標題: 少年團朋友請進 [打印本頁]

作者: Shan10    時間: 21-8-2008 13:52     標題: 少年團朋友請進

似唔似, 我地......套....u 呀?

圖片附件: bchoi1115-img423x600-1214986662111___1-5.jpg (21-8-2008 13:52, 71.21 KB) / 該附件被下載次數 107

圖片附件: bchoi1115-img462x500-1214986662200612142495-5.jpg (21-8-2008 13:52, 84.21 KB) / 該附件被下載次數 118

圖片附件: bchoi1115-img450x600-1214986688____5322-5.jpg (21-8-2008 13:52, 81.83 KB) / 該附件被下載次數 116

作者: Shan10    時間: 21-8-2008 13:53

唔計cutting
作者: anjhl    時間: 21-8-2008 13:57

04式獵人迷彩
作者: Royal_9413    時間: 21-8-2008 14:33

話時話點解少年團朋友唔用d再似d DPM的迷彩?
作者: derek_lok    時間: 21-8-2008 14:51

極似鴨記迷彩~~

...................在下唔係少年團D人,,在下路過............draw
作者: 小貓    時間: 21-8-2008 17:08

因為佢地想有自我一套....
作者: Shan10    時間: 21-8-2008 17:17

引用:
原帖由 Royal_9413 於 21-8-2008 14:33 發表
話時話點解少年團朋友唔用d再似d DPM的迷彩?
本來唔係咁ga, 但係個Q 做得唔好, 信人地個初版, 跟著一路做, 一路著, 先慢慢知道拿野
清左about 5,6 年死貨, 死未, 有人提議入英國貨, 個Q 話: 你入啦, 好得閒咩!

咁就咁lor ~
作者: Shan10    時間: 21-8-2008 17:18

引用:
原帖由 derek_lok 於 21-8-2008 14:51 發表
極似鴨記迷彩~~

...................在下唔係少年團D人,,在下路過............draw
唔緊要, 大家都係吹下水 咁啦~
作者: kennard    時間: 21-8-2008 18:12

又真係幾似wo
我已經頂唔順個件咁ge dpm la
真係好7
所以自己出去買左件90花
作者: tango10    時間: 21-8-2008 20:45

在營地著DPM還可以, 要少年團員外出都要著DPM就唔多好囉.
一來件衫用料差, 厚兼唔通風.
二來唔多適合晚間活動, 差錯腳就好難搵囉.
作者: Royal_9413    時間: 21-8-2008 21:17

引用:
原帖由 Shan10 於 21-8-2008 17:17 發表

本來唔係咁ga, 但係個Q 做得唔好, 信人地個初版, 跟著一路做, 一路著, 先慢慢知道拿野
清左about 5,6 年死貨, 死未, 有人提議入英國貨, 個Q 話: 你入啦, 好得閒咩!

咁就咁lor ~
不過想入英國貨都無啦, 人地轉晒心口rank
作者: Shan10    時間: 21-8-2008 23:40

引用:
原帖由 Royal_9413 於 21-8-2008 21:17 發表

不過想入英國貨都無啦, 人地轉晒心口rank
如果俾"莫知波" 老細聽到, 佢就會話: 多多你都有呀? 你有冇錢呀? 英國佬有好多地底倉收埋好多軍備........ (五分鐘)

我信佢講掛...可能
作者: Shan10    時間: 21-8-2008 23:41

引用:
原帖由 kennard 於 21-8-2008 18:12 發表
又真係幾似wo
我已經頂唔順個件咁ge dpm la
真係好7
所以自己出去買左件90花
所以次次返去, 次次新奇, 就好似去左軍服展咁LOR ~
作者: Shan10    時間: 21-8-2008 23:43

引用:
原帖由 tango10 於 21-8-2008 20:45 發表
在營地著DPM還可以, 要少年團員外出都要著DPM就唔多好囉.
一來件衫用料差, 厚兼唔通風.
二來唔多適合晚間活動, 差錯腳就好難搵囉.
我同意第一個, 其實可以著BARRACK DRESS  lor , (好似傾緊)

第二個就........ ok 啦, 咁sharp, 應該搵得返既
作者: Royal_9413    時間: 21-8-2008 23:57

引用:
原帖由 Shan10 於 21-8-2008 23:40 發表

如果俾"莫知波" 老細聽到, 佢就會話: 多多你都有呀? 你有冇錢呀? 英國佬有好多地底倉收埋好多軍備........ (五分鐘)

我信佢講掛...可能
"莫知波"供唔供應到成個少年團先?
作者: Shan10    時間: 22-8-2008 00:03

我就問佢: 佢話: 識多啲野, 睇多啲書,出國走多啲, 就知邊度有得入貨喇 ( 避左我條問題 !!! )  擺明帶我遊花園

咁通常軍品野都係成個貨櫃咁上, 夠有餘了吧~
不過條數, 點先?
作者: topsoldierC11    時間: 22-8-2008 01:00

可靠消息!新一批從新供應商所提供的布辦嘅顏色非常似(係仿85式,布料稍硬及尼龍質重,還在打辦工作中!
作者: Shan10    時間: 22-8-2008 01:09

真既? 師兄? 我愛你!!
作者: topsoldierC11    時間: 22-8-2008 08:40

佢哋真麻煩,唔俾人直接用Soldier 95有關上衫及風樓,以前咪一樣用得marine風樓,頂beret料唔錯可惜厚到出熱"非"!條新腰帶扣脫色,供應商話會更換!個袖套真係.....唉!
作者: tango10    時間: 22-8-2008 09:42

青少年的訓練演變成時裝表演, 搞搞制服誘惑, 吸引了不少特殊辟好的有心人.
作者: ACU_ROTC    時間: 22-8-2008 10:50

新腰帶啦喂~

作者: auxair    時間: 22-8-2008 10:57

我都係青年制服團體人員,唔明白點解行山要選擇著花衫?

緊急救援部門(GFS, CAS, FSD) 已不只一次在公開場合勸告参與山野活動人仕不要穿著迷彩服飾

希望不要出事 (touch wood),否則有團體及/或其執事人員有機會要咩
作者: ranger_hk    時間: 22-8-2008 11:24     標題: 回復 22# 的帖子

型嗎!唔係邊有"團隊"feel!!
作者: tango10    時間: 22-8-2008 11:33

引用:
原帖由 auxair 於 22-8-2008 10:57 發表

緊急救援部門(GFS, CAS, FSD) 已不只一次在公開場合勸告参與山野活動人仕不要穿著迷彩服飾

希望不要出事 (touch wood),否則有團體及/或其執事人員 ...
所以好多高層好聰明, 佢地會唔安排外出活動囉!
作者: sniperrifle    時間: 22-8-2008 12:35

引用:
原帖由 auxair 於 22-8-2008 10:57 發表

希望不要出事 (touch wood),否則有團體及/或其執事人員 ...
公司搞軍事化嘛...
當年口口聲聲叫大家非軍事化, 為免不被呀爺有籍口清算大家, 確實明智
員工技能不得要領, 導致人材大量流失
但是近年為了打響招牌, 樹立聲威,
管理階層不色以身犯險, 重施故技, 以求一試番新

點知搞到半筒水, 去其他公司請一大班有經驗老手來,,
他們將管理其他公司的經驗和制度搬入公司, 導致到公司/管理階層大混亂
高層上面都打緊階級鬥爭, 那有時間顧及新人上班服問題

只能長嘆

作者: Shan10    時間: 22-8-2008 12:40

引用:
原帖由 topsoldierC11 於 22-8-2008 08:40 發表
佢哋真麻煩,唔俾人直接用Soldier 95有關上衫及95,以前咪一樣用得marine風樓,頂beret料唔錯可惜厚到出熱"非"條新腰帶扣脫色,供應商話會更換!個袖套真係.....唉!
95風樓好似得, 個新腰帶? 有人話: CSM 食左佢啦!!!  &^$$%*$$$#*$*#@& (粗口)
作者: Shan10    時間: 22-8-2008 12:41

引用:
原帖由 ACU_ROTC 於 22-8-2008 10:50 發表
新腰帶啦喂~
嘩!! 你真係買左呀? 咪鬼買啦!! 我有10 幾廿條, 堅野, 同我買好過啦
作者: Shan10    時間: 22-8-2008 12:45

引用:
原帖由 sniperrifle 於 22-8-2008 12:35 發表

公司搞軍事化嘛...
當年口口聲聲叫大家非軍事化, 為免不被呀爺有籍口清算大家, 確實明智
管理階層不色以身犯險, 重施故技, 以求一試 ...
講得好!! 次次睇佢地 會議記錄, 都feel 到佢地嘈緊交! 唉, 我諗著可以唔排除轉去SCC , scc 果面話: 你過黎既話, 俾個PO 你做又點話呀!!?
作者: sniperrifle    時間: 22-8-2008 12:56

引用:
原帖由 Shan10 於 22-8-2008 12:45 發表

講得好!! 次次睇佢地 會議記錄, 都feel 到佢地嘈緊交! 唉, 我諗著可以唔排除轉去SCC , scc 果面話: 你過黎既話, 俾個PO 你做又點話呀!!?
算吧啦, 公司D野不嬲童軍跳彈床,
如果要過擋, 一早過左飛機會...
話哂係公司做左咁耐, 有感情, 放不下...
只不過見到公司今日有如此下場, 確實萬萬想不到

只能講一句說話, 痛心疾首

作者: auxair    時間: 22-8-2008 13:00

要著花衫都可以,但咪著黎行山

冇着數,玩吓手出事真係係要咩架
作者: Royal_9413    時間: 22-8-2008 13:22

引用:
原帖由 topsoldierC11 於 22-8-2008 01:00 發表
可靠消息!新一批從新供應商所提供的布辦嘅顏色非常似(係仿85式,布料稍硬及尼龍質重,還在打辦工作中!
不如95啦, 時代會進步的
作者: christopher    時間: 22-8-2008 13:51

我無玩一段時間姐...

ac issue戈套係好焗,又seven,所以我好多fri自己買dpm...
作者: tango10    時間: 22-8-2008 13:59

引用:
原帖由 Royal_9413 於 22-8-2008 13:22 發表

不如95啦, 時代會進步的
著軍服跟本就是倒退呢!
作者: topsoldierC11    時間: 22-8-2008 14:53

咁,佢哋標旁有軍事色彩嘛!唔著迷彩咪似童軍囉
作者: topsoldierC11    時間: 22-8-2008 14:59

以前亞米公司上Map Reading 堂喺山都係著Jungle hat同、T Shirt 、青褲同boots!
作者: topsoldierC11    時間: 22-8-2008 15:05

嗰頂OG Cap 帽重堅,大大個Badge喺前面,驚你唔知!人多咗,但控制唔到質數!唉...
作者: tango10    時間: 22-8-2008 15:13

就是軍事色彩才奇怪!
你當個兵就知道軍隊會因應唔同的環境而著合適的衣服,
集隊, 檢閱, 做show等著什麽都好, 至多都是不舒適, 不夠好看!
但ayp, 夜行, map reading著DPM合適嗎?
作者: Royal_9413    時間: 22-8-2008 15:17

AC根本就係扮軍隊, 所以我唔覺得你地會放棄DPM
作者: derek_lok    時間: 22-8-2008 16:18

出左事先識驚乎

唔想見到有人著95's花行山出事,,突意整件"仿DPM"出黎??

真係好陰謀論
作者: Shan10    時間: 22-8-2008 19:18

搵人份我地, 扮整親, 跟著上曬報紙
作者: Shan10    時間: 22-8-2008 19:20

引用:
原帖由 tango10 於 22-8-2008 15:13 發表
就是軍事色彩才奇怪!
你當個兵就知道軍隊會因應唔同的環境而著合適的衣服,
集隊, 檢閱, 做show等著什麽都好, 至多都是不舒適, 不夠好看!
但ayp, 夜行, map reading著DPM合適嗎?
咪係LOR, 係咪都著dpm, 唔係出山又著, SERVICE 又著, 傻既

遲下又唔知整咩上去喇..
作者: Shan10    時間: 22-8-2008 19:26

引用:
原帖由 Royal_9413 於 22-8-2008 15:17 發表
AC根本就係扮軍隊, 所以我唔覺得你地會放棄DPM
又唔可以咁講既, 話曬有歷史背景, 另外如果出山著DPM 我認為ok
但係佢係咪都著, service 又著, 宿營又著, 如果著OG 都無問題, 但係佢唔係
(以前係出山DPM, barrack 就OG)

另外我地大佬們又認為, og 都好好ga, 無啦啦轉DPM, 個啲老細又話變阿爺抽後算帳, 又轉DPM, 你話係咪佢地講曬!!
作者: tango10    時間: 22-8-2008 19:27

引用:
原帖由 Shan10 於 22-8-2008 19:20 發表

咪係LOR, 係咪都著dpm, 唔係出山又著, SERVICE 又著, 傻既

遲下又唔知整咩上去喇..
分等級的三角型團色!
作者: topsoldierC11    時間: 22-8-2008 21:04

嗰條柴夠經典!Over size到啲人手臂根本唔啱比例!穿大脾差不多
作者: 甘草    時間: 22-8-2008 21:40

我本身都係著ac野,玩左2年到,城身都係英國野!
本身我dpm,係金x黃,after買左90
作者: Shan10    時間: 22-8-2008 22:06

引用:
原帖由 tango10 於 22-8-2008 19:27 發表

分等級的三角型團色!
係!! 你點知ga?
作者: Shan10    時間: 22-8-2008 22:07

引用:
原帖由 甘草 於 22-8-2008 21:40 發表
我本身都係著ac野,玩左2年到,城身都係英國野!
本身我dpm,係金x黃,after買左90
ac 野? 有咩野?
作者: topsoldierC11    時間: 22-8-2008 22:29

引用:
原帖由 Shan10 於 22-8-2008 22:06 發表

係!! 你點知ga?
開過會嘛
作者: Shan10    時間: 22-8-2008 22:33

最後係咪真係要用呀?
作者: topsoldierC11    時間: 22-8-2008 22:41

梗係啦,用知識、出席率同服務時間做準則。分三級及用袖套
作者: auxair    時間: 23-8-2008 01:03

引用:
原帖由 topsoldierC11 於 22-8-2008 22:41 發表
梗係啦,用知識、出席率同服務時間做準則。分三級及用袖套
Was it proposed by the ADJT or the CSM?
作者: topsoldierC11    時間: 23-8-2008 01:11

司令已同意!
作者: auxair    時間: 23-8-2008 01:13

邊位嘅提議? ADJT? CSM? 另有別人?
作者: Parachuter    時間: 23-8-2008 21:43

原來唔比着 95式的......仲諗住入添..........
作者: tango10    時間: 23-8-2008 22:07

引用:
原帖由 Parachuter 於 23-8-2008 21:43 發表
原來唔比着 95式的......仲諗住入添..........
唔係為套制服入去呀? 青少年成長訓練噃
作者: Parachuter    時間: 23-8-2008 22:25

我本身有玩開CCF  想入埋少年團睇下者
作者: topsoldierC11    時間: 23-8-2008 22:42

用95patt Jacket 要自己車多兩條肩帶喺膊頭到。
作者: HongKoch    時間: 23-8-2008 23:24

作者: tango10    時間: 23-8-2008 23:25

引用:
原帖由 Parachuter 於 23-8-2008 22:25 發表
我本身有玩開CCF  想入埋少年團睇下者
玩同教好唔同! 付出的比收獲少, 要考慮清楚囉!
作者: topsoldierC11    時間: 24-8-2008 00:36

有冇得著,睇導師質數同學員自己點睇。父母只一廂情願!
作者: alex01262001    時間: 24-8-2008 01:40

.....嘩....成幾個月無上....多左咁多野ge!?
其實好好地一件...制服...   好好地一個制服 團體....想陪訓 青少年
為左 自己唔好成日比人誤會....做其他野...
班大佬....就係度唔知做咩x 野....整依樣依果樣....
到頭來 愈整愈衰...而家件u 唔三唔四... 而家重話要加 果三角型團色.....
真係睇見 火都黎...  整到而家 不論不類
建設 ge 野唔去 做....而家d 低下層真係好難做呀.....
作者: ACU_ROTC    時間: 24-8-2008 07:13

引用:
原帖由 topsoldierC11 於 24-8-2008 00:36 發表
有冇得著,睇導師質數同學員自己點睇。父母只一廂情願!
講起這個就真係心酸...

但相比管理層做的人和事比較就更窩心
作者: tango10    時間: 24-8-2008 10:58

引用:
原帖由 HongKoch 於 23-8-2008 23:24 發表

但某d學員連少年都未係 9成比父母迫入去的.. 有咩咁成長?
如何面對自己不想的環境就是成長需要學習的一個階段啊!
作者: tango10    時間: 24-8-2008 11:24

引用:
原帖由 alex01262001 於 24-8-2008 01:40 發表
.....嘩....成幾個月無上....多左咁多野ge!?
其實好好地一件...制服...   好好地一個制服 團體....想陪訓 青少年
為左 自己唔好成日比人誤會....做其他野...
班大佬....就係度唔知做咩x 野....整依樣依果樣....
...
盡能力吧! 防衛軍雖然解散了十多年, 但為香港防務作出貢獻的精神不應除之而逝!
青少年的陪育及良好的發展正是保衛香港的重要基礎,
因為他們就是未來, 香港需要有紀律, 責任感, 願承擔, 良好精神面貌, 有領導力的人材.
作者: Parachuter    時間: 24-8-2008 14:51

我在 CCF 的軍階是捱回來的!!!  我所指的玩 並非真係玩玩下  係認真地參與
section attack, parade, adventure training 我同你地一樣  只係全部阿 sir 都係現役英軍
作者: HongKoch    時間: 24-8-2008 15:29

作者: alex01262001    時間: 24-8-2008 21:03

引用:
原帖由 HongKoch 於 24-8-2008 15:29 發表

自律比紀律更重要喔
就係班小朋友 唔自律 所以我地依d 紀律先 比自律更重要
作者: tango10    時間: 24-8-2008 21:58

引用:
原帖由 Parachuter 於 24-8-2008 14:51 發表
我在 CCF 的軍階是捱回來的!!!  我所指的玩 並非真係玩玩下  係認真地參與
section attack, parade, adventure training 我同你地一樣  只係全部阿 sir 都係現役英軍
這就是真正的問題所在!
你被訓練的目的是準軍事性質的, 而AC又是另一回事!
作者: tango10    時間: 24-8-2008 22:00

引用:
原帖由 HongKoch 於 24-8-2008 15:29 發表

自律比紀律更重要喔
自律需要時間建立!
作者: jackytkh    時間: 24-8-2008 23:02

少年團係邊到有??
作者: L85A1    時間: 25-8-2008 01:09

引用:
原帖由 sniperrifle 於 22-8-2008 12:35 發表

公司搞軍事化嘛...
管理階層不色以身犯險, 重施故技, 以求一試 ...
咁多位,請聽小弟一席話,
上邊階級鬥爭得咁緊要,
仲邊得閒理我地呀?
DPM又好,OG又好
但小弟出山一定帶定件紅衫,
touchwood有乜事換左佢,
我都安全d~
救援人員搵我都易d la~

作者: Rager    時間: 25-8-2008 17:28

師兄們
我遞咗表比AC
黎緊都有幾個月
點解仲係無d聲氣?
thanks
作者: topsoldierC11    時間: 25-8-2008 17:56

請問係少年團員還是導師?
作者: alex01262001    時間: 25-8-2008 19:50

引用:
原帖由 Rager 於 25-8-2008 17:28 發表
師兄們
我遞咗表比AC
黎緊都有幾個月
點解仲係無d聲氣?
thanks
聽你個口吻...你似係入去做instructor 喎
等多一陣喇...佢上面可能未 收夠人開班...
作者: Rager    時間: 25-8-2008 20:40

引用:
原帖由 alex01262001 於 25-8-2008 19:50 發表

聽你個口吻...你似係入去做instructor 喎
等多一陣喇...佢上面可能未 收夠人開班...
我係做Cadet
作者: topsoldierC11    時間: 25-8-2008 23:16

應該差不多時間!
作者: Shan10    時間: 28-8-2008 17:46

咁你死緊喇, 流失率係70%~

記著叫你做就做, 唔好做就唔好做, 唔好自己作野出黎做,
eg: 無叫你坐就坐, 無叫你企你就唔好企

另外一個問題: oficer 叫你踏2 fall in
                             NCO 叫你 踏 4 fall in, 唔可以早同遲, 你聽邊個講?
作者: tango10    時間: 28-8-2008 18:22

引用:
原帖由 Shan10 於 28-8-2008 17:46 發表

NCO 叫你 踏 ...
這正好說明點解流失率這麼高!
作者: Royal_9413    時間: 28-8-2008 22:09

引用:
原帖由 Shan10 於 28-8-2008 17:46 發表

我踏3 fall in! 一次過得罪晒兩個......
作者: Rager    時間: 28-8-2008 22:14

引用:

多謝師兄教路
我會跟NCO
becoz頭果半年 nco(senior)跟得最緊(friend講)
btw 怪唔知得我個Friend話新仔仲少過NCO啦
作者: HongKoch    時間: 28-8-2008 22:34

作者: Shan10    時間: 28-8-2008 22:55

引用:
原帖由 HongKoch 於 28-8-2008 22:34 發表

冇叫你企又冇叫你坐咁點? 訓?
好似"full metal jacket" 咁
作者: Shan10    時間: 28-8-2008 23:01

引用:
原帖由 Rager 於 28-8-2008 22:14 發表

多謝師兄教路
我會跟NCO
becoz頭果半年 nco(senior)跟得最緊(friend講)
btw 怪唔知得我個Friend話新仔仲少過NCO啦
咁你死緊喇, 先俾officer 插, 再俾NCO 插, 儘管佢都有落order~
If you choose Officers, 你就好啲, 俾Nco 插, 所以結論係......(什麼都會被人插)......明嗎?
諗清楚再入啦, 唔係浪費自己時間.. (認真!!)
作者: HongKoch    時間: 28-8-2008 23:04     標題: 回復 82# 的帖子

作者: HongKoch    時間: 28-8-2008 23:06

作者: tango10    時間: 29-8-2008 20:07

引用:
原帖由 HongKoch 於 28-8-2008 23:04 發表
你流失左未?
嘩! 團員噃, 超齡好耐啦!
作者: tango10    時間: 29-8-2008 20:11

引用:
原帖由 Shan10 於 28-8-2008 23:01 發表

咁你死緊喇, 先俾officer 插, 再俾NCO 插, 儘管佢都有落order~
If you choose Officers, 你就好啲, 俾Nco 插, 所以結論係......(什麼都會被人插)......明嗎?
嘩! 邊隊官咁無品呀, 團員都去插!
做官要有品至得(呢啲咁無品既野, 搵個士官做啦!)
作者: Rager    時間: 29-8-2008 21:29

引用:
原帖由 Shan10 於 28-8-2008 23:01 發表

NCO係指senior定corporal?
btw師兄你邊個squadron?
作者: Royal_9413    時間: 29-8-2008 21:56

想請問下英軍現在仲有無支援少年團? 以我所知航空團仲有皇家空軍支持
作者: 甘草    時間: 30-8-2008 00:44

引用:
原帖由 Royal_9413 於 29-8-2008 21:56 發表
想請問下英軍現在仲有無支援少年團? 以我所知航空團仲有皇家空軍支持
c兄,唔係呀,係航空團請左個英國來的sgt(可能仲高rank)
回來teach drill!唔係真係有皇家空軍支持
如果有皇家空軍,甘我地ac陸軍支持!
作者: 小子1008    時間: 30-8-2008 01:03

引用:
原帖由 Rager 於 29-8-2008 21:29 發表

NCO係指senior定corporal?
btw師兄你邊個squadron?
nco係指有柴個d呀
作者: HongKoch    時間: 30-8-2008 01:24

作者: HongKoch    時間: 30-8-2008 01:27

作者: auxair    時間: 30-8-2008 01:40

引用:
原帖由 甘草 於 30-8-2008 00:44 發表

c兄,唔係呀,係航空團請左個英國來的sgt(可能仲高rank)
回來teach drill!唔係真係有皇家空軍支持
如果有皇家空軍,甘我地ac陸軍支持!
係HKACC向 透過英國 Headquarters Air Cadets (HQAC)提出邀請, 由 UK MOD 轉介 RAF Queen's Colour Squadron 決定派向何人來港,並非HKACC能夠指定何人來港
。 HKACC 只提供食宿機票。而駐港英領事館亦會就每次deployment作出評估及須不表示反對。

2005年Training Team 成員係 HQAC Adult Training Facility (ATF) 及 RAF College Cranwell 人員組成
2006年係 HQAC ATF + QCS
2007年係 QCS
2008年係 QCS + RAF College Cranwell
2009年中 QCS有 deployment不會有人員來港, HQAC 同 Cadet Vocational Qualifications Organization 人員會來港為HKACC作為期一週的學術評審。如評審順利,屆時團員完成長官或訓練員基本訓練後再加五年服務年資及呈交報告,可獲英國資歷架構Level 4 (副學士級)資歷 ;有十年年資長官或准尉,具良好服務紀錄、領導才能及傳意能力,另加2,500字合格論文,可獲英國資歷架構Level 6 (榮譽學士級)資歷;有十年年資少校或以上長官,又或任職大隊士官長(Wing Warrant Officer)之准尉,具卓越管理及傳意能力,另加5,000字論文及格,可獲英國資歷架構Level 7 (碩士級)資歷。

閣下應該並非HKACC人員,因此可能不十分清楚每年UK Training Team之運作安排。

作者: tango10    時間: 30-8-2008 08:52

引用:
原帖由 HongKoch 於 30-8-2008 01:27 發表

經常有ga喎(某啲隊)
大的唔好教壞細!
作者: gd1893    時間: 30-8-2008 10:07

哇下.... 咁睇黎我真係無報錯OCTC...
不過又想請教下AuxAir Sir, 果D論文要寫咩題目呢?
(呵呵,得一想二中... )
引用:
原帖由 auxair 於 30-8-2008 01:40 發表

係HKACC向 透過英國 Headquarters Air Cadets (HQAC)提出邀請, 由 UK MOD 轉介 RAF Queen's Colour Squadron 決定派向何人來港,並非HKACC能夠指定何人來港
。 HKACC 只提供食宿機票。而駐港英領事館亦會就每次 ...

作者: qm00    時間: 30-8-2008 11:44

Ha???
So, no need for us to study in the university if you can simply write an essay and serve in an uniform group for such a period to get a sub-degree or else!

Don't you belive this?
引用:
原帖由 gd1893 於 30-8-2008 10:07 發表
哇下.... 咁睇黎我真係無報錯OCTC...
不過又想請教下AuxAir Sir, 果D論文要寫咩題目呢?
(呵呵,得一想二中... )

作者: Royal_9413    時間: 30-8-2008 21:26

今日去大球場當值見到好多防衛軍少年團, 有無你地份呀?
作者: HongKoch    時間: 30-8-2008 22:25

作者: gd1893    時間: 30-8-2008 23:18

Really interesting, isn't it?

Well....  

(1) if you really understand what Auxair said in his reply (#94);
(2) if you know what's the meaning of "Qualifications Framework" ;
(3) if you ever served in / received the trainning from the OCTC of HKACC;
(4) if you ever heard about the similar system in the HKPC and the OUHK;
(5) if you know the background of Auxair.

Then, why not?

Let's come and try, or, just stand still and look.

FYI : Cadet Vocational Qualifications Organization  http://www.cvqo.co.uk/
引用:
原帖由 qm00 於 30-8-2008 11:44 發表
Ha???
So, no need for us to study in the university if you can simply write an essay and serve in an uniform group for such a period to get a sub-degree or else!

Don't you belive this?  

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0