標題: 假如你係香港CID! [打印本頁]

作者: MS    時間: 11-7-2008 18:25     標題: 假如你係香港CID!

各位假如你係香港CID你會有支sig DC250?你會有什麽顧慮呢!
請讓ms帶頭講一句
這是什麽Action的Pistol,要留意什麽地方?

作者: MS    時間: 11-7-2008 19:22

首先要明白什麽叫做Single Action
Single Action支槍未cock gun 是不可以扳機(無反應)例如HP Browning,
Double Action未cock gun也能板機(真槍請留心安全)例如PP Walther
有些是全Single Action 例如 ruger blackhawk
作者: MS    時間: 11-7-2008 19:36     標題: 回復 2# 的帖子

這一支全S/Action(必需cock起撞鎚才可以發射
咁CID支新野叫什麼呢,是全D/Action,換句話說舊式所謂D/Action是第一粒D/Action.........發射後回復S/Action!當然第一槍可S/A 或D/A喇!
果支CID新野應叫Full D/Action每一次發射都是撞鎚起到最後...............每發射都起到最後才撞向撞針?

作者: MS    時間: 11-7-2008 19:43

這支PP有保險掣控制當保險制關了撞鎚撞不到撞針
作者: MS    時間: 11-7-2008 20:22

這一支Sig250DC...........本人祝全港警察永不會................

pistol之通病
作者: J-10    時間: 11-7-2008 21:42

引用:
原帖由 mswong 於 11-7-2008 20:22 發表

這一支Sig250DC...........本人祝全港警察永不會................

pistol之通病
佢Jam 彈定個彈頭跌左出黎牙
作者: Paul    時間: 11-7-2008 21:48

我最怕有高官自作聰明, 貪平大手入D第三世界國家造9mm比平時出勤D歐製高級警槍用
作者: Rager    時間: 11-7-2008 21:48

引用:
原帖由 J-10 於 11-7-2008 21:42 發表

佢Jam 彈定個彈頭跌左出黎牙
估計係jam彈
睇黎除左左輪之外 所有手槍都會...
作者: auhokan    時間: 11-7-2008 22:07

引用:
原帖由 Rager 於 11-7-2008 21:48 發表

估計係jam彈
睇黎除左左輪之外 所有手槍都會...
左輪唔會卡彈...
但會卡輪= =
作者: Paul    時間: 11-7-2008 22:12

引用:
原帖由 auhokan 於 11-7-2008 22:07 發表

左輪唔會卡彈...
但會卡輪= =
可以針打唔正火帽
作者: MS    時間: 11-7-2008 22:31     標題: 回復 9# 的帖子

唔明!
作者: MS    時間: 11-7-2008 22:34     標題: 回復 10# 的帖子

左輪最怕斷撞針,過期子彈セ槍都唔响喇!
作者: MS    時間: 11-7-2008 22:39     標題: 回復 7# 的帖子

sig係好槍,lee支225dc係加重扳機之重量加強安全喎!其實唔加都好安全?
作者: yfw2000    時間: 11-7-2008 23:24

SIG 250dcc 係全雙動作自動上膛手槍(即半自動手槍)。 就將撞鎚拉後,粒撞鎚都唔會'棘'起,只會翻返原位。

扮機拉力我估(親身扣過板機)係10-12磅,輕過只軍裝左輪(15磅)。

jam 彈顧然之最怕。另外,由於每次開更(或收更),唔似左輪,就甘入左彈(或退彈)就得。係要上入彈匣(或退彈匣),根住拉一下滑架上膛(或退彈)。

唔好睇小呢一下動作,對於有槍械安全意識既警務人員,唔係問題。但對於果d係loading bay 都會玩玩下,或者'懵地卡羅'人員來講,頭一排可能會認真d。當習慣左拎住呢支槍當更既感覺既時後,每次上膛退膛,乜野事都可能發生(例如左手拉後滑架時,右手食指唔知點解放左去扮機護環內)。
作者: adrianyahk    時間: 11-7-2008 23:52

最怕d警員拔出扣到雞走火...
作者: MS    時間: 12-7-2008 00:01     標題: 回復 14# 的帖子

這張原廠說明書是普通槍,香港訂單要求加大扳機力量!

作者: MS    時間: 12-7-2008 00:24     標題: 回復 15# 的帖子

在軍隊教槍分為
1.全槍無子彈(包括)Mag同Chamber 裝假狗
2.Magazine(在槍內)有子彈.但槍鏜無子彈,
3.槍鏜有子彈你想留子彈在Mag但槍鏜要清咗果粒子彈?
4.槍鏜和Mag都有子彈,你要全部清除!

作者: MS    時間: 12-7-2008 00:32     標題: 回復 17# 的帖子

訓練新兵使用Pistol毫不馬虎仲要新兵理論在心中,低低地,儍兵蒙兵一個不留!
因失火者永遠唔會打到自已.猶以長槍實打死伙記!這鈡人早走早着.

作者: MS    時間: 12-7-2008 02:17

Sig250Dc與H.P Browning 的操作,Sig250安全得多了
作者: saikeung23    時間: 12-7-2008 16:15

http://www.hkheadline.com/news/h ... mp;section_name=wnn

首宗 Sig-Sauer P250Dcc 走火意外

隸屬港島東區重案組的一名女警署警長,本周一為國家副主席習近平訪港最後一天執行保安任務後,返回警署準備收更,將新款的佩槍子彈退膛時走火,幸當時同袍都已下班,故無人受傷,警方高層正跟進調查事件起因。

走火的警槍是警方去年九月才開始引入的Sig-Sauer P250DCc半自動手槍,引入初期只供O記及毒品調查科探員使用,近期才將手槍伸展至各區重案組。

事發本星期一,隸屬港島東區重案組的姓李女時沙,執行特別保安更後已工作十四小時,各人返回北角警署的總部後,陸續下班。女時沙在各人離開後,晚上八時四十分,準備為手槍退出子彈,卻發生走火,警署其他人員聞聲大為緊張,紛紛走來了解,最後證實只是意外,事件中李未有受傷,亦沒有傷及其他人士。

案件現已交由東區警區刑事偵緝部調查。有使用過該支新手槍的探員稱,手槍屬新型號,較舊式手槍安全,警員使用新槍前先要接受為期三日的訓練課程,考試合格才准使用。
作者: Hkpolice-Psu    時間: 12-7-2008 16:26

究竟係o係個膛度unload粒彈果時走火丫, 定係eject mag.?
作者: MS    時間: 12-7-2008 17:51     標題: 回復 21# 的帖子

未知原因?

作者: Hkpolice-Psu    時間: 12-7-2008 17:54     標題: 回復 22# 的帖子

引用:
原帖由 saikeung23 於 12-7-2008 16:15 發表
http://www.hkheadline.com/news/headline_news_detail.asp?id=54289§ion_name=wnn

-SKIP-準備為手槍退出子彈,卻發生走火-SKIP-
似乎唔係咁簡單?
作者: MS    時間: 12-7-2008 18:02     標題: 回復 20# 的帖子

警隊換「人性之槍」 設計貼身防走火
(星島)7月11日 星期五 05:30
(綜合報道)

(星島日報    報道)警隊刑偵部人員以前所用的曲特(Colt)點三八短桿左輪手槍,由於零件停產,維修困難,警方遂於去年六月起,為全港三千五百多名CID(偵緝探員)換新槍,每名探員獲配火力強勁的德國    製SIG-Sauer P250DCc曲尺手槍,目前所有探員已完成換槍,此後所有CID都「二十四小時陀槍」。

去年六月起,警方率先為有組織罪案及三合會調查科    、毒品調查科、刑事情報科和商業罪案調查科    四大部門共四百多名探員換槍。其後各總警區刑事部探員包括重案組、反黑組、情報組及各環頭警分區刑事調查組亦陸續換新槍。另外,所有探員獲佩新槍前,需接受相關射擊訓練及經考核。

據悉,過去四十年警員主要使用「點三八」左輪手槍,現今探員更換的SIG曲尺半自動手槍,為瑞士    品牌、德國製造,被稱為「人性之槍」,原因是它有多項細心貼身設計,除配合不同手掌可安裝大中細碼槍柄外,還設「左撇子」型號;手槍以雙動作(double action)扳機設計取代,防走火之餘,亦加強駁火時靈活性,廣為外國特種部隊使用。 本報記者

以上純屬無知記者佬作得就作!什麽加强駁火靈活性?軍隊有例任何失火一定將槍交槍械專家處理(在未定案時首先要調查槍有沒有問題,才查失火原因)

作者: XDD12348    時間: 13-7-2008 10:14

我想問…

我係維基查到一句野:

’SIG手槍系列由於裝有防意外擊針保險裝置所以不設手動保險制。’

咩係 防意外擊針保險裝置?
作者: carl    時間: 13-7-2008 20:05

找不到P250 DCC的圖用GLOCK的頂住先.
圖A. 一般情況下有一阻鐵擋於撞針同底火之間. 故意外跌落或撞擊引至走火機會極低.
圖B&C. 扳機要有一定行程先可以推開阻鐵發射彈藥.
Photo by Ken Lunde.
作者: MS    時間: 13-7-2008 20:28     標題: 回復 26# 的帖子

講亞芳.....你揾亞珍張相...........得唔得呀?果位時沙衰手笨腳セ槍都死,唔通支槍識分咩!總知板機就响喇,討論炸唔好反面!

作者: MS    時間: 14-7-2008 02:33

(綜合報道)
(星島日報報道)東區重案組一名「陀槍師姐」,在警署清理新獲佩用的半自動曲尺手槍時走火,幸無傷人,這為警隊刑偵部自去年更換新曲尺手槍後首宗走火事件。消息稱,事件發生前,「陀槍師姐」連續兩日參與國家副主席習近平的保安工作,每日當更十四小時,疑疲勞過度出事,警方正對走火事件進行調查。

記者:陶法德

警隊自去年替全港「CID」更換新曲尺手槍後,發生首宗曲尺手槍走火事件,女偵緝警署警長在清理手槍時疑未全面退彈出事。警方發言人稱,該名警務人員在北角警署將佩槍退彈時意外走火,事件中無人受傷,案件已列作意外走火處理,由東區警區刑事人員跟進調查,初步相信事件只是一宗意外。

涉事件女警署警長姓李,駐守東區重案組。出事前,李與其他同袍被派參與國家副主席習近平訪港保安工作,每天當值十四小時。事發於本周一,李第二天長時間工作後,於晚上八時許與同袍返回北角警署重案組辦公室,在其他同袍下班離開後,李清理獲新佩的尺手槍,退彈時疑未將槍膛子彈全面褪出,結果發生走火事件,幸當時房間內並無其他同袍,流彈沒傷及他人。

消息稱,警方調查不排除該名「陀槍師姐」,因參與習近平訪港的特別保安工作,連續兩日每天工作逾十四小時,致疲勞過度,在清理手槍時疑退膛程序失誤,導致走火。由於這是新佩用的曲尺手槍首宗走火事件,警方正對事件全面調查,以防再有同類事件發生。

一名資深警官表示,全港「CID」(探員)佩槍,均已換上SIG-Sauer P250DCc 半自動曲尺手槍。這款手槍由瑞士及德國合作研製。警隊現配給探員共有兩個彈篋,每個彈篋裝彈八粒,其中一個屬後備篋,上膛後為「7+1」,即七粒子彈在彈篋內,另一粒則在槍膛處。

使用新佩槍前須特訓

該名警官又稱,這款新半動手槍設有保險掣,絕對安全,走火事件不排除疏忽所致,以往甚少發生類似事件。他又稱,全港探員領用新佩槍前要接受特別訓練,包括將整支曲尺手槍拆散後嵌回。另外,每名人員每年必須練習「燒槍」三次,每次射擊不少於四十八發子彈及參與一次燒槍年考。此外,警隊亦就拆槍退膛安全作出指引,警員在警署須在指定退膛處退膛,在其他地方則須確保附近沒有人,槍口指向空曠地方,確保安全。

對於有警員連續當值十四小時,警察員佐級協會主席鍾錦華表示,警方會因應特別行動,安排長時間當值,因為某些工作崗位難以中段換人。

作者: MS    時間: 14-7-2008 02:41

7+1..........同說明書好大出入喎?
作者: olka    時間: 14-7-2008 07:55

我冇玩過SIG呢款槍, 但通常如Browning那類pistol在unload彈匣後, trigger和撞搥都會失效, 沒有彈匣的話, 就算手指拉動trigger, 撞搥是不能進行開槍連鎖動作的, 呢次走火, 可能係個女警沒有unload彈匣, 就咁拉過slide, 倒轉左程序

作者: kimberCDP    時間: 14-7-2008 10:14

7+1rd係真的,係因為跟某些上級所出0既指引,而原因亦十分無聊,我想MS兄都可能知其"無聊原因"。
P.S.:HKP的AR-15用20rd短匣,都係因為咁只係入10發....

另外,枝SIG p250Dc好似唔入匣都拉到~~~
作者: Koman    時間: 14-7-2008 14:25

呢支 P250 冇 mag 仍然可以扣 trigger, 但係 firing pin 有冇前後動作就唔多清楚.
除左支鎗本身(其實係用家問題), 公家個 Gould & Goodrich Holster 先大問題, 個 Magazine Pouch 都係同廠.
個 Holster Profile 其實唔多 Conceal, 而且 Magazine Catch 個位仲 ...... , 唔知遲 d 會唔會有跌匣 report ....
作者: MS    時間: 14-7-2008 17:26     標題: 回復 31# 的帖子

從前水雷炮去銀行提款(公事新仔出糧)都係用五粒子彈,幾多粒都好最緊要统一!
作者: auhokan    時間: 14-7-2008 17:34

引用:
原帖由 MS 於 11-7-2008 22:31 發表
唔明!
即係個輪卡住左,轉唔到
作者: 積夫    時間: 15-7-2008 03:22     標題: 回復 31# 的帖子

是不是因為保養彈匣的彈弓,免長期受壓而影響到彈弓,搞到成日要替換?

我聽過咁o既版本囉....唔識野唔好笑.....
作者: MS    時間: 16-7-2008 02:27

有大,中,細,三种槍柄

作者: MS    時間: 16-7-2008 02:31     標題: 回復 35# 的帖子

唯一理由!長期入滿彈,個mag支彈弓好容易不舉!
作者: MS    時間: 16-7-2008 18:35     標題: 回復 31# 的帖子

對不起ms永不專心,因無心機閱讀全文...........一個mag長期入子彈會產生彈弓金屬疲勞,入8粒,意頭好!
作者: hitmm@2002    時間: 17-7-2008 13:07

甘其實一個彈匣的壽命有幾長ga?換條彈弓都應該ng係太貴?重有p250有機會跌匣甘恐怖?應該ng會掛,話曬係sig出品wor
作者: 積夫    時間: 17-7-2008 13:59     標題: 回復 39# 的帖子

我想這不是貴不貴的問題,而是可靠性的問題。

彈弓長期受壓,唔知幾時打柴,到真係要用到時分分鐘打唔出,咁就算比個100飛彈匣你又有乜用?

裝8粒係多係少?見人見智,但肯定打得出的話,有何問題?救命的子彈,一粒已經夠,又唔係要做戰艦的機槍手,布拉度唔會出來鬧:左舷!彈幕太薄了!

小弟愚見,有錯勿怪~~~
作者: KurtznsR    時間: 17-7-2008 14:36

其實真槍匣、匣彈簧唔同玩具槍,唔駛諗到咁削~
冇錯係會有老化,但不要忘記成支槍嘅彈簧組件都係精鋼造,儘管可用時間來証明幾時得黎老化。
不過SIG、GLOCK,尢其係HK,用料十足,精工QC,哩D名廠用料煲到好似D粗槍黑星咁淒涼。
你諗下G4 24跟GLOCK,上哂彈READY~
人地一匣裝滿17粒再加1,交替退彈鬆彈簧,又唔見得壽命短左去邊,
1911、HP、luger打到最尾果粒上唔到都試過嘅,不過少到唔恨。

一支槍keep得好唔好,識唔識保養,係歸咎於用果個人嘅問題,
一日返工唔夠十二個鐘,休班唔識退彈unload,俾支槍、匣、彈簧抖嘅~?
真係救命一隻匣唔好過要load第二隻?  
可能入彈入到上十二三粒,d探員好似探完肛咁隻手冇哂力,與其咁難入,不如入少D,上左匣支槍又冇咁重,多隻匣玩下自己又型D。呵呵呵~

跌匣都係人問題啫,關SIG乜春事。 荒間D人小題大做吧...

作者: hitmm@2002    時間: 17-7-2008 14:48

明白曬la!甘題外話la,c-mag100發彈鼓駛ng駛退彈鬆彈弓?

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0