標題: 會唔會好怪? [打印本頁]

作者: b.jam    時間: 16-10-2008 02:34     標題: 會唔會好怪?

我未諗到買咩新鏡,所以通常每日都會將部40d佩18-55kit len....
總是覺得個外型怪怪的,好前輕後重既感覺,係我自已多心定還是各位都覺得?
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 16-10-2008 10:18

多心
作者: louisli    時間: 16-10-2008 11:24

支鏡細緊係前輕後重啦
前重後輕就驚了
作者: 路比    時間: 16-10-2008 13:43

唔介意唔係c字頭就買返枝a16啦,價性比夠高
作者: m4devastator    時間: 16-10-2008 18:36

呢枝鏡根本就係for 400D,450D....等入門機既kit lens

40D配呢枝.....浪費浪費...
配1785arm arm 好,well - balanced
作者: m4devastator    時間: 16-10-2008 18:38

1740也不錯, 1785同1740重量相若
作者: adrianyahk    時間: 16-10-2008 19:04

引用:
原帖由 m4devastator 於 16-10-2008 18:36 發表
呢枝鏡根本就係for 400D,450D....等入門機既kit lens

40D配呢枝.....浪費浪費...
配1785arm arm 好,well - balanced
搵笨呀? 17-85!? 果支咁既野...二手價先叫勉強好過俾人搵笨實..
反正都係...梗係 A16加55-250啦!
作者: b.jam    時間: 16-10-2008 20:52

a16?anypic??????how much???
作者: mujiadam    時間: 16-10-2008 21:07

有冇見過小小白加400d............this is me.......
作者: m4devastator    時間: 16-10-2008 21:25

引用:
原帖由 mujiadam 於 16-10-2008 21:07 發表
有冇見過小小白加400d............this is me.......
你未算

小白配400D我就笑爆嘴了..

作者: B20_hk    時間: 16-10-2008 21:32

引用:
原帖由 b.jam 於 16-10-2008 02:34 發表
我未諗到買咩新鏡,所以通常每日都會將部40d佩18-55kit len....
總是覺得個外型怪怪的,好前輕後重既感覺,係我自已多心定還是各位都覺得?
Tarmon A16 好正
作者: m4devastator    時間: 16-10-2008 21:47

引用:
原帖由 B20_hk 於 16-10-2008 21:32 發表

Tarmon A16 好正
呢枝真係麻麻咋....慢,嘈,解像力一般
但千祈唔好諗住佢會等同甚至妄想佢會鍊低原廠

作者: adrianyahk    時間: 16-10-2008 21:50

引用:
原帖由 m4devastator 於 16-10-2008 21:47 發表

解像力一般 ......你L鏡上腦了...
作者: 101653    時間: 16-10-2008 21:57

引用:
原帖由 m4devastator 於 16-10-2008 21:47 發表

但千祈唔好諗住佢會等同甚至妄想佢會鍊低原廠
.......解像力一般.......

呢個我諗好多人唔認同wo.......

起碼我覺得咁既質素.......咁既價錢.......唔係話佢"鍊"低原廠.......但一定同原廠既1755有得比囉.......

作者: m4devastator    時間: 16-10-2008 22:06

引用:
原帖由 101653 於 16-10-2008 21:57 發表

但一定同原廠既1755有得比囉.......
唔係wa??
想同EFS鏡王揮 ,諗都唔好諗呀

除二千...不到3的價位+f/2.8外

佢真係冇乜好感....

作者: 101653    時間: 16-10-2008 22:10

引用:
原帖由 m4devastator 於 16-10-2008 22:06 發表

唔係wa??
想同EFS鏡王揮 ,諗都唔好諗呀

除二千...不到3的價位+f/2.8外

我真係冇乜興趣....
唔係wa??

你都識講A16二千幾啦....
EFS皇牌標準鏡??接近3支A16的價錢....

呢個就係兩支鏡既差距....咁既價錢....咁既質素....點會冇得比??

作者: 高!高!高!    時間: 16-10-2008 22:24

$2XXX .......
張相唔係散到soft都比佢中上評價啦.
如果要求高成像質數之類,應該用晒定焦.
作者: adrianyahk    時間: 16-10-2008 23:29

引用:
原帖由 高!高!高! 於 16-10-2008 22:24 發表
$2XXX .......
張相唔係散到soft都比佢中上評價啦.
如果要求高成像質數之類,應該用晒定焦.
中肯!

兩支幾A16先有支Canon EFS 17-55...我就唔覺得有咩優勢..
咁既價位...邊對得人住呀..
作者: m4devastator    時間: 17-10-2008 01:52

照你地咁講

50.8 II 可以同鏡王50.2L 比啦wor..
的確50.8II又真係幾唔錯,物有所值的一枝實用鏡

另外,
85.8 又可以同85.2L比啦
85.8合焦速度數一數二,成像又好sharp
85.2L紫邊厲害,對焦又慢,價位又係前者好幾倍....
作者: m4devastator    時間: 17-10-2008 01:52

引用:
原帖由 adrianyahk 於 16-10-2008 23:29 發表

兩支幾A16先有支Canon EFS 17-55...我就唔覺得有咩優勢..
咁既價位...邊對得人住呀..
咁呢個價又真係good
作者: adrianyahk    時間: 17-10-2008 01:55

引用:
原帖由 m4devastator 於 17-10-2008 01:52 發表
照你地咁講

50.8 II 可以同鏡王50.2L 比啦wor..
的確50.8II又真係幾唔錯,物有所值的一枝實用鏡

另外,
85.8 又可以同85.2L比啦
85.8合焦速度數一數二,成像又好sharp
85.2L紫邊厲害,對焦又慢,價位又係前者好 ...
我唔覺果支17-55(兩間廠既)拎去同A16比,同85.8跟.4/.2比係一樣囉..
前者係個價錯對唔住個質素,後者係......心甘命抵wor~
作者: m4devastator    時間: 17-10-2008 01:57

1755 2.8又都係good wor~~
佢係"L鏡"質素啦

你地居然話A16呢啲貨色可同"EFS-紅圈" 之稱作比較

講起上黎,紅圈的規格cheap 哂lu~~
作者: adrianyahk    時間: 17-10-2008 01:59

引用:
原帖由 m4devastator 於 17-10-2008 01:57 發表
1755 2.8又都係good wor~~
佢係"L鏡"質素啦

你地居然話A16呢啲貨色可同"EFS-紅圈" 之稱作比較

講起上黎,紅圈的規格cheap 哂lu~~
A16差d咩唔可以同果支貴到痴媽根既EFS比? 除左嘈同慢之外? 價錢囉~唔係原廠囉~ 重有冇?

紅圈...其實真係唔係好出眾...
作者: m4devastator    時間: 17-10-2008 02:07

慢同嘈己經係最大致命傷lu....

50.8 II同50.4 差二千蚊....可見USM的地位
作者: m4devastator    時間: 17-10-2008 02:10

>>>紅圈...其實真係唔係好出眾...

都唔係..
那呢328,428 MTFgraph ...靚到呀媽都記得
135L也好得很
作者: adrianyahk    時間: 17-10-2008 02:13

引用:
原帖由 m4devastator 於 17-10-2008 02:07 發表
慢同嘈己經係最大致命傷lu....

50.8 II同50.4 差二千蚊....可見USM的地位
你影相je......聲對焦聲咩...

對焦,兩支都咁短,慢個少少,唔會差幾多啦...
想要快d...咪 Sigma 18-50 lor~對焦距離又近d,又有USM..
作者: adrianyahk    時間: 17-10-2008 02:14

引用:
原帖由 m4devastator 於 17-10-2008 02:10 發表
>>>紅圈...其實真係唔係好出眾...

都唔係..
那呢328,428 MTFgraph ...靚到呀媽都記得
135L也好得很
買支玩下囉... 135L我諗住入鏡就呢支ga la...

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0