標題: 航青團步操表演 12.10.08 [打印本頁]

作者: auxair    時間: 30-10-2008 00:30     標題: 航青團步操表演 12.10.08

http://uk.youtube.com/watch?v=ozSotMxK4Vg&feature=related
作者: hmstalent    時間: 30-10-2008 00:42

acc系三軍少年團中真系步操最好既一員
作者: m913282    時間: 30-10-2008 02:27

引用:
原帖由 hmstalent 於 30-10-2008 00:42 發表
acc系三軍少年團中真系步操最好既一員
YES!U a right!
作者: yik68    時間: 30-10-2008 18:26

我都認同, 想當年中二至中三都玩了一年 , 當時參加時都係因為套 PTU 制服有型才玩
作者: MS    時間: 30-10-2008 19:13     標題: 回復 4# 的帖子

PTU制服
作者: COOL    時間: 30-10-2008 19:48

超晒班.....
作者: derek_lok    時間: 30-10-2008 21:25

而家興討論步操呀??咁多UG post既
作者: acat    時間: 30-10-2008 21:31

我覺得ac較好
作者: qm00    時間: 30-10-2008 21:48

64 persons for a performance drill.
Excellent Air Cadets!
作者: Dr.Eric    時間: 30-10-2008 22:41

我覺得HKAC好好!!!
作者: alan_ng    時間: 30-10-2008 22:56

since performance drill been introduced to local uniform group, most of the standards has seen improving, but at this moment, have to admit that ACC leads the way.
作者: season19972000    時間: 30-10-2008 23:27

AC自從2004年後開始下落..但ACC就愈泥愈好.....點解....我唔知,但我就見佢地每一個星期都有入HKPC排練FOOT DRILL.....由唔好到好...由唔得到得....至於SCC......唔係話唔好.....但......食之無肉...棄之可惜
作者: Shan10    時間: 31-10-2008 00:25

HKAC 點會好呀? 個Guard 不知所謂唔在講, HKACC is the best one !!!
作者: Shan10    時間: 31-10-2008 00:26

引用:
原帖由 season19972000 於 30-10-2008 23:27 發表
AC自從2004年後開始下落..但ACC就愈泥愈好.....點解....我唔知,但我就見佢地每一個星期都有入HKPC排練FOOT DRILL.....由唔好到好...由唔得到得....至於SCC......唔係話唔好.....但......食之無肉...棄之可惜
SCC 的評論未免太絕, 其他都講中曬!!!!!
作者: auxair    時間: 31-10-2008 01:05

HKSCC Silent Drill Performance - same venue

http://hk.youtube.com/watch?v=l_YmjS7-pWg&feature=related

Apparently Police DMIs played a key role in the training of the drillsmen and putting together the choreography.

作者: bg12_2    時間: 31-10-2008 01:22

嘩, 水兵錯漏百出,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,童軍都好佢好多

轉乜鬼槍呀~!~

比d鬼笑死

作者: rock246    時間: 31-10-2008 01:35

海軍就做番海軍要做既野啦   番落你隻船度做野啦
操得唔好就唔好攞出黎啦   成個hkscc比你地影衰曬
唔post出黎都當唔知   post出黎又唔係操得特別好  
成個pts咁大  得果幾條友喺度操  
d gunner都唔知係唔係路   自己都未操得好就教人地
基本野都未操好  成班人un下 un下咁
預期出黎攞威   不如番去練下d基本功先啦
(如果有scc既朋友睇到lee個post唔好見怪 細佬都係有果句講果句)

作者: Royal_9413    時間: 31-10-2008 01:55

佢地轉槍轉左咁耐比人話足咁耐都係咁係道轉
作者: bg12_2    時間: 31-10-2008 01:59

話時話, 其實ROYAL NAVY係咪真係會轉槍架???
作者: derek    時間: 31-10-2008 03:02

佢地都操得幾好丫

http://hk.youtube.com/watch?v=lkZm3Oij4kU
作者: auxair    時間: 31-10-2008 05:40

http://uk.youtube.com/watch?v=eJZ9_7ypAw4&feature=related

This is also HKP style rifle spinning silent drill, performed by a Wing Drill Team
作者: bg12_2    時間: 31-10-2008 14:36

引用:
原帖由 auxair 於 31-10-2008 05:40 發表
http://uk.youtube.com/watch?v=eJZ9_7ypAw4&feature=related

This is also HKP style rifle spinning silent drill, performed by a Wing Drill Team
no good
作者: auxair    時間: 31-10-2008 14:52

no good because it contains "HKP" style rifle spinning, or becasue of the standard of the performance?
作者: alan_ng    時間: 31-10-2008 15:06

引用:
原帖由 auxair 於 31-10-2008 14:52 發表
no good because it contains "HKP" style rifle spinning, or becasue of the standard of the performance?
Interesting question... I am looking forward to the answer as well
作者: gtoray    時間: 31-10-2008 15:09

業餘團體(?)o黎講操得好好哎~
作者: Royal_9413    時間: 31-10-2008 22:02

引用:
原帖由 derek 於 31-10-2008 03:02 發表
佢地都操得幾好丫

http://hk.youtube.com/watch?v=lkZm3Oij4kU
skw 17喎, 唔少野架
作者: Royal_9413    時間: 31-10-2008 22:03

飛天警察 6WING
作者: auxair    時間: 31-10-2008 22:11

CSD Silent Drill
http://au.youtube.com/watch?v=V-v8Ncu0k1k&feature=related
作者: Shan10    時間: 31-10-2008 23:07

引用:
原帖由 bg12_2 於 31-10-2008 14:36 發表

no good
點樣唔好法呀? 老闆, 你操得好叻架? 我操左十零年, 唔識好叻, 請賜教!
作者: derek    時間: 1-11-2008 01:17     標題: 回復 26# 的帖子

係丫 .... 真係唔知而家咩環境
在下以前係 17的
作者: yik68    時間: 1-11-2008 10:44

引用:
原帖由 yik68 於 30-10-2008 18:26 發表
我都認同, 想當年中二至中三都玩了一年 , 當時參加時都係因為套 PTU 制服有型才玩
我意思係指, 當時入航空青年團時, 係因為套制服幾型仔,和警察部PTU相似,加上有得玩真槍才加入,
作者: auxair    時間: 2-11-2008 02:09

So I did some searching and found this, UK SCC continuity drill display, guess this took place on the Rembrance Sunday 2007
http://au.youtube.com/watch?v=hmXcwooJh ... re=related
("Raiders of the Lost Art"....)

These were taken on the National Day 2008 - kind of annual drill "competition" between the 3 Corps

HKSCC:
http://au.youtube.com/watch?v=6y0NF3gppbQ
("The Empire Stirkes Back"..stromtroopers!)

HKAC:
http://au.youtube.com/watch?v=kYp1neii508

HKACC:
http://au.youtube.com/watch?v=be6CL2iYloY

Not perfect, but the kids surely put in a lot of hard work. Note how the three Corps do things in their own style

作者: lls1215    時間: 5-11-2008 13:47

AC退步既原因
有幾樣
我記得我岩岩PASSOUT 就會有一個3日2夜既操槍
但係宜家冇左
成日改.....話跟DRILL BOOK 不過就跟本最新既DRILL BOOK
不過唔該我地操果枝係SLR   唔係SA80   
班所謂既步操教官就係到改改改    好心用番以前果本啦
『皇家香港軍團(義勇軍)少年領袖團』之延續又去左邊

重有宜家既GUARD隊冇紀律可然   你睇睇http://www.civiliangunner.com/cg ... &extra=page%3D1  D個POST就知
作者: auxair    時間: 7-11-2008 00:25     標題: Photo history of the unit behind the show

http://uk.youtube.com/watch?v=Zr0gwg07aXw
作者: auxair    時間: 13-11-2008 02:01

http://hk.youtube.com/watch?v=MZM_-mM2VYc&feature=related

QCS performance at the Royal Albert Hall on the eve of Remembrance Day 08

作者: coldstreamer    時間: 13-11-2008 13:28

引用:
原帖由 lls1215 於 5-11-2008 13:47 發表
AC退步既原因
有幾樣
但係宜家冇左
成日改.....話跟DRILL BOOK 不過就跟本最新既DRILL BOOK
班所謂既步操教官就係到改改 ...
其實你知唔知而家係用緊邊本 Drill Manual 架??
如果你上過 Drill Course 應該知, 所有步操動作係跟 1990 Drill Manual, 而槍操動作因為係 SLR, 所以係跟 1965 Drill Manual, 唔該問清楚先上黎發言, 否則誤導公眾. 亦唔存在步操教官改改改, 因為係既然採用得英式操法, 就梗係要有 update嘅 manual去support. Manual 話係咁操就咁操, 唔到個 DI 鍾意點就點, 否則就好似以前咁, 九條足咁亂. 如果今日出一本最新 2008 Drill Manual, 都會跟最新版本喇. 呢個亦唔係傳唔傳統嘅問題, 如果唔係1997回歸, 而係2000年回歸, 我諗當年老防都轉哂用SA80. 咁你話老防傳統係應該操邊隻槍呢?? 不如淨係操矛算喇, 揸矛揸盾最傳統......
至於你覺得成日改, 以我觀察, 根本就係以前嘅 DI 唔跟manual, 教錯哂, 而家揸返正, 跟返manual教你又唔習慣, 覺得唔係你學開果套, 我建議你不如認認真真上一次Drill Course, 或者 DI Course (如果閣下qualify的話)再引證返我呢一番話.

作者: tango10    時間: 13-11-2008 20:11

老防本來是想換槍.
傳聞試過好多款, AUG都在測之列. 不過發覺SA80唔多掂, 結果揀唔落手, 所以就没有下聞.
後來啹加要準備解散, 所以想把倉庫的M16傳比老防.
不過老防槍房班人發覺批槍完全唔掂, 結果無要到.
結果就用批買槍錢買在110 及90囉.
後來ASSAULT TROOP 向啹加借用了一個班的90式裝備及SA80, LSW咁作最後紀念.
所以後來演習時就出現各SABER Sqn 用slr,
女兵排用ar15a2,
assault troop 用sa80的景象.
作者: auxair    時間: 13-11-2008 20:42

啹喀兵的 AR15係 60年代的三义咀,當年都有二十幾年槍齡勒

六七年重有被繳械歷史,用嚟「行住」當年既邊區警司(白帽邊警官) 同啹喀步兵營中校營長 (最左手邊穿綠色barrack dress者),戰俘一樣,落足面!

老防 Small Arms 中,小弟眼見最精靈的就係「上帝」之槍 - Colt Commando

作者: B20_hk    時間: 13-11-2008 21:52

引用:
原帖由 coldstreamer 於 13-11-2008 13:28 發表

其實你知唔知而家係用緊邊本 Drill Manual 架??
如果你上過 Drill Course 應該知, 所有步操動作係跟 1990 Drill Manual, 而槍操動作因為係 SLR, 所以係跟 1965 Drill Manual, 唔該問清楚先上黎發言, 否則誤導公眾 ...
不要勞氣
小弟一問,咁現在AC用甚麼槍操?SLR or SA80?
如果仍是"長壽香",但用上最新SA80 Drill Manual會否大大不同?
作者: B20_hk    時間: 13-11-2008 21:54

引用:
原帖由 lls1215 於 5-11-2008 13:47 發表
AC退步既原因
有幾樣
但係宜家冇左
班所謂既步操教官就係到改改 ...
人哋無紀律就人哋自己掉架!
但我看你都無乜禮貌
作者: Bryan    時間: 13-11-2008 21:55

HKACC "SLR Drill" with AR15 in Formal Parade

http://hk.youtube.com/watch?v=4z0lqkkm9wY
作者: coldstreamer    時間: 13-11-2008 22:17

引用:
原帖由 B20_hk 於 13-11-2008 21:52 發表

不要勞氣
小弟一問,咁現在AC用甚麼槍操?SLR or SA80?
如果仍是"長壽香",但用上最新SA80 Drill Manual會否大大不同?
AC 現在仍是用SLR.
如前所述, 步操動作 - 1990 Drill Manual
槍操動作 - 1965 Drill Manual
基本上是兩本 Manual 並行, 所以不會以操 SA80 的動作方式來操 SLR!!
作者: auxair    時間: 13-11-2008 22:29

Well done Bryan, splendid work.
作者: jwlchan    時間: 14-11-2008 01:43

引用:
原帖由 auxair 於 13-11-2008 12:42 發表
啹喀兵的 AR15係 60年代的三义咀,當年都有二十幾年槍齡勒

六七年重有被繳械歷史,用嚟「行住」當年既邊區警司(白帽邊警官) 同啹喀步兵營中校營長 (最左手邊穿綠色barrack dress者),戰俘 ...
AR15 可以話係M16, Colt Commando既前身, AR15槍本身完全冇問題, 被繳械只係"行政"上既問題, 問題係當時英軍在邊區不淮有子弹, 所有既槍都係空槍........重衰過香港警察, 起碼都有子弹......
其實用乜槍係冇問題既, 最重要係軍人要服從命令, 唔會幫上級出主意.

如果各位無服從命令既基本既念, 又想學當兵就係好難叻!
作者: auxair    時間: 14-11-2008 01:50

jwlchan 兄,小弟所謂「繳械」乃相中情形,真係俾人攞左支槍指住自己!

作者: jwlchan    時間: 14-11-2008 02:00     標題: 回復 45# 的帖子

Dear Auxair Sir,

我知.....但我唔係話您, 只係睇到好多細佬又話點, 又話咁, 又講軍事知識, 又話俾order....etc 因而有感而發, 其實, 想學當兵, 第一樣就係服從, 唔係做醒目乜都識!
作者: MS    時間: 14-11-2008 18:53     標題: 回復 46# 的帖子

吹水啫 好多人打十粒八粒.22就以為自巳係軍械專家..........chan兄aux sir,何必認真
作者: topsoldierC11    時間: 14-11-2008 20:27

引用:
原帖由 coldstreamer 於 13-11-2008 13:28 發表

如果你上過 Drill Course 應該知, 所有步操動作係跟 1990 Drill Manual, 而槍操動作因為係 SLR, 所以係跟 1965 Drill Manual, 唔該問清楚先上黎發言, 否則誤導公眾 ...
絕對支持!我係J Corps 4年到入HKMSC才知過去的About Turn動作係錯!多年後返AC發覺還未改正,經一段日子先改到,初初還給細路批評!吹脹!

作者: jwlchan    時間: 14-11-2008 20:55

引用:
原帖由 topsoldierC11 於 14-11-2008 12:27 發表

絕對支持!我係J Corps 4年到入HKMSC才知過去的About Turn動作係錯!多年後返AC發覺還未改正,經一段日子先改到,初初還給細佬批評!吹脹!
在軍隊做乜都要有根有據, 全部依據Training Manuel, 唔係話你鍾意點做都得, 請問師兄我地可曾相識? 小弟22年在1993年退役, 最後在Sek Kong.
作者: topsoldierC11    時間: 14-11-2008 21:51

我係Wong LM Sir同期!你至係師兄先真!
作者: jwlchan    時間: 14-11-2008 22:01

引用:
原帖由 topsoldierC11 於 14-11-2008 13:51 發表
我地係舊伙記, 咁你係边個Unit, 同 Wong LM 同期咁我可能見過你......你亦可能識我?

你同佢同期, 唔駛 Sir 佢呀!

作者: topsoldierC11    時間: 14-11-2008 22:05

Dragon Coy 後來去B Tp 29 Sqn RCT (29 Sqn QOGTR RLC) 94年12月31日走
作者: jwlchan    時間: 14-11-2008 22:13

B Tp is HMS Tamer?太耐都唔記得叻, 我最後6年在NTGP, Training Wing. 只得我自已係人, 其餘都係鬼及Gurkha....但我全香港, 新界, 九龍及東南亞都去既. 所以海陸空都有好多人識得.....
作者: topsoldierC11    時間: 14-11-2008 22:21

29啲生活都唔錯,冇97一定做落去!成條人生路都唔同哂!
作者: jwlchan    時間: 14-11-2008 22:24

引用:
原帖由 topsoldierC11 於 14-11-2008 14:21 發表
你知唔知你可以到英國再做架? 如有興趣PM/email我
作者: topsoldierC11    時間: 14-11-2008 22:26

10年期過咗囉喎?
作者: tango10    時間: 14-11-2008 22:27

引用:
原帖由 topsoldierC11 於 14-11-2008 22:21 發表
29佢去咗赤航做教官. 專教個班精英噢!
作者: topsoldierC11    時間: 14-11-2008 22:29

引用:
原帖由 tango10 於 14-11-2008 22:27 發表

29佢去咗赤航做教官. 專教個班精英噢!
Ray Sir, 此29是指29 Sqn!
作者: tango10    時間: 14-11-2008 22:37     標題: S

引用:
原帖由 topsoldierC11 於 14-11-2008 22:29 發表

Ray Sir, 此29是指29 Sqn!
29 SQN 在解散前拼左入RLC嗎?
你走個陣是否RLC?
又入返去做的話, 又要重新來過, 又要絶對服從, 不過可能有保障.
作者: jwlchan    時間: 14-11-2008 22:40

引用:
原帖由 topsoldierC11 於 14-11-2008 14:26 發表
10年期過咗囉喎?
你今年幾歲? 係由退役後計起, 但如果你仍夠後生可以再入伍做正規, 唔係MPGS.
作者: jwlchan    時間: 14-11-2008 22:42

引用:
原帖由 tango10 於 14-11-2008 14:37 發表

29 SQN 在解散前拼左入RLC嗎?
你走個陣是否RLC?
又入返去做的話, 又要重新來過, 又要絶對服從, 不過可能有保障.
阿Sir, RCT, RAOC, ACC etc most of the support troops all re-join into RLC in about 1992/4......

作者: topsoldierC11    時間: 14-11-2008 22:43

94年12月退役!年尾39!
作者: jwlchan    時間: 14-11-2008 22:46

引用:
原帖由 topsoldierC11 於 14-11-2008 14:43 發表
94年12月退役!年尾39!
咁你又比較Senior 一D, 而且前排咁多人去MPGS你又冇去, 而家好似唔多惦.......問下MS啦, 佢人面比我好好多......
作者: topsoldierC11    時間: 14-11-2008 22:52

我估多數人都係為子女才去英國MPGS,當時有女友行唔開!我都好喜歡軍旅生活,嗰時啲人大部份為生活,當工作而已,我係為興趣入伍!
作者: jwlchan    時間: 14-11-2008 23:00

引用:
原帖由 topsoldierC11 於 14-11-2008 14:52 發表
我估多數人都係為子女才去英國MPGS,當時有女友行唔開!我都好喜歡軍旅生活,嗰時啲人大部份為生活,當工作而已,我係為興趣入伍!
Well Done! You are good solider!   

MPGS其實唔錯, 全部軍人福利齊全, 唔理你舊時幾大, 都由老散再上.......而且真刀真槍, 有本事大把機會!
作者: coldstreamer    時間: 14-11-2008 23:09

引用:
原帖由 topsoldierC11 於 14-11-2008 21:51 發表
大哥, 你唔講都唔知你係同期, 應該我叫你阿 Sir 至啱喎....

Nice to see you here!!
作者: topsoldierC11    時間: 14-11-2008 23:46

義工嚟啫!階級只方便做嘢,大家都係為咗年青人服務同為社會出分力!雖然我都有沮喪嘅時候,但只要還有有心團員返,我仍繼續!

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0