標題: [器材]我需要 d 咩!? (機已經決定ed...now is 鏡!) [打印本頁]

作者: adrianyahk    時間: 30-5-2008 23:26     標題: [器材]我需要 d 咩!? (機已經決定ed...now is 鏡!)

原先諗住既 5D....究竟.....(這是引旨)

早兩日上完中山影event,交左貨之後,感覺被承認了!
咁接下來可能不時有好多野要我影....

一路以來都係想買部5D去玩舊鏡...但係經過果日既一役..(浮誇!打仗咩一役!)
發覺對焦速度同iso真係好重要....(防手震就.....果日有時室內用小小白is 有些少幫助啦..)
閃燈更加係必須品...(這個係肯定的!)

用下用下,發覺相機袋好緊要...(廢話) [果日拎個 messenger bag (32L) 揹到斷背]
單腳架我就唔肯定...

越諗就越多奇怪野需要....(好似)
影左好多raw...又怕怕地 5D 好慢....
budget又唔係多(用屋企,唔想敗咁多)
咁我..........其實係咪應該轉target?

見識過 5D 既 層次 (死人ATM,我用部40D去比,真係想...(*&*^(*$@^%)
又真係好毒....但係,唉....我都唔知點算.....接job又唔係多....唉.....

大家幫手諗下! 樣樣都講下....腳呀,袋呀,機呀....鏡呀......

筆直.....三皮內啦!
P.S. 1: 發覺長鏡係室內,conference room好有用,影d 大人物大頭
P.S. 2: 光圈.......大真係好有幫助...
P.S. 3: 影人...唔夠wide...成日...
P.S. 4: 三腳架是需要的....用來影景....

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 30-5-2008 23:34

三皮好夠la,我40d, 50 f1.4 ,580exII ,官價計都係萬五多少少

腳架睇中左支單腳890
袋,我有一個可以載notebook又可以載相機的460左右
卡600內ko

你入5d 新機萬四左右,小小白is 二手好似係6000左右,其他都好充足你入其他野
作者: adrianyahk    時間: 30-5-2008 23:41

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 30-5-2008 23:47 發表
三皮好夠la,我40d, 50 f1.4 ,580exII ,官價計都係萬五多少少

腳架睇中左支單腳890
袋,我有一個可以載notebook又可以載相機的460左右
卡600內ko

你入5d 新機萬四左右,小小白is 二手好似係6000左右,其他都 ...
如果24-70 + 小小白 is.....係咪唔夠!?
我又唔知 24-105 岩唔岩我用...
17-40 又好似好爽...
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 30-5-2008 23:48

引用:
原帖由 adrianyahk 於 30-5-2008 23:54 發表

如果24-70 + 小小白 is.....係咪唔夠!?
我又唔知 24-105 岩唔岩我用...
17-40 又好似好爽...
睇你可以接受咩機,如果你落一級入部40d 的,x1.6的,鏡17-40,小小白is+50 f1.8 三支,我諗都重夠入falsh同袋,卡
作者: CrazyBoy    時間: 30-5-2008 23:49

nikon plan...

D300---------------$12400
17-55 2.8---------$10000
85 1.8 / 851.4--$2600/6600
SB-800-------------$2700

以上..$27700 / $31700

有wide有tele有大光圈有鏡皇有神燈有靚ISO

有計多..無計少

作者: adrianyahk    時間: 30-5-2008 23:50

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 31-5-2008 00:01 發表

睇你可以接受咩機,如果你落一級入部40d 的,x1.6的,鏡17-40,小小白is+50 f1.8 三支,我諗都重夠入falsh同袋,卡
呢個世界真係殘酷.....

就係咁囉...要買哂就要降部機既級數....
由 15000 + 5200 + 9xxx + 8xxx
變 7xxx + 5200 + 9xxx + 8xxx

鏡就可以買哂...但係...........................啊!!!
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 30-5-2008 23:55

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 00:03 發表

鏡就可以買哂...但係...........................啊!!!
都唔係的,阿青話鏡其實重要過機,因為機,三年出兩代,但係一支好的鏡5-10先出一代,儲一支好的鏡好過一部好的機
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 31-5-2008 00:04

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 00:03 發表

其實,d 鏡x1.6之後17-40變左27-64,50變80,睇你點諗,雖然差少少但都可以當係18-55,同85先
作者: adrianyahk    時間: 31-5-2008 00:05

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 31-5-2008 00:09 發表

都唔係的,阿青話鏡其實重要過機,因為機,三年出兩代,但係一支好的鏡5-10先出一代,儲一支好的鏡好過一部好的機
如果係要咁儲....................我唔買Canon 換哂做菜,瀨鏡啦...
可惜..........唉...
作者: adrianyahk    時間: 31-5-2008 00:09

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 31-5-2008 00:18 發表

其實,d 鏡x1.6之後17-40變左27-64,50變80,睇你點諗,雖然差少少但都可以當係18-55,同85先
其實係我想要既range je~
350D配A16 = 17*1.6 = 27 ------>我縑唔夠wide
                    50*1.6 = 80 ------>我嫌唔夠遠

24-105 好岩我洗,但係,佢得f4...which 果日我發覺小小白is f4都好易失手 (室內/暗,冇閃下)
A16 用 2.8 好好多....
作者: CrazyBoy    時間: 31-5-2008 00:13

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 31-5-2008 00:02 發表
nikon plan...

D300---------------$12400
17-55 2.8---------$10000
85 1.8 / 851.4--$2600/6600
SB-800-------------$2700

以上..$27700 / $31700

有wide有tele有大光圈有鏡皇有神燈有靚ISO

...
無人理我...
作者: 高!高!高!    時間: 31-5-2008 00:16

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 31-5-2008 00:09 發表

絕對係!!
40/MK-III的質數/一定係MK-III好,
但唔代表40差,這是第一點.
第二點,相片的效果,主要係支鏡的光圈/透視/前後景壓縮比例做成,
多支鏡,多幾個透視效果,自然可以影多幾款相.
作者: adrianyahk    時間: 31-5-2008 00:22

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 31-5-2008 00:27 發表

無人理我...
試過FF...真係番唔到轉頭...

而且prime真係唔多方便...(終於發覺)
作者: adrianyahk    時間: 31-5-2008 00:31

引用:
原帖由 高!高!高! 於 31-5-2008 00:29 發表

絕對係!!
第二點,相片的效果,主要係支鏡的光圈/透視/前後景壓縮比例做成,
呢個都係問題....wide可以遲d (24都夠用既...) tele就可以借,但係唔係成日有....
Tele 又唔係真係好急用......但係去旅行影相又好似Tele影人民生活好有用...
wide.....縱觀而家又唔覺要影d 大景....雖然"wide到用時方恨x" (亂吹)
作者: ATM    時間: 31-5-2008 00:33

等5Dmk2 lor
唔係叫你買5dmk2,
到時我換左放我部5d比你!

仲有其實唔洗樣樣買新,可以入2手鏡,如果上一手keep得好,一枝鏡用10-30年都得!
但閃燈就最好買新,始鐘閃燈係有life
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 31-5-2008 00:33

引用:
原帖由 高!高!高! 於 31-5-2008 00:29 發表

絕對係!!
只係我個fd 話機的功能,像數,抗noise的技術一代好過一代,機遲一代好過早一代,當然唔代表舊一代影出o黎的差,只係機能上少d野玩
作者: adrianyahk    時間: 31-5-2008 00:33

引用:
原帖由 ATM 於 31-5-2008 00:46 發表
等5Dmk2 lor
唔係叫你買5dmk2,

仲有其實唔洗樣樣買新,可以入2手鏡,如果上一手keep得好,一枝鏡用10-30年都得!
但係二手冇分期......
作者: ATM    時間: 31-5-2008 00:34

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 00:31 發表

呢個都係問題....wide可以遲d (24都夠用既...) tele就可以借,但係唔係成日有....
Tele 又唔係真係好急用......但係去旅行影相又好似Tele影人民生活好有用...
wide.....縱觀而家又唔覺要影d 大景....雖然&qu ...
唔買大三完買小三完lor,一樣好毒!
作者: adrianyahk    時間: 31-5-2008 00:35

引用:
原帖由 ATM 於 31-5-2008 00:47 發表

唔買大三完買小三完lor,一樣好毒!
我想最常用果支有大光圈....

至於三元呀...........慢慢啦
作者: ATM    時間: 31-5-2008 00:37

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 31-5-2008 00:33 發表

只係我個fd 話機的功能,像數,抗noise的技術一代好過一代,機遲一代好過早一代,當然唔代表舊一代影出o黎的差,只係機能上少d野玩
5D 像數,抗noise的技術同依傢新機比都仲好得!
但功能就....
作者: 101653    時間: 31-5-2008 00:38

引用:
等5Dmk2 lor
唔係叫你買5dmk2,

7-8月出果部野好似叫7D...
7唔7過5D我就唔知喇...
都係聽番黎...
作者: ATM    時間: 31-5-2008 00:38

5Dmk2有風吹11月出,到時我會換機!
作者: adrianyahk    時間: 31-5-2008 00:38

引用:
原帖由 ATM 於 31-5-2008 00:50 發表

5D 像數,抗noise的技術同依傢新機比都仲好得!
但功能就....
唔係好得...........係好過D3(某程度上)......
作者: adrianyahk    時間: 31-5-2008 00:39

我最怕我買左好器材影垃圾相呀!!!
作者: ATM    時間: 31-5-2008 00:40

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 00:38 發表

唔係好得...........係好過D3(某程度上)......
人地Canon Full Frame 左gum多年,nikon先arm arm開始
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 31-5-2008 00:45

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 00:52 發表
我最怕我買左好器材影垃圾相呀!!!
呢d 野可以後補底,但係連入門的利器都未有,好難開始練功
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 31-5-2008 00:45

引用:
等5Dmk2 lor
唔係叫你買5dmk2,

有塵的5d
作者: adrianyahk    時間: 31-5-2008 00:46

我好頭痕....究竟自己有冇必要玩咁好既器材?
我又唔係專業wor...又冇咩天份wor....
幫人影果d 又唔係搵真銀wor...雖然有錢....
又怕買左"sung"笨wor....又想方便自己wor....
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 31-5-2008 00:46

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 00:48 發表

我想最常用果支有大光圈....

至於三元呀...........慢慢啦
大光圈的諗d 50 f1.4,85 1.8
作者: adrianyahk    時間: 31-5-2008 00:49

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 31-5-2008 01:00 發表

大光圈的諗d 50 f1.4,85 1.8
我都係諗 zoom lens la....prime玩 M42/Contax/Leica 算了...
作者: ATM    時間: 31-5-2008 00:49

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 31-5-2008 00:45 發表

有塵的5d
比部D3你都有塵嫁喇!
有無see肥花 5D vs D3個comparision??夜景個張,部d3多塵到!
作者: adrianyahk    時間: 31-5-2008 00:51

引用:
原帖由 ATM 於 31-5-2008 01:02 發表

比部D3你都有塵嫁喇!
有無see肥花 5D vs D3個comparision??夜景個張,部d3多塵到!
FF宿命
作者: ATM    時間: 31-5-2008 00:51

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 00:46 發表
又怕買左"sung"笨wor....又想方便自己wor....
買二手LOR,到時放返出去"SIT"小d.
作者: adrianyahk    時間: 31-5-2008 00:52

引用:
原帖由 ATM 於 31-5-2008 01:04 發表

買二手LOR,到時放返出去"SIT"小d.
都係果句..........."冇分期呀二手!!"
作者: ATM    時間: 31-5-2008 00:59

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 00:49 發表

我都係諗 zoom lens la....prime玩 M42/Contax/Leica 算了...
zoom lens nikon range &quality 幾好,14-24, 24-70,70-200

枝14-24 仲要正爆

作者: 101653    時間: 31-5-2008 01:00

引用:
原帖由 ATM 於 31-5-2008 01:12 發表

zoom lens nikon range &quality 幾好,12-24, 24-70,70-200

枝12-24 仲要正爆
你估CANON會唔會係5DMK2既時候推出埋12-24??
作者: adrianyahk    時間: 31-5-2008 01:01

引用:
原帖由 ATM 於 31-5-2008 01:12 發表

zoom lens nikon range &quality 幾好,12-24, 24-70,70-200

枝12-24 仲要正爆
其實Canon 支 10-22 最正...(aps-c) 你係咪講緊 14-24....
作者: ATM    時間: 31-5-2008 01:02

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 01:01 發表

其實Canon 支 10-22 最正...(aps-c) 你係咪講緊 14-24....
:P YES 14-24
becasuse i alwaysthink of sigma 12-24 for Full frame
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 31-5-2008 01:03

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 01:05 發表

都係果句..........."冇分期呀二手!!"
賣sedfood
作者: adrianyahk    時間: 31-5-2008 01:03

引用:
原帖由 ATM 於 31-5-2008 01:15 發表

:P YES 14-24
becasuse i alwaysthink of sigma 12-24 for Full frame
好想打粗口...
真係毒x死!
作者: adrianyahk    時間: 31-5-2008 01:05

其實....講左三版都係講緊鏡.....

而家都係.........
5D vs 40D
24-70L vs 24-105L vs 其他
小小白IS vs 小白 (呢個唔急)
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 31-5-2008 01:06

引用:
原帖由 ATM 於 31-5-2008 01:02 發表

比部D3你都有塵嫁喇!
5d 2年前的機就話無除塵je,d3都竟然無,係因為ccd大左nikon/佢的代工搞唔到??
作者: ATM    時間: 31-5-2008 01:06

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 01:03 發表

好想打粗口...
真係毒x死!
  so sharp
作者: 101653    時間: 31-5-2008 01:07

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 01:14 發表

APS-C好多人話TOKNIA果支11-16出得唔差...
作者: adrianyahk    時間: 31-5-2008 01:08

引用:
原帖由 101653 於 31-5-2008 01:20 發表

APS-C好多人話TOKNIA果支11-16出得唔差...
焦距唔好用...
作者: 101653    時間: 31-5-2008 01:08

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 01:21 發表

焦距唔好用...
太短...同埋$4XXX
作者: ATM    時間: 31-5-2008 01:09

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 01:05 發表

5D vs 40D
40D lor..
17-35
24-70
70-200 f/4 IS  la (i think with SSW IS better then SW with no IS)
作者: adrianyahk    時間: 31-5-2008 01:10

引用:
原帖由 101653 於 31-5-2008 01:22 發表

太短...同埋$4XXX
我想無視你... 你講既野冇咩意義..
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 31-5-2008 01:11

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 01:18 發表

5D vs 40D
如果你室內的我會suggest 有支50 1.4 or85 1.8因為室內的一般你唔係同攝物差好遠距離(去演講會就另計)一支定焦的影人

一支17-40影團體,70-200係戶外咁都ok,不過d range就cover唔曬
作者: ATM    時間: 31-5-2008 01:11

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 01:10 發表

you dont have to use Canon lens

think sigma, tokina, tarmon
cheeaper
作者: 101653    時間: 31-5-2008 01:13

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 01:23 發表

緊係啦...我都冇掂過相機...
我又唔識影相...
作者: adrianyahk    時間: 31-5-2008 01:13

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 31-5-2008 01:24 發表

如果你室內的我會suggest 有支50 1.4 or85 1.8因為室內的一般你唔係同攝物差好遠距離(去演講會就另計)一支定焦的影人

一支17-40影團體,70-200係戶外咁都ok,不過d range就cover唔曬
上次係個會議室...(即係外交會議式果d,一班人一邊),影完就發覺身上支定無冇用...
改唔到range,你又行唔到埋去,反應又慢...
作者: adrianyahk    時間: 31-5-2008 01:13

引用:
原帖由 ATM 於 31-5-2008 01:24 發表

you dont have to use Canon lens

think sigma, tokina, tarmon
cheeaper
有諗A09....但係........
作者: ATM    時間: 31-5-2008 01:14

1Lens do all
EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM
作者: adrianyahk    時間: 31-5-2008 01:15

引用:
原帖由 ATM 於 31-5-2008 01:28 發表
1Lens do all
EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM
...
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 31-5-2008 01:15

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 01:26 發表

上次係個會議室...(即係外交會議式果d,一班人一邊),影完就發覺身上支定無冇用...
改唔到range,你又行唔到埋去,反應又慢...
表達得唔好50同85係影個人相/捕捉一d 個人神情
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 31-5-2008 01:17

引用:
原帖由 101653 於 31-5-2008 01:26 發表

緊係啦...我都冇掂過相機...
我又唔識影相...
你要睇多d書先(我都係無乜點掂都係睇書知)
作者: adrianyahk    時間: 31-5-2008 01:17

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 31-5-2008 01:28 發表

表達得唔好50同85係影個人相/捕捉一d 個人神情
....其實50同85真係好近......唔夠大頭...
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 31-5-2008 01:19

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 01:30 發表

但係唔係x1.6之後會好d???
作者: 101653    時間: 31-5-2008 01:19

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 31-5-2008 01:30 發表

你要睇多d書先(我都係無乜點掂都係睇書知)
CB比我個網我仲未睇哂
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 31-5-2008 01:20

引用:
原帖由 101653 於 31-5-2008 01:32 發表

CB比我個網我仲未睇哂
咩網??
作者: 高!高!高!    時間: 31-5-2008 01:21

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 00:59 發表
"...........究竟自己有冇必要玩咁好既器材?"
老實講~唔需要,
用1D,因為佢係全能型相機,其實佢好多功能我都用唔到,
連拍用L,AF個AI唔會完全信任(幾乎唔用),最多用M/Av.................
最欣賞係佢真係頂到1個月10000格用量,(我已經係懶果類 )
好多功能好小用得到,冇左都得,MK-II變350都係咁交差!!
"好既器材"同"專業"冇必然關係,專業的話,就算冇好器材,但你都係要交足貨比人,
個客唔會理你有咩冇咩,'專業"係態度,而唔係器材,
如果我因為得350用,就話什麼什麼影唔相做唔到野,即刻比人炒啦!!
況且到你專業既時候,公司會比一套你用/焗住都要買.
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 31-5-2008 01:22

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 01:30 發表

或者你o個次去影的係人地的會議,你唔方便行近影,但撇除o個次,你之後多唔多會影呢類??
作者: adrianyahk    時間: 31-5-2008 01:23

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 31-5-2008 01:32 發表

但係唔係x1.6之後會好d???
咁都已經100mm(350d)....死未

作者: 101653    時間: 31-5-2008 01:23

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 31-5-2008 01:33 發表

咩網??
DC空果D基礎指男
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 31-5-2008 01:29

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 01:36 發表

咁都已經100mm(350d)....死未
我又覺得都ok夠,如果要再zoom近的,真係70-300先咩d
作者: adrianyahk    時間: 31-5-2008 01:30

引用:
原帖由 高!高!高! 於 31-5-2008 01:34 發表

"...........究竟自己有冇必要玩咁好既器材?"
老實講~唔需要,
用1D,因為佢係全能型相機,其實佢好多功能我都用唔到,
連拍用L,AF個AI唔會完全信任(幾乎唔用),最多用M/Av.................
最欣 ...
咁又係...交貨用咩機都係交果d........好似解左一個屈結...?
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 31-5-2008 01:33

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 01:43 發表

咁又係...交貨用咩機都係交果d........好似解左一個屈結...?
二手350d,之後剩低的入鏡
作者: adrianyahk    時間: 31-5-2008 01:37

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 31-5-2008 01:47 發表

二手350d,之後剩低的入鏡
......................我都係5D啦咁,起碼爽d...咁就變鏡既問題了...
作者: 高!高!高!    時間: 31-5-2008 01:41

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 01:43 發表

所以,如果有日公司唔再配槍,我都係:
40D
EF 17-40mm f/4L
EF 70-200mm f/4L
都唔貴,足夠應付,1D都會買,但唔急,唔係即刻要囉!!
作者: adrianyahk    時間: 31-5-2008 01:43

引用:
原帖由 高!高!高! 於 31-5-2008 01:54 發表

所以,如果有日公司唔再配槍,我都係:
40D
EF 17-40mm f/4L
EF 70-200mm f/4L
都唔貴,足夠應付,1D都會買,但唔急,唔係即刻要囉!!
點解中間唔洗要..?
作者: 高!高!高!    時間: 31-5-2008 01:43

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 01:50 發表

......................我都係5D啦咁,起碼爽d...咁就變鏡既問題了...
f4鏡囉,已你所遇到情況,係應該用閃燈,而唔係大光圈.
作者: 高!高!高!    時間: 31-5-2008 01:47

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 01:56 發表

點解中間唔洗要..?
24~70影d野好"平",好小用.
作者: adrianyahk    時間: 31-5-2008 01:58

引用:
原帖由 高!高!高! 於 31-5-2008 02:00 發表

24~70影d野好"平",好小用.
即係...唔夠層次..?
作者: adrianyahk    時間: 31-5-2008 01:58

引用:
原帖由 高!高!高! 於 31-5-2008 01:57 發表

f4鏡囉,已你所遇到情況,係應該用閃燈,而唔係大光圈.
咁又係....太淺景深都出唔到街...
作者: 高!高!高!    時間: 31-5-2008 03:01

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 02:11 發表即係...唔夠層次..?

17mm

35mm

135mm
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

17mm

35mm

135mm
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
文字很難說明,所以做個實驗.
留意唔同焦距的前景/後景的大小比例與透視特性的關係!!
17mm前景變大了,
35mm開始已經沒什麼特別,平平整整,(沒什麼效果,所以比較小用)
135mm後景跟前景比例又好似唔同了,
明白這個焦距/透視的關係特性,
就不會再說"w鏡影大場面,T鏡影特寫",
突破這個框框,可以看到的好角度就多了很多.
作者: ATM    時間: 31-5-2008 11:47

因為人眼=大約50mm
所以如果24-70呢個range影出黎好似無mud speical ...
作者: 高!高!高!    時間: 31-5-2008 13:31

引用:
原帖由 ATM 於 31-5-2008 12:00 發表

因為人眼=大約50mm
所以如果24-70呢個range影出黎好似無mud speical ...
不是的,人眼有d復習,
人眼可以收集到影像的闊度,差不多係一支fisheye接近180度,(扮被釘十字架可看到自己手指)
但集中事物的角度只得一支80mm上下,(用80兩眼不合看東西)
ccd/菲林是平的,但視網膜是圓(球)的.
但我想知為何會是50mm,因為係標準鏡??
作者: adrianyahk    時間: 31-5-2008 16:35

今日又去影....發覺室內....28mm都唔多夠wide....(團體)
作者: SB600    時間: 31-5-2008 16:51

我覺得應該等下
尤其你呢個價位
nikon 有部新既 FF機就出
fuji s6又就尼出
加上 5D 出左都有一段時間 我覺得應該再等多少少先入手會好d
作者: 高!高!高!    時間: 31-5-2008 16:58

可以叫d人企迫d.
況且太橫會變"長倒".
作者: adrianyahk    時間: 31-5-2008 17:04

引用:
原帖由 SB600 於 31-5-2008 17:04 發表
我覺得應該等下
尤其你呢個價位
nikon 有部新既 FF機就出
fuji s6又就尼出
加上 5D 出左都有一段時間 我覺得應該再等多少少先入手會好d
.....那裡的情報!?

其實我對於新呀舊呀...都冇咩所謂...
live-view呀防塵呀....雖然有比冇好,但係重點都係塊CMOS/CCD好唔好ga je...
你話Nikon出FF,Fuji出S6...其實我都冇關係...

唔想玩Nikon,因為插唔到M42(要改)同其他舊鏡mount...
當然啦...如果出5D-mk2,賣萬八既話,梗係爽番天啦~ 不過我諗實唔會平,實唔會有貨,而且唔知塊LCD係咪偏色,係咪又3吋23萬像囉~
作者: adrianyahk    時間: 31-5-2008 17:05

引用:
原帖由 高!高!高! 於 31-5-2008 17:11 發表
可以叫d人企迫d.
況且太橫會變"長倒".
要用software砌相...被人命令...
作者: 高!高!高!    時間: 31-5-2008 17:18

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 17:18 發表

要用software砌相...被人命令...
吓........佢想要一條相,
如果砌返個135倒,好似.......................
作者: SB600    時間: 31-5-2008 17:18

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 17:18 發表

.....那裡的情報!?

其實我對於新呀舊呀...都冇咩所謂...
live-view呀防塵呀....雖然有比冇好,但係重點都係塊CMOS/CCD好唔好ga je...
你話Nikon出FF,Fuji出S6...其實我都冇關係...

唔想玩Nikon,因為 ...
其實係咪一定要玩FF ?
影tele, 用細sensor有得 1.6, 1.5x  好用好多
影landscape FF係wide好多 但係玩 pano仲好過 要幾wide有幾wide.
你話影人唔可以做pano, 但我諗唔到你影人要wide 過sigma 枝 10-20mm [x1.6]
fuji 依家全球都大減價 係出新機既提事
nikon果邊有影poster 既
工作人員漏出尼會出兩部新機.
d3x 已經係frimware比人發現
而另一部就仲未知 只知係FF機

我自己用 s5 pro, 因為 s5 d 色好得, 又用到 nikon d 鏡 + 閃光燈.
你如果想玩舊鏡既話咁就唔好洗買 5D , 買番 40d 甚至 pentax 都得.
作者: SB600    時間: 31-5-2008 17:21

引用:
原帖由 SB600 於 31-5-2008 17:31 發表

影tele, 用細sensor有得 1.6, 1.5x  好用好多
影landscape FF係wide好多 但係玩 pano仲好過 要幾wide有幾wide.
你話影人唔可以做pano, 但我諗唔到你影人要wide 過sigma 枝 ...
再加番, 咁wide 變形變得好慘
作者: adrianyahk    時間: 31-5-2008 17:51

引用:
原帖由 高!高!高! 於 31-5-2008 17:31 發表

吓........佢想要一條相,
如果砌返個135倒,好似.......................
唔洗135.....砌張長既...
作者: adrianyahk    時間: 31-5-2008 17:58

引用:
原帖由 SB600 於 31-5-2008 17:31 發表

你話影人唔可以做pano, 但我諗唔到你影人要wide 過sigma 枝 ...
師兄講既好有道理...而且我超羨慕S5pro既顏色....

所以我都好迷妄....不過...我可以話...."FF我上定了!"
FF真係好ga...係大家都咁上下價錢,或者俾多少少就有既地步,我揀FF好了!
新機果d....都係算啦...Nikon出野,要半年至一年以上(公佈後) 先有貨到
Fuji 雖然色靚,但其他野都好唔方便...
加上FF配舊鏡就真係果個range,我想我比較適合!

聽師兄所說,24-70呢種中間焦段好平版....但係 17-40+小小白IS,好似....中間係咪補支A09(28-75)萬一要大光圈穩陣?
定係 24-105 夠做? 有時都需要大光圈...嗎? F4加IS真係夠?(配5D計,手持iso 800)
作者: 高!高!高!    時間: 31-5-2008 18:27

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 18:04 發表

唔洗135.....砌張長既...
砌張長既,我就會用50mm盡量水平咁影,
好似影彌敦道果本書仔咁玩!!

24-70平板自有平板用途,你看樓上35mm果張,
前後景大小比例冇咩變動,自然有佢用處,
只不過我自己比較小用,況且我只不過冇左35~70之間,
唔係完全冇晒中距.
wide鏡冇話唔可以影人像,
唔好比咩鏡係要指定影咩野這個框框住,
支鏡合你心目中的效果就得,
留意你亞sir的相,佢用左唔同鏡,有wide有Tele.

作者: adrianyahk    時間: 31-5-2008 18:46

引用:
原帖由 高!高!高! 於 31-5-2008 18:40 發表

砌張長既,我就會用50mm盡量水平咁影,
好似影彌敦道果本書仔咁玩!!

24-70平板自有平板用途,你看樓上35mm果張,
前後景大小比例冇咩變動,自然有佢用處,
只不過我自己比較小用,況且我只不過冇左35~70之間 ...
唔.......我好迷啦又.......
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 31-5-2008 18:55

引用:
原帖由 高!高!高! 於 31-5-2008 03:14 發表

文字很難說明,所以做個實驗.
留意唔同焦距的前景/後景的大小比例與透視特性的關係!!
17mm前景變大了,
35mm開始已經沒什麼特別,平平整整,(沒什麼效果,所以比較小用)
135mm後景跟前景比例又好似唔同了,
明白這個焦距/透視的關係特性,
就不會再說"w鏡影大場面,T鏡影特寫",
突破這個框框,可以看到的好角度就多了很多
受教了

但希望師兄可以出多少少例子說明

"不會再說"w鏡影大場面,T鏡影特寫",
突破這個框框,可以看到的好角度就多了很多"

呢part
作者: adrianyahk    時間: 31-5-2008 19:19

點算好呀咁........
作者: ZaMaR    時間: 31-5-2008 20:08

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 16:48 發表
今日又去影....發覺室內....28mm都唔多夠wide....(團體)
350d既28mm? 乘埋都45mm了,梗係唔夠啦
作者: 高!高!高!    時間: 31-5-2008 20:11

"影像"真的很難用"文字"去表達............

".......突破這個框框,可以看到的好角度就多了很多......."
其實看看"自護號"在唔同的鏡頭下有什麼分別就明白.
唔同鏡有唔同特性,要先想出影什麼效果的相(意念),
之後先考慮用什麼器材/光圈/快門......等(技術),
技術很快學得到,意念就要花d時間去濾積,
花時間的,唔合香港人,所以"玩相機"的人多過"玩影相".

器才上,別人用的是參考,人人唔同需要,
唔夠wide,可以走後兩步,或者叫佢地企迫d,
你是攝影師,你要主動安排一切,
重點係唔好比器材玩反你轉頭.

攝影冇公式,因為這是藝術,不能說"你這樣這樣做"就會有好相.
作者: adrianyahk    時間: 31-5-2008 20:11

引用:
原帖由 ZaMaR 於 31-5-2008 20:21 發表

350d既28mm? 乘埋都45mm了,梗係唔夠啦
係 17乘完變28...
作者: adrianyahk    時間: 31-5-2008 20:16

引用:
原帖由 高!高!高! 於 31-5-2008 20:24 發表
"影像"真的很難用"文字"去表達............

".......突破這個框框,可以看到的好角度就多了很多......."
其實看看"自護號"在唔同的鏡頭下有什麼分別就明白 ...
呢層我都明既.....不過,諗緊基本我需要咩囉....
我感覺意念不斷的累積,但係因為冇器材而一路gain一路loss(due to冇野去實踐)
花時間.....我就係想花時間! 這也是我喜歡攝影既其中一個原因....好虛無,好令人著迷...推動自己去進步...

突然由一個影相既蛋散,俾人叫去影d 好實在(?) 既活動相...真係有d 適應唔來...
作者: ZaMaR    時間: 31-5-2008 20:22

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 20:29 發表

呢層我都明既.....不過,諗緊基本我需要咩囉....
我感覺意念不斷的累積,但係因為冇器材而一路gain一路loss(due to冇野去實踐)
花時間.....我就係想花時間! 這也是我喜歡攝影既其中一個原因....好虛無,好令人 ...
買部450d玩下囉
作者: 高!高!高!    時間: 31-5-2008 20:36     標題: 回覆 #96 adrianyahk 的帖子

主動/主導對一個攝影師是很重要的技術之一,
把自己的要求講出來十分重要,
試一試自己,如果你講不出要求,
其實證明你還沒想好要影什麼樣的相(冇意念),
先想好"意念",才去用你的"技術"表達出來.

真係學攝影,一部相機,一支50mm(35都得)就得,
器材,唔需要一味的好,有就得,器材唔夠就技術搭夠.
用盡/盡用手頭上一切工具,亦是很好的訓練.
攝記什麼類型的相都要影,但冇可能什麼器材都帶.
作者: adrianyahk    時間: 31-5-2008 21:31

引用:
原帖由 高!高!高! 於 31-5-2008 20:49 發表
主動/主導對一個攝影師是很重要的技術之一,
把自己的要求講出來十分重要,
試一試自己,如果你講不出要求,
其實證明你還沒想好要影什麼樣的相(冇意念),
先想好"意念",才去用你的"技術"表 ...
真係....好paradox 呀而家......
作者: 高!高!高!    時間: 31-5-2008 21:52

仲唔死............

多影相,多睇相,多討論吓張相有咩好有咩唔好(自己的,別人的),
好快有進步.

prge oxe係一個好地方.

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0