標題: 一些近代槍問題 [打印本頁]

作者: auhokan    時間: 8-8-2008 18:35     標題: 一些近代槍問題

一些近代槍問題

1. xm8的問題,我睇過1d資料,都話2005時發生xm8有嚴重問題,其實係咩問題?
2.有關scar的project,當時這個計劃是否理想單兵戰鬥武器計劃(Objective Individual Combat Weapon program)即oicw的一部分?  如果不是,那個project叫咩名?  而f2000,hk416等等又係因咩project而出泥?

一千個thx!!!!!!!
作者: Rager    時間: 8-8-2008 18:46

Q1:
個嚴重問題咪係FN囉!
聽聞當年DoD測試XM8之時,曾經叫過一位七年無接觸過槍既Vet用XM8黎打靶(40靶),結果無一脫靶!DoD大喜,想跳過國會直接採購XM8,點知FN知道之後就入稟法院,結果?咪有FN SCAR囉!
作者: auhokan    時間: 8-8-2008 18:47

引用:
原帖由 Rager 於 8-8-2008 18:46 發表
Q1:
個嚴重問題咪係FN囉!
聽聞當年DoD測試XM8之時,曾經叫過一位七年無接觸過槍既Vet用XM8黎打靶(40靶),結果無一脫靶!DoD大喜,想跳過國會直接採購XM8,點知FN知道之後就入稟法院,結果?咪有FN SCAR囉!
啊...hk真係慘...
咁係咪搞到oicw(xm29)都冇埋?
作者: Rager    時間: 8-8-2008 18:51

引用:
原帖由 auhokan 於 8-8-2008 18:47 發表

啊...hk真係慘...
咁係咪搞到oicw(xm29)都冇埋?
OICW係重量問題囉
作者: auhokan    時間: 8-8-2008 18:55

引用:
原帖由 Rager 於 8-8-2008 18:51 發表

OICW係重量問題囉
但係oicw下邊射5.56 o個個其實係xm8泥...

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0