標題: 二手買賣最唔想遇到三種人 [打印本頁]

作者: 里安    時間: 24-5-2024 23:46     標題: 二手買賣最唔想遇到三種人

https://www.instagram.com/reel/C7JXV3ry4Be/?igsh=ZnNjdnZhZWtrbmxj

相信大家都遇唔少
笑下
作者: 48191    時間: 25-5-2024 20:59

常態
引用:
原帖由 里安 於 24-5-2024 23:46 發表
https://www.instagram.com/reel/C7JXV3ry4Be/?igsh=ZnNjdnZhZWtrbmxj

相信大家都遇唔少
笑下

作者: kornhill401    時間: 6-6-2024 21:33

昨日先同個約16歲學生哥交收.佢約我在4:00PM交收.
4:10時仲未現身.
於是我wts佢,佢話會在4:20時到.
最後在4:40時才出現.

作者: 里安    時間: 7-6-2024 17:29

遲到真係唔等

好彩在下放野無話因為等錢開飯,純粹清位,清唔到又無咩所謂
作者: selvaria    時間: 7-6-2024 18:59

仲有D人最鍾意講價,10蚊廿蚊都講個D
作者: 48191    時間: 7-6-2024 19:29

我真係佩服你咁有耐性。
引用:
原帖由 kornhill401 於 6-6-2024 21:33 發表
昨日先同個約16歲學生哥交收.佢約我在4:00PM交收.
4:10時仲未現身.
於是我wts佢,佢話會在4:20時到.
最後在4:40時才出現.

作者: kornhill401    時間: 7-6-2024 20:33

引用:
原帖由 48191 於 7-6-2024 19:29 發表
我真係佩服你咁有耐性。
我覺得企係度50分鐘,好過坐係電腦前50分鐘.
以前坐得多,當垂低頭,就睇唔見細佬.
於是下定決心,有機會就企下.
作者: 48191    時間: 7-6-2024 21:23

我覺得咁樣係叫做浪費生命50分鐘,倒不如去Cafe坐坐,飲杯靚咖啡。
引用:
原帖由 kornhill401 於 7-6-2024 20:33 發表

我覺得企係度50分鐘,好過坐係電腦前50分鐘.
以前坐得多,當垂低頭,就睇唔見細佬.
於是下定決心,有機會就企下.

作者: kornhill401    時間: 7-6-2024 22:32

引用:
原帖由 48191 於 25-5-2024 20:59 發表
常態
正如C兄所說..遲到=常態之一.
唯一令我憤怒的是,時間係由佢提出.
遲到的居然係佢.還要達到40分鐘咁耐.

作者: 48191    時間: 8-6-2024 00:28

取消交易啦⋯⋯
引用:
原帖由 kornhill401 於 7-6-2024 22:32 發表

正如C兄所說..遲到=常態之一.
唯一令我憤怒的是,時間係由佢提出.
遲到的居然係佢.還要達到40分鐘咁耐.

作者: 里安    時間: 23-8-2024 08:19

最近放D野二手買賣,遇到一個奇人(唔知係咪外國人,頭像係個鬼佬,全程用英文,但係又睇得明我d中文)

首先用第一個Account PM我,留埋WhatsApp,問長問短又話拍片又話影呢度影果度都算數

始終價唔係平,我都理解,搞完一大餐先至話我係幫人問,睇下點先

然之後隔兩日又用第二個Account PM我,又係我朋友好鍾意你支槍叫我幫手問

我忍唔住直接用中文同佢講你係咪好多Account,佢又喺度話咩我本人唔喺香港

有agent幫我收槍,又話可能我朋友好多Account,但係一撳落去兩條友啲post用字一模一樣

係度想套我最底價幾多,我心諗咪玩啦……

仲有有D係度話咩有誠意交收平D,我一講話喺我屋企樓下地鐵站交收,即刻又話諗諗先又盛

三唔識七同我講誠意,就人地點交收都唔肯就行開啦

作者: kornhill401    時間: 23-8-2024 19:16

終於找到個,我唔識英文同人溝通的心理安慰.

作者: bennytsang16    時間: 23-8-2024 21:40

遇過一位頗麻煩的菲律賓人……
作者: 1012    時間: 24-8-2024 04:58

引用:
原帖由 里安 於 23-8-2024 08:19 發表
最近放D野二手買賣,遇到一個奇人(唔知係咪外國人,頭像係個鬼佬,全程用英文,但係又睇得明我d中文)

首先用第一個Account PM我,留埋WhatsApp,問長問短又話拍片又話影呢度影果度都算數

始終價唔係平,我都 ...
我都有見過, 問完一大輪唔見左人,
一係就用白痴理由殺價, 話我支手槍飛機座刮銀左(正常磨損), 要求半價
想我用2000放支全鋼手槍
作者: 里安    時間: 28-8-2024 19:48

引用:
原帖由 1012 於 24-8-2024 04:58 發表

我都有見過, 問完一大輪唔見左人,
一係就用白痴理由殺價, 話我支手槍飛機座刮銀左(正常磨損), 要求半價
想我用2000放支全鋼手槍
呢D我會直接無視, 貴放唔出我自然會調整

開天殺價就唔該行開
作者: kirk123    時間: 28-8-2024 21:11

遲到。交收時再講價。放飛機。留鎗一星期,之後又唔要。交收後第二日來電,話枝鎗不適合他,想退回和收番$都試過。
作者: 48191    時間: 28-8-2024 21:38

中止交易啦!
引用:
原帖由 kirk123 於 28-8-2024 21:11 發表
遲到。交收時再講價。放飛機。留鎗一星期,之後又唔要。交收後第二日來電,話枝鎗不適合他,想退回和收番$都試過。

作者: kirk123    時間: 28-8-2024 21:58

引用:
原帖由 48191 於 28-8-2024 21:38 發表
中止交易啦!
年紀大了,家中太多玩具了,始終要找有缘人~
作者: 里安    時間: 29-8-2024 04:03

引用:
原帖由 kirk123 於 28-8-2024 21:11 發表
賣左要幫佢跟返反而係D所謂朋友先會咁….
衰D講實際係唔岩玩叫你收返支野
二手出左唔會跟唔退某程度上都係約定俗成

作者: msr008    時間: 30-8-2024 04:20

有時問價講價都唔係問題,個個人都想買平嘢。
但有d PK 用其他賣家 的post去壓價講價, 但賣的物品同數量又唔一樣
真係好PK

作者: jacko    時間: 30-8-2024 05:23

引用:
原帖由 kirk123 於 28-8-2024 21:58 發表

年紀大了,家中太多玩具了,始終要找有缘人~
同感,有時玩具太多,時間太少,不能妥善保養,看著浪費,我也一點點的放出去
作者: 七點六二    時間: 30-8-2024 06:03

引用:
原帖由 jacko 於 30-8-2024 05:23 發表

同感,有時玩具太多,時間太少,不能妥善保養,看著浪費,我也一點點的放出去
所以我都放緊出去,留下幾支算數………
作者: 里安    時間: 31-8-2024 02:37

引用:
原帖由 msr008 於 30-8-2024 04:20 發表
有時問價講價都唔係問題,個個人都想買平嘢。
但有d PK 用其他賣家 的post去壓價講價, 但賣的物品同數量又唔一樣
真係好PK
叫佢搵返人地買
或者問返佢
會唔會去惠康話人哋百佳平過佢
叫惠康減價
作者: 里安    時間: 31-8-2024 02:39

引用:
原帖由 jacko 於 30-8-2024 05:23 發表

真心喜歡先留,以及控制入咗數量
而家個生態唔同晒
會買貴野既人少左好多
貴入二手放好易賤價先有人接
咪鬼信某D人吹捧某D品牌二手保值
作者: kornhill401    時間: 31-8-2024 17:31

曾經已約定'A '君交收,後接到'B '君來電.
我告知佢,已經有人要左;'B '君話比多500蚊,
叫我比佢...?
作者: 0050100    時間: 1-9-2024 01:11

去到交易又點呢!賣家咪又係遲到!話拒絕驗屍官果D更要小心,真係唔使睇,唔使驗?賣家就係君子?
真金白银,買二手冇覆灼!偷龍轉鳳,移花接木,做色翻新….. 有咩未遇過,問多兩問又西面,E家都係二手啱就鬼揞眼的去買,搵好嘢,我都係落返舖頭.

作者: 0050100    時間: 1-9-2024 01:42     標題: 回覆 25# 的帖子

心頭好,我試過加兩舊,但賣家有品,話∼已留要排.
亦試過賣家話有人加两舊,問我跟唔跟!咪又係咩人都有!
作者: jn_jona    時間: 1-9-2024 16:39

引用:
原帖由 里安 於 23-8-2024 08:19 發表

始終價唔係平,我都 ...
岩岩就有個問最平幾錢
之後就開天殺價

即block
作者: kornhill401    時間: 1-9-2024 19:48

引用:
原帖由 0050100 於 1-9-2024 01:42 發表
唔怪之得在'T2 '見有C兄出的帖,
見有1.0元..價高者得..合理價錢...等.
作者: 里安    時間: 2-9-2024 00:41

引用:
原帖由 0050100 於 1-9-2024 01:42 發表
我都試過有人話加錢,不過應承左另外人地先就算數
作者: 里安    時間: 2-9-2024 00:42

引用:
原帖由 0050100 於 1-9-2024 01:11 發表
去到交易又點呢!賣家咪又係遲到!話拒絕驗屍官果D更要小心,真係唔使睇,唔使驗?賣家就係君子?
真金白银,買二手冇覆灼!偷龍轉鳳,移花接木,做色翻新….. 有咩未遇過,問多兩問又西面,E家都係二手Ú ...
二你買賣只能講買家同賣家都講運
作者: jacko    時間: 2-9-2024 00:53

自由市場,自己衡量,我見到心頭好hold左都會加錢,但自己放野應承左人就唔接受人地加錢
作者: stevechau    時間: 2-9-2024 19:17

引用:
原帖由 kornhill401 於 31-8-2024 17:31 發表
曾經已約定'A '君交收,後接到'B '君來電.
我告知佢,已經有人要左;'B '君話比多500蚊,
叫我比佢...?
我試過一次咁賣應承左下一位比較高價既買家B, 反正第一個approach果位A都要等多排先交收, 但成事之後都有D後悔/心有有D過意唔去, 覺得自己無信......
所以之後都有再遇過HOLD貨有人加價想收, 但已經唔會應承人, 只會講明比佢排, 如果前面位買家最後放棄會再APPROACH排隊既約交收, 如果HOLD貨果位已經成事既就MSG講聲已經賣左就算~
甚至放二手有賣家主動想落訂/比錢先, 我都拒絕, 因為我想做一個有信用既賣家, 我話左賣比你就賣比你, 唔會因為你落訂就更加穩陣(雖然呢個想法我有時都會覺得好古板好蠢)
作者: 里安    時間: 2-9-2024 20:18

引用:
原帖由 stevechau 於 2-9-2024 19:17 發表

我試過一次咁賣應承左下一位比較高價既買家B, 反正第一個approach果位A都要等多排先交收, 但成事之後都有D後悔/心有有D過意唔去, 覺得自己無信......
所以之後都有再遇過HOLD貨有人加價想收, 但已經唔會應承人, ...
又唔係好等錢洗,無謂搞臭自己
作者: stevechau    時間: 3-9-2024 20:34     標題: 回覆 34# 的帖子

係啦......果次之後回想都覺得自己唔好
作者: kornhill401    時間: 4-9-2024 20:19

引用:
原帖由 stevechau 於 3-9-2024 20:34 發表
係啦......果次之後回想都覺得自己唔好
觀點與角度,當做投資,不用自責.
作者: 里安    時間: 8-9-2024 09:20

引用:
原帖由 kornhill401 於 4-9-2024 20:19 發表

觀點與角度,當做投資,不用自責.
我估果位師兄唔係諗投唔投資
呢個問題似乎關各位有幾重視誠信二字多d
作者: gainax    時間: 9-9-2024 17:51

以前咁多年賣野交收過估計二百次以上,基本上大多爽快
印象中方試過只有一,2次放飛機,壓價都會有,通常一千幾百野爽快平一百幾十冇問題既
幾千平3,5百都可以接受,最怕驗屎官,所以基本外皮有明顯花痕/傷痕會注明並特寫影張相提示下,如果內部或彈夾井或拉T骨位有正常使用磨損就無謂執著,最怕就係完美主義者挑剔你2手點解有正常使用磨損
不過都遇好少,可能論壇放野比app人乾淨得多,而家草埋一堆野都懶得放

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0