標題: leica R on canon EOS [打印本頁]

作者: Elf    時間: 13-7-2008 04:24     標題: leica R on canon EOS

最近中晒奶毒..不能自拔
無奈又絕對無財力玩leica M system ,買部M6/M8/MP都無份, 唔好話買埋鏡
搵到條絕世好橋... 玩R鏡插係我D canon機度

中毒了...

作者: adrianyahk    時間: 13-7-2008 10:17

頂...我都想呀...50/2 都要三叉五呀....
35/2....我真係唔知價囉....

頂...做咩要出d咁既post wor...

作者: Kuznetsov    時間: 13-7-2008 12:31

leica R 我仲未有時間去用
作者: 高!高!高!    時間: 13-7-2008 14:02

1ds還好,不過仲未接受到leica鏡用在d機上....
作者: adrianyahk    時間: 14-7-2008 03:22

敢問師兄支鏡幾銀入手? 用咩adaptor?
作者: adrianyahk    時間: 19-7-2008 01:55

Elf 哥唔理我....
作者: Elf    時間: 20-7-2008 18:26

哈哈唔好意思
係一個朋友送的
佢仲有成堆leica rangefinder同埋M鏡 (f/1.4 ) 唔用想送俾我
不過我唔識影film, 耐何佢又有MP又M6又M8 唔係太好意思
作者: Elf    時間: 20-7-2008 18:27

我自己bid緊多枝.. ebay大約120美金連shipping, 算係抵玩!
用日本mount
作者: Elf    時間: 20-7-2008 18:29

同埋用係1D, 唔用係1Ds上面有個好處..
1D用CCD, 1Ds用CMOS, CCD出D色更加靚更立體更奶油
作者: adrianyahk    時間: 20-7-2008 22:08

引用:
原帖由 Elf 於 20-7-2008 18:27 發表
我自己bid緊多枝.. ebay大約120美金連shipping, 算係抵玩!
用日本mount
抵wor...US$120....可唔可以幫我bid支?

我想知呢...d mount呢..如果去老莫買...信唔信得過?
本土又有間叫咩..."單鏡達忍"既野...網上面賣d mount...貴到XX...
或者咁.....師兄你d mount係邊度買?幾銀左右?
作者: Elf    時間: 20-7-2008 22:14     標題: 回復 10# 的帖子

老莫直頭係掂啦  平靚正, 就算你貪平買大陸mount, 佢都幫你tune好先俾你
你又有性趣 ?
作者: adrianyahk    時間: 20-7-2008 22:18

引用:
原帖由 Elf 於 20-7-2008 22:14 發表
老莫直頭係掂啦  平靚正, 就算你貪平買大陸mount, 佢都幫你tune好先俾你
你又有性趣 ?
其實...呢個係我買5D既其中一個原因....
作者: Elf    時間: 20-7-2008 22:22     標題: 回復 12# 的帖子

咩?
作者: adrianyahk    時間: 20-7-2008 22:25

引用:
原帖由 Elf 於 20-7-2008 22:22 發表
咩?
FF玩舊鏡...

呢排發覺24-105唔夠長...想買支長zoom...
但係又冇咩錢wor...咁岩又見到Contax 80-200 f4賣兩千...係度諗緊...
作者: Elf    時間: 20-7-2008 22:31     標題: 回復 14# 的帖子

小小白4千.. 爆sharp.. 又有AF... contax vario-sonnar T* 80-200?
作者: adrianyahk    時間: 20-7-2008 22:32

引用:
原帖由 Elf 於 20-7-2008 22:31 發表
小小白4千.. 爆sharp.. 又有AF... contax vario-sonnar T* 80-200?
係呀...果支Contax呀...

其實我想買小白 tim ga... 冇is二手都要六七千..
作者: Elf    時間: 20-7-2008 22:33     標題: 回復 14# 的帖子

我已經好滿足..
17 40, 24-70, 70-200
1d, 1ds, 400d, 快又有, 大又有,輕又有
係時侯向放棄左既定蕉前進
舊鏡新鏡相修
作者: Elf    時間: 20-7-2008 22:33     標題: 回復 16# 的帖子

小小白真係mobile過小白好多..
作者: adrianyahk    時間: 20-7-2008 22:34

引用:
原帖由 Elf 於 20-7-2008 22:33 發表
小小白真係mobile過小白好多..
不過...用落24-105..發覺影人真係要有支大光圈... 成日一暗就對唔到焦...
作者: Elf    時間: 20-7-2008 22:38     標題: 回復 19# 的帖子

你影人影景多? 我9成9景人, 唔識影景的...
小小白影人真係好好用
作者: Elf    時間: 20-7-2008 22:40

你影人的話.. 85 1.8,  小小白, 搞掂
作者: adrianyahk    時間: 20-7-2008 22:47

引用:
原帖由 Elf 於 20-7-2008 22:38 發表
你影人影景多? 我9成9景人, 唔識影景的...
小小白影人真係好好用
小弟冇閃...而且鐘意自然光...
早兩日夜晚去文化中心外影....開iso 1000,f4...先頂到...
所以就引起左買2.8呢個想法...

小小白加85 1.8.....我有諗過Contax 85 1.4...
作者: Elf    時間: 20-7-2008 22:53     標題: 回復 22# 的帖子

晒氣啦  小白真係重
小小白IS 好過! 你要長曝光, 有IS, 有f/4,
4同2.8唔會差好遠, 但係小小白IS 有3級光圈, 即係話f/4 變左 f/2
但係如果你覺得3千銀買個IS唔抵的話
整多支85 1.8
作者: Elf    時間: 20-7-2008 22:56     標題: 回復 22# 的帖子

同埋... 好快你會發覺, 原來鏡唔係最重要 (我係指sharpness, 所以我覺得D人做咩100% test好無聊) 燈先重要
或者你可以咁講, 光源先係最重要. 俾支50/1.8你, 識善用光源 , 人造光又好, 天然光又好, 運用得適當比起用50/1.2影一張爛相更好
作者: Elf    時間: 20-7-2008 22:57     標題: 回復 22# 的帖子

同埋...夜晚邊有可能唔落燈?  唔洗拎外影燈算好... 閃都無?
作者: Elf    時間: 20-7-2008 22:59     標題: 回復 19# 的帖子

我之前好多MF鏡.. 諗住影人... 用個陣..
死啦  VF睇好似sharp.. 原來對左前少少  一張靚相就咁就無左x!!
都唔係第一次, 特別係影人, 邊有時間慢慢擰focus ring? 你估影statue咩? 從此我只會用有USM的鏡
作者: adrianyahk    時間: 20-7-2008 23:20

你搞到我更迷了....
作者: adrianyahk    時間: 20-7-2008 23:38

如果我唔係影人先決呢? 咁都係小小白?
即係...留番d錢買閃...?
作者: Elf    時間: 20-7-2008 23:53     標題: 回復 28# 的帖子

咁你影咩多先?
作者: adrianyahk    時間: 20-7-2008 23:55

引用:
原帖由 Elf 於 20-7-2008 23:53 發表
咁你影咩多先?
影景+旅行...街多
作者: Elf    時間: 21-7-2008 00:00     標題: 回復 30# 的帖子

70-200 其實唔係影人的話都好難用.. 我如果唔係都係插17-40/35 多.
作者: 高!高!高!    時間: 21-7-2008 01:00

引用:
原帖由 Elf 於 20-7-2008 18:29 發表
同埋用係1D, 唔用係1Ds上面有個好處..
1D用CCD, 1Ds用CMOS, CCD出D色更加靚更立體更奶油
但係小弟覺得CMOS係D暗位好似表現得更接近菲林.
作者: 高!高!高!    時間: 21-7-2008 01:04

引用:
原帖由 adrianyahk 於 20-7-2008 23:55 發表

影景+旅行...街多
但係我看你的相,其實可以試吓snap shot/記實性.....之類,
你這層次唔應該只影景WO!!
作者: adrianyahk    時間: 21-7-2008 01:16

引用:
原帖由 高!高!高! 於 21-7-2008 01:04 發表

但係我看你的相,其實可以試吓snap shot/記實性.....之類,
你這層次唔應該只影景WO!!
唔....咁我需要d咩呢...越來越覺長鏡緊要....
係西區...想影d人既活動...但係企到好埋,d阿婆阿伯就望住你...
作者: 高!高!高!    時間: 21-7-2008 01:21

引用:
原帖由 adrianyahk 於 21-7-2008 01:16 發表

唔....咁我需要d咩呢...越來越覺長鏡緊要....
係西區...想影d人既活動...但係企到好埋,d阿婆阿伯就望住你...
長鏡當然緊要,但有冇聽過攝影中的一句說話"照片拍得不夠好,因為走得不夠近"
wide鏡透視跟長鏡唔同,唔係企得遠用長鏡,影景闊用wide鏡的.
要wide鏡的透視,就用wide鏡,要長鏡的壓縮,就用長鏡.

"望住你........."你怕??唔敢影??

作者: adrianyahk    時間: 21-7-2008 01:23

引用:
原帖由 高!高!高! 於 21-7-2008 01:21 發表

"望住你........."你怕??唔敢影??
我敢...不過佢地..... ...我都唔想佢望...
作者: 高!高!高!    時間: 21-7-2008 01:31

引用:
原帖由 adrianyahk 於 21-7-2008 01:23 發表

我敢...不過佢地..... ...我都唔想佢望...
要習慣,特別係你好似話想讀新聞.....
使用光圈/快門/構圖.....只係技巧中的一小部份,
正如射擊只係做狙擊手的一小部份.
作者: adrianyahk    時間: 21-7-2008 01:41

引用:
原帖由 高!高!高! 於 21-7-2008 01:31 發表

要習慣,特別係你好似話想讀新聞.....
使用光圈/快門/構圖.....只係技巧中的一小部份,
正如射擊只係做狙擊手的一小部份.
講起構圖我發覺而家d 構圖成日都係....斜角構圗,用井字既左同右兩條直線,果四點黃金分割,再唔係就三分一三分二...(我指幅相啦,風景呀街景呀果d)
至於影咩事物.....重未掌握到...

究竟我而家應該補d咩? 長鏡? Flash? 夠用唔好買?
(btw,聽日買腳架..wakaka)
作者: Elf    時間: 21-7-2008 12:17     標題: 回復 32# 的帖子

所以fujiflim ge super CCD就岩晒
作者: 高!高!高!    時間: 22-7-2008 00:26

引用:
原帖由 adrianyahk 於 21-7-2008 01:41 發表

講起構圖我發覺而家d 構圖成日都係....斜角構圗,用井字既左同右兩條直線,果四點黃金分割,再唔係就三分一三分二...(我指幅相啦,風景呀街景呀果d)
至於影咩事物.....重未掌握到...

究竟我而家應該補d咩? 長 ...
wide鏡/標準鏡/長鏡/閃/腳都係必須品,幾貴,不過可以慢慢儲,唔使急,最更要快.
構圖冇得學,要陪養的,還有黃金分割這些規則,只是標準參考,不是絕對,
跟足做,張相唔一定好睇,影相最重要知道自己在做什麼,唔好為分割而分割,
置中好睇就置中,分割好睇就分割,唔知邊個好就影晒兩款,
到你冷靜下來就比較容易選擇到,到下次影就可以馬上作決定.
已上所講的技術都係要陪養出來,學左,明白左,
到真係影時又未必發揮得出來,但影得多睇得多會係一個好好的進步方法.
其實"一張張"的攝影方法會令你的意念(對影像的敏感度/眼光)進步不大,
係時候試吓影"一輯輯",一輯相大約十多二十張起,定一個主題,
例如你去澳門,影"澳門市民生活記",
想一想有什麼人/事/物可以表達到澳門市民生活,
整輯相不需用文字,比懂得/唔懂得攝影的人睇,
他們都可以估到你在影澳門市民生活,
這輯相就算係成功!

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0