標題: [普通貼圖]英國海陸空三軍 [打印本頁]

作者: Royal_9413    時間: 12-3-2008 23:02     標題: [普通貼圖]英國海陸空三軍

.
作者: 皇家御貓    時間: 13-3-2008 00:04

一堆大粒佬
作者: B20_hk    時間: 13-3-2008 00:26

空軍敬禮不可海陸軍
作者: Shan10    時間: 13-3-2008 01:30

海軍向地俾禮, 大家知唔知點解?

有位 女海童子軍應該知點解, 叫佢入黎解話!!
作者: 小子1008    時間: 13-3-2008 01:53

聽過人講係因為同海軍經常會接觸到油有關..所以就要咁俾禮
作者: tango10    時間: 13-3-2008 09:44

引用:
原帖由 小子1008 於 13-3-2008 01:53 發表
好似話手掌被油污整黑.
作者: auxair    時間: 13-3-2008 12:47

英國空軍禮,手板向前,眼尾後一寸..

11歲 cadet 仔都一定要做得正確

反而上將就「求求其」,D「窩輪」又要顯性格隻手板「彈下彈下」...

作者: qm00    時間: 13-3-2008 16:04

Fresh water is very important for a ship. May be that's why they don't wash their hand!!
引用:
原帖由 tango10 於 13-3-2008 09:44 發表

好似話手掌被油污整黑.

作者: qm00    時間: 13-3-2008 16:05

So........
引用:
原帖由 auxair 於 13-3-2008 12:47 發表
英國空軍禮,手板向前,眼尾後一寸..

11歲 cadet 仔都一定要做得正確

反而上將就「求求其」,D「窩輪」又要顯性格隻手板「彈下彈下」...

作者: Royal_9413    時間: 13-3-2008 19:29

引用:
原帖由 Shan10 於 13-3-2008 01:30 發表
海軍向地俾禮, 大家知唔知點解?

有位 女海童子軍應該知點解, 叫佢入黎解話!!
louise~ 有人搵你呀~ 講緊d咩海軍"平手禮"咁喎~
作者: MS    時間: 13-3-2008 20:22     標題: 回覆 #6 tango10 的帖子

聞說海軍遠望要遮住...............d 陽光?你睇遠都係咁喇?何不試試!
又知
作者: MS    時間: 13-3-2008 21:09

陸軍之俾禮典故................

古時之武士遇到朋友,為表示友好和善意將面罩打開出示真面目好比MS在此
行不改姓,坐不改名.伸出友誼之手同戴面罩的朋友握手???
圖中武士前有個剛剛俾斬下之怪獸!知不知用什麼製成!

小插曲,經驗屍報告.............死於中彈...........同MS所講有出入

作者: MS    時間: 13-3-2008 21:25     標題: 回覆 #8 qm00 的帖子

海軍是工友,艦上有大半人係非作戰人員,軍隊所有衣服是配給,只有海軍俾服裝律貼,否則班大哥用衫沬手...........日日換都有份
作者: tango10    時間: 13-3-2008 22:27

引用:
原帖由 mswong 於 13-3-2008 21:25 發表
海軍是工友,艦上有大半人係非作戰人員,軍隊所有衣服是配給,只有海軍俾服裝律貼,否則班大哥用衫沬手...........日日換都有份
個時天馬的海軍士多有好多野賣, 而且好平, 五舊水就買到全新marine smock.
作者: adrianyahk    時間: 13-3-2008 22:34

引用:
原帖由 tango10 於 13-3-2008 22:27 發表

個時天馬的海軍士多有好多野賣, 而且好平, 五舊水就買到全新marine smock.
...... 而家都買唔到
作者: auxair    時間: 13-3-2008 23:46

引用:
原帖由 qm00 於 13-3-2008 16:05 發表
So........
So...

(a)  palm faciing foward, index finger touching a position one inch behind the right eye - that's is the British Air Force salute
(b)  The hand salute executed by the Air Chief Marshal in the picture seems rather sloppy
作者: MS    時間: 14-3-2008 00:09     標題: 回覆 #15 adrianyahk 的帖子

解放軍仲靚都未定呢!???
作者: 皇家御貓    時間: 14-3-2008 01:12

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-3-2008 22:34 發表

...... 而家都買唔到
果時既500蚊同依家500蚊差好遠~

十年前買世嘉SS都不過係700蚊
作者: louise    時間: 14-3-2008 12:58

引用:
原帖由 小子1008 於 13-3-2008 01:53 發表
其實你都講岩左1樣野嫁
因為海軍經常會接觸到油有關就會搞到隻手黑哂wo
如果俾d大ir,大miss見到既 ja系對佢地不敬,冇禮貌
所以佢地就決定手心向地
P.SE D都系以我所知既JA
如果有野錯既請糾正
作者: hmstalent    時間: 14-3-2008 17:07     標題: 回覆 #19 louise 的帖子

您好,我系新黎呢個論壇,請各位多多指教
我以前玩sea cadet的,不過中三專心讀書後停左
以前教都系話navy容易整污衊隻手,敬禮唔好睇,所以
手心向下,嚴格應該手背向前,navy仲有樣野系回應啊sir
系叫 aye aye sir!!唔系yes sir!!聽講系機房太嘈,咁樣啊sir先聽到
不過對PO(士官)又系叫yes po 喎= =
有錯請指教
作者: louise    時間: 14-3-2008 19:08

引用:
原帖由 hmstalent 於 14-3-2008 17:07 發表
您好,我系新黎呢個論壇,請各位多多指教
我以前玩sea cadet的,不過中三專心讀書後停左
以前教都系話navy容易整污衊隻手,敬禮唔好睇,所以
手心向下,嚴格應該手背向前,navy仲有樣野系回應啊sir
系叫 aye aye s ...
我地sea scout有d旅團回應ah sie miss個時都系aye sir嫁
不過我就吾系好清楚系點解囉
but我就知道有e d野囉=]
日後希望有機會可以向請教一d關於sea既野la
作者: Shan10    時間: 14-3-2008 20:05

yes !!   ay ay sir !!

我果時講溜, 差啲俾人扔落船
作者: louise    時間: 14-3-2008 20:07

引用:
原帖由 Shan10 於 14-3-2008 20:05 發表
yes !!   ay ay sir !!

我果時講溜, 差啲俾人扔落船
真系會俾人扔落船嫁如果講溜左
作者: louise    時間: 14-3-2008 20:09

仲有一樣吾知大家知吾知呢....
land敬禮隻手是劃圓的...
即係由下面開始伸直隻手到同膊頭平行.... 先再屈手的...

但sea就唔會劃圓... 係直上直落,
原因係船上面企咁多人... 冇位俾你劃圓...

補充番之前小小野先我ah sir就同我咁講既
佢話sea咁樣俾禮有原因的...  因為以前d 海員下下要拉住o個D 帆繩同做其他o野...
攪到對手好鬼污糟
但你知啦... 軍中見到皇室同上級又要俾禮.....
如果好似land 咁將手心向出, 咁隻污糟手就會俾上級見到...
視為不敬... 所以就要將隻手心收埋喇.....
久而久之......所以海軍行禮手心是向下的
希錯請告之=]

作者: MS    時間: 14-3-2008 20:28     標題: 回覆 #20 hmstalent 的帖子

講緊俾禮,怎樣俾禮根椐軍操書,何時俾禮.............由英皇指引和軍例............再者俾禮上級軍官是必須,但俾禮前叫早晨等是可以不理!好了網上談操不宜深究,否則審死官...............MS在此收聲???

作者: hmstalent    時間: 14-3-2008 20:34

仲有attention時不可踏腳,因為以前甲板木造,日日大力踩會難
而家既甲板都一樣,海好多傳統特色,好正,更加有大英既氣勢
作者: MS    時間: 14-3-2008 20:41     標題: 回覆 #18 皇家御貓 的帖子

後生仔講舊時!在80s我買置富花園都係六十幾萬,70s睇戲後座2.8 咋 重有會考及格考幫辦喇!現在大學生考唔考到幫辦,時代的巨輪誰可抗拒???
作者: qm00    時間: 14-3-2008 21:35

very interesting.
引用:
原帖由 mswong 於 13-3-2008 21:25 發表

作者: louise    時間: 14-3-2008 21:50

系陸地上就會好似平時咁步操法,提起dum腳
but系舺板上如果好似平時咁步操法,艘船好快就散,所以腳步會變輕,但唔係跳... 係拍腳.....
就咁拍埋對腳就算... 而唔係好似land 咁dum 地
alert 時以左腳為重心, 將右腳拍向左腳, 唔使提起dum地
at ease 時一樣, 以左腳為重心, 將右腳拉開成at ease 個樣, 都係唔使dum 的
轉左右都係一樣

唔dum 地 其實除左怕隻船散之外仲有另外一個原因...
船上的工作是24小時輪班制的....
即係話.... 無論咩時間都有人訓緊覺.....
如果下下dum 會嘈醒下面o個班人....
咁就唔係幾好啦.......
作者: tango10    時間: 14-3-2008 21:53

引用:
原帖由 皇家御貓 於 14-3-2008 01:12 發表

果時既500蚊同依家500蚊差好遠~

十年前買世嘉SS都不過係700蚊
當年街價一般都要千六七蚊一件價!
作者: hmstalent    時間: 14-3-2008 23:08

引用:
原帖由 louise 於 14-3-2008 21:50 發表
系陸地上就會好似平時咁步操法,提起dum腳
but系舺板上如果好似平時咁步操法,艘船好快就散,所以腳步會變輕,但唔係跳... 係拍腳.....
就咁拍埋對腳就算... 而唔係好似land 咁dum 地
alert 時以左腳為重心, 將 ...
系丫,每更打鐘都有學問,得閒多多交流丫師姐
作者: louise    時間: 14-3-2008 23:36

引用:
原帖由 hmstalent 於 14-3-2008 23:08 發表
系丫,每更打鐘都有學問,得閒多多交流丫師姐
而且仲有吹批添ah
作者: Royal_9413    時間: 14-3-2008 23:48

引用:
原帖由 louise 於 14-3-2008 23:36 發表

而且仲有吹批添ah
.
作者: Shan10    時間: 14-3-2008 23:52

對, 妳對你既團隊的事真了解, 係香港, 十萬軍人之中, 你係精英童軍(我同啲fd 吹水時話,香港童軍 , 所以我地估計大約有1萬多啲係有料到 )  

童軍擁抱者, 勿插, 因為小弟都係童子軍, 做左11年, 就黎12, 都可以話見過一啲事同場面, 我識的sea cout 都是elite, 好小話唔掂, 但我當然知道出面有好多係掛x頭賣x玉)   

奴婢多言了;*
作者: hmstalent    時間: 15-3-2008 00:03

引用:
原帖由 louise 於 14-3-2008 23:36 發表

而且仲有吹批添ah
太好啦冇玩sea cadet兩年幾啦,今日終於有人同我傾到royal navy既野啦><感動
作者: Royal_9413    時間: 15-3-2008 00:11

變左皇家海軍聯誼會tim

我呢d空童軍都係走開先
作者: hmstalent    時間: 15-3-2008 00:14

引用:
原帖由 Royal_9413 於 15-3-2008 00:11 發表
變左皇家海軍聯誼會tim

我呢d空童軍都係走開先
唔好咁講啦,您又講下您空軍既野囉
作者: Royal_9413    時間: 15-3-2008 00:16

講返張相~ 個海軍軍官心口d白色是什麼? 手巾仔? sorry~海軍野我唔識^^
作者: louise    時間: 15-3-2008 00:18

引用:
原帖由 Shan10 於 14-3-2008 23:52 發表
對, 妳對你既團隊的事真了解, 係香港, 十萬軍人之中, 你係精英童軍(我同啲fd 吹水時話,香港童軍 , 所以我地估計大約有1萬多啲係有料到 )  

童軍擁抱者, 勿插, 因為小弟都係童子軍, 做左11年, ...
系sea scout黎講我仲未了解ah
精英童軍我就吾敢當la
童軍擁抱者都可以算系既
因為我幾中意"草"佢某D野嫁
特別系旅條=]
我做左SCOUT都系9年嫁咋
作者: louise    時間: 15-3-2008 00:19

引用:
原帖由 Royal_9413 於 15-3-2008 00:16 發表
講返張相~ 個海軍軍官心口d白色是什麼? 手巾仔? sorry~海軍野我唔識^^
如果我冇錯既話應該系四方領既水手服AH
吾知有冇錯呢
作者: Royal_9413    時間: 15-3-2008 00:20

引用:
原帖由 louise 於 15-3-2008 00:19 發表

如果我冇錯既話應該系四方領既水手服AH
吾知有冇錯呢
not水手~ 我講返第一張相~
作者: louise    時間: 15-3-2008 00:21

引用:
原帖由 hmstalent 於 15-3-2008 00:03 發表

太好啦冇玩sea cadet兩年幾啦,今日終於有人同我傾到royal navy既野啦><感動
我表妹都有玩Sea Cadet嫁
不過佢話吾岩佢玩SO冇玩到LU
BUT我反而好有興趣加入Sea Cadet既1份子AH
因為我對SEA D野都吾系話好識AH
想入去學多D AH
作者: louise    時間: 15-3-2008 00:23

引用:
原帖由 Royal_9413 於 15-3-2008 00:20 發表

not水手~ 我講返第一張相~
可能真系手巾仔都吾定
扮型既一種掛=](吾多清楚)
JA系好似男士著老西時會加條手巾仔咁
作者: hmstalent    時間: 15-3-2008 00:24

戈件系叫水手四領,佢地著緊既系全套冬季No.6禮服,sea cadet儀仗隊就系著No.6
我差d可以著到架,不過操guard操到一半就停左玩啦,系我既遺憾之一,唉
作者: hmstalent    時間: 15-3-2008 00:27

引用:
原帖由 hmstalent 於 15-3-2008 00:24 發表
戈件系叫水手四領,佢地著緊既系全套冬季No.6禮服,sea cadet儀仗隊就系著No.6
我差d可以著到架,不過操guard操到一半就停左玩啦,系我既遺憾之一,唉
sorry我打玩先知您地講第一張= =戈條白色應該系袋巾黎姐
作者: hmstalent    時間: 15-3-2008 00:39

引用:
原帖由 louise 於 15-3-2008 00:21 發表

我表妹都有玩Sea Cadet嫁
不過佢話吾岩佢玩SO冇玩到LU
BUT我反而好有興趣加入Sea Cadet既1份子AH
因為我對SEA D野都吾系話好識AH
想入去學多D AH
佢覺得唔岩我都明既,因為條條船d作風都好唔同,睇您好唔好彩入到條好既又岩自己既船
我自己都玩過兩條船啦,又幫校隊帶過d新兵仔,當時jc(junior cadet)既我黎講,我念冇咩jc
有我咁既經歷= =
作者: Royal_9413    時間: 15-3-2008 00:50

引用:
原帖由 hmstalent 於 15-3-2008 00:24 發表
講起操~你地sea cadet就正~!!
全港唯一操SA80的制服團體
作者: hmstalent    時間: 15-3-2008 00:53

冇錯,拎起支sa80感覺好自豪,不過hkac操L1A1都好型
帥妹,海童有冇guard架
作者: Royal_9413    時間: 15-3-2008 00:57

引用:
原帖由 hmstalent 於 15-3-2008 00:53 發表
冇錯,拎起支sa80感覺好自豪,不過hkac操L1A1都好型
雖然唔係問我
沒有的
至多操棍
作者: ea4101    時間: 15-3-2008 00:57

我以前都係一個小jc呀
見到佢地操SA80簡直係敬佩
校隊之中我地果隊5年由開始,盛轉哀兩年前仲接埋
p.s.我以前同時係一個scout 1/2柴,而家俾會考攪到我想死...
作者: auxair    時間: 15-3-2008 01:00

我係「空軍」出身但都識少少,以下係我所學及所理解:

(1) 海軍禮: 水兵係「工友」,做粗重嘢就預咗,但係就唔會咁正有白手套戴,所以就不存在整污糟嘅問題!

戴白手戴而又學做水兵工作嘅係" Midshipmen" 官學生。 十七、十八世紀至十九世紀末,英團軍官係要有錢人先做得,Commission 係purchase 「俾錢買」翻黎。 貴族及有錢人家想子弟在皇家海軍發展,十、三四歲已被保送以 Midshipman 身份入伍實習,連 public school 都冇得讀,拜軍官為師,要文武雙全,所以有著哂禮服戴白手套又要做「工友」之情況,因此手板向下俾禮。那些年代 midshipmen 十六、七歲學滿師就正式委任為 Sub-lieutenant 海軍中尉 (RN 至今都冇少尉階級)

(2) 係白色袋巾 "pocket square", 英聯邦海軍(包括印、巴)軍官 Officers (不包括士官 Petty Officers)至今仍保有在孖襟黑色軍常服左胸西裝式口袋插白袋巾之習慣,因此佩帶功牌 (ribbons)的位置亦比陸空軍高

作者: Royal_9413    時間: 15-3-2008 01:05

引用:
原帖由 auxair 於 15-3-2008 01:00 發表
我係「空軍」出身但都識少少,以下係我所學及所理解:

(1) 海軍禮: 水兵係「工友」,做粗重嘢就預咗,但係就唔會咁正有白手套戴,所以就不存在整污糟嘅問題!

戴白手戴而又學俄做水兵工 ...
阿sir出馬解畫, 果然勁!
作者: hmstalent    時間: 15-3-2008 01:06

系丫,戈時好多見習軍官系小朋友咋,1805年既特拉法爾加戰役中著名皇家海軍提督nelson都系細路做見習官做起
作者: louise    時間: 15-3-2008 01:07

引用:
原帖由 hmstalent 於 15-3-2008 00:53 發表
我真系寧願操SA80都好過棍操AH
作者: Royal_9413    時間: 15-3-2008 01:08

引用:
原帖由 louise 於 15-3-2008 01:07 發表

我真系寧願操SA80都好過棍操AH
我都係~不過可惜.........
作者: auxair    時間: 15-3-2008 01:12

一年一度之牙較戰

http://hk.youtube.com/watch?v=_nKbTXB1hg8&feature=related - Air Cadets (RAF Style)
http://hk.youtube.com/watch?v=ysp1BI0LXHs - Adventure Corps
http://hk.youtube.com/watch?v=fzAhAg0Ub6s - Sea Cadets

同場加映

http://hk.youtube.com/watch?v=eJZ9_7ypAw4  - Air Cadets - Hong Kong Police Style silent drill
作者: louise    時間: 15-3-2008 01:12

引用:
原帖由 Royal_9413 於 15-3-2008 01:08 發表

我都係~不過可惜.........
就算有得操都系俾哂D LAND去操就算我地有得操都系著LAND個件
唉......傷心
作者: Shan10    時間: 15-3-2008 01:21

下, 著land 操?  唔係呀嘩?  成何體統?  童軍又令我有失去信心既危機!!!

我識果啲會proud of 佢地係sea scout !!  一定唔會有li 樣發生!

你地旅團著land scout ??
作者: Royal_9413    時間: 15-3-2008 01:21

引用:
原帖由 auxair 於 15-3-2008 01:12 發表
一年一度之牙較戰

http://hk.youtube.com/watch?v=_nKbTXB1hg8&feature=related - Air Cadets (RAF Style)
http://hk.youtube.com/watch?v=ysp1BI0LXHs - Adventure Corps
http://hk.youtube.com/watc ...
唔知係咪本身鐘意RAF的關係, 始終3隊入面覺得Air Cadets最好睇
上年9月2在 VHHH T2睇過佢地表演~現場睇個感覺仲正!!
作者: Shan10    時間: 15-3-2008 01:24

如果咁既時間, 轉做sea cadet 岩你多啲!  

童子軍每況愈下 ( 什麼都是 ), 轉左 對妳黎講會係一個明智決定!!

三軍學既野專門好多!!   除非你係HQ 果啲童子軍, 否則, 走吧....
作者: Royal_9413    時間: 15-3-2008 01:29

引用:
原帖由 Shan10 於 15-3-2008 01:24 發表

童子軍每況愈下 ( 什麼都是 ), 轉左 對妳黎講會係一個明智決定!!

三軍學既野專門好多!!   除非你係HQ 果啲童子軍, 否則, 走吧....
佢講比LAND操係因為總部儀仗隊係著LAND, 沒有SEA/AIR儀仗隊

如果要學專門, cadet係好D
請睇#1100 就知道"每況愈下"的原因
http://www.civiliangunner.com/cg ... age%3D1&page=74
作者: louise    時間: 15-3-2008 01:32

引用:
原帖由 Shan10 於 15-3-2008 01:24 發表

講真
HQ根本就著重系LAND個邊
SEA+AIR只系陪襯嫁咋
作者: louise    時間: 15-3-2008 01:34

引用:
原帖由 auxair 於 15-3-2008 01:12 發表
一年一度之牙較戰

http://hk.youtube.com/watc ...
個人喜好LA
點睇都系SEA CADERS好睇D=]
作者: Royal_9413    時間: 15-3-2008 01:35

引用:
原帖由 louise 於 15-3-2008 01:32 發表

講真
全因一個姓盧的高級總監

所以我地要爭氣呀

作者: 小子1008    時間: 15-3-2008 01:37

引用:
原帖由 louise 於 15-3-2008 01:34 發表

個人喜好LA
點睇都系SEA CADERS好睇D=]
入黎ac仲好
作者: Shan10    時間: 15-3-2008 01:39

li 個當然知啦, 小弟亦有同啲老世仔傾過下,

佢地話咩mission 青少年培訓?   9萬童子軍(人)倍佢訓就有!!
為左law政府多啲批款,妄顧quality !!

個個區, 旅團各自為政,小弟亦係受害者!!!!!!!!!!

愈講愈興, 不過我地都改變唔到啲咩!! 

我keep 著有童子軍集會,係因為原來無人會理旅團,小弟就盡量執著傳統教授童子軍技巧!! 教到佢地聽聽話就得喇!!
引用:
原帖由 Royal_9413 於 15-3-2008 01:29 發表

佢講比LAND操係因為總部儀仗隊係著LAND, 沒有SEA/AIR儀仗隊

如果要學專門, cadet係好D
請睇#1100 就知道"每況愈下"的原因
http://www.civiliangunner.com/cgf/viewthread.php?tid=17897&a ...

作者: Royal_9413    時間: 15-3-2008 01:39

引用:
原帖由 小子1008 於 15-3-2008 01:37 發表

入黎ac仲好
嘩~海陸空人齊了~
作者: Shan10    時間: 15-3-2008 01:40

我suggest 妳轉!

三軍是但一軍,sea cadet is your only choice
引用:
原帖由 louise 於 15-3-2008 01:32 發表

講真

作者: Shan10    時間: 15-3-2008 01:40

果然係愛團份子!!
引用:
原帖由 小子1008 於 15-3-2008 01:37 發表

入黎ac仲好

作者: 小子1008    時間: 15-3-2008 01:42

玩左咁多年....想唔愛都唔得 -
作者: Royal_9413    時間: 15-3-2008 01:42

引用:
原帖由 Shan10 於 15-3-2008 01:39 發表
li 個當然知啦, 小弟亦有同啲老世仔傾過下,

佢地話咩mission 青少年培訓?   9萬童子軍(人)倍佢訓就有!!
為左law政府多啲批款,妄顧quality !!

個個區, 旅團各自為政,小弟亦係受 ...
香港童軍自己開酒店年年搵一大不
政府比唔比都差無幾
作者: Shan10    時間: 15-3-2008 01:43

軍痴
引用:
原帖由 小子1008 於 15-3-2008 01:42 發表
玩左咁多年....想唔愛都唔得 -

作者: Shan10    時間: 15-3-2008 01:44

佢要的是更多 , 童子軍, 唉, |)  訓覺啦去!!
引用:
原帖由 Royal_9413 於 15-3-2008 01:42 發表

香港童軍自己開酒店年年搵一大不
政府比唔比都差無幾

作者: 小子1008    時間: 15-3-2008 01:44

引用:
原帖由 Shan10 於 15-3-2008 01:43 發表
軍痴

愛唔等如痴law
作者: Royal_9413    時間: 15-3-2008 01:45

引用:
原帖由 Shan10 於 15-3-2008 01:43 發表
軍痴

你地係軍痴~我就係根痴(痴根) ^^
作者: Shan10    時間: 15-3-2008 01:46

我仲痴, 成個e櫃都係制服!! 如果搬屋, 死硬!!

不過真係件件會著,除左以前打game 的兩套外 (德佬)
作者: louise    時間: 15-3-2008 01:46

引用:
原帖由 Royal_9413 於 15-3-2008 01:35 發表

全因一個姓盧的高級總監

所以我地要爭氣呀
真系有D想佢快D(生既相反)AH
作者: Royal_9413    時間: 15-3-2008 01:47

引用:
原帖由 Shan10 於 15-3-2008 01:46 發表
搵個迷你倉
作者: Shan10    時間: 15-3-2008 01:48

性奴既? 轉左人咩? 太耐無理, sorry !!  我上年仲同緊 性包既影相
引用:
原帖由 louise 於 15-3-2008 01:46 發表

真系有D想佢快D(生既相反)AH

作者: Shan10    時間: 15-3-2008 01:50

law u 都幾係野  咁又唔洗, 間唔使放啲上網,有時又忍唔著買,間唔使放啲上網,有時又忍唔著買,間唔使放啲上網,有時又忍唔著買............................................................................
引用:
原帖由 Royal_9413 於 15-3-2008 01:47 發表

搵個迷你倉

作者: 小子1008    時間: 15-3-2008 01:50

引用:
原帖由 Royal_9413 於 15-3-2008 01:47 發表

搵個迷你倉
喬寶寶迷你倉幫到你
作者: Shan10    時間: 15-3-2008 01:52

幫我收埋啲槍呀, 遺咁品呀, 女人呀, 咁上下lo
引用:
原帖由 小子1008 於 15-3-2008 01:50 發表

喬寶寶迷你倉幫到你

作者: louise    時間: 15-3-2008 01:52

引用:
原帖由 Shan10 於 15-3-2008 01:46 發表

不過真係件件會著,除左以前打game 的兩套外 (德佬)
我成個衣櫃吾系校服就系制服
而且仲要系由小學到而家中學AH
作者: Shan10    時間: 15-3-2008 01:53

嘩, 小學?  岩著嗎? 應該都岩著, 介意著黎影下相ma? (冷笑話)
引用:
原帖由 louise 於 15-3-2008 01:52 發表

我成個衣櫃吾系校服就系制服
而且仲要系由小學到而家中學AH

作者: louise    時間: 15-3-2008 01:56

引用:
原帖由 Shan10 於 15-3-2008 01:53 發表
嘩, 小學?  岩著嗎? 應該都岩著, 介意著黎影下相ma? (冷笑話)

小學個D邊岩著AH
高左咁多
作者: Shan10    時間: 15-3-2008 01:57

hohoho, 有好多痴漢等著睇ga
引用:
原帖由 louise 於 15-3-2008 01:56 發表

小學個D邊岩著AH
高左咁多

作者: Royal_9413    時間: 15-3-2008 02:01

引用:
原帖由 Shan10 於 15-3-2008 01:48 發表
性奴既? 轉左人咩? 太耐無理, sorry !!  我上年仲同緊 性包既影相
這位姓盧的並非全港最高指揮官
作者: Shan10    時間: 15-3-2008 02:01

嗯, 廁級的?
引用:
原帖由 Royal_9413 於 15-3-2008 02:01 發表

這位姓盧的並非全港最高指揮官

作者: hmstalent    時間: 15-3-2008 02:06

我都想成櫃制服,不過冇錢= =
作者: louise    時間: 15-3-2008 02:07

引用:
原帖由 Shan10 於 15-3-2008 02:01 發表
嗯, 廁級的?

最高個個系行政長官
作者: Royal_9413    時間: 15-3-2008 10:17

引用:
原帖由 louise 於 15-3-2008 02:07 發表

最高個個系行政長官
呢d掛名je
作者: louise    時間: 15-3-2008 10:32

之後咪應該到我地個大人物陳生囉
作者: hmstalent    時間: 15-3-2008 11:35

您地講緊scout d內部人事丫
作者: louise    時間: 15-3-2008 18:49

引用:
原帖由 hmstalent 於 15-3-2008 11:35 發表
您地講緊scout d內部人事丫
哈哈又好系wo
好la吾好再講scout d野la
如果有人想知就pm我地la=]
作者: MS    時間: 16-3-2008 22:12     標題: 回覆 #94 louise 的帖子

你識唔識三K?
作者: louise    時間: 16-3-2008 23:33

引用:
原帖由 mswong 於 16-3-2008 22:12 發表
你識唔識三K?
關於D咩嫁?!?

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0