標題: 自稱國九專門店的惡劣態度 [打印本頁]

作者: agfayee    時間: 30-9-2008 02:32     標題: 自稱國九專門店的惡劣態度

細佬今日去槍街搵G17彈匣,格下價睇下大陸既amy(唔知係未咁串定agm)同Marui差幾錢,行左幾間,就入左一間大字寫住"國九專門店"(唔算鋪名吧)的舖頭,就問一名粉紅polo,四眼小肥的男人
小弟:有無G17彈匣買?
職員:有!未e隻囉(隻手指指住櫃中的G17匣)
小弟:幾錢啊?
職員:一百五十蚊
小弟:哦...咩牌子呢?
職員:你支槍咩牌子?
小弟:大陸野黎姐(抄Marui),咁e個彈匣呢?
職員:大陸彈匣得兩個牌子姐......
小弟:咁姐係咩牌子呢?
職員:咁你支槍咩牌子?(開始無啦啦態度惡劣加問非所答)
小弟:未大陸牌子,抄Marui果隻囉,咁隻彈匣係咩牌子先得架?
職員:無啊,無得彈匣買(好串加令轉頭)
小弟:下?無得買?咁e個咩黎架?(指住頭先佢指果個g17匣)
職員:果個唔買架(勁串地)
小弟:頭先又話e個百五蚊,問你咩牌子又答唔出,仲e家仲話唔買?
職員:係啊,無彈匣買(超串地)
小弟:你咩態度啊?我係客,你係職員,乜你講D野咁難頂架咩?
職員:你買野未客囉,你唔買野未普通講下野囉(宜句大家要記住啦,下次有機會做售貨行業時,可以咁同D客講野架!)
小弟:你都OK架喎,講D野都真係幾難頂架喎!你又知我唔買,唔問清楚點買啊?(怒目地)
職員:.......(自己口upup講野,我聲唔到)

之後小弟走左,去左間睇左Marui百六,amy(唔知係未咁串定agm)就一百,咁我就買左個Marui啦
之後去左平時買開果間度講返E單野,個老闆話"果個?好似係老闆黎架喎!唔洗咁串咩....嚇親 D新手(在下都係),未個個都以為槍街既職員都係咁?上網宣揚一啦!!!(宜家做緊)"

小弟唔介比人話我唔買野,小弟都唔會比D咁既人影響我對Wargame既態度,因為我好彩第一次買野果間對每一個客都好好,至少我眼見好多學生哥or中年男入去問黎問去都會一一解答,唔買都會講聲"唔緊要,你再望下先囉",但一D第一次自己去槍街問下價了解下既新手黎講,相信咁既態度一定會被佢地嚇親,並再無心情or勇氣問下一間.........

作者: 亞豹    時間: 30-9-2008 02:43

一定輸左成皮野波啦!!! 唔係點會咁!!
作者: agfayee    時間: 30-9-2008 02:47

引用:
原帖由 亞豹 於 30-9-2008 02:43 發表
一定輸左成皮野波啦!!! 唔係點會咁!!
輸左成皮野波未買左間鋪再賭過囉~~
作者: marcooo    時間: 30-9-2008 02:52

聽講,真係聽番來,老細兩兄弟?係英國當 RM 返來。

唔知係唔係
作者: raven_tang10123    時間: 30-9-2008 02:57

引用:
原帖由 marcooo 於 30-9-2008 02:52 發表
聽講,真係聽番來,老細兩兄弟?係英國當 RM 返來。

唔知係唔係
應該係啦...

(RM= Royal Mail)
作者: marcooo    時間: 30-9-2008 03:00     標題: 回復 5# 的帖子

會唔會同你張大頭相同一頂帽耶~~~
作者: Royal_9413    時間: 30-9-2008 03:10

引用:
原帖由 raven_tang10123 於 30-9-2008 02:57 發表

應該係啦...

你又...........
作者: blockhead    時間: 30-9-2008 03:29

引用:
原帖由 agfayee 於 30-9-2008 02:32 發表
小弟:哦...咩牌子呢?
哥仔, 你o既對答都唔好得幾多咋喎, 佢問你兩次都唔正面答, 又冇話自己唔清楚.......

以事論事, 我唔識間舖D人
作者: raven_tang10123    時間: 30-9-2008 06:28

引用:
原帖由 marcooo 於 30-9-2008 03:00 發表
會唔會同你張大頭相同一頂帽耶~~~
希望不是...呵呵
作者: raven_tang10123    時間: 30-9-2008 06:29

引用:
原帖由 Royal_9413 於 30-9-2008 03:10 發表

你又...........
冇錯, 笑料大家笑
作者: gtoray    時間: 30-9-2008 08:15

可能佢覺得你玩o野啦.....
作者: 老鼠    時間: 30-9-2008 08:41     標題: 回復 11# 的帖子

就算人地玩野都唔應該咁既態度對待任何客人呀?
雖然樓主態度麻麻.......
作者: holy1    時間: 30-9-2008 09:46

我都覺樓主d態度都幾晦氣+無禮貌

人地唔識你以為你玩野都正常

我覺得係槍街買野有禮貌既話 d 人都好少會串到話唔賣野俾你
作者: agfayee    時間: 30-9-2008 09:50

引用:
原帖由 瑞士鼠 於 30-9-2008 08:41 發表
就算人地玩野都唔應該咁既態度對待任何客人呀?
雖然樓主態度麻麻.......
顧客態度同職員態度態度係無衝特
我自己都係做顧客服務的
作者: agfayee    時間: 30-9-2008 09:56

引用:
原帖由 blockhead 於 30-9-2008 03:29 發表

哥仔, 你o既對答都唔好得幾多咋喎, 佢問你兩次都唔正面答, 又冇話自己唔清楚.......

以事論事, 我唔識間舖D人
咁係未佢出以再做好D呢?佢係職員,佢既角色唔係要問到底,係要幫到底,問到底既係顧客既權利,
點做好D,未就係可以好似其他鋪直接同我講"其實睇你用咩大陸牌子,你果個如果係抄Marui既就用到,唔係既話就要買其他"
咁樣做係未解答晒先?而且好似某鋪咁做我並幫襯佢喎,點解唔做好D呢
作者: agfayee    時間: 30-9-2008 10:04

引用:
原帖由 holy1 於 30-9-2008 09:46 發表
我都覺樓主d態度都幾晦氣+無禮貌

人地唔識你以為你玩野都正常

我覺得係槍街買野有禮貌既話 d 人都好少會串到話唔賣野俾你
覺得姐係未?
同上面講既一樣啦,顧客態度同職員態度態度係無衝特
如果個個Sales對好似師兄你咁講"我覺得",覺得客人玩野,就用咁既態度?
真係既更惡搞既客香港會有好多
作者: polybb    時間: 30-9-2008 13:33

老實講...只要你唔該前唔該後 , 佢地衰極都唔會咁對你.

作者: KwongKwong    時間: 30-9-2008 15:37

唐狗一向都有d唔好態度既員工,
先前睇中左枝槍,已經想買,問佢有無貨啦,
但個一個職員黑面,就話「貨更係有嫁,你係唔係買啊!」
x,分明有錢唔搵....

不過依家我都見唔到佢係到做lu
作者: Tom298    時間: 30-9-2008 15:51

同SSS一9痞
作者: agfayee    時間: 30-9-2008 15:55

引用:
原帖由 Tom298 於 30-9-2008 15:51 發表
同SSS一9痞
SSS?
作者: allen.W    時間: 30-9-2008 17:36

兩方根本就是在繞圈
人地店家問你把G17系邊間廠既就系驚你買錯日後上門找碴
你剛好相反 驚人地個彈匣唔岩你個把買錯

雙方都唔讓步,如果你系驚買錯既一開波話自已個支咩廠既,咁人地先答你都唔遲
反正結果都系可以知道自已把槍岩唔岩個彈匣

偏偏你又唔肯放下戒心.佢自然覺得你系黎玩野
好似當時我買89式既補品時 銃工個職員都會問一問系國狗定馬記個支.最少確定一下廢事裝唔到上去
作者: allen.W    時間: 30-9-2008 17:37

引用:
原帖由 agfayee 於 30-9-2008 15:55 發表

SSS?
三條S
明搶對面個間出名黑鋪
作者: 亞延    時間: 30-9-2008 17:53

引用:
原帖由 agfayee 於 30-9-2008 10:04 發表

覺得姐係未?
同上面講既一樣啦,顧客態度同職員態度態度係無衝特
如果個個Sales對好似師兄你咁講"我覺得",覺得客人玩野,就用咁既態度?
真係既更惡搞既客香港會有好多
我又覺得一分錢一分貨既,唔通去街邊買串牛雜個小販都要問清楚你會唔會對牛敏感
隻牛邊道出產先賣咩,顧客有義務要了解自已選購既產品特性.你問一句人地答人句,明買明賣
sell同show要分開,我企show room我會7情上面咁話佢知特性
我覺得樓主入錯左地方,想去搵餐館食牛雜但去左小販檔
如果個個客都當sales係字典問到收工既咁對即買即走既客又公唔公平?
作者: allen.W    時間: 30-9-2008 17:58

引用:
原帖由 亞延 於 30-9-2008 17:53 發表

我又覺得一分錢一分貨既,唔通去街邊買串牛雜個小販都要問清楚你會唔會對牛敏感
隻牛邊道出產先賣咩,顧客有義務要了解自已選購既產品特性.你問一句人地答人句,明買明賣
sell同show要分開,我企show room我會7情上面 ...
當年細細個時買野要小心唔好激親士多阿叔氣
而家?
作者: louisli    時間: 30-9-2008 18:55

你下次應該將括號裡面的都講埋出來
唔識咪話唔識囉,唔駛怕醜
作者: 老鼠    時間: 30-9-2008 19:21     標題: 回復 14# 的帖子

我無講過 / 暗示兩者有衝突
作者: 潛陣水    時間: 30-9-2008 19:40

其實......
2個夾可以用係同一種槍上面架咩
作者: 生命面包    時間: 2-10-2008 02:28

太多字
師兄唔睇了sorry
但我想問你搵Amy 做乜?

( 純粹攪笑)
作者: hy7111    時間: 2-10-2008 02:36

I feel the same to these guys!!!!!
And will never shop from them!!!!!!!!!!
作者: starfox    時間: 2-10-2008 15:36

小弟:未大陸牌子,抄Marui果隻囉,咁隻彈匣係咩牌子先得架?

樓主其實你係咪唔知自己支槍係咩牌子?(
作者: jackytkh    時間: 2-10-2008 16:41

引用:
原帖由 raven_tang10123 於 30-9-2008 02:57 發表

應該係啦...

good answer haha

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0