標題: 而家有d消費者係傻定係瘋 [打印本頁]

作者: 亞延    時間: 11-9-2008 13:15     標題: 而家有d消費者係傻定係瘋

小弟做電玩零售都做左都三,四年,自問做左一段時間我D EQ都好忍客
客人:我想黎買psp配件架,想問你有無鏡頭賣
亞延:斷左貨無晒喇wo.....
客人:係呀....幾多萬象數架
亞延:300,不過要都可以留電話幫你搵下(之後佢開始黎料)
客人:可唔可以用NIKON鏡
亞延:先生,嚴格黎講佢係視象鏡頭而唔係單鏡反光鏡頭黎架WO
客人:我知呀,係咪問下都唔得先~咁仲有我要買UMD想用黎做開機碟,你一隻賣幾錢
亞延:不如我俾SONY HK個電話你問啦....(已經想踢佢出舖)
客人:你唔係又無呀..一隻UMD空碟都無.我上網D人專業過你好多WO,人地成日燒D GAME黎玩
亞延:先生你上開咩網呀...介紹我睇下有咩牌子燒碟機燒UMD
客人:你識咩呀.....咁MARIO KART出左未
亞延:出左好耐喇WO
客人:唔見SONY官網講既,你吹水呀
亞延:呀大客!!!!你要問打去HOTLINE你同佢傾計啦...我呢道真係得四幅牆我唸無野岩你架喇
客人:你地D舖頭有咩事就搵返HOTLINE同我講...個個都無X用,問少少野都俾唔到我
FINE,所以話響香港消費者係最低賤.....(喃喃自語地走了)

姑勿論佢既言行....佢係西裝骨骨一個返甲級寫字樓既男人...點睇都唔係傻
我就唸係唔係今日恆指跌左果五百點連帶佢IQ一齊拉低埋...
其實呢行仲有好多古怪人既問題
R4可唔可以響任天堂官網訂
PS3可唔可以用WII手制....
好快我都會傻埋=-=
作者: CrazyBoy    時間: 11-9-2008 13:22

你D客仔真係好趣緻
作者: saikeung23    時間: 11-9-2008 13:23

always meet with this kind of customers, my situation are much worst, no matter you treat them how good ,they will complaint you whenever they like.
作者: louisli    時間: 11-9-2008 13:35

永遠都有d新手要指南既
作者: 亞延    時間: 11-9-2008 13:43

仲有好多奇人異仕......當中仲有好多好打橫黎既客...當然唔少得果D講價講到想殺左你果D
呢D客做大公司都無咩可能要親身遇到....
作者: HunterX    時間: 11-9-2008 14:00

"R4可唔可以響任天堂官網訂"

我鐘意呢個!!!!!!
作者: 餅    時間: 11-9-2008 14:01

呢個係一個訓練

訓練你無時無刻都可以疙到人
作者: microwavefood    時間: 11-9-2008 14:16

以下為某銀行職員同客戶對話:
1.
女士(半咸淡廣東話): 阿生, 我想問今日澳紙掛尻尾柑做咩價呀?
職員: 小姐, 你掛乜尻呀?

2.
女士: 唔該我想唱d日yen去旅行。
職員: 小姐, 你買左旅遊保險未呀? 買左去得安心d喎~
作者: 亞延    時間: 11-9-2008 14:17

引用:
原帖由 HunterX 於 11-9-2008 14:00 發表
"R4可唔可以響任天堂官網訂"

我鐘意呢個!!!!!!
以前響觀塘試過咁岩有海關黎問野時有客入黎問R4抄唔抄GAME
我好快咁彈俾呀SIR
客人:R4幫我抄埋GAME得唔得???
亞延:你問呢位職員(我手指著呀SIR)
SIR:有咩幫到你
客人:抄GAME幾錢?
SIR:行出門口放低身份證轉個頭有口供薄你抄D GAME名落去有車送你去抄架喇
客人二話不說飛奔左落電梯
係我見過其中一次最抵死
作者: FNP90xvhk    時間: 11-9-2008 14:33

哈哈,零售係咁上下啦呀延
我都遇過d好離譜既客人
客:請問呢個價(件貨個價)家下響匯X銀行港紙換美金幾錢呀??
我:小姐,岩岩幫你問係7.8X. ,即係XXXX咁多錢
客:咁如果呢個美金數唱返港紙幾多呀?
我:呀...係7.7X即係YYYY...
客:咁再換返美金呢?
我:下......
客:再前後換多幾次,係咪可以平d比我呀??
我:.............................
作者: boni    時間: 11-9-2008 14:35

引用:
原帖由 亞延 於 11-9-2008 14:17 發表

以前響觀塘試過咁岩有海關黎問野時有客入黎問R4抄唔抄GAME
我好快咁彈俾呀SIR
客人:R4幫我抄埋GAME得唔得???
亞延:你問呢位職員(我手指著呀SIR)
SIR:有咩幫到你
客人:抄GAME幾錢?
SIR:行出門口放低身份證轉個 ...
a. sir咁快答到~ 好野.
作者: ZaMaR    時間: 11-9-2008 14:37

做邊行都會遇到呢d人...見唔少
作者: 亞延    時間: 11-9-2008 14:48

引用:
原帖由 FNP90xvhk 於 11-9-2008 14:33 發表
哈哈,零售係咁上下啦呀延
我都遇過d好離譜既客人
客:請問呢個價(件貨個價)家下響匯X銀行港紙換美金幾錢呀??
我:小姐,岩岩幫你問係7.8X. ,即係XXXX咁多錢
客:咁如果呢個美金數唱返港紙幾多呀?
我:呀...係 ...
我都試過~我果時響信和...我答返個客你將100蚊放入洗衣機會唔會轉兩個圈出張1000蚊出黎?
跟著佢好嬲就走左
作者: FNP90xvhk    時間: 11-9-2008 14:53

引用:
原帖由 亞延 於 11-9-2008 14:48 發表

我都試過~我果時響信和...我答返個客你將100蚊放入洗衣機會唔會轉兩個圈出張1000蚊出黎?
跟著佢好嬲就走左
我果行又唔可以得罪客得太犀利,唉...
作者: louisli    時間: 11-9-2008 15:53

引用:
原帖由 亞延 於 11-9-2008 14:48 發表

跟著佢好嬲就走左
轉到咁上下,分開左十份後理論上係當1000蚊
作者: 資源回收筒=人=    時間: 11-9-2008 16:23

引用:
原帖由 亞延 於 11-9-2008 13:15 發表
小弟做電玩零售都做左都三,四年,自問做左一段時間我D EQ都好忍客
客人:我想黎買psp配件架,想問你有無鏡頭賣
亞延:斷左貨無晒喇wo.....
客人:係呀....幾多萬象數架
亞延:300,不過要都可以留電話幫你搵下(之後佢開 ...
各行有各行既趣(怪)事

好似我係ikea做
客人A: 慳電膽係唔係好慳嫁
我  :

我做緊野 要上梯 之後.....
客人B: 先生 條梯係幾樓有得買
我  :
作者: 亞延    時間: 11-9-2008 17:23

引用:
原帖由 資源回收筒=人= 於 11-9-2008 16:23 發表

各行有各行既趣(怪)事

好似我係ikea做
我  :

我  :
其實應該集所有零售業既大成出本笑話集...應該幾好銷路
作者: 阿芝    時間: 11-9-2008 23:24

哈哈 香港人壓力大阿~=p
所以平日大家做消費者既時候 好好地對待其他人喇~
作者: 阿芝    時間: 11-9-2008 23:24

我睇哂成個post 直頭覺得自己聽緊軟硬整古電話咁XDDDDD
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 11-9-2008 23:33

一般而言,有d著西裝的覺得自己收入多係大爺,自以為是,呢d 木咀同佢做得成生意,收o個份錢都係受氣錢多
作者: 積夫    時間: 12-9-2008 03:27

難為我成日受氣,但係又唔係收佢地錢呢....
作者: harris    時間: 12-9-2008 07:38

有米延,咁你都忍到,有前途!
作者: MF    時間: 12-9-2008 07:51

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 11-9-2008 23:33 發表
一般而言,有d著西裝的覺得自己收入多係大爺,自以為是,呢d 木咀同佢做得成生意,收o個份錢都係受氣錢多
咧d係咪叫憎人富貴呢? 你都幾 "一視同仁"喎....
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 12-9-2008 12:46

引用:
原帖由 MF 於 12-9-2008 07:51 發表

咧d係咪叫憎人富貴呢? 你都幾 "一視同仁"喎....
睇清楚d 我係打'有d著西裝'唔係一支竹篙打一船人,除非你對號入座je
作者: 紗夢    時間: 12-9-2008 13:42

女客人:依件貨有無折伽?
我    :唔好意思呀,依件貨無折頭伽..
女客人:咁姐係實價$xx蚊?
我    :係呀小姐,
女客人:唔係喎,頭先我係樓下見倒$xx蚊炸喎?
我    :唔好意思呀,人地鋪頭做倒咁既價但...(未講完)
女客人:你有無搞錯呀,你覺唔覺得你好過份呀!(燥哂度咁鬧)
女客人:你知唔知醜伽?你同我好好反醒下啦!(目怒凶光,邊鬧邊走)
我    : 真係唔好意思喇
作者: 亞延    時間: 12-9-2008 13:46

引用:
原帖由 紗夢 於 12-9-2008 13:42 發表
女客人:依件貨有無折伽?
我    :唔好意思呀,依件貨無折頭伽..
女客人:咁姐係實價$xx蚊?
我    :係呀小姐,
女客人:唔係喎,頭先我係樓下見倒$xx蚊炸喎?
我    :唔好意思呀,人地鋪頭做倒咁既價但...(未講完)
女客 ...
我另一半試過有個客剪衫牌隔左兩個月返黎先話唔岩著
之後佢公司緊係唔換啦....轉個頭個客拆晒天又要報警又死都唔走
所以話部份香港消費者好多時都展露又傻又天真既一面人睇
作者: 車厘子    時間: 12-9-2008 14:00

聽完你咁講0怪得似前d 它母唔中意自己d仔女打機啦
作者: Boniface    時間: 12-9-2008 15:14

d人係咪弱智ga....
作者: devil-sniper    時間: 13-9-2008 01:58

引用:
原帖由 Boniface 於 12-9-2008 15:14 發表
d人係咪弱智ga....
其實係super kai...............
作者: 仔仔    時間: 13-9-2008 02:21

我自己果度都見過唔少啦....
作者: 資源回收筒=人=    時間: 13-9-2008 03:03

引用:
原帖由 亞延 於 11-9-2008 17:23 發表

其實應該集所有零售業既大成出本笑話集...應該幾好銷路
通常9成都係妙問妙答

我諗起.......
客人A : 先生先生你係唔係係到做
我  : 係 有咩幫到你
客人A : 無 想得個知字姐
我  :

有時真係比佢地吹到啤啤聲
作者: d@2007    時間: 13-9-2008 16:27

引用:
原帖由 資源回收筒=人= 於 13-9-2008 03:03 發表

通常9成都係妙問妙答

我諗起.......
客人A : 先生先生你係唔係係到做
我  : 係 有咩幫到你
客人A : 無 想得個知字姐
我  :
...
...
你 : 先生先生你係唔係幫襯
客人 : 唔係 有咩問題
你 : 無 想得個知字姐
作者: 資源回收筒=人=    時間: 13-9-2008 19:50

引用:
原帖由 d@2007 於 13-9-2008 16:27 發表

...
你 : 先生先生你係唔係幫襯
客人 : 唔係 有咩問題
你 : 無 想得個知字姐
因為我件衫同一般黃衫D職員唔同
日日都有人咁問
作者: christopher    時間: 13-9-2008 22:23

唔知係咪我好彩...我做咁耐...無咩game友玩野~
得d內地顧客...同mk潮童出過笑話~
作者: 海豹    時間: 15-9-2008 05:34

引用:
原帖由 資源回收筒=人= 於 11-9-2008 16:23 發表

各行有各行既趣(怪)事

好似我係ikea做
我  :

我  :
師兄, 你係邊間舖嫁?
作者: mujiadam    時間: 15-9-2008 13:46

...以前仲在鎗街做果時都大把呢D人........
有人搵孖葉,有人搵麻煩鎗,電鎗,水炮....
最最最頂係有一次...一個同魯芬差唔多既"女子"入黎
佢:你地有冇防狼器賣架
我:冇WOR,我地係得玩具鎗
佢:有冇搞X錯,成條街都冇,你地點X樣搞架,呢D咁常賣既野都唔入
我:你都唔洗用架啦,我地咪唔入LO!
佢:你講咩X野下?!
我:我話你都唔洗用,我地係冇架啦,咁你地點?
佢之後塊面又紅又黑,好嬲咁走了
作者: mujiadam    時間: 15-9-2008 13:48

引用:
原帖由 christopher 於 13-9-2008 22:23 發表
唔知係咪我好彩...我做咁耐...無咩game友玩野~
得d內地顧客...同mk潮童出過笑話~
你做既時間短,日子少,做耐D先講,大把好笑野,令你笑不得,插不下
作者: CrazyBoy    時間: 15-9-2008 14:34

引用:
原帖由 mujiadam 於 15-9-2008 13:46 發表
佢:有冇搞X錯,成條街都冇 ...
妙問加妙答
作者: ranger_hk    時間: 15-9-2008 15:27     標題: 回復 37# 的帖子

佢都話成條街都無 佢唔覺有問題咩??
作者: mujiadam    時間: 15-9-2008 15:31

引用:
原帖由 ranger_hk 於 15-9-2008 15:27 發表
佢都話成條街都無 佢唔覺有問題咩??
我點知佢
佢仲要係果D唔係發出聲果隻,係要"胡椒噴霧"果種
作者: mujiadam    時間: 16-9-2008 01:34

師兄們多D分享吧!
作者: HugoLaLaLa    時間: 16-9-2008 12:17

引用:
原帖由 mujiadam 於 15-9-2008 13:46 發表
呢個topic咁多個post,最型係你喇!
真係好似出左一口氣咁~
作者: louisli    時間: 16-9-2008 13:14

引用:
可能佢放蛇呢
作者: boni    時間: 16-9-2008 13:52

我o個陣賣衫, 樓上係gym...
做gym既apparel 都係好好好貼身.. 就算同一牌子, 唔同款都要試一試
有次有個外籍女客人一黎到就咁拎起件衫話要買. 咁唔通我地唔俾佢買咩...
買完佢就拎左件衫上樓上...
過左一陣, 佢拎住o個件衫, 濕到滴晒水咁話o係樓上試過唔岩著想refund.
我地一定唔俾啦, 佢話不如exchange
change佢個頭. 擺明就係佢冇帶衫諗住買件著完換...
我地話張單寫明著過唔換得 (唔好同我講佢唔知點解濕, 就算佢冇著過, 濕左都唔換得啦)
一路佢都用d不屑既眼光同我地講...
最funny係佢臨走拋低左句 "you are so ridiculous"

呢度係香港囉... 唔係唔剪牌就有得換...
作者: boni    時間: 16-9-2008 13:54

客: 呢件有冇細碼呀?
我: 冇呀, 呢年得番大碼咋
客: 咁有冇細件dga?
我: 我地淨係得番大碼咋, 其他碼都冇晒啦.
客: 咁中碼有冇?
我: 真係得番大碼咋...

唔通... 問多幾次就會有貨?
作者: louisli    時間: 16-9-2008 14:07

引用:
原帖由 boni 於 16-9-2008 13:52 發表
我o個陣賣衫, 樓上係gym...
做gym既apparel 都係好好好貼身.. 就算同一牌子, 唔同款都要試一試
有次有個外籍女客人一黎到就咁拎起件衫話要買. 咁唔通我地唔俾佢買咩...
買完佢就拎左件衫上樓上...
過左一陣, 佢拎 ...
唔通係漢口道的adidas?

作者: boni    時間: 16-9-2008 14:13

引用:
原帖由 louisli 於 16-9-2008 14:07 發表

唔通係漢口道的adidas?
不是~~
作者: 紗夢    時間: 16-9-2008 15:54

引用:
原帖由 boni 於 16-9-2008 13:54 發表
客: 呢件有冇細碼呀?
我: 冇呀, 呢年得番大碼咋
客: 咁有冇細件dga?
我: 我地淨係得番大碼咋, 其他碼都冇晒啦.
客: 咁中碼有冇?
我: 真係得番大碼咋...

唔通... 問多幾次就會有貨?
試過做衫鋪sales,
臨收工15分鐘前,有個中女行左入來
唔該你囉哂成間鋪既黑色細碼衫比我試下!?
一句唔該就要囉哂出來拆袋比佢試...
好彩佢最後都買左一件咁大把...
試剩果d又要摺番好哂入袋先有得收工x!!
作者: boni    時間: 16-9-2008 16:20

引用:
原帖由 紗夢 於 16-9-2008 15:54 發表

試過做衫鋪sales,
臨收工15分鐘前,有個中女行左入來
唔該你囉哂成間鋪既黑色細碼衫比我試下!?
一句唔該就要囉哂出來拆袋比佢試...
好彩佢最後都買左一件咁大把...
試剩果d又要摺番好哂入袋先有得收工x!!
扮冇丫ma... 淨係有拎有display既俾佢試 :p
作者: 資源回收筒=人=    時間: 16-9-2008 16:57

引用:
原帖由 海豹 於 15-9-2008 05:34 發表

師兄, 你係邊間舖嫁?
九龍灣
作者: 海豹    時間: 16-9-2008 21:55

引用:
原帖由 資源回收筒=人= 於 16-9-2008 16:57 發表

九龍灣
HA or furniture?
作者: 資源回收筒=人=    時間: 17-9-2008 02:24

引用:
原帖由 海豹 於 16-9-2008 21:55 發表

HA or furniture?
deco

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0