標題: 5.56mm可以成為狙擊槍嗎! [打印本頁]

作者: MS    時間: 20-6-2008 00:24     標題: 5.56mm可以成為狙擊槍嗎!

難道反器材都要用7.62...
sinper rifle 都係跟據唔同任務黎選擇=..=
如果7.62係咁有用 做咩要開發12.7同5.56既sinper rifle
以上係客人的意見,你同意嗎?
作者: B20_hk    時間: 20-6-2008 00:34

求問
其實點解要7.62,5.56,9mm...
不可7.74,5.80嗎?
是誰决定的?
作者: zeta    時間: 20-6-2008 00:34

引用:
原帖由 mswong 於 20-6-2008 00:37 發表
難道反器材都要用7.62...
sinper rifle 都係跟據唔同任務黎選擇=..=
如果7.62係咁有用 做咩要開發12.7同5.56既sinper rifle
以上係客人的意見,你同意嗎?
咩情況用咩武器

現實都有5.56 SNIPER RIFLE啦 (SG550-SNIPER, SPR之類)
雖然好多時都只係SHARPSHOOTER WEAPON, 但用5.56好處就係後座低同支槍可以好輕
FOLLOW-UP SHOOT同CHANGE TARGER可以好快
當然效果可能冇7.62同12.7mm咁大

7.62再神通廣大佢都冇辦法打個2公里外嘅target啦, 但12.7mm就可以好輕鬆做到
作者: MS    時間: 20-6-2008 00:50     標題: 回復 3# 的帖子

嘩!香港有条左仔叫X佐洱,你個洱字你讀セ呢!人地發明先,君不見.367口徑大過.38咩但教子女計數不能夠話357大過38喇,無得拗頸!

作者: MS    時間: 20-6-2008 01:38     標題: 回復 2# 的帖子

射程達到2公里=香港一打去九龍,粒子彈一定在九龍某處落點但要打中目標?
作者: XDD12348    時間: 20-6-2008 10:35

打兩km,瞄又難,大風d都吹走位…
作者: zeta    時間: 20-6-2008 11:14

引用:
原帖由 mswong 於 20-6-2008 01:51 發表
射程達到2公里=香港一打去九龍,粒子彈一定在九龍某處落點但要打中目標?
cheytac 支m200 weapon system係可以輕易做得到
而目前最遠狙殺嘅紀錄係2430米, 使用McMillan Tac-50, 2槍都打中同一個人
作者: stoneTS    時間: 20-6-2008 20:43

引用:
原帖由 mswong 於 20-6-2008 01:03 發表
嘩!香港有条左仔叫X佐洱,你個洱字你讀セ呢!人地發明先,君不見.367口徑大過.38咩但教子女計數不能夠話357大過38喇,無得拗頸!

作者: sunny2014    時間: 20-6-2008 23:18

http://www.gun-world.net/usa/m16/m4/mk12spr.htm
呢枝算唔算5.56狙擊槍
http://www.gun-world.net/russain/sr/sv99/sv99.htm
.22狙擊步槍都有
作者: MG-42    時間: 21-6-2008 01:45

作者: Pvt.King    時間: 21-6-2008 11:34

引用:
原帖由 MG-42 於 21-6-2008 01:58 發表

Discovery future weapon果套野條友好hard sell....何況佢試枝cheytac打最遠個杷都唔係下下打得中
佢根本乜野佢試既槍都話好既 十足賣廣告咁,講優點又講缺點
同埋成日都覺得早幾套discovery成日上去坐果個肥佬前USMC講野好8+1up

作者: bonzonie    時間: 21-6-2008 17:47

[quote]原帖由 zeta 於 20-6-2008 11:27 發表

cheytac 支m200 weapon system係可以輕易做得到
而目前最遠狙殺
作者: MS    時間: 21-6-2008 17:53     標題: 回復 9# 的帖子

223都可以.22LR又有何不可,視乎距離多遠,MS近年打室內25M 問題是打target幾大,Grouping幾大啫,君不見.223(5.56mm)子彈頭比.22LR(5.6)小了.4

作者: MS    時間: 21-6-2008 18:17

各位一個狙擊手最大的難題是估計距離,風速,當槍声一响敵人的counter sniper及所有注意力向閣下招呼.........請問你死得去邊?
作者: Hkpolice-Psu    時間: 21-6-2008 22:24

引用:
原帖由 mswong 於 21-6-2008 18:31 發表
各位一個狙擊手最大的難題是估計距離,風速,當槍声一响敵人的counter sniper及所有注意力向閣下招呼.........請問你死得去邊?
5.56 range shorter than 7.62
作者: Gabriel2342    時間: 21-6-2008 22:57

其實依家SDU,SWAT等 既sniper team 有時都會用car-15 a2 加狙擊槍鏡 做狙擊mission,
因為佢地既mission通常會喺城市入面,狙擊半徑會100M以內,用5.56口徑已經卓卓有餘.
聽聞5.56過左100M之後,精準度會大幅下降,當然,有風,彈頭輕等等原因...

作者: 積夫    時間: 22-6-2008 16:00     標題: 回復 7# 的帖子

多口問句,打2430M以外的Target, 由開槍到HIT要幾多時間?
作者: Elf    時間: 22-6-2008 16:25     標題: 回復 17# 的帖子

彈頭初速for m82係853m/s
2430=大約3秒
作者: XDD12348    時間: 22-6-2008 16:59

引用:
原帖由 Elf 於 22-6-2008 16:25 發表
彈頭初速for m82係853m/s
2430=大約3秒
中途應該冇咁快…

可能耐多少少…
作者: 積夫    時間: 23-6-2008 01:38

3秒...

聽到聲即刻趴低,有可能避得到嗎?
作者: chrislau    時間: 23-6-2008 02:18

引用:
原帖由 積夫 於 23-6-2008 01:38 發表
3秒...

可以指明用咩口經的槍及環境嗎?

小弟愚見:
雖然槍聲其大,假設在一個距離兩公里及空曠的環境中,對方會唔會發覺得到嗎?
如果會的話,身為追擊手務求一擊即中/一槍了斷,仲會浪費子彈!

有錯請插
作者: 胡步勁    時間: 23-6-2008 02:22

引用:
原帖由 積夫 於 23-6-2008 01:38 發表
3秒...

唔會因為子彈快過音速
作者: cccarlos    時間: 27-6-2008 21:00     標題: 回復 20# 的帖子

speed of sound = 340ms^-1 (approx.)
作者: leinad    時間: 11-7-2008 22:38

引用:
原帖由 surefire0828 於 21-6-2008 22:57 發表

其實依家SDU,SWAT等 既sniper team 有時都會用car-15 a2 加狙擊槍鏡 做狙擊mission,
因為佢地既mission通常會喺城市入面,狙擊半徑會100M以內,用5.56口徑已經卓卓有餘.
聽聞5.56過左100M之後,精準度會大 ...
U.S. Army and IDF use M4 as advanced marksman rifle too right?

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0