標題: 搵找socket478 cpu [打印本頁]

作者: FaiFaiHK    時間: 1-8-2008 19:08     標題: 搵找socket478 cpu

我有個fd想升級部機,我幫佢睇過係socket 478的Celeron 3G,仲要得256MB...慢到喊 ,連開個IE都要等6~7秒。但佢資金有限,得500蚊,所以我打算幫佢換一粒P4 3G,再加1G RAM。但係我想塊板係咪一定支援到P4 3G?(我本身抄低左塊板個MODEL,點知唔見左 ,我朋友又唔識睇)另外想同下咁多位師兄有冇CPU出讓 唔該曬~
作者: Vindicator    時間: 1-8-2008 20:45

嘩...............
好難搵
作者: jwlchan    時間: 1-8-2008 21:41

我有, 通常Celeron行得Pentium都惦, 係P4 2.8 GHz, 唔明你講乜係3G?
作者: ACYY    時間: 1-8-2008 22:04

師兄您可能要去D 二手鋪搵先得...
作者: tktom    時間: 1-8-2008 22:52

478針停左產好耐啦
如果just用黎做文書的話
用ubuntu啦
又或者上網用firefox啦
作者: FaiFaiHK    時間: 1-8-2008 23:19

引用:
原帖由 jwlchan 於 1-8-2008 21:41 發表
我有, 通常Celeron行得Pentium都惦, 係P4 2.8 GHz, 唔明你講乜係3G?
不是有p4 3.0G hz嗎?師兄有意出讓嗎?幾錢?

二手鋪3.0G hx要3百幾=.=我個fd比唔起...
作者: jwlchan    時間: 1-8-2008 23:37

引用:
原帖由 FaiFaiHK 於 1-8-2008 15:19 發表

不是有p4 3.0G hz嗎?師兄有意出讓嗎?幾錢?

二手鋪3.0G hx要3百幾=.=我個fd比唔起...
我手上有2.8Ghz and 3.0 Ghz, 二手, 你個friend如果話HK$300都話貴 (HK$300= GBP19.50), 我點可以連郵費由英國寄比你呀? 你想幾錢買?
作者: jwlchan    時間: 1-8-2008 23:40

呢d私人嘢請PM或email我, 俾大佬G詐形就無謂!
作者: jwlchan    時間: 1-8-2008 23:54

其實, 最平做法係加Ram to 2 GB (因windows XP can only take up to 2GB Ram), CPU由佢, 因你又唔想出咁多錢, 其實咁做法個PC power會快好多架
作者: FaiFaiHK    時間: 2-8-2008 00:42

原來師兄在英國....咁無辦法....
但加ram真係好好多?
作者: jwlchan    時間: 2-8-2008 00:56

引用:
原帖由 FaiFaiHK 於 1-8-2008 16:42 發表
原來師兄在英國....咁無辦法....
但加ram真係好好多?
係, 你可以試下! 我在英國做電腦生意既.........
作者: FaiFaiHK    時間: 2-8-2008 14:05

引用:
原帖由 jwlchan 於 2-8-2008 00:56 發表

係, 你可以試下! 我在英國做電腦生意既.........
Thank you~咁我諗應該加左ram先再睇下....

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0