標題: A900出現了! [打印本頁]

作者: ATM    時間: 9-9-2008 22:17     標題: A900出現了!

http://www.dpreview.com/news/0809/08090902sonyalpha900.asp

我都話好快有嫁喇!
100% view finder !!!
24.6 MP 35mm format full-frame CMOS sensor (highest res in class)
SteadyShot INSIDE full frame image sensor shift stabilization (world first)
$2999.99 body price; available late October 2008

仲有 ultra wide + 銀鏡!
Vario Sonnar T* 16-35mm f/2.8 ZA Carl Zeiss Series Lens
70-400mm f/4-5.6 G Series Lens(

http://www.dpreview.com/news/0809/08090901sony_sal1635za_sal70400.asp

作者: m4devastator    時間: 9-9-2008 22:39

堅定流架??
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 9-9-2008 22:42

引用:
原帖由 m4devastator 於 9-9-2008 22:39 發表
堅定流架??
你唔係質疑sony 的員工的內部消息ar ma
作者: m4devastator    時間: 9-9-2008 22:46

唔敢唔敢.....

btw..呢到有冇canon內部員工呀???
作者: ATM    時間: 9-9-2008 22:46

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 9-9-2008 22:42 發表

你唔係質疑sony 的員工的內部消息ar ma
你想我比人炒啊?
我以經等Dpreview出先講嫁喇!
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 9-9-2008 22:49

引用:
原帖由 ATM 於 9-9-2008 22:46 發表

你想我比人炒啊?
我以經等Dpreview出先講嫁喇!
唔好咁緊張la,cpg的人無人知你真名

況且c記n記都係咁又唔見佢為左呢d野炒人
作者: adrianyahk    時間: 9-9-2008 23:14

好樣衰....(我諗好多人同意)
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 9-9-2008 23:27

整左個金字塔o係頂
作者: ATM    時間: 10-9-2008 10:03

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 9-9-2008 23:27 發表
整左個金字塔o係頂
because it's the actual size of the prism inside the camera

作者: Kuznetsov    時間: 10-9-2008 10:32

引用:
原帖由 adrianyahk 於 9-9-2008 23:14 發表
好樣衰....(我諗好多人同意)
x2
作者: ATM    時間: 10-9-2008 10:39

Sony DSLR-A900 demo video
http://jp.youtube.com/watch?v=wBconVYqncA
作者: adrianyahk    時間: 10-9-2008 11:17

兩皮幾...
作者: m4devastator    時間: 10-9-2008 22:19

樣靚身材正既女仔少(香港)

同樣要機樣靚又要$$抵.....笑了
作者: adrianyahk    時間: 10-9-2008 22:35

引用:
原帖由 m4devastator 於 10-9-2008 22:19 發表
樣靚身材正既女仔少(香港)

同樣要機樣靚又要$$抵.....笑了
邊個要買Sony?
作者: Elf    時間: 10-9-2008 22:54     標題: 回復 14# 的帖子

zeiss 85/1.4
zeiss 16-35/2.8
作者: adrianyahk    時間: 10-9-2008 23:14

引用:
原帖由 Elf 於 10-9-2008 22:54 發表
Nikon都有得插Zeiss....我又唔信有幾支菜仔 Sony就會影得好d~Sony始終都係Sony...插乜佢都係Sony..
作者: Elf    時間: 10-9-2008 23:41     標題: 回復 16# 的帖子

racist
作者: Elf    時間: 10-9-2008 23:42

不管黑貓白貓,抓住老鼠就是好貓
作者: ZaMaR    時間: 11-9-2008 15:19

引用:
原帖由 adrianyahk 於 10-9-2008 23:14 發表

Nikon都有得插Zeiss....我又唔信有幾支菜仔 Sony就會影得好d~Sony始終都係Sony...插乜佢都係Sony..
↑↑↑
典型ANTI-SONY人仕
作者: ZaMaR    時間: 11-9-2008 15:27

引用:
原帖由 adrianyahk 於 10-9-2008 11:17 發表
兩皮幾...
咪係,D700又係兩皮幾
A900有24MP, FF steady shot, 5FPS@24MP都係兩皮幾

不過D NOISE呢...
作者: adrianyahk    時間: 11-9-2008 19:37

引用:
原帖由 ZaMaR 於 11-9-2008 15:19 發表

↑↑↑
典型ANTI-SONY人仕
堅認~用過A350對佢堅失望
作者: 101653    時間: 11-9-2008 19:43

引用:
原帖由 adrianyahk 於 11-9-2008 19:37 發表

你要睇黃子華"冇炭用"....
作者: adrianyahk    時間: 11-9-2008 20:02

引用:
原帖由 101653 於 11-9-2008 19:43 發表

你要睇黃子華"冇炭用"....
我不如訓個覺算吧~
作者: 101653    時間: 11-9-2008 20:10

引用:
原帖由 ZaMaR 於 11-9-2008 15:27 發表

咪係,D700又係兩皮幾
A900有24MP, FF steady shot, 5FPS@24MP都係兩皮幾

不過D NOISE呢...
你開到佢幾高iso先覺佢NOISE勁先??
作者: ATM    時間: 11-9-2008 20:15

引用:
原帖由 Elf 於 10-9-2008 22:54 發表
looking for him?
我會拎去影火龍!

圖片附件: DSC01638s.jpg (11-9-2008 20:15, 32.06 KB) / 該附件被下載次數 80

作者: adrianyahk    時間: 11-9-2008 20:23

引用:
原帖由 ATM 於 11-9-2008 20:15 發表

我會拎去影火龍!
.....好可惡!!
作者: ATM    時間: 11-9-2008 20:40

引用:
原帖由 adrianyahk 於 11-9-2008 20:23 發表

.....好可惡!!
不過無得借a900
作者: 101653    時間: 11-9-2008 20:42

引用:
原帖由 ATM 於 11-9-2008 20:40 發表

不過無得借a900
都未公開發售....點借ja....
作者: ATM    時間: 11-9-2008 20:45

引用:
原帖由 101653 於 11-9-2008 20:42 發表

公司有機都晤此借
作者: 101653    時間: 11-9-2008 20:47

引用:
原帖由 ATM 於 11-9-2008 20:45 發表

公司有機都晤此借
咁正常既....我覺得....
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 11-9-2008 20:54

引用:
原帖由 101653 於 11-9-2008 20:42 發表

未公開比公眾je,唔代表公司無
作者: 101653    時間: 11-9-2008 20:57

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 11-9-2008 20:54 發表

未公開比公眾je,唔代表公司無
我知公司有機會有....
不過借唔到係正常....部機個實體都未見得街....
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 11-9-2008 21:08

引用:
原帖由 101653 於 11-9-2008 20:57 發表

我知公司有機會有....
不過借唔到係正常....部機個實體都未見得街....
一係好似d90 咁遮左個型號名
作者: 101653    時間: 11-9-2008 21:09

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 11-9-2008 21:08 發表

一係好似d90 咁遮左個型號名
睇得出架ma....
個頂....
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 11-9-2008 21:12

引用:
原帖由 101653 於 11-9-2008 21:09 發表

睇得出架ma....
個頂....
個環境咁混亂有鬼人留意咩
作者: adrianyahk    時間: 11-9-2008 21:13

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 11-9-2008 21:12 發表

個環境咁混亂有鬼人留意咩
我見到實知加狂笑!
作者: Elf    時間: 11-9-2008 21:56

引用:

我會拎去影火龍!
實在太... 混漲

好彩我都有支85/1.8頂下市
ATM哥諗住帶咩鏡去呢唔知?
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 11-9-2008 23:34

引用:
原帖由 adrianyahk 於 11-9-2008 21:13 發表

我見到實知加狂笑!
你係認到atm je
作者: ZaMaR    時間: 12-9-2008 00:32

引用:
原帖由 101653 於 11-9-2008 20:10 發表

3200,唔係我開,係上網睇果d相

佢個樣我完全冇所謂,不過我都唔會買,冇錢...
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 12-9-2008 00:36

引用:
原帖由 101653 於 11-9-2008 20:10 發表

不過又咁講,直出jpg 先出事,用raw再轉可能好d
作者: ZaMaR    時間: 12-9-2008 00:42

引用:
原帖由 adrianyahk 於 11-9-2008 19:37 發表

呢部就唔好提啦,多數都係d行外人買黎當高級DC用,貪佢有LV扭mon,似DC

其實3大公司既主要入門機都好有問題...
C記要x1.6 crop, 去到中皆機都係
N記冇麼打, 以前既D50都仲好D
S記勁高noise (平D既A200返而好D)
作者: adrianyahk    時間: 12-9-2008 00:47

引用:
原帖由 ZaMaR 於 12-9-2008 00:42 發表

呢部就唔好提啦,多數都係d行外人買黎當高級DC用,貪佢有LV扭mon,似DC

其實3大公司既主要入門機都好有問題...
C記要x1.6 crop, 去到中皆機都係
N記冇麼打, 以前既D50都仲好D
S記勁高noise (平D既A200返而 ...
N記去到D80/90果層就真係掂....Canon反而係...冇部平FF(5D)好似已經光輝不再...
作者: ZaMaR    時間: 12-9-2008 00:55

引用:

我會拎去影火龍!
如果拎到枝70-200 2.8 G玩就好
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 12-9-2008 00:57

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-9-2008 00:47 發表

N記去到D80/90果層就真係掂....Canon反而係...冇部平FF(5D)好似已經光輝不再...
鬼咩,顧住出鏡
作者: adrianyahk    時間: 12-9-2008 01:14

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 12-9-2008 00:57 發表

鬼咩,顧住出鏡
鬼咩....出埋d大炮...又唔更新下d鏡...快手出支24-70 II 啦,咪鬼俾IS班forum傻仔tim ar!
作者: 101653    時間: 12-9-2008 01:38

引用:
原帖由 ZaMaR 於 12-9-2008 00:32 發表

3200,唔係我開,係上網睇果d相

佢個樣我完全冇所謂,不過我都唔會買,冇錢...
死啦....1ds唔加減級最多都係去到1250....
唔怪得知啦....原來唔開到3200影d相係唔靚的....
作者: adrianyahk    時間: 12-9-2008 01:47

引用:
原帖由 101653 於 12-9-2008 01:38 發表

你這是在酸還是在討戰?
作者: 101653    時間: 12-9-2008 01:50

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-9-2008 01:47 發表

你這是在酸還是在討戰?
其實我好唔明點解d人話佢noise高ja....
即係佢開3200高過canon/nikon就叫好x高....開唔到25600就係佢的缺點....

作者: adrianyahk    時間: 12-9-2008 01:52

引用:
原帖由 101653 於 12-9-2008 01:50 發表

其實我好唔明點解d人話佢noise高ja....
即係佢開3200高過canon/nikon就叫好x高....開唔到25600就係佢的缺點....

我覺得好正常wor...開唔得高自然係缺點!
如果佢開 iso 1600, noise 多過 Canon/Nikon, 佢咪廢囉? 有咩問題?
作者: 101653    時間: 12-9-2008 01:55

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-9-2008 01:52 發表

我覺得好正常wor...開唔得高自然係缺點!
如果佢開 iso 1600, noise 多過 Canon/Nikon, 佢咪廢囉? 有咩問題?
1600noise都唔係好勁ja下話??
唔勁=廢....太偏激....

你真係要睇下黃子華....
"你唔係一個聖人你就係一個x街"果part....

作者: ZaMaR    時間: 12-9-2008 02:00

比兩皮幾野買部機,低光都影唔掂,係話係唔係好有問題先?

不過聽聞係樣板機既軟件問題,因為raw係清好多,係部機壓jpg時壓得樣衰過人...
等正式出左先睇d review吧
作者: adrianyahk    時間: 12-9-2008 02:02

引用:
原帖由 101653 於 12-9-2008 01:55 發表

1600noise都唔係好勁ja下話??
唔勁=廢....太偏激....

你真係要睇下黃子華....
"你唔係一個聖人你就係一個x街"果part....
消費者永遠是對的~你條友仔都冇必要為佢護航~
作者: ZaMaR    時間: 12-9-2008 02:03

引用:
原帖由 101653 於 12-9-2008 01:38 發表

如果canon今時今日先出部1ds既話,一定比人話廢到冇朋友
係比都唔好拎d中世紀野同呢個年頭比啦...
作者: 101653    時間: 12-9-2008 02:04

引用:
原帖由 ZaMaR 於 12-9-2008 02:00 發表
比兩皮幾野買部機,低光都影唔掂,係話係唔係好有問題先?

不過聽聞係樣板機既軟件問題,因為raw係清好多,係部機壓jpg時壓得樣衰過人...
等正式出左先睇d review吧
我都係咁話....睇左review先....
作者: 101653    時間: 12-9-2008 02:05

引用:
原帖由 ZaMaR 於 12-9-2008 02:03 發表

如果canon今時今日先出部1ds既話,一定比人話廢到冇朋友
係比都唔好拎d中世紀野同呢個年頭比啦...
慘在a900未出街丫ma....已經有人講得出部機既noise係高定低....
作者: 101653    時間: 12-9-2008 02:07

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-9-2008 02:02 發表

唔係護唔護航....
咁事實部野未見街....個個都唔知....冇必要踏低部機丫....
係....部機係樣衰d姐....
但都要睇下review先知好唔好架....
作者: ZaMaR    時間: 12-9-2008 02:08

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-9-2008 02:02 發表

冇錯,銷量就係大家對佢既回應,等下睇佢賣到幾多部啦...
S記既noise問題一直係死症,唔係感光件,係處理器問題
仲唔搞搞佢d舊M記友會過晒檔
作者: ZaMaR    時間: 12-9-2008 02:11

引用:
原帖由 101653 於 12-9-2008 02:05 發表

慘在a900未出街丫ma....已經有人講得出部機既noise係高定低....
我係睇dpreview既測試圖,iso6400係完全唔用得...

p.s. dpreview已經有機係手測試左
作者: ZaMaR    時間: 12-9-2008 02:13

引用:
原帖由 101653 於 12-9-2008 02:07 發表

唔係護唔護航....
咁事實部野未見街....個個都唔知....冇必要踏低部機丫....
係....部機係樣衰d姐....
但都要睇下review先知好唔好架....
個人認為,樣衰只衰在果4個英文字母...
個金字塔幾靚仔
作者: 101653    時間: 12-9-2008 02:16

引用:
原帖由 ZaMaR 於 12-9-2008 02:11 發表

我係睇dpreview既測試圖,iso6400係完全唔用得...

p.s. dpreview已經有機係手測試左
哦....
人地講明raw冇事....可以輕易汁到....你係要用jpeg黎出咁我冇計架....
呢d唔係叫死症wo....係電腦轉番jpeg唔得既??

作者: 101653    時間: 12-9-2008 02:18

引用:
原帖由 ZaMaR 於 12-9-2008 02:13 發表

個金字塔幾靚仔
我覺得樣衰在佢個橙圈係個mount位度....仲要un支支細細個....
加埋金字塔個位係個mount上面遮一遮....上面都抹殺埋....
又話橙色革命....裝支肥大d既鏡落去人地睇鬼到牙....

作者: adrianyahk    時間: 12-9-2008 10:37

引用:
原帖由 101653 於 12-9-2008 02:16 發表

哦....
人地講明raw冇事....可以輕易汁到....你係要用jpeg黎出咁我冇計架....
你覺得有幾多人買部機番去會下下影RAW?
你而家咁講人地肯定會覺得你執完一定好pro....
如果買部機下下都要影RAW之後入電腦執走d noise,出來先有張靚JPEG,咁得啦~
你估而家真係個個都好似果"聞相佬"咁,下下影RAW番去搞咩~幾多人買部機番去只影JPEG!
邊個人唔知影RAW壓縮率低,執相易! 但係而家買相機係for影相,唔係執相!
下下都要番去執,咁部機有咩好用!? (君不見D3果d,AWB JPEG直出,有冇人會出聲?)

如果你影親iso 800/1600 d noise 都爆高,高過哂其他廠...話知你可以上到12800定係25600,你都係唔gur ga la!

市場上有既FF機而家有5部,唔計5D啦,其他都唔會俾人話低iso有事,點解係要話佢? 因為佢廢!

作者: adrianyahk    時間: 12-9-2008 10:45

我講咩都冇用ga la...其實....
因為我好主觀,堅憎sony,不過,我又唔覺得我講既野好冇道理囉~
我都唔想再加把口啦...Canon部新機越照越光,等到15號,分分鐘有新機!
到時究竟係Canon螳螂捕蟬,黃雀在後,定係部新機金玉其外,俾Sony贏哂,自有分曉!
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 12-9-2008 13:04

引用:
原帖由 101653 於 12-9-2008 02:16 發表

哦....
雖然用raw 影係幾好,但係轉jpg 都係一個指標

如果次次影完相都要經部腦轉的,都幾煩,而且影到張card埋尾,又無card用的時候就.......
作者: Kuznetsov    時間: 12-9-2008 13:28

引用:

哦....
你無理要求用家毎次影完raw係電腦轉番jpeg去執Noise~
咁說服人~~唔 Work law

作者: 101653    時間: 12-9-2008 15:20

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-9-2008 10:37 發表

你覺得有幾多人買部機番去會下下影RAW?
你而家咁講人地肯定會覺得你執完一定好pro....
如果買部機下下都要影RAW之後入電腦執走d noise,出來先有張靚JPEG,咁得啦~
你估而家真係個個都 ...
我就係唔相信有咁多相係一定要開到6400先影到....
開低d就影唔到??咁死啦....我比番部機人喇....
咁講開又講....sony2400萬像....係咪即係代表canon/nikon好x廢??
作者: 101653    時間: 12-9-2008 15:22

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 12-9-2008 13:28 發表

你無理要求用家毎次影完raw係電腦轉番jpeg去執Noise~
咁說服人~~唔 Work law
訓下好過啦....乜都話佢廢....
你咁主觀我點同你傾計ja....都已經話明堅憎sony....講黎哂氣....
作者: adrianyahk    時間: 13-9-2008 00:52

引用:
原帖由 101653 於 12-9-2008 15:20 發表

咁講開又講....sony2400萬像....係咪即係代表canon/nikon好x廢??
咁講起又講下...Nikon出唔到CMOS要靠Sony俾貨,堅廢~自主研發不能係致命傷!

廢都冇標準既,最多咪同級比,差d咪廢囉~~吹水je~ok?

作者: CrazyBoy    時間: 13-9-2008 00:54

引用:
原帖由 101653 於 12-9-2008 15:20 發表

只可以講..
一張相..
光圈..快門..ISO

快門太慢..下下落腳?被攝果個都會郁啦..
就算有防震都幫唔到你幾多..
開大光圈?..景深又太淺..好多時就算比支f/1.4你都未必夠..就算比你夠光..影出黎又會鬆
只係得返推ISO比你簡..

光到用時方恨少..無錯既
作者: adrianyahk    時間: 13-9-2008 00:54

引用:

高iso如果冇用,人地就唔洗出到咁勁抽啦..又12600,25600~
而且我地講緊Sony低iso既noise勁,6400果d由得佢啦~

Why so serious?
作者: 101653    時間: 13-9-2008 02:27

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-9-2008 00:52 發表

咁講起又講下...Nikon出唔到CMOS要靠Sony俾貨,堅廢~自主研發不能係致命傷!

廢都冇標準既,最多咪同級比,差d咪廢囉~~吹水je~ok?
我冇話過唔係吹水wo....係有人成日話我講野講到好似殺人咁款ja....
作者: adrianyahk    時間: 13-9-2008 02:39

引用:
原帖由 101653 於 13-9-2008 02:27 發表

我冇話過唔係吹水wo....係有人成日話我講野講到好似殺人咁款ja....
你講野唔夠圓滑,大家驚驚嘛~
作者: 101653    時間: 13-9-2008 03:24

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-9-2008 02:39 發表

你講野唔夠圓滑,大家驚驚嘛~
有果句講果句ja
作者: Kuznetsov    時間: 13-9-2008 07:17

引用:
原帖由 101653 於 12-9-2008 15:22 發表

訓下好過啦....乜都話佢廢....
你咁主觀我點同你傾計ja....都已經話明堅憎sony....講黎哂氣....
如果有一部機唔駛係raw執~相~係咪放便D sin
Sony~我冇堅憎 ...只係佢現在的相機個價同功不太台理.....~~所以買sony機要等
我剛買左Sony MP3
作者: adrianyahk    時間: 13-9-2008 12:03

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 13-9-2008 07:17 發表

Sony~我冇堅憎 ...只係佢現在的相機個價同功不太台理.....~~所以買sony機要等
D700係邊?
作者: ZaMaR    時間: 13-9-2008 12:16

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-9-2008 00:54 發表

高iso如果冇用,人地就唔洗出到咁勁抽啦..又12600,25600~
而且我地講緊Sony低iso既noise勁,6400果d由得佢啦~

Why so serious?
低iso冇問題喎,係高iso有問題,希望正式推出前更新個firmware...
作者: 101653    時間: 13-9-2008 12:35

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-9-2008 12:03 發表

D700係邊?
頂....呃人架....
又話今個月開箱....份開箱文又失左蹤wo....
作者: 101653    時間: 13-9-2008 12:36

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 13-9-2008 07:17 發表

我等緊佢部psp3000
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 13-9-2008 18:09

引用:

d700同你的距離又遠左
作者: CrazyBoy    時間: 13-9-2008 20:29

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 13-9-2008 18:09 發表

d700同你的距離又遠左
無心買
作者: 路比    時間: 14-9-2008 20:16

引用:
原帖由 ZaMaR 於 12-9-2008 02:13 發表

個金字塔幾靚仔
sony終於有一部機令我會睇下佢個spec了

作為一個minolta用家,如果真係有一日我買左部sony返黎,我會做一個刻有minolta的牌仔去遮左佢個sony

鋁片,人手加功,雷射刻印.........

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0