標題: 子彈並不是完全以拋物線射出 [打印本頁]

作者: deathmaster    時間: 27-6-2008 15:11     標題: 子彈並不是完全以拋物線射出

看見以下舊文, 發現有一些東西不完全正確. 參考了 NRA External Ballistic 的資料, 我所知子彈射出不是水平, 不是一般拋物線, 而是拋物得嚟就中線旋轉.

瞄準器問題
http://www.civiliangunner.com/cgf/viewthread.php?tid=17639&highlight=%B7%C7%BE%B9

子彈由槍咀射出 (槍管水平) 應該會旋轉及因未加速而下惰, 直至速度太高後就上楊. 直至動力回落後便再向下惰. 請看附圖...

以 M16 為例, 在大約一百五十米之前子彈都是比中線偏低飛行. 到大約一百五十米便接近中線 (First Zero). 之後又會偏高, 之後又會回落而再接近中線 (Second Zero), 之後上上落落直至動力失去而下惰. 而當中距離多少會因槍管及彈葯而不同.

所以點解瞄準要就不同距離瞄高啲低啲左啲或右啲, 同點解瞄準器會令你把槍管比水平瞄高小小.

有錯請補充~
作者: Vindicator    時間: 27-6-2008 15:24

引用:
原帖由 deathmaster 於 27-6-2008 15:11 發表
看見以下舊文, 發現有一些東西不完全正確. 參考了 NRA External Ballistic 的資料, 我所知子彈射出不是水平, 不是一般拋物線, 而是拋物得嚟就中線旋轉.

瞄準器問題
http://www.civiliangunner.com/cgf/vie ...
所以瞄準器只可以大約
不過near zero and far zero 有無得計
作者: deathmaster    時間: 27-6-2008 15:38

Yea 大約, but still ok to shot someone body in mid range

有無得計 << every barrels are different. So barrel + ammo can have many result. All you can do is by "Test shoot" on different range and note down the "Character" of your gun.
作者: Koman    時間: 27-6-2008 17:46

That's why sniper uses special ammo.
作者: MS    時間: 27-6-2008 19:57

請恕MS搭咀,網上吹水"作家變專家"最慘吹到得意忘形自已都以為係,當然有些真材實料的朋友但寫唔寫得咁多,如果你d英文同ms一樣,去讀好d英文才講喇!學外文唔識不是問題,最大間題是誤解
在此有兩本書我的女兒的
1.Military Ballistics
2.Gun, Morters & Rockets
這兩本書是教科書,有根有据仲可以寫信俾作者,祝你好運!

作者: MS    時間: 27-6-2008 20:09     標題: 回復 4# 的帖子

子彈質素参差,有一蚊十粒,有十幾蚊一粒,火藥多少彈頭位置都好大出入,所以軍隊有分!MS平時去做50M靶塲扮 sniper d .22LR子彈價錢都好大分別,我有四支不同槍分數都不同喇?所以ms講過5.56mm做唔到sniper的需要..........幾乎俾人抦..........你地都知喇?

作者: Koman    時間: 30-6-2008 15:05

引用:
原帖由 mswong 於 27-6-2008 20:09 發表
子彈質素参差,有一蚊十粒,有十幾蚊一粒,火藥多少彈頭位置都好大出入,所以軍隊有分!MS平時去做50M靶塲扮 sniper d .22LR子彈價錢都好大分別,我有四支不同槍分數都不同喇?所以ms講過5.56mm做唔到sniper的需 ...
The Green Rounds ?
作者: allen.W    時間: 30-6-2008 16:48

引用:
原帖由 mswong 於 27-6-2008 20:09 發表
子彈質素参差,有一蚊十粒,有十幾蚊一粒,火藥多少彈頭位置都好大出入,所以軍隊有分!MS平時去做50M靶塲扮 sniper d .22LR子彈價錢都好大分別,我有四支不同槍分數都不同喇?所以ms講過5.56mm做唔到sniper的需 ...
嘛、人類武器科技玩火藥玩幾百年,話唔定以後又玩其他方法,令到子彈頭飛得更遠更準、甚而玩埋D咩激光離子咩咩咩
作者: 積夫    時間: 1-7-2008 12:56     標題: 回復 5# 的帖子

MS爺爺講多o的喇!我想聽「MS爺爺的子彈課」
作者: alexl    時間: 1-7-2008 17:18

引用:
原帖由 deathmaster 於 27-6-2008 15:11 發表

瞄準器問題
http://www.civiliangunner.com/cgf/vie ...
我有讀過物理, 我唔明第一幅圖的彈導....子彈為何先向下,再飛向上, 如因為彈頭旋轉, 子彈射出後彈導應順或逆時針繞著拋物線的輕微偏差, 偏差應很少很少, 還有子彈離開槍管後應唔會再加速....真係唔明...請指教
作者: deathmaster    時間: 4-7-2008 09:53

畫誇張了.

請樓上高人指教你吧, 他是槍械專家.
作者: microwavefood    時間: 4-7-2008 15:43

請攪清楚咩係first zero同second zero先吧~

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0