標題: 我想問下英軍有冇用左手打SA80既方法嗎? [打印本頁]

作者: Paul    時間: 30-8-2008 22:40     標題: 我想問下英軍有冇用左手打SA80既方法嗎?

有時拿個向左既牆角做Cover既時候,用左手開槍應安全少少,MP5,M16,AK47可以好易做到右左轉手,

今SA80,AUG,這些槍有冇一D方法可以左右手自由轉手,而又唔會比跳出既彈殼打中自己塊面呢?
作者: HongKoch    時間: 30-8-2008 23:01

作者: AKD004    時間: 30-8-2008 23:48

據聞係.....法佬的方法
(但我對無托槍不熟,不知是否這一幅 )

圖片附件: frsf1.jpg (30-8-2008 23:48, 96.8 KB) / 該附件被下載次數 72

作者: MS    時間: 31-8-2008 01:27     標題: 回復 3# 的帖子

上醫悲買本SA80書睇下喇!セSA80可用左手咩
作者: MS    時間: 31-8-2008 03:03     標題: 回復 1# 的帖子

左右手互用............有姿勢無實際!唔洗講都知你玩假槍,ms玩了大半世槍未見左右眼,左右手互用,其實發明支槍無預左手仔!民用槍才有分左右手!因ejection opening分左右

作者: HongKoch    時間: 31-8-2008 07:39     標題: 回復 3# 的帖子

作者: auhokan    時間: 31-8-2008 12:09

引用:
原帖由 MS 於 31-8-2008 03:03 發表
左右手互用............有姿勢無實際!唔洗講都知你玩假槍,ms玩了大半世槍未見左右眼,左右手互用,其實發明支槍無預左手仔!民用槍才有分左右手!因ejection opening分左右
f-2000應該得既...
不過唔係有左手槍身既sa80架?
作者: Royal_9413    時間: 31-8-2008 13:06

引用:
原帖由 auhokan 於 31-8-2008 12:09 發表

f-2000應該得既...
不過唔係有左手槍身既sa80架?
皇家兵工廠有設計(生產?)過, 軍方沒有買, 最後唔出
作者: 里安    時間: 31-8-2008 13:20

引用:
左右手互用點解有姿勢無實際?

MS係指支槍定係個人?
作者: tango10    時間: 1-9-2008 11:54

引用:
咁就奇怪啦! 當年一套教學用影片中顯示英軍在IS training 中會用 sling arm左右換手瞄準以適應唔同的掩換物. 唔通只為做樣?
而當年老防實彈訓練時, 我因為左手人所以都成日用左手打slr.  
不過好似你咁講, 個退彈口彈好多野出來變成顏射 , 通常是潤滑油!
作者: keane    時間: 1-9-2008 12:52

去得當兵o既,  左手仔練番右手槍未得囉

左手牆角做Cover (真槍), 一於企後少少, 舉高了槍, 了完兩槍後即刻鬆人, 再揾有利位置做Cover,

打到埋牆 / 身, 仲有咁多時間比你擺個靓 Post 咩? ---(標準喵準射擊姿勢)

作者: MS    時間: 1-9-2008 17:35     標題: 回復 9# 的帖子

想炒牛腩..............可以呀!不過一定唔熟,棧食死人!ms由80s教SA80到2005年未見過有人諗過用左手(sa80)其實英國佬六七成人係左手仔!但因用SA80已經全部用右手.............你可以用左手不過塊面變豬頭,同埋右手手指公流晒血啫

作者: MS    時間: 1-9-2008 18:01

ms想知有幾多人有興趣揾本SA80..........不過英軍在2001年全部書改為光碟?
作者: MS    時間: 1-9-2008 18:09     標題: 回復 9# 的帖子

講firer!返屋企揸支槍........左手左眼aim fire.............右手右眼aim fire............試完至講喇.........想閉左眼閉右眼.........好多人要用隻手幫否則唔眼閉

作者: Royal_9413    時間: 1-9-2008 19:46

引用:
原帖由 MS 於 1-9-2008 18:01 發表
ms想知有幾多人有興趣揾本SA80..........不過英軍在2001年全部書改為光碟?
其實我都想搵d官方資料參考下
作者: MS    時間: 1-9-2008 20:07     標題: 回復 15# 的帖子

ms知道何處有光碟賣不過唔平?因一碟在手可copy一千隻

作者: Royal_9413    時間: 1-9-2008 20:41

不如我地私下夾啦 (不過好似超衰仔咁................. )
作者: MS    時間: 1-9-2008 20:48     標題: 回復 17# 的帖子

衰仔唔怕做!因物主唔會+元八塊就賣俾你,就算返兵房班.........去mess買個round都要幾+磅!乜英國有免費餐咩

作者: MS    時間: 1-9-2008 20:55

最後揸SA80在掩蔽處被敵人打死多過其他傳统槍械!
作者: Paul    時間: 1-9-2008 21:09

引用:
原帖由 MS 於 1-9-2008 20:55 發表
最後揸SA80在掩蔽處被敵人打死多過其他傳统槍械!

今可怕
作者: Royal_9413    時間: 1-9-2008 23:57

引用:
原帖由 MS 於 1-9-2008 20:48 發表
衰仔唔怕做!因物主唔會+元八塊就賣俾你,就算返兵房班.........去mess買個round都要幾+磅!乜英國有免費餐咩
咁隻碟幾錢買到呀?
作者: ZaMaR    時間: 2-9-2008 00:29

我知道澳軍有AUG既左手持槍法,比右手人CQB時轉手用
AUG亦可以改成左手專用,不過SA80就唔得,左右槍身設計完全唔同
作者: MS    時間: 2-9-2008 16:43     標題: 回復 21# 的帖子

I will check for you
作者: Royal_9413    時間: 2-9-2008 19:34

引用:
原帖由 MS 於 2-9-2008 16:43 發表
I will check for you

作者: 亞mac    時間: 3-9-2008 01:06

引用:
原帖由 MS 於 1-9-2008 17:35 發表
想炒牛腩..............可以呀!不過一定唔熟,棧食死人!ms由80s教SA80到2005年未見過有人諗過用左手(sa80)其實英國佬六七成人係左手仔!但因用SA80已經全部用右手.............你可以用左手不過塊面變豬頭,同埋右手手指 ...
我想問點解會整到右手???
作者: MS    時間: 3-9-2008 19:46     標題: 回復 25# 的帖子

網上談槍........好難解釋喎 以ms教槍經驗用右手cock gun.........手指公之關節碰向cover,所以教SA80輕描淡寫"細細声同班學生講唔好用右手cock gun 呀"當然帶定藥水膠布.........好多人炒牛腩或唔信邪

作者: MS    時間: 3-9-2008 20:16

SA80有長處...........也有短處!針無兩頭利!ms有個朋友話佢個靚老婆乜都唔識做剩係識做"愛"如果係你收唔收貨

作者: MS    時間: 3-9-2008 21:57

英軍用SLR當年有個左手手指公係孖指,ms話如果想教新仔首先要切咗隻孖指(因他不能手背向天cock gun)要手心向天cock gun!棧攪
作者: MS    時間: 4-9-2008 00:26

根据英軍教科書SA80有那幾种子彈呢!估中有獎
作者: marcooo    時間: 4-9-2008 13:07     標題: 回復 27# 的帖子

呢種 poster 想搵好耐了,超正。
作者: Royal_9413    時間: 4-9-2008 13:11     標題: 回復 29# 的帖子

唔係得一種呀?
作者: marcooo    時間: 4-9-2008 16:46     標題: 回復 31# 的帖子

今晚摷書睇先
作者: MS    時間: 4-9-2008 17:11     標題: 回復 31# 的帖子

哥哥仔咁容易就無獎喇!
作者: MS    時間: 4-9-2008 17:14     標題: 回復 30# 的帖子

作者: MS    時間: 4-9-2008 17:20     標題: 回復 30# 的帖子

ms退休掉唔少.............個個無興趣!得一個要一張用作毡地 佢話d紙質靚喎?
作者: MS    時間: 4-9-2008 17:37     標題: 回復 31# 的帖子

實彈同粉彈都兩种喇.......仲有上課的drill round呢,應該多過四种喎
作者: queen    時間: 4-9-2008 18:00

[quote]原帖由 MS 於 4-9-2008 17:20 發表
ms退休掉唔少.............個個無興趣!得一個要一張用作
作者: MS    時間: 4-9-2008 18:22     標題: 回復 37# 的帖子

對不起一張不留,老婆話清垃圾應該仲有兩張過咗膠!
作者: MS    時間: 4-9-2008 21:27

SA80子彈軍隊有
1.ball
2.tracer
3.armour pracer
4.blank
5.low velocity
要獎品e-mail mswong@ntlworld.com
作者: Vindicator    時間: 5-9-2008 14:47

引用:
原帖由 MS 於 3-9-2008 20:16 發表

SA80有長處...........也有短處!針無兩頭利!ms有個朋友話佢個靚老婆乜都唔識做剩係識做"愛"如果係你收唔收貨
收貨當然
作者: Royal_9413    時間: 5-9-2008 19:19

請問找到SA80教學光碟幾$$呢~謝謝
作者: MS    時間: 6-9-2008 00:14     標題: 回復 41# 的帖子

mswong@ntlworld.com
作者: navyjaa    時間: 13-9-2008 13:40

(sa80)真槍唔可以 因為好像有法例唔可以用左手 仲有退彈殼會打到自己 會比熱傷

唔記得aug 定 fama好像有得較左右出彈殼

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0