標題: 想加入番影友的大家庭 [打印本頁]

作者: 亞龍    時間: 7-9-2008 14:14     標題: 想加入番影友的大家庭

08年係小弟多事的一年......1月頭同你地的舊吹水版主結左婚........6月頭就買左樓.......
真係人生最花錢D野一次過做哂..(好彩重未有BB姐)
唔講大家可能唔知,小弟十幾年前其實都係一名影友,個時都重係底片機的年代,小弟都係用 EOS 5
的呢!o個時影友咪好興係九龍同香港公園幫D妹妹仔影相,19歲的我當年都有份影左兩年架....
同時因為太鐘意影相,就去左做黑房哂相,一做就做左三年,..........
但眼見哂相同相機開始數碼化,黑房的生存空間有限.......便冇再做黑房了
之後去左做冷氣學師,當時因為人工太底,D機連鏡就慢慢賣哂la..同時都冇再玩單鏡反光機了!
到左08年的今日,小弟以由學師做到有自己的公司,揾錢能力多左,又想開始玩番呢D玩意了
作者: 亞龍    時間: 7-9-2008 14:40

最近睇番哂D相機書....想一次過買番哂D兵器.........以下係想買的,請比下意見
1.Canon EF 16-35mm F2.8 L USM $9680
2.Canon EF 28-70mm F2.8 L USM $9080
3.Canon EF 70-200mm F2.8 L IS USM / Canon EF 70-200mm F4 L IS USM
(以上只會買一支,2.8要$13400左右,F4就$8150,如果買F4就有多5千蚊買機身,
但又想要番2.8的大光圈.........但係F4又輕D同機動性好D,同時又有想過買冇IS的,
個價份別係 8400 同5300...平左出黎D錢又可買部再靚D的機身...唔知點好la)
4.Canon EF 15mmF2.8 Fisheye $5880
5.Canon TS-E 45mm F2.8 移軸鏡
6.Canon EF 100-400mm F4.5-5.6 L IS USM $11200
作者: 亞龍    時間: 7-9-2008 14:47

機身就未定買咩............
有想過EOS 1D Mark III $29750.........但又太貴,變左可能要買小一兩支鏡
又想過EOS 5D $13200.........平好多,但05年出到以家,好多新科技佢又冇,同時又太多人話會出 5D Mark II.......都唔知買唔買好........
作者: adrianyahk    時間: 7-9-2008 15:22

龍哥,你應該等一排......就快出新機~

支15mm fisheye....唔會好冇用咩? 感覺上冇幾可要支魚眼...
作者: ZaMaR    時間: 7-9-2008 16:01

魚眼好好玩的!
返而枝移軸似乎冇用d,又唔係影建築果d,只係玩下

建議等月尾photokina展之後先買機,估計多數廠都係果時公布新機
作者: adrianyahk    時間: 7-9-2008 16:49

引用:
原帖由 ZaMaR 於 7-9-2008 16:01 發表
魚眼好好玩的!
返而枝移軸似乎冇用d,又唔係影建築果d,只係玩下

建議等月尾photokina展之後先買機,估計多數廠都係果時公布新機
其實兩支都冇咩用...
作者: Elf    時間: 7-9-2008 16:56

1.Canon EF 16-35mm F2.8 L USM $9680  (應該係16-35 II)
->除非真係要wide有2.8同埋對變形控制十分有要求, 如果唔係可以用17-40 f/4. =  $5000

2.Canon EF 28-70mm F2.8 L USM $9080 (應該係 24-70掛.. 定係想買番28-70?)
-> alternative可以揀24-105 f/4 IS, 價錢平2千左右, 光圈細一級但係有IS, +輕少少.

3.Canon EF 70-200mm F2.8 L IS USM / Canon EF 70-200mm F4 L IS USM
(以上只會買一支,2.8要$13400左右,F4就$8150,如果買F4就有多5千蚊買機身,
但又想要番2.8的大光圈.........但係F4又輕D同機動性好D,同時又有想過買冇IS的,
個價份別係 8400 同5300...平左出黎D錢又可買部再靚D的機身...唔知點好la)

tele係一定一定一定要IS.. 我同你一樣要揀2.8/4IS. 最後揀左4IS, 因為一黎 f/4個枝鏡係sharp過2.8 (馬鼻), 二黎輕一半... 同埋f/4俾到的景深我已經好滿意. 如果你係諗住買 1d3, 可以安全上到ISO 1600, f/4全開, 夜晚你可以有1/60快門, IS有4級, 手震就唔再係一個問題. 機動性令我棄 2.8 而揀 f/4.  (PS : f/2.8=小白, f/2.8 IS=小白IS, f/4 = 小小白, f/4 IS= 小小白IS)

4.Canon EF 15mmF2.8 Fisheye $5880
太舊, 好少地方有貨, 非常唔建議..真係要ultrawide prime可以揀14mm. 或者sigma 10-20 (the only ultra wide zoom FF compatible)

5.Canon TS-E 45mm F2.8 移軸鏡
TS-E依D野真係個人喜好..

6.Canon EF 100-400mm F4.5-5.6 L IS USM $11200
大白可以等埋photokina後睇佢出唔出2代, 因為個IS.......
作者: 101653    時間: 7-9-2008 16:56

點解唔玩變焦魚眼??
(純八卦....)
作者: adrianyahk    時間: 7-9-2008 17:07

引用:
原帖由 101653 於 7-9-2008 16:56 發表
點解唔玩變焦魚眼??
(純八卦....)
你講咩? 點解冇人明?
作者: ZaMaR    時間: 7-9-2008 17:08

引用:
原帖由 Elf 於 7-9-2008 16:56 發表
太舊, 好少地方有貨, 非常唔建議..真係要ultrawide prime可以揀14mm. 或者sigma 10-20 (the only ultra wide zoom FF compatible)...
Sigma 10-20係APS-C only....
Fisheye 同ultrawide 唔同野
作者: Elf    時間: 7-9-2008 17:26     標題: 回復 10# 的帖子

sorry搞錯左, 係sigma 12-24

Sigma 12-24 on 1Ds3

http://www.juzaphoto.com/eng/articles/sigma_12-24_review.htm

作者: 101653    時間: 7-9-2008 17:32

引用:
原帖由 adrianyahk 於 7-9-2008 17:07 發表

你講咩? 點解冇人明?
唔明d咩??
作者: adrianyahk    時間: 7-9-2008 17:53

引用:
原帖由 101653 於 7-9-2008 17:32 發表

唔明d咩??
唔明你講咩 zoom fisheye
作者: CrazyBoy    時間: 7-9-2008 17:56

龍哥以前有玩開..
就算唔入1D..
最少都要入部5D2啦
作者: 101653    時間: 7-9-2008 17:57

引用:
原帖由 adrianyahk 於 7-9-2008 17:53 發表

唔明你講咩 zoom fisheye
變焦魚眼囉....做咩??
tokina出過....10-17mm
作者: Kuznetsov    時間: 7-9-2008 18:34

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 7-9-2008 17:56 發表
龍哥以前有玩開..
就算唔入1D..
最少都要入部5D2啦
無錯
作者: 亞龍    時間: 7-9-2008 19:59

唔........先多謝 Elf 先....家下可變成
Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM 同呢支 EF 17-40 4F L USM 二選一(睇下買咩機身la)
Canon EF 28-70mm F2.8 L USM 呢支個價都接受到,加上室內用多,要2.8f
Canon EF 70-200mm F2.8 L IS USM 同 Canon EF 70-200mm F4 L IS USM 又係二選一
有錢多的話 2.8 真係會形D,但重量同機動性都好重要.........最重要係錢的分別
Canon EF 15mmF2.8 Fisheye 呢支買佢只係因為Fisheye太好玩la...
我係太想用Fisheye所以先買全片幅相機的,唔買Canon的話都會買SIGMA的Fisheye..但唔知邊支好
Canon TS-E 45mm F2.8 移軸鏡,同樣係因為好玩,又係為左佢先買全片幅相機
Canon EF 100-400mm F4.5-5.6 L IS USM 會出2代咩?呢支反正唔等用,可以等下先

但機身呢???唔知佢幾時出5D 2代......咁係咪可買1D Mk 3 呢?

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 7-9-2008 20:07

o係ATM屋企玩左支15眼,太正
作者: 高!高!高!    時間: 7-9-2008 22:02

1.Canon  EF 17-40 4F L USM
--------如Elf兄所講,這支平好多,但上手用又唔差好遠.

2.Canon EF 28-70mm F2.8 L USM
--------捨得比我都強烈建議這支,筆直有限先至考慮24~105 f/4.

3.Canon EF 70-200mm F2.8 L IS USM
--------我自己覺得,f/2.8+1.4x(or 2x),就好過花多好多$買100-400mm F4.5-5.6 L IS USM ,或者直接買400mm f/5.6.  
IS唔一定要有,捨得比就最好有,不過還是機本功實際D.

(ISO800 f/2.8 1/8,冇IS,每秒約3張連環快拍,約連拍了5張)

4.袋晒3支f2.8真係好重,不過1日半日都冇問題的.

5.多支Fisheye真係可以玩多D野,不過可以睇定買,你都係筆直之內,所以我都建議買.

6.Canon TS-E 45mm F2.8 移軸鏡
----------這個比我的話我會買一部可以移前組only的4x5.

7.1D MK-III是完美的100分的話,5D我會比89分,
不過就真係要睇定5D MK-II點攪先.
作者: 亞龍    時間: 7-9-2008 23:45

引用:
原帖由 高!高!高! 於 7-9-2008 22:02 發表
1.Canon  EF 17-40 4F L USM
--------如Elf兄所講,這支平好多,但上手用又唔差好遠.

2.Canon EF 28-70mm F2.8 L USM
--------捨得比我都強烈建議這支,筆直有限先至考慮24~105 f/4.

3.Canon EF 70-200mm F2.8  ...
好見意..........謝了!
作者: 亞龍    時間: 21-9-2008 09:01

買左鏡La.........
一支Sigma..18mm f/2.8 Fisheye
一支Canon 70-200mm f/2.8 小白....
但係未買機
用住老爸部40D先.......
等5D MK II 先入貨
作者: mujiadam    時間: 21-9-2008 09:53

引用:
原帖由 亞龍 於 21-9-2008 09:01 發表
但係未買機
龍哥哥,可唔可以分享下......支18MM既相呀!!
作者: 亞龍    時間: 21-9-2008 10:01

引用:
原帖由 mujiadam 於 21-9-2008 09:53 發表

龍哥哥,可唔可以分享下......支18MM既相呀!!
部40D用唔哂支鏡,影左都唔太滿意
作者: mujiadam    時間: 21-9-2008 10:07

引用:
原帖由 亞龍 於 21-9-2008 10:01 發表
部40D用唔哂支鏡,影左都唔太滿意
唔夠黑角唔夠圓?!
P.S.星期日冇打GAME呀龍哥!?
作者: Elf    時間: 21-9-2008 21:03

點解買枝死馬18mm咁冷門既
作者: 阿明    時間: 22-9-2008 01:09

我老爸都買左部D80
作者: 亞龍    時間: 5-11-2008 02:18

引用:
原帖由 亞龍 於 21-9-2008 09:01 發表
但係未買機
再同大家報告下先
最近又入手一支Canon  EF 28-70 2.8F L,一支580EX II 燈
連同之前的 70-200 2.8F L IS 及 Sigma..18mm f/2.8 Fisheye.....
以滿足左三份一,但重有支Canon  EF 17-40 4F L USM 未買
同Mk II 未出.............都重係要等下,家下用住朋友的10 D 先

PS:亞高你冇講錯.......支Canon  EF 28-70 2.8F L USM 真係超正,好彩多得你的意見,謝!

作者: 亞龍    時間: 5-11-2008 02:23

今過星期日又可去影打Game相了

圖片附件: DSC07125.jpg (5-11-2008 02:23, 122.72 KB) / 該附件被下載次數 94

作者: m4devastator    時間: 5-11-2008 17:28

男人的玩具真係"價值不菲"呀

可惜我仲係"學生哥啦~~
作者: mike-mike    時間: 5-11-2008 19:13

你班學生哥已經一人一單反(分分鐘唔止一部添), 我d咁嘅都要人到中年先買到部入門機加一兩支入門鏡咋!!
作者: adrianyahk    時間: 5-11-2008 19:21

引用:
原帖由 mike-mike 於 5-11-2008 19:13 發表
你班學生哥已經一人一單反(分分鐘唔止一部添), 我d咁嘅都要人到中年先買到部入門機加一兩支入門鏡咋!!
長鏡入門...384?
作者: mike-mike    時間: 5-11-2008 19:39

引用:
原帖由 adrianyahk 於 5-11-2008 19:21 發表

長鏡入門...384?
384係第二支, 我第一支入門長鏡係小黑三

雖然70-300的價錢係更加入門, 但PQ點及384呀!!!

作者: adrianyahk    時間: 5-11-2008 19:46

引用:
原帖由 mike-mike 於 5-11-2008 19:39 發表

雖然70-300的價錢係更加入門, 但PQ點及384呀!!!
咁就唔入門啦... 兩支都過五千..
作者: mike-mike    時間: 5-11-2008 19:53

引用:
原帖由 adrianyahk 於 5-11-2008 19:46 發表

咁就唔入門啦... 兩支都過五千..
小黑三市價唔過五千呀!!! 四千幾到咋...況且呢支我係呃番黎的
作者: adrianyahk    時間: 5-11-2008 20:12

引用:
原帖由 mike-mike 於 5-11-2008 19:53 發表

小黑三市價唔過五千呀!!! 四千幾到咋...況且呢支我係呃番黎的
有就得啦..
作者: m4devastator    時間: 5-11-2008 21:06

引用:
原帖由 mike-mike 於 5-11-2008 19:39 發表

其實我到而家都唔明...點解定焦影既相會靚過變焦呢?
雖然我知係事實,但只當係常識

從來不知背後道理...有冇啲理論化既知識可提供或作解釋呢?
[感謝]
作者: 高!高!高!    時間: 5-11-2008 21:21

引用:
原帖由 m4devastator 於 5-11-2008 21:06 發表

其實我到而家都唔明...點解定焦影既相會靚過變焦呢?
雖然我知係事實,但只當係常識

從來不知背後道理...有冇啲理論化既知識可提供或作解釋呢?
[感謝]
鏡片數目小d.
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 6-11-2008 00:39

引用:
原帖由 高!高!高! 於 5-11-2008 21:21 發表

鏡片數目小d.
接住再講,光每經過一塊鏡片的時候都會因為折射,聚/散而有衰減,所以光經過的鏡片愈少就愈好
作者: m4devastator    時間: 6-11-2008 00:54

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 6-11-2008 00:39 發表

接住再講,光每經過一塊鏡片的時候都會因為折射,聚/散而有衰減,所以光經過的鏡片愈少就愈好
thx
又想再問深一層..
咁定焦出來既相係邊方面好過變焦呢?
色水?解像力?色散?....???

eg.假如小白@200 4 vs EF 200 2.8 II L  @4

作者: Vindicator    時間: 6-11-2008 11:07

引用:
原帖由 mike-mike 於 5-11-2008 19:13 發表
邊個話
我d$$$$去曬war game
作者: Elf    時間: 7-11-2008 01:29     標題: 回復 39# 的帖子

最客觀可以量度的就係resolution. 你睇下canon神鏡200 f/1.8個resolution. 開盡1.8仲勁過你普通prime收光圈
作者: 亞龍    時間: 7-11-2008 02:40

引用:
原帖由 Elf 於 7-11-2008 01:29 發表
最客觀可以量度的就係resolution. 你睇下canon神鏡200 f/1.8個resolution. 開盡1.8仲勁過你普通prime收光圈
其實支鏡銳利之如,都重要部機的CMOS得,咁張相先利架.......
最近我就十分鐘意50D的CMOS,佢以經做到無缝隙透鏡設計,再加上1510萬像素,咁枝鏡的銳度就真係影得到la.....
作者: adrianyahk    時間: 7-11-2008 09:49

引用:
原帖由 亞龍 於 7-11-2008 02:40 發表
其實支鏡銳利之如,都重要部機的CMOS得,咁張相先利架.......
最近我就十分鐘意50D的CMOS,佢以經做到無缝隙透鏡設計,再加上1510萬像素,咁枝鏡的銳度就真係影得到la.....
....據聞50d sharp過頭,小白IS已經唔夠做,影出來唔得了
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 7-11-2008 10:56

引用:
原帖由 adrianyahk 於 7-11-2008 09:49 發表

....據聞50d sharp過頭,小白IS已經唔夠做,影出來唔得了
我d同事都話因為像素推高左,如果乘番個數變成ff的,50d有3000幾萬像素,對比番1d重要高,而且canon個system都去唔到咁高解像度
作者: adrianyahk    時間: 7-11-2008 11:20

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 7-11-2008 10:56 發表

我d同事都話因為像素推高左,如果乘番個數變成ff的,50d有3000幾萬像素,對比番1d重要高,而且canon個system都去唔到咁高解像度
睇下24L-2會唔會好d啦...
作者: Elf    時間: 7-11-2008 18:36     標題: 回復 42# 的帖子

我影菲林多, 仲未去到依個limit
同埋我唔係要張相利到界死人個種
睇見D人買枝L prime跟住收到f/5.6就係要夠利真係
作者: m4devastator    時間: 7-11-2008 19:06

引用:
原帖由 Elf 於 7-11-2008 18:36 發表
相反,我愛利wor~~
等我又試下先...利利利

作者: adrianyahk    時間: 8-11-2008 00:02

引用:
原帖由 Elf 於 7-11-2008 18:36 發表
我影菲林多, 仲未去到依個limit
我要味,唔要利...
作者: Elf    時間: 8-11-2008 00:31     標題: 回復 48# 的帖子

飲奶食菜對人好有益
作者: Elf    時間: 8-11-2008 00:32     標題: 回復 47# 的帖子

又發表你D 85 f/1.8同 f/1.2 唔洗比, 唔洗諗, 正一廢鏡既偉論呀?
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 8-11-2008 00:34

引用:
原帖由 Elf 於 8-11-2008 00:32 發表
又發表你D 85 f/1.8同 f/1.2 唔洗比, 唔洗諗, 正一廢鏡既偉論呀?
影相的野有時又好個人睇法,對於唔同的架生都有唔同的要求同睇法
作者: Elf    時間: 8-11-2008 00:53     標題: 回復 51# 的帖子

除左佢有齊2枝, 如果唔係我唔覺佢有資格講
作者: adrianyahk    時間: 8-11-2008 01:00

引用:
原帖由 Elf 於 8-11-2008 00:31 發表
飲奶食菜對人好有益
唉...我想要支35mm...之前搵度地方有Leica R35/2 都要三四千左右...唉...

菜就易食d...不過佢又冇乜鏡我有興趣...25/28 都係 2.8,我又冇乜用...50.7/50.4我又冇咁既必要..(Contax吧?)
另外果d再舊既zeiss我發夢就有...咩Biotar果d...

而家都係諗番Canon...35L同135L....(仍然發夢)
如果真係唔gur..把心橫買支Nikon Ais 35mmf2算數!
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 8-11-2008 01:18

引用:
原帖由 Elf 於 8-11-2008 00:53 發表
比佢有齊又點,咁就有資格講??

鏡頭始終都係工具,齊工具,工具好,唔代表個人用得叻

影相同音樂一樣,家家有求,無謂因為人地的說話而影響自己的心情,除非同人頂咀係你的嗜好la
作者: m4devastator    時間: 8-11-2008 01:45

引用:
原帖由 Elf 於 8-11-2008 00:53 發表
話明呢到係討論區,當然係講下有咩個人意見啦

如果下下要有齊呢樣果樣先可以發言,討論區就"汁"到似

人地講既野又洗乜咁上心呢?

作者: m4devastator    時間: 8-11-2008 01:47

引用:
原帖由 adrianyahk 於 8-11-2008 01:00 發表

唉...我想要支35mm...之前搵度地方有Leica R35/2 都要三四千左右...唉...

菜就易食d...不過佢又冇乜鏡我有興趣...25/28 都係 2.8,我又冇乜用...50.7/50.4我又冇咁既必要..(Contax吧?)
另外果d再舊既zeiss我發夢 ...
你Arm arm 先買左R記film ...
你好多野玩啦
引用:
原帖由 adrianyahk 於 8-11-2008 01:00 發表

而家都係諗番Canon...35L同135L....(仍然發夢)
35L la正正正! 發夢?未必..去做多啲part-time la

我都有做,支135L.....

[博殺搵$$  苦啲都值]

作者: mike-mike    時間: 8-11-2008 10:23

我都有支泥坑I的舊款24MM F2.8, 只可以用M MODE影, 真係唔多方便, 但影影下又真係有少少理解到咁多師兄鍾情於35MM呢個焦段.

至於奶同菜鏡我都冇錢玩架喇, 亦唔覺得我買咗之後就會功力大進, 我都係玩番泥好D, 泥CHEAP得黎有質素嘛, 尤其係我鍾意長鏡, 唔係[泥]就[鉗]架啦.

作者: mike-mike    時間: 8-11-2008 11:43

其實利唔利, 雖然係可以睇數據, 但有時好到某個程度, 而經夠LOR, 小弟入門未深, 唔明白咁利黎做乜.
同埋唔同題材, 對[利]的要求唔係應該唔同架咩?
小弟間唔中都有去DC兇個FORUM, 睇到一句好有印象=[買靚機送技術?買貴鏡頭送靚相?], 亦都經常提醒自己...唔好買太多鏡.
作者: 癲佬    時間: 8-11-2008 11:55

大佬龍
作日我終於棄Canon
投入了Sony的Minotla System了
若果唔係Minotla....真係鬼買Sony囉.....
作者: 亞龍    時間: 8-11-2008 18:12

引用:
原帖由 癲佬 於 8-11-2008 11:55 發表
大佬龍
作日我終於棄Canon
可能我唔太認識Sony D野..........但我真係唔多信Sony
唔知你作為用家又點睇呢?有冇小小覺得中左焦?
作者: 101653    時間: 8-11-2008 18:32

引用:
原帖由 亞龍 於 8-11-2008 18:12 發表

可能我唔太認識Sony D野..........但我真係唔多信Sony
冇中焦....走焦ja....
(joking)
作者: m4devastator    時間: 8-11-2008 21:39

引用:
原帖由 癲佬 於 8-11-2008 11:55 發表
大佬龍
作日我終於棄Canon
why do u leave Canon??

作者: 癲佬    時間: 9-11-2008 03:45

引用:
原帖由 亞龍 於 8-11-2008 18:12 發表

只試第一日
暫時感覺良好
始終Minotla system, 都有小小信心保證
若果唔係Minotla....我絕對唔會諗Sony囉
Minotla舊系統 D5D 同D7D都曾經試過
比Canon黎講係靚小小(個人感覺)
加上Sony癡埋左菜頭, 暫時我都仲覺得有希望

A350 + 18-70 Kit鏡
ISO 400, F/3.5 1/15sec 18mm手持 A/WB resize only

作者: savio    時間: 9-11-2008 09:58     標題: 回復 63# 的帖子

小弟正正相反,我係由「索尼」轉去「雞能」
本人其實一向都唔太在乎一部機嘅noise control,
但係果陣時用部350開iso800去影下小function就開始黎料••
基本上一高過iso800之後,啲details preservation係其低
而且啲noise係同級機表現黎講算係多

但係「索尼」啲鏡頭真係唔錯嘅 (雖則okay貴)
作者: 癲佬    時間: 9-11-2008 11:22

引用:
原帖由 savio 於 9-11-2008 09:58 發表
小弟正正相反,我係由「索尼」轉去「雞能」
本人其實一向都唔太在乎一部機嘅noise control,
但係果陣時用部350開iso800去影下小function就開始黎料••
基本上一高過iso800之後,啲details preserva ...

ISO400都OK, 一上ISO800真係死得人
好彩我一般情況下唔會用到ISO800或以上
我諗Sony係DSLR中, Noise Control最差的一隻品牌
作者: Elf    時間: 9-11-2008 12:51

noise依D野好大部份要靠post processing.
我琴晚用ISO1000去影野(1dm2) 出黎係好多noise, 但係用noiseninja filter左之後, details仲有大部份, 但係無晒noise.
作者: 亞龍    時間: 9-11-2008 20:10

引用:
原帖由 癲佬 於 9-11-2008 11:22 發表

ISO400都OK, 一上ISO800真係死得人
好彩我一般情況下唔會用到ISO800或以上
我諗Sony係DSLR中, Noise Control最差的一隻品牌
canon ISO 3200 都好過 Sony 的 ISO 800..................
作者: m4devastator    時間: 9-11-2008 21:07

引用:
原帖由 亞龍 於 9-11-2008 20:10 發表

canon ISO 3200 都好過 Sony 的 ISO 800..................
Canon強項一向都係高ISO,低雜訊
作者: 亞龍    時間: 9-11-2008 21:29

引用:
原帖由 m4devastator 於 9-11-2008 21:07 發表

低雜訊係一樣好好用的功能........晚間由其重要!
作者: savio    時間: 9-11-2008 22:56

引用:
原帖由 m4devastator 於 9-11-2008 21:07 發表

呢支歌仔一早已經唔係由「雞能」唱喇
你看看「泥沆」嘅D3同700...
作者: 亞龍    時間: 9-11-2008 23:00

引用:
原帖由 savio 於 9-11-2008 22:56 發表

呢支歌仔一早已經唔係由「雞能」唱喇
你看看「泥沆」嘅D3同700...
呢樣我同意..................但高ISO 都只係兩大廠勁D.....
作者: 癲佬    時間: 11-11-2008 20:20

引用:
原帖由 亞龍 於 9-11-2008 23:00 發表

呢樣我同意..................但高ISO 都只係兩大廠勁D.....
無錯
以前用C記真係經常性係燈光約的情況用ISO800黎玩
而家要改改了

作者: ZaMaR    時間: 11-11-2008 20:36

SONY部A350真係只係玩功能,玩轉MON...

SONY既對焦系統同高ISO都唔掂,包括岩岩出既A900

只有A700例外,部A700 V4同D300既noise control係有得比
作者: 癲佬    時間: 11-11-2008 20:59

引用:
原帖由 ZaMaR 於 11-11-2008 20:36 發表
SONY部A350真係只係玩功能,玩轉MON...

SONY既對焦系統同高ISO都唔掂,包括岩岩出既A900

只有A700例外,部A700 V4同D300既noise control係有得比
最唔Like A350的eye sersor對焦
俾佢嚇死
作者: m4devastator    時間: 14-11-2008 00:50

引用:
原帖由 癲佬 於 11-11-2008 20:59 發表

俾佢嚇死
我未用過eye focus sensor
可否分享?
作者: 高!高!高!    時間: 14-11-2008 00:57

引用:
原帖由 癲佬 於 11-11-2008 20:59 發表

俾佢嚇死
係唔係即係已前果個什麼眼球對焦??
作者: m4devastator    時間: 14-11-2008 01:24

引用:
原帖由 高!高!高! 於 14-11-2008 00:57 發表

係唔係即係已前果個什麼眼球對焦??
ya,i know
但係咁多位用過未??
小弟對這陌生的科技好奇
作者: Elf    時間: 14-11-2008 01:32

眼望邊區 focus邊區.
菲林年代科技
EOS 3...

作者: adrianyahk    時間: 14-11-2008 01:51

引用:
原帖由 Elf 於 14-11-2008 01:32 發表
眼望邊區 focus邊區.
菲林年化科技
EOS 3...
好想知係咪真係得...
作者: Elf    時間: 14-11-2008 03:28

引用:
原帖由 adrianyahk 於 14-11-2008 01:51 發表

好想知係咪真係得...
3仔係OK的
作者: 癲佬    時間: 14-11-2008 09:28

引用:
原帖由 m4devastator 於 14-11-2008 00:50 發表

我未用過eye focus sensor
可否分享?
佢係個觀景器度有個sersor
只要你一埋去望, 佢就會幫你自動對焦
初初唔知, 嚇到我機都想放低埋
點解無啦啦會自己對焦架, 唔會咁猛下嘛
作者: adrianyahk    時間: 14-11-2008 09:41

引用:
原帖由 癲佬 於 14-11-2008 09:28 發表

佢係個觀景器度有個sersor
只要你一埋去望, 佢就會幫你自動對焦
初初唔知, 嚇到我機都想放低埋
點解無啦啦會自己對焦架, 唔會咁猛下嘛
A350果個對焦係...你放埋去佢熄mon之後運行自動對焦...都未算係猛

我地岩岩講既係...Canon的眼球對焦...
作者: 高!高!高!    時間: 14-11-2008 23:28

最初出EOS 3時,有個家底富裕的同學仔買左,大家都有試玩過,
用之前要跟據瞳孔SET位,方法大慨係對焦框左右有兩個光點,
望完一邊按一下制,再望另一邊按一下制就完成你個人的眼球定位記錄,
可以記錄數個不同的用家眼球,拍攝時只要望著主體按半下快門,
焦點就會自動落在你看的位置.
跟劇同學仔後來的報告,此功能唔係真係特別有用,
反而把"半下快門"對焦,SET在AE-LOCK/LOCK-ON上仲方便好用.

作者: adrianyahk    時間: 15-11-2008 01:36

引用:
原帖由 高!高!高! 於 14-11-2008 23:28 發表
最初出EOS 3時,有個家底富裕的同學仔買左,大家都有試玩過,
用之前要跟據瞳孔SET位,方法大慨係對焦框左右有兩個光點,
望完一邊按一下制,再望另一邊按一下制就完成你個人的眼球定位記錄,
可以記錄數個不同的用家眼球 ...
但係個感覺型嘛!好似d頭盔瞄準具咁
作者: 高!高!高!    時間: 15-11-2008 02:31

引用:
原帖由 adrianyahk 於 15-11-2008 01:36 發表

但係個感覺型嘛!好似d頭盔瞄準具咁
都係一段日子之前的事,唔太詳細記得,
不過好似唔係"人面對焦"咁型,可以好似"浮炮"咁四圍飛,
講得白D,只不過係用眼球來選取分佈在view-finder上的對焦點,
使用上好小話追唔到眼球動作之類的問題,但佢反應又唔係特別快,
有些時候影相,隻眼留意周邊位置用來取景,多過望主體,
在這時候眼球對焦就有D唔知點好.
作者: adrianyahk    時間: 15-11-2008 02:52

引用:
原帖由 高!高!高! 於 15-11-2008 02:31 發表

都係一段日子之前的事,唔太詳細記得,
不過好似唔係"人面對焦"咁型,可以好似"浮炮"咁四圍飛,
講得白D,只不過係用眼球來選取分佈在view-finder上的對焦點,
使用上好小話追唔到眼球動作之類的問題,但佢反應又唔係特 ...
三個字----> 貪過癮!
作者: 亞龍    時間: 15-11-2008 17:01

作者: 高!高!高!    時間: 15-11-2008 23:09

[quote]原帖由 亞龍 於 15-11-2008 17:01 發表

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0