標題: 試過戴豬咀燒槍未? [打印本頁]

作者: MS    時間: 29-7-2008 01:57     標題: 試過戴豬咀燒槍未?

唔係入錯板!有機會試吓喇!
作者: jwlchan    時間: 29-7-2008 03:44

阿黄Sir, 我試過好多次, 但唔同既係我全身都seal up, 唔會漏氣 , 好似絛友咁絛頸突出肉就會死既啦!!!!
作者: 紗夢    時間: 29-7-2008 15:08

各位師兄大大,有樣野關於豬咀,
小弟一直都好想知道:

如果好似我依d哮喘人仕..
日光日白行下路都索氣
如果戴左豬咀係咪會完全透唔倒氣咁濟伽?
謝謝各位指教
作者: learngod86    時間: 29-7-2008 15:24

引用:
原帖由 紗夢 於 29-7-2008 15:08 發表
小弟一直都好想知道:

日光日白行下路都索氣
謝謝各位指教
我借我果個你試下.....
作者: jwlchan    時間: 29-7-2008 17:29

引用:
原帖由 紗夢 於 29-7-2008 07:08 發表
小弟一直都好想知道:

日光日白行下路都索氣
謝謝各位指教
豬咀內有個filter, 內面由活性炭及皮毛组成, 故會令呼吸比較困難, 至於哮喘人仕, 我相信戴短時間無問題, 但如接觸催淚氣體(CS)可能產生問題.
作者: KurtznsR    時間: 29-7-2008 19:17

我諗除左force之外,平民都冇乜機會。

唔駛擔心d火屎、氣壓,空氣清新有過濾。
作者: jwlchan    時間: 29-7-2008 20:25

引用:
原帖由 tonyjaa 於 29-7-2008 11:17 發表
我諗除左force之外,平民都冇乜機會。

唔駛擔心d火屎、氣壓,空氣清新有過濾。
師兄全對, 平民係無机會接觸到, 除非係恐怖份子比人攻擊, 射2/30粒CS比你......
作者: KurtznsR    時間: 29-7-2008 20:55

作者: 古勒比加    時間: 29-7-2008 22:41

CS真係唔少野,原來無色無煙都夠做
作者: 黑田一真    時間: 29-7-2008 23:34

作者: jwlchan    時間: 30-7-2008 00:17

引用:
原帖由 黑田一真 於 29-7-2008 15:34 發表
見各位大佬講開豬咀...細佬痴q問一問
其實呢d豬咀...對於一般火場入面既濃煙
有冇作用呢
冇, 因係防毒, 唔係呼吸器, 但話回頭, 可以有小幫助, 但面具可以比火燒到!
作者: 古勒比加    時間: 30-7-2008 01:03

以小弟之見,一般豬咀個Canister既運作只係過慮微粒,
我當火場係有微粒比你過到,仲有好多氣態既係過唔到,

而且火......係燒氧架嗎,你冇氣樽,拎個Mask入火場其實一D作用都冇

以前聽過有一隊人拎住個衝SF10入火場......兩秒唔夠,衝得仲快咁出黎嘔
作者: jwlchan    時間: 30-7-2008 03:37

引用:
原帖由 古勒比加 於 29-7-2008 17:03 發表

而且火......係燒氧架嗎,你冇氣樽,拎個Mask入火場其實一D作用都冇

以前聽過有一隊人拎住個衝SF10入 ...
你講得似乎好對, 但我亦-用過S10 Resp在火場, 如果乜都冇, 點都好過冇....

p.s. I was NBC instructor and Fire NCO
作者: ?老虎仔?    時間: 30-7-2008 14:24

我又搭單一問, 個Canister用幾耐會過期?
而過左期會唔會放出有毒物質?
thanks
作者: 紗夢    時間: 30-7-2008 14:26

引用:
原帖由 jwlchan 於 29-7-2008 17:29 發表

豬咀內有個filter, 內面由活性炭及皮毛组成, 故會令呼吸比較困難, 至於哮喘人仕, 我相信戴短時間無問題, 但如接觸催淚氣體(CS)可能產生問題.
謝謝師兄解答
作者: jwlchan    時間: 30-7-2008 19:26

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 30-7-2008 06:24 發表
我又搭單一問, 個Canister用幾耐會過期?
而過左期會唔會放出有毒物質?
thanks
If the canister is only to use to filter CS gas then it could be use for ever....However, if this is going to use for real Chemical defend then it need to change every few hours.....you also need to learn how to change canister in this situation. If not you will died.
作者: ?老虎仔?    時間: 30-7-2008 21:55

引用:
原帖由 jwlchan 於 30-7-2008 19:26 發表

If the canister is only to use to filter CS gas then it could be use for ever....However, if this is going to use for real Chemical defend then it need to change every few hours.....you also need  ...
原來係咁~ thanks
作者: derek_lok    時間: 30-7-2008 23:22

引用:
原帖由 古勒比加 於 30-7-2008 01:03 發表

以前聽過有一隊人拎住個衝SF10入 ...
搞笑一問,,
咁可唔可以駁住個氧氣樽當BA用??
作者: cato    時間: 30-7-2008 23:38

我想問邊度可以買度個濾罐..?/??
如果濾罐入面發左小小毛...仲用吾用得呢?????
作者: 古勒比加    時間: 30-7-2008 23:58

引用:
原帖由 jwlchan 於 30-7-2008 19:26 發表

If the canister is only to use to filter CS gas then it could be use for ever....However, if this is going to use for real Chemical defend then it need to change every few hours.....you also need  ...
咦......但係有D人話未開仲密封包裝就得十年,夠期就換,開左唔理用過未都係好似半年左右就換
引用:
原帖由 derek_lok 於 30-7-2008 23:22 發表

搞笑一問,,
咁可唔可以駁住個氧氣樽當BA用??
呢個問題真係要問下間廠有冇咁既設計喎
作者: jwlchan    時間: 31-7-2008 00:29

引用:
原帖由 古勒比加 於 30-7-2008 15:58 發表

咦......但係有D人話未開仲密封包裝就得十年,夠期就換,開左唔理用過未都係好似半年左右就換

呢個問題真係要問下間廠有冇咁既設計喎
If canister still seal and unused than it would tell you expire day in the seal. However, if the canister is open then it is only use for training for such as CS test. In in real situation the canister would need to change in a very short time depending of the chemical attack.

It would NEVER could attach to any thing a part from the canister.

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0