標題: Browning H.P 手槍 [打印本頁]

作者: MS    時間: 12-7-2008 18:44     標題: Browning H.P 手槍

Browning H.P 在英軍服務自二戰後.........水雷炮屬熟練技工從未有失火記錄,Browning操作難過Sig 250Dc一千倍...........不信?咁就唔好轉台!

作者: MS    時間: 12-7-2008 19:05

Lesson 1. Safety, stripping, cleaning and assembling . . . . . . . . . . . . .
Lesson 2. Magazine filling, loading, unloading and firing from
the standing position . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Lesson 3. Firing from other positions, immediate action
and stoppage drills .
pistol同左輪不同,以上三課新仔死都死掂佢..........連ms咁好脾氣都X手X腳喇!打醒你好過日後失火?
未完!

作者: MS    時間: 12-7-2008 19:31

Browning HP,因要入magazine才可板到機........當你收工交槍回槍房首先你要確保支槍無子彈..........當你認為妥當後你要將撞鎚放回原位,怎樣才可將撞鎚放回原位(板機)............以上种种程序要生記死記,
槍有子彈.包括mag同chamber等等..........怎樣辦?死記!所以ms教三十年槍好多洋鬼子見到我都怕怕!
作者: MS    時間: 12-7-2008 19:44

Browning 已四代了第一代槍柄有坑可加長柄!
作者: savio    時間: 12-7-2008 20:28

引用:
原帖由 mswong 於 12-7-2008 18:44 發表
水雷炮屬熟練技工從未有失火記錄,Browning操作難過Sig 250Dc一千倍
MS Sir, 操作方面如果同差唔多年代嘅1911 .45比呢? (雖則唔同口徑 )
作者: MS    時間: 12-7-2008 20:47

ms都有一支,比賽槍...........有槍牌者誰有興趣?
作者: MS    時間: 12-7-2008 20:58     標題: 回復 5# 的帖子

大佬呀,你再叫sir 我唔答你!
H.P.Browning 唔入mag放唔返個撞鎚,所以問題出在此!十幾年前在香港有個J君專幫人改槍!
作者: MS    時間: 12-7-2008 21:30

H.P.Browning是要入mag才板到機,如果你一於小理!撞鎚成世起咗,槍房點收貨?
作者: fangcw_joe    時間: 13-7-2008 00:20

入個empty mag落去扣一下
(MS大佬:學你話齋,死都死掂佢)
作者: topsoldierC11    時間: 13-7-2008 01:04

手指較長的人都有計放撞鎚回去
作者: KurtznsR    時間: 13-7-2008 01:25

引用:
原帖由 mswong 於 12-7-2008 21:30 發表
H.P.Browning是要入mag才板到機,如果你一於小理!撞鎚成世起咗,槍房點收貨?
白朗寧先知先覺,很好的設計。

作者: MS    時間: 13-7-2008 03:07     標題: 回復 9# 的帖子

如果 chamber 有子彈 會

作者: MS    時間: 13-7-2008 03:13     標題: 回復 10# 的帖子

chamber有子彈,手指斷...................了砰........失火了.

作者: fangcw_joe    時間: 13-7-2008 16:35

引用:
原帖由 mswong 於 13-7-2008 03:07 發表
如果 chamber 有子彈 會砰
先把slide拉後退番粒彈
作者: MS    時間: 13-7-2008 17:33

未講 UNLOAD 之前,首先介紹這個動作(手指永遠放在trigger guard之外)

作者: MS    時間: 13-7-2008 18:18

UNLOAD
1槍咀指向安全地方
2.食指永遠放在Trigger guard外
3.除Magazine,睇睇有沒有子彈在mag!
4.cock gun halt & look,(點halt,look邊度當你識!)cock gun時將槍之右边向地如果有子彈可彈出免傷人(熟練技工可隨即接住子彈!)
5.睇清楚認為安全,將slide forward
6.入空的mag(板機)此動作目的張撞鎚放回原位!(不入mag 板
作者: olka    時間: 14-7-2008 08:02

啊, 原來呢度講左, 我在另一個帖上重覆左TIM
作者: MS    時間: 14-7-2008 19:17     標題: 回復 17# 的帖子

老友見面齊齊吹水喇!
作者: 積夫    時間: 15-7-2008 04:11

引用:
原帖由 MS 於 13-7-2008 18:18 發表

4.cock gun halt & look,(點halt,look邊度當你識!)cock gun時將槍之右边向地如果有子彈可彈出免傷人(熟練技工 ...
請教一下,cock gun時將槍之右邊向地,但應該是用左手去cock個slide的嘛...有少少唔順手是正常的?之後再反一反之槍,才look到個槍膛?

是不是這樣?
作者: MS    時間: 15-7-2008 20:40     標題: 回復 19# 的帖子

搶咀向前槍拎右防子彈彈到人........再拎左睇下chamber.......你隻手拎唔到咩,點都好槍咀一定向前?
作者: B20_hk    時間: 15-7-2008 23:32

引用:
原帖由 MS 於 13-7-2008 18:18 發表
UNLOAD
1槍咀指向安全地方
2.食指永遠放在Trigger guard外
3.除Magazine,睇睇有沒有子彈在mag!
4.cock gun halt & look,(點halt,look邊度當你識!)cock gun時將槍之右边向地如果有子彈可彈出免傷人(熟練技工 ...
題外話:
如果打IPSC用Browning
unload咗
要做Hammer down (撞鎚放回原位)
但unload後不准入Magazine
點做Hammer down? ? ?
要找人改?
作者: B20_hk    時間: 15-7-2008 23:34

引用:
原帖由 MS 於 12-7-2008 19:05 發表

Lesson 1. Safety, stripping, cleaning and assembling . . . . . . . . . . . . .
Lesson 2. Magazine filling, loading, unloading and  ...
咁有型
作者: MS    時間: 16-7-2008 00:15     標題: 回復 21# 的帖子

所以軍隊叫easy spring不是press the trigger?
作者: olka    時間: 18-7-2008 02:19

引用:
原帖由 MS 於 14-7-2008 19:17 發表
老友見面齊齊吹水喇!
又係時候?佢出來見太陽啦

作者: Royal_9413    時間: 18-7-2008 02:37

我都有支
作者: olka    時間: 18-7-2008 02:38

Tanaka? Marushi?我曾經都有呢款CAP槍
作者: Royal_9413    時間: 18-7-2008 02:54

我都唔知咩牌子呀~
作者: olka    時間: 18-7-2008 03:00

如果個身有呢個效果,應該係Tanaka HW 掛
作者: Royal_9413    時間: 18-7-2008 03:02

油上去的
作者: olka    時間: 18-7-2008 03:16

哦?我仲估係磨出來的?
作者: Royal_9413    時間: 18-7-2008 03:58

膠槍點磨都唔靚
作者: ciunnc    時間: 18-7-2008 17:22

引用:
原帖由 B20_hk 於 15-7-2008 23:32 發表

題外話:
如果打IPSC用Browning
unload咗
要做Hammer down (撞鎚放回原位)
但unload後不准入Magazine
點做Hammer down? ? ?
要找人改?
IPSC 可以LEGAL改.(PRODUCTION槍改都OK)
OR.如果不要改.就UNLOAD後..CLEAR左..SHOW MAG EMPTY, 入反MAG再hammer down, 之後拿出MAG, HOLSTER 反支搶...袋反好支夾...RO Declare "gun and range clear!"..

作者: olka    時間: 19-7-2008 01:20

引用:
原帖由 Royal_9413 於 18-7-2008 03:58 發表
膠槍點磨都唔靚
HW 可磨到灰銀色架

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0