標題: Sony A900 vs Canon EOS-1Ds Mark III [打印本頁]

作者: 路比    時間: 12-11-2008 11:17     標題: Sony A900 vs Canon EOS-1Ds Mark III

sony像數高過人又點?用菜頭又點,人地canon用緊上一代科技都好過你
http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=2482
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 12-11-2008 11:39

sony d noise 真係勁到呢
作者: HunterX    時間: 12-11-2008 13:01

我試過, ISO6400 影出黎仲光過肉眼見到.....
但係D noise係機背都睇到...
作者: savio    時間: 12-11-2008 18:20

20k versus 50k....
作者: m4devastator    時間: 12-11-2008 18:57

大佬,Sony係DSLR/FF既日子好短咋
點能同Canon呢啲老排FF殺手廠商鬥呢
人地研究CMOS既日子耐過你多多聲呀~~

各位俾啲耐性同信心Sony la

雖然我對Sony冇乜興趣....

作者: adrianyahk    時間: 12-11-2008 20:16

引用:
原帖由 m4devastator 於 12-11-2008 18:57 發表
大佬,Sony係DSLR/FF既日子好短咋
點能同Canon呢啲老排FF殺手廠商鬥呢
人地研究CMOS既日子耐過你多多聲呀~~

各位俾啲耐性同信心Sony la

雖然我對Sony冇乜興趣....
你知唔知Konica Minolta做左幾多野...
作者: 高!高!高!    時間: 12-11-2008 20:49

a900係d數字上係專業級,但係可唔可以專業咁用??
150000格up的快門/小小防水/幾尺落地/熱得冷得............
做唔到這些永遠都只會係c和n之下.......
sony咁識賺錢,但編編有d專業器材就從來都唔係好賺,
更甚係冇人會買,
我真係想睇吓佢會點攪?!
作者: adrianyahk    時間: 12-11-2008 21:37

引用:
原帖由 高!高!高! 於 12-11-2008 20:49 發表
150000格up的快門/小小防水/幾尺落地/熱得冷得............
更甚係冇人 ...
佢會死谷個低中階....睇住年尾/下年年頭出新機...
作者: 101653    時間: 13-11-2008 18:42

引用:
原帖由 高!高!高! 於 12-11-2008 20:49 發表
更甚係冇人 ...
咁有d人真係食蔡上腦....見有蔡AF鏡都會買既....
好似我阿叔咁....
作者: 高!高!高!    時間: 13-11-2008 22:39     標題: 回復 9# / 8# 的帖子

我都估佢會做中上已下的路線,話晒都最多客路,
但話說回來,你冇一樣"自豪"的功能,
玩家們未必記得起你,用家又唔會考慮這些"商業"產品,
135的zoom鏡蔡c,其實係唔係=120定焦蔡c先?!
況且135的一個重要價值係佢輕巧/快速/方便,
如CANON鏡,講利,佢一定唔係最利,
比起其他廠下,佢仲可以算係散散地,
但CANON一早就有USM環,
對焦速度就係佢o既自豪賣點,
Nikon的BODY/鏡,夠利夠扎實,重點測光準確,
又係一個勝過其他廠的自豪賣點,
依家D機世代,noise又係要重點考慮的因素,
SONY又冇咩大突破,兩間大師兄由高至底的產品都有,
好難跟人地爭飯食.
作者: m4devastator    時間: 13-11-2008 22:58

講到抵,sony都係錢多

咁索性做埋DSLR lor,市場上分番一杯"根"都好呀
作者: 路比    時間: 14-11-2008 23:21

sony都叫有個賣點係ccd防震,不過km年代就比較重點sell,依家就好似冇咩點講
作者: adrianyahk    時間: 15-11-2008 02:53

引用:
原帖由 路比 於 14-11-2008 23:21 發表
sony都叫有個賣點係ccd防震,不過km年代就比較重點sell,依家就好似冇咩點講
都冇咩效嘛...

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0