見過有人就咁用神仙索索緊guide rod&外管, 好似話咁做可以頂到下
作者: stevechau    時間: 15-1-2024 15:12

引用:
原帖由 里安 於 15-1-2024 13:47 發表

我有一支萬惡DNA既Mk18 mod1都係用前調但咁岩手邊有套TNT所以又無用佢原裝
李易果次條片好似係講到支BCM比佢朋友去鑽呢個位, 但後來佢翻查V記既爆炸圗, 見好似SR16定邊支V記AR好似出新款果陣update左果個位做左差唔多既野~
作者: NCP013    時間: 15-1-2024 15:13

引用:

VFC M27(我冇416不過我估都一樣)隻Barrel Nut, 係會被upper粒piston套通頂住,扭0吾到底
作者: 里安    時間: 15-1-2024 15:14

引用:
原帖由 stevechau 於 15-1-2024 15:12 發表

李易果次條片好似係講到支BCM比佢朋友去鑽呢個位, 但後來佢翻查V記既爆炸圗, 見好似SR16定邊支V記AR好似出新款果陣update左果個位做左差唔多既野~
類似思路可以既,但有啲反智 其實做個類似棘齒應該解決到
作者: ~~方~~    時間: 15-1-2024 16:15

引用:
原帖由 里安 於 15-1-2024 13:47 發表

416 冇m4 咁好, 原裝除左hopup 座同下壓條杆(好細果條), 其餘hopup 座組件都係膠, 所以我都唔敢加機米

不過好彩hopup 座好長條杆係貼實外管, 係底墊皺紋膠紙增加d 摩擦力, 再搵索帶/oring/其他野 迫實佢已經夠哂
作者: ~~方~~    時間: 15-1-2024 16:20

引用:
原帖由 stevechau 於 15-1-2024 15:08 發表

我睇片定文, 好似見過有人就咁用神仙索索緊guide rod&外管, 好似話咁做可以頂到下
土炮野雖然冇咁好睇, 但係就係最簡單直接既解決方法
作者: ~~方~~    時間: 15-1-2024 16:26

引用:
原帖由 NCP013 於 15-1-2024 15:13 發表

VFC M27(我冇416不過我估都一樣)隻Barrel Nut, 係會被upper粒piston套通頂住,扭0吾到底
vfc 成日都帶驚喜俾我地
作者: 0050100    時間: 15-1-2024 18:08

曾有段時間免得落場費事蝦碌,這近似系统的hop up我做調定Fix,set到可選用.25 .28 或.3珠去
就翻當日環境

作者: jn_jona    時間: 16-1-2024 05:57

引用:

我依家用緊舊版19年版maple leaf ghk m4 hop up座 zparts鋼外管
但遇到個問題係每次打game 我去前都會清內管
頭10幾飛好似冇咩hop up咁 之後就ok了 係咪所謂既要"熱皮"?
"熱皮"係bb彈帶走hop up既油 定用bb彈養d油落去hop up膠到?
最神奇係我打兩日一夜game 一起身枝槍個hop up reset左咁 應該唔會有人得閒幫我reset掛

2023年版係咪都只用到maple leaf既管同膠?
新版個螺絲窿改左2mm六角 可以用ghk個hop up tool
作者: jn_jona    時間: 16-1-2024 06:04

for 416,bcm,mk16果d用唔到輪既款都可以睇睇楓葉2023年版for ghk m4 hop up座
我睇佢地fb覆+理解 係可以用到ghk新版原裝個hop up tool
後定條bolt就插到件野入去較
作者: 0050100    時間: 16-1-2024 08:15

引用:
原帖由 jn_jona 於 16-1-2024 06:04 發表
for 416,bcm,mk16果d用唔到輪既款都可以睇睇楓葉2023年版for ghk m4 hop up座
我睇佢地fb覆+理解 係可以用到ghk新版原裝個hop up tool
後定條bolt就插到件野入去較
Vfc/ghk共用座直接用楓葉gbb膠唔使再用ghk之前的自家數膠.

圖片附件: IMG_3031.jpeg (16-1-2024 08:15, 150.01 KB) / 該附件被下載次數 23

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0