標題: CGS出 colt 723 [打印本頁]

作者: 3904gary    時間: 23-7-2024 16:14     標題: CGS出 colt 723

見到CGS話出723
是否即係T8?
如果係,現在生產的能否完全對應馬記或副廠補品?
感謝
作者: rik-rok    時間: 23-7-2024 19:20

引用:
原帖由 3904gary 於 23-7-2024 16:14 發表
見到CGS話出723
是否即係T8?
如果係,現在生產的能否完全對應馬記或副廠補品?
感謝
CGS係Tx
唔肯定對應馬記,
因Tx早期上身上彈位等零件做錯數,所以成日jam彈炒飛機。
之後見佢加厚左飛機推彈桿,治標唔治本,換左飛機都係炒。
就算出左DD新版本,都唔敢再買Tx野
作者: gainax    時間: 23-7-2024 20:04

應該都係prlme身加t發件,而家仲買到怒槍733身除非佢好平唔係貴一貴玩prlme身不了
作者: gainax    時間: 23-7-2024 20:07

引用:
原帖由 rik-rok 於 23-7-2024 19:20 發表

CGS係Tx
唔肯定對應馬記,
因Tx早期上身上彈位等零件做錯數,所以成日jam彈炒飛機。
之後見佢加厚左飛機推彈桿,治標唔治本,換左飛機都係炒。
就算出左DD新版本,都唔敢再買Tx野
自家系統不了,mws 我希望雙雞炒怒身出oldschool仲平靚正
作者: rik-rok    時間: 23-7-2024 21:06

可以考慮等GunMoxxxx,佢支416出得幾靚。
似馬記數,起碼唔使炒飛機。
作者: 3904gary    時間: 23-7-2024 21:27

言下之意TX 可以抱觀望態度,的確開初N4都有點令人失望,或者真係考慮下v記
作者: rik-rok    時間: 23-7-2024 22:26

引用:
原帖由 3904gary 於 23-7-2024 21:27 發表
言下之意TX 可以抱觀望態度,的確開初N4都有點令人失望,或者真係考慮下v記
Tx, crossover staccato 有幾個鎗友試過都OK,暫未有鑊氣。
初見Tx MWS trigger box,估係Gnx,所以先買成鎗,點知係抄設計。
Tx chamber上彈角度太直,加上上身軸抄錯數,下下死撞粒BB上去,所以米炒飛機。
馬記真係勁 chamber果tolerance做到,食咩匣都唔jam彈
作者: gainax    時間: 24-7-2024 06:36

引用:
原帖由 rik-rok 於 23-7-2024 22:26 發表

Tx, crossover staccato 有幾個鎗友試過都OK,暫未有鑊氣。
初見Tx MWS trigger box,估係Gnx,所以先買成鎗,點知係抄設計。
Tx chamber上彈角度太直,加上上身軸抄錯數,下下死撞粒BB上去,所以米炒飛機。
馬 ...
馬記如果唔掂d問題一早比全世界玩家實戰後指正
其他地方加入大量創意去改真係咁理想,咁馬記班公程司就可以執包袱
講運作安穩度未見過有其他牌子比馬記好,最多挑剔佢偷功減料同唔像真
一個良好產品唔會突然爆出,都係靠不斷投資研發去改良改到真正優良
問題係研發既人係玩家定公情司姐
作者: gainax    時間: 24-7-2024 06:51

引用:
原帖由 rik-rok 於 23-7-2024 21:06 發表
可以考慮等GunMoxxxx,佢支416出得幾靚。
似馬記數,起碼唔使炒飛機。
Gn出更係好,但oldschool市場冇新潮野多出機會都唔樂觀
怒搶如果肯返出oldschool cnc身都還神了
作者: 里安    時間: 23-8-2024 02:56

引用:
原帖由 gainax 於 24-7-2024 06:51 發表

Gn出更係好,但oldschool市場冇新潮野多出機會都唔樂觀
怒搶如果肯返出oldschool cnc身都還神了
AG身成槍耐唔時都有人放架
作者: gainax    時間: 23-8-2024 09:13

引用:
原帖由 里安 於 23-8-2024 02:56 發表

AG身成槍耐唔時都有人放架
M733 xm177 m16a1身仲買到
M16a2身一早冇哂,連upper都買唔到了
我記得當時a2身出左半年仲有貨冇人買即是代表唔太熱門
一年後就唔見哂未見過有2手,a2身咁多年都係我放2手最多 好彩而家仲有幾隻cnc同鍛造留手
其實A2應該多需求過A1,如果砌唔到馬記G香港,而家將會有V記算係咁
Ag應該再返做多一批a2身,出過a2都唔少,係得ag陽極深灰色明顯靚過其他出黑色好多
作者: gainax    時間: 23-8-2024 09:23

當年衝初版陽極最靚

之後唔知咩原因上下身色差明顯我覺得唔順眼冇買,
可能個個等第2水先搞到第一水散貨慢,點知冇第2水
如果AG出返呢個質素我都買多隻玩了

圖片附件: 20230219_7aa85b7bc2d393393d33k040ElJQo7HB.jpg (23-8-2024 09:23, 1.75 MB) / 該附件被下載次數 12

作者: 火鳳舞    時間: 24-8-2024 20:17

引用:
原帖由 gainax 於 23-8-2024 09:13 發表

M733 xm177 m16a1身仲買到
M16a2身一早冇哂,連upper都買唔到了
我記得當時a2身出左半年仲有貨冇人買即是代表唔太熱門
一年後就唔見哂未見過有2手,a2身咁多年都係我放2手最多 好彩而家仲有幾隻cnc同鍛造留手 ...
今個月26号V記16A2到貨了,
不過你唔玩V記野,
應該都唔會買了.....
作者: 里安    時間: 24-8-2024 22:12

引用:
原帖由 火鳳舞 於 24-8-2024 20:17 發表

不過你唔玩V記野,
有人肯出點都好事
作者: jn_jona    時間: 27-8-2024 16:23

引用:
原帖由 火鳳舞 於 24-8-2024 20:17 發表

不過你唔玩V記野,
係三連發
不過rof好似有d慢
應該又係用果粒超重buffer
作者: 火鳳舞    時間: 27-8-2024 20:44

引用:
原帖由 jn_jona 於 27-8-2024 16:23 發表

係三連發
不過rof好似有d慢
應該又係用果粒超重buffer
您入咗?
我冇買,太多AR系,
走去入左支以色列刻印版v3 UZI,
返去執到我hi hi....….
以後真係唔敢買東北的產品!

作者: bennytsang16    時間: 27-8-2024 21:59

以色列刻印版 v3 UZI,是否這一枝? 有咩要執?

圖片附件: 455151031_1044411591025671_4612554503305674002_n.jpg (27-8-2024 21:59, 64.01 KB) / 該附件被下載次數 9

圖片附件: 455111311_1044411701025660_5973021559994049247_n.jpg (27-8-2024 21:59, 74.67 KB) / 該附件被下載次數 8

作者: loki    時間: 27-8-2024 22:22

依家玩返16A2都有FEEL
作者: 火鳳舞    時間: 27-8-2024 22:41

引用:
原帖由 bennytsang16 於 27-8-2024 21:59 發表
以色列刻印版 v3 UZI,是否這一枝? 有咩要執?

正係呢支!
首先呢支係Co2版本,我就另外買多隻Gas匣返去打,
點知用Gas匣係完全打唔到,一扣雞就爆氣,
用Co2匣打到,但清唔到匣,
我觀察一陣斷症佢係氣密有問題,
於是乎先用布濕天拿水up住出氣膠十分鐘等佢發漲,
本來想拆出黎直接浸天拿水效果會更好的,
但東北個死人設計拆出氣膠要成隻匣爆開先拆到,
太麻煩唯有用布up漲佢算,
漲咗之後果然有效密氣好咗Gas匣打到啦!
但仍然清唔到匣,
放是我再拆隻飛機落黎將尾部O ring 換大一碼上去,
原廠既實在太鬆唔密氣!
搞完之後立時精神晒爽打清到匣!
但搞咗我成半日真吹漲!
以後見到東北野都諗下先!

作者: 火鳳舞    時間: 28-8-2024 00:34

明天方仗又派街v3版MK18mod1了,齊晒Marking 的!
作者: jn_jona    時間: 28-8-2024 09:24

引用:
原帖由 火鳳舞 於 27-8-2024 20:44 發表

您入咗?
我冇買,太多AR系,
走去入左支以色列刻印版v3 UZI,
返去執到我hi hi....….
以後真係唔敢買東北的產品!
冇買
睇左yt試打
其實都想入 話晒等左咁多年
但冇位擺 遲下dna出真係怕衝動式消費
作者: bennytsang16    時間: 28-8-2024 17:26

拎過上手,好輕……
引用:
原帖由 jn_jona 於 28-8-2024 09:24 發表

冇買
睇左yt試打
其實都想入 話晒等左咁多年
但冇位擺 遲下dna出真係怕衝動式消費

作者: stevechau    時間: 28-8-2024 19:08     標題: 回覆 22# 的帖子

M16A2?? 支野估計重極有過譜
之前拎過支短D既733, 一上手輕既程度直頭有D顛覆3觀, 輕到成支GHK G5咁滯
作者: jn_jona    時間: 28-8-2024 19:12

引用:
原帖由 bennytsang16 於 28-8-2024 17:26 發表
拎過上手,好輕……

換鋼外管鋼front sight啦
不過ar本身就輕
係我地慣左骨、鏡、燈、laser姐 仲可能有suppressor, grip
作者: jn_jona    時間: 28-8-2024 19:13

引用:
原帖由 stevechau 於 28-8-2024 19:08 發表
M16A2?? 支野估計重極有過譜
之前拎過支短D既733, 一上手輕既程度直頭有D顛覆3觀, 輕到成支GHK G5咁滯
DNA版都係好輕
作者: 里安    時間: 28-8-2024 19:46

呢類舊AR,清水其實好輕,M4A1用返粟米筒其實都唔重

作者: bennytsang16    時間: 28-8-2024 22:18

我有 DNA 枝 M16A1,原裝已經跟鋼外管、鋼 sigt、鋼擊發等;自己再換埋條鋼 bolt 後,感覺幾重、有質感!
所以尋晚拎過 VFC 枝 M16A2 之後,明顯覺得枝 M16A2 輕。
引用:
原帖由 jn_jona 於 28-8-2024 19:12 發表

換鋼外管鋼front sight啦
不過ar本身就輕
係我地慣左骨、鏡、燈、laser姐 仲可能有suppressor, grip

作者: jn_jona    時間: 29-8-2024 03:07

引用:
原帖由 bennytsang16 於 28-8-2024 22:18 發表
我有 DNA 枝 M16A1,原裝已經跟鋼外管、鋼 sigt、鋼擊發等;自己再換埋條鋼 bolt 後,感覺幾重、有質感!
所以尋晚拎過 VFC 枝 M16A2 之後,明顯覺得枝 M16A2 輕。

DNA 唔係老原已經鋼bolt?
手頭有dna 723 early, 733
作者: bennytsang16    時間: 29-8-2024 07:11

係原裝跟鋼 bolt。我自己記錯了。
引用:
原帖由 jn_jona 於 29-8-2024 03:07 發表

DNA 唔係老原已經鋼bolt?
手頭有dna 723 early, 733

作者: NCP013    時間: 29-8-2024 10:47

VFC M16A2,全鋁管,鋁front sight  (對pin係磁石吸到),鋁Barrel nut, 連前後槍帶環都係鋁,VFC 官網報2900g重,我塞0左條鋼bolt入去磅,3000g重。
内管大慨去到front sight 前端,另外原裝飛機封0左減力圈
作者: jn_jona    時間: 29-8-2024 17:22

引用:
原帖由 NCP013 於 29-8-2024 10:47 發表
VFC M16A2,全鋁管,鋁front sight  (對pin係磁石吸到),鋁Barrel nut, 連前後槍帶環都係鋁,VFC 官網報2900g重,我塞0左條鋼bolt入去磅,3000g重。
内管大慨去到front sight 前端,另外原裝飛機封0左減力圈
barrel nut都鋁
枝槍都唔平…

鋼bolt rof應該同原裝bolt差唔多rof?
我覺得係recoil spring弱/buffer重
作者: bennytsang16    時間: 29-8-2024 17:40

唔知 DNA 遲啲會唔會出 M16A2 呢?

圖片附件: 455111311_1044411701025660_5973021559994049247_n1.jpg (29-8-2024 17:40, 54.38 KB) / 該附件被下載次數 11

作者: jn_jona    時間: 29-8-2024 19:56

係都唔出奇啦
出左3連發kit仲有好多有趣野可以出
M4 cabine, m16a4
作者: kornhill401    時間: 29-8-2024 20:00

M16A2我就首選'大蛇 '.

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0