標題: 童年回憶一問 [打印本頁]

作者: derek_lok    時間: 31-3-2008 01:44     標題: 童年回憶一問

各位前輩,,在下有少少事想請教各位~~

請問香港係唔係曾經有裝甲車呢!?

事源係今日在下睇返童年的相片,,應該係幼稚園時代,,在下BB時期曾經同一名身穿85's 金魚花既人合照,,在下由細到大一直都以為佢係PTU或穿山甲,,直至前幾日係哩道到有前輩既POST,,見到有人討論老防&水雷炮,,及前輩們的BLOG~先得先原來相中人並非警察,,極可能係軍人!!!而問返在下家人後,,佢地都唔清楚,,只係記得睇樓個時撞見開放日入去睇.....

講返張相,,細仔地看,,雖然好濛糊,,依稀地看出裝甲車上寫住28 SQN GTR,,有無前輩知道個架係咩車???而係唔係陸軍服務團或義勇軍??
作者: jwlchan    時間: 31-3-2008 02:36

引用:
原帖由 derek_lok 於 30-3-2008 17:44 發表
各位前輩,,在下有少少事想請教各位~~

請問香港係唔係曾經有裝甲車呢!?

事源係今日在下睇返童年的相片,,應該係幼稚園時代,,在下BB時期曾經同一名身穿85's 金魚花既人合照,,在下由細到大一直都以為佢係PTU或 ...
28 Sqn GTR 係Gurkha運輸營, 以前駐在Gun Club Hill Barracks and Sek Kong Barracks.
無睇過你張相, 但我好相信會係沙利臣裝甲運兵車(Saracen).
請問是否如相片一樣?
作者: derek_lok    時間: 31-3-2008 13:10

謝謝解答,,我諗在下會在稍後時間uoload張相比各位考證,,但由於相片好舊,,相信在下upload後都好難睇得出裝甲車型號及相中前輩屬於既部隊,,

anyway thanks,,真係多謝jwlchan兄,,解答了在下由細到大既誤解,,因為家父係警察,,亦都係哩個源故,,在下年幼時曾經幾次什麼什麼開放日,,嘉年華等等,,都上過警察D裝甲車參觀,,可能係咁令我多年都有混淆,,尤其係早年RHKP都曾經使用85's DPM,,真的令當時幼稚園小朋友的我會將 軍&警 混亂,,諗到哩度有少少想喊,,一來真係非常感動,,終於令我清楚知道當時既人和事,,二來令我慚愧的,,竟然多年盡心盡力為香港服務的前輩混亂,,真係非常對佢地唔住.....

Thank again and again^^
作者: mike-mike    時間: 31-3-2008 15:23

有, 以前見過, 型號唔清楚.
但而家海防博物館前都好似重有得睇.
作者: jwlchan    時間: 31-3-2008 17:14

引用:
原帖由 derek_lok 於 31-3-2008 05:10 發表
謝謝解答,,我諗在下會在稍後時間uoload張相比各位考證,,但由於相片好舊,,相信在下upload後都好難睇得出裝甲車型號及相中前輩屬於既部隊,,

anyway thanks,,真係多謝jwlchan兄,,解答了在下由細到大既誤解,,因為 ...
我想再補充一點係軍部車輛, 尤其是裝甲車一定是深綠色或黑及綠色迷彩, 而驚察裝甲車將會是籃色, 而且有驚察及Police字樣, 28 GTR全是Gurkah, 並無HKMSC服務, 29 Sqn 就全是HKMSC中國人.
作者: derek_lok    時間: 31-3-2008 17:41

引用:
原帖由 jwlchan 於 31-3-2008 17:14 發表

我想再補充一點係軍部車輛, 尤其是裝甲車一定是深綠色或黑及綠色迷彩, 而驚察裝甲車將會是籃色, 而且有驚察及Police字樣, 28 GTR全是Gurkah, 並無HKMSC服務, 29 Sqn 就全是HKMSC中國人.
當時警察使用的裝甲車應該同軍隊使用的裝甲車型號款式應該是不相同的吧!?
作者: jwlchan    時間: 31-3-2008 18:22

引用:
原帖由 derek_lok 於 31-3-2008 09:41 發表

當時警察使用的裝甲車應該同軍隊使用的裝甲車型號款式應該是不相同的吧!?
在1980/90年代軍部及警察都有用沙利臣裝甲運兵車, 而在我離開香港前警察PTU及ASU仍有用沙利臣裝甲運兵 1990-92 discharged from the British Army...I think.....如果你張相車係綠色就係軍車, 籃色就係警車...

作者: B20_hk    時間: 31-3-2008 22:51

http://hk.geocities.com/tsrgmilitary/hp1.htm
作者: jwlchan    時間: 31-3-2008 23:21

I think 28 Sqn GTR do not have any Ferret Mark II scout car and only have Saracen....and for display the British Army in Hong Kong would mostly use Saracen at that time......
作者: derek_lok    時間: 1-4-2008 00:26

要各位前輩久等了,,對唔住,,因為電腦技術上既問題,,搞左一個夜晚,,SORRY~

相片太舊了,,我SCAN完都睇唔清28 SQN GTR個徽~

相中被軍人手抱的小孩正是年幼的在下,,當時幼稚園K-1可能或再早~

相中身後還有幾位小朋友在裝甲車上嬉戲,,不過完全唔認識的,,因為當時係什麼什麼開放日 or 嘉年華的,,我追問過家人,,他們說相片攝於大埔,,但在下印象應該為石崗,,大概媽媽以為係林村過後還是大埔罷了
作者: jwlchan    時間: 1-4-2008 01:34

架車係Ferret Mark II scout car!!!!
個兵係Gurkha, 應該係石崗兵營
作者: derek_lok    時間: 1-4-2008 02:03

多謝各位前輩為在下解答咁多,,而家圓滿地知道了所有資料
THANK A LOT!!!

細心一睇,,咁似係越南BOOT既!
作者: jwlchan    時間: 1-4-2008 02:27

但再番睇, 又似沙利臣!
作者: jwlchan    時間: 1-4-2008 02:30

你那時是否住屯門?
作者: jwlchan    時間: 1-4-2008 02:32

引用:
原帖由 derek_lok 於 31-3-2008 18:03 發表
多謝各位前輩為在下解答咁多,,而家圓滿地知道了所有資料
THANK A LOT!!!

細心一睇,,咁似係越南BOOT既!
森林boot, 我都有......
作者: derek_lok    時間: 1-4-2008 02:32

唔係呀,,當時住葵涌政府宿舍的~~
作者: derek_lok    時間: 1-4-2008 02:34

引用:
原帖由 jwlchan 於 1-4-2008 02:32 發表

森林boot, 我都有......
在下朋友親身試驗,,哩對boot唔太舒服喎~鞋底硬,,尼龍質地保護性較低喎~~~
作者: MF    時間: 1-4-2008 02:36

Saracen, (應該係MkVI) 來的, 6X6

Ferret MkII 係4x4, 同埋Ferret小巧得多

我以前間boarding school 個motor club 有兩架Ferret (MkI+MkII) 同買一架Mk1 Saracen, 小弟負責maintain架Mk1 Ferret, 所以好熟
作者: MF    時間: 1-4-2008 02:49

小弟影的
最後兩張坐turret既係小弟
作者: jwlchan    時間: 1-4-2008 02:49

引用:
原帖由 MF 於 31-3-2008 18:36 發表
Saracen, (應該係MkVI) 來的, 6X6

Ferret MkII 係4x4, 同埋Ferret小巧得多

我以前間boarding school 個motor club 有兩架Ferret (MkI+MkII) 同買一架Mk1 Saracen, 小弟負責maintain架Mk1 Ferret, 所以好熟
There you are!
作者: jwlchan    時間: 1-4-2008 02:53

引用:
原帖由 derek_lok 於 31-3-2008 18:34 發表

在下朋友親身試驗,,哩對boot唔太舒服喎~鞋底硬,,尼龍質地保護性較低喎~~~
係, 因鞋底有鉄皮以防刺傷腳板....保諼腳跟亦算可以....比較輊.以前香港自已出產俾政府用, 質地較差.
作者: derek_lok    時間: 1-4-2008 03:05

引用:
原帖由 jwlchan 於 1-4-2008 02:53 發表

係, 因鞋底有鉄皮以防刺傷腳板....保諼腳跟亦算可以....比較輊.以前香港自已出產俾政府用, 質地較差.
CSI出產的,,鞋底沒有鐵皮,,我朋友的就是了,,因為我朋友就係打WarGame途中,,斷底,,前後分開左

唔知步*版有無鐵皮係底呢!?
作者: jwlchan    時間: 1-4-2008 03:19

引用:
原帖由 derek_lok 於 31-3-2008 19:05 發表

CSI出產的,,鞋底沒有鐵皮,,我朋友的就是了,,因為我朋友就係打WarGame途中,,斷底,,前後分開左

唔知步*版有無鐵皮係底呢!?
据知步X及CSI - Correction service? 並非good choose. 無鐵皮.
軍隊issue既我對著咁耐到而家都OK!

作者: derek_lok    時間: 1-4-2008 03:22

引用:
原帖由 jwlchan 於 1-4-2008 03:19 發表

据知步X及CSI - Correction service? 並非good choose. 我對著咁耐到而家都OK!
在下都只會係步*買步操鞋用,,買BOOT都係廣華街

係喎,,未知師兄問我係唔係住屯門所謂何事呢??
作者: jwlchan    時間: 1-4-2008 03:25

相片有個小朋友似曾相識! 但我而家好老!
作者: derek_lok    時間: 1-4-2008 03:27

引用:
原帖由 jwlchan 於 1-4-2008 03:25 發表
相片有個小朋友似曾相識! 但我而家好老!
相片後面的小朋友並不認識,,只係拍照時身後還有一群小朋友在裝甲車上嬉戲,,場面輕鬆

我都廿歲仔啦
作者: jwlchan    時間: 1-4-2008 03:31

引用:
原帖由 derek_lok 於 31-3-2008 19:27 發表

相片後面的小朋友並不認識,,只係拍照時身後還有一群小朋友在裝甲車上嬉戲,,場面輕鬆

我都廿歲仔啦
OK! 但我個仔26!
作者: B20_hk    時間: 7-4-2008 02:38     標題: 回覆 #27 jwlchan 的帖子

莫非是令公子???

還是私...

作者: jwlchan    時間: 7-4-2008 04:10

引用:
原帖由 B20_hk 於 6-4-2008 18:38 發表
莫非是令公子???

還是私...

本人私生活向來檢點!:x

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0