標題: VFC meu 金屬上下身 [打印本頁]

作者: PMX    時間: 20-10-2008 22:47     標題: VFC meu 金屬上下身

WG屍 到左貨la wo , USD $ 104

http://tw.myblog.yahoo.com/vfc_b ... &l=f&fid=48

不連外管 .......

買PGC 定 VFC 好呢   ......

作者: 9x19    時間: 20-10-2008 22:49

USD$1104!!..............realsteel?
作者: PMX    時間: 20-10-2008 22:52

引用:
原帖由 9x19 於 20-10-2008 22:49 發表
USD$1104!!..............realsteel?

打錯打錯 已改 ....

鑲金
作者: mk23    時間: 20-10-2008 23:12

小弟都唔知點好.
講真,PGC太sharp了,反而VFC的因鑄再CNC,像真道反而更高.
但VFC又唔連外管,現在街又未有人出MEU外管.
真頭痛.....
作者: sealsman    時間: 20-10-2008 23:20

http://tw.myblog.yahoo.com/novemben1981/ check it out.
作者: PMX    時間: 21-10-2008 00:11

引用:
原帖由 mk23 於 20-10-2008 23:12 發表
小弟都唔知點好.
講真,PGC太sharp了,反而VFC的因鑄再CNC,像真道反而更高.
但VFC又唔連外管,現在街又未有人出MEU外管.
真頭痛.....
對 ! 外管是一個問題 , 但處理就一定係vfc 好d ......

外管有得賣 , 不過唔係馬記meu 果隻刻字 .....

雖然我都唔記得真槍係邊隻刻字 ....
作者: zachary    時間: 21-10-2008 11:49

我睇台灣果度d評論都好似話唔錯ga~!
執少少咁wor...不過唔知要執咩!~
作者: gtoray    時間: 21-10-2008 12:25

似乎 pgc 靚 d 喎~
作者: mk23    時間: 21-10-2008 12:31

係,PGC靚D.
但就係太靚了.反而唔太似.
作者: 路比    時間: 21-10-2008 14:03

VFC係中期版,PGC係後期版,唔知會唔會有廠出前期版呢
我枝wa meu 中期版條管就係寫 .45ACP 唔知真槍係唔係

可以買條吉打的hi.cap & 1911管
hi-cap要後半,1911要前半,咁都係$4xx左右

作者: zachary    時間: 21-10-2008 22:05

不過PGC都好似唔跟外管呀可~!
師兄有冇咩好介紹?

同埋我想知有冇師兄買左PGC MEU套金身~?
FIT唔FIT?有冇地方一定要執~?
作者: ayaka    時間: 21-10-2008 23:16

引用:
原帖由 zachary 於 21-10-2008 22:05 發表
不過PGC都好似唔跟外管呀可~!
師兄有冇咩好介紹?

同埋我想知有冇師兄買左PGC MEU套金身~?
FIT唔FIT?有冇地方一定要執~?
pgc跟埋外管ar...見到$1400
快d郁手la你
作者: zachary    時間: 22-10-2008 00:15

引用:
原帖由 ayaka 於 21-10-2008 23:16 發表

pgc跟埋外管ar...見到$1400
快d郁手la你
死仔...毒我要搵O岩時候喇...月尾呀..><
作者: d.s    時間: 22-10-2008 10:41

一體鋁外管,不要也罷,
礙於Marui設計問題,
改用金屬外管要在內外管之問加裝蠱惑彈弓,
令退膛時強制整組金屬外管下跌,(與WA後期做法一樣)
打起來至會順暢無比,永冇jam膛.

不過首要條件要鎗膛及外管係分離式設計至得,
市面上只有[急打]及[射手設計]有出呢種鋼外管,
價錢雖然[射手設計]比[急打]貴一倍,但外觀處理[射手設計]比[急打]亦靚好多倍,
我自己兩隻牌子都有買....
so~自己諗諗啦~
作者: 路比    時間: 22-10-2008 12:30

引用:
原帖由 d.s 於 22-10-2008 10:41 發表
一體鋁外管,不要也罷,

不過首要條件要鎗膛及外管係分離式設計 ...
我枝meu用緊nova金身set,都係一體鋁外管
不過冇jam過喎
作者: PMX    時間: 22-10-2008 14:59

引用:
一體鋁外管,不要也罷,

唔該曬d.s 兄 , 希望刻字方面配合倒
作者: ammax    時間: 22-10-2008 18:53     標題: 回復 14# 的帖子

DS 兄可否再詳細講解一下,我都有套pgc連一體外管的,這看來非常有用,煩請師兄幫忙,謝謝
作者: Kane    時間: 22-10-2008 19:12

引用:
一體鋁外管,不要也罷,

我sd 整組金屬外管 x pgc 1911 body
jam 到9彩
作者: d.s    時間: 23-10-2008 00:47

蠱惑彈弓
在此鳴謝[安德朱]師傅幫忙加工改裝~THX!!

圖片附件: DSCF8735_resize.jpg (23-10-2008 00:47, 98.1 KB) / 該附件被下載次數 84

圖片附件: DSCF8736_resize.jpg (23-10-2008 00:47, 95.04 KB) / 該附件被下載次數 57

圖片附件: DSCF8740_resize-1.JPG (23-10-2008 00:47, 93.87 KB) / 該附件被下載次數 67

圖片附件: DSCF8741_resize-2.JPG (23-10-2008 00:47, 124.1 KB) / 該附件被下載次數 64

作者: d.s    時間: 23-10-2008 00:50

三品牌外管比較
註:PGC係鋁管,加上jam到打唔到,so冇乜花,而急打係外觀最差,SD果條用得最多,但仍然靚仔~

圖片附件: DSCF8738_resize.jpg (23-10-2008 00:50, 45.82 KB) / 該附件被下載次數 62

作者: d.s    時間: 23-10-2008 00:53

引用:
原帖由 Kane 於 22-10-2008 19:12 發表

我sd 整組金屬外管 x pgc 1911 body
jam 到9彩
的確!唔加裝蠱惑彈弓係會jam 到9彩的.....
作者: d.s    時間: 23-10-2008 01:04

引用:
原帖由 路比 於 22-10-2008 12:30 發表

我枝meu用緊nova金身set,都係一體鋁外管
不過冇jam過喎
有冇試過向下45度開火同將枝鎗側左側右打?
nova我冇裝過,但聽聞係一樣照jam,
倘若你果枝冇jam,咁就恭喜你啦~
作者: 路比    時間: 23-10-2008 10:12

可能真係好我彩,我真係點試都冇jam
而我朋友用1911裝吉打身,冇用到師兄"蠱惑彈弓"都未聽佢講過有問題出現,

我地枝槍都係用黎落場用的

以我所知,呢個設計係wa的1911都有的,而馬記的detonics都有呢個設計
不過小第的deonics因為換左用hi-cap4.3的外管及內管,所以冇裝返係彈弓入去,都係打黎打game用,都未jam過槍

作者: d.s    時間: 23-10-2008 10:42

引用:
原帖由 路比 於 23-10-2008 10:12 發表
可能真係好我彩,我真係點試都冇jam
而我朋友用1911裝吉打身,冇用到師兄"蠱惑彈弓"都未聽佢講過有問題出現,

我地枝槍都係用黎落場用的

以我所知,呢個設計係wa的1911都有的,而馬記的detonics都有呢個設計
不過 ...
well~咁我就黑仔啦~唔改唔得,jam到瞓街
不過個人建議加裝有好處,至少肯定打果陣100% Work,
亦唔擔心金屬外管磨蝕原裝亞鉛Hop-Up座問題.
作者: 路比    時間: 23-10-2008 10:45

要改就要換外管了,都係由佢先
作者: 路比    時間: 23-10-2008 16:40

d.s 兄我想問你係唔係用pgc金身?
見kane 兄又係用pgc身有事,會唔會係pgc的問題呢?

因為呢個問題真係好小見
作者: d.s    時間: 23-10-2008 23:04

引用:
原帖由 路比 於 23-10-2008 10:45 發表
要改就要換外管了,都係由佢先
咁鋼同鋁嘅質感係有一定距離...
玩具嚟啫~有閒錢至諗囉~
作者: d.s    時間: 23-10-2008 23:09

引用:
原帖由 路比 於 23-10-2008 16:40 發表
d.s 兄我想問你係唔係用pgc金身?
見kane 兄又係用pgc身有事,會唔會係pgc的問題呢?

因為呢個問題真係好小見
5.1用SD滑架
1911用PGC

其實係Marui外管設計問題,就算原裝全膠身,
我都見過一場CQB有兩枝jam,所以Detonics都加蠱惑彈弓.
作者: 路比    時間: 24-10-2008 00:46

我返屋企再試左好耐,都係試唔到jam,要用手故意張外管拉前,金身果枝先會卡住,膠身果枝就算我拉前左條管都係冇事,

咁我可以繼續安心使用

不過都多謝師兄咁祥盡分享,等大家如果有遇到問題知道係咩事
作者: fourfour44    時間: 24-10-2008 23:13

請教d.s.兄, 條蠱惑彈弓可以邊到買到呢? 其彈力又應如何選擇呢?
多謝指教
作者: PMX    時間: 25-10-2008 00:05

去銃工睇過 , SD 有出馬記meu marking既拋殼口(姐係槍管頭果截) , 不過中期型既meu 真係唔肯定有無用呢隻marking .....

*不過meu 唔係話無standard ga 咩 ??? * 好亂 ....

作者: d.s    時間: 25-10-2008 00:37

引用:
原帖由 fourfour44 於 24-10-2008 23:13 發表
請教d.s.兄, 條蠱惑彈弓可以邊到買到呢? 其彈力又應如何選擇呢?
多謝指教
言重~
條蠱惑彈弓係改鎗師傅幫我去新填地街揾返嚟,
彈力唔需要好大,僅僅夠力將外管推向後就OK.

......自覺答完好似冇答.....
作者: MG-42    時間: 25-10-2008 00:45

作者: Kane    時間: 25-10-2008 07:57

好坦白講句
D 色幾靚都無用
一執一玩就花晒
作者: fourfour44    時間: 25-10-2008 23:33     標題: 回復 32# 的帖子

收到 有時間一定要試試, many thx

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0