標題: 大陸masada [打印本頁]

作者: Kane    時間: 17-9-2008 23:01     標題: 大陸masada

http://www.airsoft-news.eu/e107_ ... =AEG%2FMasada%20AEG
作者: jeffreywo    時間: 17-9-2008 23:05

唔係下嘩.....D數真晤真先~
作者: sys_saber    時間: 17-9-2008 23:13

真嘢都未有定案就有玩具出?咪玩啦!你估大陸設計咩?
作者: 高!高!高!    時間: 17-9-2008 23:30

"師兄邊到有得賣,幾$$到呀??( )"

真野都唔知係唔係咁樣,
況且佢地好似係好多地方申請左專利WO?!
作者: FREEDOM1    時間: 18-9-2008 00:03

唔係嗎, 無中生有呀, 鬼五馬六又一之作, 正廠都未出,就有"COPY",真係D咩世界呀. 不如做星河戰隊果D槍重似啦!!!!!

好似Magpul PTS 剛剛出了聲名,look look啦

Magpul PTS: Infringement of Patent and Copyright

A very important notice regarding our previously published news about airsoft MASADA. Two important tidbits of information are apparent: a) this is completely unlicensed product and b) high quality -licensed- version is in the works:

Re: Infringement of Patent and Copyright - MASADA / ACR AEG

We refer to the update news topic "China: Masada AEG?" in Airsoft News EU (http://www.airsoft-news.eu)

We are the owner of the copyright subsisting in original artistic works in relation to the design of its product, named "MASADA / ACR" ("the Product") are protected in various countries of the World.

The information you received is infringe product made by knock-off Company in China. Please be advised that Magpul Industries Corp has never authorized or licensed to any third party manufacture / distribute "the Product" up to today. If anyone discovers this unauthorized product, please contact us immediately. We will precede legal action against infringer(s) without further notice.

Our Airsoft sub-division (Magpul PTS) is still in the process to develop the update version "MASADA / ACR" and will have further update in early Oct 2008.

Regards

Magpul Professional Training & Simulation Division

Source from:

http://www.airsoft-news.eu/news.php

作者: ayaka    時間: 18-9-2008 00:09

magpul未出.....咪原創lo
之前f2000都係咁話ga la
作者: Royal_9413    時間: 18-9-2008 00:28

唔係抄人仲算唔算"COPY"?
作者: BAGMAN    時間: 18-9-2008 00:41

引用:
原帖由 ayaka 於 18-9-2008 00:09 發表
magpul未出.....咪原創lo
之前f2000都係咁話ga la
Magpul正廠做晒Patent同Copyright啦, 未出唔等如唔係原創,FN廠唔行動咪令到支野出來九唔塔八,支大陸Masada個樣做得禁差,而全槍街都知Magpul係有幾即極打翻版, 我都幾想看看支大陸野點可以係香港賣得倒

作為玩槍的人, 真係唔想見倒D"肉肉孫孫"只係想找錢的槍樣物體出現. 我們要玩有質數的AEG.

作者: FREEDOM1    時間: 18-9-2008 00:57

引用:
原帖由 Royal_9413 於 18-9-2008 00:28 發表
唔係抄人仲算唔算"COPY"?
唔用"COPY",不如用盜版形容啦!

作者: Ryuudo    時間: 18-9-2008 01:08

引用:
原帖由 BAGMAN 於 18-9-2008 00:41 發表

Magpul正廠做晒Patent同Copyright啦, 未出唔等如唔係原創,FN廠唔行動咪令到支野出來九唔塔八,支大陸Masada個樣做得禁差,而全槍街都知Magpul係有幾即極打翻版, 我都幾想看看支大陸野點可以係香港賣得倒

作 ...
要玩有質數的AEG都不會買國9貨吧... Magpul都話今年十月有消息就加多些耐性等等吧
作者: d.s    時間: 18-9-2008 02:41

引用:
原帖由 BAGMAN 於 18-9-2008 00:41 發表

作 ...
師兄,你想得太簡單了,全世界中,HK只是一個小得可憐的地方,
這China Masada的市場很明顯不是要賣HK,你看哪些假P-MAG,
在日本不是大搖大擺地發售?
還有多少地下交易到世界各地而我們是不知道的....
希望PTS能在全球申請專利吧(雖然要很多資金)....我也覺得這MASADA很....肉....
作者: FREEDOM1    時間: 18-9-2008 09:57

引用:
原帖由 d.s 於 18-9-2008 02:41 發表

師兄,你想得太簡單了,全世界中,HK只是一個小得可憐的地方,
這China Masada的市場很明顯不是要賣HK,你看哪些假P-MAG,
希望PTS能在全 ...
唔只係PTS, 而係Magpul本身一早就擁有全球專利, Magpul用禁多錢及時間做設計,點會唔做保護自己知識產權呀。而老翻Pmag只係因為法律程序複雜所以在日本市場短暫出現, 跟一些身在日本的業者講開, Arms/Combat 雜誌已開始取消了所有翻版Pmag的廣告. 而香港法律比較完善及程序相對簡單,所以打擊效果較比較顯注.致於地下交易我相信以Magpul本身是非常即極打擊盜版, 被發現的地下交易都會有雙應措司對應。

作者: d.s    時間: 18-9-2008 10:03

引用:
原帖由 FREEDOM1 於 18-9-2008 09:57 發表

唔只係PTS, 而係Magpul本身一早就擁有全球專利, Magpul用禁多錢及時間做設計,點會唔做保護自己知識牽權呀。而老翻Pmag只係因為法律程序複雜所以在日本市場短暫出現, 跟一些身在日本的業者講開, Arms/Combat 雜誌 ...
係就好啦~我好鐘意Magpul d設計,充滿時代感~!!!
作者: BAGMAN    時間: 18-9-2008 10:19

引用:
原帖由 d.s 於 18-9-2008 02:41 發表

希望PTS能在全 ...
嘩,比Freedom1講晒我想講D野添. d.s.兄,我同你一樣好鐘意Magpul d設計,我都唔想Magpul D野比人抄到九唔塔八出來,看我個頭像就知啦。

作者: derek_lok    時間: 18-9-2008 13:08

引用:
原帖由 FREEDOM1 於 18-9-2008 00:57 發表

唔用"COPY",不如用盜版形容啦!
SCAR都係國狗出玩具槍先啦,,莫非ZA\VXC抄國狗

老實,,大陸出原創野大家都知係咩質素,,既然Masada國狗出先,,即係其他大廠都有能力出,,有機會出囉,,問題只係時間~~
作者: d.s    時間: 18-9-2008 13:36

引用:
原帖由 BAGMAN 於 18-9-2008 10:19 發表

嘩,比Freedom1講晒我想講D野添. d.s.兄,我同你一樣好鐘意Magpul d設計,我都唔想Magpul D野比人抄到九唔塔八出來,看我個頭像就知啦。
我有生之年最希望Magpul同WA Crossover,整枝夢幻WA MASADA GAS BLOWBACK,嘩~到時真係當低褲都要入貨呀!!!
作者: zamche    時間: 19-9-2008 10:00

都真係幾好奇大陸去邊度搵版來抄??
作者: sys_saber    時間: 19-9-2008 10:44     標題: suprise!!!!

引用:
原帖由 zamche 於 19-9-2008 10:00 發表
都真係幾好奇大陸去邊度搵版來抄??
I think china copy use the photo picture, 大陸masada look like shxt! the copy PMAG waste my money , I don't want to buy 大陸masada waste my money again...鬼五馬六+九唔塔八+肉肉孫孫.....I paid my money is want to get 有質數的AEG, not 大陸masada 的槍樣物體 ......

圖片附件: D100_8649_img.jpg (19-9-2008 10:44, 99.81 KB) / 該附件被下載次數 69

圖片附件: D100_8760_img.jpg (19-9-2008 10:44, 97.42 KB) / 該附件被下載次數 69

作者: olka    時間: 21-9-2008 05:00

引用:
原帖由 derek_lok 於 18-9-2008 13:08 發表

SCAR都係國狗出玩具槍先啦,,莫非ZA\VXC抄國狗

老實,,大陸出原創野大家都知係咩質素,,既然Masada國狗出先,,即係其他大廠都有能力出,,有機會出囉,,問題只係時間~~
冇授權, 大廠一定唔會出.
作者: auhokan    時間: 21-9-2008 10:44

大陸理你先有味
根本吹佢唔漲
作者: 長髮    時間: 21-9-2008 12:59

就算有香港唔比街,一見街Magpul一定做野
作者: msi    時間: 21-9-2008 17:34

引用:
原帖由 auhokan 於 21-9-2008 10:44 發表
大陸理你先有味
根本吹佢唔漲
今時唔同往日。好多人以為在吹佢唔漲,自從奧運,中央政府大開投訴渠道。特別係國外投訴,而且在內地生產槍械(不論真假)是犯法的。中央為保國體,會認真處理。地方政府因要交差,不能再包庇,一定拉人。這又給官員一個立功及發財機會。國內生產商及分銷商又要使數百萬才能蛻身。立功又有獎金,大把地方官員爭住拉人。
作者: BAGMAN    時間: 21-9-2008 18:48

引用:
原帖由 msi 於 21-9-2008 17:34 發表

今時唔同往日。好多人以為在吹佢唔漲,自從奧運,中央政府大開投訴渠道。特別係國外投訴,而且在內地生產槍械(不論真假)是犯法的。中央為保國體,會認真處理。地方政府因要交差,不能再包庇,一定拉人。這又給 ...
大家有無留意早前奧運剛剛完後, 內地槍廠家咪一家一家被"抄家",找一大筆錢才脫身。就如msi所說,情況可能陸續有來。
作者: Kane    時間: 21-9-2008 18:57

引用:

今時唔同往日。好多人以為在吹佢唔漲,自從奧運,中央政府大開投訴渠道。特別係國外投訴,而且在內地生產槍械(不論真假)是犯法的。中央為保國體,會認真處理。地方政府因要交差,不能再包庇,一定拉人。這又給 ...

作者: FREEDOM1    時間: 21-9-2008 19:07

引用:
原帖由 olka 於 21-9-2008 05:00 發表

冇授權, 大廠一定唔會出.
抄習的時代過了, 大廠潮流興合作:

STAR x Magpul PTS      = Magpul green label Pmag.
King Arms x Magpul PTS = Troy M7A1
作者: FREEDOM1    時間: 21-9-2008 19:17

引用:
原帖由 Kane 於 21-9-2008 18:57 發表

吾守法,咪一生都係四圍躲的山寨仔, 唔好彩重XXXXXXXX. 守法從規, 生意才能蒸蒸日上,越做越大.
作者: ayaka    時間: 21-9-2008 19:18

如果VFC X MAGPUL = MASADA 就好LA
作者: ranger_hk    時間: 22-9-2008 01:23     標題: 回復 27# 的帖子

如果VFC X MAGPUL = MASADA 就好(貴)LA
作者: mk23    時間: 22-9-2008 12:28

引用:

人地一早有先例.
M93A托已經告到人地大陸成間廠都close
作者: ayaka    時間: 22-9-2008 20:20     標題: 回復 28# 的帖子

但係比GP出的話......我驚貴得黎又唔夠靚
MASADA咁正.....出得靚....貴D都值
作者: sys_saber    時間: 23-9-2008 11:27

[quote]原帖由 mk23 於 22-9-2008 12:28 發表

人地一早有先例.
M93A托已經告到人地大陸成間廠都close
作者: 肥詳    時間: 23-9-2008 15:57

我睇都儿難避免老翻

作者: sys_saber    時間: 23-9-2008 18:05

引用:
原帖由 肥詳 於 23-9-2008 15:57 發表
我睇都儿難避免老翻
你放心啦,冇咩事!海關收到投訴後小則取消post大則連個網站收皮!無咩事架
作者: msi    時間: 23-9-2008 22:20

引用:
我睇都儿難避免老翻
此乃MAGPUL第一代授權產品,如有疑問可與代理查證。
作者: 里安    時間: 23-9-2008 22:46

引用:
我睇都儿難避免老翻
師兄你會唔會睇漏第一句...
作者: 四哥    時間: 24-9-2008 00:47

翻譯一下, Magpul Authorized = Magpul 授權
作者: FNP90xvhk    時間: 24-9-2008 00:50

引用:
原帖由 sys_saber 於 23-9-2008 18:05 發表

你放心啦,冇咩事!海關收到投訴後小則取消post大則連個網站收皮!無咩事架
咁又係呀真係無咩事架...人地賣緊正版野丫嘛...
作者: 伯言    時間: 24-9-2008 01:14

引用:
原帖由 FNP90xvhk 於 24-9-2008 00:50 發表

咁又係呀真係無咩事架...人地賣緊正版野丫嘛...
難得有來自另一個世界既朋友為左提出呢個大發現而開個新account, 大家唔好咁多要求啦

作者: FNP90xvhk    時間: 24-9-2008 01:21

引用:
原帖由 伯言 於 24-9-2008 01:14 發表

難得有來自另一個世界既朋友為左提出呢個大發現而開個新account, 大家唔好咁多要求啦
大佬,明明無做錯事,好地地一個forum既名聲就咁比人敗壞左......
重要係 hit and run

作者: 伯言    時間: 24-9-2008 01:35

引用:
原帖由 FNP90xvhk 於 24-9-2008 01:21 發表

大佬,明明無做錯事,好地地一個forum既名聲就咁比人敗壞左......
重要係 hit and run
車, 邊個forum無人唱, 無打手?比面你先做你咋
作者: golliwog19    時間: 25-9-2008 02:05

我比較少出聲, 係因為尊重大家享有言論自由~~

雖然呢度唔係法庭, 唔需要下下講證據...不過都唔係唔使負責任ga~~

仲要係有關盜版等敏感問題, 我奉勸請各位慎言!!

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0