標題: 轉載:瘋狂射擊9小時“二戰最瘋狂士兵”終身懺悔 [打印本頁]

作者: 9x19    時間: 10-6-2008 19:55     標題: 轉載:瘋狂射擊9小時“二戰最瘋狂士兵”終身懺悔

德軍士兵海恩塞弗羅
1944年6月6日,盟軍諾曼底登陸那一天,法國奧馬哈海灘德軍戰壕中的20歲德軍士兵海恩塞弗羅創造了一項驚人紀錄:在他藏身的wn62碉堡前,共有4184名美國士兵中彈倒下,而其中至少一半死亡人數都應該由塞弗羅一人的機關槍來負責。二戰後,他被人稱做“奧馬哈海灘之獸” 。然而如今遲暮之年的他悔恨地表示,他從不想捲入那場戰爭。槍管發燙引燃乾草塞弗羅是一個普通德國農民的兒子, 1944年,僅有20歲的他是一名德軍士兵,奉命在奧馬哈海灘阻擊盟軍登陸,是wn62碉堡的機槍手。 6月6日天剛濛濛亮的時候,不計其數的盟軍登陸艇逼近奧馬哈海灘,盟軍士兵蜂擁而出,企圖涉水登上海灘。當海水剛剛漫過盟軍士兵膝蓋的時候,塞弗羅的上司下令開火。塞弗羅用機關槍不停地向大批挺進的美國士兵發射子彈,在長達9個小時中幾乎沒有一刻停止過。他的機關槍槍管最後變得通紅燙手,不得不另換機槍,當換下的火紅槍管扔到一旁時,碉堡旁邊的乾草立即被巨熱引燃。在那場戰鬥中,塞弗羅殺紅了眼,美國士兵像潮水一樣湧向塞弗羅所在的碉堡,又像潮水一樣倒在地上,鮮血染紅了整片海水和沙灘。用光12000發子彈塞弗羅稱, 9個小時裡他用光了1.2萬發子彈,海水被屍體的鮮血染紅了。機槍子彈用完了以後,他又用自己的步槍繼續射擊打400發子彈。他說: “我幾乎消滅了一個團的登陸部隊,周圍的海水都染紅了,我能聽見美軍指揮官在喇叭裡面歇斯底里的喊叫。我看見當機槍子彈打在海灘上水花四濺,當這些小噴泉接近那些美國兵的時候,他們開始倒下,很快,第一具屍體開始漂浮在漲潮的海浪上,不久,所有的美國兵趴下開始射擊“ 。塞弗羅回憶稱,一名年輕的美國大兵在海上逃過了火線的射擊,並衝上了奧馬哈海灘。塞弗羅看到後,立即舉槍朝他瞄準,子彈擊中了這名美兵的前額,將他的頭盔都打得飛轉起來,這名美兵的腦袋立即開花,倒在了被血染紅的沙灘上。塞弗羅至今仍然記得那名美兵死亡前扭曲痛苦的表情,他回憶說: “直到那時,我才意識到我正在殺人。直到如今,我仍經常夢到那名美國士兵,每當我想起他時,我就感到如此心痛和愧疚。 “獲封”奧馬哈海灘之獸“二戰歷史學家赫爾穆特康拉德相信,塞弗羅可能在當天造成了美軍約3000-4200人的傷亡。不過,塞弗羅認為數字沒那麼大,但他承認, “很明顯,至少1000人,很可能超過2000人
作者: 衰人    時間: 10-6-2008 20:36

軍令難違..........
作者: derek    時間: 10-6-2008 20:46

果個時候, 由邊個做射手都係一樣
不過認知歷史 , 已經好好了
作者: hmstalent    時間: 10-6-2008 20:54

好同情佢,佢只系服從命令盡軍人責任姐,相信換算第二個都會咁做,就算是換轉美軍或英軍射德軍,我念只會系身份唔同左,結局系一樣
戰爭就系咁殘酷,個個身不由己,可況戈時唔系人死就佢死,真正要怪就怪挑起戰爭既人啦:x
作者: adrianyahk    時間: 10-6-2008 23:27

一個人殺一個regiment.... 十個咪...
作者: mujiadam    時間: 11-6-2008 00:56

理性還是生存?!
作者: 高!高!高!    時間: 11-6-2008 01:59

我相信反過來都是一樣,戰鬥生死在所難免,
唔係你,自然就係我,我覺得,
像古時的戰士或日本"真正的"武士道,
當中可能不存在仇恨,明白只是各為其主,
戰鬥中乾脆爽快的殺了敵人,唔做無謂傷害折磨,
亦是對敵人的一種尊重.
作者: hmstalent    時間: 11-6-2008 02:16     標題: 回覆 #7 高!高!高! 的帖子

所以佢一槍爆頭除左射術了得外,亦好過爽喉爽肚,冇咁痛苦
作者: 肥佬    時間: 11-6-2008 11:48

搶灘果陣時唔係你死就係我亡, 都唸唔到咁多架喇
作者: saikeung23    時間: 11-6-2008 13:34

各為其主, 身不由己...
作者: Gabriel2342    時間: 14-6-2008 17:55

我唔覺佢做錯囉...換係我都會開火

美軍搶灘唔通唔理,就咁俾佢登陸?

盟軍同德軍大家立場唔同,無法避免,

美軍同d 紅軍豹做咗好多衰野? this is war!

d人唔應該幫佢改個咁既佢名lo...

"規則喺由勝利者定立"?
作者: XDD12348    時間: 14-6-2008 20:20

步槍繼續射擊打400發子彈…

個時唔係用kar98k= =
作者: Gabriel2342    時間: 14-6-2008 20:41

引用:
原帖由 XDD12348 於 14-6-2008 20:34 發表
步槍繼續射擊打400發子彈…

個時唔係用kar98k= =
係喎 打幾耐先打到400發?
作者: sunny2014    時間: 14-6-2008 20:46     標題: 回覆 #12 XDD12348 的帖子

或者佢枝步槍係MP44
作者: Gabriel2342    時間: 14-6-2008 20:52

引用:
原帖由 sunny2014 於 14-6-2008 21:00 發表
或者佢枝步槍係MP44
佢配給mp44可能性係幾高?

多數係mp38或kar98...

d "hi-tect"野通常係配俾SS先
作者: sunny2014    時間: 14-6-2008 23:46     標題: 回覆 #15 surefire0828 的帖子

但如果唔係咁
佢打400發
時間唔係問題
隻手軟晒先係重點
作者: Pvt.King    時間: 15-6-2008 10:29

多口問句,果陣呢d兵仔有g43未?

同埋呢...2000人? 老實講,唔係好信...
作者: jeffreywo    時間: 15-6-2008 13:49

引用:
原帖由 Pvt.King 於 15-6-2008 10:29 AM 發表
多口問句,果陣呢d兵仔有g43未?

同埋呢...2000人? 老實講,唔係好信...
camp man殺一百機十有幾難...仲有佢係個"保旅"到.....

作者: 高!高!高!    時間: 15-6-2008 15:13

引用:
原帖由 jeffreywo 於 15-6-2008 14:02 發表

camp man殺一百機十有幾難...仲有佢係個"保旅"到.....
戲都有做,隻船仔一開閘.....................
正如FUN版POST過個GAME一樣.......................
容咩易.............
作者: Hkpolice-Psu    時間: 16-6-2008 10:13

9個鐘,射萬二飛,都只係換左一條管,mg42無得頂
作者: Gabriel2342    時間: 16-6-2008 16:28

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 16-6-2008 10:26 發表
9個鐘,射萬二飛,都只係換左一條管,mg42無得頂
唔止呀, 後座力都無得頂
mg42槍射速太快,就住黎射都好唔穩定,
作者: SECOND    時間: 16-6-2008 22:35

憧得悔改就好了~
我告訴你們,一個罪人悔改,在天上也要這樣為他歡喜,較比為九十九個不用悔改的義人歡喜更大。路15:7
作者: cocacola    時間: 17-6-2008 09:20

引用:
原帖由 9x19 於 10-6-2008 20:08 發表

德軍士兵海恩塞弗羅
1944年6月6日,盟軍諾曼底登陸那一天,法國奧馬哈海灘德軍戰壕中的20歲德軍士兵海恩塞弗羅創 ...
諗起上嚟都好悕虛.....佢又唔識當年被佢殺死嘅人,而被佢殺死果啲人又唔識佢。

究竟為乜...啲美軍千里迢迢,老遠由美國去到法國。一上岸就被打到散晒。

而啲德軍又千里迢迢由家鄉被軍隊運到去法國。一見有人上岸就打。

兩者都見唔到有乜意義,只可以講一句無奈。
作者: Pvt.King    時間: 17-6-2008 09:59

引用:
原帖由 cocacola 於 17-6-2008 09:33 發表

諗起上嚟都好悕虛.....佢又唔識當年被佢殺死嘅人,而被佢殺死果啲人又唔識佢。

究竟為乜...啲美軍千里迢迢,老遠由美國去到法國。一上岸就被打到散晒。

而啲德軍又千里迢迢由 ...
咁俾我揀,我都寧願揀殺左唔識既都好過殺個識既人...
作者: ?老虎仔?    時間: 17-6-2008 18:34

錯不在佢,
就算佢放低支槍,
第二個一樣會代替佢位置

錯就錯在邊個發動戰爭...
作者: Wanabc    時間: 18-6-2008 22:40

真係可憐.服從命令去殺人搞到要成世丞受罪惡感..真係要怪就怪d挑起戰爭政客唔可以怪軍隊
作者: Rager    時間: 22-6-2008 23:11

引用:
原帖由 surefire0828 於 16-6-2008 16:28 發表

唔止呀, 後座力都無得頂
mg42槍射速太快,就住黎射都好唔穩定,
美軍支M60 GCMG咪又係仿照MG42
結果越戰唔少新兵用M60打到膊頭甩絞
作者: 衰人    時間: 23-6-2008 00:56

無法...............服從命令是軍人的責任
作者: Paul    時間: 23-6-2008 01:01

引用:
原帖由 Rager 於 22-6-2008 23:11 發表

美軍支M60 GCMG咪又係仿照MG42
結果越戰唔少新兵用M60打到膊頭甩絞
仿FG-42, 不是MG-42

作者: 胡步勁    時間: 23-6-2008 03:17

引用:
原帖由 mujiadam 於 11-6-2008 00:56 發表
理性還是生存?!
我和你的想法也一樣,你不殺他們,不殺自己也好,他們就會來殺你的同伴,這個人戰後開始反思這類事情也不奇怪的事
作者: Rager    時間: 23-6-2008 13:04

引用:
原帖由 Paul 於 23-6-2008 01:01 發表

仿FG-42, 不是MG-42

FG42撈MG42再自己改良 = M60
作者: adrianyahk    時間: 23-6-2008 13:26

引用:
原帖由 Rager 於 23-6-2008 13:04 發表

FG42撈MG42再自己改良 = M60
唔係抄FG42個導氣同供彈系統,加MG42既彈鏈咩?
作者: Rager    時間: 23-6-2008 16:46

引用:
原帖由 adrianyahk 於 23-6-2008 13:26 發表

唔係抄FG42個導氣同供彈系統,加MG42既彈鏈咩?

不過係FG42導氣系統 + MG42彈鏈供彈系統

作者: Paul    時間: 23-6-2008 17:10

MG42/MG3 彈鏈

M60 彈鏈

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0