標題: [認真] WhatsApp [打印本頁]

作者: 七點六二    時間: 24-9-2024 07:30     標題: WhatsApp

可能我已經好落後,唔知點解而家啲人打電話比佢哋係唔聽唔覆,但係佢又用WhatsApp 覆你、問題係點解唔可以電話講,一定要WhatsApp 講?

好像我同其他師兄交收,到咗一地方我問題佢係邊,佢就用WhatsApp 同我講,我打電話比佢又唔聽,足足浪費半個鐘先搵到佢………

講一個真人真事比你地聽,我呀公上年下午在醫院別了,但佢上午已經唔掂入咗急症室搶救,點知我有一個白痴既舅父,佢係醫院到居然用WhatsApp 通知人話我阿公搶救而冇打電話叫人黎睇佢最後一面,而且當時佢仲有小小意識,結果我呀媽或佢D兄弟姊妹都唔係成日睇WhatsApp,就係咁,我阿公係醫院裡等住人見佢最後一面都冇就咁走咗,而當我地知道既時候去到醫院時佢已經斷氣………

我有問過舅父點解唔打電話,佢話WhatsApp 方便啲喎,?你老母你唔係呀,咁講都得,最後我唯有同佢講「他朝君體也相逢」

最後一句,唔好WhatsApp 我!
作者: reniless    時間: 24-9-2024 09:03

我用3部手機,2部有卡,1部冇卡。

冇卡個部就係用黎收WhatsApp 。
但8,9成內容唔會睇,我係唔明點解咁多人用。

有卡電話1),一般正常用,有微信,但不上網。
有卡電話2),只用於銀行,冇微信,冇社交app,不講物。
冇卡電話3),上網,睇黃片,收what app,打手遊,氪金只用充值卡。

作者: 七點六二    時間: 24-9-2024 09:19

引用:
原帖由 reniless 於 24-9-2024 09:03 發表
我用3部手機,2部有卡,1部冇卡。

冇卡個部就係用黎收WhatsApp 。
但8,9成內容唔會睇,我係唔明點解咁多人用。
打電話比佢唔聽,又話WhatsApp 講,係個街到點一路行一路㩒製打?
作者: reniless    時間: 24-9-2024 09:22

對講機
作者: stevechau    時間: 24-9-2024 10:24     標題: 回覆 3# 的帖子

語音轉文字輸入掛, 不過好多都係齋錄音
其實SD WHTSAPP唔緊要, 的確一個咁既通訊方式係可以最短時間之內reach晒所有人先
但真係緊要既、急既, 都係會打電話講, 等你打字打得黎, 係電話該講既都講晒啦
作者: 七點六二    時間: 24-9-2024 11:43

引用:
原帖由 stevechau 於 24-9-2024 10:24 發表
語音轉文字輸入掛, 不過好多都係齋錄音
其實SD WHTSAPP唔緊要, 的確一個咁既通訊方式係可以最短時間之內reach晒所有人先
但真係緊要既、急既, 都係會打電話講, 等你打字打得黎, 係電話該講既都講晒啦
真係緊急既就直接打電話………
作者: 里安    時間: 24-9-2024 16:07

引用:
原帖由 七點六二 於 24-9-2024 11:43 發表

真係緊急既就直接打電話………
好多人都係咁,連政府部門電話都唔聽

有D公務員朋友,盡責D用盡所有方法搵你,咪用自己部公事電話WhatsApp個市民

佢又會覆,但打電話就一定唔覆,留埋言都唔理
作者: 051039    時間: 24-9-2024 16:36

引用:
原帖由 里安 於 24-9-2024 16:07 發表

有D公務員朋友,盡責D用盡所有方法搵你,咪用自己部公事電話WhatsApp個市民

由以前傳銷,到而家騙案
足以令一部份人由以前驚用哂通話分鐘到而家驚用哂上網數據
都唔會聽陌生電話
當然又一有一部份人真係有o的病態地唔聽電話/唔打電話/唔覆whatsapp/雞毛蒜皮都打電話又長氣講野又慢
作者: 48191    時間: 24-9-2024 21:26

Message 可以Forward,電話要逐個逐個打。
Spread out速度完全唔同。
引用:
原帖由 七點六二 於 24-9-2024 07:30 發表
可能我已經好落後,唔知點解而家啲人打電話比佢哋係唔聽唔覆,但係佢又用WhatsApp 覆你、問題係點解唔可以電話講,一定要WhatsApp 講?

好像我同其他師兄交收,到咗一地方我問題佢係邊,佢就用 ...

作者: futuregadget04    時間: 25-9-2024 02:38

而家7/24垃圾資訊年代,一堆冇意義ge Cold Call。詐騙傳銷借貸保險地産甚至一聽即Cut,接都接到怕,久而久之D人開始唔用電話用Messages,起碼Messages可以随便輕鬆篩走無意義ge 資訊,而電話要接;等;聽;判斷;Cut線。

咁當然你舅父係on9咗D,理應有聯繫開ge親戚們大家都會有大家ge電話並標示邊個打邊個,唔會至於唔接呱
作者: mouselkm    時間: 25-9-2024 03:09

電話馬上要聽包括在廁所「大事」的時候等不方便時候,whatapps可在你聽到聽示聲後,任何方便時間回覆,所以我公司群組所有非死人「林」樓公司一律whatsapp
作者: jacko    時間: 25-9-2024 12:15

WhatsApp 無錯,錯0既係使用0既人
作者: kornhill401    時間: 25-9-2024 12:18

引用:好多人都係咁,連政府部門電話都唔聽
水務署的工作人員,是其中之一.

作者: 051039    時間: 25-9-2024 15:25

引用:
原帖由 kornhill401 於 25-9-2024 12:18 發表
引用:好多人都係咁,連政府部門電話都唔聽
水務署是其中之一.
網上流傳經典例子仲有醫院打比因車禍入院人士o既家屬
作者: olw0978    時間: 26-9-2024 08:07

引用:

普通人不會分辯哪個是政府部門電話呀~~

我曾經逢 3 字頭電話不接,怎料 HA 的電話也是 3 字頭,結果我錯過了專科門診的預約,要我重新申請
之後只好來者不拒,結果又被其他杏加橙滋擾一段長時間,忽!

作者: gtoray    時間: 27-9-2024 00:01

時代唔同
人與人既溝通方式都唔同左
作者: 48191    時間: 27-9-2024 07:06

同上一次一樣,你都仲係未接受到新事物。
重要的事、需要快速傳播的事,WhatsApp 是比傳統電話逐個逐個打仲要快。
引用:

好像我同其他師兄交收,到咗一地方我問題佢係邊,佢就用 ...

作者: 七點六二    時間: 27-9-2024 07:20

引用:
原帖由 48191 於 27-9-2024 07:06 發表
重要的事、需要快速傳播的事,WhatsApp 是比傳統電話逐個逐個打仲要快。
咁有時係街到又要打字,行眼唔帶路咪死緊!
作者: 七點六二    時間: 27-9-2024 07:22

引用:
原帖由 gtoray 於 27-9-2024 00:01 發表
時代唔同
人與人既溝通方式都唔同左
打電話比佢唔接架!
作者: 48191    時間: 27-9-2024 09:15

有語音輸入㗎喎!
引用:
原帖由 七點六二 於 27-9-2024 07:20 發表

作者: 051039    時間: 27-9-2024 09:59

引用:
原帖由 七點六二 於 27-9-2024 07:20 發表

唔洗死㗎,撞到人鬧番人轉頭唔睇路
作者: Dave    時間: 27-9-2024 10:02

引用:
原帖由 olw0978 於 26-9-2024 08:07 發表

普通人不會分辯哪個是政府部門電話呀~~

我曾經逢 3 字頭電話不接,怎料 HA 的電話也是 3 字頭,結果我錯過了專科門診的預約,要我重新申請
之後只好來者不拒,結果又被其他杏加橙滋擾一段長時間,忽! ...
x 2 ,而家3 字頭乜電話都有唔到你唔接,但廣告電話你愈接係愈多 ( 佢有紀錄你個係active # ),而家成日收大灣區物業介紹... 大佬哪有錢。

作者: Dave    時間: 27-9-2024 10:05

引用:

紅事白事都靠wtapps 真係低能。應該先發一個wtaps 之後再逐個電話打出去,而家唔係問外賣食乜野可以慢慢等,呢d 等多1  分鐘都遲既野仲wtaps... 而家d 人係咪真係甘驚同人溝通...
作者: Dave    時間: 27-9-2024 10:16

引用:
原帖由 48191 於 27-9-2024 07:06 發表
睇情況,如果已經係親身到左交收地點又唔見人,打比對方應該要接,因為需要「即時回應、否則你消耗緊人時間成本」,當然更合理既係,你要遲到麻煩你早d 通知。
而家既人真係好似好驚打電話甘,上排公司請人去fb 貼post ,我負責in人所以留左自己手提,我要求先wtaps 聯絡提供資料。
好現實既係,後生仔必然係wtaps ,你回應去佢就比icon ,yes ,no,惜字如金。
年紀大d 既,40 歲以上就有一部份係會打電話黎,得閒我會接,有時我自己都做緊野or 渣緊車就會回佢可否wtaps 先提供資料 (當然提供d 乜唔洗講太多,對方提供d 乜亦可以睇到對方係咪正常人 ),
無可否認wtaps 係新事物,但唔代表可以取代直接通話/ 對話/ 見面,人同人溝通唔係齋文字傳遞,語氣,回答,談吐,對問題的即時反應亦可以提供好多信息,
一個電話好多時已經可以篩走一d 不適合的求職者,不過4 兄打工仔未必會明。
作者: 051039    時間: 27-9-2024 10:38

引用:
原帖由 Dave 於 27-9-2024 10:16 發表

睇情況,如果已經係親身到左交收地點又唔見人,打比對方應該要接,因為需要「即時回應、否則你消耗緊人時間成本」,當然更合理既係,你要遲到麻煩你早d 通知。
而家既人真係好似好驚打電話甘,上排公司請人去fb ...
其實出o黎社會做野做得耐,係唔同公司都做過一段時間,總會見過一D奇人
之前做過一份工,有個同事有email唔用,有teams唔用,雞毛蒜皮都要打個電話仲要開場白慢慢先入到正顯,不過內容係我收到你份野啦而家睇緊/有野markup再改/我email send左markup比你/ok無問題啦可以出街
呢啲咁簡單o既指令(甚至有啲都唔係指令係廢話),打幾粒text人地幾秒已經收到,快過你打個電話又要等接通又要等人聽仲要等你慢慢開場白
o個位同事目測四五十歲,真係花崗岩
作者: 七點六二    時間: 27-9-2024 10:58

引用:
原帖由 051039 於 27-9-2024 10:38 發表

其實出o黎社會做野做得耐,係唔同公司都做過一段時間,總會見過一D奇人
之前做過一份工,有個同事有email唔用,有teams唔用,雞毛蒜皮都要打個電話仲要開場白慢慢先入到正顯,不過內容係我收到你份野啦而家睇緊/有 ...
有啲人連辭職都唔打辭職信,就咁WhatsApp 你唔勞就算數,我覺得而家年青人已經冇咗同人溝通既機會。
作者: Dave    時間: 27-9-2024 11:04

引用:
原帖由 051039 於 27-9-2024 10:38 發表

之前做過一份工,有個同事有email唔用,有teams唔用,雞毛蒜皮都要打個電話仲要開場白慢慢先入到正顯,不過內容係我收到你份野啦而家睇緊/有 ...
呢D 位我會打句「received with thanks」就算。
十幾年前做采購時用EMAIL 回,而家「新時代」就WTAPS 回啦
需要直接通話時只用信息,或可以用信息時硬係要打電話,兩種也不可取。
作者: olw0978    時間: 27-9-2024 11:07     標題: 回覆 26# 的帖子

面精學懶不知幾叻,家下乜春都用 AI bot 幫佢做,做完出黎自己都唔去 proof read 就咁隊比你
作者: 051039    時間: 27-9-2024 11:09

引用:
原帖由 七點六二 於 27-9-2024 10:58 發表

有啲人連辭職都唔打辭職信,就咁WhatsApp 你唔勞就算數,我覺得而家年青人已經冇咗同人溝通既機會。
溝通奇人咩年代都有,不過科技發達左令呢類人多左
無必要咁樣用標籤
正如我係呢個post一開頭講傳銷/詐騙令好多人見到陌生電話唔會接,呢個情況已經同年紀冇太大關係

而家公司有個老屎忽自己技術唔得又成日話人呢樣唔得o個樣唔得"你地啲新一代乜乜乜”
成日驚死抽唔切水都未聽哂人地對話就開口要抽人水點知又抽唔到
英文差到幾粒字都要google translate
乜佢好老咩?咪又係80後

作者: 051039    時間: 27-9-2024 11:20

引用:
原帖由 七點六二 於 27-9-2024 10:58 發表

正常一間有HR o既公司咁做只會比hr叫佢打番封信比我
如果係fresh grad唔識o既要鬧o既係咪應該鬧學校/屋企冇教?
當fresh gard唔識用影印機已經變到好平常時,有冇人檢討過一個人由出世到出o黎做野成廿年點解咁基本技能都唔識?
一日要做幾多份功課幾多補習幾多測驗先夠?
作者: 七點六二    時間: 27-9-2024 11:55

引用:
原帖由 051039 於 27-9-2024 11:20 發表

如果係fresh grad唔識o既要鬧o既係咪應該鬧學校/屋企冇教?
當fresh gard唔識用影印機已經變到好平常時,有冇人檢討過一個人由出世到出o黎做野成廿年點解咁基 ...
唔夠你講,投降………

PS. 我公司有HR………
作者: 七點六二    時間: 27-9-2024 12:00

引用:
原帖由 051039 於 27-9-2024 11:20 發表

當fresh gard唔識用影印機已經變到好平常時,有冇人檢討過一個人由出世到出o黎做野成廿年點解咁基 ...
請問邊個教你生仔呀?

作者: stevechau    時間: 27-9-2024 13:13

引用:
原帖由 Dave 於 27-9-2024 10:05 發表

紅事白事都靠wtapps 真係低能。應該先發一個wtaps 之後再逐個電話打出去,而家唔係問外賣食乜野可以慢慢等,呢d 等多1  分鐘都遲既野仲wtaps... 而家d 人係咪真係甘驚同人溝通...
講真......係!
而且唔係驚, 而係開始討厭用講電話黎溝通~
我工作上都耐不耐要用電話打比客, 都成日比客問不如D文件野我WTSAPP比你, 你WTSAPP覆返我, 我心諗不知幾想咁, 可惜FIGHT左咁多年都爭取唔到

p.s.我自己紅事都真係WTSAPP問左人黎唔黎先, 有反應先再各自搵, 對比起逐個CALL真係方便快捷免尷尬得多
作者: stevechau    時間: 27-9-2024 13:19

引用:

政府好多電話都轉左3字頭了, 有時做野要打出去都唔知係好事定係唔好事~
最慘係CALL客CONFIRM野果陣, 人地見你3字頭就唔聽, 即刻RECALL都唔聽......而呢個情況最煩係而家班中高層開始要求不同時段打3次, 有D部門仲諗要求同事OT打NIGHT CALL......
心諗你咪出左信計日子囉, 一定要往死裡打打到人人都黎發老脾先心息, 有D同事一CALL就一千幾百隻X3次添, 呢D時候真係想抆L斷條主電話線佢(原諒小弟的粗俗)
作者: reniless    時間: 27-9-2024 13:21

厲害,返一份工咁多野睇。
我最後個份工最後個幾年都係坐冷板凳,返工等食飯,食完飯等收工。坐响度唔係睇動漫爽文就係睇時裝雜誌,反正就係摸魚。諗得最多就係返工著咩衫好,好等呀阿群姐好姐佢地見到會尖叫,但最後發覺是旦隨手拿起件單品,隨意著隨意搭配已經可以,衣櫥裡已經行充實。

作者: loveless    時間: 27-9-2024 13:25

我從來唔用whatsapp語音留言, 唔會錄音對話.
作者: reniless    時間: 27-9-2024 13:30

引用:
原帖由 loveless 於 27-9-2024 13:25 發表
我都係,我只用文字回覆。
作者: reniless    時間: 27-9-2024 13:41

引用:
原帖由 loveless 於 27-9-2024 13:25 發表
肥囝補習社櫃檯電話係3字頭,肥囝平日放學後去補習,早放監岀黎就會問櫃檯借電話,一般都係連續兩次來電先會意式到係肥囝打來。
---
風雨中的被動式增高小白鞋,今年在連金拔買,折上折後,睇見個價,你唔會走去買淘

圖片附件: IMG_20240927_134311.jpg (27-9-2024 13:56, 139.52 KB) / 該附件被下載次數 12

作者: loveless    時間: 27-9-2024 14:25

引用:
原帖由 reniless 於 27-9-2024 13:41 發表

肥囝補習社櫃檯電話係3字頭,肥囝平日放學後去補習,早放監岀黎就會問櫃檯借電話,一般都係連續兩次來電先會意式到係肥囝打來。
---
風雨中的被動式增高小白鞋,今年在連金拔買,折上折後,睇見個價,你 ...
品牌解碼會死好多腦細胞o架.
依家鐘意連續幾日衫褲鞋襪各自同牌同款同色, 只係細節位或原裝或後改會有所不同. 出入有幾多人留意到, 就係人老珠黃仲可以有幾多收視率既數據. 幾好玩o架
作者: loveless    時間: 27-9-2024 14:32

引用:
原帖由 reniless 於 27-9-2024 13:41 發表

---
風雨中的被動式增高小白鞋,今年在連金拔買,折上折後,睇見個價,你 ...
上面果對買o左, 包膠底好難抹.
作者: loveless    時間: 27-9-2024 15:08

其實whatsapp我唔用語音, 理由好簡單.
公作上經常要cap雙方/多方在時間線上的完整對話去協調/組織項目. 遂個留言去fwd只會製造更多混亂/誤解/斷章取義.
私事上我唔鐘意錄音留言, 更加唔會陪任何人玩錄音對話. 間中可能已得罪人在所難免, 但既然我左腦從來唔介意得失人, 我右腦唯有俾佢脅持, 照跟.

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0