標題: X2增距鏡 [打印本頁]

作者: m4devastator    時間: 25-10-2008 22:24     標題: X2增距鏡

想問問各位有用canon X2(or kenko)增距鏡的朋友(X1.4個人認為不如唔好買,range唔夠玩)

想知究竟裝左之後畫質會變到幾差?

有冇相可post下睇睇對比呢?

作者: 藍血人    時間: 25-10-2008 22:27

Canon 2X 會細左1-2級光圈,用1.5X啦
作者: m4devastator    時間: 25-10-2008 22:32

err...我都知
X1.4--->跌一級光圈
X2--->跌兩級

但係我唔想再入長鏡
所以想入個extender玩下lor
只係關注x2之後畫質變劣的情況會去到咩程度

作者: adrianyahk    時間: 26-10-2008 00:31

總之就...1.4勁sharp,2就唔得(係唔得!)囉...
作者: Elf    時間: 26-10-2008 02:04

真係?
作者: 車厘子    時間: 26-10-2008 02:07

X2增距鏡
真係咁衰?
我見canon 果個好貴下
有冇d 平d o既選擇???我買黎比g9用架
作者: adrianyahk    時間: 26-10-2008 02:20

引用:
原帖由 Elf 於 26-10-2008 02:04 發表
真係?
我真係吹水ga!
佢用小小白is,加1.4同2都好sharp ga 其實!

作者: mike-mike    時間: 26-10-2008 06:55

樓主師兄好, 我自已係用N記的, 但都希望我的少少經驗可以幫到你.
我都有用緊原廠1.4x的增距器, 基本上畫質係冇乜大分別.
之前我亦有用過1.7x, 嗯, 都ok, 但放大咗真係有少少...不過以print相為目的的話都可以接受.
( 我用的 N記的300MM F4, 冇防震的, 試的時候係用腳架試過, 但可惜支1.7好快放咗, 冇留相)
至於2x, 嗯, 未有機會, 如果我部機再高檔d, 同埋有支超大光圈的長鏡時, 我可能會考慮的.
所以覺得樓主買唔買2X, 都幾睇而家手頭手係咩鏡, 好似小小白咁, 又唔係定焦加上光圈又唔係話特別大的話, 不如都係1.4X好D LOR,  但唔好講到200F2, 小白都可以搏得過的, 個人認為啦.
當然又視乎師兄想影乜啦...翠鳥??

作者: m4devastator    時間: 26-10-2008 15:32

BY mike-mike>>以覺得樓主買唔買2X, 都幾睇而家手頭手係咩鏡, 好似小小白咁, 又唔係定焦加上光圈又唔係話特別大的話, 不如都係1.4X好D LOR,  但唔好講到200F2, 小白都可以搏得過的, 個人認為啦.

無錯!我目的係打雀(唔一定係小翠)

我係有小小白is,但用X2之後會冇左AF

所以而家想再入135L / 200 2.8 II L
再加個X2變成有AF既定焦tele

ie
135 2 L加X2---->270mm f/4
200 2.8 II L 加x2 ---->400mm f/5.6

其實都仲係好正(光圈值都唔算細,又可以AF)
加下我用1.6機,有優勢

但係SSW加x2--->f/8 仲有只可MF  

作者: mike-mike    時間: 26-10-2008 19:04

引用:
原帖由 m4devastator 於 26-10-2008 15:32 發表
BY mike-mike>>以覺得樓主買唔買2X, 都幾睇而家手頭手係咩鏡, 好似小小白咁, 又唔係定焦加上光圈又唔係話特別大的話, 不如都係1.4X好D LOR,  但唔好講到200F2, 小白都可以搏得過的, 個人認為啦.

無錯!我目的係打 ...
哦, 小小白...

如果唔放小小白的話, 買多支小白又好似...

唔知師兄對384有冇興趣呢? 我冇玩開C記, 未試過佢支384, 但SPEC上係應該好過N記個支, 而我對N記都算好滿意, 唯一想要的係VR啦, 而C記已經有埋IS, 真係好好, 加上重要輕過N記少少, 真係贏哂.
C記的384相我就冇, 但N記就有D, 拍得唔好請多多指教.
(馬騮, 蝴蝶同日落都係冇用1.4X, 其他就有)

圖片附件: HERON04s.JPG (26-10-2008 19:04, 70.58 KB) / 該附件被下載次數 124

圖片附件: HERON01s.JPG (26-10-2008 19:04, 124.94 KB) / 該附件被下載次數 114

圖片附件: KAMOME04s.JPG (26-10-2008 19:04, 83.14 KB) / 該附件被下載次數 107

圖片附件: rings.JPG (26-10-2008 19:04, 143.77 KB) / 該附件被下載次數 119

圖片附件: sunset3.JPG (26-10-2008 19:04, 83.19 KB) / 該附件被下載次數 99

圖片附件: OYAKO.JPG (26-10-2008 19:04, 133.45 KB) / 該附件被下載次數 125

圖片附件: cats03.JPG (26-10-2008 19:04, 107.63 KB) / 該附件被下載次數 114

圖片附件: BULBUL.jpg (26-10-2008 19:04, 123.1 KB) / 該附件被下載次數 113

作者: m4devastator    時間: 26-10-2008 19:54

引用:
原帖由 mike-mike 於 26-10-2008 19:04 發表

哦, 小小白...

如果唔放小小白的話, 買多支小白又好似...

唔知師兄對384有冇興趣呢? 我冇玩開C記, 未試過佢支384, 但SPEC上係應該好過N記個支, 而我對N記都算好滿意, 唯一想要的係VR啦, 而C記已經有埋IS,  ...
唔....加左X1.4果然拉近左主體,係唔同啲
至於我想買extender係因為可以一鏡變二
而384呢啲平日唔打雀又好少用到咁tele...有啲浪費

anyway, good photos,thx
作者: m4devastator    時間: 26-10-2008 19:56

順便一問,,,,mike-mike ching你去邊打雀多?
上面第三幅係邊影?
i 'm lovin it
作者: mike-mike    時間: 26-10-2008 20:31

引用:
原帖由 m4devastator 於 26-10-2008 19:56 發表
順便一問,,,,mike-mike ching你去邊打雀多?
上面第三幅係邊影?
i 'm lovin it
頭三幅都係加拿大的西岸, 溫哥華區RICHMOND市的IONA REGIONAL PARK影的.

隻鷺係叫大藍鷺, 但RICHMOND市的市徽(我唔係成日去個度的)

我打雀日子好短, 重周圍搵緊, 基本會去有紅樹林, 較人少的漁港同濕地LOR, 詳細地點我PM你啦.

為了唔俾人一個[外國D雀係大D靚D]的錯覺, 我POST番D 本地鳥, 隻夜鷺係係九龍公園影的, 但其他就唔係.

圖片附件: FISHER.jpg (26-10-2008 20:31, 136.47 KB) / 該附件被下載次數 108

圖片附件: FLY01.jpg (26-10-2008 20:31, 84.14 KB) / 該附件被下載次數 120

圖片附件: FLY04.jpg (26-10-2008 20:31, 111.04 KB) / 該附件被下載次數 105

圖片附件: sagis.JPG (26-10-2008 20:31, 123.8 KB) / 該附件被下載次數 92

作者: mike-mike    時間: 26-10-2008 20:51

呀, 唔記得問師兄, 你想入的200 F2...其實真係好重...請問...想用黎影乜野? 演唱會, 運動, 舞台劇個D? 影雀200明顯係唔夠,

而且C記呢支神鏡, 價錢又係不菲, 師兄你有錢自然係OK, 但同樣俾5皮野的話我係會考慮其他的.
作者: m4devastator    時間: 26-10-2008 21:13

引用:
原帖由 mike-mike 於 26-10-2008 20:51 發表
呀, 唔記得問師兄, 你想入的200 F2...其實真係好重...請問...想用黎影乜野? 演唱會, 運動, 舞台劇個D? 影雀200明顯係唔夠,

而且C記呢支神鏡, 價錢又係不菲, 師兄你有錢自然係OK, 但同樣俾5皮野的話我係會考慮其他 ...
你太睇起我了.
我唔係想買呢枝$5xxxx既鏡神
呢枝係for indoor sports/ fashion

我係想入EF 135mm f/2L USM or EF 200mm f/2.8L II USM($5000~6000)
其中一枝
加上我平日最愛影人像(女)

所以唔考慮買384..456 等等長鏡
而係想買個extender玩玩姐

枝鏡for 人像,加埋X2 for 打雀

作者: mike-mike    時間: 26-10-2008 21:30

引用:
原帖由 m4devastator 於 26-10-2008 21:13 發表

你太睇起我了.
我唔係想買呢枝$5xxxx既鏡神
呢枝係for indoor sports/ fashion

我係想入EF 135mm f/2L USM or EF 200mm f/2.8L II USM
其中一枝($5000~6000)
加上我平日最愛影人像(女)

所以唔考慮買38 ...
明白了, 打人像自然係用唔著呢D 定焦長鏡, 尤其係室內.

但去到大自然, 我發覺384打人亦係好好用, 唔一定係偷影, 即時係識的, 可以從遠處打到佢平時唔易被察覺到的一面.

SAMPLE我唔方便POST了, 但因為300MM的畫角夠窄, 構圖方面夠濃縮, 集中, 個人都好喜歡呢種效果的.

但影人方面我比影雀更冇經驗, 都係個人意見姐.
作者: adrianyahk    時間: 26-10-2008 21:56

才才你有影人咩? post d 相/send d 相來睇下!
作者: m4devastator    時間: 26-10-2008 22:06

引用:
原帖由 adrianyahk 於 26-10-2008 21:56 發表
才才你有影人咩? post d 相/send d 相來睇下!
你誤會了,我指所謂"影人"並唔係你想像中的影model,catwalk,fashion show.....

只係平日影身邊既.."女同學"(但唔係指偷拍,但偷拍也有 )

見笑喇
作者: adrianyahk    時間: 26-10-2008 22:09

引用:
原帖由 m4devastator 於 26-10-2008 22:06 發表

你誤會了,我指所謂"影人"並唔係你想像中的影model,catwalk,fashion show.....

只係平日影身邊既.."女同學"(但唔係指偷拍,但偷拍也有 )

見笑喇
.....我包埋果d wor 果d model果d我唔信你有得影!
作者: m4devastator    時間: 26-10-2008 22:14

引用:
原帖由 adrianyahk 於 26-10-2008 22:09 發表

.....我包埋果d wor 果d model果d我唔信你有得影!
一場誤會

但其實只要俾錢,model個啲都一定有得影啦,有何出奇?
作者: mike-mike    時間: 26-10-2008 22:26

引用:
原帖由 adrianyahk 於 26-10-2008 21:56 發表
才才??WHO???

a師兄, 我唔多識人架咋, 加上我影的都係朋友, 佢地都唔太喜歡[拋頭露面]的.

咁唯有係snapshot番黎個d lor, 等一等.

鏡頭方面, 我而家都係用緊50f1.8, 因為係d60所以要mf, 但d60有RF都算OK, 只係郁緊的野就難少少, 重練緊.
除咗呢支50, 支384可以話係另一主力, 通常行山時都會用黎離遠影下D行山團友, 可以影到好多佢地唔為意的表情同小動作, 好過癮的.

圖片附件: FS.JPG (26-10-2008 22:26, 104.83 KB) / 該附件被下載次數 73

圖片附件: girl01.JPG (26-10-2008 22:28, 97.86 KB) / 該附件被下載次數 80

作者: m4devastator    時間: 26-10-2008 22:35

上面幅小女孩....
散景好靚
那壓縮感正正係我最愛的
作者: m4devastator    時間: 26-10-2008 22:35

>>加上我影的都係朋友, 佢地都唔太喜歡[拋頭露面]的.

絕對冇錯
作者: mike-mike    時間: 26-10-2008 22:37

引用:
原帖由 m4devastator 於 26-10-2008 22:35 發表
上面幅小女孩....
散景好靚
那壓縮感正正係我最愛的
多謝師兄, 正是384+TC14E II影的, 背景係CRESENT BEACH, 位於美加西岸的邊境, 白石鎮入面.
而上面幅兩父子(我估)就係淨用384影的, 影於香港.
作者: adrianyahk    時間: 26-10-2008 22:46

引用:
原帖由 mike-mike 於 26-10-2008 22:26 發表

才才??WHO???

a師兄, 我唔多識人架咋, 加上我影的都係朋友, 佢地都唔太喜歡[拋頭露面]的.

咁唯有係snapshot番黎個d lor, 等一等.

鏡頭方面, 我而家都係用緊50f1.8, 因為係d60所以要mf, 但d60有RF都算OK ...
才才咪同你吹緊果個囉!
作者: m4devastator    時間: 26-10-2008 22:56

想問你地resize to 幾多乘幾多架?
作者: adrianyahk    時間: 26-10-2008 23:26

引用:
原帖由 m4devastator 於 26-10-2008 22:56 發表
我出xanga長邊800囉...
作者: m4devastator    時間: 26-10-2008 23:35

Adrian...your future
一無一樣

圖片附件: IMG_5292MKII.JPG (26-10-2008 23:35, 139.02 KB) / 該附件被下載次數 93

作者: mike-mike    時間: 26-10-2008 23:39

引用:
原帖由 m4devastator 於 26-10-2008 22:56 發表
通常唔CROP的話, 1000萬的圖會用小畫家縮到30~40%左右, 睇下想POST去邊LOR.

CROP的話, 都盡量做到1200 X 800左右啦.
作者: Elf    時間: 26-10-2008 23:49

女朋友本身都係model, 所以成為了我的model
C記打雀可以諗384, 又平又輕又有IS, N記恨都恨唔切
*1.4 = 456IS, 長又得, 短又得, 得左!
作者: adrianyahk    時間: 26-10-2008 23:51

引用:
原帖由 m4devastator 於 26-10-2008 23:35 發表
Adrian...your future
一無一樣
唔會囉~我一定有頭髮!
作者: mike-mike    時間: 26-10-2008 23:55

引用:
原帖由 Elf 於 26-10-2008 23:49 發表
我都係咁SELL俾樓主師兄, 不過佢似乎都係....

384影人唔係唔好架, 睇個影相人點樣去影姐, 如果已經有D大光圈的人像鏡, 再買支384真係好PERFECT架!!!
作者: m4devastator    時間: 26-10-2008 23:58

引用:
原帖由 mike-mike 於 26-10-2008 23:55 發表

我都係咁SELL俾樓主師兄, 不過佢似乎都係....

384影人唔係唔好架, 睇個影相人點樣去影姐, 如果已經有D大光圈的人像鏡, 再買支384真係好PERFECT架!!!
我就係冇大光圈,所以135L f/2真係而家好想入呢枝
大佬,f/2 wor...呢個價好抵玩

聽完你地意見,或者再下一枝我會入384IS
作者: m4devastator    時間: 27-10-2008 00:01

引用:
原帖由 Elf 於 26-10-2008 23:49 發表
ching
你女友幾大呢?
係咪讀梗書?如果係,我有興趣係邊間?

你就好啦~~
作者: mike-mike    時間: 27-10-2008 00:08

引用:
原帖由 m4devastator 於 26-10-2008 23:58 發表

師兄你係用aps-c機? 135 好長姐...

唔諗下標準大光圈? 30mm前後個d如何? 我朋友有支死馬唔錯的, 先不過三千幾.
作者: adrianyahk    時間: 27-10-2008 00:15

引用:
原帖由 m4devastator 於 26-10-2008 23:58 發表

今日先玩完呢支黎....算啦,你插左apsc,唔長唔短的...一下上300/4啦
作者: m4devastator    時間: 27-10-2008 00:37

135mm 都係算tele 啦(就係tele都係大光圈先抵玩)
我愛用tele影人(可以偷拍嗎 )

圖片附件: IMG_5308MKII.JPG (27-10-2008 00:37, 134.89 KB) / 該附件被下載次數 77

作者: m4devastator    時間: 27-10-2008 00:41

引用:
原帖由 mike-mike 於 27-10-2008 00:08 發表

師兄你係用aps-c機? 135 好長姐...

唔諗下標準大光圈? 30mm前後個d如何? 我朋友有支死馬唔錯的, 先不過三千幾.
1.135用係aps-c indoor的確有點難度,不過鏡買番黎可以日後上aps-H/FF都有用
硬係覺得135L/200 2.8 II L兩枝兄弟鏡好鬼抵玩,唔買對唔住自己

2.暫時唔諗384等等,係因為想入枝大光圈prime係想影人,另加X2可以打埋雀添

作者: adrianyahk    時間: 27-10-2008 00:47

引用:
原帖由 m4devastator 於 27-10-2008 00:41 發表

1.135用係aps-c indoor的確有點難度,不過鏡買番黎可以日後上aps-H/FF都有用
硬係覺得135L/200 2.8 II L兩枝兄弟鏡好鬼抵玩,唔買對唔住自己

2.暫時唔諗384等等,係因為想入枝大光圈prime係想影人,另加X2可以打 ...
135你升FF先買啦...佢又唔會走左去...
買支85咪算囉~
作者: m4devastator    時間: 27-10-2008 00:52

引用:
原帖由 adrianyahk 於 27-10-2008 00:47 發表

135你升FF先買啦...佢又唔會走左去...
買支85咪算囉~
85冇得加X2嗎
係因為我支SSW加X2會冇左AF...煩

我而家最想係買"一鏡兩用"
作者: mike-mike    時間: 27-10-2008 00:57

樓主師兄我唔清楚你究竟想打咩雀, 如果係離遠影下還可, 想影d飛緊的, 或者係怕人的, 唔好話135 x 2 =270唔夠用, 我經常用的300x1.4=420都有時未必夠.
最怕你到時買咗條打雀嫌短, 打人就嫌遠, 成六千幾蚊的雞肋就唔係咁好啦
作者: mike-mike    時間: 27-10-2008 00:58

引用:
原帖由 m4devastator 於 27-10-2008 00:52 發表

85冇得加X2嗎
係因為我支SSW加X2會冇左AF...煩

我而家最想係買"一鏡兩用"
小白米一鏡兩用lor, 都有2.8, x2後都算係咁.

當然價錢就正等於你想買個兩支的總和, 不過可以zoom wor, 彈性大好多啦.

作者: m4devastator    時間: 27-10-2008 01:01

引用:
原帖由 mike-mike 於 27-10-2008 00:57 發表
樓主師兄我唔清楚你究竟想打咩雀, 如果係離遠影下還可, 想影d飛緊的, 或者係怕人的, 唔好話135 x 2 =270唔夠用, 我經常用的300x1.4=420都有時未必夠.
最怕你到時買咗條打雀嫌短, 打人就嫌遠, 成六千幾蚊的雞肋 ...
我而家都未定既....
135L 定200 2.8好

因為兩枝都大光圈,又可加extender

加上我用40D,
如200*2*1.6=640mm
打雀都夠既我諗...

但我都係會影人多,所以又考慮埋135L...
作者: m4devastator    時間: 27-10-2008 01:03

引用:
原帖由 mike-mike 於 27-10-2008 00:58 發表

小白米一鏡兩用lor, 都有2.8, x2後都算係咁.

當然價錢就正等於你想買個兩支的總和, 不過可以zoom wor, 彈性大好多啦.
小白冇IS...我係唔會買tele without IS...

小白IS萬三...算吧我有小小白IS

作者: mike-mike    時間: 27-10-2008 07:15

引用:
原帖由 m4devastator 於 27-10-2008 01:01 發表

我而家都未定既....
135L 定200 2.8好

因為兩枝都大光圈,又可加extender

加上我用40D,
如200*2*1.6=640mm
打雀都夠既我諗...

但我都係會影人多,所以又考慮埋135L...
我都係只得300x1.4x1.5 = 630, 你有成640黎打雀係焦距上係冇大問題, 不過我係1.4, 對焦會快過你, 2x的對焦聽講都會明顯地慢...對焦慢, 打下d唔多郁的懶鳥就得, 唔係都幾[窄駛]架, 覺得師兄要考慮埋呢點lor.

所以到頭來, 135/200 係唔係真係打到師兄鍾意個種人像相, 似乎比打雀更成了關鍵lor.
作者: Elf    時間: 27-10-2008 09:33

光越小, AF就越慢, 機越屎, AF就越走,
又想影人, 又想影雀, 都唔知你想點
135影大頭係1仔用都要行到10米外... 你用黎影人
咁鐘意偷影你咪當佢地雀咁影咪影到囉, 200mm
影人你咪買枝50/1.8囉, 滿足到你又要平又要大光圈又要影人的要求
200/2.8又無IS, 你唔係唔肯買的嗎? 用D錢trade in你枝小小白IS做小白IS好過啦.
講咁多.. 小小白根本已經影得晒.. 買個extender已經包晒由70mm-320mm, APS-C就更tele
都唔知你有乜野咁多野煩
講開又開你係DC home的言論都幾出位
我讀KGV
作者: Elf    時間: 27-10-2008 09:38     標題: 回復 38# 的帖子

你未買50/1.8就真係對唔住自己啦  唔明佢點解又唔影得人
不如買18-200啦你, 附送埋wide angle添呀
作者: m4devastator    時間: 27-10-2008 12:50

引用:
原帖由 Elf 於 27-10-2008 09:33 發表
光越小, AF就越慢, 機越屎, AF就越走,
又想影人, 又想影雀, 都唔知你想點
135影大頭係1仔用都要行到10米外... 你用黎影人
咁鐘意偷影你咪當佢地雀咁影咪影到囉, 200mm
影人你咪買枝50/1.8囉, 滿足到你 ...
多謝你的意見,要再考慮下先..

至於dchome...我得一兩個post俾人插...
不過到而家都係唔明點解個位ching讚成仲"從用"
一個對攝影完全唔識既人用ff+紅圈
我只係有果句講果句姐,如有得罪,請原諒
作者: m4devastator    時間: 27-10-2008 12:51     標題: 我讀KGV

呢句咩意思...唔明

is it King George V School ?
King George V School
2 Tin Kwong Road
Homantin, Kowloon

作者: Elf    時間: 27-10-2008 16:28     標題: 回復 48# 的帖子

咁你由話1000D係垃圾機, 唔配用85/1.2  ???
KGV= king george V school, yes.
作者: m4devastator    時間: 27-10-2008 17:30

唔係只係我咁講
請睇睇下面有張帖為"人窮學人玩相機"既第一個reply sin la
Here if I say I use 85.2L on 1000D,
I am sure will be 俾人串死

作者: Dr.Eric    時間: 27-10-2008 22:34

Beautiful~
作者: mike-mike    時間: 27-10-2008 22:44

ELF師兄所言甚是, 50 1.8係最平的解決方案, 有錢D米買支死馬LOR, 30或50都有1.4~, 不知幾好用.
放小小白IS買小白IS係唔錯, 但小小白咁輕又係幾抵鍚~
如果都係取決唔到, 大白都係一個選擇, 經已唔駛加EXT都得, 又COVER到咁大RANGE.
作者: Hamlet    時間: 29-10-2008 13:04

長時間唔考慮升級FF既話個30 1.4 DC系好野黎,至於長焦鏡我都用過AFS 300F4+Kenko2X,難免有鬆散,但可以AF,慢啲咁話。我都出手佐支50-500,換佐150-500 OS唔使腳架影荷花都好夠,打雀既話飛緊既難捉啲啲,準備下個月去珠海打J-10
作者: mike-mike    時間: 29-10-2008 14:01

引用:
原帖由 Hamlet 於 29-10-2008 13:04 發表
長時間唔考慮升級FF既話個30 1.4 DC系好野黎,至於長焦鏡我都用過AFS 300F4+Kenko2X,難免有鬆散,但可以AF,慢啲咁話。我都出手佐支50-500,換佐150-500 OS唔使腳架影荷花都好夠,打雀既話飛緊既難捉啲 ...
師兄好, 我都試過下用384去打花, 係濕地打都覺得384已經夠大朵LOR~

獻醜了, 至於影得好唔好, 就唔關支鏡事嘅~

師兄的50-500係死馬牌? 俾D相黎分享下好WOR

圖片附件: 20080830084337136_jpg.jpg (29-10-2008 14:01, 106.77 KB) / 該附件被下載次數 75

圖片附件: 20080830084329874_jpg.jpg (29-10-2008 14:01, 122.83 KB) / 該附件被下載次數 78

作者: Hamlet    時間: 29-10-2008 15:00

支50-500已經入佐當鋪,換作150-500 OS防抖鏡……兩張用富士S5Pro影,變焦始終系變焦,銳度冇發同300 4比……只可以話,6K5人仔既身價,佢\系物有所值既。

作者: adrianyahk    時間: 29-10-2008 19:02

Hamlet兄去打J10呢... 有d心動跟埋去tim...
作者: Hamlet    時間: 29-10-2008 19:46

公眾日第一日有A380,唔好錯過
作者: Elf    時間: 29-10-2008 19:54

S5 Pro色彩一流
作者: mike-mike    時間: 29-10-2008 21:34

引用:
原帖由 Hamlet 於 29-10-2008 15:00 發表
支50-500已經入佐當鋪,換作150-500 OS防抖鏡……兩張用富士S5Pro影,變焦始終系變焦,銳度冇發同300 4比……只可以話,6K5人仔既身價,佢\系物有所值既。
http://photo1.bababian.com/usr503735/upload13/20081027 ...
哦, 咁384都係7千幾港幣, 唔係差咁遠, 以原廠定焦, 又可以加原廠放大器, 對於我呢挺唔識影風景, 一味靠用大光圈離九里遠玩淺景深的人黎講, 真係好好架喇.
但影蝶我都係鍾意 55-200 VR, 有錢想整支150 的 MACRO(死馬)添....當然去到咁價錢, 105 MICRO又好吸引...毒毒毒....
相中蝶為55-200 VR所影, 斐豹加秋櫻, 個人都覺得OK架~~~

圖片附件: BF08BS.JPG (29-10-2008 21:34, 116.1 KB) / 該附件被下載次數 107

作者: m4devastator    時間: 29-10-2008 21:46

引用:
原帖由 mike-mike 於 29-10-2008 21:34 發表

哦, 咁384都係7千幾港幣, 唔係差咁遠, 以原廠定焦, 又............( ...
384 係咁平咩?
唔係$9XXX咩?

Canon or Nikon?

作者: Elf    時間: 29-10-2008 21:47     標題: 回復 61# 的帖子

nikon 384.

BTW, sigma 30mm 1.4可以用係APS-H機. 超正
作者: mike-mike    時間: 29-10-2008 21:48

引用:
原帖由 m4devastator 於 29-10-2008 21:46 發表

384 係咁平咩?
唔係$9XXX咩?
我個支係N牌, 冇防震, 比C記較平, 不過成日冇貨...要訂要爭崩頭...
作者: mike-mike    時間: 29-10-2008 21:49

引用:
原帖由 Elf 於 29-10-2008 21:47 發表
nikon 384.

BTW, sigma 30mm 1.4可以用係APS-H機. 超正
師兄識貨!!! 我玩過朋友個支, 用係40D度, 真係正到爆!!!!!

樓主師兄顯然冇留意我寫D野...我第一個POST就已經講咗我係N記用家...
作者: m4devastator    時間: 29-10-2008 21:49

引用:
原帖由 mike-mike 於 29-10-2008 21:48 發表

我個支係N牌, 冇防震, 比C記較平, 不過成日冇貨...要訂要爭崩頭...
咁你咪要成日帶腳lor? \

[苦]
作者: mike-mike    時間: 29-10-2008 21:53

引用:
原帖由 m4devastator 於 29-10-2008 21:49 發表

咁你咪要成日帶腳lor? \

[苦]
唔係WOR, 光圈4~8的場合(ISO200),  光猛時快門都有成1000~2500份一秒架, OK定.
當然有時去影D定定的雀, 如鷺鳥咁都會帶腳, 而影蟲蟲, 人或猫狗時會唔加增距器, 就咁打的.
作者: Hamlet    時間: 29-10-2008 22:10

N記個300 4個缺點就系結構一成不變,光圈葉片後面無鏡片,入佐塵就死得,至于缺貨,其實代替品唔系無,死馬個100-300 4成像拍得住定焦(個人覺得),靈活性上更佳。

至于N記300 4呢除非系舊版就辛苦D因為金屬身,新版膠身,拆做腳架座之後好輕,手持無問題。

微距呢,有能力最好都系入返105 VR,可以減4檔快門呢個真系好有用。真系好喜歡既騰龍個180 3.5睇過朋友個真系買得過。
作者: mike-mike    時間: 29-10-2008 22:19

唔記得講添...之前係度post的384相, 全部都係手持影的, 我除咗影月亮...好少用腳+384的....
作者: Hamlet    時間: 29-10-2008 22:36

呵呵,大家o甘話啦,我都系成日拆佐個腳架座跟住手持
作者: CrazyBoy    時間: 29-10-2008 23:01

384我都有d心癢..
不過摸都未摸過佢
作者: mike-mike    時間: 29-10-2008 23:17

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 29-10-2008 23:01 發表
384我都有d心癢..
不過摸都未摸過佢
買咗點止摸, 日影夜影都得啦~
我真唔信師兄你摸下就滿足WOR

圖片附件: DOG01S.JPG (29-10-2008 23:17, 175.47 KB) / 該附件被下載次數 107

圖片附件: turtle2.JPG (29-10-2008 23:17, 108.19 KB) / 該附件被下載次數 104

作者: adrianyahk    時間: 30-10-2008 18:20

300mm.....真係d 冇咩興趣擁有,但係又想玩下既野呢...
作者: m4devastator    時間: 30-10-2008 19:26

引用:
原帖由 adrianyahk 於 30-10-2008 18:20 發表
300mm.....真係d 冇咩興趣擁有,但係又想玩下既野呢...
睇你影咩多啦....我個人愛好tele多
不過當初玩Canon,好老實講都係俾佢係大型場合等等既"白鏡陣"吸引
好型呀

好"樣"眼
作者: adrianyahk    時間: 30-10-2008 20:14

我影相係為左影相ga wor.....
作者: m4devastator    時間: 30-10-2008 20:54

引用:
原帖由 adrianyahk 於 30-10-2008 20:14 發表
我影相係為左影相ga wor.....
我意思係揀Canon而唔揀nikon係因為以上原因

你誤會了
作者: adrianyahk    時間: 30-10-2008 21:03

引用:
原帖由 m4devastator 於 30-10-2008 20:54 發表

你誤會了
我揀Canon係因為可以接mount ja wor...
作者: m4devastator    時間: 31-10-2008 00:03

引用:
原帖由 adrianyahk 於 30-10-2008 21:03 發表

我揀Canon係因為可以接mount ja wor...
話時話,你手頭上有幾多枝鏡玩?
作者: adrianyahk    時間: 31-10-2008 00:05

引用:
原帖由 m4devastator 於 31-10-2008 00:03 發表

話時話,你手頭上有幾多枝鏡玩?
三四支?
作者: Hamlet    時間: 31-10-2008 00:53

咁講真句……講到白鏡……KM今日既Sony(純白)、賓記都有白鏡(銀白),N記都有灰白鏡……相機尼家野各有各好玩冇話邊家唔著。
作者: mike-mike    時間: 31-10-2008 01:03

TELE鏡黎講, 384要數P記最輕但最貴, C記最多功能, N記最平.
但去到小白, 就大把對手, 差唔多間廠都有70-200 f2.8....原廠過萬, 副廠半價...

作者: adrianyahk    時間: 31-10-2008 01:13

引用:
原帖由 mike-mike 於 31-10-2008 01:03 發表
TELE鏡黎講, 384要數P記最輕但最貴, C記最多功能, N記最平.
但去到小白, 就大把對手, 差唔多間廠都有70-200 f2.8....原廠過萬, 副廠半價...
70-200....真係唔知邊支勁wor...講樣就Nikon最型...快應該係Canon?

其實打到"勁"我都覺得自己好低B

作者: Elf    時間: 31-10-2008 01:45

小小白萬歲
作者: Elf    時間: 31-10-2008 01:46

leica R- 80-200/f4 才是皇道

作者: m4devastator    時間: 31-10-2008 01:47

引用:
原帖由 Elf 於 31-10-2008 01:45 發表
小小白萬歲
小小白IS萬歲
解像力高過小白IS架
作者: m4devastator    時間: 31-10-2008 01:48

引用:
原帖由 Elf 於 31-10-2008 01:46 發表

佢個價就真係皇道呀
作者: mike-mike    時間: 31-10-2008 01:55

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-10-2008 01:13 發表

70-200....真係唔知邊支勁wor...講樣就Nikon最型...快應該係Canon?

其實打到"勁"我都覺得自己好低B
鏡頭係攞黎影相, PQ好, 對焦快, 再加上輕的話就PERFECT....
70-200我冇玩過小白, 但見到D相好正, 至於小黑, 我自己有小黑三...過時產品, 但用係菲林機係一流的, 小黑五...冇得彈!!!
唐龍未有機會試, 但色馬都好唔錯的. 索尼就真係相都冇乜點留意...
基本上我覺得小黑五同小白係差唔多, 睇你有咩牌子機米咩牌子鏡LOR~
作者: adrianyahk    時間: 3-11-2008 00:03

引用:
原帖由 Elf 於 31-10-2008 01:46 發表

呢支好似唔錯wor...
作者: m4devastator    時間: 3-11-2008 00:42

引用:
原帖由 adrianyahk 於 3-11-2008 00:03 發表

呢支好似唔錯wor...
呢啲鏡咁classic design,配收藏家就真

作者: adrianyahk    時間: 3-11-2008 00:43

引用:
原帖由 m4devastator 於 3-11-2008 00:42 發表

呢啲鏡咁classic design,配收藏家就真
咁都classic design?
作者: Elf    時間: 3-11-2008 00:58     標題: 回復 88# 的帖子

咁又classic design

依D先算係collectable啦...

作者: Elf    時間: 3-11-2008 01:00     標題: 回復 87# 的帖子

adrian哥你唔好玩啦, 又無VR, 無IS, 無ED, 無nano coat, 無L, 無營石, 無USM無HSM無SHM, 無auto focus乜叉都無仲要得f/4光圈
依D cheap野俾我用啦, 我專收垃圾架
作者: adrianyahk    時間: 3-11-2008 01:05

引用:
原帖由 Elf 於 3-11-2008 01:00 發表
adrian哥你唔好玩啦, 又無VR, 無IS, 無ED, 無nano coat, 無L, 無營石, 無USM無HSM無SHM, 無auto focus乜叉都無仲要得f/4光圈
依D cheap野俾我用啦, 我專收垃圾架
我玩唔起呢d垃圾呀衰野... 我有錢就晨早放5D換R9/等R10啦!
作者: 101653    時間: 3-11-2008 01:05

引用:
原帖由 m4devastator 於 30-10-2008 20:54 發表

你誤會了
又係果d "紅圈白底" 型仔過 "金字黑底" 既偉論

但我本人十分同意
作者: adrianyahk    時間: 3-11-2008 01:24

引用:
原帖由 101653 於 3-11-2008 01:05 發表

又係果d "紅圈白底" 型仔過 "金字黑底" 既偉論

但我本人十分同意
叫佢聽日過西環搵你...反正佢係你附近...
作者: m4devastator    時間: 3-11-2008 11:33

引用:
原帖由 adrianyahk 於 3-11-2008 01:24 發表

叫佢聽日過西環搵你...反正佢係你附近...
this ching  has many 白鏡???
作者: 101653    時間: 3-11-2008 18:02

引用:
原帖由 m4devastator 於 3-11-2008 11:33 發表

this ching  has many 白鏡???
冇....我D野借番黎架咋....
作者: mike-mike    時間: 3-11-2008 19:08

諗咁多做咩呢~~~

圖片附件: CM.jpg (3-11-2008 19:08, 76.08 KB) / 該附件被下載次數 100

作者: m4devastator    時間: 3-11-2008 19:24

引用:
原帖由 mike-mike 於 3-11-2008 19:08 發表
諗咁多做咩呢~~~
好好好...我下一枝會係384了
作者: m4devastator    時間: 3-11-2008 19:26

引用:
原帖由 101653 於 3-11-2008 18:02 發表

冇....我D野借番黎架咋....
咁我又借..你啲野黎玩啦 (可以的話)

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0