標題: 香港警槍 [打印本頁]

作者: B20_hk    時間: 23-6-2008 00:25     標題: 香港警槍

見MS近排玩回憶
小弟想Post一吓警隊槍
有Martini-enfield Carbine, M1-carbine, British .030 rifle no.3 & 4
Webley MKIV
Colt 1911A1
Colt
S&W M10
Sterling
Sten MKII
Bren

引自:In Scope

作者: 里安    時間: 23-6-2008 01:21

估唔到香港警察有用過M1同1911............

off topic我覺得警隊博物館真係太細.......如果大D同多D野睇就好

作者: fangcw_joe    時間: 23-6-2008 01:27

呢期In Scope我都曾經有過,不過唔知死左去邊
作者: ea4101    時間: 23-6-2008 02:47

最估唔到的我都認為係一9一一
作者: auxair    時間: 23-6-2008 12:38

M1 Carbine -

My old man's partner during the Summer Riots of 1967 when he was the Sergeant Major of EUKE - can still see those M1s, Federals and Greeners in the old newsreels of 1967.

M1 Carbine's replacement in the Force was AR15 in the early 1970's
作者: undefined    時間: 23-6-2008 12:53

HKP係o米好似有用S&W M36 chief special?
作者: auxair    時間: 23-6-2008 13:02

Special Branch only - late 1970s to late 1980s
作者: XDD12348    時間: 23-6-2008 17:20

大開眼界@@

估唔到有咁多槍都有用到
作者: MS    時間: 23-6-2008 17:26     標題: 回復 1# 的帖子

怎樣參加?
作者: 高!高!高!    時間: 23-6-2008 18:10

警察印M-16的AR-15,都可能係同M1911A1一同買回來的.
作者: B20_hk    時間: 23-6-2008 21:11

點解便衣不用Glock 17 要用P250?
G4, ASU, SDU都有用Glock 17
照計Training成本重平添
應該不是錢和訓練問題...咁是乜問題?
作者: auxair    時間: 23-6-2008 21:20

引用:
原帖由 高!高!高! 於 23-6-2008 18:10 發表
警察印M-16的AR-15,都可能係同M1911A1一同買回來的.
Trust me (or Police Annual Reports on late 1940's/early 1950's - where I saw the info), don't trust the article. Colt .45s were only used by frontier and Emergeny Unit in NT in the late 1940's and early 1950's.

Any one serving in the Force on this forum ever come across a Colt AR15 Rifle with "M16" marking

作者: auxair    時間: 23-6-2008 21:21

引用:
原帖由 B20_hk 於 23-6-2008 21:11 發表
點解便衣不用Glock 17 要用P250?
G4, ASU, SDU都有用Glock 17
照計Training成本重平添
應該不是錢和訓練問題...咁是乜問題?
what I heard...something to do with ballistic "footprint"
作者: MS    時間: 23-6-2008 21:27     標題: 回復 11# 的帖子

MS可否試答,因sig250是D/action每扳槍一次撞鎚會起後落, Glock是S/action............希望你明我講セ?
作者: B20_hk    時間: 23-6-2008 22:08

引用:
原帖由 mswong 於 23-6-2008 21:27 發表
MS可否試答,因sig250是D/action每扳槍一次撞鎚會起後落, Glock是S/action............希望你明我講セ?
Single Action 和 Double Action
都OK明

當差的朋友說用SIG250是關於法証嗰邊反對用Glock17
作者: B20_hk    時間: 23-6-2008 22:15

另外,1948年有啲叫山東部隊警員
足否來自山東?
作者: auxair    時間: 23-6-2008 22:22

引用:
原帖由 B20_hk 於 23-6-2008 22:08 發表

Single Action 和 Double Action
都OK明

當差的朋友說用SIG250是關於法証嗰邊反對用Glock17
Uhm...please refer to my last post....
作者: B20_hk    時間: 23-6-2008 22:30

引用:
原帖由 auxair 於 23-6-2008 22:22 發表

Uhm...please refer to my last post....
ballistic (彈道的)"Footprint
Yes,前輩 You right!!!
但我知道不太明白箇中道理
Special Force (G4, ASU, SDU)就可以仍用Glock17
作者: fangcw_joe    時間: 23-6-2008 22:31

引用:
原帖由 mswong 於 23-6-2008 21:27 發表
MS可否試答,因sig250是D/action每扳槍一次撞鎚會起後落, Glock是S/action............希望你明我講Й?
應該係single action定係safe action??
作者: B20_hk    時間: 23-6-2008 22:32

引用:
原帖由 fangcw_joe 於 23-6-2008 22:31 發表

應該係single action定係safe action??
Glock 是否可以看見"撞針"拉起?
作者: fangcw_joe    時間: 23-6-2008 22:34

睇唔到,開左火都唔知
作者: fangcw_joe    時間: 23-6-2008 22:36

[quote]原帖由 B20_hk 於 23-6-2008 22:15 發表
另外,1948年有
作者: B20_hk    時間: 23-6-2008 22:43

但有書指出Glock是DA
作者: auxair    時間: 23-6-2008 22:52

引用:
原帖由 B20_hk 於 23-6-2008 22:30 發表

ballistic (彈道的)"Footprint
Yes,前輩 You right!!!
但我知道不太明白箇中道理
Special Force (G4, ASU, SDU)就可以仍用Glock17
What do you think? Why SDU operators are carriying M4s and full auto MP5s?
作者: B20_hk    時間: 23-6-2008 23:00

引用:
原帖由 auxair 於 23-6-2008 22:52 發表

What do you think? Why SDU operators are carriying M4s and full auto MP5s?
工作需要

但特警開槍打人後
需要調查邊個開槍?
如果要,咪存在前文指出的Footprint問題。
如果唔需要,就無問題了...
作者: gd1893    時間: 23-6-2008 23:18

所有警察開槍事件(除
作者: MS    時間: 23-6-2008 23:29     標題: 回復 16# 的帖子

當時山東威海衛是英國租界!
作者: B20_hk    時間: 23-6-2008 23:30

[quote]原帖由 gd1893 於 23-6-2008 23:18 發表
所有警察開槍事件(除
作者: 高!高!高!    時間: 23-6-2008 23:39

M16 Marking是在中二時學校參觀警校時看到,(約14年前)
我有當場私下問,佢話"已前一批過好多野二手買回來".

唔用glock可能係投標問題,
我又聽聞過glock跟HKP的要求做左1~2支有,
SAFE LOCK的17比HKP試....................
不過這個有點難求證..................
作者: gd1893    時間: 23-6-2008 23:42

唔敢當唔敢當,英軍野係細時跟朋友玩開,
玩到依家叫做有DDDDDD咁多可以拎出黎炫耀一下啦。
同Queen兄、Marco兄、SB兄、AJM兄等達人相比,
在下仲差好遠好遠。

其實在下都仲有貯好幾個唔同國家既制服與裝備,
有機會再同大家分享下。

x x x

呵呵,在下所持有既「槍房師傅」資格...

如果銘兄你有興趣的話,
首先要加入敝衙門服務呢....

至於點樣入行.... 呵呵,坊間有好多唔同既資訊流通緊,唔難搵。
如果銘兄真係有興趣既,亦歡迎你PM我詳談。

在下當年就係機緣巧合下考獲呢個資格既,
不過考完之後真係無幾可用得著。

x x x

亦都相當老實講,你拆散支槍叫我砌返唔難,叫我拆散就更易,
但叫我講解支槍既內部呢...
都係留返比forum內既其他「專家版友」介紹喇。

我一來唔熟 (當年考獲資格後都無幾可會入槍房,依家就更甚)
而來就算識,都剩係識用敝衙門既術語黎講,
所以都係無謂獻醜喇。
引用:
原帖由 B20_hk 於 23-6-2008 23:30 發表

嘩...除了是英軍超級Fans也是合格既槍房師傅
多謝你的info.  

AR15 據說有個"Cooling System"(太約名稱)是嗎?
另外,如何成槍房師傅(雖然我都不會轉行)?如何入行?

作者: MS    時間: 23-6-2008 23:48     標題: 回復 19# 的帖子

Double Action 是Full Double...............點講呢!一般所謂D/ACTION是第一槍,跟住變S/action,但sig250每打一槍都係D/action,各位大佬好難寫俾你個電話我,我打俾你(MS仔女俾電話費),當然歡迎打電話俾MS,如果你中意俾電話費,
作者: saikeung23    時間: 23-6-2008 23:59

引用:
原帖由 B20_hk 於 23-6-2008 22:15 發表
另外,1948年有啲叫山東部隊警員
足否來自山東?
香港鲁警是香港警察成立初期的其中一种警员类别,泛指从山東来港的警员,主要来自威海卫。1926年,香港警队将警员分成不同组别,其中A组是欧洲及葡国警员,B组是俗称「大头绿衣」的印度警员,C组是本地警员,E组是反海盗的白俄罗斯警察,而山东鲁警则属於D组。..
作者: MS    時間: 24-6-2008 00:08

香港警察用槍............各位君可記得有個軍警聯合處,當時政治部SP(邵氏)屬MI6........你估班MI6班大哥用セ野槍洗唔洗槍械牌照科批淮呢!
作者: 中校    時間: 24-6-2008 00:23

引用:
原帖由 mswong 於 24-6-2008 00:08 發表
香港警察用槍............各位君可記得有個軍警聯合處,當時政治部SP(邵氏)屬MI6........你估班MI6班大哥用セ野槍洗唔洗槍械牌照科批淮呢!
這個嗎???當然唔洗,MI6直接受祖家管理
作者: B20_hk    時間: 24-6-2008 01:04

引用:
原帖由 gd1893 於 23-6-2008 23:42 發表
唔敢當唔敢當,英軍野係細時跟朋友玩開,
玩到依家叫做有DDDDDD咁多可以拎出黎炫耀一下啦。
同Queen兄、Marco兄、SB兄、AJM兄等達人相比,
在下仲差好遠好遠。

...
當年中五畢業打算入衙門服務市民
家父雖曾也是衙門捕快但仍大力反對
一.衙門黑暗,馬房主意
二.當年有葉生和張生橫行香港,ヌ黑星ヌAK
每星期也Open Fire,差人又唔夠避彈衣

九代單傳...你咪話唔驚
作者: derek_lok    時間: 24-6-2008 15:47

請問HKPF有否使用G36呢??

在下於最近期的招募海報中,,發現有G36及M4同時出現,,未知是否model 或是屬實(包括圖中槍械及人物 )
作者: gtoray    時間: 24-6-2008 16:32

引用:
原帖由 derek_lok 於 24-6-2008 15:47 發表
請問HKPF有否使用G36呢??

在下於最近期的招募海報中,,發現有G36及M4同時出現,,未知是否model 或是屬實(包括圖中槍械及人物 )
唔係近期了, 都起碼係一,兩年前
作者: KurtznsR    時間: 24-6-2008 19:42     標題: 回復 36# 的帖子

警察部係好捨得駛錢(小毛)同接受供應商邀請試用新野,但真正一批批訂購俾部隊採用(大毛花真銀)就好少,常規廣泛用一定唔會係g36,太貴喇。
COLT同FN出品嘅M4佢地都用過,
不過佢地都話支野唔好打,CQB打AUTO時很難與步伐並進,
效果不理想,佢地認為人槍合一打MP5始終狀態維持最好。

曾投考、服役中、或退役的飛虎、槍房、a仔、水警等等嘅前輩朋友,佢地都異口同聲話裡面真係好多不同品種嘅槍都有。

好似以前FIREARMS主力仲係用緊BROWNING HP嘅九十年代,人地先剛開始試入GLOCK俾隊員試用,選擇採用。
D友仔睇完飛虎之後,就話飛虎手槍係GLOCK~ 其實有時,小弟覺得,就好似D媒介刊物來給警察定位。
警察部自己本身都好含糊。

其實,簡單D講,警察部真係古靈精怪無奇不有,
宜家飛虎常規FIREARMS用哂GLOCK咁滯,但仲有D叔公頑童仲照打BROWNING HP,更有隊員自認用緊226,所以,真係冇話太特定。

所以,我都覺得我講緊廢話。

作者: MS    時間: 24-6-2008 20:34     標題: 回復 38# 的帖子

警察用セ都好,最僅要有本教材,口話口賠的時代巳過?

無論你用什麽傢生,セ警都好未睇過lee本書.............唉點開工呀,ms唔識英文.........都要認字喇,睇都唔睇又話去打仗,你估war game咩?

作者: derek_lok    時間: 24-6-2008 23:36     標題: 回復 38# 的帖子

其實我都奇怪,HKPF竟然肯花錢再去採購G36,,一枝德國制既武器,,再訓練過,,又對後勤同維修做多左功夫??
作者: auxair    時間: 24-6-2008 23:51

引用:
原帖由 tonyjaa 於 24-6-2008 19:42 發表
警察部係好捨得駛錢(小毛)同接受供應商邀請試用新野,但真正一批批訂購俾部隊採用(大毛花真銀)就好少,常規廣泛用一定唔會係g36,太貴喇。
不過佢地都話支野唔好打,CQB打AUTO ...
Tony 師兄,(您可能都知)警察部 D M4 係 Knights Armaments出品(同土瓜環槍店訂,個 contract 成四百個), SDU係一人一支 MP5A3 + M4,視乎情況環境選擇使用(如對手有冇避彈衣)

M4之前嘅 5.56mm Commando 就的確係 Colt 廠出嘅

作者: auxair    時間: 25-6-2008 00:08

引用:
原帖由 mswong 於 24-6-2008 20:34 發表

警察用セ都好,最僅要有本教材,口話口賠的時代巳過?
http://i293.photobucket.com/album ...
Mswong 兄,應該有嘅....SDU 同 GSG9 重成日有人員交流,正如 GFS 同 RAF 一年有幾 Team 人交流一樣,不過依家比97前反而仲多左選擇
作者: Paul    時間: 25-6-2008 00:51

引用:
原帖由 tonyjaa 於 24-6-2008 19:42 發表
glock 可能真係對一D人來說好用, 因為現左GSG-9都唔用自己D國貨, 而用G1ock。
作者: KurtznsR    時間: 25-6-2008 00:56

引用:
原帖由 derek_lok 於 24-6-2008 23:36 發表
其實我都奇怪,HKPF竟然肯花錢再去採購G36,,一枝德國制既武器,,再訓練過,,又對後勤同維修做多左功夫??
引用:
原帖由 auxair 於 24-6-2008 23:51 發表

Tony 師兄,(您可能都知)警察部 D M4 係 Knights Armaments出品(同土瓜環槍店訂,個 contract 成四百個), SDU係一人一支 MP5A3 + M4,視乎情況環境選擇使用(如對手有冇避彈衣)

M4之前嘅 5.56mm Comm ...
早就講左警察部多架生,但冇人話果d g36呀,hk33呀,落實訂單俾班force用~!
但基本上佢地係會有哩d槍,幾多支,夠唔夠數供force,試驗定採用,冇人咬定。

大家即管可信政府公佈的為之最可靠。

至於有老友記拋書包,印份皮出黎話果d野,根本無意思~
有時我覺得無須斟酌,警察部入邊支,同force用邊支,同架構概念上的實用考慮,根本就不宜在此裡談,
大家都表達左重點未ok囉。

事實上m12、aug哩d不成氣候嘅槍,警察部都有~ 冇實演冇落場,冇人要拗邊支force用,先係正確答案~

打比喻,香港同澳門嘅force用嘅glock都係某人承辦供應,不是直接經澳地利glock總公司,邊個代理承辦唔係都要數埋出黎講咩。
咁就唔係咁好啦。

咁上下啦~ 多得罪喇

作者: KurtznsR    時間: 25-6-2008 01:04

引用:
原帖由 auxair 於 24-6-2008 23:51 發表

M4之前嘅 5.56mm Comm ...
一些我認同,但本人不希望閒談得數家珍或拋書包,所以如果細佬講得有咩"不足之處",敬請見諒。此一時比一時。
因此講得咁盡唔好a~ 這個圈很細o~
作者: jwlchan    時間: 25-6-2008 02:56

引用:
原帖由 auxair 於 24-6-2008 16:08 發表

Mswong 兄,應該有嘅....SDU 同 GSG9 重成日有人員交流,正如 GFS 同 RAF 一年有幾 Team 人交流一樣,不過依家比97前反而仲多左選擇
Auxair大佬, 小弟不才, 但在香港服役期間, 有幸參與香港警察數大部門訓練, 但由於須求及時間上之原因, 訓練多會係cut down program. 故與小弟教軍人之教材有所出入......
我要重申此乃須求問題, 並無高低好壞分別.

又有人取笑MS印出書皮, 實無必要, 其實此乃英軍教學Training Manuel, 全軍隊教官, 都要依教材施教, 並非書皮咁簡单, MS任教官多年, 最後在香港任Training Depot Sergeant Major, 跟住來英國又做後備軍(TA) Warranty  Officer Training Instructor (or call SMI), 如果只利用一两本"書皮" show料, 就未免狗眼看人, 而自己又似乎井底之蛙之嫌!

作者: hk53    時間: 25-6-2008 08:49

引用:
Ah 師兄,警察部真系セ都有,sdu未用m4前,177都有用添,
作者: blockhead    時間: 25-6-2008 11:47     標題: 回復 23# 的帖子

Glock 在扣扳機時會帶動Striker向後一段短行程, 因此「可被視為雙動模式」, 但若 Slide 沒有動作(例如子彈失效) 則無法令Striker再次擊發, 所以操作上與 SA Only 無異。
正式 DA trigger 只要不停扣扳機即可在無 Slide 動作下令Striker/Hammer 連續做出擊發動作。

作者: KurtznsR    時間: 25-6-2008 11:56     標題: 回復 46# 的帖子

師兄誤會喇~ 我只係覺得用前朝嘅野押下去,實在有點反感,兼具沒必要咁做,我只係強調,對事不對人,並無踏人之意。
觀立於這版裡,並非小弟唔明道理唔知程序,而否定或輕視之意,我重視師兄這般實話實說勝於別人嘻笑怒罵厚此薄皮~

若然我說得淺白簡單,都仲有老友記攞d 177黎借題發揮曲解意思,
咁未免太稚氣了。

作者: jwlchan    時間: 25-6-2008 17:18

香港回歸偉大祖國, 轉眼都有11年之久, 我唔明既事實就係, 各紀律部隊仍沿用"前朝"風格, 最慘更晝蛇添足, 加多減少, 如以十年回歸軍操, Eye Right 比 槍礼

唔知是否此等係因為"用前朝嘅野押下去,實在有點反感"而產生既改變.

其實, 無論使用槍械, 軍操, 戰術, 搏擊, 都係有書為據, 如果唔想再用前朝嘅野, 咁就早d改用祖國方式, 唔好再做"四不像"....

再講用乜槍? 全部改用人民警察"红星"就惦晒!
作者: Paul    時間: 25-6-2008 17:26

引用:
原帖由 jwlchan 於 25-6-2008 17:18 發表
香港回歸偉大祖國, 轉眼都有11年之久, 我唔明既事實就係, 各紀律部隊仍沿用"前朝"風格, 最慘更晝蛇添足, 加多減少, 如以十年回歸軍操, Eye Right 比 槍礼

唔知是否此等係因為"用前朝嘅野押下去,實在 ...
香港係WTO會員要國際投標的
作者: MS    時間: 25-6-2008 17:51     標題: 回復 46# 的帖子

大佬chan:唔係晒料..........係話俾各位聽軍隊不同警察,軍隊教材人手一本,唔同警察?所謂有錯書錯如果書錯當無講過?

作者: MS    時間: 25-6-2008 19:25     標題: 回復 45# 的帖子

君此言差矣,
1.MS從不喜歡在軍事...........吹水,所以從前ms所有發表皆在吹水板,後來俾負責人搬板搬得多,所以隨波逐流矣,本人就是活軍事字典,但憑什麽你講人地要相信!當兵習慣by Reference.by Book,所以俾d書皮你睇睇..........以証明軍隊之制度好過警察啫現在回歸巳十多年君不見香港不中不英...........咦班大sir仲好有興致配上前港英medal喎嘩MBE,仲有太平"身屎"仲之好野話之你中國又好,英國又好..........一句前朝セセ軍操大大声"MOVE TO THE RIGHT IN 3"點解唔叫向左轉仲要用京(北京話)!

作者: MS    時間: 25-6-2008 19:31     標題: 回復 46# 的帖子

QMSI啫,唔好作大我!
作者: MS    時間: 25-6-2008 19:59     標題: 回復 51# 的帖子

差人用セ都關世貿事?
作者: gtoray    時間: 25-6-2008 21:35

[quote]原帖由 mswong 於 25-6-2008 19:59 發表

作者: jwlchan    時間: 25-6-2008 21:47

引用:
原帖由 gtoray 於 25-6-2008 13:35 發表

係ga
好似係所有政府合約都要公開招標咁上下, 唔可以益自己友
大佬G, 香港政府所有合约都要公開招標, 係冇錯, 但與世貿無直接關係, 係香港政府既政察, 正如你所講, 唔可以益自己友!
作者: gtoray    時間: 25-6-2008 21:51

[quote]原帖由 jwlchan 於 25-6-2008 21:47 發表

大佬G, 香港政府所有合
作者: jwlchan    時間: 25-6-2008 21:53

引用:
原帖由 gtoray 於 25-6-2008 13:51 發表

我都唔太清楚當中詳細啊
只係有 d 咁多印象而已
吹水ge, 無問題, 講完笑吓再講過!
作者: gd1893    時間: 25-6-2008 22:38

後輩多口講句,其實都可以話係「與時並進」同「因地制宜」遮。

好用 / 合用既,就參考 / 抄考。
唔合用既,咪自己修改左佢到合用囉。

以人為本嘛。

照搬英國既,或者照搬國內既黎香港,
可能感覺上純正D,但,實唔實用呢?

太過強求「純種」英式 / 中式 方法,
會唔會流於「八股」而唔得現實?

依家係做野,講得大D係「搵命搏」既,
並唔係「儲野」或者青少年團體咁,可以追求純正。
開工,講既係實用同合用嘛。

而指責現時本港執法單位「四不像」,
又同文革時,紅衛兵指責蘇聯「修正主義」有咩分別?

x x x

論點及例子純粹以事論事,
絕無挑釁或對任何人士 / 團體不敬之意。

[quote]原帖由 jwlchan 於 25-6-2008 17:18 發表
香港回歸偉大祖國, 轉眼都有11年之久, 我唔明既事實就係, 各紀律部隊仍沿用"前朝"風格, 最慘更晝蛇添足, 加多減少, 如以十年回歸軍操, Eye Right 比 槍
作者: jwlchan    時間: 25-6-2008 23:09

引用:
原帖由 gd1893 於 25-6-2008 14:38 發表
後輩多口講句,其實都可以話係「與時並進」同「因地制宜」遮。

好用 / 合用既,就參考 / 抄考。
唔合用既,咪自己修改左佢到合用囉。

以人為本嘛。

照搬英國既,或者照搬國內既黎香港,
可能感覺上純正D, ...
師兄所言, 初看似乎甚有道理, 小弟似乎太過追求純正.......十分不該......但不知師兄是否曾任職或在職紀律部門? 是否時常要為工作博命, 更而"好用 / 合用既,就參考 / 抄考。"
"唔合用既,咪自己修改左佢到合用囉"?
其實, 之所以要做事(尤其軍操)要依一定格式, 就係之所謂"紀律部門", 並不能任意除便改變, 就算槍械運用, 戰術運作, 都要以前人犯錯, 经驗而作出之手册進行, 並不能做成四不像.

我用個例子, Eye right 比槍礼, 真係笑死人既!

香港弹丸小地, 軍事或警務, 唔跟"前朝" (英式) 或"今朝" (中式), 咁又可能做乜?

小弟所講, 唔係追求純正, 係講規律, 安全........

搏命? 香港機會好微!
作者: gd1893    時間: 25-6-2008 23:43

前輩,大家純粹討論交流意見,
又未至於「十分不該」咁嚴重既。

小小澄清,可能係在下文筆含混不清,
在下所述既「"好用 / 合用既,就參考 / 抄考。唔合用既,咪自己修改左佢到合用囉」
並非指個別人員自行改動,
而係指經由部門經正式程序修訂改進。

前輩所言「就算槍械運用, 戰術運作, 都要以前人犯錯,
作者: B20_hk    時間: 25-6-2008 23:54

小弟開Post只是想大家和平交流
大家冷靜...
新人應謙卑發問,小心求証
有若干經驗者應集思廣益,吸收別人意見並與時並進

紀律部隊要有紀律才受人敬重
由RHKP至現在HKP
講效率,講紀律都受到亞洲其他地區敬重

阿陳也說得對,上課時內容不可任意除便改變,
但Passed咗,出到環頭點做你自己決定及應付...
但你的行為並不代表是警察部教出來。
但gd1893ヌ說得對,與時並進也重要
如果個個跟程序做(槍械運用除外),
反黑O記點對付啲古惑仔。
凡事有兩面...

SDU早年咪借用軍隊教材去教
重要軍部借人過去"掛單"教人
去嗰個咪ヌ係跟書仔教

P.S. 不知道H&K, Colt, Glock會否派人去教???
作者: jwlchan    時間: 26-6-2008 00:33

唉! 我地天同地講......我係講槍械運用, 軍操, 應沿用傳統, 因佢係有一定既道理, 並非你個人喜歡就可以亂改, 但被改成警察"行必"....就無謂再多講.

因為, 小弟未做過警察......

每枝槍都有Training Manuel, 由handleing, 到保養, 维修, 及點樣運用.

專家? 要有一定實戰經驗, 一定年資及學歷, 但在軍事及槍械上, 香港人既資格似乎小d.....

香港好多部問唔係用軍隊教材, 而係用軍隊直接教佢地去做教頭, 並不跟Training Manuel, 而係用cut down version. 原因好簡单, 好多無須要知, 及去學. 小弟雖然舊時職位低微, 但乃有機會參與小小教學訓練, 而又全責編寫教材.....

小弟離職多年, 請不要叫我做"前輩", 而家後生可畏, 如小弟言談有不順耳之詞, 唔聽就算, 唔好介意, 又小弟在香港仍有好多老友在各部門任職, 故一定不會睇少任何人仕或部門, 只係照事論事!
作者: gd1893    時間: 26-6-2008 01:12

前輩始終係前輩,無關現役或退役。
作為後輩,又點可以唔尊重曾經保家衛國付出血汗既前輩呢?

請容許在下繼續稱呼閣下為前輩。

x x x

純粹討論 weapon handleing 及 步操 的話,
在下同意維持傳統有其一定道理。

但在下仍然認為「與時並進」及「因地制宜」係必須既。

操enfield303確係雄壯威武,
但又是否乎合實際需要? (當然,我亦非完全同意現時警察訓練之改革)

至於保養維修運用等,我同意專家必須有一定程度既經歷同學歷。
同時亦同意最好能100%遵照原廠指引。

但,人在江湖身不由己,有時現實中亦無法這樣理想吧。
軍隊的情況我不清楚,
但警隊的情況正是如此。

資源有限,物慾無窮,
按情況及能力去作出合理之修訂,實逼不得以,更無可厚非。
誰不希望有無限量的資源任其運用?

香港乃難得之福地,欠缺具戰場經歷及學養之人才亦不足為奇。

但既為不同場合所運用的不同工具,
個人認為,
警用槍械專家,與
軍用槍械專家,
兩者經歷有所不同亦該不成問題。

正如「衝房」所採用的戰術及手法,
如果警察照搬軍方的方法進行的話,後果亦不堪切想。

前輩所述的「cut down version」實為「修訂」一詞在本題的最佳解釋。
既然無須用到,亦不符現實需要,
就去蕪存菁,只取合用的部份吧。

這正正不就是在下所說的「好用 / 合用既,就參考 / 抄考。唔合用既,咪自己修改左佢到合用囉」嗎?

再者,經本地專家修訂 / 制作的指引,
亦可以參照外地經驗 / 專家意見,
集各家之大成,方為前線人員及其家人之福,對嗎?
引用:
原帖由 jwlchan 於 26-6-2008 00:33 發表
唉! 我地天同地講......我係講槍械運用, 軍操, 應沿用傳統, 因佢係有一定既道理, 並非你個人喜歡就可以亂改, 但被改成警察"行必"....就無謂再多講.

因為, 小弟未做過警察......

每枝槍都有Training Manuel, 由 ...

作者: marcooo    時間: 26-6-2008 02:25

引用:
原帖由 mswong 於 24-6-2008 20:34 發表

警察用Й都好,最僅要有本教材,口話口賠的時代巳過?
http://i293.photobucket.com/album ...
唔好意思咁多位。

wong sir 請問呢本 pam6 係咩年份?

唔該。
作者: MS    時間: 26-6-2008 02:57     標題: 回復 66# 的帖子

書是同一年份但有修定,現在軍部巳上網揾資料了,朋友會寄一隻CD俾我,睇下先!

作者: MS    時間: 26-6-2008 03:17     標題: 回復 66# 的帖子

儘快答你,請不要Sir 前Sir 後免俾人窒喇,唔該!
作者: jwlchan    時間: 26-6-2008 06:52

引用:
原帖由 gd1893 於 25-6-2008 17:12 發表
前輩始終係前輩,無關現役或退役。
作為後輩,又點可以唔尊重曾經保家衛國付出血汗既前輩呢?

請容許在下繼續稱呼閣下為前輩。

x x x

純粹討論 weapon handleing 及 步操 的話,
在下同意維持傳統有其一定 ...
師兄, 其實在香港服役, 完全係太平兵, 汗可能有流, 血就只在紅十字會捐過, 從未流過, 而且, 小弟當兵並非前綫戰鬥人員,主要既任務係叫Combat Medical Technician (CMT), 係前綫急救戰鬥人員, 但當然, 基本步兵戰鬥常識係基本須要,而我在最後6年係專責整個東南亞洲既CMT Training.

尤於小弟係做訓練, 一切由正统看察一切, 見到唔順眼既事物, 尤其軍操, 槍械, 不倫不類就非常刺眼......

本人要求自巳嚴格, 對他人有一定須求, 而且, 並不相信香港部門有資源問題, 如果利用此為口藉, 我就覺得刺眼.....

至於HK Police知何行動,執法, 小弟並不能亦不會參予任何意見, 但對軍操畸型, 就實在只能講一聲不倫不類, 其實, Eye Right 比槍礼個隊並唔係警察, 係其他紀律隊伍!

講得太多, 都係收聲時候叻!
作者: gd1893    時間: 26-6-2008 12:36

完全明白,亦多謝前輩指教。
希望日後有機會繼續從前輩處「啜料」。

有關部門資源問題,

從大處睇可能係資源充足,
但從小處睇其實樣樣不足。

只能講句「資源錯配」。

又或者,係在下未曾駐守受到關愛而資源充足既「熱門」單位啦。

至於步操問題,
各部門各師各法, 有直接師承「祖家」既,亦有各地交流改進過。
得出唔同效果,亦都係自然而然既事。

[quote]原帖由 jwlchan 於 26-6-2008 06:52 發表

師兄, 其實在香港服役, 完全係太平兵, 汗可能有流, 血就只在紅十字會捐過, 從未流過, 而且, 小弟當兵並非前
作者: marcooo    時間: 26-6-2008 12:44     標題: 回復 68# 的帖子

黃大人
我有本 pam 6  封面字樣係無 SA80 字樣的。
作者: MS    時間: 26-6-2008 20:20     標題: 回復 71# 的帖子

唔知播..............本本書都應該有名掛!
作者: marcooo    時間: 26-6-2008 23:18     標題: 回復 72# 的帖子

就是呢本
作者: B20_hk    時間: 26-6-2008 23:23

5.56mm rather than SA80
作者: B20_hk    時間: 26-6-2008 23:24

引用:
原帖由 marcooo 於 26-6-2008 23:18 發表
就是呢本
SA80A2 ... 2001 wow
作者: marcooo    時間: 26-6-2008 23:30     標題: 回復 75# 的帖子

A2 個本有講 A1 同A2 既分別
有埋圖
作者: B20_hk    時間: 30-6-2008 00:30

引用:
原帖由 marcooo 於 26-6-2008 23:30 發表
A2 個本有講 A1 同A2 既分別
有埋圖
本書是我書架中最貴的一本
作者: MS    時間: 30-6-2008 19:33

大佬B20:sig 230(9mm short) SB部門用過!

作者: MS    時間: 30-6-2008 20:21     標題: 回復 78# 的帖子

Glock17 G4用了多時了!
作者: marcooo    時間: 30-6-2008 20:23

引用:
原帖由 B20_hk 於 30-6-2008 00:30 發表

本書是我書架中最貴的一本
邊本?
作者: MS    時間: 1-7-2008 00:55     標題: 回復 77# 的帖子

敗家!copy隻CD俾你仲好喇!禆人斬咗"幾多"八掛啫
作者: marcooo    時間: 1-7-2008 12:55     標題: 回復 81# 的帖子

但係書既感覺,一本本係最好,夠實在
作者: B20_hk    時間: 1-7-2008 23:00

引用:
原帖由 marcooo 於 30-6-2008 20:23 發表

邊本?
咪 INFANTRY TRAINGING 5.56 嗰本
作者: marcooo    時間: 1-7-2008 23:21     標題: 回復 83# 的帖子

係咪都係3個 Chapter?

會唔會貴得過 last enfield sa80?
作者: B20_hk    時間: 1-7-2008 23:28

引用:
原帖由 marcooo 於 1-7-2008 23:21 發表
係咪都係3個 Chapter?

會唔會貴得過 last enfield sa80?
5個chapter...
我在Bay Bay用美金Bid再找朋友在美國取Last enfield免了運費,大約$500
本5.56 Pamphlet no.6 就bid完再俾英鎊再叫朋友送翻來又免了運費,大約$500
作者: B20_hk    時間: 1-7-2008 23:29

引用:
原帖由 mswong 於 30-6-2008 19:33 發表

大佬B20:sig 230(9mm short) SB部門用過!
SIG 230

邊嗰年代用??
作者: marcooo    時間: 2-7-2008 00:26     標題: 回復 85# 的帖子

the last enfield ,就咁直接過來應該都係 550 個港兵度,免得又欠朋友債,有排都未還得哂。
十年都唔翻開睇,睇相自己都以為得3個,死得,拎番出來睇原來97 同98 年有amendment
作者: MS    時間: 2-7-2008 00:27     標題: 回復 82# 的帖子

可惜閣下出世遲!軍隊唔再出書了?
作者: auxair    時間: 2-7-2008 01:42

引用:
原帖由 B20_hk 於 1-7-2008 23:29 發表

SIG 230

邊嗰年代用??
I think after S&W M36 and before Glock 17s - late 1980's early 1990's
作者: jwlchan    時間: 2-7-2008 03:18

引用:
原帖由 B20_hk 於 1-7-2008 15:28 發表

5個chapter...
我在Bay Bay用美金Bid再找朋友在美國取Last enfield免了運費,大約$500
本5.56 Pamphlet no.6 就bid完再俾英鎊再叫朋友送翻來又免了運費,大約$500
嘩! 等我重將我全部既Training Manuel送晒比人添, 如果而家重有每本$500, 二十幾本都幾和味架!
作者: marcooo    時間: 2-7-2008 09:37

引用:
原帖由 jwlchan 於 2-7-2008 03:18 發表

嘩! 等我重將我全部既Training Manuel送晒比人添, 如果而家重有每本$500, 二十幾本都幾和味架!
書中自有黃金屋喔
作者: B20_hk    時間: 2-7-2008 22:25

引用:
原帖由 jwlchan 於 2-7-2008 03:18 發表

如果你俾我
我俾返雙倍甚至三倍郵費你...
作者: B20_hk    時間: 2-7-2008 22:27

引用:
原帖由 marcooo 於 2-7-2008 00:26 發表
the last enfield ,就咁直接過來應該都係 550 個港兵度,免得又欠朋友債,有排都未還得哂。
十年都唔翻開睇,睇相自己都以為得3個,死得,拎番出來睇原來97 同98 年有amendment
Last enfield 簡值是SA80的天書
幾時amended都有記錄
重要SA80槍套張相
作者: jwlchan    時間: 2-7-2008 23:05

引用:
原帖由 B20_hk 於 2-7-2008 14:25 發表

如果你俾我
我俾返雙倍甚至三倍郵費你...
唉....而家乜都無啦!!!
作者: 66884422    時間: 5-7-2008 14:56

真係估唔到警隊有用1911!!
作者: MS    時間: 8-7-2008 20:37     標題: 回復 92# 的帖子

嘩,你唔早d講我立即返兵房.................你話幾多錢一本話?
作者: MS    時間: 9-7-2008 02:59     標題: 回復 85# 的帖子

Pamphlet No. 5
Rifle 5.56 mm Modified L85A2,
Light Support Weapon Modified
L86A2 and Associated
Equipments
Infantry Training
Volume II
Skill at Arms
(Personal Weapons)

B20我本係2001年你出幾多錢?
作者: Rager    時間: 9-7-2008 10:48

引用:
原帖由 高!高!高! 於 23-6-2008 18:10 發表
1911係50年代買, 70年代退役
M16係70年代喎
而且50年代都未有M16啦
作者: rayman586    時間: 25-7-2008 18:16

都好詳盡, 原來之前用過咁多槍...
作者: mujiadam    時間: 25-7-2008 18:18

師兄D圖...我冇記錯係N年前既IN SCOPE ,真令人回味...

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0