標題: 相加水印 [打印本頁]

作者: 四哥    時間: 17-6-2008 14:58     標題: 相加水印

尤其係人像,大家會加水印嗎?有冇必要呢?
作者: bonzonie    時間: 17-6-2008 15:04

引用:
原帖由 四哥 於 17-6-2008 15:12 發表
尤其係人像,大家會加水印嗎?有冇必要呢?
可能我懶,我唔會加水印
有如數碼年代前的人
作者: 四哥    時間: 17-6-2008 15:17

引用:
原帖由 bonzonie 於 17-6-2008 15:17 發表

可能我懶,我唔會加水印
有如數碼年代前的人
我都冇,同埋我成日覺得加左破壞左張相,其實我見鬼佬好少加,但香港人加硬........
作者: bonzonie    時間: 17-6-2008 16:47

引用:
原帖由 四哥 於 17-6-2008 15:31 發表

我都冇,同埋我成日覺得加左破壞左張相,其實我見鬼佬好少加,但香港人加硬........
我覺得加落為graphic ,fine! 但如果純粹加名,就好似畫邊界咁,怕人盜.大佬,相中人又唔係你個名,加乜鬼.
講真,人地會攞去證明你張相掂,正如你所說,D鬼佬真係好少加,因為人地風氣覺得係一種普通的分享,普通到不論老少都會有靚相,在於天時地利人和等於,"人人都可做大廚"的道理.
但好多香港D相機佬硬係以此為一種專業,鬥勁同哂"名",加硬水印去sell自已,但字型又唔襯張相,求求其其,
咪影來影去都女女女女女女女,REGULAR到其實係玩器材玩SPEC

作者: 四哥    時間: 17-6-2008 16:57

引用:
原帖由 bonzonie 於 17-6-2008 17:01 發表

我覺得加落為graphic ,fine! 但如果純粹加名,就好似畫邊界咁,怕人盜.大佬,相中人又唔係你個名,加乜鬼.
講真,人地會攞去證明你張相掂,正如你所說,D鬼佬真係好少加,因為人地風氣覺得係一種普通的分享,普通 ...
AGREE!!!
作者: 高!高!高!    時間: 17-6-2008 23:08

引用:
原帖由 四哥 於 17-6-2008 17:10 發表

AGREE!!!
x2!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
有D攝影師(菲林),連留條白邊都唔得,
故意做一個比135大左小小的菲林框放相,
留條小黑邊,話比人知張相係FULL FILM,原汁原味,
冇裁過!!
作者: bonzonie    時間: 17-6-2008 23:37

引用:
原帖由 高!高!高! 於 17-6-2008 23:22 發表

x2!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
有D攝影師(菲林),連留條白邊都唔得,
故意做一個比135大左小小的菲林框放相,
留條小黑邊,話比人知張相係FULL FILM,原汁原味,
冇裁過!!
Yeah!
原汁原味係意義所在(我覺得),真正的"那一刻",無加工,無刻意
唔之點解,instant photo, LOMO, 更low tech類如用完即棄的相機更得小弟歡心,
如果沒有了哪種"強加"上去的個人風格 , 沒有了"潮" (如扮隨意的有意,潮流magazine和青年人blog常見的)
不知道景深, 光度........etc
來得更隨意一點, 更簡單一點 ,缺憾美都係美呀大佬....
老左睇都係入流,水印design可以outdate ,加工effect可以outdate(For exp:90年代的"沙龍"blurry effect)
但自然的人和物影像永遠不out ,所以好憎D佬圍影女model...為乜?試機??拜memory card 所踢,快門的決定性低了

以前讀interior,Mies名句"less is more" 好大啟發性:空間LESS,豐富MORE。
影相一樣,技術LESS D,感受/故事要MORE。 <--i believed...

加水印?似乎只有功能相乎(如二手post相)?

小弟只係normal 路人 ,唔係乜影相高人,以上乃個人感受,人各有志

作者: LCW    時間: 17-6-2008 23:47

我同意 4樓師兄ge觀點, 香港影相佬中意加名上作品黎「炫耀」自己...
不過, 我反而覺得如果個攝影師真係有心整好一張好作品的話,
就算加名上去, 都唔會加得求求其其...

如果好似4樓師兄所講咁樣, 我相信果啲人
一係唔識Photo editing
一係冇心機
一係乜都亂咁黎

我喺度想講多少少野, 而家有好多年青人中意拎走人地啲作品,
經過少少的修飾 (E.G. 加字, Blur, Crop etc.), 跟住加啲版權字眼
(E.G. Copyright by XXX / By XXX / Photo of XXX etc.)
就據為己有, 唔比其他人「偷圖」
我對呢啲行為極之反感! 唔好話佢自己「偷圖」, 但係竟然叫其他人唔好偷佢啲圖?

等我喺度再發表多個「偉論」先...
而家啲年青人都唔知係唔係懶有性格咁, 中意埋晒果啲咩...「風格圖」
小弟根本就未聽過咩叫「風格圖」, 手法的「風格」就聽得多!
求求其其影天空, 路牌, 公仔 &grey scale咗佢就話係「風格圖」?
究竟表達咗啲咩? 又係乜野「風格」? 小弟一啲都唔明...

都係一句, 呢門技術好多野都係好主觀...

作者: bonzonie    時間: 18-6-2008 00:00

[quote]原帖由 LCW 於 18-6-2008 00:01 發表
等我
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 18-6-2008 09:22

引用:
原帖由 bonzonie 於 17-6-2008 17:01 發表

講真,人地會攞去證明你張相掂,正如你所說,D鬼佬真係好少加,因為人地風氣覺得係一種普通的分享,普通 ...
香港其實真係好多野都好商業,相加水印,有部份係為左版權,但更重要的係為左宣傳
作者: LCW    時間: 18-6-2008 09:23

引用:
原帖由 bonzonie 於 18-6-2008 00:13 發表

贊同,風格圖真係好主觀,但一樣,總之對影者而言有意義就係ok gei....................
畢卡索...
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 18-6-2008 09:40

引用:
原帖由 LCW 於 18-6-2008 09:37 發表

畢卡索...
不加思索
作者: bonzonie    時間: 18-6-2008 09:48

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 18-6-2008 09:53 發表

不加思索
good explain
作者: bonzonie    時間: 23-6-2008 01:17

http://forum3.hkgolden.com/view.asp?message=1252445
作者: adrianyahk    時間: 23-6-2008 01:35

呢d野咁主觀.....好難講咩ga wor.....

我而家都未識加水印加得好睇......所以都未有想加過.....
風格相.....我都未聽過......
我乜都唔知ga...新手黎ga....我見到我想影既咪影囉....
見到人影得靚咪學囉.....見到人影得唔靚係度嘈生哂咪係個mon前面冷笑囉....
我好想玩器材ga! 我想用好d既野ga! 不過我冇錢咪用我有既野囉....
散景好緊要ga...................係我未有機之前覺得,不過其實主體突出到就ok la...唔洗好蒙既....
咩油畫一樣呀,butterxxx-bokeh 呀,有咪有囉,冇咪冇囉,又唔係冇左唔識影....

我都係4+5up 下ga ja...
而家係度試緊部新相機....試下自己做到d 咩.....試下自己係咪做到人地做到既野....
去完上海影完相覺得自己好不足,想再好d.....又想學下PS.....咁囉.....

影相,咪同畫畫一樣,一幅野,你講你想講既野,係咁多啦!
果d影女model既隱影戰機,我真係唔知佢地想做咩囉.....影番屋企打xx?
人地係靚,咁又點wor....我擺明岐視ga la....(幾串嘴~XD)
14樓果條link入面第一個post既野,我覺得岩爆囉!
作者: bonzonie    時間: 23-6-2008 02:11

引用:
原帖由 adrianyahk 於 23-6-2008 01:35 發表
14樓果條link入面第一個post既野,我覺得岩爆囉
  totally agreed , that's why i post it...
作者: 四哥    時間: 23-6-2008 10:30

哈,高登班人講野都幾到,不過好似激動左d, 影得好唔好用乜野器材,都係自己gei事,自己enjoy就得,我都係新手,見到人地d相,覺得好gei, 諗下人地點影,點打燈,點攞角度,唔好gei睇下人地錯乜,自己又會點影,下次出去影試下唔,其實影model都有好玩之處,(有部份人可能影番屋企打xx),可以從中學到好多野,構圖,光質,測光,對焦等
作者: ?老虎仔?    時間: 24-6-2008 23:10

加名唔係因為要"防盜", 如果有心人要偷張相, 用小畫家cut左個名就得喇
除非張相正中間大大字o者...
作者: adrianyahk    時間: 24-6-2008 23:15

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 24-6-2008 23:10 發表
加名唔係因為要"防盜", 如果有心人要偷張相, 用小畫家cut左個名就得喇
除非張相正中間大大字o者...
虛榮...........................這是唯一的意義
作者: 高!高!高!    時間: 24-6-2008 23:25

其實加名都唔算d咩,
最誇張係個框,
咩色唔係問題,
但冇奶油大到影貼紙相/咭相果d邊咁款....................
作者: ethanwch    時間: 30-6-2008 06:44

加名就真係商業用途多。
之於加名對偷相的人有無阻嚇作用,我就覺得無la~因為有次,小弟幫舊校影fashion show,之後將D相upload去flickr俾當日參與fashion show的model或工作人員 download,結果係有人偷完相再冒認我,用D相去識D model。我覺得你偷完自己睇、收藏或係各forum share都無問題。但係用人地個名去識女仔真係好缺德。
P.S.我就係無加名的。
作者: ethanwch    時間: 30-6-2008 07:20

高登講Photoshop個part真係笑左出黎。
講真現時有幾多人真係認真地學攝影?張相影袞左,唔緊要Photoshop幫到你。好多人連問都唔問點解影袞左,就用Photoshop。
我覺得如果你D相要交差的,用Photoshop執靚佢唔係問題,但係平時影ge相是否張張都有需要呢?
之於Feel同張相靚唔靚,跟本係好主觀的。有次朋友話佢朋友影佢影到好有feel好靚,佢朋友話張相無用Photoshop修改過,無尞地我知道佢朋友用枝EF/ 50mm F/1.8II係無落soft focus filter當時,點解張相出來有柔焦的效果呢?
作者: adrianyahk    時間: 30-6-2008 19:59

引用:
原帖由 ethanwch 於 30-6-2008 07:20 發表
高登講Photoshop個part真係笑左出黎。
講真現時有幾多人真係認真地學攝影?張相影袞左,唔緊要Photoshop幫到你。好多人連問都唔問點解影袞左,就用Photoshop。
我覺得如果你D相要交差的,用Photoshop執靚佢唔係問題 ...
手震...震到soft soft地唔俾呀~
作者: ZaMaR    時間: 30-6-2008 21:05

以下發言可能會得罪好多人,但係係我既睇法
如果有不同睇法,請理性討論,或者無視佢

我既睇法係,攝影係藝術(另外有記錄性攝影,則以內容為重點)

關於PS:
無論自用好,交差好,整靚d張相有咩唔好?就藝術角度而言,最緊要靚,點解要限制自己既製作方式同過程?
後製都係一門學問,人地ps技術差你可以笑佢,人地ps得好咪學下野囉

有d用左ps既又係,有咩唔可以光明正大同人講?又要偷偷摸摸用ps,又唔話比人知,都唔知有咩好介意!

關於水印:
加水印有好多原因,(商業或非商業的)宣傳,copyright,資料(如鏡頭,機,exif),加feel等等
呢個係好個人既野,想加就加,咁唔中意就自己ALT+F4,冇人迫你睇

另外:
影model-係人類社會中,"人"永遠係主題,加上荷爾蒙影響,靚女個個都中意睇,影model係大熱門理所當然
加上影model亦有大量技術可言,唔認為影女既就係只玩器材,就係叫相機佬

反而,就藝術角度而言,我覺得d人買d長鏡只係打雀先無聊
我睇d人打雀是只係正正中中咁放隻雀係畫面,背景就白色一片,乜都冇,唔通佢地只係觀鳥人士?
作者: adrianyahk    時間: 30-6-2008 21:23

引用:
原帖由 ZaMaR 於 30-6-2008 21:05 發表
以下發言可能會得罪好多人,但係係我既睇法
如果有不同睇法,請理性討論,或者無視佢

我既睇法係,攝影係藝術(另外有記錄性攝影,則以內容為重點)

關於PS:
無論自用好,交差好,整靚d張相有咩唔好?就藝術角度而言,最 ...
其實根本就各有各玩,理得人 je~
作者: ethanwch    時間: 30-6-2008 23:40     標題: 回復 24# 的帖子

我覺得後期都有其重要性,用Photoshop都唔係問題,只不過見到太多連基本攝影技術都唔識的人,用完Photoshop就自吹自擂話自己影相好叻。問佢張相點樣做到景深效果,佢又答唔到,問多兩問就話用Photoshop做到ga la,唔洗係攝影到學。我聽完呆左,因為這段說話係我師弟參加果個攝影興趣班個導師講俾佢聽,佢再話俾我聽。佢同我講個導師都係<20歲。
作者: 高!高!高!    時間: 30-6-2008 23:55

引用:
原帖由 ethanwch 於 30-6-2008 23:40 發表
我覺得後期都有其重要性,用Photoshop都唔係問題,只不過見到太多連基本攝影技術都唔識的人,用完Photoshop就自吹自擂話自己影相好叻。問佢張相點樣做到景深效果,佢又答唔到,問多兩問就話用Photoshop做到ga la,唔 ...
yes!!你講得全中,仲要中晒重點,我可以打小好多字!!
後期製作點都有,如之前在另一post跟老虎兄討論過,
攝影師應該要用後期製作把最好的放在一起,
而不是把影得唔好的變成好,用後期製作來補救技術的不足.

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0