標題: 問"一鏡走天涯" [打印本頁]

作者: peter195    時間: 15-11-2008 23:21     標題: 問"一鏡走天涯"

小弟今日聽聞 "一鏡走天涯"呢句攝影術語......
能一支細致地捕捉、鏡影到戶外遠景及近的動態物件........
但究竟有咩"機"加支咩"鏡".....能做得到呢
作者: adrianyahk    時間: 15-11-2008 23:33

有咩機有咩鏡?
如果DC....就係果d咩野十幾倍光學變焦果d啦~
如果係單鏡反光機....咁又有好多可以講......
作者: peter195    時間: 15-11-2008 23:45     標題: 回復 2# 的帖子

no DC.......(edited, sorry, 之前打錯字)

作者: adrianyahk    時間: 15-11-2008 23:56

引用:
原帖由 peter195 於 15-11-2008 23:45 發表
DC.......
即係點...? 你想問DC?

如果係呢....俾幾部你睇下啦!
Fuji S8100
http://www.dcfever.com/cameras/specification.php?id=939

重有Canon的 SX-1/SX-10
重有....Panasonic的FX-28之類~
作者: peter195    時間: 15-11-2008 23:57

引用:
原帖由 adrianyahk 於 15-11-2008 23:33 發表
有咩機有咩鏡?
如果DC....就係果d咩野十幾倍光學變焦果d啦~
如果係單鏡反光機....咁又有好多可以講......
但所謂 X倍光學變焦果d.....
唔係通常 for 遠景.....
影近景的話好似好笨重.....同影緊遠、再影近....
變焦個一下....
個近的動態物件都走左啦......
真係可以做得到"一鏡走天涯"
作者: m4devastator    時間: 15-11-2008 23:59

引用:
原帖由 peter195 於 15-11-2008 23:21 發表
小弟今日聽聞 "一鏡走天涯"呢句攝影術語......
............
但究竟有咩"機"加支咩"鏡".....能做得到呢
憑你最後果句,都估到你想問單反啦

Full Frame 機+ EF 28-300L
真係天涯lu~!~
作者: peter195    時間: 16-11-2008 00:04     標題: 回復 6# 的帖子

願聞其詳.......
請指教

(回第二個 post)
sorry....打錯字......
打漏左 "no"
全句係 no DC......
sorry......手快打錯
作者: adrianyahk    時間: 16-11-2008 00:19

引用:
原帖由 peter195 於 16-11-2008 00:04 發表
願聞其詳.......
請指教

(回第二個 post)
sorry....打錯字......
打漏左 "no"
全句係 no DC......
sorry......手快打錯
你唔洗理你樓上果個ga...

DSLR呢...一鏡走天涯泛指一支鏡頭可以幅蓋日常用焦段...
係apsc上面,約莫係 18-200mm (即係全片副的28-300mm)
咁樣呢....因為方便,所以成日被提起,而且越來越普及(就好似Canon突然出支垃圾18-200mm出來咁)

除左各大廠商自家出既18-200mm鏡頭呢,市面上重有Tamron同Sigma推出呢d 長段變焦鏡頭既..
因為佢地主打係aps-c市場(即係所謂的數碼專用鏡),所以係冇辨法俾全片副機用既 (當然有Canon的28-300同Tamron的28-300俾FF機啦)

如果係Nikon呢...佢果支叫 AF-S DX VR Zoom-Nikkor 18-200mm f/3.5-5.6G IF-ED

Canon果支叫 Canon EF-S 18-200/3.5-5.6 IS

Sigma的叫 Sigma 18-200 mm F3.5-6.3 DC OS

Tamron最新出左既 AF 18-270mm F/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) Macro

http://www.mobile01.com/newsdetail.php?id=6525

四支都有自家的防手震技術...

作者: adrianyahk    時間: 16-11-2008 00:23

至於用咩機呢.....基本上你係市面上買到既非全片副,aps-c dslr都用到...
全片幅機用既又係第二d, 所以唔提住啦!
作者: peter195    時間: 16-11-2008 00:35     標題: 回復 9# 的帖子

Thank you 詳細解釋~
但上面4支鏡.....揀邊支會好 D??
Canan 個支......曾聽聞效果不太好.....特別係影動態....(sale 講的)
唔知以上是否屬實??

作者: mike-mike    時間: 16-11-2008 01:01

其實天涯鏡我自己就冇, 但據說十倍左右或以上的zoom鏡, 例如18-200用到200時, 如果個focus唔係去到無限遠, 個視角反而會因同物件的焦距而成為越近越闊...聽聞兩米幾時, 可能只可以拍到一支135mm定焦鏡的效果, 我都係睇書睇返黎, 但都相信係真的.
有錯還請各師兄指教.
遠攝我係定焦鏡fans, 唔多鍾意zoom的.

作者: adrianyahk    時間: 16-11-2008 01:01

引用:
原帖由 peter195 於 16-11-2008 00:35 發表
Thank you 詳細解釋~
但上面4支鏡.....揀邊支會好 D??
Canan 個支......曾聽聞效果不太好.....特別係影動態....(sale 講的)
唔知以上是否屬實??
其實真係冇乜準則ga...除左一大堆數據..
我會suggest你揀左間廠先揀鏡(反正Sigma同Tamron都係副廠,乜機都有得mount)
當然...Nikon果支18-200既聲譽就好好啦!但係都要你係買nikon,鍾意nikon先ga ma..?

(我都唔肯定咁講岩唔岩...睇你有冇咩budget同埋d朋友用咩牌子先啦不如)
作者: Elf    時間: 16-11-2008 01:27

canon個枝完全唔垃圾. 雖然無USM但係對焦同有USM一樣咁快.
optical performance, 用天涯鏡standard黎講, 係掂. 同nikon有得揮.
IS好似有4級.. Nikon VR得2級.
tamron未用過.
sigma係笑話.
作者: jackykiller    時間: 16-11-2008 01:34

一涯走天崖orz....
冇一支得
作者: adrianyahk    時間: 16-11-2008 01:39

引用:
原帖由 Elf 於 16-11-2008 01:27 發表
canon個枝完全唔垃圾. 雖然無USM但係對焦同有USM一樣咁快.
optical performance, 用天涯鏡standard黎講, 係掂. 同nikon有得揮.
IS好似有4級.. Nikon VR得2級.
tamron未用過.
sigma係笑話.
下...Canon 18-200....天涯鏡standard佢隨左快,其他都唔得嘛?
Nikon VR係四級ga...佢係VR-II 來的..
optical Tamron都好過佢ga wor...

如果要抽埋價錢,佢真係可以"完全收皮"ga wor..

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0