標題: 6P想換膽 [打印本頁]

作者: B.C    時間: 17-8-2008 12:32     標題: 6P想換膽

想問有無led膽介紹?
係想用黎長開的
最好夠光又夠省電
thank you~
作者: 紗夢    時間: 17-8-2008 13:00

買過gp led中左地雷
d光重弱過我爹係鴨記10蚊買果d
作者: gtoray    時間: 17-8-2008 13:07

引用:
原帖由 紗夢 於 17-8-2008 13:00 發表
買過gp led中左地雷
d光重弱過我爹係鴨記10蚊買果d
我買過gp 5w led 細頭又好得wor
作者: B.C    時間: 17-8-2008 13:10

咁大家有邊隻好介紹呢?
我係用黎長開的
謝謝
作者: gtoray    時間: 17-8-2008 13:12

引用:
原帖由 B.C 於 17-8-2008 13:10 發表
咁大家有邊隻好介紹呢?
我係用黎長開的
謝謝
surefire 自己ge led 膽 lor
不過我推薦 gp led 膽
唔知 5w 果隻仲有冇得買
作者: jeffreywo    時間: 17-8-2008 13:35

黄燈試下呢間,lumens factory,香港公司,
質素唔錯,小苐用過,佢有不同V數選擇,方便你用鋰電,係「雪啊快牙」原品另一選擇~
鴨街有,唔好問我幾$...
http://www.lumensfactory.com/cart.php?cat_id=2

白燈試下呢間「蘇啦科」,又係鴨街有,有不同mode及level,係led大路選擇........
http://www.solarforce.hk/PRD/main.jsp

作者: carl    時間: 17-8-2008 14:09

除非真係SF Fans否則LED真係唔使用SF.
我自已用G2+SOLARFXXCE Q5配2x16340. 射程比9P(2x18500)略遠.
如果要求runtime長, 可試有調光功能的LED(Q5/R2).
作者: jeffreywo    時間: 17-8-2008 14:43

引用:
原帖由 carl 於 17-8-2008 02:09 PM 發表
我自已用G2+SOLARFXXCE Q5配2x16340. 射程比9P(2x18500)略遠.
如果要求runtime長, 可試有調光功能的LED(Q5/R2).
ee~~~識玩喎~電茼友~~

作者: 紗夢    時間: 17-8-2008 19:19

引用:
原帖由 gtoray 於 17-8-2008 13:07 發表

我買過gp 5w led 細頭又好得wor
我買果個叫8+1 LED DX VER
作者: AKD004    時間: 17-8-2008 19:48     標題: 回復 7# 的帖子

早一個月知道便好了.....

如果我不是對豬&p CREE膽有陰影(跌爛左),我都未必會買一定火.....

圖片附件: P60L.jpg (17-8-2008 19:48, 38.76 KB) / 該附件被下載次數 130

作者: aontam    時間: 18-8-2008 11:11

SOLARFXXCE
作者: Royal_9413    時間: 18-8-2008 13:10

如果唔要LED要勁的白光買邊隻好呀?
作者: PATRICK2000118    時間: 18-8-2008 19:49     標題: gp q5 cree

gp q5 cree

圖片附件: gp751s_copy1.jpg (18-8-2008 19:49, 6.74 KB) / 該附件被下載次數 104

作者: Sacred    時間: 20-8-2008 18:23

引用:
原帖由 Royal_9413 於 18-8-2008 13:10 發表
如果唔要LED要勁的白光買邊隻好呀?
HID合晒你要求
35W的HID約有3500lumens,勁過100W黃膽

不過無6P用ge D26 HID drop-in
35W HID電筒最平係G&P($1xxx)
最貴就...

作者: WeDs    時間: 21-8-2008 01:01

引用:
原帖由 Sacred 於 20-8-2008 18:23 發表

HID合晒你要求
35W的HID約有3500lumens,勁過100W黃膽

不過無6P用ge D26 HID drop-in
35W HID電筒最平係G&P($1xxx)
最貴就...
人地想買架快小小o既 VAN仔,佢話FERRARI 合晒你要求,不過FERRARI 裝唔到貨同埋貴過你想買果架VAN wor.

作者: learngod86    時間: 21-8-2008 02:07

just brought 2 new bulbs today.

HO-6 and R2....to replace the old G60...
my feeling when using R2 is.........WOW!!!!what the.... .....好那光呀!!!
but same batteries to push HO-6 is not enough....my batteries is old batteries and not full.
will try HO-6 when have game......but i know it is very hot...dont know good for my G2 or not....

圖片附件: DSCN2615.jpg (21-8-2008 02:11, 56 KB) / 該附件被下載次數 73

作者: Kane    時間: 21-8-2008 03:06

鴨記r2我玩左3sec 就釘左
作者: Royal_9413    時間: 21-8-2008 03:25

r2貴唔貴呀?
作者: learngod86    時間: 21-8-2008 03:27

引用:
原帖由 Kane 於 21-8-2008 03:06 發表
鴨記r2我玩左3sec 就釘左
唔好嚇我啦....
but有得換wor粒R2....HO-6果粒釘
作者: learngod86    時間: 21-8-2008 03:56

引用:
原帖由 Royal_9413 於 21-8-2008 03:25 發表
r2貴唔貴呀?
$110.......我冇格價....太熱...
作者: Sacred    時間: 21-8-2008 03:57

引用:
原帖由 WeDs 於 21-8-2008 01:01 發表

人地想買架快小小o既 VAN仔,佢話FERRARI 合晒你要求,不過FERRARI 裝唔到貨同埋貴過你想買果架VAN wor.
白光電筒唔要LED,得HID ja wor
作者: Sacred    時間: 21-8-2008 04:02

引用:
原帖由 learngod86 於 21-8-2008 03:56 發表

$110.......我冇格價....太熱...
R2應該得"富xx"有
我果粒買左$195(唔知有無記錯...),有5個mode

作者: 菊花碟    時間: 21-8-2008 11:17

引用:
原帖由 carl 於 17-8-2008 14:09 發表
eeee...相同設定..不過用R2...真是成支小射燈咁...

作者: learngod86    時間: 21-8-2008 15:06

引用:
原帖由 Sacred 於 21-8-2008 04:02 發表

R2應該得"富xx"有
我果粒買左$195(唔知有無記錯...),有5個mode
可調光果粒好麻煩....我唔係玩開電筒....簡單d好d.....
作者: Sacred    時間: 21-8-2008 19:45

引用:
原帖由 learngod86 於 21-8-2008 15:06 發表

可調光果粒好麻煩....我唔係玩開電筒....簡單d好d.....
打game用,無調光好d

普通照明/行山用,如果開高光我覺得係太光
所以我平時都係開低光(低光已經光過P60了...)
runtime又可長d

作者: learngod86    時間: 21-8-2008 20:05

引用:
原帖由 Sacred 於 21-8-2008 19:45 發表

打game用,無調光好d

普通照明/行山用,如果開高光我覺得係太光
所以我平時都係開低光(低光已經光過P60了...)
runtime又可長d
我很認同....
可調光果柆可以閃燈但個用法比較複雜...

最後揀粒光d簡單d平d既
作者: Royal_9413    時間: 21-8-2008 20:14

咁即係唔要led, 要白光, 最光最長時間就去"富XX"買R2?? 謝謝
作者: learngod86    時間: 21-8-2008 20:19     標題: 回復 27# 的帖子

你可以帶埋支筒去試...試到arm先買.....
作者: Royal_9413    時間: 21-8-2008 20:43

THX
作者: Sacred    時間: 22-8-2008 03:08

引用:
原帖由 Royal_9413 於 21-8-2008 20:14 發表
咁即係唔要led, 要白光, 最光最長時間就去"富XX"買R2?? 謝謝
R2都係LED來ga
只不過唔係普通平價LED
係一粒high output, high efficiency ge LED
電筒唔要LED,要白光只得HID

圖片附件: 6P_R2.jpg (22-8-2008 03:50, 81.81 KB) / 該附件被下載次數 65

作者: Royal_9413    時間: 22-8-2008 15:06

咁HID又有咩好介紹? 謝謝
作者: Sacred    時間: 22-8-2008 23:21

引用:
原帖由 Royal_9413 於 22-8-2008 15:06 發表
咁HID又有咩好介紹? 謝謝
平平地買G&P lo, 大概$1700
http://www.gp-web.com/productspop.php?pid=1588
HID係需要幾秒至幾十秒"預熱"先會去到100% output,
仲有最好開一段時間先好熄,因為壽命同開關次數有好大關係...

其實你點解唔想要LED呢?
作者: Royal_9413    時間: 23-8-2008 11:22

O~ 我誤會了, 以為HID係其中一種for 6p的燈膽

因為聽D電筒友講LED去唔到遠
作者: adrianyahk    時間: 23-8-2008 11:27

我又撘單問問題...

如果想要支電筒,平日可以袋係袋,換膽又好隨意(eg. LED.白光),而電.....呢個都係問題...可以用一set既,有咩好選擇?
d 電呢...唔想下下買d CR123果類....想要差既話,應該點算?
之前Kane大大又話G2係用膠片...我又好怕佢會熔...

死啦我覺得我係度問d爛問題....請唔好插我...
作者: ?老虎仔?    時間: 23-8-2008 12:32

入o黎搭下傘...

我o向屋企唔見左支6P呀~~~......
作者: carl    時間: 23-8-2008 14:27

引用:
原帖由 Royal_9413 於 23-8-2008 11:22 發表
O~
因為聽D電筒友講LED去唔到遠
已前就係. 依家LED出得快, Q5射程已經不輸9P, R2應該再好少少. 如要求射程買時留意光杯越深照得越遠.
不過LED係煙霧下穿透力始終比黃膽差.
作者: learngod86    時間: 23-8-2008 14:34

我發覺LED好似慳電過d黃膽...
作者: carl    時間: 23-8-2008 14:37

引用:
原帖由 adrianyahk 於 23-8-2008 11:27 發表
我又撘單問問題...

如果想要支電筒,平日可以袋係袋,換膽又好隨意(eg. LED.白光),而電.....呢個都係問題...可以用一set既,有咩好選擇?
d 電呢...唔想下下買d CR123果類....想要差既話,應該點算?
之 ...
6P/G2 + R2/Q5 + $28 9P代用膽(6P膽會燒) + 16340充電x2
9P/G3 + R2/Q5 + 17500充電x2
作者: Sacred    時間: 23-8-2008 17:30

引用:
原帖由 carl 於 23-8-2008 14:37 發表

6P/G2 + R2/Q5 + $28 9P代用膽(6P膽會燒) + 16340充電x2
9P/G3 + R2/Q5 + 17500充電x2
6P/G2用黃膽就唔好用RCR123(16340)啦,runtime太短
應該用17670鋰充電池+LF HO-4膽(用17670電,HO-4會光過EO-4,因為17670唔夠力推EO-4,HO-4同EO-4我都有)
http://www.lumensfactory.com/d26_series_specification.htm

作者: carl    時間: 24-8-2008 00:28

其實兩睇啦如果用一粒17670推LED效果好唔理想.
作者: Royal_9413    時間: 24-8-2008 00:34

咁我買粒R2玩下啦
作者: adrianyahk    時間: 24-8-2008 00:43

引用:
原帖由 Sacred 於 23-8-2008 17:30 發表

6P/G2用黃膽就唔好用RCR123(16340)啦,runtime太短
應該用17670鋰充電池+LF HO-4膽(用17670電,HO-4會光過EO-4,因為17670唔夠力推EO-4,HO-4同EO-4我都有)
http://www.lumensfactory.com/d26_series_specification. ...
我想問兩位呢....
果d 電...係點分ga?
28蚊代用9P有幾光?
3.7V 同 6V 既膽有咩分別?
作者: carl    時間: 24-8-2008 01:09

果d 電...係點分ga? 其實即係SIZE. 前2個代表闊, 後3個代表長. eg. CR123 SIZE = 16340 即16mm闊 34mm長.
28蚊代用9P有幾光? 即GnP G90, 實際流明唔清楚, 我用8.4v去推目測明顯比SF6p光.
3.7V 同 6V 既膽有咩分別? 未用過3.7v膽 唔太清楚
作者: Sacred    時間: 24-8-2008 01:11

引用:
原帖由 carl 於 24-8-2008 00:28 發表
其實兩睇啦如果用一粒17670推LED效果好唔理想.
我自己就17670 for incand,16340 for LED
不過都有D LED係專for 3.7V
作者: Sacred    時間: 24-8-2008 01:26

10400: AAA
15266/15270: CR2
16340/17335/17340: CR123
14500: AA
17500: 1.5粒CR123咁長,用兩粒取代3xCR123
18500: 同上,但較粗
17670: 2xCR123
18650: 短過,粗過2xCR123,notebook都係用佢,容量較17670大
25500/26500: C size
32600: D size
作者: adrianyahk    時間: 24-8-2008 01:28

即係....只要放得入筒身,就得?
唔洗理d V數ga咩?
LF 既 HO-4 同 HO-6,一個3.7一個6...咁如果要rechargable既電,就一定要HO-4?
EO...好似有d過份啊可?

推 LED 又唔同ga咩!? 咁咪要買兩隻電!?
作者: Sacred    時間: 24-8-2008 02:19

引用:
原帖由 adrianyahk 於 24-8-2008 00:43 發表
3.7V 同 6V 既膽有咩分別?
3.7V係for 1xLi-ion電
6V係for 2xCR123
我自己用HO4+17670係同P60+CR123一樣光,但runtime長過2x16340+9V bulb好多下...
其實17670+P60已經ok,唔一定要用3.7v bulb(但當然換左會光少少)
平時係屋企用我都係17670+P60
作者: Sacred    時間: 24-8-2008 02:29

引用:
原帖由 adrianyahk 於 24-8-2008 01:28 發表
即係....只要放得入筒身,就得?
唔洗理d V數ga咩?
LF 既 HO-4 同 HO-6,一個3.7一個6...咁如果要rechargable既電,就一定要HO-4?
EO...好似有d過份啊可?

推 LED 又唔同ga咩!? 咁咪要買兩隻電!?
你粒電個voltge高過粒膽ge ranting就有機會燒(我自已試過用CR123推EO-4唔會燒,但3.0V 16340推P60會,因為3.0V 16340差滿後係3.6V,3.6x2=7.2....)
低過就會暗d,黃d,效率低d,不過長命d...

LF官網上ge Brightness數據係"bulb lumens",同surefire唔同計法
事實上EO-9係暗過P91:
http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?t=149179

大部分LED膽都係for 6-9V,P60L同solarforce Q5/R2都係
但有少部分係for 3.7V

作者: adrianyahk    時間: 24-8-2008 11:45

引用:
原帖由 Sacred 於 24-8-2008 02:29 發表

你粒電個voltge高過粒膽ge ranting就有機會燒(我自已試過用CR123推EO-4唔會燒,但3.0V 16340推P60會,因為3.0V 16340差滿後係3.6V,3.6x2=7.2....)
低過就會暗d,黃d,效率低d,不過長命d...

LF官網上ge Brightness數 ...
咁如果...我買G2,加兩舊3V差電,咪可以推哂6V既LED同HO-6/EO-6?
咁我應該買咩電?

跟住係重點.....呢d野,我應該去邊度買? (鋪名please~)
多謝你地!
作者: Sacred    時間: 24-8-2008 17:10

引用:
原帖由 adrianyahk 於 24-8-2008 11:45 發表

咁如果...我買G2,加兩舊3V差電,咪可以推哂6V既LED同HO-6/EO-6?
咁我應該買咩電?

跟住係重點.....呢d野,我應該去邊度買? (鋪名please~)
多謝你地!
3V差電差滿係3.6V,3.6x2=7.2,會燒...
而且3V電容量仲要少過普通3.6/3.7V電...
所以絕對唔建議用3V電,除非係surefire E1B果類唔用得3.7V電ge筒

2x 3.7V RCR123(16340)推solarforce R2
1x 17670推P60/28蚊3.7V膽/HO-4 (我上次唔見有HO-4賣,EO-4同28蚊3.7V膽分別唔大,光度應該係HO-4>$28膽>P60)

叉機買呢隻:

仲要買兩粒加長磁石for叉16340用

鋪名收PM

作者: adrianyahk    時間: 24-8-2008 22:41

引用:
原帖由 Sacred 於 24-8-2008 17:10 發表

3V差電差滿係3.6V,3.6x2=7.2,會燒...
而且3V電容量仲要少過普通3.6/3.7V電...
所以絕對唔建議用3V電,除非係surefire E1B果類唔用得3.7V電ge筒

2x 3.7V RCR123(16340)推solarforce R2
1x 17670推P60/28蚊3.7V ...
即係....1x17670推唔起EO-4?
作者: Sacred    時間: 25-8-2008 04:23

引用:
原帖由 adrianyahk 於 24-8-2008 22:41 發表

即係....1x17670推唔起EO-4?
係,18650先得
作者: adrianyahk    時間: 25-8-2008 09:55

引用:
原帖由 Sacred 於 25-8-2008 04:23 發表

係,18650先得
而18650又塞唔入G2/6P? 用18650推其他講過既膽又會燒...?
作者: Kane    時間: 25-8-2008 13:31

引用:
原帖由 adrianyahk 於 25-8-2008 09:55 發表

而18650又塞唔入G2/6P? 用18650推其他講過既膽又會燒...?
1.CAN"T
2.No
作者: Royal_9413    時間: 12-9-2008 22:52

請問Q5同R2有咩分別??謝謝
作者: carl    時間: 13-9-2008 00:46

外型差唔多一樣.
唔係好記得清楚, 印像中r2比q5高一級(光d貴d) 不過廠商一般愛用q5多過r2.
作者: lwh486    時間: 13-9-2008 01:38

引用:
原帖由 Royal_9413 於 12-9-2008 22:52 發表
請問Q5同R2有咩分別??謝謝
my surefire G2 can't use R2
作者: adrianyahk    時間: 13-9-2008 01:39

引用:
原帖由 lwh486 於 13-9-2008 01:38 發表

my surefire G2 can't use R2
下!? 真ga?
作者: Royal_9413    時間: 13-9-2008 12:22

我見富x達的R2賣$19X, 但係街邊檔口賣$11X, 點解差咁遠ge
作者: jeffreywo    時間: 13-9-2008 13:00

引用:
原帖由 Royal_9413 於 13-9-2008 12:22 PM 發表
我見富x達的R2賣$19X, 但係街邊檔口賣$11X, 點解差咁遠ge
有mode or冇mode??
作者: Royal_9413    時間: 13-9-2008 13:16

街邊檔就咁用張紙寫晒d型號同價錢

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0