標題: 舊聞~ 皇室天台 遊樂場原來關係到70年代「狐妖殺人」事件!! [打印本頁]

作者: Royal_9413    時間: 4-8-2008 19:08     標題: 舊聞~ 皇室天台 遊樂場原來關係到70年代「狐妖殺人」事件!!

溫莎大廈天台的神秘遊樂場原來關係到70年代「狐妖殺人」
新城娛樂台節目--恐怖熱線聽眾分享的靈異故事

這聽眾以前曾在溫莎大廈的一間連鎖卡拉OK內工作,因該卡拉OK的走火通道堆放了些雜物,卡拉OK的管理層為免觸犯防火條例,得到大廈有關方面同意後,大廈方面同意可把那些雜物暫時搬到三十幾樓的防火層,所以管理層便分咐一名當值主管,帶同三名待應(包括這聽眾)過了繁忙時段後一齊搬運那些雜物放到防火層,那時直到搬好後,已經是零晨三點幾四點了

他們搬完後本來打算坐升降機返回卡拉OK的樓層的,但溫莎大廈的升降機預設了必需先上到頂樓才會轉為下降的,當升降機在頂樓打開門時,他們看見一個太平門可通上天台,而那太平門是沒有鎖上的,他們都想:在這裡工作了這麼久,都未曾上過這大廈的天台,襯著這難得的機會「奉旨行開行埋」,那麼便試
作者: cato    時間: 4-8-2008 21:36

師兄有冇多D故仔分享呀?????
作者: MF    時間: 4-8-2008 22:13

溫莎大廈係大劉既旗艦商場, 冇咁容易比咧d野攪到 !

大劉煞氣隨時勁過呢d野!
作者: Royal_9413    時間: 4-8-2008 22:56

嚇走左狐妖
作者: ?老虎仔?    時間: 4-8-2008 23:00

溫莎大廈o向邊?
作者: 里安    時間: 4-8-2008 23:11

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 4-8-2008 23:00 發表
溫莎大廈o向邊?
而家皇室堡
作者: derek_lok    時間: 4-8-2008 23:33

OLD NEWS IS SO BORING...........
作者: Royal_9413    時間: 5-8-2008 00:08

我頭兩個字咪寫明舊聞囉
作者: ZaMaR    時間: 5-8-2008 21:23

太長唔想睇...
作者: 古勒比加    時間: 5-8-2008 21:25

如果我冇記錯......好似唔係天台架喎......
我係紅盒定綠盒唱K望落去都見到呢舊野......
作者: Royal_9413    時間: 5-8-2008 22:44

即係其中一個平台?
作者: louisli    時間: 5-8-2008 23:03

好似話google map都睇到
作者: Royal_9413    時間: 5-8-2008 23:58     標題: 回復 12# 的帖子

我試過啦, 太細, 睇唔到呀~
作者: jeffreywo    時間: 6-8-2008 01:09

咁都叫遊樂場?
作者: 古勒比加    時間: 6-8-2008 01:19

我印象中,個正確位置應該就正正係家下紅色圈圈十字既平台......
作者: jeffreywo    時間: 6-8-2008 01:29

引用:
原帖由 古勒比加 於 6-8-2008 01:19 AM 發表
我印象中,個正確位置應該就正正係家下紅色圈十字既平台......
冇錯,map上說皇室堡是紅色十字圈圈
但如文中,附近的建築物中所最高點,紅色圈圈十字既平台又不太象吧...咁大圈又有像綠色"秋千"物體......
大家估下啦...
作者: Royal_9413    時間: 6-8-2008 01:50

可能個"小朋友"大個左唔玩啦
作者: ?老虎仔?    時間: 6-8-2008 10:39

引用:
原帖由 Royal_9413 於 6-8-2008 01:50 發表
可能個"小朋友"大個左唔玩啦
去左red box 同 green box 唱 K
作者: SL1991    時間: 6-8-2008 10:47

我有睇過狐仙,嗰時讀嚟中学(好似F.4),放学後好多同学話搭車去狐仙,咁咪跟住去,去到皇室堡有副好大既雲石牆,確實出現了數隻狐狸樣,仲記得一家几口有大有細。真係几恐佈,對眼仲好兇嗰種,後來為咗所謂傳聞用咗一副白色的紙版遮住。另外,確實有間美心皇宮,我屋企都成日去飲茶。大家可以去圖書館揾舊報紙睇吓,我記得當時報紙有登,圖文並茂!
作者: Royal_9413    時間: 6-8-2008 15:18

請問有沒有狐仙相? 我在網絡上找唔到呀
作者: d.s    時間: 6-8-2008 17:11

你講開,我記起細個時係睇過張[妖狐]雲石相,
亦有聽過滿月嬰呢單野,但就真係唔知天台遊樂場呢單.....
Anyway,昨日聽電台節目,梁思浩都有提番[妖狐]傳說,
佢更話港產片從來唔敢開拍有關[妖狐]嘅電影,
而中國各動物園內更冇[狐狸]比人参觀....都咪話唔邪..........

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0